10 Razloga za ne EU! (a takvih listi po deset se može dati još sto puta, i da su sve različite)
1.) Hrvatska će imati manje od 1% pravo glasa u europskom parlamentu
2.) Hrvatska će morati plaćati članarinu u visini od 4 milijarde kuna godišnje
3.) Poskupljenje duhanskih i naftnih derivata vjerovatno i alkoholnih proizvoda
4.) Ograničavanje proizvodnje na normu koju će odrediti EU parlament (npr. u Slavoniji postoje tri šećerane koje će svoju proizvodnju morati smanjiti za 35% što znači zatvaranje jedne od tri šečerane)
5.) Hrvatska nema pravo na gospodarski pojas u Jadranskom moru (talijani imaju pravo loviti u našem moru i vaditi naftu iz istoga, napomenimo da su svoj dio Jadrana izlovili zato što posjeduju ogromnu i najmoderniju brodicu na mediteranu)
6.) Hrvatska se obvezuje na izgradnju i dodjelu stanova onima koji su 1991. godine napustili Hrvatsku i sudjelovali u agresiji na nju
7.) Pristanak na pretvaranje velikosrpske agresije u građanski rat i s tim u vezi odustajanje od ratne odštete
8.) U procesu tzv. pregovora Hrvatska je izložena ucjenama (prodaja ili predaja nacionalnih bogatstava, teritorijalne ustupke susjedima, otvaranje tržišta nelojalnoj konkurenciji i monopolima, prodaju poljoprivrednog zemljišta i dr.)
9.) EU fondovi financiraju što je u interesu EU, a ne što je u interesu RH
10.) Za Hrvatsku su predviđeni višestruko manji iznosi EU fondova za RH u odnosu na zemlje koje su nedavno postale nove članice.
Tu bi se dalo puno toga diskutirati. Nije sve baš taka kak ovdje piše, tu su i poluinformacije u svrhi manipulacije mišljenja. A to je podlo i to treba optužiti. Osim toga brka se između problema koji nastaju ulaskom u EU, i problema koje smo si sami skrojili, a koji se ulaskom u EU tek počinju vidjeti. Bar se tada zapaze, a to kaj ih nismo prije zapazili... opet smo si sami krivi.
Da malo relativiziram:
1) Na prvi pogled to zvuči jezivo loše. Nameće se mišljenje da kaj nemamo bar 50% glasa? Pitanje je na čemu je pravo glasa osnovano? Ako je po broju stanovnika, kaj ja smatram da bi bilo pošteno, i ako mi nemamo ni 1 % stanovnika gledano na cijelu EU, onda zakaj bi trebali imati više posto glasa? Jer smo pametniji od drugih pa možemo bolje odlučivati (to bi moglo biti samo vic)? Jer smo važniji od drugih (sami sebi definitivno jesmo, ali su sebi i drugi "važniji")?
2) Pitam se kak se to izračunalo? Kolko je to od BDP Hrvatske? Kolko mi možemo profitirati financijski gledano od članstva u EU (teoretski, a kolko nemremo od naše vlastite nesposobnosti članstvo u EU iskoristiti)?
3) Da cigarete i alkohol poskupe - tu nema problema. I tak bu se pilo i pušilo, pa ak koji prestane piti i pušiti bar bu manje bolesnih i time manje izdataka za zdravstveno osiguranje. Znači sve ok. A glede benzina - pa kak to onda Slovenija može sa tim EU troškovima imati istu, ak ne i nižu cijenu benzina? Tu neko očito dobro mlati pare. A tu na m EU nije niš kriva.
4) Vjerujem da to vrijedi ak bi mi prodavali šećer samo unutar EU, no ako nađemo kupca negdje van EU, onda ta norma ne vrijedi za te kupce, tak da je i to za mene poluistina.
5) E to je za mene katastrofa. Tu ne znam kaj da velim. Ak smo to potpisali, onda u k...c!
6) Je, a ti bivši stanovi tih, nazovimo izbjeglica, kaj se s njima dogodilo? To je opet poluistina. Ja sam da se prvo neko optuži i osudi, pa ga tek onda možeš kazniti, a ne odma mu uzeti stan ili kuću. Ili mu ju zapaliti? Ta obaveza ima neku priću iza toga, nije to sam tak, pa se zato niti nemre sam tak prezentirati. Manipulacija.
7) Tu sam protiv. Nek se sude i nek se točno sve raspetlja kak je bilo, pa onda možemo vidjeti ko kome ima kaj oprostiti ili dati kakvu odštetu. Ja ne bi ništa a priori oprostil. Niti bi odustal od odštete.
8.) Kad su budale pristale na ucjene samo da se mogu kititi time da su oni uveli Hrvatsku u EU. Kreteni.
9) Tu za mene nema nikakve kontradikcije. Zakaj nekaj kaj je interes EU nemre biti i interes Hrvatske? Zašto bi se moralo financirati samo ono kaj je u interesu Hrvatske? Ak uđeš u neku zajednicu, onda moraš znati da nemreš samo uzimati, nego da moraš i davati. Pitanje je samo kad se sve zbroji i oduzme kolko imamo prednosti i koristi od EU? Znači - ne samo izolirano svaki pojedini interes gledati, nego tek na kraju, kao zbroj svega.
10) Tu bi mi također trebalo malo više podataka da mogu reći jel to kaj lošeg ili jel to normalno. Ovak je to za mene čista propaganda.