Autor Tema: HR.KAJ.NĚ? - Lépa naša kajkavska / pregled tisKAJna  (Posjeta: 541907 )

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
Odg: HR.KAJ.NĚ? - Lépa naša kajkavska / pregled tisKAJna
« Odgovori #615 : Ožujak 15, 2014, 10:53:43 poslijepodne »
Varaždinske vesti, br. 3607, 18.02. 2014.

Piše Barica Pahič

KAJ je naše pitanje i naš odgovor

Zapuhnul me merzli veter

No, postale je za moja vuha preglasne. Oprostila sem se od slavljenice i zešla na vulicu. Tu me zapuhnul merzli tihi vietrek i čisti zrak. Gliboke dišuči, išla sem doma, gdi sem otprla TV, pervi put tega dneva i vidla da gori Sarajevo, Mostar, Tuzla... Onda mi je čez dušu zapuhnul još jen opasne merzli veter. Male pokle tega čula sem da su naši saborniki, v okolnosti da v Hrvatske ima 380.000 nezaposlenih, odbili priedlog da si male zmenjšaju plače. Onda sem se zmerzla.

Negde f sredini preteklega tedna male je popustila zima. Ljudi su pričeli hoditi po gradu bez vekšega straha da jim se bu posmeknule i našli se na traume. Pričeli sme posečivati i kojkakva kulturna dogajanja.

F četrtek 6. veljače bilo je v Gradske knjižnice “Metel Ožegović” predstavljanje pesničke knjižice Ljerke Fajt “Srce otvoreno pjesmi”. Knjigu je predstavljala prof. Ružica Marušić-Vasilić, pesme su čitale autorica, Ružica Juras i Vesna Pravica. Za glazbeni program pobrinul se prof. Ivan Mežnarić, šteri je i sviral i popieval i šteri je stalni korepetitor Valentini Geci, pevačici od čijega soprana su i knjige v ormarima Studijske čitaonice zadrgetale. Bile je liepe i svečane, a autorica, štera f vnogimi pesmami skazuje pesimizam i navešča smert, na kraju je, gda se zahvalila siem šteri su ji oko knjige pomogli, rekla da tuo ipak nie njena zadnja knjiga i s tiem optimistične nasmejala brojnu publiku.

Drugega dneva, 7. veljače, bila sam pozvana na još jenu svečanost, na otvorenje izložbe slik v kafiču “Mea culpa”, a priredila ju je još jena Gecika, Margareta Geci, gopodična štera o tekstilne struke predaje na Gospodarski školi, ali se amaterski bavi i slikarstvem. Ona je po zidima “Culpe” izložila jene deset slik na šterimi prikazuje mačke, se z jednak zdignjenim i zavijenim repekom. Razlikujeju se same po deržanju i izrazima lica. Jasne je da one niesu same mujce; liepe, mazne, vmiljavajuče, prefrigane, negde i podmukle i opasne (gda zvlečeju svoje parklje na šapami), tak da tu ima nečega ezoteričnega, simbolizieraju se kaj znači ženskost i ženstvenost. Margareta je onda objavila da s tu izložbu slavi i svuoj rođendan. (Nebumo rekli šteri jer onak liepa, tienka i na visuoki petami zgledi kak da ima osamnaest.)

Kafič je bil prepun mladeži štera je razgledavala slike, poslušala i popievanje Margaretine prijateljice i glazbu opčenite. Bile je i nekaj starieših ljudi z šterimi sam se i ja mogla spominati. Tak sem v ta dva dneva doživela i uobičajene i moderne i baš sem se dobre osečala.

No, postale je za moja vuha preglasne. Oprostila sem se od slavljenice i zešla na vulicu. Tu me zapuhnul merzli tihi vietrek i čisti zrak. Gliboke dišuči, išla sem doma, gdi sem otprla TV, pervi put tega dneva i vidla da gori Sarajevo, Mostar, Tuzla... Onda mi je čez dušu zapuhnul još jen opasne merzli veter. Male pokle tega čula sem da su naši saborniki, v okolnosti da v Hrvatske ima 380.000 nezaposlenih, odbili priedlog da si male zmenjšaju plače. Onda sem se zmerzla.

Zvir:
http://varazdinske-vijesti.hr/kaj-je-nase-pitanje-i-nas-odgovor/zapuhnul-me-merzli-veter.html
i(l) str. 35 sim:
http://varazdinske-vijesti.hr/pdf/3607.pdf
Aktuelni broj VV:
http://varazdinske-vijesti.hr/online/Main.php?MagID=1&MagNo=1

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Jerko Fabić - VETER PUŠE HQ, 04:03

Jerko Fabić - VETER PUŠE HQ
Švicarsko-nemački TV i radijski modél za spâs nestandardizéranoga kajkavskoga (čakavskoga)
(kajkavska, čakavska i štokavska inačica članka):
http://www.forumgorica.com/kajkavski/hrvacki-trojezicni-pluralizem-ili-sto-jenoumle/msg23549/#msg23549

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #616 : Ožujak 15, 2014, 10:54:47 poslijepodne »
Varaždinske vesti, br. 3608, 25.02. 2014.

Piše Barica Pahič

Kak je daleke od kuma do kumice?

Rieči kum i kumica moreju kojkaj značiti. Kumica more biti kersna, firmena, venčana (znači svedokinja), ali i prostača, mužača i primitifka. I prodavačica na placu! One na placu prodaju “sira, putra, vrhnja, mleka, jajca i krumpiera” - kak veli pesma “Bejži Janjke…”
Za jene je ta rieč pogrdica, za druge odmilica (jene kumice su v Zagrebu i spomenika zahvalnesti na placu postavili). Je, a kie pa je kum?

Prie par dnevi išla sem na plac kupiti domača jajca. Bile je dost hladne pak su kumice na zime dergetale, premietale noge da jih nebi zeble, slinile od prehlade, a ruke deržale v rukavicami male znucanimi na persti. Čist su mi se smilile. Kupcov je bile menj neg nji.
Iduč priek placa najemput sem čula pitanje: Kak je daleke od kuma do kumice? Bedaste pitanje, pomislila sem. Ne znam kaj je zapraf pitač mislil, ali mi je dal misliti. A kaj sem duže premišljala, tuo mi je menj bile bedaste.

Rieči kum i kumica moreju kojkaj značiti. Kumica more biti kersna, firmena, venčana (znači svedokinja), ali i prostača, mužača i primitifka. I prodavačica na placu! One na placu prodaju “sira, putra, vrhnja, mleka, jajca i krumpiera” - kak veli pesma “Bejži Janjke…”

Za jene je ta rieč pogrdica, za druge odmilica (jene kumice su v Zagrebu i spomenika zahvalnesti na placu postavili). Je, a kie pa je kum? Smislene bi bile da je tuo kumin (kumičin) muž. Znači da kum, pa još i kumek, more imeti jednak pogrdne značenje? Ali onda bi guornje pitanje zbilja bile čist nesmislene zate kaj su onda kum i kumica čist blizu, v isti postelji ili bar v isti hiži. Znači da kum ima još jene značenje štere nekak vleče na one z Copolinih filmov o “kumima”, a tuo je onda čist nekaj drugega. V zadnje vrieme se pune rabi ta rieč. Biti nekemu kum ili imeti kuma, postale je pitanje uspona na društvene lojtrice, ali bormeš i sumnjive i optužujuče. Duge se mislile da su “kumi” same muški. Je, vraga! Berze sme se uverili da imame i ženskih štere su nie same žene, zavodnice i šoce (sponzoruše). I f politički i plindraški posli su si zvojevale ravnepravnest.

A zakaj i nebi? Zakaj bi poslovale same na placu? Umriežene su i uspešne “kume” f karijeri, f kupčanju stanov, autov i penez, pa muoči, a bormeš i luksuza, ali vute nie triebe miešati Zokyja, kak ni vute kaj se dervje tergale i bile poplave, a njega nie bile. Nieje on svemoguči. Skijal se, a nasanjkal z 1581 liepe našlihtanim autekom za vladajuče, (a Ivica pak naskijal srebernu bez kuma). Nišče je nie znal kie je auteke naručil. Nieje premijer, nieje minister prosvete… Pa kie je onda kum te nabave?

– Još se ne zna - rekel bi Mujo šteri nie poznal na vuru. Sigurne je da kumice s placa, štere osečaju kulike je vur, niesu. Ali se zgovor za aute našel šterega, veliju ljudi, ni pes z maslom nebi pojel. A z njim i odgovor na pitanje kak je daleke od “kuma” do kumice. Mieri se z visinu na lojtrice muoči i “miljami”, ak nie eurof, kun zasigurne.

Zvir:
http://varazdinske-vijesti.hr/kaj-je-nase-pitanje-i-nas-odgovor/kak-je-daleke-od-kuma-do-kumice.html
i(l) str. 35 sim:
http://varazdinske-vijesti.hr/pdf/3608.pdf 
Aktuelni broj VV:

Kum(rovčan) Jozo Mafiozo i(l) Jozo Marksiozo

Citat:
Kum(rovčan) II

Premišlavanje Jožeka radnika o Titušu Kumrovečkomu

Nekak mi je čistam normalno gda oni šteri so vu udrugi štera poštuvle lik i djelo druga Tita ide na izlet vu Kumrovec, ali nebrem razmeti gda deco pelamo v Kumrovec. I nej sam to, z decom nejpredi idemo na Bistrico pomoliti se Božeko i Marijici, a mam posle pelamo jiv vu Kumrovec gde je Titijova rodna hiža, a on je šteuv zaprti cirkve i Marijičino svetište vu Bistrici. Dok sam to zbajav, rekli so mi gda so nej išli glet Titijovo hižo nego kumrovečko Etno selo. Ali i to je nešči naprej jako spametno napraviv. Najme kaj, Titijova rodna hižica je zarivana vu Etno selo. A to je tak čistam slučajno zišlo, komunizam je prepav, a Tito živi.

Zvir:
Međimurske novine, 01.06.2010., br. 769.

Kum(rovčan) Jozo Mafiozo
Il Padrino ( The Godfather original song ), 06:04

http://www.youtube.com/watch?v=-57JsYZlABg

Glasnost i p(e)restojka alla Kum(rovčan) Jozo Mafiozo
Govori tiše – T E R E Z A, 03:27

http://www.youtube.com/watch?v=KSMpza7ld98

Kum, k(u)mice, kmice:

Citat:
Kajkavska kumica i štandardni kumek

Tjeden v 10 pitajni

Ko bu trebal frižidere kad se za mesec dan vani se zaledi

1  Gospođo Barice, kako ocjenjujete ovu krizu oko sira i vrhnja na Dolcu?

- Sinek moj, kak se to spominjaš z menom. Nisam ti ja nikakva gospa. Ja sem kumica.

2  Pardon. Onda što kažete?
- Na kaj? Sinek moj, pa kak bi ti ja govorila. Mene ti je zklesal kipar Štef Gračan, onaj kaj je i Zagorku sklesal, tu dole v Tkalči. A iz Škrinje me je zvlekla Branka Šeparović. Nemrem seja spominati s tebom. Ja sem ti kip, skulptura, umetničko delo, ne?

Nastavek:
http://www.forumgorica.com/kajkavski/hr-kaj-ne-lepa-nasa-kajkavska-tiskajne/msg24205/#msg24205

KUD Orač Demerje Pet je kumi v jedni kljeti, 01:58

KUD Orač Demerje Pet je kumi v jedni kljeti
Švicarsko-nemački TV i radijski modél za spâs nestandardizéranoga kajkavskoga (čakavskoga)
http://www.forumgorica.com/kajkavski/hrvacki-trojezicni-pluralizem-ili-sto-jenoumle/msg23549/#msg23549

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #617 : Ožujak 15, 2014, 10:57:33 poslijepodne »
Varaždinske vesti, br. 3609, 04.03. 2014.

Piše Barica Pahič

Naša maškerada bu male duže trajala

Ovolietni Fašnik nam bu pervi od kak sme v Evropski uniji. Lani sme se nadali semu pune bolšem. A gorše je; več nezaposlenih, več podobnih, veče ciene, porezi i PDV, a menjše plače. Ali Fažnik bu nam liepši. Smieme (če smieme) rabiti navike slobodnega svieta. Diela se npr. o tem da smieme za Fašnik delati i nositi, med onemi štere sme i dosad nosili, i larfe (maske, obrazine) naših denešnjih političarev.

Tak je i vu velikem svietu. Zmislite se same na one od Blairea, Mitteranda i Busha npr. Čuje se da larfe naših političarov ljudi kupujeju kaj nori, a radionice larf su još f punem pogonu. Promet je veliki. I prihodi za deržavu buju vekši. Ni političari (porezniki) niesu protivni. Penezi su penezi otkud god dohajali.Več su najdeni prototipi larf denešnjih i bivših precednikov deržave i Vlade, ministrov sieh fela (a je jih) pa sabornikov, a na redu su i kojkakve druge face (od Severine do Ace). Kojčemu se domišlja pri nacrtu, pri režije fašničke “prešencije” i pri izboru fašničkih kostimov. Još se šivljeju. Veliju da bu zanimljivejše neg na maškeradi v Riju.

Predviđa se da bu na čelu kolone (jel’ se bu se peljal ili peške išel?) Cezar z zlatnim lorbekovim viencem z dvie pratilje; jena f kostimu Kleopatre z filma “Antonio i Kleopatra”, a druga f one čeljene kiklje Scarlet O’Hara z filma “Prohujalo s vihorom”. Čije larfe buju nosile, znale bu se na vrieme. Za njim se bu v starorimske kočije vozil jen bog vina i veselja (onie z grčke mitologije) nakinđan z liščem z trsja, do pasa guoli, a na glavi s krunu od rožja štera bu asocierala na Kristuševu krunu i simbolizierala muke pobirača poreza. (Preporuča se vlastita režija veselja i smieha.) I on bu imel dvie pratilje; jenu f modernem kostimu (marka kostima, broš i larfa po volji), a druga pak f kiklje Merilinke z filma “Sedem liet vernesti”. Izvesne je da bu dotičnjaku (čiju god masku nosil) pod nogami ležeča odaliska f obleke i larfe Vesne Balenović.

Sliedili buju oni z obrazinami bivšega i denešnjega vrhovnega policajca v bratskem zagrljaju, a za njimi, več po važnesti, drugi viđeniji ili skriveniji od javnesti. Visuoki izvor naviešta da se nešterne osobne buju pojavile demaskierane, f kostimi štere ve nosiju (v reštu ili f pripravi za rešt). Pojavil bu se i King Kong. Za njega se predviđa ritualne skidanje maske (meste kurenja Fašnika). Tuo još nie potrđene pa s tiem najte kalkulierati.

Maske rasporedite sami. Morete se spustiti i na lokalnu razinu. Dajte si mašti na vuolju! Naša maškerada bu male duže trajala.

Zvir:
http://varazdinske-vijesti.hr/kaj-je-nase-pitanje-i-nas-odgovor/nasa-maskerada-bu-male-duze-trajala.html
i(l) str 35 sim:
http://varazdinske-vijesti.hr/pdf/3609.pdf
Aktuelni broj VV:

Fašnik 2014, Velika Gorica, KUD Mičevec, 10:13

Fašnik 2014, Velika Gorica, KUD Mičevec

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #618 : Ožujak 15, 2014, 10:58:54 poslijepodne »
Varaždinske vesti, br. 3610, 11.03. 2014.

Piše Barica Pahič

Kajkavska rieč je sama po sebi popiefka

27. veljače ovega leta je vu (varaždinske) Gradske knjižnice predstavljena zbirka popiefki“Macbeth na fajruntu” pesnika Ernesta Fišera.
Meni se, pored popiefki, največ dopale kak je akademik Tonko Maroević govoril o jeziku knjige, o kajkafščine. Priznal je da mu je bližeša čakafščina, da kajkafščinu slabe razme, ali da ga fasciniera njezin zvuk, njena glazba, štera je sama po sebi popiefka i gda se rieči slabe razmeju. Je, i naglasil je da je književnest na kajkafčine jena grana hrvatske književnesti i kulture.

Tu i tam mi moji čitatelji prigovoriju da preveč rabim rieči zmešarija, zvuzlanest, bezvoljnest, nemoč i da bi trebala znositi več optimizma. Morti imaju praf. Pišem kak mi tie čas dojde i kak se osečam. I male se šalim, negdar i podrugljive. No, kaj je, tu je. Ovie put se bum suzderžala od spomenutih rieči i od šale. Ništ nemrem pomoči ni našimi prosvetari ni Ukrajini.

Na pameti su mi čist drukčeše stvari. Najme, 27. veljače ovega leta je vu Gradske knjižnice predstavljena zbirka popiefki“Macbeth na fajruntu” pesnika Ernesta Fišera. On je ze te predstavljanje ziebral jaku ekipu. O tem predstavljanju je več pune tega objavljene pak tuo nebum ponavljala. Normalne je da predstavljanje knjige tak poznatega autora izazove interes književne javnesti i da bu liepe i svečane i stručne kak se i šika. Meni se, pored popiefki, največ dopale kak je akademik Tonko Maroević govoril o jeziku knjige, o kajkafščine. Priznal je da mu je bližeša čakafščina, da kajkafščinu slabe razme, ali da ga fasciniera njezin zvuk, njena glazba, štera je sama po sebi popiefka i gda se rieči slabe razmeju. Je, i naglasil je da je književnest na kajkafčine jena grana hrvatske književnesti i kulture.

Liepe je tuo za čuti i nam kajkafcem šteri tuo zname, svuoj jezik radi imame i za njega se zalažeme, na njem pišeme i tak ga čuvame i oplemenjujeme. Fala Bogu da se takšna mišljenja čuju i od akademikof. I ova moja kolumna je v pričetku glasila “Kaj je naše pitanje i naš odgovor, naša duša i naša popiefka”. Naslov su mi male potkurtali, a v Fišerevimi verzuši se jake potverđival baš tie potkurtani diel naslova.

Tuo naglašavam zate kaj je 1.ožujka Varaždinske književne društve bile pozvane na “Jutro poezije” v Zagreb. Ono se održavlje v restoranu “Pod starimi krovovi” na Gornjem gradu. Nas šestero, T. Orak, R. Marušić-Vasilić, B. Pahić Grobenski, T. Ribić, Ž. Marošević-Ribić i I. Furjan bile je znenađeno kaj je lokal bil pun do zadnjega mesta, a si sesti niesu ni imeli kam. Poslušali su stoječ. Mi smo jim donesli svoje zbornike, a oni su se čudili kaj tak pune pišeme na standardnem književnem jeziku i šteli su čuti naše kajkavske popiefke. Kaj tuo nie liepe? Rade sme jih posluhnuli. Pokle našega programa i domačini su svojemi pesmami počastili nas. Pesničke je druženje, čez štere je vodil takaj naš član, Davorin Žitnik, zaposlen v Zagrebu, bile dost spontane i prava svečanost poezije. Osetilo se to f svečani tišini i zračenju duša ljubitelja pesništva štero čuva i njeguje jezik. Kajkafščinu pak i mora!

Zvir:
http://varazdinske-vijesti.hr/kaj-je-nase-pitanje-i-nas-odgovor/kajkavska-riec-je-sama-po-sebi-popiefka.html 
i(l) str. 35 sim:
http://varazdinske-vijesti.hr/pdf/3610.pdf
Aktuelni broj VV:

Citat:
Nedopustivo je da se kajkavski svede na liriku

Kajkavština kao pokret, a ne samo književnost, morala bi biti sadržaj Kajkavskog spravišča, organizacije šire od »društva za širenje i unapređivanje znanosti i umjetnosti«, kako piše u njezinu nazivu. Takvo kakvo jest Spravišče je sada elitna udruga koja je svu svoju energiju usmjerila na uski krug pitanja što se obrađuju i publiciraju u časopisu, na tribinama, na književnim natječajima, na skupljanju baštine i povijesnih činjenica...
Što je s kajkavskim tekstovima u tjednim listovima na kajkavskom području? Zar se sve svelo samo na bijedni humor? Tko se od urednika tih listova ikada javlja na kajkavskom jeziku?

Nâstavek:
http://www.forumgorica.com/kajkavski/hrvacki-trojezicni-pluralizem-ili-sto-jenoumle/msg5342/#msg5342

Max Hozić & Ilirci - Popevka za kaj (Krapina 2011) Popevke zanavek 9.9.2011..VOB, 03.01
(Lj.Koščec - I.Robić - S.Mihaljinec) 1989.)

Max Hozić & Ilirci - Popevka za kaj (Krapina 2011) Popevke zanavek 9.9.2011..VOB

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #619 : Ožujak 23, 2014, 07:46:17 poslijepodne »
Međimurske novine, br. 957, 17.01.2014.
e-vundano 20.01.2014.

Piše: Jožek radnik

Premišlavanje Jožeka radnika

Mi Međimorci smo si i predi 1919. leta bili zdobra z Hrvatima

Devetoga januara smo znova preslavili Spomenden pripojenja našega maloga Međimorja domovini Hrvaškoj. Mi Međimorci smo si odnavek bili zdobra z ovima vu Hrvaškoj tak da je to ostalo do dneva denešnjega. Moram vam reči gda se furt pripovedalo kak smo se mi Međimorci pred 95. let (1919.) otcepili od Mađarov, a ne da smo se pripojili Hrvaškoj. Kuliko se vam ja razmem v živleje, pak nam je gostuvanje, očem reči, ženidba navek bila glavneša i važneša od rastave!!!? Stareši i spametneši ljudi od mene so pripovedali, i to malo poskrivečki, kak se je pravzaprav Hrvaška pripojila Međimorjo, a ne Međimorje Hrvaškoj jerbo smo mi dohajali s zapada (do fčera Austro-Ugarska, očem reči, mi  Međimorci smo podrivavali Ugarski falat carstva), a ovi prek Drave so se spominali i zrivali na Balkan. Kak bilo da bilo, zgubleni sin (čitaj: Međimorje) se je zanavek vrnul dimo k mami i to je bil razlog za veslje, kak 1919. leta tak i denes.

Tua kriza oliti kak jo političari zovejo recesija, nikak da mine. Žilava ja kak vrag. Kaj se mi bole borimo protiv je ona je vse jakša i jakša. Verjem da ste čitali one par meterne liste poreznikov na šteraj so oni gospodarstveniki i obrtniki šteri so zahuzali i neso vse platili Slaveko Liničo i jegovaj šekutoraj. Protiv te listi se borimo i mi obični smrtniki šteri plačamo režije i vse drugo kaj nas bije po glavi stanovnika, kak onih vu grado tak i nas na seli. Neje denes lefko inkasator biti, a neje lefko niti hižna vrata otprti dok ti inkasator pred vratima stoji, a v žepo nemaš niti za kruh i mleko. Takše nevole vam je mela i moja soseda Sandrica, štera se je dotepla v naš kraj negdi posle zadjega rata. Kupili so štrto hižo od nas i vse je vredo bilo dok je jeni Ivek ne ostal brez posla. Sandrica je ne nigdar delala, ali od unda je hodala gospaj v Čakovec pomagat veša peglat i ono vse kaj ide z tem poslom kcoj, dok je Ivel vsaki den hodal od poceka do poceka vsake forme fabriki ne bi li znova počel delati, pak tak i kruheka služiti za sebe i svojo družino.
Ne bi vam znal reči kak so sosedi, Ivek i Sandrica, plačali režije, ali znuom da so se vsi inkasatori svadili šteri bode išel k Sandrici. Pofalil mi se rafangerač da jo je našel vjutro v šlafrogo i platila mo je tak kaj si je šlafruga slekla. I drugi so se falili: strujač, vodač, plinač, a nejglasneši je bil penzioner Franc, šteri za televizijo pobira. Ne bi se štel mešati, ali jegova žena se sam smeje dok se on fali kak mo Sandrica plača za televizijo: Pak doma nebre zeti niti frtalj kuliko mo jo nudim, a ve je v drugi vulici pravi dasa. Znate kak je to, doma moraš, a pre sosedi očeš. Velijo da so te muški luleki kak i pesi: gazdarici nikaj ne fčinijo, a sosedo bi restrgali. Vse je to lepo i dobro, ak drugač nejde. No, nekaj si gruntam kak te žene štere namiruvlejo te inkasatore to vse zdržijo? Ali to je još ne vse: A kak te inkasatori to vse zdržijo? Brzčas jim i negda dojde kaj tri-štiri gazdarice nudijo sebe mesto penez!? Kaj unda dojdo drugi den ak nebrejo tej den zeti ono kaj jim se nudi. Još nekaj si gruntam: Kak žene plačajo duga od sto kuni, a kak onoga od tristo? Je li ga tu je kakše razlike? Sam pital jenoga inkasatora kak on to dela? Imaš vsega, od ručnoga rada, prek spomenka vu štiri oke, a največpot podlegnemo kaj zememo vse kaj nam se nudi dok se ganjčna vrata zaprejo, a hižna otprejo. Ve vidite kaj je kriza naprajla od nas, šteri to vse nesmemo znati, kaj od naših ženi štere, ve več, držijo vse štiri vogle v hiži, a kaj od naših inkasatorov?

Devetoga januara smo znova preslavili Spomenden pripojenja našega maloga Međimorja domovini Hrvaškoj. Mi Međimorci smo si odnavek bili zdobra z ovima vu Hrvaškoj tak da je to ostalo do dneva denešnjega. Moram vam reči gda se furt pripovedalo kak smo se mi Međimorci pred 95. let (1919.) otcepili od Mađarov, a ne da smo se pripojili Hrvaškoj. Kuliko se vam ja razmem v živleje, pak nam je gostuvanje, očem reči, ženidba navek bila glavneša i važneša od rastave!!!? Stareši i spametneši ljudi od mene so pripovedali, i to malo poskrivečki, kak se je pravzaprav Hrvaška pripojila Međimorjo, a ne Međimorje Hrvaškoj jerbo smo mi dohajali s zapada (do fčera Austro-Ugarska, očem reči, mi  Međimorci smo podrivavali Ugarski falat carstva), a ovi prek Drave so se spominali i zrivali na Balkan. Kak bilo da bilo, zgubleni sin (čitaj: Međimorje) se je zanavek vrnul dimo k mami i to je bil razlog za veslje, kak 1919. leta tak i denes.

Vse te fešte obilježavanja Spomendana za pripojenje Međimorja majčici Domovini čuda bole i lepše zgledijo otkak so se z Šajerice preselile v Katolički dom. Negda so vsi šteri so došli ne mogli niti Šajerico napuniti, a ve je i koncertna dvorana Katoličkoga doma ne bila dosti velika za vse šteri so došli. Najbrž so za to krivi i fratri. Znate da je 1919. leta ondašnji gvardjan pater Kapistran Geci uspel dotirati na mešo, a posle i na Kongres otceplenja-pripojenja okoli cirka deset jezer ljudi, a denešji gvardjan, pater Stanko, je ne uspel napuniti cirkvo za mešo, ali je zato bila puna dvorana za Svečano akademijo. Znate kak je to, oni verniki šteri verjejo da Božek ne postoji ne vupajo v cirkvo. I mi Međimorci smo počeli poštuvati svojo povjest.

Povjesničari i spametni ljudi so rekli kaj so meli, profesor Kalšan nam je sve lepo spripovedal kak se to pripetilo pre krajo 1918.i na početko 1919. leta i nafalil je našega Iveka Novaka, šteri je bil nejvekši "krivec" za to otcepljenje Međimorja od Hungarije. A profesor Hranjec je govoril o Vinkijo Žganco, šteri je skupljal našo međimorsko kulturo i tak dokazal da smo mi čistam nekaj drugo od onoga kaj so Mađari šteli od nas naprajti. Nišči je ne nikaj govoril o našoj međimorskoj figi v žepo, a nit pak o međimorskomo jalo. Brzčas se je to posle doteplo vu naše kraje ili pak je došlo vum dok smo malo k sebi došli. Dok je župan zel mikrofona v roke, kak se to lepo veli, mogla se čuti muha štera je mortik letela po dvorani, jerbo smo vsi bili najgerek kaj bode, itak, rekel. I morem vam reči da je jako lepo govoril (kak i navek) i rekel je da Međimorje naše malo mora ZANAVEK ostati takše kakše je je, kakšo god bode Evropa regionalizacijo iskala. I to je još ne vse: obečal je da bode na Fratarskomo trgo dal naprajti spomenika Iveko Novako jerbo si je on to zaslužil. Da ga ne jega bilo što zna gde bi mi bili. Mortik bi bilo pošteneše da napravi spomenika i patro Kapistarno skupa z Ivekom jerbo so Ivek i pater Kapistran bili dve karike jenoga lanca šteri je pretiral Mađare i scukal Međimorje z ropstva.

Dečki z Nedelišča, velijo da so oni vokalna (ne lokalna) družba "Zrinski", spopevali so nam pesmo domašinčara Forjana Andrašeca: Mura, Mura globoka si voda ti, ne miluješ ti človeka ftopiti. Pripovedali so oni nejstareši, šterima so to spripovedali jivi još stareši da je te čovek bežal pravzaprav z Međimorja prek v Hungarijo i unda se je tua nevola pripetila, a posle so to pesmo naši pjesniki predelali tak kak nam je pasalo. Što zna, kajkaj toga se pripovedalo, a ve nebremo nikoga najti što bi išel iskat je li je tam de je bil dim bil i kakši ogej?

Zvir:
http://www.mnovine.hr/novo/index.php?option=com_content&view=article&id=24998:mi-meimorci-smo-si-i-predi-1919-leta-bili-zdobra-z-hrvatima&catid=301:joek-radnik&Itemid=575
i(l) str. 56. sim:
http://issuu.com/mnovine/docs/mnovine957i       
i(l) str. 56. sim:
http://www.mnovine.hr/images/pdf/957/mnovine957i.pdf             

Mura, Mura gliboka si voda ti, 02:11

Nađkanižki srednoškolski zbor gostuval je v zadarske klasične gimnazije «Ivan Pavao II»
A nagykanizsai Piarista Iskola kórusainak vendégszereplése a zadari II. János Pál gimnázium ünnepi megemlékezésén.

Mura, Mura gliboka si voda ti

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #620 : Ožujak 23, 2014, 07:47:45 poslijepodne »
Međimurske novine, br. 958, 24.01.2014.
e-vundano 27.01.2014.

Trsek moj zbudi se, dosti si spal!!?

Vsi znamo da haenesovci imajo župana sam v Međimorjo i Varaždino i nigdi drugdi, a v isto vreme v Zagrebo, vu vrho, stranke imajo svoje dva političare naši sosedi prek Drave (Varaždinci), dok naši Međimorci morejo zestanke Precedništva stranke gledati prek Interneta. V isto vreme je v Precedništvo stranke pol zagrebečkih purgerov, šteri mislijo i kormanijo z vsim narodnjakima v Lepoj našoj. To kaj so oni bole nikak ne prešli na izboraj, to je čistam nekaj drugo.

Dugo se je kuhalo i na vse zadje je skipelo. Zabadaf so međimorski i zagorski narodnjaki tiskali riglico na političkomo loncu, vu šteromo se kuhala politička odluka o isključenjo Radimira Čačića, šteri je na privremenom poslo vu Valbandono polek Pule na odsluženjo rešta za unfal v Hungariji, jerbo čim jif je precednica Vesna požegetala pod pazduhima mam so popustili i riglica je odletela v zrak. A skupa z riglicom odletel je Čačić z stranke. Tak vam to zide dok žene zemejo v roke cugle stranačke vlasti v politiki. A politika je kak i karta, a karta je kak moja i Tončova gorična soseda Mojca, a ona pod vsakoga podleti (čitaj: podlegne), kak onomo šteri je prosi, tak i onima šterima se nudi. Dok vam jempot te posel, očem reči, politika, dojde v krv te nevole se ne muoči sam tak rešiti. Pak je ne bokčika Mojca kriva kaj je Tončova soseda i kaj ima takšo vročo, kaj bi rekel, počitičko krv. Nebrem nikak razmeti zakaj politiko uspoređivlejo z Tončijovom goričnom sosedom Mojcom? Znate kaj, političari sam obečuvlejo, a Mojca vsima davle i to vejč nek mi moški moremo zeti. Tre bode tu nekaj mejati kaj se ne bi soseda Mojca resrdila, pak bi nas vse tožila sodo. Brzčas je ona ne takša, ima ona čuda spametneša posla, a ne kaj bi se po sodo navlačila z socima i drkala za fiškalima. Pak je to v goricaj v kleti, dok lampaš nam sveti, čuda lepše delati, očem reči, baviti se z goričnom politikom. I vi bi to isto rekli sam da jempot dojdete sosedi Mojci v roke!

To previranje vu haenesovomo političkomo lonco je dotiralo do toga kaj je na svetlo dneva zišla resnica da ga niti med stranačkim cvetjom nega pravice. Najme kaj, mi Međimorci, a i naši sosedi Zagorci nejrajši imamo Haenesovce, pak smo jim i svoje glase dali, kak na zadnjim izborima za sabornike, tak i lanjskim izborima za lokalne (neje od glagola: lokati) dužnosnike. Vsi znamo da haenesovci imajo župana sam v Međimorjo i Varaždino i nigdi drugdi, a v isto vreme v Zagrebo, vu vrho, stranke imajo svoje dva političare naši sosedi prek Drave, dok naši Međimorci morejo zestanke Precedništva stranke gledati prek Interneta. V isto vreme je v Precedništvo stranke pol zagrebečkih purgerov, šteri mislijo i kormanijo z vsim narodnjakima v Lepoj našoj. To kaj so oni bole nikak ne prešli na izboraj, to je čistam nekaj drugo. Naši delajo i šmajhlajo se okoli biračkoga tela kak bi dobili izbore, a posle toga niti nebrejo dojti blizo Zagreba, jedva dojdo do Sesveta.. To mi je nekak poznato jerbo tak smo mi Međimorci zišli i z našim Partijcima, očem reči, esdepeovcima. Zakaj mi navek odidemo po riti k meši dok trebamo dojti nekam na vrh, zakaj smo mi navek sam birke za šišanje?  Ili ne znamo ili ne vupamo ili nećemo? Ili pak nas nečejo? A mortik je to niti ne za nas Međimorce? No, neje vrag da vse znamo sam ne komanderati? Brzčas bi nas več jempot nešči mogel i sprobati!!! Tu bi nam mogla pomoči Tončova soseda Mojca!

Kak zgledi nejso Inači zabadaf lohnili i rovali pod našom međimorskom zemlicom? Najme kaj, zazvedili so da ga na našem hataro čuda plina pod zemljom, štero ga tre vum zvleči i preprajti ga za kuriti. Opčinari v Gornjemo Mihaljevco, Štrigovi, Selnici i Vratišnco več kurijo ogja za fešto jerbo jif čaka dostik velika renta za plin šteroga bode Ina hasnuvala na našemo hataro. Vsi znamo da so opčinske kase na pol prazne, tak da bi takša "plinska inekcija" čistam dobro došla kaj se standard teh opčinarov malo popravi. Z jedne strane smo plina prodali i nekaj kaserali, a z druge strane so nam plinači zdigli ceno plina. Nebrem to razmeti, vseposot je tak da cena ide doli ak robe jega dosti ili pak preveč, jedino se plinači ne držijo toga. Naš plin je faleši od uvoznoga, ali ga mi zato dražeše plačamo. Nebrem veruvati kaj so nam rekli zakaj je plin dražeši? Trošimo premalo plina i za to ga moramo dražeše plačati. Ve se mi je vužgala i ona zadja žaruljica v glavi: neje važno kuliko plinači prodajo plina, ali oni morajo navek meti istoga dobička. Šparali mi ili ne šparali, isto bodemo platili jerbo plinači morajo svoje zaslužiti. Unda pak je najbrž nejbole kaj prestanem šparati i radijatore zapirat jerbo mi sikak na isto dojde. Komu Božek (vlada), tomo i vsi sveci (potrošači),ak ste v cukor piksi!

Minuli tjeden smo preslavili godovno svetoga Vincija. Malo je oni šteri ne znajo da je sveti Vinci patron goric i goričnih težakov. Na den svetoga Vincija vinogradari idejo v gorice po vsakomo vremeno i po dežđo i po snego. Ovo leto, očem reči, zimo ga nej bilo takših vremenskih nevoli, pak je zato po goricaj bilo čuda ljudi, kak stareši, tak i mlajši. Jeno vreme so nas mlajši spituvali kaj itak mi tulikopot hodamo v gorice, a ve pak več ne pitajo i rivlejo se z nami, tak da jif črez par let ne bodemo mogli dobiti vum z goric, očem reči, pelnice. Vinogradari so započeli novo vinogradarsko leto, vrezali so prve rozgve, obesili klobase po trsaj i vse to zaljali z lanjskim vinom kak bi i ovo leto meli pune lagve. Ne moram vam niti reči da so gemišteci pomalem tekli po našim, ve več suhim požerakima, a na vse to smo si i zapopevali ono nejlepšo pesmo našega priločanca, Ivek Glavine:

Tam gori na brego trsek nam spi,
stari mi japa ga tožno gledi.
V roki gorične škarje drži,
prigne se k njemu, pak mu veli:
Trsek moj, zbudi se, dosti si spal.

.

Zvir:
http://www.mnovine.hr/novo/index.php?option=com_content&view=article&id=25145:trsek-moj-zbudi-se-dosti-si-spal&catid=301:joek-radnik&Itemid=575
i(l) str. 56. sim:
http://issuu.com/mnovine/docs/mnovine958i       
i(l) str. 56. sim:
http://www.mnovine.hr/images/pdf/958/mnovine958i.pdf             

Đura z Međimurja 4 - Trsek moj zbudi se, 04:38

Đura z Međimurja 4 - Trsek moj zbudi se

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #621 : Ožujak 23, 2014, 07:48:58 poslijepodne »
Međimurske novine, br. 959, 31.01.2014.
e-vundano 03.02.2014.

Najgerek sam: kak bode vuk sit i birke na brojo???!!!

Stiska na policiji i to ne mala nek velika. Romi prodavlejo aute. Fal jiv davlejo sam kaj jiv se rešijo, jerbo z autom nikak nebrejo dobiti socijalno pomoč. Ipak je jempot nešči i jive riti natiral na šekret. Nesam uspel zazvediti kak bodo naprajli te perpetum mobile, očem reči, kaj bodo vse birke na brojo, a i vuk sit? Najme kaj, nucajo aute kaj prevažajo deco i šeftajo vseposod okoli, a morajo ga se rešiti kak bi i socijalno pomoč dobili. Pak, ljudi moji, od nečega morajo i živeti jerbo smo jiv ne navčili kaj bi i delali. No, ne moramo si mi preveč trti glavo zbogradi toga, bodo več oni nekaj zmislili. Znajo oni od čega muhe crkajo, očem reči, kak bodo penezi z državne socijalne kase došli v jive cusrave žepe, a kaj pejo po jiv z autom. Pak oni, več na leta, živijo na državnaj jaslaj i ne gda jim je dobro, nek jim čuda bole nek nam i što bode ve jim govoril kak je v delo spas, ak oni znajo da je vu vino istina. A staroga koja je još nišči ne navčil voziti!

Minule dva tjedne smo furt sedeli pred telkačima i navijali za naše kauboje, očem reči, rokometaše i pomogali jim kak bi došli do zlatne kolajne, štero so, vejč od vsega, šteli jerbo jim jedino još ona fali kaj bi zbirka bila kompletna. Rokometaši so ostajli srca na parketo, ali to je ne bilo dosti kajbi došli do kolajne jerbo se kolajne davlejo onima šteri pobeđivlejo. A oni so bili čistam blizo. I to tripot. Najme kaj, naši kauboji kak da so pozabili da pobedi on šteri zabije vejč golov, a ne on šteri lepše i bole igra. Vsi znamo da je naša rokometna reprezentacija tak jaka kak je jaka nejslabeša karika vu tem reprezentativnomo lanco. Isto tak smo vsi vidli da je nejslabeša karika v Danskoj bil naš trener Slavek Goluža. Gdegod ste gledali tekme mogli ste čuti nad kim so nejveč i nejglasneše zijali, koga so nejveč kleli. Dečki so dobro igrali, a Slavek je tak čuda fušal kaj so nikak ne mogli pobediti. Olje je na ogej još doleval naš vrli spiker Dragec Čosić, očem reči, on je metal sol na otprte rane dok so naši rokometaši počeli gubiti tak da verjem kak je dostik naši ljudi vgasnulo tona kaj so mogli preživeti tekme do kraja. Nebrem kaj nem rekel još i to: bili smo nejbolši od vsih, igrali smo nejbolšega i nejlepšega rokometa, pobedili smo i Francoze i Dance i unda dok je trelo deti točko na i unda je naš Slavek to ne znal spelati do kraja. Zgledali smo, na vse zadje, kak ona krava kaj davle petnaest litri mleka, a unda fritne v dežico i vse rezleje. Nejpredi so nam se Francozi prevlekli, to smo si pozabili jerbo smo Poljake otprajli dimo, a unda pak smo, isto kak i protiv Francozov, pustili Dance vu finale. Vse smo meli v svojimi rokami i unda nam je pobjeda scurela črez stišjeno šako kak pesek. Za Španjolce se ne bodemo niti spominali, oni so došli na krajo gda smo mogli z brončanom kolajnom vse ono poprajti kaj smo predi zahuzali, ali niti to smo ne znali. No, to kaj tak zidemo nam je ne prvič i zato moramo spremeniti ili igrače ili trenerajerbo ova kombinacija je ne dobitna. I ovi kaj se kladijo po kladionicaj se srdijo jerbo nigdar nebrejo potrefiti kak bodo Slavek i jegovi kauboji zigrali. Negda je rokomet bil igra gde su igrale dve momčadi, a na krajo so navek pobedili Hrvati, a ve i dale mi igramo, a nikak da pobedimo. Bar ne dok je nejglavneše. A kaj se Slaveka dotikavle, on je predložil nekaj novoga: ne tre 16 igračov v rokometo, jemo je dosti 9-10, a ostale je na izlet pelal. -Deda moramo nekaj poduzeti - rekel mi je vnuk - ak očemo kaj bodemo i mi pobedili dok je nejglavneše. Rekel sam mo da bodemo Slaveka dočakali z pesmom: A ve adijo., bilo je lejpo dok je trjalo.!

Perkovića smo ipak, na vse zadnje, poslali v Dojčland kak so oni i šteli. Leto dni smo se puhali kak bomo mi naprajli vse po pravici sam kaj nam Perković bode doma ostal, ali neje išlo. Nejsam uspel zazvediti je li smo Perkovićo kupili povratno karto ili je dobil ono falešo sam za tua? Naš minister gospodarstva pregovarja z gospođom Angelom Merkel, šeficom nemačke politike, je li bi ona štela kaj bi mi jim posle Perkovića izručili bar pol težakov šteri si na burzi. Mi več na leta ne znamo kaj bi žnjimi, a Angeli još dendenes težaki falijo. Ak mi ne znamo kaj bi žnjimi mortik Angeli nekaj spametno padne na pamet, pak nas reši toga terha?

Zbajala mi je moja četrta soseda Sandrica da sam jo nej ruon trebal deti v novine jerbo so jo nešterni prepoznali i ve si kajkaj hudoga, očem reči, dobroga o joj mislijo. Tak je došel sosed Pišta z druge vulice, kaj bi se i on malo posladil z jene cukor-pikse, očem reči, školjkice, ali nikaj od toga. Ne mo je nikaj dužna. Ponudil se kaj plati jenoga čeka za stujo, plin ili vodo, ali niti to je ne prešlo. Ona je poštena žena i pošteno, kak more i zna, plača ono kaj je dužna, pak si nek vulica misli i pripoveda kaj god oče. Ona bode to delala tak dugo dok bode kriza, a čim ona i Ivek zidejo vum z krize vse bode po starom, kak je i bilo predi. Verjem da jo je i sosed Pišta razmel, ostavil je čokolado štero je donesel i odišel je otkod je došel. Vse pošteno!

Stiska na policiji i to ne mala nek velika. Romi prodavlejo aute. Fal jiv davlejo sam kaj jiv se rešijo, jerbo z autom nikak nebrejo dobiti socijalno pomoč. Ipak je jempot nešči i jive riti natiral na šekret. Nesam uspel zazvediti kak bodo naprajli te perpetum mobile, očem reči, kaj bodo vse birke na brojo, a i vuk sit? Najme kaj, nucajo aute kaj prevažajo deco i šeftajo vseposod okoli, a morajo ga se rešiti kak bi i socijalno pomoč dobili. Pak, ljudi moji, od nečega morajo i živeti jerbo smo jiv ne navčili kaj bi i delali. No, ne moramo si mi preveč trti glavo zbogradi toga, bodo več oni nekaj zmislili. Znajo oni od čega muhe crkajo, očem reči, kak bodo penezi z državne socijalne kase došli v jive cusrave žepe, a kaj pejo po jiv z autom. Pak oni, več na leta, živijo na državnaj jaslaj i ne gda jim je dobro, nek jim čuda bole nek nam i što bode ve jim govoril kak je v delo spas, ak oni znajo da je vu vino istina. A staroga koja je još nišči ne navčil voziti!

Doktor Tomica Novinščak je, na ponovljenaj izboraj, zebrani za prvoga čoveka grada Čakovca. Ne, nejso bili ponovleni izbori za čakoskoga gradonačelnika, več je doktor Tomica zebrani za prvoga čoveka čakoskoga Hadezeja. Kuliko sam mel za čuti, to je prva štenga na poto prema gradonačelničkoj fotelji. Mi mo želimo srečnoga pota i nek mo dragi Božek, na tomo poto, bode na pomoči. To je jeden od zadnjih potov v Čakovco, šteri je još ne asfalterani!

Zvir:
http://www.mnovine.hr/novo/index.php?option=com_content&view=article&id=25282:najgerek-sam-kak-bode-vuk-sit-i-birke-na-brojo&catid=301:joek-radnik&Itemid=575
i(l) str. 56. sim:
http://issuu.com/mnovine/docs/mnovine959i         
i(l) str. 56. sim:
http://www.mnovine.hr/images/pdf/959/mnovine959i.pdf               

Citat:
Katica Rajič

CIGANICA

Baš sem ve si za stol sela
Kak bom vezda žmahno jela
Kad na vrati: cin, can, cin, ca
Skočim fletno, Ciganica.
Što te, jarec, ve donesel!
Mira nemam ni k obedu.
Nemam nikaj -
idi prosit tam k sosedu.

Nastavek:
http://www.forumgorica.com/kajkavski/pro(iliti)za-kajkavsku-p(r)oeziju/msg43050/#msg43050

ciganica s prislavci, 00:34

ciganica s prislavci

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #622 : Ožujak 23, 2014, 07:52:35 poslijepodne »
Međimurske novine, br. 960, 07.02.2014.
e-vundano 10.02.2014.

Kak dugo bode Lejpa Naša “kukurikala”?

Slavek se svadi z svima vu Lepoj našoj jerbo nam je pojemal vejč penez nek smo meli, a premijero Zokijo nigdar dosti. Na vse zadje mo je Zoki natiral i zamjenika Šegona, šteri mo je bil leva roka. Kuliko sam mel za videti i međimorski poreznjaki delajo protiv Slaveka, nešči mo potkopavle Porezno upravo, tak da vse to ide krajo: i porezna uprava, i Slavek i Zoki, a i cela vlada. Furt negdi nekaj škriple, negdi je nekaj betežno, pak je nejbole betežen dr Babić završil v Remetinco, a ne v bolnici. Pitam se pitam: kak dugo bode Lejpa Naša mogla te se nevole magaditi? A mi Međimorci? I kaj bode z Marinom Lovrić Merzel, sisačkom županicom?

Denes, v petek, sedmoga februara je započela zimska Olimpijada v Rusiji, očem reči, vu varoši Soči na Črnomo Morjo. Vsi znamo da bodo se tam skijali za kolajne naš Ivek Kostelićov i jegovi pajdaši, a naši zemljaki, ali sam vam ne štel o tomo govoriti. Najme kaj, štel sam vam reči kak so naši međimorski meštri delali nejlepše i nejvredneše hiže vu šteraj bodo na kvartelju ruski precednik Putin i premijer Medvedev. To so mlajši političari, ali so čuli od svojih japekov kak so međimorsku graditelji i zidari od negda na dobromo glaso. Nesmo niti mi još pozabili kak je pred tridesti let ( nejmeje) čakoski i međimorski GeKa počel delati v Rusiji, a kuliko vidimo dobri glasi o našaj meštraj so još ostali. Pravzaprav sam vam, štel reči kak je nišči ne car vu svojemo dvoriščo i zato morejo naši meštri delati po celomo sveto, ali dok tre zidati dvorano v Svetomo Đurđo na Brego ili pak školo v Revici unda to naši meštri ne znajo i mora dojti Feniks z Slavonskoga Broda kaj nam pokaže kak se fuša na takšaj poslaj.

Policaji falijo na vse strane, a tam gde jiv nejmeje tre navek se pojavijo. Tam gde se krade, pije, drogera tua ne ftegnejo dojti, a dok se z pajdašima pelam dimo z goric unda se navek zmorejo negdi za grmom ili pak za voglom gde jiv se nikak ne nadjamo. Najgerek sam, očem reči, jako sam najgerek kak bode to ve zgledalo dok bodo naši policaji delali po ovomo novomo pilot projekto? Najme kaj, te novi projektlin išče od naših policajov kaj bodo čuda vejč delali, kaj bi rekli kaj bodo efikasneši. Najte me krivo razmeti, ali nebre nikak jeden policaj biti, v isto vreme, na dve mesti. Nekaj vam drugo mene gvinta: Brzčas bode pak te pilot projektlin sam prinas v Međimorjo. Prosim vas lejpo, najdite mi jednoga Dalmoša - policaja šteri bode delal v kancelariji vjutro od sedem (ak dojde), pak do tri vure i unda bode išel na teren. Bode išel, ali do prve konobe (čitaj: krčme). Zakaj sam vsi trenerajo strogočo na Međimorcaj? Furt nešči gospodari i zapoveda z nami. Još smo 1919. leta rekli da nam je dosta ljuckih hamov i odišli smo na svoje, ali i dale nas furt nešči zapreguvle i išče od nas kaj bodemo delali vejč nek moremo zdržati. Rečite mi kak bodo priločki policaji naprajli vse kaj tre, ak tam dojde jeden policaj na jezero Međimorcov? Nej znati je li jim bodo peciklini dosti ili bodo nucali motore i koturaljke? Velijo da bi trebal dojti jeden policaj na cirka, okoli dvjesto ljudi, ali Međimorci vse morejo, a to bode i pilot projektlin pokazal. Najgerek sam kaj bode z tem pilot – projektlinom dok bode plaval prek Drave? Brzčas ga bode nekši vir pospravil v ropotarnico povjesti, kak i vse reforme štere so do ve hapili “kukurikači”. Kak je dauko od ideje do realizacije, očem reči, kak je dalki pot od obečuvanja do dela. To i meni soseda Barika navek baja. Veli: Jožek, kak je to lejpo zgledalo dok si me nagovarjal, a ja sam se nadjala, ve pak ništ od tebe, kak da si v zemlo prepal otkak mi je, pred dve leti, volja došla. Ima ona praf, nejsam jo trebal pehati, očem reči, obečuvati ak sam ne kanil nikaj naprajti.

Več je bila skradja vura, očem reči, zadji cajt kaj i naš župan, Matek Posavec, vudri z šakom po stolu i reče ovima vu vladi da se nebrejo zbrčkavati z Međimorjom kak oni mislijo. Par sto let smo se mi Međimorci borili i svadili sve do 1919. leta gda smo zanavek rekli zbogom sosedaj Mađaraj i vrnuli se v Hrvaško, a ve nam pak ovi z Hrvaške pak očejo krojiti kapo, a da se nas nikaj ne pita. Zmislijo nekšo regionalizacijo po šteroj bode vse: sodi, poreznjaki, cariniki, doktori i bolnica, policaji, pošta i poštarice, inšpektori, kataster, gruntovnica, sve bode vu Varaždino, a mi bodemo vu Lepoj našoj kak trinajsto prase. Pak smo se ne za to borili. Ak smo se borili (a jesmo) i izborili kaj bodemo sami z sobom gospodarili (a jesmo) unda očemo kaj to i tak bode. Nebre, nešči nas sam tak prodati našim sosedima prek Drave. Vsi znajo gda smo si mi žnjimi navek bili zdobra, pak to očemo i dale biti, ali vsaki nek hercuje na svojemo hataro. Ak smo se znali boriti i izboriti za to kaj bodemo sami svoji unda bodemo znali i gospodariti. Minister za peneze, Slavek Linićov, čuda penez pobere prinas po Međimorjo, pak bi ga lejpo prosil nek nam to da i nazaj, a ne kaj bodo penezi putuvali Zagreba v Međimorje i presedali vu Varaždino. Mi sam očemo kaj si bode vsaki trošil svoje peneze, očem reči, one kaj so nazobačili v Međimorjo nek jiv i nazaj vrnejo k nam.

Čuli ste kak je to zišlo z vodom. Naša vlada je zdigla ceno vode i to sam zato kaj bodo i ona nejmenša sela v Lepoj našoj, črez par let, dobila vodovoda. Tak ovi v Evropi velijo i zbogradi toga vsi mi morami dati kunu ili dve kaj pomoremo onima šteri nemajo vodo v hiži. Vidite, to vam mene vužge: mi v Međimorjo smo na leta davali peneze kaj bodo vsi Međimorci meli spelanoga vodovoda i to smo si sami naprajli i z svojimi penezi, a ve pak moramo davati peneze i za druge v Lepoj našoj šteri so si to ne šteli naprajti. Kuliko vidimo, mi smo navek nejmeje deset let napre, ali nas pak to košta. Najme kaj, nejpredi delamo sami sebi, a unda vsi onima šteri so si ne šteli naprajti. Tak smo zišli i z bolnicom: zadje štiri bolnice smo si mi Međimorci naprjli z samodoprinosom dok so nam se drugi z Hrvaške norca delali, a ve vidimo da so meli praf, jerbo drugima je vse država naprajla i unda jim je čistam nekak normalno kaj jim to i država zeme. Država je naprajla, država je zela kaj se za to i pobriga, a prinas smo mi naprajli i ve nam je država zela kaj z tem gospodari. Navek dojde na ono isto, čavel šteri štrči nejpredi dobi po glavi!

Nejso niti vsi ministri vu Milanovićovoj vladi jednaki. Nešterni nikaj ne delajo i čuda vredijo, a nešterni čuda delajo i nikaj ne vredijo. Med ovimi zadnjimi je i minister za peneze Slavek Linićov. Kuliko sam mel za čuti, Slavek je več dugo ne v Zokijovoj cukor piksi i vse je bliže potnim vratima. Najme kaj, Slavek se svadi z svima vu Lepoj našoj jerbo nam je pojemal vejč penez nek smo meli, a premijero Zokijo nigdar dosti. Na vse zadje mo je Zoki natiral i zamjenika Šegona, šteri mo je bil leva roka. Kuliko sam mel za videti i međimorski poreznjaki delajo protiv Slaveka, nešči mo potkopavle Porezno upravo, tak da vse to ide krajo: i porezna uprava, i Slavek i Zoki, a i cela vlada. Furt negdi nekaj škriple, negdi je nekaj betežno, pak je nejbole betežen dr Babić završil v Remetinco, a ne v bolnici. Pitam se pitam: kak dugo bode Lejpa Naša mogla te se nevole magaditi? A mi Međimorci? I kaj bode z Marinom Lovrić Merzel, sisačkom županicom?

Zvir:
Str. 56. sim:
http://issuu.com/mnovine/docs/mnovine960i           
i(l) str. 56. sim:
http://www.mnovine.hr/images/pdf/960/mnovine960i.pdf                 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Luka Bulić - Pevec Perko (Krapina 2012) Nove popevke HQ, 03:44

Luka Bulić - Pevec Perko (Krapina 2012) Nove popevke HQ

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #623 : Ožujak 23, 2014, 07:54:10 poslijepodne »
Međimurske novine, br. 961, 14.02.2014.
e-vundano 17.02.2014.

Jako sam najgerek

Mi Međimorci smo se i tu pred rud porinuli. Legalizerali smo vse kaj smo morali i nej morali, a čim se tua legalizacija završi mam bode Slavek Liničov zrival, prek sabornikov, zakon kaj bo se plačal porez na nekretnine. Kuliko vidimo, pak nas je nasanjkal, pak bodemo odišli po riti k meši! Jako sam najgerek kuliko toga vsega so legalizerali Dalmoši, a kuliko je toga ostalo na morjo kaj se, tobož, ne zna što je gazda i to sam zbogradi toga kaj ne bo mel što poreza platiti. Mi Međimorci sam delamo, a država nam zeme vse kaj more, a Dalmoši furt gruntajo kak bi toj istoj državi čim meje dali, očem reči, kaj jim čim vejč vu žepima ostane. Nikak si nebrem pregruntati što je spametneši: mi ili oni? Dok mi damo Božeko božje, caru (čitaj: Liničo) carevo unda nemamo kaj jesti i hodamo čakat pred Karitasovo kuhjo ak kaj tam za nas ostane!

To kaj se vu ove dneve kuha vu bosanskomo lonco to je ne brez vraga. Tre si to čistam ozbiljno pregruntati i to vsi od reda, očem reči, kak oni v Bosni, tak i mi vsi šteri smo jim sosedi. Verjem da Bosanci idejo na vulice jerbo nebrejo več zdržati vse te nevole štere so jiv pretisnule. Vse je to dobro kaj očejo zbuditi svoje političare kaj malo otpustijo remena šteroga so preveč stegnuli, ali zato ne tre vužigati hiže, aute i vse drugo jerbo s te mele se kruh nigdar ne jel. Pitate me zakaj se mi vsi moramo paziti kaj bode z toga bosanskoga lonca zišlo? Pak kaj ste pozabili kak je to bilo pred sto let vu toj istoj Bosni, vu tom istom Sarajevo dok je Gavrilo Princip prelukjal lonca vu šteromo je vrelo, očem reči, gazdo od lonca i počel je prvi svecki rat. Z Bosnom se je ne smeti igrati. No, imate praf, z Bosnom se je još moći, ali z Bosancaj ne! Ak je pred sto let nej mogla žnjimi na kraj dojti Austro-Ugarska kak bode denes mogla Federacija BIH ili pak Evropa kak prvi sosed. Ne bi štel coprati, ali mi to ne vleče na dobro!

Nejpredi da se razmemo, to je ne nikša zima dok vu februaro mesto snega curi dežđ, a unda naglo stegne i te dežđ se zmrzne tak da od cesti i trotoari napravi šklizaljke. A mi ljudi, kakši smo več je, nikaj ne posluhnemo i mesto kaj bi doma ostali dok tua nevola ne  mine, ne mi moramo iti vum i sprobati toga leda. I to je još ne vse, idemo vum brez zimski gumi na šolcaj i unda je čistam normalno da ne dojdemo kam smo genuli nek odidemo po riti k meši, očem reči, poškliznemo se, padnemo i nekaj si spoteremo jerbo još navek spametnenši popušča. Tak vam je to bilo minuloga vikenda da je osemdeset ljudi završilo na kirurgiji z spotrtim kostima. Doktori so meli pune roke posla, a gipsači so meli prebačaj prek 500 procentov. Vsa je sreča kaj je štrajk doktorov završil, pak so vsi došli na red i to na vreme. Vse je vu ovo denešnje vremem čudno, več je nikaj ne kak je negda bilo, pak zato i v zimi, mesto snega, curi dežđ, a isto tak se unda i stareši sančejo i curijo po šklizaljkaj mesto dece.

Glavna vest je vu našoj Međimorskoj županiji da župan prodavle službenoga auta i to ne bilo kakšega nek črnoga BMW-a. Verjem da se zmislite kak je pred nekaj vejč od šest let bila glavna vest kak ondašnji župan Jožek Posavec kupuvle črnoga BMW-a kaj se bode mogel voziti v koloni z drugaj črnaj državnaj autaj. Unda je župan Posavec kupil črnoga auta, a ve pak ga župan Posavec bode prodal. Kolo sreče se obrača i dale, tak da so jedni doli, a drugi gori. Istina je da jedino mi ne mejamo župana jerbo unda je bil Posavec, a i ve je Posavec. Istina bog, unda je bil Jožek, a ve je Matek, unda smo nucali črnoga BMW-a kaj smo se mogli pelati vred z drugaj županijaj, a denes moremo zaostajati (ili forfarati) i vu falešaj autaj. Župan Matek si je pregruntal da bode bole mesto jednoga velikoga auta meti dva male i faleše z tem kaj bode jeden od teh i kombi za  deco z Karitasova doma. Kaj je je, ipak je dobro delati i drugima dobro!

Vlada nam je zela bolnico, očem reči, minister za zdraviče, jerbo smo ne delali z dobičkom nek smo furt bili dužni, a mi smo sam dali našega doktora Horvata kak sanaciskoga upravitelja šteri mora dotirati bolnico vred, kajbi rekli na zeleno kito. Vse je minister zel vu svoje roke i unda nikak nebrem razmeti zakaj mi Međimorci moramo i dale splačati zajme za opremo bolnice štera je več ne naša? Kaj je ne dosti kaj smo si sami zazidali bolnico i opremo smo kupili, a ve so nam bolnico zeli, a zajma ne. A mene so vučili da to navek ide skupa: što je gazda te plača duge i hasnuje ono kaj se zasluži. Pak se bodemo složili da so denes nekša čudna vremena, ne vredijo Božekovi zakoni, a kak unda more ono vrediti kaj se ljudi dospomenejo?

Legalizacija onoga vsega kaj smo naprajli, očem reči, zazidali brez paperov na svojim gruntima ide pomalem krajo. Rekel sam pomalem jerbo urbanisti ne ftegnejo naprajti vse kaj morajo jerbo se črez leta hajdig toga nabralo kaj smo fuš zazidali. Ljudi šteri legalizerajo morajo platiti štrofa za svoje "grehe," a država neće nikaj platiti ljudima šteri toga posla delajo, očem reči, neće jim platiti iber vure. Znate kakša je naša država, kakši je naš financ minister Slavek, on zobači vseposod gde stigne, a penezi vum žnjegovih rok jako teško idejo. Ne bi vam znal reči je li je vseposod takša stiska kaj se teh legalizaciji dotikavle, ali mi Međimorci smo se i tu pred rud porinuli. Legalizerali smo vse kaj smo morali i nej morali, a čim se tua legalizacija završi mam bode Slavek Liničov zrival, prek sabornikov, zakon kaj bo se plačal porez na nekretnine. Kuliko vidimo, pak nas je nasanjkal, pak bodemo odišli po riti k meši! Jako sam najgerek kuliko toga vsega so legalizerali Dalmoši, a kuliko je toga ostalo na morjo kaj se, tobož, ne zna što je gazda i to sam zbogradi toga kaj ne bo mel što poreza platiti. Mi Međimorci sam delamo, a država nam zeme vse kaj more, a Dalmoši furt gruntajo kak bi toj istoj državi čim meje dali, očem reči, kaj jim čim vejč vu žepima ostane. Nikak si nebrem pregruntati što je spametneši: mi ili oni? Dok mi damo Božeko božje, caru (čitaj: Liničo) carevo unda nemamo kaj jesti i hodamo čakat pred Karitasovo kuhjo ak kaj tam za nas ostane!

Kaj bodemo z vranaj vu čakoskomo parko? Najme kaj, vrani je vsaki den vse vejč, a gracki oci nebrejo nikšega leka najti kaj nam one ne bi čefketujile po cele dneve i srale po glavaj. Kuliko sam mel za čuti od težaka v čakoskoj grackoj upravi, šteri je prosil kaj mo ne bi ime spominjal jerbo je novi gradonačelnik jako strogi, da se spavlja delegacija v Zagreb k profesoro Baltazaro kaj on reši toga problema. Kuliko je meni poznato, profesor je v penziji, ali tu i tam još štrumfa ak se ga lejpo prosi, očem reči, ak se ne dojde z praznom rokom jerbo so profesorske penzije (kak i plače) navek male, ak ne i premale. Jako sam najgerek kaj bode z tega zišlo?

VESTI  IZ  202O. LETA:

Precednik vlade Radimir Čačić z nekbližešim suradnikima vrnul se iz Kine gde je potpisal ugovor o stoljetnoj suradnji NR Kine i Lejpe naše. Nejzadovoljneši z tem ugovorom morejo biti brodograditelji jerbo morajo naprajti dva velike brode i prek jezero malih.

Isto tak bodo i železni meštri meli pune roke posla, a hrvaška tekstilna industrija bode mogla, brez carini, konkurerati vsima na kineskomo pijaco.

Neje nika rečeno kaj bodemo mi morali dati Kinezima, ali to se bode čulo črez kratko vreme, kak i navek. Z precednikom Čačićom je bil prvi potprecednik vlade Milan Bandić, minister turizma Ivek Jakovčić i minister gospodarstva Nikica Gabrić. Kak je to bil važen posjet za bolše zutra Lejpe naše govori nam i činjenica da ga je na aerodromu dočakal i precednik države Tomislav Karamarko. Pregovori z Kinezima so jako dugo trajali, ali kuliko vidimo, naši političari so uspeli v semo kaj jim je bilo na pameti.

Zvir:
http://www.mnovine.hr/novo/index.php?option=com_content&view=article&id=25560:jako-sam-najgerek&catid=301:joek-radnik&Itemid=575
i(l) str. 56. sim:
http://issuu.com/mnovine/docs/mnovine961i           
i(l) str. 56. sim:
http://www.mnovine.hr/images/pdf/961/mnovine961i.pdf                 

"Črlena hiža" - Tajči (Ft. Jane), 03:58

"Črlena hiža" - Tajči (Ft. Jane)

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #624 : Ožujak 23, 2014, 07:55:53 poslijepodne »
Na "pol pota": saka sličnost kukurikavcov z Pol Potom (ne)je  slučajna

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Međimurske novine, br. 962, 21.02.2014.
e-vundano 24.02.2014.

Stopram so na "pol pota", a mi več nebremo

Na pol mandata "kukurikači" so podnesli račune o tomo kaj i kak so delali. Vlada i vsi ministri so se stali pred veliko zrcalo i vsi, kak jeden, so zapitali: Ogledalce, ogledalce, reči ti nam što je nejlepši i nejbolši vu Lepoj našoj? Zrcalo je sam čkomelo i čkomelo, a unda so počele vum iti črne "šestice", a žnjimi je kormanila Marina.

Minister Slavek Liničov, a i jegova Porezna uprava furt mislijo na nas, tak da nebrete nikaj niti z nosa skopati, a kaj ne bi na to platitli poreza. Ova "kukuriku" vlada je stopram na "pol pota", a mi več zdehavlemo, več nebremo, kak nam je Slavek fest stegnul remene. Moral nam je nejpredi dati posla, a onda zeti peneze, ali posla i plači nigdi, a Slavek i jegovi vse vejč očejo, jim nigdar dosti. Brzčas smo se ne za takšo Lejpo našo borili!!???

Milanka Opačič je, kak zgledi, prestala živeti kak obični ljudi na minimalco, očem reči, spustila se na zemljo, pogledala običnim ljudima v oči i rekla, a da je ne niti trepnula z  okom,  kaj i kak dela "kukuriku" vlada:
- da smo rekli (pred dve leti) kak bodemo uveli fiskalizacijo nišči nam je ne veruval, a mi smo to napravili,
- da smo rekli kak bodemo naprajli reda med onima šteri dobavlajo socijalno pomoč, a po njo hodajo z beemvejima ili pak merđijima, i da bodemo za vsega par sekundi znali što kaj od jiv ima, a i to smo naprajli ( Zna se sam ono kaj je nešči prijavil, ali ne i vse kaj ima),
- još lani smo vam rekli da bodemo, vtruc ovoj velikoj krizi, štera nas več pet let duši i praznoj državnoj kasi, kupili 1580 novih autov, nišči je ne veruval, ali morem vam reči da bodemo i to napravili!

Minister za vrtece, deco, tete, škole, školarce, navučitele, navučitelice, športaše i labodoritaše, Željkec Jovanovič je, brez srama, priznal kak je ne došel v politiko kaj se bode na kočiji vozil. Drugi den se je vgrizel za jezik (ili pak ga je Zoki zašpotal), pokril se z vuhima po glavi i lejpo je priznal da nema nikaj protiv kočije, ali ne one z dva konje, nek one z tristodva i z olimpiskim jarmom. Pak valjda on kak minister vredi bar tuliko kak sisačka županica Marina Merzel!?

Za vreme poplave v Sisko precednik vlade, Zoki Milanovič obišel je poplavljene, a županica Marina je furt bila polek jega. Vsi znamo da jo je,v zadje vreme dosta šinfal, ali kak zgledi vse joj je šenkal, očem reči, pregledal črez prste. Vsi znamo da je Slavek Liničov Marinin venčani kum, a ne Zoki, ali kuliko Zoki čita Sveto pismo i popevle psalme, brzčas se prepravla za fermanoga kuma. Jako sam najgerek je li je Slavek na ljubosumen kaj je Zoki vsako malo pre jegovoj kumi?

Na pol mandata "kukurikači" so podnesli račune o tomo kaj i kak so delali. Vlada i vsi ministri so se stali pred veliko zrcalo i vsi, kak jeden, so zapitali: Ogledalce, ogledalce, reči ti nam što je nejlepši i nejbolši vu Lepoj našoj? Zrcalo je sam čkomelo i čkomelo, a unda so počele vum iti črne "šestice", a žnjimi je kormanila Marina.

Naš međimurski župan, Matek Posavec, pravzapraf prodavle službenoga beemveja. Nej znati je li ga bode prodal jerbo je na jega zakelil preveliko ceno. Mortik se nešči najde komo vredi tuliko jezerač kuni kuliko župan kani dobiti?

Ovozemaljska životna sveča serjančara Rajkija Majsena z Hlapičine je dogorela v pedeset i drugomo leti. Dok se je hapil Domovinski rat Rajko se je ne skrivačkal kak kaj što od nas, nek je odišel, z puškom v roki, borit se za Lejpo našo. Duže od tri leti je išel z front na front, z bitke vu bitko, tak dugo dok je agresor ne pretirani i Lejpa naša oslobođena i zafremana. Vsi znamo da je od rata minulo skorom dvajsti let i da so se vsi braniteli i heroji v rato ne jednako uspešno znašli i vu miro. Jeden od takših je bil i Rajko. On se furt nadjal da mo bode Lejpa naša vrnula duga i da bode mogel, zato kaj je bil v rato, delati i od svoje plače živeti. Niti je dobil stalnoga posla, niti je dobavljal pomoč kak bi mo se šikalo, ali je zato zbetežal i bolest ga je posprajla v grob. Još jeden šteri se nadjal da bode država za štero se boril vrnula svojega duga isto onak kak je on išel, z puškom v roki i z glavom vu taški iz bitke vu bitko. Još se jempot pokazalo da sloboda nigdar ne popevle onak kak so branitelji popevali o njoj i kak so je z žarom srca čakali i izborili. Kak mi ljudi fletnjo pozabimo onoga što nam je pomogel v nevoli. Još jempot se skazala ona istina da so heroji v rato ne i heroji v miro: jedni v rato dobavlajo bitke, a drugi delijo slavo ( i vse drugo) pobjednikov. Rajko je tak malo iskal, a i to malo smo mo ne znali ili ne šteli dati.

Makarska i Trogir  so zaklajeni z smetjom i ne znajo kam bi žnjim. Vse oči Dalmošov bile su vuprte v Gorčan (vuprem oči vu to kompostano gorčansko) i to celo minulo nedelo, ali so jim Gorčanci zeli i zadnjo nado, tak da ne bodo mogli svoje smetje voziti v Gorčan kak so se nadjali. A i sosedaj Varaždincaj je v pipi vgaslo tak da si bodo morali iskati novo žrtvo, šteroj bodo mogli uvaliti svoje "brege" smetja. Verjem da znate kak je v minulo nedelo bil prvi opčinski referendum v Lepoj našoj na šteromo so Gorčanci bili protiv kompostane štero je jiv načelnik šte, z oka ili boka, zrivati na gorčanski hatar. Na lanjskomo referendumo v decembro so Gorčanci glasali ZA, a ve pak so bili PROTIV, tak da ve opčinski načelnik zna kaj jegovo biračko telo misli. Nigdar so Gorčanci ne bili tuliko na televizije kak ove dneve. Nekaj jim se načelnik fest zameril da so vsi bili protiv jega i jegove kompostane???

Minulo soboto so v Čakovco bili tri ministri, Branko Grčić, Siniša Hajdaš Dončić i Ranko Ostojić. Došli so skrivečki brzčas zato, jerbo so se dopelali v staraj autaj, a spominali so se sam z esdepeovcima. Kakši so to ministri kaj se skrivačkajo od novinarov, a i od svojega biračkoga tela? Pak smo jiv i mi Međimorci zebrali kaj so došli na vlast, makar ne vsi. Kak se moremo nadjati nečemo dobromo od ljudi šteri se skrivlejo pred nami i ne vupajo nam v oči pogledati? I to na našemo hataro. No, stopram so na "pol pota", pak se još ftegnejo poprajti.

Makar se kriza još navek navelikom šerpuri, kak po Lepoj našoj, tak i po Međimorjo, ali nebremo i nesmemo nikak veruvati kak so nam vse lađe potonule i kak so nas vsi pozabili. Najme kaj, minister Slavek Liničov, a i jegova Porezna uprava furt mislijo na nas, tak da nebrete nikaj niti z nosa skopati, a kaj ne bi na to platitli poreza. Ova "kukuriku" vlada je stopram na "pol pota", a mi več zdehavlemo, več nebremo, kak nam je Slavek fest stegnul remene. Moral nam je nejpredi dati posla, a onda zeti peneze, ali posla i plači nigdi, a Slavek i jegovi vse vejč očejo, jim nigdar dosti. Brzčas smo se ne za takšo Lejpo našo borili!!???

Zvir:
http://www.mnovine.hr/novo/index.php?option=com_content&view=article&id=25712:stopram-so-na-qpol-potaq-a-mi-ve-nebremo&catid=301:joek-radnik&Itemid=575
i(l) str. 56. sim:
http://issuu.com/mnovine/docs/mnovine962i           
i(l) str. 56. sim:
http://www.mnovine.hr/images/pdf/962/mnovine962i.pdf

Gusti Draksar i Skandal bend - Stopram sam se oženil - Lijepom Našom 2013. u Čakovcu, 03:24

Gusti Draksar i Skandal bend - Stopram sam se oženil - Lijepom Našom 2013. u Čakovcu

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #625 : Ožujak 23, 2014, 07:57:14 poslijepodne »
Međimurske novine, br. 963, 28.02.2014.
e-vundano 03.03.2014.

Slavek v zadjemo redo

Na konvenciji esdepea na šteroj so se falili kak jim dobro ide od roke of mandat z šterim so došli na pol pota, precednik vlade i vsi ministri so sedeli v prvomo redo sam je minister z nejdebelšom buksom, Slavek Linič, sedel v zadnjemo redo. I nikomo je ne falil. I nišči ga niti nej spazil da so ga novinari ne zaškicali. Morete si misliti kak je to vse vredo vu vladi gde se zbrčkavlejo z ministrom šteri se briga za peneze? No, kak bilo da bilo, ali zadji red? To je on red z šteroga se ide vum! Z dvorane, partije, vlade.

Kuliko gud jo poslušam nikak nebrem zazvediti, očem reči, prespodobiti v šteroj to državi živi Vesna Pusič i šteri je to narod tak srečen i zadovolen z vladom gde je ona potprecednica. Nebrem si nikak premisliti kak pak unda zgledijo prave vlade, štere delajo tak kaj je ljudima bole i kaj so zadovoljni i imajo od čega živeti, a i plače dobavlajo za svoj posel, ak je ova naša, očem reči, jena, nejbolša vlada do ve?

Milanka Opa(la)čič nam je lejpo rekla kak so oni, očem reči, "kukurikači" počeli stvarjati Lejpo našo od fondoša, kaj bi rekli gda je Hrvašaka počela rasti i cvesti pred dve leti gda je ova vlada zavzela fotelje vlasti. Verjem da to kaj je govorila na konvenciji esdepea nema nikše veze s tem kaj je drugi den pala v kupaonici?!

Na konvenciji esdepea na šteroj so se falili kak jim dobro ide od roke of mandat z šterim so došli na pol pota, precednik vlade i vsi ministri so sedeli v prvomo redo sam je minister z nejdebelšom buksom, Slavek Linič, sedel v zadnjemo redo. I nikomo je ne falil. I nišči ga niti nej spazil da so ga novinari ne zaškicali. Morete si misliti kak je to vse vredo vu vladi gde se zbrčkavlejo z ministrom šteri se briga za peneze? No, kak bilo da bilo, ali zadji red? To je on red z šteroga se ide vum! Z dvorane, partije, vlade.

Minister za zdraviče, Rajko Ostojičov je priznal da je minulo leto, jegovo ministarstvo završilo z gubičkom od sto jezeri kuni prek jedno milijardo, makar je šparal na vse strane, a reforma sustava se rezmahala. Nej znati je li je što to rihtal ili pak se je čistam slučajno to potrefilo, ali točno tuliko penez kuliko je Rajkeco falilo tuliko so ministri (i jive leve i desne roke) preveč potrošili na sebe, aute, plače, reprezentacijo i živleje ober našega hrvaškoga standarda. Šparalo se na betežnikima, a za poličare na vlasti je ne kriza. Oni trošijo, a nam betežnikaj i težakaj bodo zvlekli z žepov i zadje peneze kaj to pokrijemo. Ve bode Rajko moral povečati participacije i dopunsko ak oče kaj se te luknje vu kasi za zdraviče ne bodo povečavale.

Romi prodavlejo aute!? Morete si to zamisliti? Ve najempot nišči neče meti auta sam kaj bi dobavlal socijalno pomoč. Vse se more dok se oče, očem reči, dok se mora. Ve bi vsi oni prenesli auta na rodbino sam kaj ostanejo na spisko za socijalno pomoč, ali ga nišči neče jerbo vsi dobavlajo nekšo pomoč. Jako sam najgerek kak bode to zišlo kaj oni "de jure" prodajo auta, a"de facto" kaj bi ga i dale hasnuvali za vsakefele biznise z šterima se oni bavijo. Nej znati što bode itak prvi našel formulo za tej "perpetum mobile"? Ili pak bodo i Romi morali početi živeti od svojih žulov. Da mi je to videti!

Nešči je opljačkal zlatarnico vu glavni čakoski vulici. Istina bog, nega čudi ljudi v Čakovco dok so obični dnevi navečer, no, furt se nešči špancera, ali je nišči nikaj ne videl. Takša je šega, vu zadje vreme, prinas kaj se pljački i provali dotikavle: Dok tati dojdo nišči nikaj ne vidi, a dok si nešči dopela ljubavnico mam vsi vidijo!

Nejga mira v Gorčano. Nikak da vu toj opčini polek meje z Hungarijom dojde do mira. Tam so, kak načelnik veli, ljudi na svojo roko, a načelnik, kak ljudi velijo, na svojo roko i nikak da se zidejo. Mamica (čitaj: Gorčanci) ido po šumi, a japica (čitaj: načelnik) ide po poto, i kak se bodo unda zišli. Zmislite se da so, pred cirka dve leti, bili izbori jerbo so se opčinski večniki rezišli kak rakova deca i nišči jif je ne mogel nazaj dotirati. Unda je načelnik prešel, očem reči, načelnikovi vječniki so zafremali novo opčinsko vječe, štero je hercuvalo vse do lanjskih izborov vu majušo. Na temaj izboraj je načelnik Moharič prešel za konjski novet, ali se je kupica strpleja rezlijala pre kompostani. Gorčanci so rekli na prvomo opčinskomo referendumo vu Lepoj našoj, da nebre vse biti onak kak načelnik oče i kompostana se odsmickala v Prilok. Je li je to tak velika sreča kak načelnik pripoveda ( tri težaki bodo delali) ili pak je to pravzaprav takša nevola kak pripoveda Đurek Puričov i jegova družba. Nam se nikam ne žuri, pak bodemo počakali kaj tua kompostana zraste i predela v Priloko na Ljubekovom hataro.

V zadje vreme se vseposot spominajo o predstečajnaj nagodbaj, ali sam nikak ne uspel zazvediti je li je to jako dobra stvar za naše gospodarstvenike šteri so fpešali ili pak je to još jedna prilika kaj se zemejo penezi onima šteri jif još nekaj imajo. Najte me krivo razmeti, ali se, istina bog po skrivečki, nudijo fiktivni dužniki z šterima v nagodbi morete dobiti, a nešči drugi bode platil. Te nešči drugi more biti i država, ali ona je i do ve vse lukje krpala i mrtvace oživljavala. No, ne vse, sam one šteri so meli kuma vu vekšaj foteljaj, očem reči, na višešaj pozicijaj.

Počele so se šklizati ceste v Dragoslavco i Železnoj gori. Onak z čistoga mira. Negda je cesta bežala sam unda dok so moški išli z goric gde so malo preveč dugo pretakali z lagva v kupice, a z kupici v požerake, a denes se ceste zmekuvlejo več vjutro dok se gible prema goricaj. Nekaj je tu ne kak tre!

Kak čakoski gracki oci, očem reči, komulaci plašijo vrane v grackomo parko? Odnekod so dopelali plehnato srako, štera se vsako malo dere,očem reči, krči sam kaj bi natirala vrane vum z parka. Par dni je to bilo vse onak kak je bilo i splanerano, ali so vrane naprajle radionico vu večernjoj školi tak da se ve sraka zabadav dere jerbo vrane i dale vse delajo po svojemo. Ve se pak sosedi prek parka bunijo da jim vrane več ne smetajo, ali jif sraka vsaki čas budi dok si počivlejo. Ve pak ne znamo je li so vekše zlo domače vrane ili pak plehnata sraka? Nejbole bi bilo da se v gracki upravi zafrema odbor za vrane i nek lejpo, vsi skupa, odidejo vu beli Zagreb grad k profesoro Baltazaro. Nejpredi bode on rešil toga vročega čakoskoga problema. Ak je Zagrepčance mogel rešiti Dalmatincov makar je to negda bilo) unda bode mogel i nas vrani. Tre se požuriti kaj ga  Božek ne pozove k sebi na račun.

Zvir:
http://www.mnovine.hr/novo/index.php?option=com_content&view=article&id=25884:slavek-v-zadjemo-redo&catid=301:joek-radnik&Itemid=575
i(l) str. 56. sim:
http://issuu.com/mnovine/docs/mnovine963i             
i(l) str. 56. sim:
http://www.mnovine.hr/images/pdf/963/mnovine963i.pdf                   

(na nižeše “naslovnice”, ter na 02:22 je Zvonimir Črnko (pok. Buševčanec Zvonko Frajninov)

ZADNJI FIJAKER, Viki.wmv, 05:49

ZADNJI FIJAKER, Viki.wmv

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #626 : Ožujak 23, 2014, 07:58:18 poslijepodne »
Međimurske novine, br. 964, 07.03.2014.
e-vundano 10.03.2014.

Fašnik je fasoval svoje, dosta je bilo jegovoga

Vsa je sreča kaj vsako leto dojde Fašnik, pak se unda zna što je kriv za vse naše nevole. Isto tak je bilo i ovo leto. Naposlušali smo se kajkaj toga, a nejveč je bilo hitanja blata i kameja z jedne strane na drugo, očem reči, z leve na desno. Ping-pong loptica je furt letala od esdepeja do hadezeja i nazaj. Nikak se je ne moglo zazvediti što je itak kriv za vse nevole nas Međimorcov i naših dobrih sosedov Hrvatov? A unda je došel na vlast Fašnik i vse smo jemo napisali v optužnico. Fašnik je kriv za vse: Kriv je za sisačko županico Marino, za jene prekomere plačene savjetnike, kriv je za jeno gostuvanje štero je ne platila, kriv je za jene rođendane, štere je županija platila, kriv je za jenoga kuma Liniča, kriv je za cirka 1600 auti, štere naša vlada kani nabaviti, kriv je kaj so zmenili Mladena Bajiča, kriv je kaj je glavni safari lovec, "slikar" i "gospodarstvenik" Nadan Vidoševič v rešto, kriv je kaj so dovčera glavni haenesovci Čačić, Koračević, Martinčević hičeni vum z stranjke. i kaj nam dale nabrajal. Nejglavneše je da je on za to vse fasoval, da so ga obesili na kandelaber i skurili. I tak so vsi vidli kaj čaka one šteri nekaj hudoga i nepodobnoga napravijo.

Ve vidite na kaj smo došli? Deca so nam nejglavneša vu familiji, očem reči, pre hiži. Kaj je dete mlajše to je glavneše. Vse kaj ono oče ili kak bi japica rekli, kaj ono zaprdne, to se mora k hiži dovleči ak očemo kaj bode mir pre hiži. Kuliko vidimo, denes se zna što je gazda pre hiži? Nejmlajši! I dok bode takše dete zraslo unda bodo vsi pitali kakje to dete tak hmaje polek tak dobrih roditelov? A vsi znamo da je stvar v odgojo. Kak smo ga odgojili takše nam je je. Nebre vse biti onak kak deca očejo, tre jim nekaj zabraniti, očem reči, tre jim reda dati. Nebremo jim doma vse dati kaj zaprdnejo i unda čakati kaj nam jiv bodo tete vu vrtecima ili pak navučitelice v školaj reda navčile. I to je još ne vse jerbo ak nešterna navučitelica zdigne glasa na našega, očem reči, vašega "maloga princa" unda drugi den doletimo v školo i pobiramo na red vse po spisko: od navučitelice, prek pedagogice do ravnatelice, a na vse zadje i podvornika. Treba deci reči, dok so još mala, da nebrejo meti vse v živlejo, da živleje ne pozna sam lepe stvari jerbo živleje vsakoga čoveka ima, kak i vsaka medalja, dve strane: ono lepšo i ono meje lepšo, očem reči, hujšo. To moramo deteto reči i moramo ga na to preprajti, jer bode, predi ili posle, naletelo i na vse one nevole štere živleje nosi za sobom.

Bil je red pre kasi vu vekšemo štacuno i vsi so čakali na red kaj platijo ono kaj so si v korpice ili pak kolca nametali. Za jednom mamicom, štera je strplivno čakala svoj red, je bila mama z dečkerom šteri je bil jako nemiren i furt je rital ili pak ščipal mamico. Mamica je jeno vreme trpela vse te huncvutarije maloga stvoreja i dok je več ne mogla zmagaditi, prosila je mamo nek zašpota svojega dečeca. Mama joj je otpovedala kak ona nebre nikaj naprajti jerbo ona svojega sineka odgaja tak kaj on dela vse kaj mo na pamet padne i čaka kaj on dojde k pameti i to takšoj kaj bode sam zazvedil kaj sme oliti kaj nesme delati. Odzaj za "brižnom" mamicom je bil jen dečko okoli petnaest let i to je poslušal. Dok je čul kaj je dečkerova mama otpovedala mamici zel je z korpice flašico pekmeza, otprl jo je i rezlejal po "spametnoj" mamiki. Ona se je naglo obrnula i z očima prestrelila dečka. A on je sam rekel: I ja sam jeden od onih šteroga so tak odgajali kak vi svojega sineka! Vse se najempot zmirilo, ali je mamica na kasi platila i pekmeza. Vse ima svoje meje!

Vsa je sreča kaj vsako leto dojde Fašnik, pak se unda zna što je kriv za vse naše nevole. Isto tak je bilo i ovo leto. Naposlušali smo se kajkaj toga, a nejveč je bilo hitanja blata i kameja z jedne strane na drugo, očem reči, z leve na desno. Ping-pong loptica je furt letala od esdepeja do hadezeja i nazaj. Nikak se je ne moglo zazvediti što je itak kriv za vse nevole nas Međimorcov i naših dobrih sosedov Hrvatov? A unda je došel na vlast Fašnik i vse smo jemo napisali v optužnico. Fašnik je kriv za vse: Kriv je za sisačko županico Marino, za jene prekomere plačene savjetnike, kriv je za jeno gostuvanje štero je ne platila, kriv je za jene rođendane, štere je županija platila, kriv je za jenoga kuma Liniča, kriv je za cirka 1600 auti, štere naša vlada kani nabaviti, kriv je kaj so zmenili Mladena Bajiča, kriv je kaj je glavni safari lovec, "slikar" i "gospodarstvenik" Nadan Vidoševič v rešto, kriv je kaj so dovčera glavni haenesovci Čačić, Koračević, Martinčević hičeni vum z stranjke. i kaj nam dale nabrajal. Nejglavneše je da je on za to vse fasoval, da so ga obesili na kandelaber i skurili. I tak so vsi vidli kaj čaka one šteri nekaj hudoga i nepodobnoga napravijo.

Fašnik je i svoje fasoval v Čakovco. Tu je kriv za vse kaj se je pripetilo v Stanorado i kaj je direktor Gregorec odišel po riti k meši i moral bode sprazniti direktorsko foteljo, isto tak je kriv i za Ivano v čakoskomo Turističkomo uredo, kriv je i za to kaj se je ne počela delati kanalizacija v Novi Seli, a i za oporabilište v Totovco. Kriv je i za labodoritaše, trenere i upravo NK Čakovca šteri so se počeli restepati. Uspel sam zazvediti da je kriv i za vrane v čakoskomo parko.

Kaj se dotikavle naše županije, nejpredi je kriv kaj je župan moral prodati našega svetešjega i črnoga BMW-a, a ve je kriv kaj ga nišči neče kupiti. Isto tak je kriv i za to kaj se zemla z hižaj škliže v Železnoj gori i Svetomo Urbano. Kriv je za Beton, Jelen i Štomfaraj, šteri so v stečajo, a isto tak je kriv i za Čateks šteromo nebre zebrati novoga nejvekšega dioničara i to med dvema Zagorci mam prek Drave.

Minuli tork so se v čakosko gracko upravo najavili dva biznismeni šteri imajo željo investirati na hataro našega glavnoga grada. Vse se preprajlo za doček jerbo ne dohajajo biznismeni vsaki čas v Čakovec. I plehbandisti so čakali. Na vse zadje sam ne uspel zazvediti je li so to bili pravzaprav biznismeni ili pak jim je na pameti bilo nekaj čistam drugo jerbo se nikaj ne čuje z gracke uprave. Ipak je precurelo črez zaprta vrata da je bil v pitanjo jeden "plaftaš" z Kuvajta, a of drugi je herbal vse kaj je ostavil Sulejman Veličanstveni osim harema.

Na čakoskom autobusnom kolodvoro so tri dečki zbili jednoga. Neje to bilo niti prvipot, a dej Božek kaj to bode zadjipot. Najme kaj, večpot se pripeti kaj se dečki zbijejo sam je to več prešlo vse granice kaj ovi jakši mislijo da mora vse biti onak kak oni mislijo da mora biti ili pak onak kak oni velijo. Niti puce nesmejo navek iti z onim dečkom šteroga si zberejo, a pogotovo ne po autobusnomo kolodvoro ak je tam nešterni jakši dečko šteromo je ta puca zapela za oko. Dečka so zbili, ali ne vupa iti kaj bo jif prepoznal jerbo što zna kaj se bi pak z toga mogla pripetiti. Isto tak nam policaji lepo velijo nek poslikamo one šteri se bijejo i gluposti delajo, a prosim vas lepo, što bode unda vas branil ak vas te ratoborni dečki vidijo kaj ste jif poslikali. Moramo priznati da je to prešlo vse granice, ta demokracija i ta sloboda, štero si nešterni jemlejo i na svojo roko reda delajo, ne vleče na dobro. Premalo je policajov ak očemo med mladima reda naprajti. Jako sam najgerek, kaj se bode pripetilo ak se bodo počeli biti i po diskačaj ili plesnjakaj. To je ne nigdar dobro završilo. Brzčas bi na autobusnomo kolodvoro trebali furt dežurati policaji, a pogotovo vjutro, polne i navečer da dohaja i odhaja nejveč đakov. Ovak so mladi i nagli, a dok još i pijača napravi svoje unda dojde do takših gluposti. Trebamo se mam pobrigati za to i prijeti posla kaj ne bode pak prekesno! Kaj se nemo pak v pondelek ravnali k nedeljni meši!

Zvir:
http://www.mnovine.hr/novo/index.php?option=com_content&view=article&id=26037:fanik-je-fasoval-svoje-dosta-je-bilo-jegovoga&catid=301:joek-radnik&Itemid=575
i(l) str. 64. sim:
http://issuu.com/mnovine/docs/mnovine964i             
i(l) str. 64. sim:
http://www.mnovine.hr/images/pdf/964/mnovine964i.pdf                   

GA Tresnjevka - Protuletje se otpira, 03:42

GA Tresnjevka - Protuletje se otpira

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #627 : Ožujak 23, 2014, 08:00:28 poslijepodne »
Birkokroacija

Međimurske novine, br. 965, 14.03.2014.
e-vundano 17.03.2014.

Vuk sit i birke na brojo

Nebrete veruvati, ali nišči neče (međimursko-)županovoga BMW-a. Vsi sam spituvlejo, a nišči kaj bi porinul roko v žep i kaj bi ga kupil.
ZADNJA VEST: Predi nek sam završil z premišlavanjem zazvedil sam da je, ipak, stigla prva ponuda za BMW. Došla je z Siska od Marine Lovrič Merzel. Nekak jo čistam razmem, ak so joj Sisčani ne dali kaj si kupi novoga Audija unda je malo stareši i čuda faleši i to županov) BMW kaj si ona popuni svojo štalo. Mela bode pravoga auta, a ne bode preveč potrošila. Na vse zadje još vu zadnjemo redo z malaj slovaj je napisano nek se račun pošle na Hrvaške šume, a to pak županico unda ne bode nikaj koštalo. Vuk sit i birke na brojo!

Nebrete veruvati, ali nišči neče županovoga BMW-a. Vsi sam spituvlejo, a nišči kaj bi porinul roko v žep i kaj bi ga kupil. Nekak sam se v sebi nadjal da se bode javil negdašji župan, Jožek Posavcov, pak je to ipak jegovo dete, on ga je k hiži dopelal na cesto i v kolono spravil Ali kak zgledi več je ljubav minula ili kak bi teca Jalžica rekla: dauko od oči i prsti, dauko od srca. Makar je beemwe još navek na dobromo glaso i v kondiciji. Kak god, ipak so to nekša čudna vremena ili pak smo mi Međimorci nekši čudni ljudi, onak malo na svojo roko. Napriliko, Ameri so davali čuda vejč od dvajsti jezer dolarov za robačo Monike Levinski vu šteroj se parila z negdašjim precednikom Klintonom, a mi nečemo dati dvajsti jezerač oerov za uščuvani i kak curica lepi beemwe. I to županov.

Delati v čakoskoj grackoj upravi je siguren i jako dobro (pre)plačeni posel i zato se vsi držijo za te posel kak pijanec za potno leso i ne ftegnejo nikaj drugo delati, očem reči, ne vupajo se pustiti kaj jim ne bi nešči zavzel to mesto. Dok jempot dojdeš do tak lepoga mesta malo vejč kak nika se ne dela, boš se staroga vraga dal od teh jasli, štere punijo čakoski porezni obvezniki. Pripoveda se da nešterni, štere je na posel donesla politička kalna ili pak koaliciska voda, sam hodajo na posel jerbo ne znajo kaj bi delali. Istina je jedna, plača je velika i na vreme, očem reči, vsaki mesec, pak je nišči ne bedasti kaj bode se dal fkrej od toga kruha brez motike. Dok sam to zazvedil, nebrem več par noči spati i furt si gruntam kak bi se, itak, i ja zrival delat vu tu fabriko? Što zna, kapo ne nosim, pak bode mi mortik nekaj spametnoga palo na pamet.

Vidla žaba kak kojo mečejo potkove, pak je i ona zdigla nogo. Tak so bar čakoski gracki večniki rekli, i to oni oporbenjaki šterima je nigdar nikaj ne praf, da je Štef Kovačov, čakoski gradonačelnik del na dnevni red osnivanje Zaklade za pomoč nadarenaj đakaj, študentaj, študenticaj i mladim ljudima. Najme kaj, gospon Štef je ne štel biti hujši od naše županije i župana, šteri imajo svojo zaklado "Katruža" prek štere pomažejo betežnim Međimurcima kaj dojdo do preveč dragoga, a potrebnoga, za zdraviče i dugo živleje, lekeca. A znate kak je to na grackomo večo gde gradonačelnik, očem reči, esdepe i jegova družina, imajo dosti roki kaj morejo vse zglasti kaj jim padne na pamet. I ja sam za to kaj se pomore spametnoj čakoskoj deci kaj pokažejo kaj znajo, ali tak kak je zafremana tua Zaklada dr Iveka Novaka teško kaj bi mogla onak delati kak je to spalnerano. Najme kaj, Zaklada bode pomagala vsim mladima, šteri so ne stareši od 35 let, a spametneši so od običnih smrtnikov, očem reči, nadareni so ili kak bi sosed Pišta rekel, imajo nekaj malo vejč soli v glavi nek drugi. Ak sam vam ja to dobro razmel nadareni morejo biti zidari, pigeri, tesari, keramičari, strujači, vodači, limari, đaki, študenti, športaši, ogjogasci, bandisti, tamburaši, partijci, pevači, tanceri, vinogradari, vočari, ribiči, lovci, kompjuteraši i kaj nam dale nabrajal i vsi se morejo javiti gradonačelniko ak bodo morali iti nekam kaj vsima drugima pokažejo vse kaj znajo. Mortik i čakoski klošari med sobom imajo nešternoga šteri je nadareni za svoj posel od šteroga več na leta živi, a kakši so oni več je, brzčas, ga bodo poslali  z moljbom nek ide štečit pred gradonačelnikova vrata, očem reči, Zaklado. Jako sam najgerek kak bode Štef došel na kraj z vsim tim spametnim i nadarenim Čakovčankama i Čakovčancima, šteri od ovoga tjedna morejo računati na gracke peneze, šteri jiv čakajo v Ivekovoj zakladi. A nesam vam rekel da gradonačelnik sam drži cugle vlasti vu zakladi i sedi na kasi jerbo je on upravitelj, a i sam zbira Upravni odbor. Nekak si gruntam da bodo več v pondelek donesli moljbe za peneze nadareni čakoski labodoritaši. Kaj reči? Štef si je sam zakuhal, očem reči, skuhal to kašo, oliti, zaklado, pak jo bode sam i na "švecki stol" donesel.

Ne znati kaj bodemo mi stvorili z našom decom. Bil sam vam v soboto na čakoskomo pijaco i došel je pajdaš (čakoski gracki večnik na vlasti) z vnukom. Za jedno roko je držal vnuka, a v drugoj je mel cekera i ceduljico, štero mo je jegovo bolša polovica, a vnukova baka, v roko fteknula. Furt se spominal z vnukom i najempot ga je zapital: Štefek, što nam davle mleko? Štefek je, kak iz topa, otpovedal: Deda, kaj ne vidiš, pak mlekomat. Kak so tua mala deca spametna i nadarena, vse znajo!

Kak zgledi, posle prvoga čitanja presude Iveko Sanaderovomo za lov v mutnomo u slučajo Fimi Media, Ivek več ne bode dugo sam v rešto jerbo so jegovi negdašji stranački pajdaši, šteri so zobačili peneze i nosili jiv Iveko (tak so bar rekli na sodo) so na pravomo poto kaj i oni dojdo k njemo i tak mo prekratijo duge remetinečke dneve.

Naša Čakovčanka, Tamara Laptoš, štera je več par let gastarbajterica v Uskoko, je na pravomo poto kaj postane šefica, očem reči, ravnateljica (to se bole štacunjski čuje) Uskoka. Vsi se još, kak da je bilo denes, zmislimo kak je , pred tri leti bila zebrana za nejbolšo tužibabo na celomo sveto. Neje to makar kaj, malo je takših na sveto, a sam ona v Lepoj našoj, Tamara zna vse, ak ne još vejč, kak je znal jeni dofčerašnji šef Dinko Cvitan, a moremo reči, i to z rokom na srco, da je čuda lepša od svojega šefa. Nekak je čuda lepše, bar nam moškima, da nas naganja lepa žena nek bilo kak spameten i nadareni moški. Držim fige za Tamaro, red je da i nešči z Međimorja jempot ispliva na nejvišešo štengo.

Ostali bodemo brez Porezne uprave. Ne sam kaj bodo z našaj poreznikaj gospodarili oni vu Varaždino nek bodo zaprli i Porezno upravo v Priloko. Vse sam kaj se tobož nekaj zašpara. A mi v Međimorjo imamo nejmeje poreznjakov na državnomo platnomo spisko od vsih vu Lepoj našoj. Priločka porezna uprav se pakera v ropotarnico povjesti, a Prilok je po gospodarstvenikaj jakši od Čakovca To nesmem na glas reči jerbo nam bodo i čakosko zaprli. Pajdaš i priločanec Pišta je rekel: Bilo je lepo kaj smo ne morali za vse v Čakovec hodati, dok je trajalo. I strosil je fraklec žganice vu več privčeni, ali navek ženi požerak. A vse ono drugo kaj je posle rekel je ne za of tenki novinski paper. Ne bi zdržal.

ZADNJA VEST: Predi nek sam završil z premišlavanjem zazvedil sam da je, ipak, stigla prva ponuda za BMW. Došla je z Siska od Marine Lovrič Merzel. Nekak jo čistam razmem, ak so joj Sisčani ne dali kaj si kupi novoga Audija unda je malo stareši i čuda faleši i to županov) BMW kaj si ona popuni svojo štalo. Mela bode pravoga auta, a ne bode preveč potrošila. Na vse zadje još vu zadnjemo redo z malaj slovaj je napisano nek se račun pošle na Hrvaške šume, a to pak županico unda ne bode nikaj koštalo. Vuk sit i birke na brojo!

Zvir:
http://www.mnovine.hr/novo/index.php?option=com_content&view=article&id=26175:vuk-sit-i-birke-na-brojo&catid=301:joek-radnik&Itemid=575
i(l) str. 56. sim:
http://issuu.com/mnovine/docs/mnovine965i               
i(l) str. 56. sim:
http://www.mnovine.hr/images/pdf/965/mnovine965i.pdf                     

Citat:
Kak se v Međimurju veli BMW?
Je-bem-ve.

Žiga u Lisinskom – Kartruže, 02:59

Žiga u Lisinskom - Kartruže

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #628 : Travanj 03, 2014, 09:24:05 poslijepodne »
Gobac, gobec, gubec, Gubec

2014-04-03

Vu vreme dok je na HTV1, v emisije  „Večer(ka) na 8. katu“, gostuval Davor Gobac, krugoval (delal, radio) GLAS HRVATSKE tal svega prostora vustupil je slikarice i kajkavske spisatelice i recitatorice Rajke Poljak, tere ja tum prigodum prečitala svu pesmu „Gobec“.
Kajti nam Rajkin „Gobec“ ne na raspolagajnu, vevo je nejni kajkavski pisani prozni, (p)rožni puPoljak, v teromu se spomijne gubec:

Vladek je poručil Tortelini al pomodoro e basilico, a mene je zavela Torta al prsuto e mozzarela. Ta torta ni slatka, to je kakti najpoznateša verst kruha vu Umbrie. Zgledi kak male depše teste za picu, i uglavnem je fine. Vladeku je šjora od Giardina pervomu donesla negovo sledovanje. Drugač se tuoga nemre nazvati. Sledovanje. Sledovanje je bile vu originalnemu viniluplastike, kak je gedek vu tvornice Via Col Gusto  - zameržlene. Časna reč če lažem, naj strela boža vu me pukne. Čelavi gazda – kuhar je smeknul z sledovanja poklopec, zgrel, prikeljil te na plastični tenerek kak za ukras, uz te plastična vilica pak tebi Vladek dragi bon apetit. Vladek je po pervi putek ostal bez reči. Ne mogel veruvati očiem, ne same svojem, neg ni mojem. Ja sem same ziehala kak riba na suhem, pak sem zela mobitela i sledovanje fotografierala. Jerbo sem mam pomislilja da tega nekomu poviedam, ne bi mi veruval. Jerbo ni ja niesem veruvala vlastitem očmi. Onda me zgrabila kanžđa čeljična praf za serčeke daj sem se zmisljila da moje sledovajne tek trieba dojti. Štiela sem pobeči. Vladek mi nie dal. Muljec, hrabre je pervoga tortelina porinul vu gubec. Gledal me revne vu uoči i rekel kak nije loše. Gdaj on tega meni za neke moje jele veli, ja sem sigurna da nič ne vela. Gledel me ravne i dalše vu uoči i žvakal i žvakal... Vu tem tega došle je i moje sleduvanje... Tuorta.

Zvir/obširneše:
DNEVNIK Z ITALIJE - sedmi tal
http://poljak.jimdo.com/2013/10/25/dnevnik-z-italije-sedmi-dio/

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

….Rajka cajka z Podravine
Mladen Medak Gaga i Kvartet Gubec uz TO HRT a Klapska cajka z Podravine, 04:13

Mladen Medak Gaga i Kvartet Gubec uz TO HRT a Klapska cajka z Podravine

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #629 : Travanj 10, 2014, 08:17:36 poslijepodne »
Varaždinske vesti, br. 3611, 18.03. 2014.

Piše Barica Pahič

Nieje lehke biti sudec

Kaj je pravica zapraf? Si misliju da znaju, a saki vidi same svoju pravicu i na se kaj mu ne odgovarja kriči da je nepravda. I na kaj se onda osloniti? Na znanje? Na zakone? Na moral? Na istinu? Na Bibliju? Ili se deti na kup i s tega zvleči nekaj svojega? I oni šteri su se školali da bi pravedne sudili nemreju siem pogoditi pa jim presude moraju spreispitati još važnejši. Zate su i stručnjaki na mukami.

Na ove premišljanje natirala me ovolietna Godišnja skupščina Varaždinskega književnega društva, održana 8.ožujka (na svetski Dan žena pak su zate se ženske dobile po jen jaglac).

Precednik N Slukić, tajnik T.Orak i precednica NO – a N. Bogojević, podnesli su godišnja izvešča. Nabrojene je se kaj je VKD ostvarile v 2013. letu i kulike knjig su njegvi člani napisali i vundali. Onda se raspravljale o izvešču. Jeni  misliju da se sme računati same one gdi je pisale da sudeluje i VKD, a kaj njegvi člani dielaju bez toga natpisa se ne računa.Večina se s tiem slaže. Bile je rečene i da se za se treba znati jer člani VKD-a niesu same “nosači velikih klobukov” i boemi nek se bave i drugemi, pa i znanstvenemi posli. Rečene je i da VKD nema svoje prostorije, da je f Trakoščanske 24 same gost, ali da  mu miesna zajednica i te meste hoče fskratiti.

Gradski političari se baš ne zanimaju za Društve, pa ni za njegve potrebe za prostorom. Morti misliju da je postojanje književnega društva same trošek i da ga Varaždinu ne treba. VKD-u su kakti dali rodnu hižu V.Jagića, štera je same skladišče smetja. Za obnovu, veliju, nie penez. Izvešče o poslovanju s penezi je dočakane s pljeskom za T. Oraka jer se štima na dlaku. To je prinas rietkest. Znači, poštenjakov ipak ima. Drugač, kak zgledi, na posle s penezi nieki vrag  privlieče same one z dugi persti šteri se berze openeze po one: Moja ruka, tvuoj žep!

No, izvešča su prihvačena pa i plan ovelietnega delovanja. Primljene su i nuove članice Društva; Iva Tkalec, Ljubica Marošević Ribić i Lidija Deduš, najavljena je i proslava 20. oblietnice postojanja Društva. Ali ne znači da nie bile kritike. Tak se M.Varga, inače najpopularejši hrvatski pesnik haikua v Japanu, obrušil se na Ocenjivački sud lanjskih “Senja i meteorov”. On misli da je nagradu trebala dobiti jena, po njegvi proceni, čist druga pesma. Za svoje mišljenje je dobil sedem e-mailov potpore ( a nieje bil član Suda) a ni jeden član Suda nie dobil nijeden e-mail ni potpore ni protesta.Vište zakaj sem tulike premišljala o pravde. Nieje lehke biti sudec. Furt se najde i nad popom pop.

Zvir:
http://varazdinske-vijesti.hr/kaj-je-nase-pitanje-i-nas-odgovor/nieje-lehke-biti-sudec.html
i(l) str. 43 sim:
http://varazdinske-vijesti.hr/pdf/3611.pdf 
Aktuelni broj VV:

Sudec za prav(icu)?
kušni me za prav, 02:39
(kušni me kaj cipele mi se zuju..)

kušni me za prav