Autor Tema: Hrvatska u EU: Pad izvoza cigareta?  (Posjeta: 48021 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline koko-vg

• Jezerača
  • Mr - Lu= 15 ? HA HA HA !
Odg: Hrvatska u EU: Pad izvoza cigareta?
« Odgovori #45 : Prosinac 15, 2011, 06:37:35 poslijepodne »
ovaj upit iz prethodnog posta sam poslao u 17.08    ... sad je 18.37  ... još nisi našao odgovor na net-u ?
... Nagađali su, sudili, prezirali, a ne poznaju me !!! lagali, izmišljali, neka su ... bili su, jesu i ostat će nebitni.

Bilaj

• Gost
« Odgovori #46 : Prosinac 16, 2011, 12:08:02 prijepodne »
koko pazar ti jos nisi svladao citanje. Jos jedno mprocitaj sto pise dole. Procitaj na glas tri puta prije nego sto pocnes postavljati blesava pitanja na koje su odgovori dani i prethodnom postu.

TDR hrvatska ako je incoterms DDP sarajevo će platiti svu carinu i sav PDV u BIH.

Offline koko-vg

• Jezerača
« Odgovori #47 : Prosinac 16, 2011, 06:58:25 prijepodne »
koko pazar ti jos nisi svladao citanje. Jos jedno mprocitaj sto pise dole. Procitaj na glas tri puta prije nego sto pocnes postavljati blesava pitanja na koje su odgovori dani i prethodnom postu.

TDR hrvatska ako je incoterms DDP sarajevo će platiti svu carinu i sav PDV u BIH.

koko - velikim slovom (Koko)
pazar - odvojeno (pa zar)
jos - još
citanje - čitanje
jedno mprocitaj - jednom pročitaj
sto pise dole - što piše dolje
procitaj - pročitaj
sto pocnes - što počneš

sad kad sam postavio prijevod za one koji ne znaju tvoj jezik, daj još jednom odgovori kako bi to TDR trebala platiti bosanski PDV ?

... Nagađali su, sudili, prezirali, a ne poznaju me !!! lagali, izmišljali, neka su ... bili su, jesu i ostat će nebitni.

Bilaj

• Gost
« Odgovori #48 : Prosinac 16, 2011, 08:11:58 prijepodne »
ovo pisem s mobaca, a ti ak zelis samo zajebavat onda nadji neku drugu osobu.

Ja tu zelim konstruktivno raspravljat i ocito je da tvoje mlacenje prazne slame treba ignorirati.

Offline BobRock

• Administrator
  • Jezerača
  • Spol: Muški
« Odgovori #49 : Prosinac 16, 2011, 10:42:58 prijepodne »
Pa kaj ti još nije jasno da si se u onim svojim tvrdnjama zajebo?

Ne ne vidim što je krivo.

Cijena koja dolazi u TDR sarajevo je 100 kuna + 15% carine (nakon ulaska u EU, odnosno 0 prije) + 17% PDV-a.

Pa cijena je 134,5 Kune nakon ulaska u EU odnosno 117 kuna prije ulaska.

Stoga nacrtaj molim te.
Probal bum, mada ne vjerujem da ima smisla.

Znači dalje tvrdiš da bu hrvatsko poduzeće ako izvozi u BiH moralo platiti bosansku carinu i bosanski PDV?

Dali isto tako tvrdiš da ako, primjera radi, ti osnuješ firmu u Hrvatskoj i importiraš kontejner, recimo, cipela iz kine, da ti budu kinezi platili hrvatski PDV i hrvatsku carinu?

Na kojoj planeti ti živiš?

P.S. Nego - kaj je ovo normalna rečenica: TDR hrvatska ako je incoterms DDP sarajevo će platiti svu carinu i sav PDV u BIH? Kaj je tu subjekt? Jel to znači "incoterms DDP sarajevo će platiti...", ili "TDR hrvatska će platiti..."? I kaj oš reći sa "TDR hrvatska ako je incoterms DDP sarajevo"? Ne vidiš da tu nekaj fali?

Ja razumijem da možda nemaš na mobitelu neke znakove, da imaš možda malo vremena, ili da se zajebeš u pravopisu, ili da može faliti koji zarez, točka, upitnik (po običaju kod tebe), ali ak oš normalno komunicirat i želiš da te se shvati u tvom izlaganju onda piši rečenice koje imaju smisla. Ili se ne čudi kaj si s pravom neshvaćen. Niko nemre čitati misli nego samo ono kaj napišeš.

Bilaj

• Gost
« Odgovori #50 : Prosinac 16, 2011, 12:42:02 poslijepodne »
Znači dalje tvrdiš da bu hrvatsko poduzeće ako izvozi u BiH moralo platiti bosansku carinu i bosanski PDV?

Za carinu sam 100% siguran. Ako su uvijeti DDP Sarajevo onda ja kao prodavatelj preuzimam obvezu uvoza robe u BiH.
Odnosno TDR Rovinj će imati cijelu proceduru i papirologiju ovo uvoza i platiti će tih 15% carine, po ulasku u EU.

Stvar je kako se dogovori između prodavatelja i kupca. Ja jučer uprao potpisao ovakav sporazum gdje je icoterms bio DDP.

P.S.: ja se neću ljutiti ako mi netko kaže da sam neka slova na krivo mjesto napisao ali bome kada tri puta ponovi isto pitanje a odgovor em piše u postu iznad, em se ponovi.
U ovoj rečenici fale zarezi - očito za ne: TDR hrvatska, ako je incoterms DDP sarajevo, će platiti svu carinu i sav PDV u BIH.

Offline koko-vg

• Jezerača
« Odgovori #51 : Prosinac 16, 2011, 06:02:52 poslijepodne »
U ovoj rečenici fale zarezi - očito za ne: TDR hrvatska, ako je incoterms DDP sarajevo, će platiti svu carinu i sav PDV u BIH.

...  Očito si u osnovnoj školi bio u ratu s profesoricom hrvatskog jezika ?

Jinx - Na Cemu Si Ti?
« Zadnja izmjena: Prosinac 16, 2011, 06:06:54 poslijepodne koko-vg »

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
« Odgovori #52 : Prosinac 16, 2011, 10:28:36 poslijepodne »

Možda se varam, ni čini mi se da je tu uporijebljen pogrešan termin. Nije, naime, PDV, nego izvozna taksa, jer se robe u međunarodnom carinjenju tarifiraju ovisno u koju trgovinsku zajednicu spadaju, pa kada slovenski dealer BMWa kupuje aute i motocikle od Nijemaca, plaća jednu tarifu jer je unutar EU, a kada ide izvan EU, onda je druga. Naravno, postoji još tarifa, ovisno je li CEFTA, ili neki drugi oblik trgovinskih udruga i povlastica.
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Offline BobRock

• Administrator
  • Jezerača
« Odgovori #53 : Prosinac 16, 2011, 10:35:38 poslijepodne »
"Očito za ne"? Kaj sad opet? Kaj sad to znači? Pa kaj ti nikad ne pročitaš kaj si napisal?

I kaj je "incoterms DDP sarajevo"? Znači ako je "TDR Hrvatska = incoterms DDP Sarajevo", onda će TDR Hrvatska platiti svu carinu i sav PDV? Tu tvoju rečenicu i dalje ne razumijem. Probaj još jenput. Zakaj ne napišeš jednostavnu rečenicu, neg koristiš neke strane riječi pa još i kratice? Jel oćeš da se ovdje razumije kaj tvrdiš ili oćeš ta to ostane tajna?

Dobro, znači hrvatsko poduzeće danas plaća carinu i PDV kada izvozi robu u drugu državu? Jel to česta pojava, ili rijetkost? Zakaj to tak ide?

Osim toga PDV obično plati samo krajni potrošać, kaj ne?

I nisi mi odgovoril dal tebi budu kinezi platili carinu i PDV ak buš uvozil robu iz kine? Ako budu, zakaj bi to delali? Baš me zanima tvoj odgovor.

Offline BobRock

• Administrator
  • Jezerača
« Odgovori #54 : Prosinac 16, 2011, 10:54:49 poslijepodne »
Možda se varam, ni čini mi se da je tu uporijebljen pogrešan termin. Nije, naime, PDV, nego izvozna taksa, jer se robe u međunarodnom carinjenju tarifiraju ovisno u koju trgovinsku zajednicu spadaju, pa kada slovenski dealer BMWa kupuje aute i motocikle od Nijemaca, plaća jednu tarifu jer je unutar EU, a kada ide izvan EU, onda je druga. Naravno, postoji još tarifa, ovisno je li CEFTA, ili neki drugi oblik trgovinskih udruga i povlastica.
Meni je poznato da BMW, primjerice, kad izvozi u državu sa visokim PDVom (Danska primjerice), spusti cijenu svoje robe (auta), kaj znači sebi smanji maržu (čak možda i do boli, znači do razine troška vlastite proizvodnje te konkretne robe), i to samo iz jednog razloga - da se njegovi auto mogu prodavati sa konkurentnom cijenom na tom ciljanom tržištu. Vjerojatno su procjenili da bi bila veća šteta kada uopće ne bi bili prisutni na tom tržištu. Moramo uzeti u obzir da takvi koncerni ko BMW samo jedan dio svoje zarade nose iz prodaje auta. Čak veći dio zarade im nosi prodaja rezervnih dijelova, servisiranje i ostalo.

Tu situaciju su Švabe (ljudi) neko vrijeme koristili, dok se moglo, i kupovali BMWje u Danskoj, upeljavali ih (natrag) u Njemačku i zaradili na razlici u PDVju. I to ne malo - par tisuća Maraka. Znači danski PDV su dobili natrag, a njemački su morali platiti. Mada - i glavnica je bila niža, ne samo razlika u PDVju.

Tak da neke cijene nemaju samo trgovačke razloge, nego strateške i političke.

No, mi ovdje, glede prodaje cigareta u Bosni, diskutiramo o običnoj trgovini, zar ne?

No, kak bilo da bilo, PDV i carinu (ako postoji) plati kupac, a ne izvoznik. Izvoznik može spustiti cijenu svoje robe (na svoju štetu) tako da uvoznik dobije jednu komparativnu cijenu. A možda da si s tom razlikom može platiti carinu. Tak da je uvijek sve pitanje interesa.

Bilaj

• Gost
« Odgovori #55 : Prosinac 17, 2011, 09:26:37 prijepodne »
I kaj je "incoterms DDP sarajevo"?
 Zakaj ne napišeš jednostavnu rečenicu, neg koristiš neke strane riječi pa još i kratice?
Jel oćeš da se ovdje razumije kaj tvrdiš ili oćeš ta to ostane tajna?

Bobe to je engleski naziv, a koliko sam vidio nikada nisam naletio na ništa dugo nego na taj engleski naziv- pa pretpostavljam da je to internacionalni naziv na način obveza i plačanja svih davanja i dostavu robe. Mora se navesti lokacija gdje se ista roba dostavlja i način dostave.

Citat:
Dobro, znači hrvatsko poduzeće danas plaća carinu i PDV kada izvozi robu u drugu državu?
Ne sada se ne plača carina na cigarete, nego će se plačati kaka uđemo u EU.
Citat:
Jel to česta pojava, ili rijetkost? Zakaj to tak ide?

Ovisno kako se dogovori. Neki kažu da treba tako neki kažu da ne.
Npr često je carina za uvoz elektronike 10%. Ali ako je elektronika iz EU onda imamo carinu 0%.
E sada svašta se radi iz kine pa onda npr pola dijelova je iz kine a pola iz EU. E sada ako frima može dokazati da je pola dijelova iz EU a pola iz Kine onda plača samo pola od tih 10% Carine. E sada neke firme to nemreju napraviti ili im se ne isplati.
Pa onda kupac kaže oču DDP način tako da se može točno usporediti krajnja cijena dva pouđača jer kupac uspoređuje krajnju cijenu a ne da se on treba zezati sa svim procedurama i plačanjima.

Citat:
I nisi mi odgovoril dal tebi budu kinezi platili carinu i PDV ak buš uvozil robu iz kine? Ako budu, zakaj bi to delali?
Gore ti je odgovoreno. Ali ima dodatna stvar. Može biti ovako. Kinezi kažu: DDP ili DDP Amsterdam pa si ti sam organiziraj prijevoz iz Amsterdama od tebe odnosno tamo gdje ti želiš i sve što ti trebaš platiti.

[/quote]Osim toga PDV obično plati samo krajni potrošać, kaj ne?[/quote]
Da i ne. De fakto da, de jure ne.

Ja napravim čavel (iz čistog zraka) od 1 kunu i prodam tebi i tebi moram naplatiti PDV. Ti prodaš dalje i ti moraš platiti PDV (odnosno porez na dodanu vrijednost). Netko dalje proda taj čavel pa opet treba platiti PDV.

Offline koko-vg

• Jezerača
« Odgovori #56 : Prosinac 17, 2011, 09:44:51 prijepodne »
I kaj je "incoterms DDP sarajevo"?
 Zakaj ne napišeš jednostavnu rečenicu, neg koristiš neke strane riječi pa još i kratice?
Jel oćeš da se ovdje razumije kaj tvrdiš ili oćeš ta to ostane tajna?

Bobe to je engleski naziv, a koliko sam vidio nikada nisam naletio na ništa dugo nego na taj engleski naziv- pa pretpostavljam da je to internacionalni naziv na način obveza i plačanja svih davanja i dostavu robe. Mora se navesti lokacija gdje se ista roba dostavlja i način dostave.

Citat:
Dobro, znači hrvatsko poduzeće danas plaća carinu i PDV kada izvozi robu u drugu državu?
Ne sada se ne plača carina na cigarete, nego će se plačati kaka uđemo u EU.
Citat:
Jel to česta pojava, ili rijetkost? Zakaj to tak ide?

Ovisno kako se dogovori. Neki kažu da treba tako neki kažu da ne.
Npr često je carina za uvoz elektronike 10%. Ali ako je elektronika iz EU onda imamo carinu 0%.
E sada svašta se radi iz kine pa onda npr pola dijelova je iz kine a pola iz EU. E sada ako frima može dokazati da je pola dijelova iz EU a pola iz Kine onda plača samo pola od tih 10% Carine. E sada neke firme to nemreju napraviti ili im se ne isplati.
Pa onda kupac kaže oču DDP način tako da se može točno usporediti krajnja cijena dva pouđača jer kupac uspoređuje krajnju cijenu a ne da se on treba zezati sa svim procedurama i plačanjima.

Citat:
I nisi mi odgovoril dal tebi budu kinezi platili carinu i PDV ak buš uvozil robu iz kine? Ako budu, zakaj bi to delali?
Gore ti je odgovoreno. Ali ima dodatna stvar. Može biti ovako. Kinezi kažu: DDP ili DDP Amsterdam pa si ti sam organiziraj prijevoz iz Amsterdama od tebe odnosno tamo gdje ti želiš i sve što ti trebaš platiti.

opet pišeš gluposti ...  Pročitaj na:      www.carina.hr

Oslobođeno od plaćanja carine je i slijedeća roba sadržana u pošiljkama koje besplatno šalju fizičke osobe iz inozemstva drugim fizičkim osobama u RH, pod uvjetom da te pošiljke nisu komercijalne naravi:
a) duhan i duhanski proizvodi: do 200 cigareta ili 100 cigarilosa (cigare težine do 3 g po komadu) ili 50 cigara ili 250 g duhana za pušenje, odnosno srazmjerna kombinaciju navedenih količina duhanskih proizvoda;

Bilaj

• Gost
« Odgovori #57 : Prosinac 17, 2011, 10:22:14 prijepodne »
Ajme ljudi moji kakve koko piše gluposti.

Ja govorim o izvozu cigareta i duhanskih proizvoda pravne osobe iz Hrvatske u Bosnu (ili srbiju).
A on govori o uvozu kad to radi fizička osoba u Hrvatsku.

Ajme on je izgubljen slučaj.

Glede PDV-a -tu se rasprava sada razvodnjava a ne pogađa srž stvari.
PDV kao takav plačaju svu jednako. I proizvođaći bosanki, i hrvatski i njemački kada prodaju cigarete u bosni i PDV jednako poskupljuje njihove proizvode.
Carina s druge strane sada favorizira Hrvatske i bosanske proizvođaće a opterečuje njemačke (EU). A kada uđemo u EU onda će opterečivati jednako i hrvatske i nječake a bosanki će biti u prednosti.

Offline koko-vg

• Jezerača
« Odgovori #58 : Prosinac 17, 2011, 12:00:15 poslijepodne »
Kod izvoza cigareta u Bosnu ili Srbiju, ti tvrdiš da će Hrvatska platiti Srbiji ili Bosni carinu na uvezene cigarete ?

Bilaj

• Gost
« Odgovori #59 : Prosinac 17, 2011, 12:45:05 poslijepodne »
koko
Jel trebam pet puta ponavljati istu rečenicu?
Ili te ignorirati- odlučujem ignorirati.

na rnz.hrt.hr  http://rnz.hrt.hr/index.php
postoji emisija kultura demokracije i posvećena je jedna emisija o EU uniji i hrvatskom odnosu prema ulasku i informiranosti građana o istoj.