Međimurje, 05.03.2013., br. 3019.
Penzionerska za-novet-ajna
Do zebirajna vse sami med i mleko
Oni žele vlast, a to je, bez ikakve sumnje, velika slast. Potvrdilo se to nebrojeno puta u ovom našem sustavu. Izabranom dužnosniku sljeduje pristojna naknada, mogućnost zbrinjavanja obitelji i rodbine, utjecaj i čast vladanja. Dobivaju i njegovi stranački drugovi jer koga će drugog namjestiti na razna podložnička mjesta ako ne njih? Ta, zajedno su se izborili za pobjedu.
Piše: Ivica (Ivek) Žiškovič
Krenula je kampanja za lokalne izbore. Zasad još to je samo faza isticanja kandidata. Uskoro će i lijepljenje plakata, radijski i televizijski spotovi, cijele novinske stranice s kojih će nam se s osmijesima i našminkanim pozama nuditi budući načelnici, gradonačelnici i župani. Ulog je - za njih, velik, a uloženo će pokušati. mnogostruko naplatiti. Oni žele vlast, a to je, bez ikakve sumnje, velika slast. Potvrdilo se to nebrojeno puta u ovom našem sustavu. Izabranom dužnosniku sljeduje pristojna naknada, mogućnost zbrinjavanja obitelji i rodbine, utjecaj i čast vladanja. Dobivaju i njegovi stranački drugovi jer koga će drugog namjestiti na razna podložnička mjesta ako ne njih? Ta, zajedno su se izborili za pobjedu.
A što ćemo mi, birači, dobiti? Za trajanja kampanje -med i mlijeko. Već unaprijed svatko u svom mjestu može naslutiti kakva će obećanja padati. Izgradit će se to i to, novac samo što rijekama neće poteći, tvornice će nicati poput gljiva, a da o cestama, vrtićima i inim drugim objektima ne govorim. Naravno, svega toga bit će samo ako pobijedi „naša" opcija, govorit će nam. Oni drugi odvest će vas u još veću bijedu i siromaštvo. Stoga, glasajte za „nas" jer upravo mi smo ti koji će ostvariti vaše želje i potrebe. I tako, ponovo ćemo na to nasjesti, kao i na svim prethodnim izborima. Vrlo brzo oni će zaboraviti svoja obećanja, a kad ih se bude na to podsjetilo, odgovorit će vam: Ako smo vas iznevjerili, kaznite nas na idućim izborima! A dotle će četiri godine bezbrižno vladati jer, bez obzira na (ne)sposobnost, praktično je vrlo teško smijeniti ih prije isteka mandata.
Ne kukati, već rikati do nega
Kažem – vladati, jer riječ vlast je načešća u vokabularu gotovo svih pojedinaca i stranaka uoči izbora. Uglavom ih samo to zanima. Rijetko se govori o upravljanju u naše ime i s nama. Oni nas, birače i građane, brzo zaboravljaju i vladaju u ime svoje stranke, svoje političke opcije. Tako je to kad živimo u partitokratskom sustavu. najteže, međutim, pada što se, u pravilu, neće rješavati vitalni životni problemi naših ljudi, a to je, prije svega, stvaranje uvjeta za rad i zapošljavanje. To nije u našoj nadležnosti, reći će. To ponavljaju na svim razinama vlasti. A onda će još uslijediti i packe, kako ih je nedavno podijelio predsjednik Ivo Josjpović svojom rečenicom da bi umjesto kuknjave trebalo zasukati rukave! Ne znam kako drugi, ali Međimurci kukaju zato što nemaju gdje zasukati rukave. Po meni, trebali bi rikati, da ih se do neba čuje.