Réčki "Nôvi list" / Kolumně, komentâri / Pogled
KVADRATURA DRUGA02.10.2010.
đermano ćićo senjanovićPrijatelji i pinezi Eto, da prestanen prostačit, iša san u novi red. A u novi red ulazi i oni omjer 4000:100.000. To oće reć da je u Iraku poginilo 4000 Amerikanaca i 100.000 Iračana. Ili statistički 1:25. Ne znan ča bi više reka. Slika:
http://novine.novilist.hr/images/clanci/2009/10/450781.jpgŠta se više žešćidu na njega, meni je sve draži. Nikidan je reka da su političari roba na tržištu i da će ih kupit onoliko koliko mu ih bude tribalo. I svi su popizdili. Bidan moj Kerum. Tuču ga iz svih kaluni zaraj te izjave, a ol je ča falija? Okad je nagrnila mlada demokracija, sa vijećnicima i zastupnicima se trguje ka sa kumpirima. Veletrgovačko poduzeće HDZ zapasalo je cilo tržište. Tebi pinezi, tebi zaposlenje za ženu, ćer i pasa, tebi upravni odbor, tebi građevinska dozvola, a tebi kiosk na rivu, pa prodaji sladoled, sokove i goldune. I svi sritni. HDZ je dobija samostalne dizače ruku, a Adlešićka je dobila materijalnu sigurnost. Ma di mi je baš ona pala na pamet? Mislija san da je, bidna, ebete, jer nikad tri suvisle rečenice nije složila.
Ali kad je tribalo zaposlit muža i izgradit kuću, u jedan put je najbistrija na svitu. A HDZ-u ništa nije skupo. Jebe ih se, ol daju svoje. Utiraju ruku u državnu kasu i izvadu koliko in triba. Nema tih pinez koje oni neće ukrest, samo da se održu na vlasti. I oni su ostvarili san svih lupeži. Nekažnjeno krest. Ukredu miljune i miljarde, a niko in ništa ne može. Svi sve znaju, a oni - nedodirljivi. Njihova policija, njihov sud, njihovo tužilaštvo... Kako narod ne skoči i ne pomete ih na izborima? Nisu ludi radit kontra sebe. Invalidske penzije, dragovoljci, javne službe, a i penzionere se uvik drži na laštik. I ko će in se oduprit?! Radnici? Koji? Oni iz škvera? Za njih imaju uvik spremljene tri crvene krpe: komunizam, samoupravljanje i Jugoslavija.
Zato razumin sve ove ča su skočili na Keruma. HDZ i SDP su popizdili ča in se dirnija u monopol, u kasu i vlast, a poštena inteligencija se zgraža nad Kerumovin primitivizmon, prostaštvon i nekompetentnošću. Evo ga i Ante Tomić upozorava da se okružija falšin prijatejima. Da se svi vrtu oko njega samo zato ča ima moć i pineze. I da će, ako sutra ostane bez pinez, učas ostat i bez prijateji. Evo, obavještavan Keruma da za pineze ne triba brinit. Nikad s njin nisan bija prijatelj, a razgovarali smo usve dva puta i oba puta zaraj Bajamontuše. Pa, eto, nek se dogodi da Kerum bankrotira, prvi ću ić na banku, uć ću u dozvoljeni minus od deset iljad, i odma ću mu poklonit te pineze. E, i to od gušta. U znak zahvalnosti ča je razbuca ovu licemjernu, lupešku, pokvarenu, kvazigospodsku političku scenu. Ča je isprid svih onih napirlitanih političari iznija zrcalo i reka: "Evo, ovo ste vi, samo goli lični interes i ništa više!" E, pa kad san ja spreman Kerumu poklonit deset iljad, virujen da bi se u Split našlo još njih stotinu. I to mu je odma miljun. A on je već dokaza da od miljuna zna učinit pet miljuni.
A ča se tiče politike, znan da i Kerum nije cviće. I durat će onoliko koliko ga Split bude trpija. A ja mu nikad neću zaboravit da nas je oslobodija ove falše munite. Fala mu ča nan je bija šok-terapija.
Nekome šok, a nekome terapija.
Veliki pinezi Ne znan je li on doša na čelo HT-a pri ili posli Njemac. Samo znan da se duboko uvuka Tuđmanu, pa ga je on stavija na čelo HT-a. Na račun HDZ se dočepa dobroga mista, a onda se, kad su Njemci kupili HT i stavili ga na čelo, distancira od stranke. I on je sad samo privrednik. A ča je bija ministar i ča je diza ruku za najšporkije stvari, to se danas ne računa. On mi malo daje na Matešu. I Mateša je bija isturena ruka šporkice u Fondu za privatizaciju kad se događala najgora lupeština i kriminal, a danas se šeta po svitu ka šef HOO i glumi neutralnog sportaša.
Umisto da je dobija nogu u guzicu, ka hrvatska sramota, on se okolo šeta s hrvatskon zastavon na reveru i sramoti i nas i zastavu. Bilo je još takvih ka ča su Mudrinić i Mateša, i o takvima nije baš bilo puno kritičkih napisa i osvrta. Sve su to dični hrvatski muževi, ponos roda svoga. I evo je Mudrinić gostova kod Stankovića, reka je kolika mu je plaća, i cila se zemlja uzbudila. Odma su izašli članci i analize koliki su to pinezi i koliko se toga s ton plaćon more kupit. Novinari se vataju za glavu i govoru da s njegovon misečnon plaćon od 11 iljad euri prosječna hrvatska obitelj živi godinu dan. I još mu savjetuju kako to potrošit. More kupit jedno auto misečno, ili škatulu briljanti, ili zlatne poluge... Oćedu reć da bi društvo tribalo bit socijalno osjetljivo, da čemu tolike razlike, da dok jedni gladuju, drugi se razbacuju... I sve tako čitan i beštiman. Nema beštimje koju nisan izgovorija. Toliko san se uzbeštima da nisan zna zašto beštiman. Sitija san se da se radilo o novcima, o velikoj plaći, ali nikako nisan moga nać poveznicu.
Pokuša san se sitit, a kako nisan uspija, ostavija san se razmišljanja i sta pivat: "Jebala se moja mala za profit od kapitala."
Krvavi pineziVeć mi pô godine stoji u notes natuknica u obliku omjera 4000:100.000, i ja je svaki put priskočin. Iako me ti omjer najpri rastužija, pa razbisnija, a onda i raspizdija, mislija san da bi bilo malo pretenciozno da se ja iden bavit ton problematikon. To je sektor Zlatka Dizdarevića, Šnajdera i Matvejevića, ljudi koji imaju težinu i kojima je ta problematika u malome prstu. A onda me nikidan nazvala mater: "Evo ti Blair daje intervju, brzo okreni na Prvi." Okrenija san, gleda san par minuti, a onda pribacija na niki film. A ča ću ga slušat? Sere li ga, sere. On je strašno protiv talibana, koji se ne ponašaju po zapadnin normama. A najgori su oni talibani koji rade nepodopštine u zemljama koje su bogate naftom. Ka ča HDZ jebe nas u mozak već 20 godin, tako Amerika i Engleska jebu cili svit.
Eto, da prestanen prostačit, iša san u novi red. A u novi red ulazi i oni omjer 4000:100.000. To oće reć da je u Iraku poginilo 4000 Amerikanaca i 100.000 Iračana. Ili statistički 1:25. Ne znan ča bi više reka. More bit da mi je ti omjer i sta pô godine u notes jer nisan zna ča ću reć. Gledaš ga, gledaš, a onda popizdiš. I jedino ti se iskristalizira ono: Smrt fašizmu - sloboda narodu!
Krvavi obraz Uvatilo još jednoga bjegunca iz slučaja Lora, a novine se raspisale. Dobro, prvi dan, to je vijest, ali čemu posli danima u detalje? Te dobija sina s drugon ženon, te proda auto, te izdali ga mještani, te advokat govori da je nevin... Pravu od zločinca heroja. A od urednika debila.
http://split-online.info/split/hrvatska/prijatelji-i-pinezi/ ili:
http://novine.novilist.hr/default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285A2863285928582863285A285828592858286328982897288F286328782877286F2863285D2859285F285B285B285F2863286328632863W