Autor Tema: POČAKAJ (PO-ČA-KAJ) - Lipa naša čakavska  (Posjeta: 255922 )

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
Odg: POČAKAJ (PO-ČA-KAJ) - Lipa naša čakavska
« Odgovori #105 : Listopad 13, 2009, 01:12:16 prijepodne »

Réčki „Nôvi list“, 17.09.2009. / Kolumně
Beseda
9 člankov na čakavskomu:
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Članek 8/9

kantunić od otročić

Slika
javascript:openWindow('aspx/showimage.aspx?id=447467',283,520,'');

Ribar

Stari će ribar
    opet na more poć.
    Hitit će mrižu
    i na barki čekat celu noć.
    Va zoru će ribu zvoć
    i š njun na placu poć.
    Da bi dici mogal sritan prit!

Roberto SLAVUJAC

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=2859285F286328612863285A2858285828612863288A288D28632863285C285C285F285C285E285F28632863286328592863P
Švicarsko-nemački TV i radijski modél za spâs nestandardizéranoga kajkavskoga (čakavskoga)
(kajkavska, čakavska i štokavska inačica članka):
http://www.forumgorica.com/kajkavski/hrvacki-trojezicni-pluralizem-ili-sto-jenoumle/msg23549/#msg23549

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #106 : Listopad 13, 2009, 01:12:56 prijepodne »

Réčki „Nôvi list“, 17.09.2009. / Kolumně
Beseda
9 člankov na čakavskomu:
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Članek 9/9

zapisano va srce

Pokle pedeset let vrnuli se va školu Matuji

Red ćakuli, red smeha i vreme je jako brzo pasalo – opet su sedeli va istoj škole kako nekad i domišljali se mladosti

Piše Aleksandra KUĆEL – ILIĆ,
Slikal Sandro RUBINIĆ

Slika:
Nekadajni matujski školani danaska su veli judi i imaju i decu, pa i decu od deci...
javascript:openWindow('aspx/showimage.aspx?id=447485',545,499,'');

Kumpanija je bila vesela, mlada i puna života, a leto va ken su finili osnovnu školu bilo je 1958./59. Svoju su mladost živeli pul Matuj, sedeli va školskeh klupah, učili, divertili se, verovali da će njin živjenje prnest se neč lepo i vredno. Pasalo je već puneh 50 let otkada su šli vanka z matujske školi, ma su se pasanega petka opeta našli na kupe va toj istoj škole pul Matuj. Skupa se našli, napovedali i nasmeli. Red ćakuli, pa red smeha, pa se tako ponaprvo...
    – Najprvo nas je dočekala ravnateljica, pozdravila nas i poželela dobrodošlicu va školske klupi. I mi smo opet tamo sedeli kako nekad i opet nan je bilo lepo, samo ča sada već nismo bili kako nekad si na kupe. Nekeh našeh prijateli već ni med nami, a nekoliko je bilo bolneh pa nisu mogli prit, ma vreme je sejeno proletelo va dobren raspoloženje – povedel je Boris Di Costanzo, jedan od nekadajneh matujskeh školani.
    Po njegoveh besedah, va razrede ki je osan let školi finil pred 50 let, va »njegoven« razrede je bilo 27 dece, a na feštu za »zlatni školski rojendan« prišlo je njih 17.
    – Se skupa, živućeh nas je ostalo 21, ma četiri od njih nisu mogli prit, pa ih moremo pozdravit preko novin i poželet da ako su bolni, sakako čin prej ozdrave – poželel je šinjor Di Costanzo.
    Na matujsku feštu od školi tako nisu mogli prit Vilma Dragin rojena Zatković, Dubravko Gašparović, Ana Mišćenić rojena Komen i Lucija Stanić rojena Valinčić. Zato ih pozdravjaju Miranda Belobrajić rojena Milih, Milojka Butorac rojena Draščić, Boris Di Costanzo, Laura Fućak rojena Milih, Zdravko Gombač, Boris Ivanić, Anka Kinkela, Dušan Kinkela, Stelio Marini, Bojan Mohorovičić, Desanka Monjac, Radica Nikolić rojena Perčić, Miranda Puharić, Ruža Randisi rojena Puharić, Darinka Trcol rojena Slavić, Desanka Spinčić rojena Valentin i Desanka Tuhtan rojena Srdoč – teh sedamnajst nekadajneh školani ki su se pokle čuda, čuda let opet skupa našli.
    I onput da živjenje ni lepo?

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=2859285F286328612863285A2858285828612863288A288D28632863285C285C285F285C2860285D28632863286328592863C
Švicarsko-nemački TV i radijski modél za spâs nestandardizéranoga kajkavskoga (čakavskoga)
http://www.forumgorica.com/kajkavski/hrvacki-trojezicni-pluralizem-ili-sto-jenoumle/msg23549/#msg23549

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #107 : Listopad 13, 2009, 01:13:54 prijepodne »

Réčki „Nôvi list“, 22.09.2009. / Kolumně, komentâri

S KAMIKA I MORA

Kakav aerodrom, takav turizam

Piše Kim CUCULIĆ

Zač judi više vole poć ljetovat va Tursku leh va Hrvacku, postalo mi j' ćaro kad san videla aerodrom va Istanbulu. Ni on jedini razlog, već i manje cene i bolja usluga. I turska država ka subvencionira turizam. Kako san za sad Tursku upoznala leh na aerodromu, moran priznat da me ulovil sram kad san se spametila našeg nebogog Plesa, a još više krčkog aerodroma. Na tursken »Atatürku« more se videt čuda terminalih, avionih i monitorih z informacijami o destinacijami – od Singapura do Nevijorka. More se videt i čuda svita – Afrikanci va nošnjami sakakovih kolora, ortodoksni Židovi, Arapi, Japanci, Koreanci... Celi svit va mićen. Dok čovik čeka na svoj aeroplan ne more mu bit štufno, aš tu su brojni djutići, butige, pa čak i turski bazar na ken se more provat rahat-lokum. Nisu pozabili ni na knjižare, va kemi j' glavni autor turski nobelovac Orhan Pamuk. Sad se spametite našeg Plesa i zamislite da j' va sklopu njega knjižara va koj se mogu kupit Krležini libri. Za sad puki san. A imeli smo priliku da autor novog terminala zagrebačkog aerodroma bude neki od svjecki glasovitih arhitektih, kot ča su Zaha Hadid i Norman Foster. Ali ne, žiri j' dokončal da su bolji hrvacki arhitekti, ča ni ni čudno kad se zna da j' precjednik žirija Sanaderov prijatel, a bilo j' tu još nekih sukoba interesa. Naravno, se ovakove optužbi proglašene su hrvackin jalon, a ne hrvackin mutnin delima. Morda j' projekt naših arhitektih zaspraven najbolji, ma va svitu bi bolje zvučalo da j' terminal na Plesu projektiral jedan Foster. To j' jednostavno tako. Situacija j' sad takova da će komać početkon 2010. leta raspisat natječaj za odabir koncesionara, a zbog financijske krizi izgradnja novog terminala bila j' stopirana. Tako će se Zagreb još načekat novog, suvremenog aerodroma. Krk je bolje i ne spominjat, aš su tu po piste još do pred ko leto slobodno šetale ovci i uz pistu zobale travu. To j' bil baš egzotičan prizor za stranci ki su mogli pomislet da nisu aterirali va Hrvacku, leh va neku slabo razvijenu afričku zemjicu pod vojnon diktaturon. Kad se to skupa čovik zbroji, još hrvacki turizam i dobro funkcionira z obzirun na aerodromi kakove ima. Sa srića da se z Zagreba zračnon linijun za dve uri more doć do Istanbula, a onput je celi svit otprt i zgljeda jako blizu.

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285A285A286328612863285A28582858286128632893289328632863285C285C2860285E2858285F28632863286328592863A

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Pri(z)godna pesma:
Azra-u stambolu na bosforu, XX:XX
(U Stambolu na Bosforu bolan paša leži...)
www.youtube.com/?v=l3hsFlGVe5Q

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #108 : Listopad 13, 2009, 01:16:58 prijepodne »

Réčki "Nôvi list" / Kolumně, komentâri

26.09.2009.

Ćićo Senjanović
javascript:openWindow('aspx/showimage.aspx?id=446527',158,320,'');

AJME MENI

Bozanić posjetio Jasenovac.
     Moga je Tita napast i s Kaptola.

Propao dogovor Jadranke Kosor i radnika Salonita.
     Šta mislite tko je izigra dogovor?

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285A285E286328612863285A28582858286128632893289328632863285C285C2861285C285B285E28632863286328592863Y

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #109 : Listopad 13, 2009, 01:17:56 prijepodne »

Glas Istre / Pula, 23.09.2009.

Šjora Špia

- Sam čiulaaa, sam vidilaaa...

Skupa roba

Tepla settimana sta se politiche tiče! Liva ruka, desni žep nikako da se ferma. Mi brizni radani ove banane smo navikli na sve moguće kriminalne machinazie i smo tretirani caco da smo drogani od tega pak nam non-štop povećavaju dozu. Posle prvog škandala u elettroprivredi svaki dan notizie javljaju da ima tega još i još... U zeleznički promet isto taco, nakrala se braća i delala svoje privatne intereše pa se ti sada vozi, caro mio! Ben, ben mi u Istri nemamo tolico posla s tim jer poli nas još nije ražvijena ova grana prometa. A chi je tu mai vidio pravi vlak sa vagonima, valižama i putnizzima? Ma te prego, još iz doba mraka se nismo nekuda pošteno vozili na šine. I nećemo još dugo. Sta tamo nekoga gori u vladi briga caco će putovati ljudi iz Pule? Moreš uzeti litorinu za prva tura pak onda hincaj i menjaj coriere caco budala, idi liepo s vragom! Vazno da su se nakotili priateli i rodbina onih svemogućih koje su zaposlili, stavili u žep colico im treba i naturalmente upropastili firmu i radnike i putnike. Ben, o svi tim detalima smo mi afežejke imale sta pričati ove dane, ma jučer smo se prebazzile na nesto lokalno.

Stambena: “Ohoo, al nam se nabrijao Jakovčić! Vidi sestro slatka šta kaže u “Glasu”, da ako država ne financira našu bolnizzu, ima da bude ćao braćo! Autonomija nam ne gine!” Fadila: “Jes baa, biće belaja!” Barizza: “Kaj je njemu, opet? Ova mu je jaako nova. On to, puce moje, furt ponavlja. Svako tolko izvuče iz naftaline autonomiju i plaši narod. Ne bu niš od toga bute vidle. Nino je kak gospon Fulir, traži jeftine političke poene.”

“Ti da ćutiš Pantiću, pardon, Barice! Dosta nam je čekanja i sve ima svoje granice, znaš! Ako vladu nije briga za naše zdravlje ovde, a u kasu i mi šaljemo svoju lovu više od drugih županija, šta se bre čeka? Ima pravo da im ga malo zapapri, nek se onima u vladi konačno zatresu gaće od nas Isrijana.” “A kaj hoćeš? Kriza, love nema pa bok. U meduvremenu bu Jakovčić igral golf sa bodljikavim Stipom. I ne govori mi da ćutim Pantiću - jer ti je splitski gradonačelnik poslal poruku da Srbi moraju znati gdje im je mjesto!” Tu smo se sve nasmijale jer nismo fobične. Nazalost ima puno onih koi jesu.

Nino je opet reka da golf turizam je budućnošt za ziela Istra. Ja kazen da za napraviti golf terrene treba devastirati dosta povrsine. Šam čitalaaa o temu i znam caco su nervoži na to i ekologi u drugim državama. Ma ako se već mora, nicaco nebin prodavala istarski teritorio
stranim capitalištima. Ako ćemo imati od tega velike koristi, neka ostanu šoldi u našoj kassi, a ne pitaj boga kemu. Sta bi nam falilo da se obogatimo? Nemamo za taco velike investizie ma forši kad bi se naši resursi i porezi bolje gospodarili, našlo bi se za dobre projecte.
Tu u Istri se rinta za turižmo, gradani zbog tega trpu najskuplje ziene, a onda te šolde ki vidi? Mi vidimo samo briznoća. Taco ćemo vajk ostati Istra, sirotizza kleta.

Jučer sam ćapala još jedan šok kad šam čitalaaa koliki milioni se šalju svako lito iz našeg proračuna za diasporu u BiH. Ljudi jako gundaju na to. Ako smo u banani i krizi, zasto se ne hitu van neki zakoni koi nam štete? Sila boga ne moli, ne? Oni hrati tamo vishe vredu nego mi. Colico smo šoldi špickali u ovih 20 lit, a mi u mižeriji i bankrot.

Sanader prije ostavke nije žaboravio potpisati dalje finanziranje, naročito u Herzegovina. Preko nasha leda svako lito glumimo Caritas i šaljemo za njihove plaće I pemzije, crikve, skupe orgulje, franjevačke samostane i katolicke gimnazije, zdravstvo, znanost i naturalmente za šport. Sto miljari kuna gre samo za jedan plivački club. Isto tolico dobiva neki političar hadezejac za svoj ugostitelski object. Kupuju se i makine za robu po vrtićima, finanzira 420 raznih udruga, ma ludnizza, fio mio! Razbaciva se vlada sa našim teško zaradenim parama! Tamo gradimo fakultete i skole. Uh, kad se domislin da po našim skolama i vrtićima dizzi padaju plafoni na glava, puknem.

Za kraj, allegretto. Da znate da finanziramo i kulturno-umetnicka društva. Za lipo plesati narodne plesove, hitno im moramo poslati dodatnih 23 i po miliona kuna. S tim će si kupiti narodne nosnje i.... opanke! Sta ćete, treba i na culturu pensati, špečalmente cada im dodu
u goste naši političari.Glasovi koštaju, carissimi moi.

Vasha Spia, spija@hi.t-com.hr

Glas Istre 2009-09-23
http://files.glasistre.hr/GlasIstre.pdf
http://www.glasistre.hr/

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Pri(z)godni skup:
SKUP - MARIN DRŽIĆ I DIO, 08:20
SKUP - MARIN DRŽIĆ I DIO

SKUP - MARIN DRŽIĆ II DIO, 10:49
SKUP - MARIN DRŽIĆ II DIO

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #110 : Listopad 13, 2009, 01:19:07 prijepodne »

Glas Istre, 26.09.2009.

Savičenta in the morning

Dejo

Ni lako upisati Deju Gotala ki sviri bubanj u Kud Idijoti, u Wolahejci, u Fakofbolani, z Francijen, pelja udrugu Distorzija u Rojcu, dela emisiju na radiju za dicu ka se zove "Kutić kolutić", ka već ne gre na Radio Puli nego na Radio Areni, aš vu novu urednicu ne interešaju dica. Glumi u MILK-u - malen lutkarsken kazalištu i za' da san još ča zabija, ma dosti za svakega i forši priku mire. Povida da se sve to riva smo ko se ima malo volje i kuraja. Zuz sve to ima i malu Lunu i paronu ke mu daju kuraja za sve to skupa.
- Još da grad i županija malo već pomoru u tin lutkarskin predstavan za dicu, mojoj sreći ne bi bilo kraja, govori Dejo ki je već četrto lito zaredon da zahtjev za lutkarski festival u Puli, ma ninemu se još to ni ćepalo uha.

Piše: Darko PEKICA

Trgadba je vega lita pasala a da se nidan ni jako strudija. Za čudo, ni bilo ni preveć kletvi ni nervoža. Ja san naganja da bi ga dobro puštiti u brajdah još osan dan da digne kvalita, ma Filici se to za uho ni stilo ćepati.

- A ča paraš osandeset i pete kad smo ga puštili da zdrije pak je priko noći ga po zagnjijalo, eli par lit pokle kad ga je potuka, pak si ga vero lako pobra.

- Ma su rekli da će cilu šetimanu biti lipo vrime i teplo, a i blato je pak ćemo se svi zagovnjati.

- Samo ti veruj vin ča govore na televiziji i na radiju, on gre u kanobu i neka tamo zrije. A to eli ćemo se malo ublatiti eli ne ni niš ča si moraš glavu razbijati.

- Da, ma ga ja maran svega znositi.

- Ku ti je teško, ću ga ja sam znositi, valja nis još tako udebulija da ne moren dvajset kvintali grojza znesti z brajad na prikolicu. A niš ud tebe, u tvojih litah na turan ud crikve bih ga bija ponija samo da san ga ima, ma danas kad ga je teško nositi. Brižan bog, kamo gre ti svit!

Stešo, da mi bude laglje nositi, se domislija da gonimo četiri reda po dugo, a prikolicu da pripeljivamo - da si ušpara sina, da laglje pojde pomusti krave zvečer. Sve smo rivali činiti tu nedilju, pak danas moren na miru poj u Pulu h mojen dobren drugu Deji Gotalu, ki mi je za pasanu subotu bija menađer za koncert Žoambo Žoeti u Šikuti, a vu subotu glumi u predstavi za dicu i ve ki se čuju kako ča san ja (malo veća dica).

Namuriva me da mu ča napišen pak da bi glumija, ma kako još vajk nis, san ga činija da dojde u Savičentu glumiti z svojin kazališten pak da vidin ja ča bin to napisa za nj. Činija je Boruta činiti plakate, pak san he poša uzeti. Našli smo se na teraci skandalozne oštarije i srčući kafele mi je povida kako su svi ti puljski kreativci u kapuzu, da ninega ni jako volja niš delati, da se samo karaju i gledaju svoju guzicu. Tuži mi se da mora sve z kima bi volija ništo delati naganjati po sto puti, samo da se move. Deboto da san se prepozna u toj njigovoj kritiki, ma mi je reka da nis tako slab ne. Valje mi je bilo laglje.

Ni lako upisati Deju Gotala ki sviri bubanj u Kud Idijoti, u Wolahejci, u Fakofbolani, z Francijen, pelja udrugu Distorzija u Rojcu, dela emisiju na radiju za dicu ka se zove "Kutić kolutić", ka već ne gre na Radio Puli nego na Radio Areni, aš vu novu urednicu ne interešaju dica. Glumi u MILK-u - malen lutkarsken kazalištu i za' da san još ča zabija, ma dosti za svakega i forši priku mire. Povida da se sve to riva smo ko se ima malo volje i kuraja. Zuz sve to ima i malu Lunu i paronu ke mu daju kuraja za sve to skupa.

- Još da grad i županija malo već pomoru u tin lutkarskin predstavan za dicu, mojoj sreći ne bi bilo kraja, govori Dejo ki je već četrto lito zaredon da zahtjev za lutkarski festival u Puli, ma ninemu se još to ni ćepalo uha.

- Stvarno ne razumijem, ako neće dati za djecu, za koga će, rađoniva Dejo.

- Će, druže moj, će, samo budi dosadan, pak će popuštiti, kurajin ga.

- Znam ja da 'oće, ali potrošiš brdo energije na to pa si frustriran koliko moraš potrošiti vremena na uvjeravanja, pa ti ostane malo vremena za ono bitno.

- Još si mlad, pak oni te bruse da kad ti budu dali šolde napraviš čudo prirode.

- Tako mlad, a tako… Kako ono reče Franci?

- Jušto tako.

Lipo mi je bilo guštati kafe z jenin takovin kreativcen ki fuma une jake cigare, ke duraju kvarnar menuti, jušto koliko san ima vrimena za se joped tornati u štalu da se moje evropljanke i una jena istrijanka ne ufende da me već intereša kultura nego one.

http://www.glasistre.hr/kolumna/n/112630

Glas Istre 2009-09-26

Pri(z)godna POpevka:
Lutka na koncu (članka)
Sandie Shaw - Puppet On A String (1967), 02:19
Puppet on a string

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #111 : Listopad 13, 2009, 01:20:23 prijepodne »

Réčki „Nôvi list“, 25.09.2009. / Kolumně, komentâri

S KAMIKA I MORA

Podobni menadžeri nisu delali va »3. maje«

Piše Vladimir JUGO

Uvozimo se, to je najlagje, nismo mi cincari, mi smo mi. Još kad bimo malo pameti uvezli, a bedasti izvezli va svet. Tamo bi morda na pamet prišli. Ne moraju letet va New York ki je nekad bil Novi Amsterdam kot i Zagreb – Agram. Pa ča? Ono od mrkača al od purice! Kad smo svoji na svojen, ča ne?

Zlatna jesen al opozime je tu. Vreme je super – sunčano, mjestimice oblačno, djelomice dažjevno, tu i tamo nestalno, ča reču naši dežurni meteorologi, a judi se jave: – Sad su mi prosvetili pamet i niš ne znan već, a i ne razumen!

A tako nan je na seh časneh i uvaženeh nivoeh i razinah, posebe va privrednen gospodarstve. Bimo va tu Europsku uniju ka uvozi 8 posto hrani, a mi samo 40 posto. Ni važno ča smo se prvo 20 let hvalili kot trubila da moremo hranit celu Europu. Moremo, ma ki će delat i potit se na slavonskoj ravnice (g. Frišćić, ka bella figura, a ni sam med cvetjem gore, ne dirajte mi ravnicu). Uvozimo se, to je najlagje, nismo mi cincari, mi smo mi. Još kad bimo malo pameti uvezli, a bedasti izvezli va svet. Tamo bi morda na pamet prišli. Ne moraju letet va New York ki je nekad bil Novi Amsterdam kot i Zagreb – Agram. Pa ča? Ono od mrkača al od purice! Kad smo svoji na svojen, ča ne?

Sa je sreća da je naša Vlada jako energična, pa ugledni menadžeri, keh je samo postavila kot konačno rješenje, hita ća z šahovske oči al šahovnice kako žrtvovani pijuni od keh niki ne postane dama al kula. Krezovska plaćica njin gre i daje ko leto, a i otpremnina (to je ono, hod stari, hod stara, mater ženit) njin je veća leh onen ki su 30 al 40 let delali kot pasi va onen »3. maje« va Reke va je oslobojena 3. svibnja 1945. a okupirana kašnjeje. Kad, zna se, a i ne zna. Kratka je pamet!

Najme, kad su »trećemajci« po štukinoj zapovijeste pošijali va penziju, obećali su njin otpremninu od 2.739 kun. No, to će njin platit kad budu imeli soldi na račune. Puno let je prepasalo, a va blagajne i na račune spi mačak, i to trdo. Oni su misleli, brižni, samoupravni i nemi, da imaju »3. maj«, ma to su i drugi oteli imet. Oni imaju Hrvatsku, a mi drugi kanti za ekološke smeti. Pa ča ni Bogu za plakat. Ne, nikad se ne daj, ćo! Never, po domaći!

Klinički bolnički centar Rijeka je se na lepčen glase. Morda i ni toliko kriv, tr se zna da riba smrdi od glavi, a bit će da je ta glava već otkad na eko-deponije. Samo, grdo je ča judi misle da će jih pitat kad pridu po potrebe al nesreće tamo onu – je još ki kade za zaklat al rovinat, al mu jurića odrezat. Takov je ovi surovi svet, ni vremena za ti pacijenti. Pa sami su krivi ča su nadrjali, valda. Se je to zapisano va zvezdah. Saka skuža ima svojga muža, pa bil i kurbežina. Rezika, Rezika, ne budi tako moralna, nekakova je narodna mudrost al bedastoća.

N kraje, ča reć? Ako malo boje pogjedaš okole sebe i promisliš ča je i kako je, onda ostaneš bez besed. Šutnja je zlato!

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285A285D286328612863285A28582858286128632893289328632863285C285C2861285A285A285D28632863286328592863X

Pri(z)godni zâkluček:
3. maj il 3. nikad
(tal. mai = nikad)

Pri(z)godna pesma:
Zafir Hadžimanov - Bio je maj, 03:18
(bil jě 3. maj)
Zafir Hadžimanov - Bio je maj
« Zadnja izmjena: Listopad 13, 2009, 01:21:55 prijepodne Ljudevit Kaj »

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #112 : Listopad 13, 2009, 01:24:11 prijepodne »

27.09.2009.

Ćićo Senjanović

AJME MENI

Dvije godine istrage protiv Despota, nula rezultata.
     Pravda je spora, a vitar puše.

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285A285F286328612863285A28582858286128632893289328632863285C285C2861285E285A285828632863286328592863L

Oliver Dragojevic - A Vitar Puse, 03:49
(A vitar puše)
Oliver Dragojevic - A Vitar Puse

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #113 : Listopad 13, 2009, 01:25:34 prijepodne »

Réčki "Nôvi list" / Kolumně, komentâri / Pogled

KVADRATURA DRUGA

26.09.2009.

đermano ćićo senjanović

inficirani radni staž

Radnici Salonita ne slušaju nikoga, mašu sa zdravstvenin kartonima i statistikon o umrlima od azbesta, tražu novi zakon i nove uvjete za odlazak u penziju. Televizija ih je počela pratit, novine izvještavat i ništo se okrenilo. Pobijedila je radnička svijest. Jadranka Kosor je pokazala humano lice i izašla u susret bidnin radnicima

Slika:
http://novine.novilist.hr/images/clanci/2009/9/449302.jpg

dobri ljudi

Ne znan jesu li ovo premijere, jesu li reprize, je li prva ili peta godina emitiranja, ali znan da san se toliko navuka na seriju »Odmori se, zaslužio si«, da se to ne da opisat. Ma baš mi je legla. Sestra i brat Tribuson napravili su takvu seriju da čoviku cilo vrime ne silazi osmijeh s usana. I da na ovu našu Televiziju čovik ništa drugo ne pogleda, nego samo tu seriju, isplatija je cilu pretplatu i još bi Televiziji triba malo dodat. A televizijsku političku šporkicu ovi put nećemo spominjat.
    Primijetija san da kad triba koga napast i stavit ga na svoje misto, onda mi ruka sama leti, nižu se pridjevi, imenice i ukrasni fjoreti, a kad triba koga pofalit, onda mi odma pofali riči. I evo ću pokušat mojin oskudnin rječnikon isfalit Tribusonove, autore serije, pa sve glumce, s Veron Zimon i Ivon Gregurevićen na čelu, a odma uz njih, na istoj nadmorskoj visini su i njihova dica, Biba, Navojec i oni treći, umišljeni bolesnik, a njihovoga prijatelja, smotanoga Didu, dosta mi je vidit pa da se cili ozarin. Zadnje ča san gleda je bilo kad jedan od sinova ide na satove glume kod nikoga prevaranta koji je uteka iz ludnice. Ne nalazi ga doma, a susida mu govori da gospon luđak upravo kopa po obližnjen parku, di je odveja desetak entuzijasta na arheološka istraživanja.
    Eto, ta je scena dovoljna da se čovik cili dan lipo osjeća.

dobri čovik

Kako gren stariji, sve više bižin od ljudi. Ima bit da mi se nešto poremetilo u glavu. Počeli su mi smetat isprazni razgovori, kuknjava o bolestima, hvalisanje s uspješnon dicon i lovačke priče u kojima je dotični uletija kod cure pa je najprije povalija nju, onda njezinu mater, pa sestru, i na kraju još i sluškinju. Da mu ne bi prigovorili da se drži visoko.
    Zato san se mrvu povuka. Šetnja uz more, šetnja do balot, svoj kantunić u posteju, a onda koja knjiga, koji film na televiziju, a more i dobra utakmica. Nikidan san se naoštrija za gledat Inter-Barcelona, a onda san zaspa prid kraj prvoga poluvrimena. Baš san nezahvalan. Oni se muču ka beštije, ginu po terenu, činu tri faula u dvi minute, a ja sve to popratin slipljenin kapcima.
    Kako su ti moji socijalni kontakti sve riđi, jer me nema na promocijama, izložbama i koncertima, to neki susreti budu tako upečatljivi da ih spreman u mozgu ka najveće dragocjenosti. Ima san čast u zadnje vrime bit više puti u društvu Ive Štivičića. Gušta san ga slušat kad je govorija o svojin dramama i svome radu. Nema tu ni trunke puvanja i isticanja, ali iz svake rečenice čitaš o kakvome se znanju, talentu i upornosti radi. Skupija je lipe godine, a ima energiju od mladića. Upravo je pri završetku nove drame i pokažije mi devet bilježnica ispisanih sitnim rukopisom. Sad tih devet bilježnica ukucava u kompjuter i sažima u materijal za dramu od dvi ure. Dogodi se da za napisat jednu scenu triba pročitat dvi-tri povijesne knjige. Ozbiljan, krvav i pošten rad.
    A uz pošten rad veza je pošten i častan odnos prema životu. U svome javnom djelovanju uvik je iša protiv uvlakačkih gibanja i struja. Kad se niko nije usudija spomenit Smojino ime, Štivičić je u svojoj televizijskoj emisiji Smoju uzdiga na pijedestal. Gleda san i nisan moga virovat. A njemu je to normalno. Ka ča s lakoćon brodi kroz svoje drame s jasnon humanističkon porukon, tako s lakoćon brodi kroz ovo tužno političko vrime.
    Lako mu je kad je odlučija nikad ne odstupit od ljudskosti.

dobra knjiga

Ima bit da ja nisan tipični Splićanin. U Split se oduvik znalo ko je ko. Ne mislin na politiku, jer ko zna di bi nas to odvelo, nego mislin na šport. Guštan napisat – šport. Uz oni stari Split mi se baš lipi rič šport. Još bi mi dida zna reč: »Jo, koji ti je to športaš bija. Ča bi njemu bilo skočit u more onde na Sustipan, pa potegnut do Čiova. Pô ure otpočinut i onda, bome, nazad.« Tako ja kad govorin o starin vrimenima, uvik govorin šport i športaši, a uz ovo novije vrime mi boje stoju sport i sportaši. Nije to ništa jezikoslovno. To ja više po uvu. U čast naših starih.
    E, i u Split su uvik bile podile. Na ivićevce i zebecovce, na splitovce i hajdukovce, na jadranaše i mornarevce... Mene su te podjele mimoišle. Volin svaki spliski klub, a kad igraju međusobno, neka tuče oni za koga je potega sudac. Još je najboje kad sudac ukrede. Onda bi se na Pjacu još tri dana karali i žešćili.
    Evo, kako vrime prolazi, svi ti športaši počeli su se stapat u jedno. I kad izađe koja nova monografija, pa je počnen listat, odma me prođu ježuri, a do pet minuti cili se razgalin i oči se počnedu caklit. Nikidan mi je Zoran Kačić poklonija monografiju Mornara. U čast 60 godin Športskoga društva Mornar. Kad se spomene Mornar, meni prvo na pamet pada Ivica Peterlin rečeni Ceta. Ima mu 67 godin, a, po mome računu, on je 66 godin u Mornara. Od svoje prve godine je na Poljud. I onde di je on zabija prvu lopaticu u ono crno blato, tu su do šest godin udrili temelje Mornaru. Ceta je u Mornara pliva i igra vaterpolo, a zadnju 55 godin je funkcioner. Ali od onih ludih, infišanih funkcioneri. Ne da nikad nije dobija dinar, nego je i svoje pineze dava za klub.
    I sad vidin ovu prilipu monografiju koju je uredija Zoran Kačić i napisa Mario Garber, i ne mogu se odlipit od nje. Odnija vrag i godine. Kako gremo stariji, postajemo sve mekši. A kako se nećeš rastopit kad vidiš Nenu Kuriđu, Tonku Čović, Zdenku Gašparac, Đurđu Bjedov, Slobu Dijakovića, i to onda kad in je bilo najviše 20 godin. Dica, a evropski i državni prvaci. Svega san naša u ovu monografiju. Kad meni spomenu Mornara, ja to odma povežen sa plivačima i vaterpolistima. A to je greška, jer Mornar su još i jedriličari, veslači, a ima i udičari i podvodnih ribolovac. A ima i šahisti. Njih nisan naša u monografiju. Njih se more nać na bivšemu Trgu Oktobarske revolucije. Tamo mi je i Frane igra. Jedan put je za vrime partije počeja vikat i vatat se za nogu. To je jedini šahista na svitu kojega je za vrime šahovske partije uvatija grč u nogu.
    A u monografiju nisan naša ni ono kad je u Zagreb na bazen u Daničićevu Kuriđa pliva protiv jednoga Nizozemca, evropskoga prvaka. Najprije ga je Kuriđa pomeja na 100 kraul. Tribali su plivat još i 100 beterflaj. Između ta dva plivanja nastupale su štafete i dilile se neke diplome. Ka ča se Nizozemac zatvorija u tamnu komoru i priprema se meditirajući, tako je i Kuriđa sta uškuro. Zatvorija se u svlačionicu s jednon Zagrepčankon. Zadnji se čas pojavija na startu, skočija je i ostavija Nizozemca tri metra iza sebe.
    E, kad Nizozemac nije bija zagrijan.

dobri kapitalizam

Ne virujen da se nije znalo, a opet, ako se znalo, ispada da je oni socijalizam bija puno bezdušan. Radi se o azbestozi i ovin štrajkašima u vranjičkome Salonitu. Ti Salonit postoji puste godine, radi se s azbeston, i ti azbest je doša glave dobron dilu radnika. Ispada da je opasnije bilo radit s azbeston nego u rudnik. Ne virujen da su ovi s azbeston imali inficirani radni staž. Ništa! Radi, boluj i muči.
    E, onda je doša kapitalizam i naglo se probudila radnička svijest. Jesu, probudili su se i tajkunski apetiti. Itnili su tvornicu u stečaj, spremaju se sanirat teren, krenit s turističkon izgradnjon i zaradit miljarde. A s radnicima na ulicu. Ili u penziju. I to onu najjadniju. Radnici popizdili. Krenili u štrajk glađu. Svit ih gleda i ruga se s njima: »A šta je, redikuli?! Eto van sad vaš kapitalizam?! A šta ste vi tu bolji od Jugoplastike, Dalme, Jadranstransa? Di ste bili kad je grmilo?!«
    Srićon, radnici ne slušaju nikoga, mašu sa zdravstvenin kartonima i statistikon o umrlima od azbesta, tražu novi zakon i nove uvjete za odlazak u penziju. Televizija ih je počela pratit, novine izvještavat i ništo se okrenilo. Pobijedila je radnička svijest. Jadranka Kosor je pokazala humano lice i izašla u susret bidnin radnicima. Bravo Jadranka, živila Jadranka! Ne more ona zaboravit svoje korijene. Nije ona bezdušna ka ona Margaret Thatcher. U Englesku su rudari mogli štrajkat još deset godin, ona ne bi bila popustila.
    Velika je razlika između naše socijalno osjetljive Jadranke i one njihove Margaret bez srca. Ona je tamo zatvorila rudnike, a ova naša ovde sanira Salonit. Tamo su štrajkali glađu, a naši su odbili jist. Oni su ostali bez posla i išli u penziju, a naši će još pomest dvor, pa će tek onda ić u penziju. Ne more se oni divlji ingleški kapitalizam stavit s ovin našin pitomin i humanin kapitalizmon.
    Humani morski pas.

dobri navijači

Lako je sad bit pametan. Pri polufinala s Češkon nije se mislilo o broju publike i navijačima, nego o prihodima Teniskog saveza. Da je Čačić zna da će bit ovako tisno, on bi bija dâ cili prihod i još bi istresa koji svoj miljun, jer se zna da bi u finalu u Zagrebu lova tekla potocima. Ali, sad ga jebi! Nama se more oprostit ča nismo vizionari, ali predsjednik Saveza bi triba vidit potez unaprid. Jesu izgubili tenisači, ali je ovo najprije Čačićev poraz.
    Ovi se susret mora igrat u Split. I da je došlo iljadu Čeha, naša bi ih publika stavila u žepić. Ne bi bilo lako Stepaneku kontra Karlovića. Kad se zatrese Spaladium Arena, ajde neka ga vidin kome ruka neće zadrćat. A Karlović bi narasta bar još 15 centimetri. I sad zamislite orlušinu Karlovića protiv maloga ustrašenoga zeca Stepaneka. Karlović raširi krila, a Stepanek ga zajebaje po paraleli.
    Bija mi je Mile u Poreč. On i četri prijatelja izgubili su glasnice navijajuć za naše. Kad in je ponestalo energije, Mario Ančić koji je sidija s našin reprezentativcima doša je do njih i doda in tri boce starodrevnog soka od grožđa. Još in je reka: »Bravo momci, izdržite još malo!«
    I Mario se zajeba. Tribalo je pri dva miseca opit Čačića.

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285A285E286328612863285A285828582861286328982897288F286328782877286F2863285C285C2861285B2858285A28632863286328592863X

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #114 : Listopad 23, 2009, 01:40:26 prijepodne »

Réčki „Nôvi list“, 28.09.2009. / Kolumně, komentâri

S KAMIKA I MORA

Čuda toga va Črišnjevi

Piše Slavica MRKIĆ MODRIĆ

Bilo j' čuda toga i za jist i za popit, i najiskreneje – sen onen ki nisu sobotu bili va Črišnjeve more bit žal, aš tuliko pozitivne energije nisan davno utaknula. I da se vrnemo na početak – da Prdela najde isto takovoga slovenskoga Predelu va Piranskoj vale bi bilo kod va Črišnjevi.

Ne znan ako ste abadali, ma sobotu j' va Črišnjevi, za ku su na jednoj hrvackoj televizije rekli da se nalazi na Krku, bil pravi šušur. A ta šušur su pripravili Gromičani i Šmričani skupa. Ne znan kakove su pečurbi jili Prdela i mali Edi kad su se domisleli načinit prvu balinjeradu va Primorju ka ima start na vrh uzdolice, a cilj va moru, ma znan da bi te iste pečurbi rabilo prontat za večeru našoj premijerke i slovenskomu premijeru. Zač njimi? Zato aš je Črišnjeva školski primjer kako se dogovoron more se postić. Najme, si znamo da ako ne računamo Ričinu Gromičani nimaju izlaz na more, isto tako znamo da Grad Kraljevica ima mora ohoho, i sad ča? Pa, to da su Šmričani, ki administrativno pripadaju Gradu Kraljevice, Črišnjevu dali Gromičanon na uživanje, pa se lipo druže. Gromičani imaju mesto za kupat, za svoju regatu, za balinjeradu, a oni čigova j' uvala niš nisu zgubili, aš je ona i dalje njihova, k tomu – Gromičani su simpatični i veseli ljudi pa ni njin, ni nikomu ki j' š njimi nikada ni dosadno.
    Da j' ta suživot jušto po mere civiliziranoga čovika pukazala j' i ova sakramenska mokra balinjerada na koj je saki balin bil na svomu mestu, ča bi se reklo se j' štimalo, ne baš kod urica aš je to se kasnilo, ma ča se tiče drugeh stvari se j' bilo na svomu mestu. Kasnilo. Pa ča, tr njin se ni nikamo prešilo. Nasmela san se do suz i to već puti. Najprvo san ja kad san čula da se takmiče i neki Talijani rekla da j' trka dobila internacionalni karakter, ma dobila i odgovor ki j' glasil – ma ne, aš su ovi došli z Trsta, a Trst je naš, a onput je moj kolega Serđo reka – ni moguće, vidi nazdolu gre Flavio Briatore. Obrnen se, pogljedan i pras va smeh, aš to su bili Dule Bonaca i njegova Silvana, a Dule j' bil, ma pljunuti Flavio. Pokle smo se dobro zabavili i sega vranića na tu temu zmisleli, i da j' Dule kod Flavio došal namestit utrku, i ovo, i ono.
    Onput kumpanija ka j' ostrgala 25 kil kompira i skuhala palentu, pa šesna malica na prijemu vozači, pa kamioncin ki j' peljal i vukal i kareti, i onih ki ih voze, pa on brižan ronioc ki j' imel grdo delo – pobirat kareti i šoferi va moru, pa Prdela ki j' kod pravi čovik od mediji leh menjal novinarske ekipi i mikrofoni, pa Edi ki bi da j' na rite imel kilometarsat moral danas na generalku, a o onemi ki su bolidi peljali da ni ne govorin – se to j bilo za smet se leto dan, a ne jedno zapolne. Bilo j' čuda toga i za jist i za popit, i najiskreneje – sen onen ki nisu sobotu bili va Črišnjeve more bit žal, aš tuliko pozitivne energije nisan davno utaknula. I da se vrnemo na početak – da Prdela najde isto takovoga slovenskoga Predelu va Piranskoj vale bi bilo kod va Črišnjevi.

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285A2860286328612863285A28582858286128632893289328632863285C285C2861285F285B285E28632863286328592863K

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #115 : Listopad 23, 2009, 01:41:11 prijepodne »

02.10.2009.

Ćićo Senjanović

AJME MENI

Lista za Rijeku: »Galeb« je riječki Pelješki most.
     Nije lipo dizat ruku na oca.

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285B2863285928582863285A28582858286128632893289328632863285C285D28582860285B285A28632863286328592863D

Oliver Dragojevic - Moj Galebe, 04:11
Drago je vic čuti
Oliver Dragojevic - Moj Galebe

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #116 : Listopad 23, 2009, 01:41:54 prijepodne »

Glas Istre, 03.10.2009.

Savičenta in the morning

Noge i Borut

I san, kad san doša doma je mora kalati, aš kad me parona vidi u njoj, je ćepa napad da kako moren u njoj hoditi mriž narod. Za tu košulju san vežen ni sam ne znan zašto, ma se čujen lipo u njoj pak mi je je milo prihititi u štalsku obleku još kakov dan. Da je grda, da san u njoj deblji dvajset kili, da je zakrpana okoli vrata i još tega mi zbrontula parona, ma ja je još ne dan u štalu. Tu košulju mi je mati donila još prid jeno deset lit z Pulići, i ne znan ku je je nosija zrman Cvetko eli Đano, ma će biti da san š njon povežen z svojin rodon, a kako reču krv ni voda tako ni va košulja ne pojde u penziju dok ne ja kalan dvajset i kakovu kilu eli mi je parona ne hiti u škovace.

Piše: Darko PEKICA

Noge su vega jutra na kafelu poli Ferlina bile glavni diškoršo. Već jeno tri jutra me drug Dragan Kolić (Nikolić) z serije Otpisani zajebava da ki se kurac kurčin da po vakovoj friškeci u sedan i po zjutra dojden srkati kafe u kratkih brgešah. Je da je danas friško, ma valje tako kako je on ubučen i zabotunan do brade, ni. Da kakova to krv teče u mojen tilu da mi ni zima, da ča treputan z nogami, inšoma, inkaca se na moje noge i bog. Srića da je za bankon do nas sidila Klara, i ona u kratkih brgešah, pak me je činila normalnijin, aš deboto da me nisu proglasili munjenin. Klara je lipo zmarširala po teraci ud Ferlina kako da je na kakovoj modnoj pisti, pofalila se da je učer friško depilirana i mojen jutarnjen drugu Koliću je bilo laglje. Stešo je poša za tin da su mi se u jenen hipu dlake na nogah nazdrhle i to je bija krucijalan dokaz da nis frajer i da mi je friško. Prova san mu špjegati da san pročita ništo u đornalu ud česa ti se nazdrhnu i dlake okoli jaji, ma ni verova.

Još su mu kuraja za me zajebavati dali Puh, Pamić i Dino Šajinkin. Kako je bila subota, jeno malo smo depiu zabrijali po kafelu, ma stešo ne već ud ure i po, pak san z jenin pelinkovcen bija dosti tepliji, da san i košulju ud fanela z dugima rukavi moga kalati. I san, kad san doša doma je mora kalati, aš kad me parona vidi u njoj, je ćepa napad da kako moren u njoj hoditi mriž narod. Za tu košulju san vežen ni sam ne znan zašto, ma se čujen lipo u njoj pak mi je je milo prihititi u štalsku obleku još kakov dan. Da je grda, da san u njoj deblji dvajset kili, da je zakrpana okoli vrata i još tega mi zbrontula parona, ma ja je još ne dan u štalu. Tu košulju mi je mati donila još prid jeno deset lit z Pulići, i ne znan ku je je nosija zrman Cvetko eli Đano, ma će biti da san š njon povežen z svojin rodon, a kako reču krv ni voda tako ni va košulja ne pojde u penziju dok ne ja kalan dvajset i kakovu kilu eli mi je parona ne hiti u škovace.

Z večera san u toj istoj košulji i u kratkih brgešah poša na predstavu za dicu u ložu i ni mi bilo zima dok su Dejo i Goga lipo odglumili vile ke nose grote z Učke u Pulu da bi uzidale Arenu. Tu večer mi je nikako za oko zapa Borut Skok, artišta z Pule, ki je dela lutke za tu predstavu, pak san se š njin zdivertija pok su finili veseliti dicu i nas ki se tako čujemo u loži. Poznan ga već jeno pet lit, ma šul šerijo san ga upozna lani kad je ima izložbu poli Ferlina kadi je donija bistu z svojin likon i napisa Borut Skok 1975 - …, kadi je autoironično da do znanja unima ki ruše spomenike da su popušili aš povijest se ne more zbrisati.

Jako je jadan na deboto sve, a najveć ga boli da naši lokalni šerifi-političari zovu u goste deklarirane fašiste i šeću š njima po gradu kako da su državnici evropskega kova. Jadan je na to ča se dela z školstvon ki se u to ne ulaže niš, a to je temelj društva, ki ćemo za deset lit biti svi dežgracijano šunjavi. Zna ča govori aš dela u školi pak bolje vidi kamo sve to gre. Govori kako je u interešu vlasti da ima šunjav narod, pak se tako ponašaju z dicon ka će biti najveć konobari i čistači.

Počeja me namurivati da bi bilo lipo ud nas mlajžih da počnemo delati unu koloniju za mlade artište, kako ča je bila una legendarna ud profešura Nine Obrovca u Smoljanci, aš ku se vlast ne brine za svoj narod, tribe se sam narod brinuti za se - vlast će i tako pasti, a narod zustati. Govori mi da to ni vrag lik teško, aš će dopeljati par srednjoškolci z Pule kadi dela kako profešur za crtati i slikati, par Talijani aš je finija akademiju u Firenci, rožen je u Titogradu, pak će doj par Crnogorci, Slovencon se deklarira, pak imamo već ud tri međunaroda ki su potribna da bi evropski fondovi dali šoldi za mlade umjetnike. Zabrija san totalno z vima kreativnima Puležani, a ča ću kad je u Savičenti depresija pak moran poj malo čja ud sebe da bih doša joped h sebi.

http://www.glasistre.hr/kolumna/n/115507

Glas Istre 2009-10-03

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #117 : Listopad 23, 2009, 01:42:47 prijepodne »

Glas Istre / Pula, 30.09.2009.

Šjora Špia

- Sam čiulaaa, sam vidilaaa...

Špia i fantažia

Zamislite reakziu od pučanštvo da Jadranka objavi:
“Nazalost, nemamo para za presedničke kampanje i moramo štediti. Neka se kandidati finanziraju iz svoga žepa. Lova im ne fali. Nema vishe imuniteta za varalizze. Političar koi ošteti državni proračun, ne samo da gubi imunitet nego i delo. Plus tega, ukida se zakon da nakon funczie, bio pošten ili lopov, još 6 missezzi prima istu plaću.

Dode moj Pićo jučer svi zadihan iz skola i pita: “Nona, sta ima za klopu?” “Salata alla Jadranka, mešana sa rokula i trdo kuhano jaje.” “Uf, jaka stvar!” “Šuti Pićo, budi šretan da imamo anche to!” Baš me je zarazila Kossor kad je u Saboru govorila da će od teple patate znati napraviti dobra salata. Sada svaki put kad i ja to spremam, pade mi na pamet ona.

Moje afežejke i ja smo isle brati pičurke, ali nismo nasle nista. Vidile smo hi samo na markatu, skupe caco vrag, elitne vrganje po 120 kuna chilo. To za penzički tacuin ne dolazi u obžir. Glive na bancarelli su bile mini vrganji jer se šjori sta hi je brala previshe žurilo da nabere i proda. Mogla je čekati još barem jedan dan da malo narastu, ma bolie da hi ona stavi u korpa, nego da joj hi neko pobere pred nosom. Pošto nismo nasle ni vrganje ni lissičke ili mazze di tamburo- suncanizze, nabrale smo rokule i taco si zaradile pemzičku žurnadu. Vidin da sve vishe i na televiziji kuhaju i u sve meću, caco oni kazu, rikolu. Mi kazemo rokula, a po
talianski je rucola. Ali nema do prave, divlje rokule. Taj ukus pamtim još od kad sam bila dizza.

Pićo je guma tu salatu i non stop je nesto gunda. Ja sam se štufala i recla: “Mali moj znaš šta? Kad narastes i ako budeš studira u Puli, zaliti ćeš ti za noninom kužinom. Pošto računam da njanche do onda neće napraviti študentski restoran, klatiti ćeš ti naocolo po gradu za se najesti!” Taco pensa i nasha čitatelizza Alida F.J. koja mi pishe da kad je njezina hčerka upissala facultet, baš su u giru bili studentski protesti. Onda im je gradska vlast obećala menzu i studencki dom. Naivni pići su povjerovali i prekinuli prosvjede. Ben, sad je ta ista signorina već na kraju studiranja i još se nisu ispunila obećagna. Che vergogna e šramota! Da li se moze verovati da Istra caco napredna regija koja se prči da ude u Europske integrazie nema njanche jedan studentski dom i restoran? Incredibile! Naš zupan stalno tumači da je Istra od vajk u Europi. Ma dajte molim vas šjor Jakovčić, caco morete mirno spati? Pitajte u
bilo koja Europska regija s kojom contactirate da li I tamo studenti nemaju adequatni prostor za spati i jesti!

Sta je vama svejedno da tako velika populazia caco sta su mladi studenti i sve njihove familie mislu o vašim obećanjima? Lako se je prošeravati sa golf terrenima i turistickom elitom, ali morate znati chi vas bira i od kuda dobivate plaća! Puštimo da od obećane bolnizze nemamo još njanche matun, od domova za starije samo pušionu, ali mladi su nasha budućnost i ne kuzin zasto ih se taco vara. Ako vam oni gori ne daju šolde za to, pa vi ste sposoban i lukavi političar, ogrebite se nekako! Zaslužite njihove glassove!

Ako se moglo izgraditi sve one dvorane za šport, moglo se i za studente! Svi vi obećavate prije ižbori, a onda ispadne “Te prometto finche’ te lo metto”.

A da, nema lova. Kajin je govorio u Saboru o temu, ali bez režultati pac je dožvolio da oni koi ga slušaju samo predu priko tega. Verovatno su vladajući u sebi mislili:

“Uh što je dosadan taj Kaajin!” Trebalo je insistirati da kazu zasto se Istri ne daje da si izgradi sta hitno treba. Nikad poštenog odgovora nismo čiuli.

Sada nas umornu sirotinju zabavljaju s tim chi će biti novi prešidente. Špendati će nashe milione za ižbore. Nissam čakolona ali u tacovoj krizi, da se mene pita, šeko bin kambijala nekoliko zakona. Zamislite reakziu od pučanštvo da Jadranka objavi:

“Nazalost, nemamo para za presedničke kampanje i moramo štediti. Neka se kandidati finanziraju iz svoga žepa. Lova im ne fali. Nema vishe imuniteta za varalizze. Političar koi ošteti državni proračun, ne samo da gubi imunitet nego i delo. Plus tega, ukida se zakon da nakon funczie, bio pošten ili lopov, još 6 missezzi prima istu plaću.

Mora vratiti sve sta je nezakonito strpa u žep, odgovarati za kriminal i ići u zatvor, kao svaki normalni gradan. Kreće i porez na luksuz, prevelike plaće, pemzije i menaderska mega primanja. Ako državu moze spašavati sirotinja, e bogami će i elita. Taco i taco, sve sta imaju uzeli su od naroda!” Aplauz! Bravo Kossor!

Sta? Da da fermam tovare? Pa šigurno, previshe fantažiram. Ali to nije samo moja fantažija, nego i ona od svakoga normalnoga stanovnika ove države.

Ako ste protiv, pišite mi.

Vasha Spia, spija@hi.t-com.hr

Glas Istre 2009-09-30

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #118 : Listopad 23, 2009, 01:43:38 prijepodne »

Réčki „Nôvi list“, 02.10.2009. / Kolumně, komentâri

S KAMIKA I MORA

Još 'Rvatska nij' propala, kad će bumo videli

Piše Vladimir JUGO

Va prastaren grade Kastve, kade su tragi prveh judi najdeni prvo 11.000 let va nekoj špilje, ka je z krapinskeh vremena Dedeka Kajbumščeka, ki je neki naš Abraham, počel je belonedejski cirkus. Na Forticu, na belicu, slatku istarsku vodicu, mora se poć, pa ćemo zakantat da nas čuje Opatija, Kirija i Bodulija itd. Udri ...

Za pretplatnikě:
http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285A2863285928582863285A28582858286128632893289328632863285C285D2858285E2861285E28632863286328582863L

Pretpata na „Nôvi list“:
http://novine.novilist.hr/pretplata

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #119 : Listopad 23, 2009, 01:44:26 prijepodne »

01.10.2009.

Ćićo Senjanović

AJME MENI

Karamarko Mesiću o radu policije: »Nema nedodirljivih.«
     Onda je i Mesić njemu ispriča jedan vic.

Umjetnik Siniša Labrović je pio mokraću.
     Kad smo mi glupi pa to ne razumimo.

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=28592863285928582863285A28582858286128632893289328632863285C285D2858285B285E285F28632863286328592863Q