Autor Tema: POČAKAJ (PO-ČA-KAJ) - Lipa naša čakavska  (Posjeta: 255741 )

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
Odg: POČAKAJ (PO-ČA-KAJ) - Lipa naša čakavska
« Odgovori #225 : Listopad 29, 2012, 09:16:48 poslijepodne »
Primorski Novi list, 2012-10-28

DRUGA STRANA

Red, mir, disciplina

Pa, počet ćemo od običnoga curanja. Po tomu Zakonu saki onaj ki vrši nuždu na javnomu mestu more bit kažnjen s najmanje 500, a najveć dve tisuć kun. I sad vi recite, kuliki od onih ča su bili na Beloj nedeje su curali va grm, zid ale va svoje vlastite gaći?
     Onput prosjačenje. Bilo j' i toga, aš kamo će prosjaci ako ne na samanj. E, pa po jednomu takovomu država bi inkasala od tisuću do tri tisuće kun.
     Kako i sami znate, zad Crekvine je šuma, a ča j' va šume, kad noć pade, e, pa to van ja ne moran govorit. Intanto, da su policijoti z lampadinun obašli leh kilometar puta kroz Lužinu, inkasali bi za plaću ne jednoga, leh vagun koleg. Najme, kazna za seks na javnomu mestu iznosi od tri do pet tisuć kun, pa neka nan pokle i crikva i država plače radi slaboga nataliteta.

Piše: Slavica Mrkić-Modrić

Pregled pasanoga meseca počet ćemo z Belun nedejun. Nisan bila, i ne zato aš nisan arivala leh zato aš ne volin gnjetu, a kako se j' Kastafcon ov put se potrefilo - i blagdan, i lipo vrime, onput je to bila ne gnjeta leh stampedo. Istina Bog, i dosadašnjeh let bin va Kastav dohajala na Beli pundejak, a ne na Belu nedeju, ma ov se put nisan ni po pundejku prtila na kastav. Zač? Pa zato aš je radi blagdana jušto pundejak bilo najveć ljudi na Kastvu. Kako saki novinar ki bar sled drži do sebe, va sakomu i na sakomu mestu ima svoji ljudi, to mi informacij o tomu ki j' koga, zač i kako, ni falelo. Moren van reć da san z uri va uru dobijala vijesti o tomu ča j' i ki je na Lokvine, ča i ki na Crekvine, onput na Fortice, Šporovoj jame i da sad ne nabrajan dalje. Se san znala i o ponude, kuliko ča košta, kade j' odojak ale janjac jeftineji, a kade skuplji, na komu štandu ne rabi pit aš će bit »bižte pete, posrat ću vas«, a na komu j' vino ko govori si zajiki. Znala san i do kuda su auti parkirani, i ki ča i kada sope, ma, milijun puti bolje leh da san bila na licu mesta. Dakako da san bila i punkt za žalbi, pa san tako imela čut i onu štoriju ku j' gospa Vlasta Sušanj Kapićeva tako lipo opisala va Besede od pred dve šetemani, onu o biričine i crikve na Lokvine, ma i onu od Crekvine ku mi j' povedala prva dama županijske podružnice Hrvacke glazbene unije. Zove mane Jadranka i govori kako j' nasred Crekvine nekakov bend sviral čisti narodnjaki i da j' to bilo za neverovat. Sa jadna da njin je došla i pitala da ča to sviraju, a jedan od njih da ju je otpilil pod valje, kod ča ju je i jedan od organizatori kad se j' šla raspitat zač je tomu tako, i zač namesto teh narodnjaki tamo ne sope Dule, ale Polić, ale Bobušica, ale bilo ki od našeh pjevači. Odgovora ni dobila. Ma san njoj ga ja dala. Rekla san njoj, pa zato Jadranko, aš Dule i si ti naši kod ča j' on sopu i kantaju kad se niš ne plaća, a kad rabi platit onput sope neki drugi. Oni su ti od rojenja humanitarci, a mi smo si skupa, a i oni z nami, mone i tomu j' tako bilo, i bit će.

Ne va šume

Tuliko ča se tiče Bele nedeji, ka će, ako pozabimo ove neke stvari ča se više-manje dogajaju na sakomu ovakovomu skupu, ostat zapamćena kod jedna od boljeh, i ča se tiče oneh ki su inkasali, i ča se tiče oneh ki su se proveselili. I neka da. Ma kad smo već pu inkasanja, zajedno mi j' napamet palo kako bi država, da j' on sakramenski novi predlog Zakona o prekršajimi protiv javnog reda i mira usvojen, vagun solad zaslužila teh par dan kuliko j va Kastvu bil šušur. Zač? Pa, počet ćemo od običnoga curanja. Po tomu Zakonu saki onaj ki vrši nuždu na javnomu mestu more bit kažnjen s najmanje 500, a najveć dve tisuć kun. I sad vi recite, kuliki od onih ča su bili na Beloj nedeje su curali va grm, zid ale va svoje vlastite gaći? Gremo dalje. Va predlogu novoga Zakona stoji i da će saki onaj ki vređa policijota bit kažnjen z 15 tisuć kun, odnosno šezdeset dani poć vrešt. Kuliko san imela dan pokle Bele nedeji čitat va novinah, takoveh je bilo ohoho, a med njimin i muških i ženskih. Onput prosjačenje. Bilo j' i toga, aš kamo će prosjaci ako ne na samanj. E, pa po jednomu takovomu država bi inkasala od tisuću do tri tisuće kun. Kako i sami znate, zad Crekvine je šuma, a ča j' va šume, kad noć pade, e, pa to van ja ne moran govorit. Intanto, da su policijoti z lampadinun obašli leh kilometar puta kroz Lužinu, inkasali bi za plaću ne jednoga, leh vagun koleg. Najme, kazna za seks na javnomu mestu iznosi od tri do pet tisuć kun, pa neka nan pokle i crikva i država plače radi slaboga nataliteta.

Kurbe i kurbeži

Sad, je se ki volel za soldi, ča će reć je na Beloj nedeje bilo kurberaja va pravomu smislu te besedi, to ne znan, ma ne bin dva put rekla da ni. Da j' zakon na snage, kaznu i to fanjsku platili bi i ona ale on ki dava uslugu, i ona ale on ki išće uslugu, ča j' va celoj toj stvare jedino pošteno, aš dosada su leh kurbi plaćale, a »kurbeži« niš. I na kurberaju ćemo stat. Jedino ča va ovoj mojoj teorije ne valja je činjenica da bi većina oneh keh bi policijoti ulovili i kaznu njin napisali rekli – soldi nimamo, vrešt gremo, a kuliko j' mane poznato rešti su nan ionako krcati, pa sopeta niš od toga. Jedino bi pu nekeh ke san spomenula kaznu mogli va nature naplatit, ma od takove naplati jedinu korist ima policijot, države ona niš ne znači. Kad se domislin kako doskočit problemu naplati, javit ću van. I Vlade isto.

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285A28602863285928582863285A28582859285A286328982896289428632863285E285B285D2860285C285928632863286328592863Q

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muzikanti - Kastav, Bela Nedeja 2012. , 01:15

Muzikanti - Kastav, Bela Nedeja 2012
Švicarsko-nemački TV i radijski modél za spâs nestandardizéranoga kajkavskoga (čakavskoga)
(kajkavska, čakavska i štokavska inačica članka):
http://www.forumgorica.com/kajkavski/hrvacki-trojezicni-pluralizem-ili-sto-jenoumle/msg23549/#msg23549

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #226 : Listopad 30, 2012, 10:33:09 poslijepodne »
Novi list, 2012-10-29
S KAMIKA I MORA

Školani, jadna van palenta

Ono ča me trenutno pojida, a ni sama ne znan zač, aš san školu već odavno finila, a ni deci niman, je ta novi predlog ki j' došal z Ministarstva od znanosti, obrazovanja i športa i va komu stoji da će od drugoga leta osnovno obrazovanje trajat namesto osan, devet let. I se zato, aš da roditelji decu upišivaju va školu zadnji čas, ča će reć kad dite ima debeleh sedan let. Ja va tomu ne vidin niš lošega, aš najbolje znan ča san se zgubila s ten ča su me va školu upisali kad san imela šest let. Zgubila san jedno lipo leto va komu san se kod i si drugi moji vršnjaki mogla igrat, va komu se nisan morala stajat rano jutro, nosit onu torbu ka j' bila težja leh san bila ja, i namesto od sedan, ja san od šest pala va tu makinu ka se zove – život pun obavez.

Intanto, videt ćemo, tr ne bi bilo prvi put da jedna vlast odluči ovako, a kad dojde druga obrne na onako

Zazimelo je. I neka je. Va Gorskomu kotaru pal je i sneg. Prvi ove jeseni. Na radiju govore da ov put ni iznenadil cestari, ma si oni ki su na ušijah sedeli pasani dani doklen se ta sneg najavljival na vela usta, pa nisu šli letnje gumi prehitit va zimske, e, pa ti su se našli na sto čud. Tr jih nisan ni ja, ma nisan ni šla nikamo kade bi zimske gumi rabile, pa mi se to ne računa kod lenost. Ta prvi skos zimi nekako se j' potrefil z prehićivanjen uri i zimsken računanjen vrimena. Si oni ki vole pospat, tako su sa sobote na nedelju dobili jednu uru više sna, a oni ki ne moru spat, jednu uru više nervoza. Kako san ja odvavek van škvari, tako san i ovoga puta med retkemi ki komać doškaju kad će to zimsko računanje vrimena. Zač? E, pa zato aš san ja već noćni, leh dnevni tip i zato aš san najsrićneja kad već na četire zapolne pade prvi škur. A ča moren, kad je va škuromu se nekako lipje, lagje, kad je mehko i kada j' saka stvar nekako puna tajni.

Ja bin bila dobra za tajnu službu, ale neki takov mirakul kade se niš ne sme znat, a sopeta se se zna. Sto posto va toj službe delaju oni keh bi se spravilo pod »noćni tip«, a to ča neki od njih puno stvari kladu na danje svitlo, mada ne smeju, to j' drugi par rukavi, i to j' sad neš š čen nek se bore oni ki su to dozvolili, ki su znali, a mučali i tako dalje, da sad ne navrezan.

Ono ča me trenutno pojida, a ni sama ne znan zač, aš san školu već odavno finila, a ni deci niman, je ta novi predlog ki j' došal z Ministarstva od znanosti, obrazovanja i športa i va komu stoji da će od drugoga leta osnovno obrazovanje trajat namesto osan, devet let. I se zato, aš da roditelji decu upišivaju va školu zadnji čas, ča će reć kad dite ima debeleh sedan let. Ja va tomu ne vidin niš lošega, aš najbolje znan ča san se zgubila s ten ča su me va školu upisali kad san imela šest let. Zgubila san jedno lipo leto va komu san se kod i si drugi moji vršnjaki mogla igrat, va komu se nisan morala stajat rano jutro, nosit onu torbu ka j' bila težja leh san bila ja, i namesto od sedan, ja san od šest pala va tu makinu ka se zove – život pun obavez. I ča j' najhuje, ja i dandanaska mislin da j' to ča su me va školu poslali leto dan raneje leh je trebelo, krivo ča san ostala djetinjasta. Kad mi mat pod nos klade da san telica na pragu pedesete, a da iman pet va glave, ja njoj samo rečen da j' to njeje maslo i da mi za bit ozbiljna celi život fali to jedno leto djetinjstva ča su mi ga ukrali. Normalno da se pokaramo, aš ona j' mene, po njejeh besedah poslala va školu aš nisan hodila va vrtić pa san bila diva, pa san bila razmažena, pa san bila ovakova i onakova. Sega ča reče ispada da me j' raneje upisala va školu leh zato da me se reši, ča će reć da me učiteljica klade va red kad već ona ne more. I tako san na kraju toga karanja dokončala da si ona i naš ministar od školstva moru ruku dat. Isti su, a samen ten kad je neki isti kod moja mat, ja san protiv sega ča j' ta isti smislel, pa makar ta predlog imel i dobreh stran, mane ne valja. Intanto, videt ćemo, tr ne bi bilo prvi put da jedna vlast odluči ovako, a kad dojde druga obrne na onako.

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285A28612863285928582863285A28582859285A28632893289328632863285E285B285E285B285A286028632863286328592863N

Alen Vitasović - Gušti su gušti SPOT!!, 03:21

Alen Vitasović - Gušti su gušti SPOT!!
Švicarsko-nemački TV i radijski modél za spâs nestandardizéranoga kajkavskoga (čakavskoga)
http://www.forumgorica.com/kajkavski/hrvacki-trojezicni-pluralizem-ili-sto-jenoumle/msg23549/#msg23549

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #227 : Studeni 09, 2012, 11:44:31 poslijepodne »
Novi list, 2012 11 05

S KAMIKA I MORA

Kič naš sagdanji

Smiron skucamo da nimamo, da komać kraj z krajen pospojimo, da smo siromašni kod crikveni miši, a po cimiterih ne raskoš, leh tuliko pretjerivanja da j' to čudo. Sa srića ča mislin da su si mrtvi tamo negdere gore kade j' bolje leh je tu aš da mislin drugačje zajedno bin pomislela na to kako oni ča leže spod ploči skucaju od težine teh rožic, a o migrene od silneh sveć i svećic da ni ne povedan.

Piše: Slavica Mrkić Modić

Porez na imovinu, ha? Ne pojida me. Niman baš jako niš ni pokretne, ni nepokretne imovine, pa sad bit će ča bude. Tr ionako ni ja, ni vi tu ne moremo niš promenit. Zaspraven, kad čovik malo bolje promisli, se j' manje stvari ke moreš menjat. A morda j' tako i bolje, aš nekako te silne promeni ke su nas tukale pasaneh let i nisu neš dobroga donesle. Zadnje ča san promenila bila j' kuhinja, i sedno j' mama rekla da j' ona stara bila ne jedan leh milijun put bolja.

Ono ča se ne menja je to da puno puti nimamo meri. Med takovi ću zajedno i sebe klast aš nisan niš bolja od većine. Kad san lačna i gren va butigu kupit ča za obed, kupin sega vranića, a onput kad dojden doma pojin bobić i naslišan celo zapolne kako mi mat govori da od mićeh nog iman veće oči leh rit. Uža ona mene reć i da se celi život ponašan koda san z velen mišon načinjena i sakoga mi vranića na ovu temu još zna zbrojit. A zaspraven je istina ona ka govori da jabuka nikad ne pada dugo od drva, aš ni ona, ni otac niš nisu bolji, pa se nisan imela od koga vadit bit drugačja – škrbna i šparljiva. Tr se nisan sama zvicijala pa sad neću ovo ale ono jist. Da su na vrime rekli to ti je ča ti je, ja ne bin bila takova kakova san. Sad se moru lipo frigat.

Se ovo povedan aš san ki'vo dan na onomu svomu famoznomu »tur d cimeteru«, ono kad za Si sveti pasan sedan groblji va gradu i prigradu, sama sobun namaljala kako smo zbilja vrite. Smiron skucamo da nimamo, da komać kraj z krajen pospojimo, da smo siromašni kod crikveni miši, a po cimiterih ne raskoš, leh tuliko pretjerivanja da j' to čudo. Sa srića ča mislin da su si mrtvi tamo negdere gore kade j' bolje leh je tu aš da mislin drugačje zajedno bin pomislela na to kako oni ča leže spod ploči skucaju od težine teh rožic, a o migrene od silneh sveć i svećic da ni ne povedan.

I ne leh to ča saki drugi grob ima rožic već leh cvjetarna i sveć već leh svećarna, leh i to ča j' danas va mode takov kič da j' to čudo. Pasaneh san let njurgala na oni lampioni ča žmižu, znate oni ča sakoga normalnoga asociraju na disko klub, i kad san već pomislela da huje od toga ne more, na jednomu sam grobu videla tu »žmigavicu« ma ne »žmigavicu« kod ča su te iste na ke san njurgala, ono kad leh lampica žmiže i to j' to, ova j', verovali vi ale ne, namesto lampice imela križ ki bi sake dve - tri sekundi zasvetil. Strašno! Nisan mogla verovat, i stala san se tako sama sobun njurgajuć spred toga čuda današnjice dobreh pet minuti. Kod hipnotizirana. Onput mi j' paron rekal – a ča se čudiš, drugo leto će va feraliću bit slika pokojnoga i lipo će pokojni letet va feralu zaprt kod duh i pokaživat se i žmigat kod ča sad žmiže križ ale lampica. Zajedno san to zamislela, prekrižila se i z levun, i z desnun, obrnula se i pobigla. Me par da se i mrtvi tamo gore obrAću kad se to vide, leh oni nimaju kamo pobić, kod ča ne moru ni onimi dole reć – ala fermajte, nan je tako sedno ča nan donesete, leh nan je bitno da dojdete. A more bit ni to.

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285D2863285928592863285A28582859285A28632893289328632863285E285B285F2859285A285F28632863286328592863U

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Đani Stipaničev - Finili su Mare bali - Vici s ljubavlju, 02:39

Đani Stipaničev - Finili su Mare bali - Vici s ljubavlju

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #228 : Studeni 09, 2012, 11:48:20 poslijepodne »
Novi list, 06.11.2012

Kolumne, komentari 

S KAMIKA I MORA

Damin gambit

Piše Kim CUCULIĆ

Pasani vikend onaj ki zbog dažja ni zišal z kući, mogal je na televizije pogljedat dva interesantna intervjua. Obično to ni slučaj, ma znaju se na našin mićin ekranimi pojavit i judi ki imeju ča reć. Za razliku od teškog promašaja z Sanaderon, Stanković je ov put ugostil ekonomskog analitičara Darka Mihajlovića, ki j' lipo rastumačil zač je Hrvacka mića zemja velih čuda v koj vlada savršeno organizirani nered. Moran priznat da već dugo nis čula ...

Nastavek (samo za pretplatnike):
http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285E2863285928592863285A28582859285A28632893289328632863285E285B285F285B285B285C28632863286328582863D

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Novi list, 2012-11-06

Prisavski slučaj Mihajlović uzdrmao javnu televiziju
HRT se zbog knjigovođe kod Stankovića javno ispričao gledateljima

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/HRT-se-zbog-knjigovode-kod-Stankovica-javno-is
pricao-gledateljima

D'arka di Noe (Noina arka)

L'ARCA DI NOE' (Sergio Endrigo), 07:28

L'ARCA DI NOE' (Sergio Endrigo)

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #229 : Studeni 09, 2012, 11:49:15 poslijepodne »
Glas Istre 2012 11 08

Šjora Špia
Sam ciulaaa, sam vidilaaa...

Bella roba

Taco ja i moj Pico komuniziramo. Neki dan, sam mu recla da mi pogleda na internet sta ima novo u svitu i kod nas. Ja kuham a on mi cita i pita: “Nona, si cula kada za tvornizzu Tomos?” “Ciula? Boga ti, caco da ne, sta je sa njom?” “Propala je! Gotovo, finito!” “Juka mene, ma caco? Pa to su Slovenzi, ne mozen verovati da im je propala tacova legendarna tvornizza!”. “Da, da  ona, tu pishe da je nekada u njoj delalo 3000 radnika, a sada su sve popušili! Ali ako je to slovenska tvornizza, šta te briga, nije naša!”. “E Pico mio, nemas ti pojma. Prije svega moraš znati da je jako puno ljudi iz Istre delalo u njoj. Kopar je blizu i nije bilo problema.Oni stariji, sigurno imaju i lipu pemziju jer su delali u Sloveniji, ali to nije bitno.

Aaa, znaci taco? Vero sam se šokirala ujutro. Nista ciudno, to se događa švaki dan ali baš za ovaj šlucaj nebin bila nikad rekla. Se dela o artikolu oz jucerasnji naš giornal da su se infiltrirali lopovi anche tamo gdje građani daju pomoc onima sta imaju još manje nego oni. Žuti kontejner za robu ima i kod mene i svaki put kad bin ga vidila, odmah bin pomislila na sirotinju i caco da ja pomognem. Vishe puta sam nosila tamo štuari od moj Pico, sve u dobrom stanju jer dizza rastu i ne stignu puno rovinati. I  ruge štuari sam nosila, lanzune, jastucnizze, deke. Imam previshe i sta ce mi toliko tega kad je dosta malo. Anche moje priatelizze su nosile u taj konteiner. Šteta je bazzati robu ca, ako je još dobra. Vajk se domislim caco šam bila ciulaaa… iz prve ruke, da na primier, u starackim domovima imaju velike potrebe za posteljina i nikad dosta tega. E ben, sta ce meni, da ciuvam koredo… passala su ta vrimena. Inšoma, žalosno je da se neki ljudi profitaju i zarađivaju svoje milione na racun sirotinje. Bella roba ja van kazen. Još pamtin sta šam citalaaa da ima onih koji miliarde zarađivaju na racun skupljene ambalaže… Ma sramota! Umisto da robu daju kome treba, oni je izaberu i posle prodavaju po svojim butigama rabljene robe. Che škifo! Caco cemo dizzu odgajati da budu prava i poštena kada samo slušaju štorije o bogatin lopovima, kojima nidan nista ne moze. Anche moj Pico kaze: “Ma nona, sta da ja ucim, da se mucim kada nikad necu se sa znanjem obogatiti.” “Pico mio, pa ne moraš se obogatiti, s vragom i bogatstvo, vazno ti je da budeš finio skola, našao delo, kapiš, da lipo i normalno ziviš od tega. Vidis da su ti super bogati svi munjeni i njanche oni ne zavrse dobro.” Taco ja malega putim ma ne žnam da li je to u redu jer zivot me svaki dan demantira.

Taco ja i moj Pico komuniziramo. Neki dan, sam mu recla da mi pogleda na internet sta ima novo u svitu i kod nas. Ja kuham a on mi cita i pita: “Nona, si cula kada za tvornizzu Tomos?” “Ciula? Boga ti, caco da ne, sta je sa njom?” “Propala je! Gotovo, finito!” “Juka mene, ma caco? Pa to su Slovenzi, ne mozen verovati da im je propala tacova legendarna tvornizza!”. “Da, da  ona, tu pishe da je nekada u njoj delalo 3000 radnika, a sada su sve popušili! Ali ako je to slovenska tvornizza, šta te briga, nije naša!”. “E Pico mio, nemas ti pojma. Prije svega moraš znati da je jako puno ljudi iz Istre delalo u njoj. Kopar je blizu i nije bilo problema.Oni stariji, sigurno imaju i lipu pemziju jer su delali u Sloveniji, ali to nije bitno. Znaš mali, nekada davno, svi motorini su se kupovali tamo, juka mene, ja se još sada domislim caco je moj professor iz srednje skole dolazija na delo u skolu sa svoj motorin della Tomos. Bio je glavni frajer.” “A kako se zvao ti motorin?” “Colibri, dragi moj.” “Hahaha, Kolibri”, smije se mali. “I svi poštini su se vozil na njemu, po ziela Yuga, znaš. Tvornizza je imala cak i svoje firme u Holandiji i Afriki, ciudo od  spjeha. A barke? Ma koja nije imala Tomosov motor, pitaj stare ribare, još ih imaju i hi hvalu jer su neuništivi... e... stara dobra vremena, onda nam nisu prodavali makinete de plaštika iz Kine, Pico mio…”.

Ovaj tuzan razgovor smo finili jer mi je doslo zao. Koliko takovih uspjesnih firma je propalo, dosla demokrazia, caco fol kaptalizam, aaa biznis, aaa menađeri, aaa privatizacija i… sve u klinac! Dosta da ti u produzece dođu dva, tri idiota caco vlasnici, sve pokradu i ciao bella! Mi šljutavi smo sve to dozvolili, su nas caco hipnotizirali i ecco nam ga sada. Sve smo imali a sada nismo gospodari od nicega. Nostalgia, va via, bolje da komentiran friške gluposti. Allora šam ciula jednu bulu, stvarno. Pošto građani stalno pitaju da kada ce si miništri i zastupnizzi skinuti place, neka i oni pokažu solidarnost sa radnizima i drugoj sirotinji, ecco, doša je dugo ocekivani moment! Linic bi moga smanjiti place drzavnim duznosnicima za cak 1000 kuna. Bella roba, a kada? Nema još konkretno. Ona Opacicka na tv je recla: “Ako bude potrebno, neka se smanji” Stella mia, caco to mislis “ako bude potrebno”? Ja te pitam, sta se ceka? Da dođen ja tamo? Ma to je komedia! Cak da si skinu i 50 posto, isto bi i dalje  ipo zivjeli. Nama bi ipak nesto dali do znanja, ovako, opet nas držu za mone.

VASHA SPIA spia@mail.inet.hr

Glas Istre, 2012 11 08
http://files.glasistre.hr/GlasIstre.pdf

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Lidija Bačić i klapa Grobnik NE GOVORI DA SAN TI JEDINA - MIK 2010, 03:25

Lidija Bačić i klapa Grobnik NE GOVORI DA SAN TI JEDINA - MIK 2010

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #230 : Studeni 09, 2012, 11:51:21 poslijepodne »
Novi list, 2012 11 08
Prilog četrkom Beseda

5 člankov na čakavskomu:

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=28602863285928592863285A28582859285A2863288A288D2863286328632863286328582863V

(1/5)
TAKO SE REČE

Ako se nadaš lepemu, to je već pol sreći

Tako nas vadi poslovica ku su zapisali Uzbeci, a Rusi su to malo preobrnuli i reču da »sreća brzo beži od nas, ma dobro nadanje nikada«.
...
Ovo leto j' bilo posebno teplo, oveh dani su javili da j' sneg prerano pal, a spametin se da smo dece nekada ovu dobu davali školske al domaće zadaći z naslovon »Jesen je stigla«.

Piše Ivanka GLOGOVIĆ KLARIĆ, slikaju Marin ANIČIĆ i Vedran KARUZA

Tako nas vadi poslovica ku su zapisali Uzbeci ( ne znan ki, ši oni z Rusiji, Afganistana al Kini – aš ih je sakuda). Rusi su to malo preobrnuli i zapisali da sreća brzo beži od nas, ma dobro nadanje nikada.
    Pasala j' moderna noć od štrigi, nesli smo rožici i zapalili sveći onen ki nisu više s nami, a keh smo rada imeli, a oni ki još znaju molit malo su se i pomolili za seh mrtveh na cimitere. Verujen da smo si šli doma nadajuć se da ćemo to i drugo leto arivat storit, za sen ten ča nas straše da će 21. XII. ovega leta bit finjetak sveta. To je prorekal stari indijanski narod Maya, ki j' živel va Srednjoj Amerike, i zapisal to va svojen kalendare. Ov uragan Sandy, ki j' ovi dani baš negde va oneh krajeh storil strašansku škodu, a dosta je i judi poginulo – morda je samo početak tega finjetka! Ma dobro j' zapametit da Talijani pametno reču da ni trebe veževat glavu prvo leh ti j' razbijena, a poslovica z Vrbnika na Krke nas tješi da huje od smrti neće bit!
    Ovo leto j' bilo posebno teplo, oveh dani su javili da j' sneg prerano pal, a spametin se da smo dece nekada ovu dobu davali školske al domaće zadaći z naslovon »Jesen je stigla«. Mojmu mužu i mane je anke već arivala jesen, ma me j' strah da mane već pomalon ćapuje zima, pa zato prešin pisat – dokle se kompletno ne zmrznen. Pred sobun iman još tri šansi da neš napišen (za saki drugi četrtak!), a potle – kako nan bude!!!

Daž, jugo i vali

Oni ki me smiron čitaju, šli su već za ten, da san se malo počela bavit z nekadašnjemi učeniki mojga muža i z onen ča su mu pisali kot komentar nakon školske zadaći z matematiki. Na stole me ovi dani već čeka kup teh komentari, a na vrhe su onisti keh je napisal jedan Luka, a od kega imamo spravni i neki litrati. Ma ovi pasani dani su bili malo grdi (»da malo« – bi rekal moj muž!), pa san promenila ideju. Vreme j' bilo gnjusno, zaradi dažja, juga i veleh vali, pa se j' čuda i našeh gradi pul mora našlo pod vodun, a v Istre j' neš porušila i jaka pijavica. Posebno pak Si sveti i Sehdušdan spametili su me jenega drugega komentara, pa će oni Lukini malo počekat.
    Poiskala san komentar od jene Denis (ka ni se do kraja hodila va opatijsku osnovnu školu), ma ov prvi je dodala, boje reć narisala, na kraju školske zadaći va peten razrede. Morda su i njoj za to dali inspiraciju Si sveti, aš je narisala ploču preko groba, na koj je »fotografija«, pa onput križ i piše MATE KLARIĆ, a na grobe je i nekakova ikebana al neke slične rožice. Levo od tega neki zija tri puti JUHU!!!, ma se ne vidi i ne zna ki, a desno j' narisala sebe (i napisala TO SAM JA!!!) a va »oblačiće« nad glavun napisala KAKO MI JE ŽAO BIO JE ODLIČAN PROF. Zdola sega tega je komentar: Zadaci su bili i lagani i teški!

Cesarić za kraj

Pred letnje ferije mu j' napisala: »Vi ste najbolji profesor s najgorim predmetom. Želim vam da dobro provedete ljeto«… Va jenen drugen komentare piše: »Iskreno ću vam reći: Geometrija mi nikad nije dobro išla«… , a zdola teksta: »Ne razumijem razlomke« dodala (P.S. Ako dobijem ocjenu 4 ili 5 vodim vas na kavu sok ili kolače!)
    Negdere va sedmen razrede (kad valjda još ni znala da te poć v Reku), z velemi koloranemi slovami je napisala AJME MAJKO! I onput jako iskreno i simpatično: »(Ajme Klariću!) Imat ćete posla samnom«! A napisala j' zadaću za pet, kot i onistu gore va koj se j' spovedela da ne razume razlomki. Nadamo se muž i ja da je Denis, ka bi sada morala imet 25 al 26 let , dobro i da će skupa s celen sveton još čuda let lepo i veselo poživet…
    Pomalo j' već zaškurelo dokle san ja arivala se to pretipkat i popravit, pa su mi pale na pamet besedi Dobriše Cesarića z njegove pjesmi »U suton«. Za sen ten ča su na književnen zajike, ja ću ipak š njimi se ovo danas finit:
    »I smiješim se u meki suton, od zapaljenih svijeća svečan,
    I osjetim dubinu svega, i da je život vječan – vječan. « 

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=28602863285928592863285A28582859285A2863288A288D28632863285E285B285F285E2859286028632863286328592863J

Ibrica Jusić - Zašto san sritan, 02:41

Ibrica Jusić - Zašto san sritan

Nastavek na sledečomu listu

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #231 : Studeni 10, 2012, 12:01:14 prijepodne »
Nastavek prethodnoga lista

Novi list, 2012 11 08 
Prilog četrkom Beseda, (2/5)

TRI ŽENSKE ŠTORIJE

Za saken ostane neki senjalić

Marija, Marijeta i Milena, bile su Kastafka, Matujka i Mošćeninka i saka od njih imela je svojo vreme. Čuda let ih već ni va teatre od živjenja, ma nisu pozabjene. Za njimi su ostale tri smešice, tri mrvice smeha

Piše Cvjetana MILETIĆ

Seh duš dan je.Mrzlo je i popuhuje. Na se strani diše mrtvaške rožice. Glavi zdižu se veće turnarice, na vetre tancaju one miće, miće rastuće va seh koloreh i one bele i žute keh zovu špini. Dih od rožic i gorućeh štelik raširil se po celen cimitere. Pravo za reć raširil se i cimiter. Pred noć sled jače vehtaju palmiki, ki va duše otpiraju svetlobu i kot da odnekuda prihajaju nečujni glasi oneh ki su potrošili svojo vreme. Za saken je ostal neki plamenčić, neki pisani senjalić, neki spomen. Magar mrvica tugi al smeha. Se drugo vetar će potrt. Užala j' reć moja mat: »Kad umreš - umreš. Ni te!« Ma ni to baš tako. Aš i kad umreš ostane baren kakova štorija. Neka za nasmet se, neka za plakat.
    Marija, Marijeta i Milena, bile su Kastafka, Matujka i Mošćeninka i saka od njih imela je svojo vreme. Čuda let ih već ni va teatre od živjenja, ma nisu pozabjene. Za njimi su ostale tri smešice, tri mrvice smeha.

Prva štorija - kastafska

Marija je prepasala devedeseto leto. Naživela se i nadelala. Živjenje ju j' od rojenja bez miloserja mesilo i mastilo. Puna kuća dece i mizerije. Ona j' bila jedanajsta. Već kot otročica morala se rano stajat i va kuće pomoć. Kašnejeh let je na placu hodila. Keh bremen je zinesla, ni sama ne znala povedet. Užala j' reć da ih na kup stavi, bil bi veći od Belićevega brega. I mislela je, sirota, da će njoj bit lagje kad se oženi. Ma ni bilo. Njiji je Ive bil njurgast i žvergast čovek, bimo rekli nakrivo nasajen. »Nikad mu svetlo ne sveti«, užala se brižna potužit. I pravo za reć, Ive njoj ni bil dobar. Pazil je na saki njiji korak, da se ne bi s ken pogovarala, z butigi ni smela štentat, ne daj Bog da bi se kemu lepo nasmela al podala susedu kikarin kafa bez njigovega znanja... Vaje bi bil va kuće veli kar i trubac do poda... Retko je na mašu šla i onda bi se bila susedan potužila: »Avamane, ženske moje, jeložija je huja od raka, aš račina te poji i umreš, a jeložija zjida, zjida... a umret ne moreš. « I ona je punu kuću dece imela, a deca su morala zrast pa j' mučeć trpela. Trpela i starela. I semu se grdemu brižna prinavadila.
    Kako su Ive i Marija bili se nemoćneji i bolneji, jedan je dan pozvala su svoju decu na obed i potle obeda njin rekla: »Deca moja, trpela san za drevo i za kamik, se sporad tega da vi odrastete. Sada vas molin da greste na cimiter i kaparate nan pul Sv. Lucije dva groba. Sakemu svoj.«
    Deca su se najprvo malo pogledevala pa je najzad neki i rekal: »Ča će van dva groba, mamo? Sedandeset i dve leta ste skupa živeli, pa ča ne bite oteli da skupa budete i potle smrti?«
    »Ne«, oštro se otresla Marija, »aš ako jas umren prva i prvu me zakopate, kasela vašega oca bi prišla zgora mane, a jas neću da me i potle smrti neki masti pa bil to i vaš otac! Celo živjenje me mastil i pod nogi hital, ne mora i potle smrti na mane ležat!«

Druga štorija – matujska

Sad gremo h Matujan.
    Marijeta je bila vredna i poštena ženska, bi rekli poštena do zadnjega korena, a siromašne još i dubje. I najboja delavica va sele. Ni bilo ženske ka j' mogla oprtit takovo breme i nest ga na opatijsku placu prez počinut. Ni bilo ni jene ženske va sele ka j' toliko dece rodila i nikad se požalila. Njijo ju je delo vavek čekalo i ona mu se va saku dobu priložila kako rabi. I po dažje i po sunce, i po lete i po zime, ni imela vremena za sest i ćakulat. Sada je kuntenta. Soj je dece školu dala, seh na dobar put pospravila i poženila, sen pomogla koliko j' mogla i seh je volela. Jubav su njoj, pravo za reć, si obilo vrnjali. Kad je oćutila da j' skori kraj blizu, pozvala je seh svojeh. Oni su stali okol njije smrtne pusteji i naslišali ča njin to ima za reć. Tiho, komać se čulo kako šapiće, je rekla: »Deca moja draga, storila san se, se ča su Bog i živjenje od mane iskali. I nikad nikega od vas nisan niš prosila. A sada vas prosin da kada pride moja smrtna ura i kada me lepo obučenu va kaselu položite, glavu mi nastran obrnite.«
    Si su zamuknuli. Takovega ča nisu nikada čuli. I teško je bilo pitat mater zaš, ma moralo se. Mići Josipić, ki j' komać prepasal petnajst let, bil je nekako najkuražjeni. Pak je pital: »Mamo, to prvi put čujemo. Zaš glavu nastran?«
    Mat ga j' milo pogledala, svojun rukun njigovu pogladila i tiho rekla: »Napatila san se za živjenja vele zimi i grdeh dažji pak ne bin otela da mi v usta gre dažjina i da me zaguši ona blatna vodina.«

Treća štorija – mošćenička

Sad gremo do sused na mošćeničku stran.
    Milena je bila lepa ženska. Volela se lepo obuć, poć na mašu va nedejni dan, a si drugi dani bili su samo za delo. Tu i tamo, ki za tanac. Kako se rano zajubila, tako se rano i oženila pa nabrzo i troju decu rodila. Živjenje njoj ni bilo lahko. Mizerije potle Drugega rata ni falelo, ma ona se sakemu delu priložila. Tako je neš doma neš odomi zaslužila, neš zašparala i neš poskriveć dece rinula... Za kupit kakov bunbon. Kad je ostala dovica, stavila je mužu na spomenik najlepju sliku ku je imela, i užala je reć: »Tako je valda Bog otel«. Ma, Bog je otel da ona i daje živeje na radost svoje dečine. Dočekala je da se si požene, da va kuću pridu vnuki i vnučice pa se još fanj let teplila na njihen veselen smehe. A dečje vesele oče bile su najboji senjal da j' va živjenjen svoje materinsko delo odbavila kako treba. Kad ju je jedan dan neš počelo bolet i hitilo va pusteju, prestrašila se da j' kraj blizu pa je pozvala svoju decu i ovako njin rekla: »No, deca, ča je bilo dugo, prišlo j' blizu. Va pikabite van je parićana sa roba za obuć me kad umren. Va komodine su van šoldi za plovana i drugo ča rabi. A va ovoj bušte van je slikica, ku ćete mi stavit na ploču pul oca.«
    Si su kimali z glavun, samo je najmlaja hćer, kurijoža mala, znela slikicu z bušti, zagledala se va nju i rekla: »Mamo, na ovoj ste slike tako lepa i mlada, ča te judi reć ako baš nju stavimo?«
    – Neka reču ča te! Oni te reć i pozabit. A jas neću da jedan dan neki od mojeh vnuki pride h Sv. Bartolu na cimiter, pogleda sliku od oca pa od mane i reče: »Majko, ki lepi čovek, a oženil je ovu staru i grdu! Ste me razumeli? I tako neka bude!«
    I bilo je, jušto tako.

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=28602863285928592863285A28582859285A2863288A288D28632863285E285B285F285E2859286128632863286328592863M

U NASEG MARINA - Ženska klapa Kastav, 01:46

U NASEG MARINA - Ženska klapa Kastav

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #232 : Studeni 10, 2012, 12:02:14 prijepodne »

Novi list, 2012 11 08 
Prilog četrkom Beseda, (3/5)

LOVRANSKI ŠPAŠI

Prava prestava

Bilo je još teplo leto. Poseli smo se trudni od hoda na jenu klupu zad nekega zelenila i gledali more. Šetnica j' bila puna i mladeh i vremešneh. Vremešni su se mučeć hodili, a mladi se smeli i naglas povedali. A o čemu te mladi govorit ako ne hvalit se od jubavi. Tako nablizu pasuju dva mladića, govore više leh naglas, mašu z rukami i smeju se kot nemi pak smo mi zamuknuli i kurijožo naslišamo...

Piše Cvjetana MILETIĆ

Leto j' pasalo. Sada nan je celu zimu živet od letneh spomeni. A sako domišjanje na teplinu i leto važiže va duše sledić lepju misal leh ča smo ju zaspraven imeli dokle smo paljuzgali va moren. Morda i ni tako. Morda se to samo mane čini.
    Ma ne bin rekla. Po Lungomare je čuda oneh ki šeću i ćapuju zadnji bušići sunca. Kada ih pošne škakjat va trbuhe, nogi same pošnu svoj hod okol mora.
    Danaska gren i jas. Materženit i vreme. Čovek vavek nekamo preši. A mora se i počinut. Pasujen tako pomalo, pogledan saku klupu ma ne smen sest, aš se za zdravje mora hodit. Već san pasala kupalište Kvarner. Oče mi beže na škoj i otpira se modrina po koj se leno gibje jena bela barka. Vidin kako ruki ribarske hitaju povraz i potežu... Bit će ribja večera, pir za štumih. Ki pozna lovranski Lungomare sigurno zna i one tri grotice ke špijaju z mora i ke me saki put domisle na Sveto Trojstvo. Za vreme plimi videt njin je samo vršići, a kada se more spusti, one su samo tri počivala za tići. Na jenoj od njih danaska stoje dva galeba. Šire krejuti, mašu z glavami, šprlentasto se načinjaju. Odjedanput jedan pošne mahat z glavun kot da neš poveda. Bit će on neki kapo va njazle, mislin. Onda s kjunon pogladi onega drugega po vrate i pošne mu popravjat pera na krejuteh. Kad se onako blaženo nasrhnul, znali smo da ni on, leh ona. Ovako skupa bili su baš lep par keh još drži letna jubav... Onaj muški, mislin, mogal bi bit onaj Galeb Jonathan Liwingston od Richarda Bacha, onaj ki j' otel najbrže i najviše letet i va ten lete sa otajstva nebeska otkrit. Čekan, morda će poletet, za videt je to taj. Ma ni se ni ganul. Ovo je pravi lovranski galeb. Njemu je nebo na grote. Semo j' prišal na fraj, a ne mane pokaževat nebeski let!
    I ta slikica zajedin otpre jenu drugu.
    Bilo je još teplo leto. Poseli smo se trudni od hoda na jenu klupu zad nekega zelenila i gledali more. Šetnica j' bila puna i mladeh i vremešneh. Vremešni su se mučeć hodili, a mladi se smeli i naglas povedali. A o čemu te mladi govorit ako ne hvalit se od jubavi. Tako nablizu pasuju dva mladića, govore više leh naglas, mašu z rukami i smeju se kot nemi pak smo mi zamuknuli i kurijožo naslišamo...
    »Damire, da znaš... ma da samo znaš ča mi se ovo leto dogodilo! Bila ti j' to prava pravušća prestava!«
    »A ja, kakova prestava, mora da je to bilo neš velo kad se još i sada hvališ?« pita Damir, a on prvi preši povedat: »Šećen jenu večer ovo leto po Lungomare i na onen pešćiće, vidiš jušto spod oneh grot, vidin ti Evu!«
    »Ku Evu?« – sad se već raspićuje onaj kemu je ime Damir.
    »Ča ku Evu?! Evu! Z raja. Leži gola, golcata. Kakov bikini al monokini, ni smokvinega pera ni imela! Damire moj, ležala je tako kot da samo mane čeka... «
    Sen gušton je povedal on prvi mladić i srdašno se smel. Na to Damir sled pomuči, kot da ne zna ča bi rekal, pa će najzada: »Iiii... ča si storil?«
    »Niš. Sukal san se i odglumil Adama!«
    Adame, kade si da si, Bog ti daj zdravje!

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=28602863285928592863285A28582859285A2863288A288D28632863285E285B285F285E285A285828632863286328592863X

Oliver Dragojević - Moj Galebe ~ Split 1989, 04:16

Oliver Dragojević - Moj Galebe ~ Split 1989

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #233 : Studeni 10, 2012, 12:03:14 prijepodne »

Novi list, 2012 11 08 
Prilog četrkom Beseda, (4/5)

PRIMORSKE ĆAKULE

Križi, križići i sakidajni oltarići

Piše Aleksandra KUĆEL-ILIĆ

Ni oltarića bez križića – užala mi j' reć pokojna nona, a reče se još i da saki va živjenje »nosi svoj križ«. Šegave, lepe i dobre besedi i danaska se moru čut od našeh stareh, a se ča daje, te se njihove šegavije se boje i boje moru porabit.

Ako va kantun hitimo »prenesena značenja« i filozofiju, aš vavek se najde oneh ki misle da je »svet počel š njimi«, ostane nan da se ćapamo onega »prizemnega«, onega ča j' nažalost del naše sakidajne štorije... Naši stari nisu imeli mobiteli, ajfoni ni tableti, ma bi reć da su imeli »staklenu kuglu« va ku su gjedali, aš već onput su znali da će »se poć fičuć«. A krivac je va sen ten, a ki drugi nego čovek...
    Ča se tiče križići okole vrata, ča bi reć oneh zlatneh i ukrasneh, kako saki dan moremo pročitat va fojeh – boje bi bilo da ih se preveć ne popejuje okole po grade, pogotovo ne tako da ih drugi vide. Najme, zlato ima svoju vrednost, a tatine i nevajati su se okole nas i se nekako gjedaju kako bi »vašu uspomenu« pretvorili va jenu solidnu svoticu kunelić. I to ni štorija od kunelić, leh prava pravcata istina. Kradu se i boršice i rećini, a va zadnje vreme i se ono ča va jenen grade čini »javni inventar« i magari tati misle da to ni ničigovo – itekako je, i to od sveh nas. Ča se neće domislet nedelute i judi ki ne veruju va niš i va nikega leh va svojo »dobročinstvo za se, za se i samo za se«?
    Najprvo su krali onako »poskriveć«, pomalo, kakovu železnu al bakrenu vidu ka drži ogradi uz lungomare, pak su se okuražili i počeli krast i cele ogradi i nogi od klupic va parkeh. Neki su toliko bezobrazni i leni se to rastavjat, pak ukradu cele klupi, a već su dve takove nestale z urejeneh odmorišti va Vasanskoj i do danaska se tati nisu pronašli. Va zadnjoj »epizode«, rovinali su četire klupi, četire lepe bankine i sobun zeli njihove nogi od bronci i se vidi ke se moru prodat. Tu su grdu stvar storili va parke pul opatijske boćariji i va parke Dražica. I još, za ne verovat, pokrali su gurlu z perila Dražica, a još pred nekoliko vremena i par železneh palići, oneh ki su postavni da se auti ne bi parkirali na marčapjede.
    Brižno je i žalosno se to, aš pravo za reć, čovek se više nigdere ne more ćutit onako zaspraven slobodan, miran i siguran. Ako nosiš kolajnicu oko vrata – mogli bi ti ju ziskust, a ako se pak posedeš na neku rovinanu bankinu i zdrsneš natla, i se to vide opatijski tati i skoče na te – ostat ćeš i bez rećini i prsteni – jedan skoči na te, a drugi »operira«.
    Zato, ni druge leh pravo zlato pustit doma (magari čujen da tati vole i po tujeh kućah hodit), a nosit, za lepo videt nekakove kopiji ke ne vrede više od malo ničesa bez kruha...

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=28602863285928592863285A28582859285A2863288A288D28632863285E285B285F285E285A285928632863286328592863A

Klapa Kampanel – Križi, 03:39

Klapa Kampanel - Križi

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #234 : Studeni 10, 2012, 12:04:27 prijepodne »

Novi list, 2012 11 08 
Prilog četrkom Beseda, (5/5)

NASMEJTE SE, OVO J' ŽIVOT PARIĆAL

Glanduli

Zove Fana muža: – Jože, Jože, stalno si va toj konobe! Unuka ti je znela glanduli i već je skoro šetemanu dan doma. Jutra će poć i va školu, ja san saki dan kod nje i stalno pita zate, a ti je nisi bil vredan poć ni videt! More te bit sran!
    – Ne jadi se Fano, poć ćemo zapolne.
    I šli su.
    Su ju je zgrlil i zbušoval.
    – Čuj Fano, čini mi se da je fanj oslabela – potiho će Jož.
    – Oslabela je, oslabela, na vage je zgubila više od tri kila.
    – Tri kila – začudil se Jož – nisan znal da su glanudli tako teške!
    Fana ga pogleda onako preko ramena: – Ni ja da si tako »zapućen«. Ti nisi nego za va konobu...

D. ŠIROLA

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=28602863285928592863285A28582859285A2863288A288D28632863285E285B285F285E285A285A28632863286328592863Y

Klape u Međimurju 2012 – Konoba, 05:46
Tomislav Bralić, Lidija Bačić, Hrvoje Marić (klapa Maslina), Marko Bralić (klapa sv. Juraj HRM), Alen Babić (klapa Cambi)

Klape u Međimurju 2012 - Konoba

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #235 : Studeni 14, 2012, 10:12:40 poslijepodne »
Novi list, 2012 11 12

S KAMIKA I MORA

Jutro na Trsatu

Nisan na Trsat šla ni na mašu, ni na pijaču leh na delo. Klapa Gromik je na Gradine snimala spot za božićnu pjesmu pa san šla to malo zabilježit. Doklen san ja dohajala na se i čekala da ta sakramenski redatelj snimi se ono ča mu rabi i oslobodi Zahariju da mi more reć besedu – dve, pasalo j' ohoho vrimena.

Nekada san užala na Trsatu bit saki dan. Pardon, saku večer, ma kako nisan jutarnji leh noćni tip, pojutro bi me Trsat videl leh ako j' bila potreba. Kako te potrebi ni baš bilo, ne spametin se kad san zadnji put okol jedanajste pasala po tomu, za me najlipjemu rečkomu kvartu. I zato san se čerašnje jutro na Trsatu osjetila kod Alisa va zemlje čudes. Dobro j', ni baš da me j' jako iznenadilo to ča ni pu Dvorane mladosti ni bilo za parkirat, ma da j' takova gnjeta, e, to zbilja nisan očekivala. Mada j' nebo viselo, a od sunca ni s, to su se terasi bile krcate. Ne biš va centru našal slobodnu kantridu ni da si čarobnjak. I da nan je loše.

Intanto, ono ča j' mane to jutro rabilo ni bilo slobodno mesto na terase, leh slobodno mesto za parkirat. Kako ga ni bilo, a prešilo mi se kod ča mi se vavek preši, zatukla san ta brižan autić kraj crikvi, na busnu. Dakako, da se tamo ne sme, dakako da san ja to znala, ma sedno san načinila ono ča san, i dakako da san mislela kako j' nedelja, a da po nedelje vas pošten svit počiva pa valjda tako i policijoti. I dakako da san krivo mislela.

No, homo od početka. Nisan na Trsat šla ni na mašu, ni na pijaču leh na delo. Klapa Gromik je na Gradine snimala spot za božićnu pjesmu pa san šla to malo zabilježit. Doklen san ja dohajala na se i čekala da ta sakramenski redatelj snimi se ono ča mu rabi i oslobodi Zahariju da mi more reć besedu – dve, pasalo j' ohoho vrimena. Onput san morala poćamparat i z onemi ki su sudjelovali va spotu, ča će reć z brojnemi glazbenicimi, zbuševat muški, poćakulat z ženskimi, pa se malo pošalit i z našemi načelnicimi i gradonačelnicimi, i za čas je pasalo ne ura, leh i već od uri. Zaspraven mi je bilo tako lipo med njimi da san pozabila i na auto, i na parking, i na policijoti. Još se ovako šegava premišljan, da gren Majke Božjoj Trsaškoj sveću zapalit ale j' i tamo gnjeta, kad čujen kako mi kolega govori da j' pasal auto od policije. Ja odgovaran, dobro ako j' pasal, leh da ni stal. Da ča leh je stal, i jušto kad se j' jedan mladi šesni policijot odbavljal zapljuskat mi kaznu, uletela san va auto i prošla. Va retrovizor san videla još jednoga kako teče z istin ciljen kod i ja. Ne znan ako j' on arival, ma znan da si oni ki su tamo parkirali i šli na mašu, sigurno nisu. Njih je spod brisači dočekala čestitka. Sad znan zač su terasi okol crikvi vječito pune. Pa, to j' koda gljedaš akcijsku komediju na televizije va koj policijoti love sitni kriminalci. Kako mi se ta uloga ni zapijažala, me par da nikada više neću stat na busnu, a Majčice Božjoj Trsaškoj fala na pomoći, i isprika ča j' radi policijoti prez sveći ostala.

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=2859285A2863285928592863285A28582859285A28632893289328632863285E285B2860285A2859286028632863286328592863Y

MENSUR PUHOVAC - Na Trsatu, 05:06

MENSUR PUHOVAC - Na Trsatu

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #236 : Studeni 14, 2012, 10:14:04 poslijepodne »
Novi list, 2012 11 13

S KAMIKA I MORA

Neka nan Katar pomore

Precjednik Josipović j' z velin izaslanstvon od 40 judi šal va Katar kako bi dogovorili investicije. Zgljeda da nan je voda prišla do grla i da nan jedino još Katar more pomoć. Ne znan ki plaća put za celu tu svitu ka išće investicije po Kataru. Leh da finalmente ne bude: »Va Kataru bili, sarmi provali nismo«.

Piše: Kim Cuculić

Ki dan potle ostavku j' dal i glavni direhtor BBC-a. Njemu nisu podmetnuli jubavnicu, leh je neč žbaljal. Z druge strani, mi v Hrvackoj nikako da doškamo nečigovu ostavku. Šjor Čačić već se nekuliko puti pretil da će dat ostavku ako zemju ne zvuče z krizi, ma niš od toga. Čekanje ludon radovanje, a kriza j' se veća.

Po celon svitu padaju ostavki. Najprvo j' ostavku dal prvi čovik CIA-e David Petraeus, i to zamislite zato aš je varal ženu. Potle trejset i sedan let braka šef meričke obavještajne agencije storil je fatalnu grešku z svojun biografkinjun. Pokazalo se da general i bivša časnica meričke soldačije nisu leh skupa pisali libar. Da tu ima i neč više otkril je FBI, ki j' čital generalovu elektroničku poštu. Prva merička špija, ka zna čak i ča si mi danaska obedvamo, slala j' svojoj jubavnice jubavni mejlovi. Da čovik ne poveruje. Mi se para da j' Petraeusu neki pošteno nasapunal dasku, aš ga j' jednostavno rabilo maknut. Spametite se i bivšeg precjednika Clintona kemu su na isti način nasapunali dasku z Monicun Lewinsky. Tako ispada da v Merike moraš dat ostavku jedino ako prevariš ženu.

Ki dan potle ostavku j' dal i glavni direhtor BBC-a. Njemu nisu podmetnuli jubavnicu, leh je neč žbaljal. Z druge strani, mi v Hrvackoj nikako da doškamo nečigovu ostavku. Šjor Čačić već se nekuliko puti pretil da će dat ostavku ako zemju ne zvuče z krizi, ma niš od toga. Čekanje ludon radovanje, a kriza j' se veća. Jedino j' bivša ministrica Mirela Holy dala ostavku, isto tako zbog elektroničke pošti, ča va prevodu znači da j' i njoj neki nasapunal dasku. Naši ministri debelo su probili proračun, ma niki od njih zbog toga neće dat ostavku. Neće ni sebe smanjit plaći, leh će, moremo pretpostavit, sopet zet soldi profesorimi. Ni na hrvackoj televizije niki ni dal ostavku zbog lažnog predstavljanja gosta Darka Mihajlovića. Brez obzira na se, mane j' to bila dobra fora, aš se pokazalo da jedan anonimni »knjigovođa« zna više o ekonomije od seh naših ministri zajedno.

Nedeju večer premijer Milanović pokazal je na vestima da j' vranić zel šalu. Mrtav ozbiljan obznanil je da smo va teškoj situacije, ma da ni niš bolje ni va Europe. Zato j' precjednik Josipović z velin izaslanstvon od 40 judi šal va Katar kako bi dogovorili investicije. Zgljeda da nan je voda prišla do grla i da nan jedino još Katar more pomoć. Ne znan ki plaća put za celu tu svitu ka išće investicije po Kataru. Leh da finalmente ne bude: »Va Kataru bili, sarmi provali nismo«.

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=2859285B2863285928592863285A28582859285A28632893289328632863285E285B2860285B2860285C28632863286328592863E

Citat:
Hej Šeki, Šeki, tako ti Alaha,
Dovest ću, Šeki, do prosjačkog štapa

Lepa Brena – Šeik, 03:46
http://www.youtube.com/watch?v=5QYsbgO3elc

Aldo Galeazzi - Frane Amerikan, 03:02
MIK - Melodije Istre i kvarnera

Aldo Galeazzi - Frane Amerikan

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #237 : Studeni 19, 2012, 08:58:13 poslijepodne »
Novi list, 2012-11-19

S kamika i mora

Kako sebe, tako i drugomu

Slavica Mrkić-Modrić

A ča reć leh da j' pasana šetemana bila šetemana od sudi i sujenji. Konačno smo doškali ono ča čekamo već ohoho let, a to j' najprvo da se z Lipe Naše i seh nas zname ona nebuloza o akcije Oluja i organiziranomu zločinačkomu poduhvatu. Konačno j' nekomu va tomu Haagu došlo z riti va glavu, ma to konačno je koštalo živci i živci. Najveć one brižniće ki su tamo bili vreštu, kod i seh oneh ki su se pošteno borili za svoju zemlju, ki su va toj borbe nekoga zgubili, a i za oni kemin glava služi ne za orehi tuć, leh za ono ča njoj je namjena, a to j' mislet.

Lipo j' bilo čut ono »osobaja se krivnji«, a bogme i prelipo videt vas on svit ki se j' va minute skupil na kup i od sakoga grada, gradića i sela ove naše prelipe zemji načinil oazu srići. Lipo j' bilo videt da narod sopeta plače ne od tugi, leh od veselja, a sad je drugi par rukavi to ča će za dva dana sopeta skucat i plakat od teškoga življenja. Lipo j' bilo čut i generala Gotovinu ki j' rekal da namesto odozada moramo gljedat naprvo.

Čovik ima apsolutno pravo, i ako on more tako, ča ne bi mogal onaj ki rata ni videl, ki vreštu ni nevin, a ni inače nikada ni bil, i ki nima pojma ča znači jedanajst let ne videt doma. Najme, odvavek tupin da saki narod ki drži do sebe svoju povjest mora poznavat, do nje držat, ma ne i va njoj živet. Život je vavek naprvo i ki tako živeje, nima straha da će mu življenje pasat ni va mržnje, ni va jalu.

Recimo, grdo mi j' bilo čut neki ki su presudu šjor Čačiću komentirali z besedamio – tako mu i trebe. A ča? Ala, ki od nas ki vozi more garantirat da se to ča se j' dogodilo Čačiću njemu neće nikada dogodit? Ki to reče, ta ne da j' nem, leh je budala par ekselans. Dočin sedeš za volan, otel ti to ale ne, potencijalni si ubojica. Ja, sakako, slažen se i z onimi ki će dodat – i potencijalna žrtva. Se j' to istina, i zato nikada ne želi drugomu ono ča ne biš želel da tebe strefi. Va ovomu slučaju ja šjor Čačića ne gljedan kod političara, i ni bitno je on mane simpatičan ale antipatičan, san mišljenja da j' bahat i da se na sakoga ocera ale to ne mislin, ni bitno ni to je on sposoban ale nesposoban na svojoj političkoj dužnoste, jedino ča j' bitno je to da je i on, kod i saki od nas čovik od krvi i mesa, i da se to ča mu se j' dogodilo moglo dogodit i simpatičnomu, i antipatičnomu, i dragomu, i manje dragomu, i njemu, i mane, i van. Zato, nikada ne pljuskat prvo leh sebe ne zamisliš va nečigovoj kože.

I za kraj šjor Sanader. Ča će bit š njen, znat ćemo jutra. Ča ja mislin da će bit? Iskreno, opće ne mislin o tomu. Zač? Pa morda zato ča ni on ni mislel ča će s nami bit kad je pobigal. Jedino se nadan da će sujenje bit pošteno, aš ako ne, nit' smo mi pravna država, nit' smo mi dobri ljudi.

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285928612863285928592863285A28582859285A28632893289328632863285E285B286128592860286128632863286328592863D

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Skud god da dojdem, tornam se doma,
ona je vavik, vavik tu..

RADOJKA ŠVERKO - Plače stara lesa (MIK 97), 03:57

RADOJKA ŠVERKO - Plače stara lesa (MIK 97)

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #238 : Studeni 20, 2012, 09:46:55 poslijepodne »
Novi list, 2012-11-20

S kamika i mora

Kumedija kot medicina

Piše: Kim Cuculić

V sen ten črnin vestimi o gospodarskoj situacije v zemje, dobra j' na primer vest da j' Noć kazališta ovo leto v hrvacki teatri privukla 45.000 posjetitelji. Kad čovik po celi dan nasliša leh o depresije ka vlada društvon, pomislel bi da judi leh razmišljaju o ten kako će preživet i da nimaju volji za niš. Ma ni baš tako. Paralelno postoji i jedan drugi svit, v ken judi još vavik pokazuju, recimo, interes za kulturu.

Saki dan moru se čut črne prognozi o izdavaštvu, a leh va oven momentu, pred kraj leta, novi libri izbacili su Slavenka Drakulić, Ivo Brešan, Zoran Ferić, Tatjana Gromača, Daša Drndić, Julijana Matanović... Dakle, ovi judi i dalje pišu, unatoč semu. I dobro j' da j' tako, na radost njihoven čitateljimi. Statistike o ten kuliko Hrvati kupuju i čitaju libri prilično su porazne. Knjižari su često prazne, ma zato j' po knjižnicama još vavik videt dosti oneh ki posuđuju libri. Radi takoveh ima smisla i pisat i objavljivat libri.

Ma da se vrnen na teatar. V Rike su judi na Noć kazališta mogli poć na premijeru »Figarova pira« v HNK, na predstavu »Slavuj« pul lutkarih i na premijeru predstave »Porn Star« v Ri Teatar. Na »Figaru« j' bilo dosti judi i već dugo rečka publika ni se tuliko nasmela. V ovin škurin vrimenima kumedija j' zaspraven najbolja medicina. Ima i predstava ke su kumedije, a niki se na njih ne smeje, ča znači da j' neki neč gadno žbaljal. Na kumedije i dohajamo da bi se smeli, aš onput i ne bi imele smisla. Smeli su se judi i v Ri Teatru. Bila san na reprize »Porn Stara«, više ni bila Noć kazališta, ma sejedno j' gledalište bilo krcato. Predstava j' najavljena kot prva hrvacka porno kumedija, zabranjena za mlaji od šešnajst let.

Na to su se sigurno digli vlasi odredu za ćudoređe, ma predstava Ri Teatra govori zaspraven o ten kako smo morda si mi na neki način »porno zvezde« v države v koj se judimi saki dan dele otkazi, krši njin se pravo na delo i prisiljava ih se da kopaju po latami za smete. Situacija v predstave j' ovakova: glumicu stalno odbijaju na audicijami, diplomirana ekonomistica j' previše kvalificirana za radno mesto na ko se javila, telefonskoj prodavačice usisavačih saki put zaklope slušalicu, mladića proganjaju kamatari i tako dalje. Se su to poznate situacije z hrvacke zbilje. Niki od teh judi ne more dobit delo i dužan je do grla, pa pristaju na ponižavajuću opciju – bit će glumci v amaterskon porniću, aš njin je to još jedina šansa da neč zarade. Njihovi pokušaji da snime porno film su tragikomični, a finalmente si oni postaju gubitnici v filmu vlastitog života.

Publika se dobro nasmela i na »Porn Staru«, ma kad bolje razmislimo moremo se leh ocerat nad situacijun v koj judi izlaz vide v snimanju pornićih. Predstava Ri Teatra j' satira na našu društvenu situaciju, v koj je dobar del judi zgubil pravo na dostojanstven život. Tako nan je celo društvo na neki način »pornografsko«, ča j' morda i huje od amaterskog pornića.

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285A28582863285928592863285A28582859285A28632893289328632863285E285B2861285B285C285C28632863286328592863E

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

KOM3DIJA - DE JE LJUBAV - MEF 2011 Grand Prix, 04:09

KOM3DIJA - DE JE LJUBAV - MEF 2011 Grand Prix

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #239 : Studeni 22, 2012, 10:45:25 poslijepodne »
Novi list, 2012 11 22
Prilog četrkom Beseda

7 člankov na čakavskomu:

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285A285A2863285928592863285A28582859285A2863288A288D2863286328632863286328592863O

(1/7)
TAKO SE REČE

Se su rožice budućega vremena va semene sadašnjega vremena

Namesto te kineske poslovici bila bin raje porabila onu inglešku ka govori da j' saki čovek arhitekt svoje sreći – ma ne znan kako se po domaći reče arhitekt...

Piše Ivanka GLOGOVIĆ KLARIĆ

Namesto te kineske poslovici bila bin raje porabila onu inglešku ka govori da j' saki čovek arhitekt svoje sreći – ma ne znan kako se po domaći reče arhitekt. Za pravo reć ni jena ni druga nisu baš jako dobre za ovo ča otejen napisat – aš se vrnjan va pasana leta, a ni vavek ni istina da j' čovek arhitekt svoje sreći, ma…
    Zadnji put san preskočila Luku i njegovi komentari, aš su me zaintrigali Si Sveti i Sehdušdan, ma ni mi bilo ni na kraj pameti da ću, kad on pride na red, imet toliko posla š njin. Luka me j' jako zainteresiral, aš dokle j' moj muž prebiral po njegoveh komentareh (keh je celi kup!), počel se j' smet, aš se j' spametil kako je jedan dan prišal va školu Lukin nono. Retko kad va školu pridu nonice al nonići, ma ovisti mu j' lepo špjegal da j' otel malo videt i čut tega čoveka ki vavek brani svoji učeniki, i ki j' arival storit još i to da oni si zavole matematiku i učitelja matematiki! Aš doma se povedaju »štoriji«, ma se čuje anke istina!

Nenaoružan na bojište

Pa eko – va peten razrede Luka j' već napisal: »Kontrolni nije bio težak. Ipak, sretan sam što sam ga se riješio. Volim matematiku. Mislim da odlično radite svoj posao!« Malo kašneje, va isten razrede piše: » Baš je bilo lako. Neuredno sam pisao, ali nadam se da ćete razumijeti što piše. Savjet: čuvajte zdravlje.«(Muž mi j' bil jako prehlajen, ma j' sejeno šal delat.)
    Va šesten razrede Luka piše: Dojurio sam »nenaoružan na bojište«, no ipak nisam sasvim posrnuo (a možda nisam uopće…), a drugi put komentira: »Bilo je mrvicu teže nego što sam mislio. Čini mi se da mi rezervni zadatak nije točan. Budućnost će to pokazati«. Prvi put se j' pod ta komentar potpisal i napisal (neću napisat prezime): Slavni Luka, VI b

Žućko i spaček

Se su njegove zadaći bile za 4 al 5, jedino j' va sedmen razrede jenu napisal za 3, i iskreno špjegal: »Nervoza u porastu. Urednost u opadanju. Što se tiče rezultata, u južnim dijelovima moguće opadanje«.

Čestitki za Luku

Saki j' čovek arhitekt svoje sreći, pa se nadamo da j' Luka srećan, i da ona ingleška poslovica za njega vredi, aš kako san već spomenula, dobil je već čuda priznanji i to kot umjetnik i krajobrazni arhitekt, kemu njegov razrednik Klarić i ja, anke od srca čestitamo!

Jedanput je naš auto, kega su klinci prozvali Žućko, ostal pokvaren pred školun, pa j' mojmu mužu Luka va komentare dal ideju da kupi SPAČEKA, a drugi put je na komentar dodal i: »P.S. Dobro, kad već nećete kupiti SPAČEK, kupite si SAAB V 4«. To j' napisano pred više od 20 let, a naš Žućko (tako ga sada i mi zovemo) nas, hvala Bogu, još vavek vozi. A ni Luka se ni štufal pisat komentari, pa va osmen razrede piše: »Prvi me zadatak lagano doveo do momentalnog ludila. Ako je sve ostalo točno biće dobro. Ako nije, neće!« Ma bilo j' za 5, kot i ovo ča j' negde na kraje školskega leta napisal i ča neću niš skratit: »E, pa, druže, doista ne znam što bih napisao o ovom ispitu. Moje skromno mišljenje je da je lagan i (djelomično) jednostavan. Uzmite to sa zadrškom, sve dok ne izađu na sunce dana i vidjelo oblaka rezultati. U slučaju naoblake, povlačim sve napisano. P.S. Primjetit ćete da je fatabolično uredno. Ma nije taj Pitagora bio ni tako loš momak (također uzmite sa zadrškom).«

Ča je »fatabolično«

Ono njegovo »fatabolično« nisan arivala ni do danas, za sen Interneton, razumet (besedi anabolično i katabolično neš znače!) – ma kako j' »slavni« Luka zaistinu postal poznat i do danas dobil se neka priznanja i nagradi, morda j' onput zmislel i novu besedu. Bil je vavek pošten, iskren, znal je kada j' pogrešil, pa se već onput morda parićeval za svojo buduće vreme i s tun novun besedun. Ono ča san anke šla za ten, čitajuć si oni njegovi komentari, ja da j' bil puno pismeniji od oneh drugeh, za sen ten ča j' i on imel kakov kiks. Ma ne pozabimo da j' to normalno, aš je bil va osnovnoj škole, a čuda današnjeh novinari i književniki nisu se još kompletno pomirili s pravopison!
    A on je, skupa z Rankoton napisal Oda Klariću, a malo daje su oni dva pomogli jenemu Ivanu da napiše Oda »Klariću« (II.). Najme, Klarić je 1990. leta dobil prelepi veli album z fotografijami svojga »slavnega« osmega be razreda, i si su mu se lepo potpisali, zahvalili i se neš napisali kraj svojeh litrati. A da j' ta razred bil zaistinu »slavan«, kot ča ga j' već Luka va peten razrede nazval, svedoči i to da su oni, čini mi se kot prvi va toj škole, dobili jednodnevni nagradni izlet na Krk.

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285A285A2863285928592863285A28582859285A2863288A288D28632863285E285B2861285E2860285F28632863286328592863B

VESNA NEŽIĆ-RUŽIĆ - Rožica (MIK 2012.), 03:25

VESNA NEŽIĆ-RUŽIĆ - Rožica (MIK 2012.)