Sa vremenskim odmakom od nekoliko godina nakon Račanove smrti i još malo više godina od Tuđmanove smrti, apsolutno se slažem sa Sledgeom da je Račan daleko veću ulogu imao u stvaranju Hrvatske države od Tuđmana.
Iako na prvi pogled izgleda drugačije, da nije bilo Račana ne bi bilo ni Tuđmana. A to sve govori!
Kak se zeme. Račan je bio realan političar. S jedne strane imao je situaciju srpske hegemonije, s druge strane imao je težnju hrvatskog naroda da se osobodi iz jugoslavije.
Što je realno mogao učiniti. Mogao je uništiti strahovladom sve demokratke procese, da bi na to došla srpska hegemonija i opet bi bili na istom, samo bi sada srbija bila još spremnija za rat nego li hrvatska.
S druge strane mogao je voditi hrvatsku u samostalnost i on biti na mjestu tuđmana, tada bi tuđman bio vođa samo jedne od stranaka.
Za mene je Račan što se tiče samostalnosti prepustio mjesto tuđmanu da se sam izbori za samostalnosti i sam prođe domovinski rat.
Ali istine radi nije sve ni sam napravio. Za raspisivanje izbora u hrvatskoj je komunistička partija hrvatske odlučila je prije nego što je Račan postao predsjednik KPH.
Drugo navodno je Slobodan Lang inzisitrao na tome da Račan otiđe sa sa sjednice KPJ. Koja mu je bila alternativa. Mogoa je ostati i postati manjina u KPJ. Slovenci kada nihovi prijedlozi bili odbijani odlaze sa sjednice. A ako se ne varam na toj istoj sjednici se defakto (ne de jure) trebalo ukinuti republički ustoj jugoslavije.
Račan je mogao bili ili kuš pa dopustiti stvaranje sprske hegemonije i ukidanje republika ili otići sa sjednice što ima za posljedicu rušenje KPJ. To je velika stvar što je napravio- to mu se ne može osporiti.
No što je nakon toga mogao napraviti- Mogao je zabraniti izbore, mogao je otvoreno napasti srpsku hegemoniju i sam izvesti zemlju iz Jugoslavije. Ili ne napraviti ništa.
Ono što je napravio jest sačuvao hrvatsku da ostane federativna republika i dalje pustio da budu višestranački izbori.
To je velika stvar. Nemojmo to zanemarivati.
Ali tu možemo reći da je stvorio temelj demokracije u hrvatskoj ali ne i da je hrvatsku osamostalio. Stoga vi koji mi kažete da je imao veliku ulogu u osamostaljenju, recite mi koje su to Račanove odluke učinile hrvatsku samostalnom. Glasovanje protiv samostalnosti u saboru?
P.S.: Hvala Sleđu što me ispravlja gramatički. Slobodno me ispravljaj i dalje. Ja sam sretan da imam nekoga tko mi ukazuje kada nešto krivo napišem.