U pravu si Bob, i samo ime govori da je to upravo samo to. Prenos fajlova sa kompa na komp. Neko nesto ponudi na nekom kompu, a ti izaberes sto ces si prenjeti kod sebe. Ja za takve stvari koristim Total Commander, i za to i za skoro sve drugo. Oni koji rade web stranice ili su samo pokusali napraviti ili amaterski ili profesionalno, svejedno kako, da bi sadrzaj koji su napravili doma na svom kompu bio vidljiv svima, FTP protokolom ga prenesu na server. Na serveru moze biti i javnih ili privatnih datoteka, javnim datotekama svako moze pristupiti, naravno, ako znas kuda pristupas i umjesto pass-a upisujes anonimus. ITD... da ne nabrajam dalje. Prerano je:)
A gore sam pitao sto joj jos nije jasno jer toga pitanja nije bilo u prvoj verziji njenog posta, kasnije je dodala, a vidim da joj je odgovoreno

EDIT - da, zaboravio sam napomenuti sada i web brovseri normalno mogu prenostiti FTP... da me ne napadnu odma dusebriznici ovdje na forumu da sirim lazne informacije:) Sa web browserima je daleko jednostavnije pristupiti datotekama, i mislim da nema nikoga ko to nije koristio:)