..........Niže sam pročitala da je od Gorice do Bistre dionica duga 42 km, pa molim da mi napišete i savjetujete što je sve potrebno u pripremama za taj put, a pripreme su u svakom pogledu uistinu potrebne.
U crkvi NBDM potrebno se javiti (ili na farofu)
samo ako želite organiziranim prijevozom doma (autobusima) koji se plaća.
Ako vam prijevoz u povratku nije potreban nema potrebe se nikome prijavljivati.
Polazak je ujutro u 05 iz crkve (mnogi stoje vani, niti ne uđu) uz kratku molitvu i pozdrav velečasnoga, krene križ pa svi mi ostali moleći krunicu kroz Rakarje (gdje mnogi ljudi izađu na svoje prozore ili putnena vrata, upaljene su svijeće na prozorima i ispraćaju nas) pa do Kobilića.
U cca 7,30 dočekaju nas mještani Šćitarjeva sa kavom, kolačima, voćem, čak je bila i pražetina jedne godine, čajem, vodom i odmor je cca 15-20 minuta.
Tu nam se priključuju župljani župe Ščitarjevo i Mičevec.
I onda ulazimo na autoput gdje po žutoj traci u koloni u smjeru Sesveta hodamo 10 km sve do izlaza za Popovec.
U Popovec stižemo u cca 10,30 i odmor je oko pola sata.
Najčešće se pojede, odmori, preobuju čarape, sjedne, kako tko ima potrebu.
I onda se krene (asfat po selima) preko Prepuštovca za Kašinu gdje je slijedeća stanica za odmor.
Nakon toga se iz Kašine (asfalt kroz šumu) ide prema Bistričkom Lazu, gdje je opet odmor, iako su sad ta odmorišta više-manje kako je kome potreba.
Nakon Laza se još neko vrijeme ide po asfaltu po selima, nakon toga kroz vinograde i šumu, spuštamo se (skraćujemo put) na bistričku cestu i za cca 1 sat smo u Bistrici.
Uglavnom dolazi se od 14,30 pa na dalje, kako tko. Neki dođu i u 17,30 ili kasnije. Ovisi o brzini hoda i iznemoglosti, jer smo već pred Bistricom prepuni žuljeva, zamora, teških nogu, boli u bedrima, kukovima, leđima, opet kako tko.
Uglavnom, policijska pratnja je skroz cijelim putem, vozilo hitne pomoći je sa nama (mislim do Ščitarjeva ili do Kašine), na autoputu imamo posebnu pratnju, međutim ima i tvrdoglavih i skoro pa zločestih hodočasnika koji „pretiću“ jedni druge izvan žute trake, kao da im se negdje žuri, no to je individualno i naši redari, a i policija upozoravaju.
Cijelim putem sa nama su označena vozila iz naše župe koja mogu povesti hodočasnike (ili ruksake) ako zastanu, ako ne mogu dalje, ako su izgubili puno vremena u odnosu na one prve, dakle sve koji trebaju prijevoz. Nitko još nije ostao, niti se dogodilo da se za nekoga nije pobrinulo.
Isti ti ljudi u vozilima (koji se sami prijave u župnom uredu da idu u pratnju autom) su u dogovoru sa župom i imaju zadatak, (iako ima i privatnih tateka i mužeka koji svojim ženicama stoje na raspolaganju) osim toga ta vozila nas opskrbljuju i vodom ako je potrebno.
Da, potrebno je ponijeti nešto hrane ali subota je, dućani uz put po naseljima su otovreni, restorani u Kašini svi rade, što znači da se može usput kupiti hrana, voće, voda, sokovi, popiti kava ili koja je već potreba. Tako da se ne mora nositi puno u ruksaku.
Najvažnija je dobra obuća, iako sam često vidjela da žene idu u japankama, natikačama, i kažu da im je tako najbolje, ipak velika većina ide u dobrim tenisicama.
Neki nose štapove (kao planinari) da im je lakše hodati, a ima ljudi koji vuku torbu na kotačiće i u njoj si voze hranu i rezervnu odjeću. Različiti smo, pa se tako i prilagodimo. Naravno sve ovisi i o vremenu. Nije zgorega imati neku laganu kabanicu (ako ništa veliku vreću za smeće kojoj se odreže dio za preko glave pa i to može poslužiti protiv kiše), zatim kapu ili šešir (zbog jakog sunca), rezervne čarape, kremu za lice ili neki imaju i za stopala i noge.
Kad se dođe u Mariju Bistricu obično je u 16,00 organizirana prošecija po cesti prema crkvi uz pjsmu Majci Božjoj (što mnogi eskiviraju i ponašaju se kao da su na izletu, a ne na hodočašću, no to svakome na dušu). Ulazi se u crkvu pjesmom
Zdravo djevo, kraljice Hrvata i ide se oko oltara.
Nakon toga je slobodno za okrijepu, osvježenje, ispovijed, kupovinu, sve do mise koja je zadnjih godina vani na otvorenom u 18,00 (pa do 19,30) i oko 20,00 je povratak autobusima, ili ako nekoga naručite da dođe po vas. U VG smo oko 20,30 ispred crkve NBDM.
Znači polazimo u 05,00 hodamo 42 km, stižemo u MB (od 14,30 superbrzi sati pa do 18 (kako tko) ) gjdje je misa, i nakon mise povratak u VG (ili organizirano autobusima ili vlastitim prijevoznikom) oko 21.
Da je teško - je, da se nemre izdržati - nije, da svake godien ima sve više hodočasnika – ima, da je taj put nezaboravan – je. Svakako preporučam, i vidjet ćete da ćete uz svu bol, muku, i žuljeve (i nakon toga smo obično još dva tri dana slabo pokretni) jedva čekati da idete i iduće godine.
Ako sam nekaj zaboravila, molim one koji imaju iskustva da nadopune opis putovanja.