Možda se varam, ni čini mi se da je tu uporijebljen pogrešan termin. Nije, naime, PDV, nego izvozna taksa, jer se robe u međunarodnom carinjenju tarifiraju ovisno u koju trgovinsku zajednicu spadaju, pa kada slovenski dealer BMWa kupuje aute i motocikle od Nijemaca, plaća jednu tarifu jer je unutar EU, a kada ide izvan EU, onda je druga. Naravno, postoji još tarifa, ovisno je li CEFTA, ili neki drugi oblik trgovinskih udruga i povlastica.
Meni je poznato da BMW, primjerice, kad izvozi u državu sa visokim PDVom (Danska primjerice), spusti cijenu svoje robe (auta), kaj znači sebi smanji maržu (čak možda i do boli, znači do razine troška vlastite proizvodnje te konkretne robe), i to samo iz jednog razloga - da se njegovi auto mogu prodavati sa konkurentnom cijenom na tom ciljanom tržištu. Vjerojatno su procjenili da bi bila veća šteta kada uopće ne bi bili prisutni na tom tržištu. Moramo uzeti u obzir da takvi koncerni ko BMW samo jedan dio svoje zarade nose iz prodaje auta. Čak veći dio zarade im nosi prodaja rezervnih dijelova, servisiranje i ostalo.
Tu situaciju su Švabe (ljudi) neko vrijeme koristili, dok se moglo, i kupovali BMWje u Danskoj, upeljavali ih (natrag) u Njemačku i zaradili na razlici u PDVju. I to ne malo - par tisuća Maraka. Znači danski PDV su dobili natrag, a njemački su morali platiti. Mada - i glavnica je bila niža, ne samo razlika u PDVju.
Tak da neke cijene nemaju samo trgovačke razloge, nego strateške i političke.
No, mi ovdje, glede prodaje cigareta u Bosni, diskutiramo o običnoj trgovini, zar ne?
No, kak bilo da bilo, PDV i carinu (ako postoji) plati kupac, a ne izvoznik. Izvoznik može spustiti cijenu svoje robe (na svoju štetu) tako da uvoznik dobije jednu komparativnu cijenu. A možda da si s tom razlikom može platiti carinu. Tak da je uvijek sve pitanje interesa.