Autor Tema: POČAKAJ (PO-ČA-KAJ) - Lipa naša čakavska  (Posjeta: 255886 )

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
Odg: POČAKAJ (PO-ČA-KAJ) - Lipa naša čakavska
« Odgovori #240 : Studeni 22, 2012, 10:48:26 poslijepodne »
Nastavek prethodnoga lista

Novi list, 2012 11 22 
Prilog četrkom Beseda, (2/7)

OBAŠLI SMO
None pune kuraja i smeha

Najprvo su ženske doma ormari otprle, stare škrinji presložile za videt ča j' od starini ostalo. Onda su to znele, oprale, kolale, speglale, parićale... I v Opatiju zanesle, po zideh posložile

Piše Cvjetana MILETIĆ, slika Silvano JEŽINA

Izložba. Postavna moderno od starinskeh stvari. I storile su ju ženske po ženski. I nazvale su ju »Iz nonine škrinje«.
    Prvo su se dogovorile da bi rabilo neš storit za spomen na svoje noni. A one su već i same noni! Samo, va Klube 60 +, one ne spodabjaju nonan leh zgledaju kot divojčice vesele i šprlentaste, pune kuraja i smeha čin se parićuje neš novega. Ni leh jena dala ideju, druga j' vaje dožontala ča od noni ima doma spravno, treta je već zbrajala ča će prnest i misal se sama od sebe daje širila i bogatela. I storena je izložba.
    Najprvo su ženske doma ormari otprle, stare škrinji presložile za videt ča j' od starini ostalo. Onda su to znele, oprale, kolale, speglale, parićale... I v Opatiju zanesle, po zideh posložile... neš obesile, neš zavezale, neš samo takale...
    Rastegnula se po Klube nekadajna bogatija ženske doti. I sada tu baš lepo zgledaju merlići i cindrići, tavijoli i tabletići, stolnjaki i kušinelnice, koltrinice i tavajice, koleti i gobleni, pletena šijarpica stara 90 let ku je Joakim Šepić svojni nosil za na fraj al za mašu.

Se je bilo ručno

Oče se napasaju z lepotun kušinići, z bordurun za lancuni, ku j' delala nona Heleni Nalis, s tabletići za komodini keh je štikala mat od Aniti Spinčić. Do tega vise koltrinice za poneštru od sheklanega merlića i dve modro štikane duge i uske koltrinice, ke su se nekada za lepo videt stavjale va kuhinjsku veltrinu. Va kvadar - da se ne zagube - spravna su i dva školska ručna rada. Jedan na ken su slova abecedi naštikana s črjenun granun i leto 1916. - donešen je z Rukavca, a na drugen - na beloj robe se sorti beleh šupeh rubi - z Opatije. Tako su se nekada va škole vadile divojčice ručnemu radu da potle svoju dotu čin lepje do ženidbi parićaju. Pa se plelo se, od konbina do kalcet. I šilo, od tavaji do lancuna. I štikalo, od kušinelnic do kasić. Heklale su se tavajice, čentrini, kako ki reče, i krpice za ćapat tepal lonac... Se je bilo ručno, ni se imelo kade ča kupit.

Senjal i spomen

Ma va noninoj dote bil je i malinac, i servis za kafe, i bokali i vrči, i bukaleti i ribeži, i daski, pijati, zdeli i žmuji... sega ča j' bilo onputa, a danaska j' to samo va spomeneh. I ova je izložba spomen na nekadajno živjenje, na ženske ke su vavek pletilo v rukah imele, ke su pletuć kopice va šumu hodile, pletuć kalceti v Opatiju mleko nosile, a doma decu rajale, odgajale i poštenju ih vadile. Dobre naše noni. Ni pul ognjišća nisu bez dela sedele. Ova izložba je spomen na se te naše noni keh već ni, ale je i senjal da nisu pozabjene.

Bi se vranić zmutil

Se ove vredne ženske va Klube 60+ samo su del od 525 člani, koliko ih je Rajka Mušćo do sada zapisala va svoju knjigu. Ale, ne moru bit vavek se na isten dele aš neke vole risat pa su va likovnoj sekcije pul Mirjani Marin, druge su kreativne pa su opet va grupe pul Mirjani Marin, od oneh ke vole kantat storil je pjevački zbor maestro Ramiro Palmić, a one ke vole sport i sportske igri okupja Mirela Benčinić. Da ne bi ki pomislel da je to se, aš ni. Dramsku sekciju vodi Gracijela Kožul, a tu spada i kostimirana grupa statisti za prestave K.u.K. ka je va vredneh rukah Sonji Štefan. Zdravstveni program delaju duhtorese Marija Puharić Harašlić i Svjetlana Colarić. Mej ženskemi je i veći broj muškeh. Tako Nikola Turina ima foto sekciju, a sako toliko se otpre i ki tečaj za delat na kompjutoreh. Va Klube se saki dan more igrat briškula, trešete, šah i tombula, a more se delat i tjelovježba za prevenciju od nekeh boli. Za blagdani i rojendani parićuju se fešti, a pomore se kada zarabi i Črjenemu križu va njiheh deleh. Parića se i više izleti, gre se va kazalište v Reku i na prestavi opatijskega Festivala, samo da njin još - rekle su nan prisutne - fale tanci aš da bi one još rado i zatancale.

Bi se vranić zmutil! I to da j' klub za starejeh od šezdeset let!

Razgledamo okolo. Zgor stolića visi škatula za kjuči obešat. Ka ju j' ruka storila? Koliko strpjenja za saki rez s pilicun! Koliko je jubavi va njoj za onu koj je bila namenjena! Vaje do tega jedan album pun slik dečine, muškeh i ženskeh. Gledaju nas ne poznate oče, smeju se potiho kako smo kurijoži za doznat ki su? Ma, oni trdo muče, samo njiha roba govori da su živeli va pasanen veke. Va veltrine je i jena škatula s neporabjenemi konci, keh va butigah ni baren već jeno trejsetak let. I to je veli spomen od nekadajnega regala nekoj divojke. A da se večer pul svetlobi od ognja al lampi na petrojo čitalo i molilo, govore stare nekadajne knjigi, jedan rječnik i molitvenik z leta 1894. keh je prnesla Neva Komel.

Da se ne pozabi

I zaš ne reć da su se to spravile vredne vnuki, hćeri i neputi... I da sada nisu one nagovorile jena drugu na svetlo dana ne bi bila zinešena sa ta nonina dota, ča bi bila vela škoda. Žensken je va ten pomogla i njiha likovna voditeljica Mirjana Marin. Bez ove izložbi Opatija bi bila siromašneja - ne samo za tu jenu izložbu, nego za jedan spomen kega su zaslužile se nepozabjene noni. Ovako su njin se - za sa strpjiva i potrpjiva leta - odužile: Smilja Selak, Marica Krajčić, Helena Nalis, Anita Spinčić, Neva Komel, Gracijela Kožul, Nada Rubeša, Silva Ivanišević Beran, Ana Vidović, Biserka Kinkela, Cvjeta Juranović, Marjuča Stanić, Olga Grubar, Nadica Martinčić, Danica Rakić i Dolores Kulušić. Neka mi bude oprošćeno ako san ku vrednicu preskočila. To se sigurno ni dogodilo Nikole Turine, ki je celu izložbu poslikal i od nje će jedan dan storit CD. Da se ne pozabi.

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285A285A2863285928592863285A28582859285A2863288A288D28632863285E285B2861285E2860286028632863286328592863J

Citat:
LJILJANA BUDIČIN MANESTAR - Moja nona, 03:25

http://www.youtube.com/watch?v=e7R9rUkez9E

Ivo Pattiera - NONO, DOBRI MOJ NONO, 03:43

Ivo Pattiera - NONO, DOBRI MOJ NONO

Nastavek na sledečomu listu
Švicarsko-nemački TV i radijski modél za spâs nestandardizéranoga kajkavskoga (čakavskoga)
(kajkavska, čakavska i štokavska inačica članka):
http://www.forumgorica.com/kajkavski/hrvacki-trojezicni-pluralizem-ili-sto-jenoumle/msg23549/#msg23549

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #241 : Studeni 22, 2012, 10:49:19 poslijepodne »

Novi list, 2012 11 22 
Prilog četrkom Beseda, (3/7)

Dih tramontani

Smak sveta i okolice

Piše Dolores Juretić

Ovo mi je morda zadnja kolumna aš ona sledeća pada iza 12.12.2012. za kada je najavljen smak sveta. Ustvari, stučnjaci se ne slažu baš oko tega će to bi 12. ili pak 21. prosinca al oko teh datumi da se neš vrti. Ustvari, ne baš vrti nego da finjuje. Kraj. The end. Fine. Znači, ča? Prilika je da vas seh skupa lepo pozdravin i da van rečen ...vidimo se na onen svete. Aš ako je na oven svete smak, na onen drugen, kade je život vječan, smaka ni i neće ga bit...

Znači, za cirka mesec dan ova rubrika se više neće zvat dih tramontani nego dih z onega sveta... Komać čekan da vidin kako je to, i ča će bit nakon ča se fini... E sad, morda vi ne delite moje oduševljenje z ten neizvjesnen predstojećen periode, ali nismo svi isti... Osobno mane je štufno kad je sve isto. A navodno se niš bitno ni promenilo zadnjeh dve hijade let i sada da je semu temu kraj. Svet je još morda šal naprvo, ma judi su ostali odzada. Na jenega dobrega dojdu tri loša, na jednega lepega tri grda, na sako bit će boje pride tri put huje, na saki smeh dožontaju se tri suze... Jedni su preveć objesni, drugi bi preveć oteli i niš ih ne fermuje, jedni se oslobađa, drugi zapira i nikad kot sada ni bila na snage ona »zaklela se zemja raju da se tajne se doznaju«...
    Ča se same Hrvacke tiče tu neke vele sreći ni. Za 2013. leto, ako ga bude, naš je premijer izjavil kako trebamo pokazat da smo ozbiljna država va koje se ozbiljno dela... Dva su tu potpitanja: Prvo: kemu pokazat? A drugo: A ča se to dela...?
    Ne znan točno, no ča se novinarstva tiče tu ni krize. Navodno za ki dan zijhaju nove novini ke se zovu za 21. stoljeće. Istine za voju, bile one nove al stare ili ovakove, z tradicijun od sto i više let, va keh ja pišen, za novini je nekako pasalo vreme i mislin da novini va 21. stoljeće baš jako i ne rabe. Se se tako brzo dogaja da dok napišeš i naslikaš i objaviš više to ni niš novega nego već se zastarelo. A osim tega judi tako brzo živu da va novinah vide samo sliki, a tekst čitaju ako njin je oni ki piše po voje, a teh je malo. Kako je krenulo ča se tiče odnosa čitatelja i novinara moglo bi finit 1:1. Jedan piše drugi čita...
    Novini pravo govoreć nimaju više ni o čemu jako pisat aš je gospodarstvo propalo, a politiki se štufalo. Vijest više ni niš. Ni da je neki ukral milijun, ni dva, ni sto...Bila bi vijest da je - vrnul. Ma to se baš ne dogaja. Sen je se sejeno. I sad se postavja pitanje će smak sveta, al ne. Ma nima on ča »oće, neće«. On mora bit, aš to je jedini način da zaspraven krenemo naprvo, ovi put od nuli...

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285A285A2863285928592863285A28582859285A2863288A288D28632863285E285B2861285E2860286128632863286328592863Q

Ibrica Jusic - Finili su Mare bali, 01:07

Ibrica Jusic - Finili su Mare bali

Švicarsko-nemački TV i radijski modél za spâs nestandardizéranoga kajkavskoga (čakavskoga)
http://www.forumgorica.com/kajkavski/hrvacki-trojezicni-pluralizem-ili-sto-jenoumle/msg23549/#msg23549

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #242 : Studeni 22, 2012, 10:50:48 poslijepodne »

Novi list, 2012 11 22 
Prilog četrkom Beseda, (4/7)

VA SPOMEN
ZDRAVKA ŽEŽELIĆ ALIĆ (1940. - 2012.)

Naša prijatelica i sestra po pisanoj besede

Vreme je, opet prez milosti, odneslo jenu živjensku sapu.
    Umrla nan je Zdravka Žeželić Alić, članica Čakavske katedri va Ustanove »Ivan Matetić Ronjgov« pul Ronjgi.
    Gromišćica širokega, jaklenega i šumovitega srca kako Ričina pul Martinovoga sela. Lupa kolo od Gašparovoga malina, navriza štrmor z notun od gospodara strašnega, Džingis kana. Va štorije od suhega kamika.
    I teple nan duši prijatelica, sestra po pisanoj besede, mat od sake dobre namisli i glasa, hćer sakoj dobroj voje i miloste.
    Delavica do zadnje kapi umeći i snagi va »Torpede«, nesrećna gledajuć ga kako gorostasno i prez milosti nestaje va opet novovučjen vremene, ko ni spoznalo njiju ruku zdignjenu za silur i domovinu.
    Držeća va kumpanije do zadnje spisane rigi, do zadnjega kanta prej leh doma poć za vrnut se na sakidajni ženski oltar od materi i noni.
    I još samo bušac, ala, boh!
    Pobožna do zadnje požrtvovnosti Zdravomarije i Očenaša, molitav za rojeni kraj i veduti od vodeneh kolori i zlatneh dihi, za svoj dom sakidajni, dičinu i njihu decu, za drageh i poznateh.

„. ... meni su ustali
    samo srićni dani
    onih zmed njih
    se ne domišjan
    pozabila san
    da j' bilo žuhkih ....“

Neka Ti od koltrini škropovite Ričini bude blagoslov od peni, na mlečnen pute do rajske svetlobi ča nalahko taknjuje dušu.
    Neka Ti j' lahka zemjica Tvoja, po gromiškomu smilju i po kušu.

Vlasta SUŠANJ KAPIĆEVA

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285A285A2863285928592863285A28582859285A2863288A288D28632863285E285B2861285E2861285828632863286328592863K

Citat:
TONI KLJAKOVIĆ - Spomen na ćaću, 03:35

http://www.youtube.com/watch?v=shFAB6Hqphg

Oliver Dragojević i Nina Badrić - Moj lipi Andjele, 04:16

Oliver Dragojević i Nina Badrić - Moj lipi Andjele

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #243 : Studeni 22, 2012, 10:51:37 poslijepodne »

Novi list, 2012 11 22 
Prilog četrkom Beseda, (5/7)

Z VAŠE STRANI

Grad

Ma ča te volin grade moj
    Otac si mi i mat
    Sestra i brat
    Se si mi ti
    Tvojin cestami, putićin hodin,
    Rivon šećen,
    Korzon oblećen
    Va kafićih kafe ću popit
    Sama platit
    Takova je užanca
    Platit i pasat
    Niken gušta ne dat
    Takova san
    Parona san svoja
    Takovega soja.

Olga POTOČNIK

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285A285A2863285928592863285A28582859285A2863288A288D28632863285E285B2861285E2861285928632863286328592863R

Kvartet 4M - Dragi Senju grade, 03:56

Kvartet 4M - Dragi Senju grade

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #244 : Studeni 22, 2012, 10:53:05 poslijepodne »

Novi list, 2012 11 22 
Prilog četrkom Beseda, (6/7)

ŠTRIGARIJE Z MUN

Dve štorije – dve prave jistine

Ženskoj se je noga krčila i ni mogla hodit, je jimela skrčenu nogu, to se je reklo da je načinjeno. Bila je divojka od kakovih sedavnajst, osavnajst let. Znalo se je h koj ženskoj se mora poć i je šla mat od divojke.
    Ta ženska je rekla materi od divojke: od jedanajst do pov noći saki večer moraš podkadit i tako tri večeri. Rabi zet slame s trih strih, kamiki s trih križer i od trih pragi smeti. Triba dit malo tamjana i sin tin podkadit nogu.
    Tako su storile i divojka je ozdravila, je prohodila. To je prava jistina.

Druga

Biv je čovik na postelji i čekav je smrt. Naputili su jenu dobru žensku da gre va Lovran h štroligi i je šla. Poprosíla ju je ako bi mogla prit va Mune. Ma kurjera je hodila samo do svetega Pavla ( Starod ), a z Mun do Svetega Pavla je šest kilometri i ona je rekla da će prit, će, samo da je mora niki počekat. Munka ju je šla čekat na Sv.Paval i ženska je prišla i mu je nič načinela i dala popit i je rekla ako samo kap gre va njega da će bit dobro. Ali su tu žensku morali čuvat da ne bude sama žnjin.
    To se je načinilo od jedanajst do pov noći, on je kap tega popiv i drugi dan se je stav. To je prava jistina.

(Po kazivanju Jelke Dujmović, Ivešinove z Mun, uženjene Vlah, zapisal po munsku Orlando Hrvatin zas Pasjaka)

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285A285A2863285928592863285A28582859285A2863288A288D28632863285E285B2861285E2861285A28632863286328592863V

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Gustafi – Kurijera, 03:05

Gustafi - Kurijera

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #245 : Studeni 22, 2012, 10:54:14 poslijepodne »

Novi list, 2012 11 22 
Prilog četrkom Beseda, (7/7)

KANTUNIĆ OD OTROČIĆ

Naša garaža

Naša garaža je sen korisna. Se ča je velo, al mićo more stat va nju. Ima lepa vela srebrna vrata ka se moru cela otpret... da tata more auto nutra pejat. Ima i mića vrata ka su za potrebu saki dan. Nutre je sega i sačega. Si imamo jedan kantunić. Va tatinen kantune je stol na ken on smiron neč dela. Kacavidi, cvikcange, pili, čavli, vidi: se je to na stole. Ima i jedan ormar va ken su pituri, pineli i sakakovi drugi alati za delat.
    Mama ima kantunić va ken su po zime rožice, zemlja za rožice, važi i drugo. Puno j' polic po keh su škatuli sa sen i sačen. Tu su spravne bicikleti, kompir i jabuki za zimu ke ja jako volin.
    Ja san va njoj puno vremena i volin delat stvari od drva i sega drugega. Tata se neki put jadi aš mu zamen si čavli, a neki put pozabin alat pospravit. Se to brzo pozabi aš kad vidi ča san storil jako je vesel.
    Morda san još ča pozabil van reć od moje garaži, ali...

Florian CRNKOVIĆ, 4. razred, OŠ Gornja Vežica, Rijeka
Voditeljice: Ivanka Tijan–Šepić i Ivona Biondić

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285A285A2863285928592863285A28582859285A2863288A288D28632863285E285B2861285E2861285B28632863286328592863C

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Klapa Tragos: Tu-tu auto, vrag ti piz odnija! , 05:09

Klapa Tragos: Tu-tu auto, vrag ti piz odnija!

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #246 : Studeni 23, 2012, 11:54:20 poslijepodne »
Glas Istre, 2012-11-22

Šjora Špia

Sam čiulaaa, sam vidilaaa...

Nekom šmrkne, nekom švane…

Ste čiuli da je Pušićka kupila hižu od 87 milioni u Briselu, za naše potrebe? Pa imamo mi šoldi kada treba. Uskoro ćemo se naći u kumpaniji sa “velikima” i moramo pokazati da nismo sirotinja. Kaze ona da se to vishe isplati nego da svi oni koji budu delali tamo, gredu u podstanare. Ma šigurno, bolje je biti svoj na svome. Evo, baš sam ponosna da je mali dio moga poreza pomoga da se to kupi. Lipo će biti tamo, a doma… he, he, he.

Aaa, veliki događaj u naš zivot je donesla presuda sta je kondanala Sanadera na 10 lit paržuna! La špikerizza na tv je bila rekla da moze dobiti i do 15 lit ali ecco, preko noci se smanjilo na deset. Nisam čakolona ali svi oko mene komentiraju da je pre malo ćapa. Sa toliko miliardi stete sta nam je napravio za svoju korist, stvarno, anke meni se tako čini. Baš me intereša sta će dalje biti. Dali će opet nesto glumiti, opet izvaditi palizzu i hoditi cotajući, zalbe, molbe, qua e la… znate već caco to gre. Nedavno je govorija da nije kriv i da će tornati u politiku. Ma zamisli ti to, che kuraj! Kad se sjetim da je zielo vrime dobiva i plaću, juka mene, sva se najezim. Dalje ćemo pratiti tu kriminališticku seriju jer mi ne žvoni da će sve proteći caco treba. A sta ja mogu kada nikomu ne verujen nista. Njegov avokato nam je poručija da se ne trebamo veseliti sta je osuđen jer da to nama neće nista značiti i da nam radi tega neće biti nista bolje. Neka da, ali šodišfazion da ipak ima malo pravde nije za hititi ča. Pošto je i Čačić regulan, gremo dalje.

Ste čiuli da je Pušićka kupila hižu od 87 milioni u Briselu, za naše potrebe? Pa imamo mi šoldi kada treba. Uskoro ćemo se naći u kumpaniji sa “velikima” i moramo pokazati da nismo sirotinja. Kaze ona da se to vishe isplati nego da svi oni koji budu delali tamo, gredu u podstanare. Ma šigurno, bolje je biti svoj na svome. Evo, baš sam ponosna da je mali dio moga poreza pomoga da se to kupi. Lipo će biti tamo, a doma… he, he, he.

Cocoli moi, a posebno kokole, si delate strategiju caco zeznuti poreznu politiku, ča bi reći, novi porez na kruh, medežije, mlieko i libre? 1. 1. 2013. će nam ga staviti. To je porez koi naređiva europska unija i nema tu mrdanja! Pošto Nemci, Taliani e ostala europska braća nisu oslobođeni od tega poreza, zasto bimo mi bili extra? Da rešimo za libre, naj prije. Kod nas se prodaje jako malo libri, to se moze doznati svaka setimana u tv emisiji “Pola ure culture”. Colico se vidi, naj popularnije knjige se prodaju po necolico komada. Ako se proda 30, to je već hit. Nisam čakolona ali me še čini da posle Novega lita, prodavati će se još manje i ciao bella. Ma neka da, sta će ti vraga kultura! Ako očes, čitas, ako neces ne čitas ali… Ako si bolestan, moraš si kupiti medeziju u farmačiji, sta ne? I do sada smo se žalili da su nam skupe a pogotovo one koje ne pokriva HZZO. Tih je naj vishe. Caco kaze moja Stambena: “A u p…m… rinu, uskoro će, bree, na listi besplatnih lekova da budu samo Andol i Plivadon”. Da se kapimo, nista nije besplatno jer colico se ja kapim u mužiku, sve plaćamo sa zdravstveno i dopunsko osiguranje. Danas sam čiulaaaa…. da nam prontivaju još neke novosti u zdravstvo. Ne se boj, nije nista lipo. Kaze da će nam smanjiti lečenje samo sa knjižicom, u obavezno zdravstvo. E ši, ši, previshe koštamo proračun, treba šparati na pazientima. Nije dosta da smo remengo finanziski, još ćemo i bolesni krepivati. Boga ti, caco da od vajk ne finanziramo sve to. Je reka miništro da se bolnizze ponašaju caco pijani miliarderi i trošu bez veze. A šta to paziente briga? Ako je taco, neka politika sredi tacove pijane miliardere, zasto moraju
bolesni zbog tega kako se reče, išpaštati? Vidite, anche u zdravstvu moramo biti solidarni sa Eu jer šam čiula… da se i tamo režu prava pazientima. Od 1975. nisu toliko rezali.

Pedeve od 5 % će biti i za ortopedska pomagala sta su caco fol, do sada bili besplatni. Juka mene, baš su našli prave stvari za oporezovati! A kruh? Anche on dobiva ti famozni pedeve od 5 %! Eeee, znaju štručnjaki da se bez kruha ne moze. Ma ja ću si ga sama peći doma i neka se šlikaju! Znam da neću puno ušparati jer struja je poskupila, i brašno isto, ali im ne dam gušta! Penzići, ako ćete pojti u činematografo, molin lepo, na biljet ćete morati keširati 5 % za novi pedeve. Ecco, će nam ga staviti i na to, da se nebimo previshe viziali. Pet posto simo, 5% tamo, nakupi se tega, bez brige. Oopet, ne bin krivila vladu jer ona je samo nasledila naređenja koja su prihvatili oni prije. Nisam kritikona ali su za neke štuari mogli reći da smo siromahi i da si to i to ne mozemo dožvoliti. Me intereša chi će, od malih ljudi biti sretan i slaviti kad nas prime u Eu.

Svima ljubac od

VASHA SPIA
spia@mail.inet.hr

Glas Istre Srijeda, 21. studenoga 2012., str.12
http://files.glasistre.hr/GlasIstre.pdf

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Gustafi - Katarina (2006) spot HQ, 03:20

Gustafi - Katarina (2006) spot HQ

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #247 : Studeni 23, 2012, 11:55:35 poslijepodne »
Glas Istre, 2012-11-23

Lipi moji

Aj tužna nan srića! Mi smo dežgracijani i bog. Tote ni više blagoslova. Ča mi smo to zameritali? Ča smo mi Bogu skrivili? Zašto smo vajka vragu na putu? Koliko prikučera: srića, veselje i finjitak domovinskega rata, zašli su iz medunarodnega pržuna naša dva generala, Markač i Gotovina, a koliko učera: u pržun su pošli finiti Sanader Ive i Čačić Radomir, naše dvi batice, naša dva frontmena, kako bi reka moj unuk, mali Marko, dva ferala naše domovine. Sad smo jopet tamo kadi smo bili. Rezultat je neriješen, 2:2. U svoj toj štoriji forši mi Istrijani budemo imali jeno malo sriće… i koristi… Kako stvari stoje, lako da nan ragači dojdu na odsluženje u Valturu.

Domaći, istrijanski kažin je počeja: Kajin se neće kandidirati na unutarstranačkin jizbori za unutarstranačkega kandidata za župana: “U toj farsi ne sudjelujem. To su izbori Ivana Jakovčića i ‘malih jakovčića’, izbori svih izbora su u svibnju iduće godine.” Kajin će se, kad dojde vrime, kandidirati kako samostalni kandidat “na narodnjačkoj fronti zajedno s gradanima, a ne s nečijim pulenima”. Stvar bi mogla finiti da nan Flego Valter bude jedini kandidat za župana unutar IDS-a. Da je mene pitati, Flega nikad ne bin “diga” z mista gradonačelnika Buzeta, čovik je pokaza da i kontinentalni komun, prez mora, more biti propulzivan, ča će reći - napredan. Sve gradonačelnike morskih općin bi rabilo poslati na specijalizaciju u Buzet. Kako stvari stoje, iz Filipinske prvoboračke grupe je zaša van Uljančić Milijo, nositelj grupe i povijesni voda iz Filipini. On neće da mu svaki po selu masti. A za Filipince naš župan ima uvi pensir: “Sad su odjednom svi veliki heroji. Pojavljuju se na sceni kao podrška Kajinu jedan Bruno Langer, jedan Ivan Herak, jedan Branko Ružić, jedan Stevo Žufić, - osobe koje politički ništa ne znače.” Ma bogati!

Naš župan, Jakovčić Ivan Nino, je svojen novinaru Hudelist Darku i dornalu Globus da još jedan briljantan historijski intervju. Za razliku od unega prvega razgovora, ki je bija posvećen muškatu, meditaciji i vizjonarstvu, uvi put Nino govori samo o ratu. Bolje rat nego pakt. Tote više ni zajebancije. Intervju moremo slobodno nazvati - moj rat. Da je plaćen i naručen, ne bi bija tako kvalitetan. Litrati su još bolji, Nino stoji sprid Rovinja stameno i monolitno, kako bi reka Josip Broz, i gordo gleda proti Učki. Kako da govori: “Armjamoči e partite”. Rat će biti na vrhima Ćićarije zasvin ki još ne znamo jušto ki će nan uvi put biti neprijatelj. Župan govori da “velika većina gradana Istre doživljava ovakav napad na Istru”… ma ki nas to napada? Ki? Ki je da je neprijatelj, ni straha, župan govori: “Ne bojimo se nikoga, imamo jake kandidate, jake ljude, jak program.” Prid lito dan kad su Milanović i Jakovčić skupa sidili u hotelu Westin u Zagrebu, naš Ivan je reka: “Želija bin biti europarlamentarac”. A Zoki, po izjavi Nina, mu je rišpondija: “Možeš biti europarlamentarac ako nam daš Pulu”. E bogme, to se zove – nemoralna ponuda. A Milanović je našega Ivana još već ufendija kada mu je reka da je dalmatinsko ulje bolje od istrijanskega. Tote je stvar pukla. U ten intervjuu u Globusu naš župan je još reka kako je Istra “po mnogočemu prva regija u Hrvackoj”. Naš Nino vajka zabi da je Istra bila po mnogočemu prva regija i u daleko većoj državi u koj smo prije bili.

Lipi moji, finila je i uva maša. Učer je bija UNESCO-v dan filozofije. Ale da i mi jeno malo filozofiramo. Znate vi ča je to inpotencija? “To je kad se mozak kurči, a kurac filozofira”. Sutra je sveti Klement, po teoriji od šjore Mafalde sutra počinje zima. Stara govori: “Per San Klemente - il inverno mete un dente.” Dajte si kuraja, i budite pravi ko morete. Vajka z vami vaš

Zvane Lakodelac

Rideo
ergo
impres
sum
La kost
, otužni humoristično-satirički podlistak četvrtkom u Glasu Istre
• autori Vladimir Bugarin, Drago Orlić i Goran Prodan
• zemaljske adrese: Poreč, Pionirska 1; Pula, Riva 10;
virtualna: lakost@glasistre.hr; telefonin 098 475 359, faks 452 863 i 591 555
• reklame na 388 470 ili epgi@glasistre.hr
• reklamacije s gnušanjem odbijamo
Lito 30 • Numer 1013
• Poriječ, 22. martišnjaka 2012. (sv. Cecilija, divica i mučenica)

Glas Istre, četvrtak, 22. studenoga 2012.
http://files.glasistre.hr/GlasIstre.pdf

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Zorica Kondza - Lipi moj, 03:42

Zorica Kondza - Lipi moj
« Zadnja izmjena: Studeni 24, 2012, 12:23:30 prijepodne Ljudevit Kaj »

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #248 : Studeni 25, 2012, 08:55:57 poslijepodne »
Novi list, 2012 11 25

DRUGA STRANA
Čovik koga se pamti

Slavica Mrkić Modrić

Ov mesec će va novejoj povjeste Hrvacke ostat zasinjan kod mesec va komu se j' čuda toga dogodilo i razrešilo. Tako smo doškali da oni va Haagu dokončaju da j' Domovinski rat bil obrambeni rat. Doškali smo da nan generali dojdu doma i da klademo točku na se to. Ovoga ćemo se meseca spametit i po još dve presudi. Najprvo nan je mađarski sud vrešt poslal doprecjednika Vladi, a onput naš bivšega premijera.

Se se j' to dogodilo va pasaneh 10-ak dan, a ono po čemu ja zadnjeh 15 let pamtin saki jedanajsti mesec je on grdi i tužni dan kad je umrl Veljko Vičević, glavni urednik Novoga lista, ki j' mane, saka čast sakomu, bil i precjednik, i poglavica, i general i se. I jušto zato, va znak sjećanja na toga veloga novinara, a još većega čovika, svoj i vaš kantunić ovog ću puta prepustit njemu. Zaspraven, reportaže ku j' tamo negdere početkon 80-ih let pasanoga stoljeća Veljo napisal o svomu rodnomu Podčudniću. Komać smo ju skopali, Lila, naša tajnica i vela Veljkova prijatelica ju je prepisala, a vi, dragi moji, guštajte va njoj kod ča san i ja.

Život uz staru šternu

Da li su ili nisu srednjovjekovni hrvatski mačevi zaustavili zlosutne mogolske horde na Grobničkom polju, ili je priča o azijskom razbojniku premostila stoljeća riječima legendi sklonih pripovjedača, pitanje je povijesne analize. Ali ma što rekli historičari, vjerojatno je da su naši preci tu negdje smrvili Tatare, jer je puno ovih imena: Soboli, Grobišća, Poboj, Ratulje, Okršaj, Pobojište, Stražnik i Podčudnić današnji gost našeg prigradskog upoznavanja. Mjesto se prozvalo po 388 metara visokom brežuljku Čudniću, a njega, rekoše nam, krstilo je čuđenje pastira pri pogledu na stravičan prizor grobničke bitke. U podnožju Čudnića prostire se stara mjesna jezgra s pedesetak obiteljskih kuća i novije, satelitsko naselje Bobovčić, pa u mjestu živi oko četiri stotine žitelja.
    Prolaznik ili slučajni tražitelj podčudničkih adresa, na ulazu u Podčudnić neće primijetiti tablu s mjesnim nazivom jer je staru, drvenu uništio kišni zub vremena, te po svemu neće ga razlikovati od Podrvnja, smještenog na drugoj strani grobničke magistrale. Od katnica, stotinjak metara blizu raskrižju kod Filona do Majera, od prvog do krajnjeg mjesnog broja, između zgrada i kućnih vrtova, vijuga kilometar i pol duga seoska prometnica. Uz glavni ulaz u selo se može prispjeti preko Lišćevice, a netko s više vremena, put do Podčudnića može tražiti preko Kalinica te doći na Kalinu s dražičke strane.
    Susret s novim krovovima ne sluti da se na rubu mjesta nalaze zacijelo najstariji ostaci grobničke povijesti, razvaline starog dvorca na Majeru. Lijevo krilo i danas služi kao krov nad glavom, dok je središnji dio i istočna kula srušenog krova i na kraju vjekovnog trajanja. Novo i staro u jednom kadru, pomislio bi filmofil, jer iznad zidina pogled privlače suvremene kuće u sjeni stogodišnjeg hrasta Batalovca.
    Poviše mjesta, u kosini Čudnića koči se gusta borova šuma. Mjesno „tjeme“ i prirodni park zasadile su dobrovoljne ruke poslijeratnog entuzijazma, zajednička akcija boraca i omladine uz pomoć Šumarije. Čudničko raslinje i bujnu vegetaciju oplemenili su čavljanski lovci fazanima i zečevima. U središtu mjesta pruža jedinstven prizor seoska šterna, izgrađena prije sto i osam godina. Premda su nestala večernja sijela Pod Lipom, šterna i u vodovodno vrijeme dometne poneki razgovor i vrati sliku na ranija, kompaktnija seoska razmišljanja.
    Podčudnić je oduvijek krasilo okupljanje, razgovor, smijeh i šala, reći će radoznalom Klemento Perušić, sijedi šezdesetogodišnjak vrcava duha i energična pokreta. Opstalo se u teškim danima ratnih nevolja, pamte se dani kada se kozjim mlijekom odrhanjivalo generacije a malobrojne krave hranilo „podlistinom“ i ne pretjeruje se ni sada, u vrijeme izobilja, televizije i automobila. Mirom, strpljenjem, trezvenošću i radom kao jedinom moralnom pogodbom svojih jutara i večeri, Podčudnićani su prezadovoljni redovnom autobusnom vezom s Partizanskim trgom, s dva čekališta, suvremenim prodajnim objektima, s tek nekoliko telefona i velikom nadom u nove priključke. U Podčudniću se živi mirno, ruku pod ruku s mogućnostima, gradi se i stvara. »Presušili« su izvori sitnozrnatog pijeska ali krpe zemlje od dva kvadratna metra poslijepodnevna su preokupacija. U Podčudniću ima ljudi istodobno majstora, seljaka, radnika i mornara, sposobnih za svaki posao, za svaku nevolju i brigu. Kad je tako, u seosku šternu vječno će teći voda s okolnih krovova.

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285A285D2863285928592863285A28582859285A286328982896289428632863285E285B28612861285D285E28632863286328592863E

Veljko Vičević - Nagrada Krunoslav Sukić, 11:14

Veljko Vičević - Nagrada Krunoslav Sukić
« Zadnja izmjena: Studeni 25, 2012, 09:11:36 poslijepodne Ljudevit Kaj »

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #249 : Studeni 25, 2012, 08:56:54 poslijepodne »
Katarina

Aj na vrajža Katarina mića mala
Ča na mene svakih sedan dan se stala
Ma zajno meni u krilo ona bi se sila
I po votki toj junački bi udrila

Pak pomalo takovin bi mi čapala
Pipajuć ga, na debelo se smijala
I opet oko vrata moga se stiskala
Već videć kako bi mi šolde sve pobrala

Aj na vrajža kurba svinja Katarina mala
Ča šolde mi je opet sve pobrala
Ma ča ćeš kada mala beštija ta
Pod kožu mi je stala la
I srce skroz mi namurala la

Ma bez krijancije tajsta hudoba je bila
Ča nanke jako ona ne bi bila skrila
Bez srama noge je širila mala
I mudantice crlene bi kazala

A ja onako munjen niš nebin kapija
Kad z guzicon sprida nosa bi crtila
I samo kako brek bin čeka ko bi mala
Aj, ko bi me u škuro kamo dopeljala

Aj na vrajža kurba svinja Katarina mala
Ča šolde mi je opet sve pobrala
Ma ča ćeš kada mala beštija ta
Pod kožu mi je stala la
I srce skroz mi namurala la

Gustafi – Katarina, 03:26

Gustafi - Katarina

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #250 : Studeni 27, 2012, 10:32:41 poslijepodne »
Novi list, 2012 11 09
Poseben prilog
In memoriam Veljko Vičević (1997-2012) – 15. obletnica smrti negdašnoga vurednika Novoga lista

IN MEMORIAM
VELJKO VIČEVIĆ 1997. – 2012.

Pjesma grobničke pjesnikinje Vesne Miculinić Prešnjak

Tiću, fala Ti

Tiću
Pozdravjan te
i
fala ti
ča si na moju
poneštru
došal
moj
mići
tiću

Kantaj mi
kantaj
o staromu
kraju
oni kanti
ča ih si
znaju

O
Grobnišćini
i
srići
ča me tamo
čeka
o miloj
Ričini
ala lipi
moj tiću
mići

I tancaj mi
tancaj
oni lipi
tanac
aš te gjedaju
sa moja
mesta
zbunjena
va zelene
haje
obučena
si oni uski
puti
pul kih se
opiraju
prisunci
žuti

Pozdravljam Te
i fala Ti
ča si na
moju poneštru
došal

Dojdi mi
Bog
i
laka ti
noć

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=28612863285928592863285A28582859285A28632898289828632863285E285B285F285F285C285A28632863286328592863F

Jelenje - Grobnik, najlipji kraj !

Grobnišćina je najlipji kraj va svitu i Hrvatskoj. Grobnišćina se sastoji od dve obpćine, a to su Jelenje i Čavle. Grad grobnik spada pod općinu Čavle. Va Grobnišćini su tri župe; Jelenje, Cernik i Grobnik.
Saki onaj ki ima imalo grobniške krvi, ne smi na to pozabit i vavik se triba ponosit s time.

grad grobnik grobnišćina jelenje čavle grobničko polje poje ričina rječina dražice lubarska martinovo selo podhum brnelići kukuljani sušica crkva branitelji domovinskog rata ustaše partizani šementin stari mlin izvor ričine kvarner rika rieka rijeka hrvatska hrvati za dom spremni parićani ratulje

Jelenje - Grobnik, najlipji kraj !

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #251 : Studeni 27, 2012, 10:33:48 poslijepodne »

Novi list, 2012 11 09
Poseben prilog
In memoriam Veljko Vičević (1997-2012) – 15. obletnica smrti negdašnoga vurednika Novoga lista

BESEDA DVE O ONOMU ČA J' BILO I ONOMU ČA JE

Ma beštija si ti bil, i to vela

Piše Slavica MRKIĆ MODRIĆ

Petnajst let! Srce Isusovo, kako bi zazijal moj i tvoj Mili, ča već je petnajst let da si šal? A koda j' bilo čera kad si mi one zadnje večeri rekal da neka neš pojin aš da j' grdo gljedat nač sličin. Ni pokle teh desetljeća i pol niš bolje ne zgljedan, tek tuliko da znaš. Stareja san, ma niš jako šegaveja. Moren mislet kako sad sam sobun brontulaš – tr znan. Leta gredu, a pameti ni.

I gredu, mislin leta, i sega vranića se va oveh pasaneh petnajst dogodilo, kako mane, tako i onomu ča j' i mane i tebe va životu značilo i znači. A ča ću ti sad okol toga mašit, kad je fanj oneh keh si volel i s ken si delil i dobro i zlo ove naše tako lipe, a tako prokljete, neću reć profesije leh ljubavi, prošlo gore. K tebe. Oni su ti već podnesli izvješće.

Ono ča ti ja želin reć je da se baren okol jedne stvari ne moraš pojidat. Va novine, baš kako si i otel, čakavica ima svoje mesto. Kako na harte, tako i va sakidanjoj komunikacije. Ako niš drugo, kad se razjadimo. Aš kako ćeš na nekoga zijat ako ne na zajiku na komu si progovoril. Kako ćeš nekomu reć da ti j' drag, da ga voliš ako ne na istomu onomu zajiku na komu su i tebe to govorili. Je, dakako da je još vavek oneh komu su i čakavski i »svahili« jednako, ma kade bi nan bil izazov da takoveh ni. Tr ionako saki od njih prvo al kašnje usvoji i ča, i zač ča. Za to se skrbimo mi keh si navadil da povedat na svomu zajiku znači biti svoj na svomu. Mi ki smo na početku devedeseteh let pasanoga stoljeća bili mladi i fanj smućeni, ma i fanj srićni aš imet takovoga glavnoga urednika kod ča si bil ti, znači imet velu sriću, a najprvo velog prijatela, rivamo. Formiral si ti i nas, i novinu, jušto onako kako roditelj formira svoju decu. Kad je rabilo zijal si, zijal da te j' bilo čut do pumpi na Mlake, a kad je rabilo kokolal si nas, ma po svomu – već grubo leh cmoljasto. Učil si nas kako delat, ma najprvo kako bit i ostat čovik. I vavek si užal reć da onaj ki se srami svoga, onoga ča je i odkuda je, ni čovik, a ako ni čovik, da živeje petsto let nikada od njega novinara.
    Učil si ti nas puno toga. Na svoj način. Kakov? A onakov kod kad otac hiti dite ko ne ume plavat va more aš da će se tako najprvo navadit. I onput dok dite paljuzga, on stoji na rive i ćaro kod jastreb plen gljeda i čeka da ako bude rabilo pomore, spasi. Kad bi dite proplavalo »na pasića« on je bil tu da ga navadi i prsno, i leđno i kraul... Tako i ti nas, a najveć i najprvo SLOBODNO. Va oneh turbulentnih letih hital si nas va oganj i va vodu, pa gljedal kako će se ki snać. Pardon, gljedal si i pratil, si načinil dobru procjenu prvo hitanja ale si morda falel. A falel nisi nikada. Znal si ki j' zač. Ki j' za salonsko, ki j' za terensko novinarstvo, komu j' osnov novinarstva mašit z »mićemi« ljudimi, a ki puca »navisoko«. Znal si ki je i doklen piše, a i inače z glavun va oblakimi, a ki z noson. Poznal si nas bolje leh smo se sami. Volel si nas, svoji poletarci, svoji lavali. Ma i mi tebe, makar bi te ki put najraje klali va top i spucali na Gromik. Tvoj, a preko tebe i moj Gromik. Ma beštija si ti bil, ona draga beštija ka ti se uvuče spod koži a da i ne znaš, pa su tvoja zijanja vavek imela drugačju težinu od zijanja seh drugeh. Veruj, više su bolela.

A ova tišina, tišina duga petnajst let, boli još i više. I da mi ni tog diteta va mane ko i sad, kod i onoga grdoga i tužnoga dana na cimiteru va Gradu Gromiku zna i niki ga ne more razuvjerit da ti sada imaš svoju redakciju gore, na nekakovomu oblaku, da ti oćali jednako padaju na vrh nosa, da ti španjulet visi na levo i dim gre va oči, da nas gljedaš, da nas čitaš i ovisno od onoga ča si pročital ki put se onako spod brka nasmeješ, a ki put zazijaš da se se praši. I nemoj mislet da ne znan kad zatafljan. Znan i čujen te, kod ča i znan da ćeš mi pokle bukvice ku isto čujen, da ča leh čujen, kod i saki put prvo – oprostit, a ja na greške naučit. Ako niš drugo speć ću prsti kad ti svećun dojden tamo kade znan da nisi.

A kade si? Pa, tamo kade si vavek i bil. Na svojoj Gromišćine, va svojoj familje i med semin namin ki smo te zaspraven i iskreno voleli. I niman ti baš jako ča više reć, osin bog i se. Pozdravi gore seh keh poznan, pripazi mi Dudu, a ja ću tebe i Draženića, i Edića, i Tišicu, i Zlatku, i Kimberli i Karmenicu, i si oni »poletarci« kemin si kod i mane pomogal da postanu novinari, ma najprvo bolji ljudi. Odi sad, aš tr ti najbolje znaš ča j' rok i ča j' zadani broj rig.
    Čula san te! Znan i sama da leta su, a pameti ni.

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=28612863285928592863285A28582859285A28632898289828632863285E285B285F285F285D285F28632863286328592863T

Rudolf Dolfo Srića: Grobnišćina sa va zlatu blišći (official), 04:16

Rudolf Dolfo Srića: Grobnišćina sa va zlatu blišći (official)

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #252 : Studeni 27, 2012, 10:36:10 poslijepodne »

Novi list, 2012 11 09
Poseben prilog

MLADEN VALJAN VLAČINA VELJKOV PRIJATELJ OD NAJRANIJIH DANA O ZAJEDNIČKIM PUTEŠESTVIJAMA KROZ ŽIVOT

Z Veljkom si mogal sidet 24 ure i naslišat ga, a mi smo ga si voleli naslišat

Te njegove sobote kad bi došal na Grobnišćinu bile su pravi ritual. Volel je videt obični judi, popit onih svojih pet-šest kapucinerih, popušit 20-30 cigaretih. A š njin nikad ni falelo teme za razgovor. Tako bi prošlo pet-šest ur a da nisi ni primjetil. Ki god bi došal samo bi primaknul stolac i sel naslišat.

Počel je z Grobničanon i z utakmican po regiji, a onda se j proširil i na druge stvari. Imel je on i škakjive teme, ćapal se j i Štefana i sih skupa, trbalo j imet onda novinarskoga fajta da se piše već va onon sistemu. A potli kad je postal glavni urednik, vavik je govoril da novinu triba približit juden, da Novi list mora bit va sakoj kući. I uspjel je va tome. Ja znan kad se j prodavalo 10-20 primjerkih Novoga lista va Zagrebu i kad je Drago Haramija bila jedan od tih retkih kupcih, a onda j ta brojka došla do više hijad.

Piše Dražen HERLJEVIĆ

Do zadnjega dana ja i Vejko imeli smo poseban odnos. Još kod mladići znali bimo na tri ure za pol noćun sidet va autu i ćakulat, ili va njegovoj škodi, ili va mojmu fićotu. Ako bi nas ki slučajno videl, rekal bi: »Bože dragi, ča ovi judi delaju ovu dobu, po celi dan su skupa i sad još side va autu. Ali z Vejkon si mogal sidet 24 ure, zapravo naslišat ga, i ne bi ti bilo dosadno...
    Tako nam je o Veljku Vičeviću, najprvo Grobničanu, a onda sve drugo po redu, svoju priču započeo njegov ponajbolji prijatelj još od djetinjstva – Mladen Valjan Vlačina, nadaleko poznati grobnički ugostitelj i prvi načelnik Općine Čavle. Ako niste bili kod Vlačine, niste ni bili na Grobnišćini, mogla bi se parafrazirati ona čuvena izreka o papi i Rimu.
    Manje je poznato da Vlačina ima i drugi nadimak – Bućo. To je nadimak za uži krug prijatelja, među kojima Veljko i danas ima neizbrisivo mjesto. Zato je i ovaj grobnički razgovor mogao završiti samo na jednom mjestu – kod Vlačine. Možda više i nema onih stolova za kojima je Veljko znao tako dugo sjediti, ispiti pet-šest kapucinera, popušiti kutiju-dvije cigareta i držati svoje »mitinge«, ali Bućo je i dalje va motu. Štoviše, sad kad sin Filip sve više drži konce oštarije u svojim rukama, i on se može malo opustiti. Ali dočim naiđe neki važniji gost, Bućo je uvijek tu z dva-tri vica o Mariji i Iviću. Palente konpirice i grobničkoga sira, kobasic i kapuza vavik će se nać.

Od sedmoga razreda

– Ja i Vejko smo se nikako više počeli družit od sedmoga razreda osnovne škole, započinje Vlačina svoju ispovijed o Veljku. Znali smo se i prvo toga aš Jezero i Podčudnić nisu dugo. Tu va kavi smo se znali kupat, va onoj žutoj vodi. Već onda j bil strašno zajubljen va nogomet. Znal je si sastavi z bivše Jugoslavije, suci, stadioni... I sami znate da j pisal ona vela štampana slova. Te njegove bilježnice već su onda bile prave male enciklopedije. Mi smo znali pikat va kavi i pred školun. Zdravke s Poja, ja, Vejko i Josip Manjgotić, Samardžić smo ga zvali. Užali smo igrat dva i dva, tobože za soldi, ko da bi sad za 10 kun igrali i onda bimo šli na sendvič ili pjenušavi bin pu Jelena (nekadašnja oštarija na Čavlima) – govori Vlačina.
    Jednom započeto prijateljstvo nikad se nije prekinulo, štoviše postajalo je sve čvršće i sudbonosnije. Vlačina, pola u šali, pola u zbilji, kaže da je baš Veljko presudno utjecao na neke najvažnije trenutke u njegovom životu.
    – Pa on je zaslužan ča san se ja za Đurđicu oženil, aš je zakasnil z jednu divojkun meni na spoj pa san ja našal drugu. On se j pak već od mladih letih zajubil va svoju Ljiljanu ka j po letu dohajala doma na Jezero, a i on je stalno tu »visel«. Tako da smo ja i Đurđica i on i Ljiljana nastavili prijatelevat i kad smo oženili, bez obzira ča su Ljiljanini jedno vrime živeli va Zagrebu, a on je gori i studiral. Oni su se i oženili va Zagrebu. Na njegovoj momačkoj isto va Zagrebu, ja ne znan kako ni ča, finili smo samo nas dva. I opet nan je bilo lipo. Njegovi studentski dani su se svodili na to da j on utorak jutro šal va Zagreb, a već četrtak zapolne bi bil doma. Ni mogal petak i pondijak bit va Zagrebu, ni se mogal gori trpet. Ali obavezno bi šal i vrnjal se z nekin našin ki j delal ili va Autoprometu, ili va Autotransu. On je već znal ki kad vozi tamo a ki se vrnja, priča Vlačina.
    Početkom devedesetih godina Veljko je postao glavni urednik Novog lista, a Vlačinu je život odveo u političke vode. Postao je 1993. godine prvi načelnik Općine Čavle i odradio cijeli četverogodišnji mandat. Ne bez Veljkove podrške. Stoga, kad je Veljko umro, Vlačina je definitivno odlučio povući se iz politike.

»Bućo, odi, moraš poć!«

– Bilo j to '92.-93. leta. Prvi lokalni izbori. Mladen Mavrinac Bondej slagal je te kockice za općinu i veli on meni: »Vlačino, ćeš poć na listu?»«. »Ma ne ren ti ja nikamo«, velin ja njemu. Ča san ja znal ča će to bit. Ali kako j Vejko već bili upućen va te stvari, on je meni rekal: »Bućo, odi, moraš poć!«. I tako san ja zaprl oštariju i šal za toga vijećnika. Oni su ti mene stavili za nosioca liste. Ja velin, ma ča j to nosioc liste, čuj va no vrime ja nisan znal ča j to, ja san se na valcer zimal. Ali ni bilo druge leh poć. Onda su počela ta snimanja, te televizije, čuj, nikad neću pozabit, došla ja Marija Končar z Hrvatske televizije. Pita ona mene:
    »Ča ste vi tu?«.
    »Ča ja znan, ja san nikakov nosioc liste«.
    »Dobro mi ćemo vas snimat«.
    »Ma ča ćete mene snimat, ja van peštan leh po grobnički«.
    »Da, da, baš vas«.

Noge su mi se ocikle

– I tako san ja storil nike natuknice, ali naravno prvo toga san z Vejkon kontaktiral i on je meni rekal: »Bućo, ti si za to«. On je bil ta jedna karika ka j meni dala poticaj da prihvatin funkciju načelnika. On je bil glavni urednik Novog lista a ja načelnik Općine Čavle, ko da j sudbina tela da va isto vrime budemo na te dve funkcije. Ni bilo lahko, imel san i zdravstveni problemi, finil san i va bolnici. Čak san se mislel i povuć i dat ostavku, ali ipak san ostal do kraja mandata, ali nisan tel poć na drugi mandat. No, bil san kandidat za Županijsku skupštinu '97. Bili su ponovljeni izbori. I isti dan kad smo na sastanku va Ciottinoj ulici dogovarali koalicije, došal mi j Žejko Lambaša i govori: »Znaš ki j umrl?». A ja nisan znal, nismo imeli mobiteli va no vrime. I govori on da Vejko. Meni su se noge ocikle, to j bil strašan šok za me. Mi tu povedamo o nikoj koaliciji i onda dojde vijest da j Vejko umrl. Ja san se va ton momentu odlučil povuć. Ostal san još malo pomoć kod član Poglavarstva va općini, ali nakon toga više nisan tel bit va politiki – zaključuje Vlačina svoju političku epizodu.
    Koliko god je Veljko imao utjecaja na Vlačininu političku karijeru, toliko je i Vlačina pomagao Veljku, koliko god je mogao, posebno na početku njegove novinarske karijere.

Obitelj i prijatelji

Vlačina naglašava Veljkovu privrženost obitelji. Kao mladić jako je poštivao i volio roditelje Ružu i Vladota i brata Miljenka, a njegova ljubav prema supruzi Ljiljani kao i prema njihovim kćerima Ani i Teni uvijek mu je bila na prvom mjestu.
    – Vejko j najviše volel Podčudničani. Ipak je to njegovo selo. Strašno j cjenil Iveta Mavrinca Filonova, pa Šebeta Linića (Sebastijana ili Miroslava, kako ga već ki zove), Boškića, Marina Perušića »Srbina«, Braneta pokojnoga.... Oni su ono vrime ko dečkići kopali mel va kavi, da bi zaslužili za pjenušavi bin ili za piće poć kamo popit.
    Ali tu su još bili i drugi prijateli, Borić, Josip Ban, jako j volel Arsenali, Racića, Barića, Gojka Čavlića isto, bili su tu i Zdenkić, Bukran, Ive Crgonja, pokojni Zec Zaharija, Tomiška, Duško Frlan..., neka mi judi ne zamire ako san koga izostavil, aš i ja se ne moren sih sjetit. Kamo bimo zihajali? Glavna destinacija nan je bil Filon na Čavji, to j bil mali grobnički Kontinental, saku sobotu su bili tanci na Čavji do ure, nediju do pol noći va Dražicah. Svirali su Arsenali, a mi smo bili š njimi si dobri. Potli bi se šlo va Endži i va Karavelu.
    Još kod mlaji smo šli šijat na Poje pu Zdravketa, ja, on, Brunić pokojni, Darko, Keko....

Imel je on i škakjive teme

– Kad je Vejko počel delat kod vanjski suradnik Novoga lista ja san kupil fotoaparat polaroid. On je pisal izvještaji z utakmic, a ja san mu slikal. On bi došal va Novi list z gotovun slikun. Va 'no vrime to j bila vela stvar, aš inače si moral poć slike razvijat. Već onda se j videla ta njegova strast prema novinarstvu. Počel je z Grobničanon i z utakmican po regiji, a onda se j proširil i na druge stvari. Imel je on i škakjive teme, ćapal se j i Štefana i sih skupa, trbalo j imet onda novinarskoga fajta da se piše već va onon sistemu. A potli kad je postal glavni urednik, vavik je govoril da novinu triba približit juden, da Novi list mora bit va sakoj kući. I uspjel je va tome. Ja znan kad se j prodavalo 10-20 primjerkih Novoga lista va Zagrebu i kad je Drago Haramija bila jedan od tih retkih kupcih, a onda j ta brojka došla do više hijad. Se san to znal uz Vejka. Se ča se j događalo okol Novoga lista ja san znal, aš bi on došal saku sobotu, obavezno bimo tu bili i ćakulali. Ovdi su dohajali i veterani Novog lista ča su košarku igrali, tako da su mi mnogi judi z Novoga lista uz Vejka postali prijateli i ponosan san na to. Ja užan reć reć da su mi Istravino i Novi ist kod jedna familija, a to se j kasnije i pokazalo, kad san šest-sedan let zaredon organiziral domjenak Novoga lista va Zagrebu za 300 judih.

Subota - dan odmora

Svi koji su poznavali Veljka, znali su da je subota bila njegov dan – za odmor. Jedan dan bez redakcije i Novog lista onima koji su bili u šihti sigurno je trajao cijelu vječnost, ali zato su Veljkova familija i njegovi prijatelji konačno došli na svoje.

– Te sobote su bile pravi ritual, govori Vlačina. Najprvo bimo sideli tu pu mene, još je bila terasa, onda bimo šli malo do Marina Perušića, Srbin smo ga zvali, ki j imel konobu va Gradu Grobniku. Znali bimo skočit nigdi zaboćat, pa se opet vrnut pu mene va oštariju. Najveći mu j gušt bil doć ovdi, videt obični judi, popit onih svojih pet-šest kapucinerih, popušit 20-30 cigaretih. A š njin nikad ni falelo teme za razgovor. Općenito, mi smo njega si voleli naslišat, jer on je nan donesal neke nove vijesti. Čuj, va no vrime mi smo si znali unaprijed ča se j dogodilo i ča će jutra bit va novinah. Mi smo bili važni judi aš smo to prvi doznali. Tako bi prošlo pet-šest ur da nisi ni primjetil. Ki god bi došal samo bi primaknul stolac i sel naslišat. Bil je strastveni pušač. Jednoga j imel v ruki, drugoga j već palil, noga priko noge, traper jakna i to j bilo to. Skroman, najskromniji čovik.

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=28612863285928592863285A28582859285A28632898289828632863285E285B285F285F285D286128632863286328592863K

Z noninega škabelina - revija frizura - JELENJE TV, 07:07

U organizaciji KUD Zvir Jelenje, Općine Jelenje, TZ Jelenje i uz pomoć Savjeta mladih Općine Jelenje održan je 5. događanje iz projekta „Z NONINEGA ŠKABELINA" -- Revija tradicijskih frizura. Znamo da je moda vrlo bitna i prisutna u našim životima još od davnina pa je cilj ovakvih događanja je da se ne pozabi ono naše i da se inspirira nove naraštaje da kroz suvremeno oblačenje uključe i dio tradicije. Folklorne skupine koje su pokazale svoje tradicijske frizure su (iz): Bribira, KPD Bazovice, Otočca, Opatije, Novog Vinodolskog, Jezera- Murtera, Karlovca, Koprivnice, Vrbovskog, Baške i Jelenja.

Z noninega škabelina - revija frizura - JELENJE TV

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #253 : Studeni 27, 2012, 10:39:39 poslijepodne »
Novi list, 2012-11-26

S KAMIKA I MORA

Čestitki »Primorju«

Piše Slavica MRKIĆ MODRIĆ

Baš malo mislin kako kad neki spomene del Riki imena Kantrida vela većina najprvo pomisli na nogomet – igrališće i NK Riku. Ja ne, aš san van već odavno rekla da »Riku« volin, ma mi je »Orijent« odvavek prvi na srcu. I to va sakoj svojoj faze, i onoj kad je gore i onoj kad je potloh. Ma »Orijent« kako si znamo nima veze z Kantridun leh z Krimejun, ale ča bi moja pokojna nona rekla Krmejun, a ono ča mane prvo pade na pamet kad neki reče Kantrida, je bazen.

Ja, jušto bazen i to va jednine, aš mene lipa sjećanja vežu za on jedan jedini bazen z balonon koga j' bura hitala i parala kako ju j' god bilo voja i kako njoj je bilo milo, a oni kemin je bazen bil drugi dom krpali ga i nazad dizali, deli mu lovili po parkiralištu i nazad lepili samo da bi plivači i vaterpolisti imeli kade trenirat.

I baš radi sega toga teškoga, ne moren van objasnit kuliko su me razveselili pasani dani, ki će va povjeste »Primorja« ostat zapisani kod dani ki se pamte. Čestitke i veterpolistimi, i srebrnoj Sanje, viceprvakinje Evrope na pedeset metri leđno. Sedavnajst let je pasalo od kad je zadnji put Kup Hrvacke doputoval na Kantridu. Na on jedan jedini bazen, koga san van već spominjala. I tako mi j' drago ča su ga zaslužili mnogi od oneh ki su va tomu istomu bazenu od mićeh nog trenirali, neovisno bili onda i sada igrači, ale nekad igrači, a sada treneri ale stručno vodstvo. Aš, za razliku od nogometaši, njih ne prati niti vela slava, niti veli soldi. Jedino ča njin je konstanta je vela muka. Za bit vaterpolist i plivač ne samo ča moraš imet talent, ča moraš to volet, leh moraš bit i tvrdoglav kod tovar da se to zduraš.

Bože, i sada se domislin oneh zim, kad bi vane bilo okol nule, pod balonon recimo podnošljivo, ma tuliko vlage da j' to bilo za ponemet, i one dečice z očijami punemi sna, ka se bez puno govorit sučevaju i gredu plavat prvo leh njin škola počne. I tako z dana va dan, i jutro, i zapolne. A ne da nisu znali da nikada njihov sport neće bit tretiran kod ča se tretira nogomet, košarka ale rukomet.

A kad smo već pu tretiranja, da se va zadnjeh dvajsetak let niš ni promenilo, dokaz je i Hrvacka televizija, aš to ča j' odlučila ljuden ne dat priliku da gljedaju polufinale vaterpolo kupa, to j' najbolji dokaz kako va ovoj države vaterpolo kotira. Ma badava i olimpijsko zlato, i sa zlata ovoga svita, za državnu hrvacku dalekovidnicu zavavek će bit važneji nogometni duel ŽNJ lige leh polufinale va vaterpolu. O plivanju da ni ne govorin, ono j' va još hujoj pozicije. A, iskreno kad san čula onoga Dušanovića va prenosu finala, i ono njegovo cendranje nad sudbinun Juga, skoro da mi j' bilo i drago ča polufinala ni bilo na televizije, aš ki bi ta proljev od komentari, oprostite na izrazu, naslihal.

Ma, tu je ča je. Nepravde j' bilo i bit će, radi sega toga mane su ovi uspjehi primorijaši još draži, i se čestitke vaterpoliston, i Sanje. Da ne pozabin, jednu šaljen i va Opatiju, srebrnoj karatistice Jelene. Aš ako su vaterpolo i plivanje zadnja škulja na svirale, njeji sport ni ni škulja.

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285A285E2863285928592863285A28582859285A28632893289328632863285E285C2858285A2861285C28632863286328592863G

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

JOZEFINA I TRIO RIO - Donke če (Melodije Kvarnera 2002.) , 03:06

JOZEFINA I TRIO RIO - Donke če (Melodije Kvarnera 2002.)

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #254 : Studeni 27, 2012, 10:41:02 poslijepodne »
Novi list 2012 11 27

S kamika i mora

Božić va pol ceni

Piše: Kim Ciculić

Špara se i riže na se strani. Špara se čak i na Božiću. Va Gradu Rike tako su se našli pred hamletovskun dilemun – kititi ali ne kititi grad. Potle velog razmišljanja dokončalo se da će se Rika ipak okitit, ma z sredstvima ka su tri puta manja leh pred nekuliko let.

Tako će se za ovi božićni i novogodišnji blagdani izdvojit leh neč manje od 500 hiljad kun. Va to gre kićenje grada, nabava materijala za dekoraciju, održavanje dekoracije i trošak za letriku. Bit će i vatrometa na rečkon lukobranu, a ušparat će se i na jelvicami pa će na Korzu bit leh jedna jelva i to spred gracke upravi. Z ten bi bili kuntenti i borci za prava jelvic.

Va usporedbe z nekin drugin letimi teh 500 hiljad kun more zgljedat kot prava sitnica. Morda će drugi hrvacki gradi hitit i daleko veći soldi na blagdansko kićenje. Onput kad zamemo va obzir situaciju va zemje, tuliki nezaposleni, otkazi, porezi i nameti, se veći broj socijalneh slučaji, gospodarski i si drugi problemi, i teh »mićih« pol milijuna kun more bit strašno puno. Z temi soldimi valjad bi se mogli najist si lačni Rečani i oni ki nimaju krov nad glavun. Z druge strani, judimi magari za Božić ne bi trebalo uskratit blagdanski ugođaj. Ali, recimo, da bi to moglo bit i ceneje. Na primer, za fanj manji soldi mogli su se angažirat rečki kreativci i studenti umjetnosti ki su na originalniji način mogli storit božićnu i novogodišnju atmosferu na Korzu. A takoveh kreativceh v Rike zaspraven ne fali. Njimi za kreativnost ne rabe ni lampice ni letrika, a š njimi bi naš grad bil okićen originalnije od seh drugeh gradi z standardnun i skupon dekoracijun.

Ne špara se leh va Gradu Rike. Špara se i va Vatikanu. Na Trgu svetoga Petra počeli su gradit božićne jaslice, ma ovo leto neće ih platit Sveta Stolica leh su osigurali sponzora. Očito ni va Vatikanu više ne curi med i mliko, pa su se i tamo odlučili na šparanje. Inače, te vatikanske jaslice nisu mačji kašalj. Spomenute su čak i va aferi VatiLeaks, ku j' Papi namestil njegov batler. Otkrilo se da j' Vatikan za božićne jaslice postavljene 2009. leta platil 550 hiljad eurih. Va usporedbe z ten naših rečkeh 500 hiljad kun zaspraven je prava sića. Božić je judi, pa udri brigu na veselje.

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285A285F2863285928592863285A28582859285A28632893289328632863285E285C2858285B285D285B28632863286328592863K

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vaša Svitlost i Visost prićaju o letrici (električnoj struji) kako se dobiva od vode, 0:32

Velo misto - letrika.avi