Autor Tema: Zakon o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistriranih djelatnosti  (Posjeta: 20485 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kuntakinte

• Jezerača
  • ...besposleni internetski masturbator...
Zakon o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistriranih djelatnosti
« : Listopad 17, 2011, 10:29:46 poslijepodne »
Donesen Zakon o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistriranih djelatnosti
...
Zakon zabranjuje obavljanje neregistrirane djelatnosti, posebice slučajeve kada pravna ili fizička osoba obavljaju djelatnosti za koje nisu registrirane i kada nemaju zakonom propisane akte o ispunjavanju uvjeta za obavljanje registriranih djelatnosti, kao i kada obavljaju djelatnost unatoč zabrani da je obavljaju.

Sudionikom u obavljanju neregistrirane djelatnosti smatra se i fizička i pravna osoba koja naručuje, posreduje ili objavljuje oglas u tisku, putem televizije, radija i drugih medija, ili na neki drugi način dostupan javnosti, u kojem traži ili nudi uslugu koja nije registrirana.

Sada postoji zakonski temelj za postupanje Državnog inspektorata i drugih inspekcijskih službi i mogućnost da provedu nadzor nad neregistriranim djelatnostima, što do sada zbog izostanka kaznenih odredbi nije bilo moguće.

U prijedlogu Zakona predviđene su i iznimke koje se ne smatraju obavljanjem neregistrirane djelatnosti. Riječ je o obavljanju rada za vlastite potrebe, rodbinskoj pomoći, susjedskoj pomoći, obavljanju nužnog rada za sprečavanje nesreće ili otklanjanje posljedica nesreća i volontiranje, pod uvjetom da nema novčane naknade za tako obavljeni posao.

– Želja nam je da "fuš-majstori" prestanu biti "fuš" i postanu "majstori", da svoju djelatnost obavljaju u propisanim uvjetima sigurnosti i za sebe i za svoje korisnike, da izdaju račun na temelju kojega se proizvod ili usluga može reklamirati zbog nedostataka i da na temelju ostvarene zarade pridonose zajednici – izjavio je pozdravljajući donošenje zakona predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.
http://www.hok.hr/press/objave_za_medije/donesen_zakon_o_zabrani_i_sprjecavanju_obavljanja_neregistriranih_djelatnosti

-

Vlast ošamućena od vlastite nesposobnosti
Kada je vidio vijest o Zakonu o zabrani i sprečavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, naš je komentator pomislio da je to valjda netko krivo interpretirao, ali ne: Vlada to najozbiljnije nudi kao ozbiljnu borbu protiv sive ekonomije. Demokratska, prisebna i prosječno inteligentna vlada donijet će takve propise koji će i one što posluju u sivoj zoni stimulirati da registriraju svoju djelatnost, ali što je ovo?!
...
http://www.tportal.hr/komentari/komentatori/117898/Vlast-osamucena-od-vlastite-nesposobnosti.html

-

Obavijest o novom Zakonu o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti

Dragi korisnici,
Ovim putem Vas želimo informirati o novom Zakonu o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti koji je na snagu stupio 11. lipnja 2011. godine. Navedeni Zakon već je u primjeni i odnosi se na sve tiskane i internetske medije u Hrvatskoj koji objavljuju oglase.
Zbog provođenja Zakona u praksi, želimo Vas obavijestiti o promjenama u postupku predaje oglasa koje će se dogoditi, budući smo prema članku 7., stavku 2. Zakona dužni prikupiti dodatne podatke. Promjene se isključivo odnose na identifikaciju Vas kao oglašivača, a odnose se na sva tiskana i internetska izdanja Oglasnik grupacije.
Prilikom registracije ili predaje oglasa, uz osnovne podatke, bit će potrebno priložiti sljedeće podatke:

• Pravne osobe - ime tvrtke, sjedište tvrtke, OIB, ime i prezime odgovorne osobe
• Fizičke osobe - ime i prezime naručitelja, OIB i njegovo prebivalište, odnosno boravište.

Lijepo Vas molimo da tijekom postupka registracije ili predaje oglasa priložite svoje identifikacijske podatke kako biste mogli uspješno objaviti oglase. U suprotnom, nećemo biti u mogućnosti objaviti vaše oglase.
Identifikacijski podaci neće biti objavljeni ili dostupni drugim korisnicima, niti će od strane Oglasnika d.o.o. biti korišteni u druge svrhe.
Htjeli bismo dodatno napomenuti kako sukladno članku 20. stavku 6. Zakona o medijima, Oglasnik nije dužan provjeravati istinitost i vjerodostojnost objavljenih oglasa te da prema Zakonu o elektroničkoj trgovini članak 18., stavak 1. nije odgovoran za sadržaj pohranjenih podatka.
Unaprijed zahvaljujemo na razumijevanju,
Oglasnik

Zakon o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti možete pročitati ovdje. http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2011_06_61_1349.html

http://static.oglasnik.hr/clanak/obavijest-o-novom-zakonu,187

Kaj je ovo kraj Oglasnika i oglašavanja il tipični hrvatski hitac u prazno?
wwwg tablice

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • Spol: Muški
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
Odg: Zakon o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistriranih djelatnosti
« Odgovori #1 : Listopad 18, 2011, 01:26:05 poslijepodne »
Nije kraj oglasnika, jer je to praksa već par mjeseci. Niti ja nisam mogao produžiti oglas bez unošenja traženih podataka, tek sam onda mogao dalje na predaju.

Mislim da je to u redu; ako se ne baviš ničim nepoštenim, nekorektnim itd - nema razloga da ne daješ te podatke, ionako isti nisu vidljivi onome tko čita oglas, ali jesu redakciji. I to je OK.
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Offline BobRock

• Administrator
  • Jezerača
« Odgovori #2 : Listopad 18, 2011, 02:04:09 poslijepodne »
Htjeli bismo dodatno napomenuti kako ... Oglasnik nije dužan provjeravati istinitost i vjerodostojnost objavljenih oglasa te da ... nije odgovoran za sadržaj pohranjenih podatka.

Ovo je dobro!

Ak bum išel prek oglasnika prodavati, recimo, neki stari ormarčić, bum im vraga dal da si zapišu moje osobne podatke. Slučajno bum se svugdje malo zabunil. Ko zna kam budu ti moji osobni podatki završili? Imam povjerenja prema njima ..uf! Sve puca!

A ovi koji vrše neregistrirane djelatnosti, oni budu sve iskreno davali, se razme.  8)

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
« Odgovori #3 : Listopad 18, 2011, 02:27:59 poslijepodne »
Mislim da je ta citirana stavka vrlo stara, dapače je od prvoga dana i nekako je logična (imaju je svi oglasnici), jer je jasno da Oglasnik ne može znati da li je nešto u oglasu točno ili ne, pa se tako odriče i bilo kakove odgovornosti za tekstove koje predaju nepoznati ljudi o nepoznatim stvarima i situacijama. No čini mi se i da taj tekst nije u koliziji interesa i zahtjeva novog zakona. BTW, slučajno buš se malo gdje zabunio - ako budeš igdje, jer moraš dati OIB koji ne možeš smuljati (istoga server provjerava u javnoj bazi u realnom vremenu). U skladu sa time, ne znam koji ćeš još podataka smuljati - onaj koji se niti neće vidjeti? I čim si predao OIB - mislim da ti je svako muljanje bilo kojeg podatka jednostavno - besmisleno.
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Offline BobRock

• Administrator
  • Jezerača
« Odgovori #4 : Listopad 18, 2011, 05:40:29 poslijepodne »
Nemrem smuljat?  :o
Naj, pliz.
Pa nek ga provjeri. Odma! Koji server more potvrditi da je taj neki OIB baš moj?

Ne velim da bum baš 100% izmišljeni OIB dal, nek bu neki koji i postoji, ali ne bu moj. Još ak bi napravili mali test plauzibilnosti i provjeravali OIB i dane informacije (ime, prezime, adresu), onda opet nemreju skužit da to nisam ja. Di je onda smisao toga?

Mislim - nek onda idu startati neki proces identifikacije, prek pošte ili notara, ak stvarno očeju biti sigurni da sam to ja. Ali pravi proces identifikacije ja preveč skup i u svakom slučaju preveliki overhead za ovakvu sitnicu. Kad bum se moral negdje registrirat za neku glupost, onda iz mojih podataka i moje trenutne IP adrese nebudu dobili eto baš nikakve informacije. Za mene je to overhead i bedastoća. One kaj nisu baš upoznati sa tehnikom budu možda prestrašili, dok one druge mogu poljubit u guzicu.

Offline Mlačanin

• Global Moderator
  • Jezerača
  • Još uvijek ne znam neke važne stvari, o voću, ženi
« Odgovori #5 : Listopad 18, 2011, 06:44:32 poslijepodne »
 Jadna li je država, a još jadniji političari i predlagači zakona, koji završavaju ne smetištu i kojih se nitko ne drži ili se tim zakonom samo mažu oči.
Hajdemo pogledati koji su saborski zastupnici , sadašnji i bivši u sukobu interesa?
Hajdemo pogledati koliko istih imaju svoje firme koje glase na mamu, tatu, baku, dedu  i sličnu bližu ili daljnju rodbinu, ostvaruju poseban prihod, firme u blokadi (nekoliko puta za redom) zakidaju svoje radnik sa isplatama, svi rade za minimalac, ne uplaćuju doprinose i slične stvari?
To „ nitko ne zna, nitko se nebi štel mešati itd“.
Kaj god , baš vjerujem u sve te priče, a oni koristeći svoj položaj , pristup pravoj informaciji ostvaruju prihod varaju državu i nama kroje gaće.
I to se ne zna?

Ili se zna, ali za osobu iz druge stranke, i to samo pred izbore ili kad nekome odgovara!

Bilo bi zaista smiješno da nije žalosno i jadno.

Slažem se da se zakoni moraju poštivati i da se ne smije lagati ,varati, podilaziti nekome i sl. pa hajdemo gospodo osobnim primjerima , vi koji vodite državu pokažite nam svojim osobnim primjerom da se svi uvjerimo da vi niste takovi, da ste zaslužili povjerenje naroda.

Popravite priče i prijave u svojim imovinskim karticama, za početak.

Kupim baki Kawasaki pa nek se baka malo provoza do placa.
Naše selo Mlaka je ,nekad kršteno
Jer u njemu bilo je bara,močvara
Al se sinci rodili,bare su zavozili
Nema više močvara ,bara nit blata....

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
« Odgovori #6 : Listopad 18, 2011, 07:43:18 poslijepodne »
Pa nek ga provjeri. Odma! Koji server more potvrditi da je taj neki OIB baš moj?

Pa niti tvoj oglas se ne objavljuje baš odamh - imaš dan-dva do verifikacije i odobrenja, barem na Plavom Oglasniku. A server se spoji sa javnom bazom OIB-a, nešto slično kak u internet-nakratsvu kod plaćanja upišem broj računa u drugoj banci ili broj računa bilo koga kome plaćam - i odmah mi veli da li je broj valjan ili nije.

Sa druge strane, ipak je to sve samo davanje jednog jebenog oglasa - zato i ne kužim kaj bi uopće imal od muljanja, kaj možeš smuljati? I krajnjoj liniji, i bez tog OIBa nije neki problem naći te, tvoj komp veli dovoljno toga o tebi...

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
« Odgovori #7 : Listopad 18, 2011, 07:45:03 poslijepodne »
Slažem se da se zakoni moraju poštivati i da se ne smije lagati ,varati, podilaziti nekome i sl. pa hajdemo gospodo osobnim primjerima , vi koji vodite državu pokažite nam svojim osobnim primjerom da se svi uvjerimo da vi niste takovi, da ste zaslužili povjerenje naroda.

To koliko kojem vjeruješ buš rekel na izborima.

No nitko tebi ne treba služiti kao primjer da bi ti poštovao zakon, i ne oslobađa te krivice priča "pa i drugi to delaju".

Zato te nitko u ništa ne treba uvjeravati.

Offline Mlačanin

• Global Moderator
  • Jezerača
  • Još uvijek ne znam neke važne stvari, o voću, ženi
« Odgovori #8 : Listopad 18, 2011, 08:15:28 poslijepodne »
Sledgehammer...... jel je to toliko važno da mi moraš boldati???
Pa ovo je rećeno više u nevjerovanju  , nego kao tvrdnja. Samo nisi napisao da to vrijedi i za drugu stranu!
Jel onda oni to mogu delati, kad ih se prešutno oslobađa krivice? Ili ja to samo krivo vidim i sebi krivo tumaćim?
Naše selo Mlaka je ,nekad kršteno
Jer u njemu bilo je bara,močvara
Al se sinci rodili,bare su zavozili
Nema više močvara ,bara nit blata....

Offline BobRock

• Administrator
  • Jezerača
« Odgovori #9 : Listopad 18, 2011, 08:52:37 poslijepodne »

Pa niti tvoj oglas se ne objavljuje baš odamh - imaš dan-dva do verifikacije i odobrenja, barem na Plavom Oglasniku. A server se spoji sa javnom bazom OIB-a, nešto slično kak u internet-nakratsvu kod plaćanja upišem broj računa u drugoj banci ili broj računa bilo koga kome plaćam - i odmah mi veli da li je broj valjan ili nije.

Sa druge strane, ipak je to sve samo davanje jednog jebenog oglasa - zato i ne kužim kaj bi uopće imal od muljanja, kaj možeš smuljati? I krajnjoj liniji, i bez tog OIBa nije neki problem naći te, tvoj komp veli dovoljno toga o tebi...
Nisi shvatio kaj sam ti htio reći.

Vjerujem da se plauzibilnost OIBa može u roku keks provjeriti, tu sigurno ne trebaju dan-dva, ali nema načina da ona druga strana provjeri da li je taj OIB baš moj. Mogo bi ja, recimo, dati OIB i podatke od susjeda, ili nekog drugog. To Oglasnik nemre provjeriti. Jedino ako se potrude i idu svakog oglašivača naknadno zvati telefonom. No onda ga ne smiju zvati na broj koji je oglašivač ostavil, nego prek broja iz imenika. Mada... mojeg broja nema u imeniku...  ::)

A ako ja oću inkognito doć na stranicu Oglasnika, ili možda i MUPa, onda me nitko ne bu mogel naći. Vjeruj mi. Ima načina da se dođe inkognito sa legalnim sredstvima. To bar nije neki problem. Možemo i o tome diskutirati, ali to nije za ovu temu.

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
« Odgovori #10 : Listopad 18, 2011, 09:09:33 poslijepodne »
Sledgehammer...... jel je to toliko važno da mi moraš boldati???

Pa skoro da i je... važno je jer je riječ o temeljnom principu koji onome tko ga razumije dokida potrebu da uopće o njemu drami.

Jel onda oni to mogu delati, kad ih se prešutno oslobađa krivice? Ili ja to samo krivo vidim i sebi krivo tumaćim?

Nitko to nemre delati, i ne znam da ih se prešutno oslobađa krivice. No znam da bi netko prestao šutjeti - treba imati i čvrste materijalne dokaze za to, inače buš sam bio jebena stranka. Znači, vjerujem da je problem ponajprije u tome što tih dokaza nema, ili nisu na razini da bi prošli na državnom odvjetništvu, ili je još istraga u tijeku.

No sve to tebi niš ne znači - oni nek se ponašaju u kazneno-pravnom smislu kak hoće, kad buju oni čubili u Remetincu, ja se bum i opet s vanjske strane propelal s autom pokraj i nitko me nebu niš pital... možda nemam milijune, no ja bar ne znam kaj znači prenoćiti u buksi.. a kamoli stanovati u njoj! Tko voli - nek izvoli! Moreš i ti - ak misliš da buš se zvlekel kad buš rekel da to i drugi delaju...

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
« Odgovori #11 : Listopad 18, 2011, 09:15:03 poslijepodne »
ali nema načina da ona druga strana provjeri da li je taj OIB baš moj.

To je jasno.

Mogo bi ja, recimo, dati OIB i podatke od susjeda, ili nekog drugog.

Sa kojom svrhom?

Jedino ako se potrude i idu svakog oglašivača naknadno zvati telefonom. No onda ga ne smiju zvati na broj koji je oglašivač ostavil, nego prek broja iz imenika

Otkuda ti to?? To nije točno, i to nigdje ne piše. Mene su jednom zvali da potvrde da li je oglas moj - i to samo i isključivo na broj koji si ostavio... BTW, ne kužim zašto te ne bi smjeli zvati na taj broj? Pa kod ogromnog broja oglašivača to i je jedini broj! Ja drugog osim tog i nemam... fiksnu liniju nemam već više od 10 let...

A ako ja oću inkognito doć na stranicu Oglasnika, ili možda i MUPa, onda me nitko ne bu mogel naći. Vjeruj mi. Ima načina da se dođe inkognito sa legalnim sredstvima. To bar nije neki problem. Možemo i o tome diskutirati, ali to nije za ovu temu.

Stranicu MUPa? U kojem smislu? Pa stranica je javna!

Ako si pak mislio na bazu podataka MUPa, to ipak nebuš došel ni blizu...

Offline kuntakinte

• Jezerača
  • ...besposleni internetski masturbator...
« Odgovori #12 : Listopad 18, 2011, 11:07:42 poslijepodne »
Mislim da je to u redu; ako se ne baviš ničim nepoštenim, nekorektnim itd - nema razloga da ne daješ te podatke, ionako isti nisu vidljivi onome tko čita oglas, ali jesu redakciji. I to je OK.
A jel ti to Država bu dela pod prihod?
Ne donose se zakoni da bi bilo vidljivo Redakcije nek Države.

OIB ti treba da bi platil tv pretplatu,vodu,kenjalizaciju,gsgvg,...sveživo... Najbole da su nam ga napravili na karte za peglanje;lepo ti tetka prevleče OIB na blagajne pa ga "potvrdi" z "za sve drugo tu je MaliTupaviMujica Card" i Porezna ima sve tvoje prihode i rashode na kupu.

-Gospon SH,razlika vaših uprihođenih i rashođenih sredstava nagovješćuje da ste u suficitu od xy novčanih jedinica a uvidom u vaše financije te kontaktom sa našim bankama nije potvrđeno postojanje istih u vidu pologa,zaloga,maloga,naloga u našim i vašim pljačkaškim ustanovama te Vas usrdno molimo da se upriličite na adresi toj i toj kak bismo razjasnili nedostajanje vaših sredstava.Također Vas ponizno molimo da ponesete sredstva za personalnu higijenu,pidžamu a da se ne opterečujete kravatama i remenima te vezicama za cipele.
Srdačno Vaš OIB-team
wwwg tablice

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
« Odgovori #13 : Listopad 19, 2011, 08:14:35 prijepodne »
A jel ti to Država bu dela pod prihod? Ne donose se zakoni da bi bilo vidljivo Redakcije nek Države.

Zakaj bi dela pod prihod - pa na tu stvar ionako niti nema poreznog razreza (za veliku većinu stvari), a za one koje ima - ionak ti ne gine slikati se na jačim mjestima od oglasnika (kupiš zemlju, kuću, auto itd... tu će te rebati čim prijaviš na svoje ime, a sumnjam da buš dal 100.000€ za zemlju ili kuću - i onda to prijavil na susjeda...).

Sa druge strane, ta prijava je bitna zbog spriječavanja ionako zabranjenih aktivnosti (npr, reklamiranje prostitucije i sličnih detalja, preprodaje ukradenih stvari itd itd).

Tako da je borba protiv takovih stvari jednsotavno bezvezna i uzaludna, Big Brother uvelike vlada svijetom, a posebice ovdje je riječ o minornim stvarima... ak te jebe kaj moraš dati OIB jer prodaješ bicikl, onda buš se fejst nasekiral ubuduće...

Offline BobRock

• Administrator
  • Jezerača
« Odgovori #14 : Listopad 19, 2011, 09:35:03 prijepodne »
Jooj Sleđ... Nisi baš skroz budan u zadnje vrijeme, ha? Imaš nekih problema? Kak zdravlje?

Mogo bi ja, recimo, dati OIB i podatke od susjeda, ili nekog drugog.

Sa kojom svrhom?
Ovak. Ako za davanje oglasa zahtjevaju da im se da OIB i još koje osobne podatke, pa smatraju da mogu uz pomoć tih podataka suzbiti obavljanje neregistriranih djelatnosti, ja samo argumentiram da im ti osobni podaci ništa ne vrijede. I to iz razloga jer ti podaci mogu vrlo lako biti krivi podaci, i da se prilikom davanja oglasa to nemre tak lako provjeriti. Zato tvrdim da je to nepotreban overhead i da si to sve mogu jednostavno ušparati. Nema smisla.
Citat:
Jedino ako se potrude i idu svakog oglašivača naknadno zvati telefonom. No onda ga ne smiju zvati na broj koji je oglašivač ostavil, nego prek broja iz imenika
Otkuda ti to?? To nije točno, i to nigdje ne piše. Mene su jednom zvali da potvrde da li je oglas moj - i to samo i isključivo na broj koji si ostavio... BTW, ne kužim zašto te ne bi smjeli zvati na taj broj? Pa kod ogromnog broja oglašivača to i je jedini broj! Ja drugog osim tog i nemam... fiksnu liniju nemam već više od 10 let...
Dobro, oni provjere da nisi neki šaljivdžija koji daje oglas na tuđi broj, i da je broj stvarno od te osobe koja je dala oglas. Ali time te nemre identificirati, nego samo potvrdi relaciju oglašivač - broj telefona.
To je argument da ako dam neki broj mobitela u oglas, i oni me nazove na taj broj, da to još nije identificiranje osobnih podataka (OIB). Broj mobitela može biti stvaran, ali svi drugi podaci lažni. A preko broja mobitela mi sigurno tak lako ne bi mogli ući u trag ako ne želim odati prave osobne podatke, jer sim karticu sa brojem se još uvijek lako nabavi bez da se registrira.
Citat:

Stranicu MUPa? U kojem smislu? Pa stranica je javna!

Ako si pak mislio na bazu podataka MUPa, to ipak nebuš došel ni blizu...

Ma dobro, to sam dal samo kao primjer da ni službene stranice, službeni serveri nemreju samo tak provjeriti i dokumentirati ko ih je stvarno posjetil (identifikacija). Vide neku IP adresu, ali vezu između IP adrese i stvarne osobe nije tak lako napraviti. Još ako ta osoba ima pojma i želi zametnuti trag, onda - no chance!