Autor Tema: HR.KAJ.NĚ? - Lépa naša kajkavska / pregled tisKAJna  (Posjeta: 541853 )

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
Odg: I k nam so, ipak, došli milijoni z Hrvaške___HR.KAJ.NĚ?-Lépa naša kajkavska
« Odgovori #645 : Svibanj 19, 2014, 10:26:45 poslijepodne »
Međimurske novine, br. 973, 09.05.2014.
e-vundano 12.05.2014.

Piše: Jožek radnik

Premišlavanje Jožeka radnika

I k nam so, ipak, došli milijoni z Hrvaške

Kaj nebomo furt gombali i jamrali kak nikaj ne dojde k nam v Međimorje prek Drave, pred mesec dni je došlo par milijoni pužov. I to vsake fele. A dok imaš par milijoni nečega unda si bogat čovek, ali te puži, a to so vam oni nejvekši bokci jerbo niti hižice nemajo, bodo nam vse pojeli do čega dojdejo. Ne znati de so jiv držali do ve, pak te so lačni bole nek termiti. Morete si misliti kakša je to glad da koprive i luka jejo. Jako sam najgerek kak se jiv bodemo rešili, a nekak bodemo morali ak očemo kaj bodemo meli nekaj za brati od onga kaj smo posadili i posejali. To je vekša nevola od čekov naše drage, ljubljene i nigdar prežaljene Porezne uprave.

Vsi se još dendenes spominajo, pak i ovi pre čakoskoj grackoj vuri, o tomo kak je lepoga govora održal župan v Šajerici za Den županije. Neje to nikaj kaj ga je pofalila prva potprecednica Vlade Vesna Pusić jerbo je on jeni libling, nego ga falijo ljudi na vse strane. Mi Međimorci smo lokomotiva štera v Lepoj našoj vleče naprej, rekel je Matek, ali nejdemo tak fletno naprej kak bi morali jerbo smo mi lokomotiva na vuglen, a ovi šteri na ogej mečejo nam imajo plačo cirka tri jezere kuni. Da bi meli sam malo vejč još bi bole delalai, a i bolšega vuglena bi mogli kupiti, pak bi to vse čuda bole zgledalo jerbo bi fletneše išli naprej i to tak kaj nam bi cela Lepa naša bila jalna. Znate kak je to, mi Međimorci se furt falimo kak je naš međimorski jal naš brend i kak se ga nikak nebremo rešiti, ali rečite mi, prosim vas lepo, na čemo bi nam Hrvati mogli biti jalni? Na našaj plačaj štere so nejmenše v Lepoj našoj ili pak na temo kaj nejveč delamo, a nejmeje imamo? Ili pak mortik na temo kaj smo lokomotiva? A vsi znamo da on šteri naprej leti ili pak visoko štrči navek dobi po gopco! Pak mi Međimorci to nejbole znamo: vsi porezi i nameti se nejpredi i nejfletneše poberejo v Međimorjo. Mi ne bežimo od toga jerbo dobro znamo da božje ide k Božeko, a caro pripada jegovo, sam nas gvinta to kaj nešterni to isto pripovedajo, ali tak ne delajo, pak se državna kasa ne puni z vsih krajov Lejpe naše jednako.

Na Prvi maj, državni svetek da se ne dela nek se fešta i svetkuje, došli so v Čakovec Zoran Milanović, precednik esdepea i Zoki Milanovič, precednik hrvaške Vlade. Došli so na bažol šteroga so pre Staromo grado kuhali esdepeovci. Kak vsi znamo, den predi je naša Međimorska županija mela svoj Den, a obslužavali smo i Spomenden na pogibijo P Zrinskog i Frankopana, ali unda je niti jeden ne ftegnul dojti jerbo je to svetek Sabora, a ne Vlade, a i naš župan je haenesovac, tak da si moremo misliti kak je to vse bajno i sjajno med "kukurikačaj"? To je još ne vse. Zoki furt pripoveda kak moramo šparati, kak je naša država draga, kak trošimo več nek služimo i kak živimo bole nek bi trebalo v toj krizi, a unda je on došel v Čakovec na bažol z sedem državnih auti. I to kak? Vsi znamo da je v Čakovco bila partiska fešta i došel je Zoran kak šef partije jerbo so ga pozvali naši partijci, županijski šef Mladen i gracki Mario, a tu so kcoj došli vsi ostali partiski saborniki, načelniki i gradonačelnik i to je Zoran došel tak kaj si je od premijera Zokija posodil državne aute i unda ga je bilo sram, pak je sobom zel i jega. Zato sam vam mam rekel da so v Čakovco bili obedva i partijac Zoran i premijer Zoki. Dok se fešta so Čakovčanci i Međimorci dobri, a dok tre dojti i nekaj pomoči, nekše peneze donesti unda odide nekam drugam. A mortik ga naši esedepeovci niti ne zovejo za takšega nekaj jerbo mi v Međimorjo več vse imamo. Čudno je da vsi znajo gde smo mi dok tre poreze pobirati?

Rekel sam vam več zadjipot da ga ne pravoga bažola brez "seljakov", pak je tak bilo i ovo leto. "Seljaki", očem reči, haesesovci so kuhali svojega bažola na Martici, kak i navek. Tam je posle odličnoga bažola grmelo i prašilo se, ali se vse to zalijalo z dobrim gemištima i v društvu Zorana Vidovića - Zokija, gazde i šefa međimorskih "seljakov" i jegov pajdašov, tak da bode toga prvomajskoga piknika teško pozabiti. Što zna zna!

Za Den županije je Zrinska garda, štero vodi Lojz Sobočanec, poklonila nam Međimorcaj bisto Petra Zrinskoga štero je napravil sin naših bregov i goric, Mihael Štebih, kipar, slikar i gardista. Postavili smo ga pred zgradom županije i to tak kaj gledi prema hiži kak da je porter i kontrolera da težaki ido na posel, a da pak z posla. Najte me krivo razmeti, pak je to ne spomenik za težake županije nek za vse naše Međimorke i Međimorce i zato ga ne tre skrivati. Peter je pravi mož, a tak ga je i Miha sklesal, i zato ga je trelo brnuti prema vulici nek ga vsi vidijo šteri polek idejo. Mi domaći ga teško najdemo, a kak ga bodo unda stranjski našli.

Dok sam videl Petra Zrinskoga kak zgledi kak pravi mož, a takši je i moral biti ak je vupal reda delati v Ausrougarskoj, mam mi je na pamet opal naš Mikloš Zrinski Sigecki, šteroga smo deli na skradnico v čakoski park. Nebrem veruvati da je Mikloš bil tak mali kak kepec, a tulikši let so ga Turki ni mogli sfondati. Nekaj mi tu ne štima. Trelo bo Mikloša dodelati ili pak novoga i vekšega naprajti kaj bode onakši kakši je bil: strah i trepet negdašje Evrope. Ak je prevnuk Peter takši mož unda je pradedek Mikloš moral biti još vekši i jakši. Pak pred jim so bežali i klečali, i to na leta, vsi Turčini.

Kaj nebomo furt gombali i jamrali kak nikaj ne dojde k nam v Međimorje prek Drave, pred mesec dni je došlo par milijoni pužov. I to vsake fele. A dok imaš par milijoni nečega unda si bogat čovek, ali te puži, a to so vam oni nejvekši bokci jerbo niti hižice nemajo, bodo nam vse pojeli do čega dojdejo. Ne znati de so jiv držali do ve, pak te so lačni bole nek termiti. Morete si misliti kakša je to glad da koprive i luka jejo. Jako sam najgerek kak se jiv bodemo rešili, a nekak bodemo morali ak očemo kaj bodemo meli nekaj za brati od onga kaj smo posadili i posejali. To je vekša nevola od čekov naše drage, ljubljene i nigdar prežaljene Porezne uprave.

Dugo se je to kuhalo v esdepeovom lonco i na vse zadje je kuhar Slavek, kum vsih kumova, ostal brez posla. Dugo se je pripovedalo kak se Slavek i Zoki spominajo sam prek nišana, ali dok je Slavek gulil nas Hrvate i punil državno kaso Zoki je magadil. Unda je došel na svetlo dneva Slavekov pajdaš Dragun, šteri je dobil zajma črez nered, posle so vum došli grehi sisačke županice Marine Merzel, a Slavek joj je bil kum, ali dok ga je stajla glavna porezna šekutorica Nada Čavlović Smiljanec unda ga je Zoki zel na zob. Dok je Zoki zazvedil kaj je svojim pajdašima, prek predstečajni nagodbi (a i mimo jif) oprostil stotine milijoni kuni, unda se je kupica prelijala i od torka je minister za peneze Slavekov zamjenik, Boris Lalovac. Gazdi je prekipelo i odrezal si je deesno roko. Najgerek sam je li mo bode dosti leva kaj ostane i dale šef Partije i precednik Vlade ili pak bode odišel po riti k meši kak naša soseda z Dežele Alenka Bratušek?

Ve vidite na kaj so nas dopelali naši "kukurikači". Vsi so v Evropi odišli vum z krize sam mi i Cipar ne. Osem let so se "kukurikači" prepravlali kaj bodo prevzeli vlast v Lepoj našoj i ve dok so došli na vrh neso znali kaj naprajti, pak so nas pokoturnuli doli z brega. Mi smo veruvali da oni nekaj znajo, a ve se pokazalo da ništ ne znajo, a nečejo priznati da ne znajo i ve smo tu gde smo je. Tak nam i treba!

Zvir:
http://www.mnovine.hr/kolumne/Jožek%20radnik/1/I%20k%20nam%20so,%20ipak,%20došli%20milijoni%20z%20Hrvaške
i(l) str. 56. sim:
http://issuu.com/mnovine/docs/mnovine973i                     
i(l) str. 56. sim (?):
http://www.mnovine.hr/images/pdf/973/mnovine973i.pdf      (?)   

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *   

Puž-muž, diži roge van
Žena muža za buču prodala, 01:03

Žena muža za buču prodala
Švicarsko-nemački TV i radijski modél za spâs nestandardizéranoga kajkavskoga (čakavskoga)
(kajkavska, čakavska i štokavska inačica članka):
http://www.forumgorica.com/kajkavski/hrvacki-trojezicni-pluralizem-ili-sto-jenoumle/msg23549/#msg23549

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
Odg: Oni “f krletki” bi mogli osnovati stranku___HR.KAJ.NĚ? -Lépa naša kajkavska
« Odgovori #646 : Svibanj 22, 2014, 01:13:35 prijepodne »
Varaždinske vesti, br. 3619, 13.05. 2014.

Piše prof. Barica Pahič

KAJ je naše pitanje i naš odgovor

Oni “f krletki” bi mogli osnovati stranku

Da se nekaj, osim graha, kuhale, znali su same znalci. Ostali su osečali nekaj čudnega v zraku.
I dogodile se; čerupanje med “kukurikavci” i nuova uhičenja vu Varaždinu. Si trdiju da su nevini i da ne razmeju optužnice. O tem na berzinu nemrem suditi. Niesem jim blizu. Ali sem čula jenu ciničnu ideju; naj si oni šteri su več “f krletki”, ili vu nje buju naskorem, osnuju nuovu stranku. Članstva jim nebu zmenjkale, a mogli bi organizierati i podružnice. Varaždinska bi jim bila zbilja brojna. Mogli bi osnovati i vladu v sjeni. Premijera i ministra gospodarstva več imaju, a i minister financija jim je izgladen.

Komaj sme se priviknuli na te da imame nuove svece, a več su došli “merzli sveci” i tuo ftruc temu kaj se slavil Praznik rada. Največi diel dneva bile je tople, dišal je grah z mesom i špekom, popieale se i veselile. Slavile se na se strani, i tuo saka politička stranka na drugem meste; varaždinski SDP na Dravi, HNS na Trakoščanu, a HDZ v Ljubeščici. Političari su pokazali velike zanimanje za severni diel Hrvatske.

Pomislile bi se da su došli zu zate kaj jim je najbližeše pa buju jim putni stroški najmenjši, ali nam je laburist Lesar otkril da je Premijer f Čakovec došel s pratnju v sedem auti, kak da je kralj. (Nie važne a je ili nie, ak se on tak oseča.) Od tam se v Zagreb nie štel mime Varaždina same prepeljati. Došel je pozdraviti gradonačelnika Habuša (s pratnju) i građanem čestital Pervi svibanj. Ministrica vanjskih poslov i HNS-ovka pak je v Trakoščan došla ohrabriti svoju rasciepljenu i potkurtanu stranku i nadihati se friškega zraka, a morti se zmislila i na onu štera se baš f Trakoščanu dogovorila za EU s Slovencem B. Pahorom. Morti si je gđa Pusić i pred ploču z šterom je ovekovečen tie sudbonosni dogodek i male zdehnula.

Na kraju je zjavila da je proslava Praznika rada tradicija, na kaj su ji statisti i jelci graha jake zapljeskali. Ne zna se je li se pritem zmislila svojega obečanja 200.000 radnih miest i kak ji je pri sercu z denešnjih 350.000. I ministrica kulture je bila blizu i pohvalila naše kazališče. Saka čast! Daleke od toga da je tuo f predizborne svrhe! Gospon Karamarko pak je, skromen kakev je, došel v Ljubeščicu prerezati nekakšnu žnoricu. Pokazal je da misli na gospodarstve i održal govor f šterom je špotal one na vlasti. I sindikalisti su reagierali oštre. Prizivali se ostavku Vlade i dielili čeljene kartone. Potkraj su “merzljaki” se pokvarili s dežjom i severnim vetrem probali rashladiti vruču političku atmosferu. Da se nekaj, osim graha, kuhale, znali su same znalci. Ostali su osečali nekaj čudnega v zraku.

I dogodile se; čerupanje med “kukurikavci” i nuova uhičenja vu Varaždinu. Si trdiju da su nevini i da ne razmeju optužnice. O tem na berzinu nemrem suditi. Niesem jim blizu. Ali sem čula jenu ciničnu ideju; naj si oni šteri su več “f krletki”, ili vu nje buju naskorem, osnuju nuovu stranku. Članstva jim nebu zmenjkale, a mogli bi organizierati i podružnice. Varaždinska bi jim bila zbilja brojna. Mogli bi osnovati i vladu v sjeni. Premijera i ministra gospodarstva več imaju, a i minister financija jim je izgladen.

Zvir:
http://varazdinske-vijesti.hr/kaj-je-nase-pitanje-i-nas-odgovor/oni-f-krletki-bi-mogli-osnovati-stranku.html

i(l) str. 23.  sim
http://varazdinske-vijesti.hr/pdf/3619.pdf
Aktuelni broj VV:
http://varazdinske-vijesti.hr/online/Main.php?MagID=1&MagNo=1         

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Kavaliri - Baurico - TV Spot, 02:40

Kavaliri - Baurico - TV Spot
« Zadnja izmjena: Svibanj 22, 2014, 01:16:45 prijepodne Ljudevit Kaj »
Švicarsko-nemački TV i radijski modél za spâs nestandardizéranoga kajkavskoga (čakavskoga)
http://www.forumgorica.com/kajkavski/hrvacki-trojezicni-pluralizem-ili-sto-jenoumle/msg23549/#msg23549

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
Predizborna kampanja se zalaufala, najte vse veruvati_HR.KAJ.NĚ?-Lépa naša kaj.
« Odgovori #647 : Svibanj 22, 2014, 11:59:54 poslijepodne »
Međimurske novine, br. 974, 16.05.2014.
e-vundano 19.05.2014.

Predizborna kampanja se zalaufala, najte vse veruvati

Drugi potprecednik Vlade i minister regionalnoga razvoja, Brankec Grčičov na svetlo dneva je zišel z "istinum" kak naše gospodarstvo posluje z dobičkom i da smo mi zišli vum z krize. Dok mi se Brankec motal po pameti najempot mi se je vužgala ona nejmenša svečica, pak sam sam sebi rekel: Jožek, Jožek, kak si stareši vse si bedasteši, pak si pozabil da traje predizborna kampanja za Eu izbore i da se ve sme vse govoriti i obečuvati i za to se nigdar ne mora odgovarjati biračkomo telo. Brzčas nas Brankec ima za norce kak da mi neznamo da so nam gospodarstveniki v riti.

Znate kak vu nejstarešoj knigi Bibliji piše: Dragi Božek, ak nam bodeš sodil po našim grehima što bode ostal? Nekaj slično bi mogli reči i za precednika Zokija i jegovo Vlado, jerbo ako Zoki bode natiral vsakoga ministra šteri nikaj ne dela, ne dela kak tre ili pak je žel ispod žita, što bode ostal vu velikoj i svetešjoj hiži na Markovo trgo? Nejpredi je odišel prvi potprecednik Ratko Čačić. Jega so natirali Mađari, ve ne dugo je odišel financ minister Slavek Liničov. Vse se glasneše pripoveda da je sam pitanje dneva da bode odišel Zmajlovič, a Jakovini se fotelja več hajdig dugo nuše. Minister za đake, študentice, profesore i navučitelice, Željkec Jovanovičov, je vse zmešal pučkaj, sredjaj i visokaj školaj tak da nikomo ne bode čudno ak mo se bode Zoki zafalil. Vsi znamo da je on z Reke, a i Linič je odnod tak da bode jako teško kaj bi ostal, jerbo s kim pajdašiš takši si i ti (pajdašija ne norija). Najbrž se tu čakajo izbori za EU parlament, pak bode posle toga nastavljeno veliko čiščeje v hrvaškoj Vladi. Za jim bi trebal kufre pakerati i minister Maras, a i Siniša Hajdaš Dončić je več ne v Zokijovoj cukor-piksi. Za ministra regionalnog razvoja Brankeca Grčiča se več dugo pripoveda kak se je ne baš znašel v mistarskoj fotelji (tak velijo i ovi pre čakoski gracki vuri) i da jo pomalem prazni, a i Vrdoljak je čuda vejč obečuval. Ministra obrane Tončeka Kotromanoviča bodemo mi Međimorci zmenili jerbo nam neda kasarno, očem reči, vojarno zabadav, a Zoki i Vesna so nam jo obečali. Nas Međimorce je našel kaj nas bode gulil. Ak oni šteri vse nejbole znajo tak velijo unda se tak bode i pripetilo i jako malo ministrov bode ostalo. Ostali bodo Ostojići i haenesova kvota z prvom potprecednicom Vesnom. Teško je biti minister, očem reči, dober minister i ne preveč grehov delati jerbo denes so vremena takša čim vekšega greha napraviš pokora se odelavle v ropotarnici povjesti. Što zna kak bodo završile te turbolencije vu Vladi kaj bi rekel te male i velike rokade na velikoj "kukuriku" vladajućoj šahovskoj ploči. Vlada vlada, kriza je vse vekša i vekša, a penezi nas čakajo v Briselo, a mi (čitaj: naši ministri) jif ne znajo zeti. Kak zgledi, mi kak biračko telo smo dali svoje glase za promene, ali kak zgfledi da smo pak v kmico vritnuli jerbo smo ne šteli promjene na huje.

Kak zgledi da je drugi potprecednik Vlade i minister regionalnoga razvoja, Brankec Grčičov zazvedil da je na listi za odstrel, pak je, prek noči, na kup del hruške i jabuke, to je zbrojil, nekaj je oduzel, ono kaj mo je ostalo je podelil, a a vse skupa je pomnožil tak da je, na vse zadje, na svetlo dneva zišla "istina" kak naše gospodarstvo posluje z dobičkom i da smo mi zišli vum z krize. Do fčera smo bili v krizi do guta, a denes je presvetilo nekše novo sunce ili pak je nešči vužgal svetlo na krajo šest let dugoga kriznoga i kmičnoga tunela. Dok mi se Brankec motal po pameti najempot mi se je vužgala ona nejmenša svečica, pak sam sam sebi rekel: Jožek, Jožek, kak si stareši vse si bedasteši, pak si pozabil da traje predizborna kampanja za Eu izbore i da se ve sme vse govoriti i obečuvati i za to se nigdar ne mora odgovarjati biračkomo telo. Brzčas nas Brankec ima za norce kak da mi neznamo da so nam gospodrstveniki v riti.

Ne znati je li bodemo i Međimorci jempot došli v Ginisovo debelo knigo rekordov, ali ove dneve smo zazvedili da smo rekorderi. Najme kaj, zazvedili smo da se za leto dni zaprlo v Međimorjo 124 obrtov i ak to spreračunamo dojde na to da se vsaki tretji den zapre po jeden obrt. To je ne za faliti, ali je tak. To so nam naša Vlada i poreznjaki privoščili. Ali to je još ne vse jerbo se po sobotaj i nedelaj ne dela, a dok još denemo kcoj, očem reči, zememo fkrej svetke i osvetke unda zazvedimo da se vsaki drugi den vgasne po jeden obrt, točneše rečeno, vsaki drugi den jeden obrtnik odide po riti k meši. To sam vam stiha rekel, pak pazite kaj to ne bi minister Brankec zazvedil!

Minister za zdraviče, gospon Ostojič, je del na listek lekov i zdravoga šumskoga zraka, tak da je ve i za tej lek tre meti receptlina ili pak ga morate sami v kešo colati. Čim so to zazvedili ovi vu Hrvaškaj šumaj mam so našnjofali velikoga biznisa i lepe peneze, očem reči, kruha brez motike.  Mi v Hrvaškoj imamo čuda penez, a nesmo kak ftičeki Božekovi i zato nebremo nikaj dobiti zabadaf. Kaj vas ne bode nešči zadrobiščil v šumi brez bukse ili pak, nedaj Božek, brez penez, zazvedil sam za nejnoveši i prvi cenik od kak je dragi Božek sveta i šume stvoril: španceranje po šumi 40 kuni; dihanje friškoga zraka 60 kuni; drkanje po šumi 55 kuni; cucanje, vsejedno gospa ili pak gospon 20 kuni; pražnjenje črevi + nucanje hrastovoga listja 60 kuni; pražnjenje črevi + borova kitica mesto rit papera 40 kuni; pražnjenje črevi v pesje vrečice, šuma časti, zabadaf; videti živoga medveda 200 kuni; videti lovca brez dozvole, foršus 300 kuni; podehnoti plavoga cveta 5 kuni; podehnoti črlenoga cveta 15 kuni; zgaziti cveta, šteroga god 10 kuni; zgaziti črlenoga cveta 20 kuni; piti vodo z potoka 4 kn gutljaj; seks za grmom 100 kuni; seks-pederi 200kuni; seks ženi 100 kuni; seks ženi - publika, po glavi 20 kuni; gledati v srno 110 kuni; spominek z srnom 140 kuni; gledanje divje svije 120 kuni; spominek z divjom svijom prek mobitela 200 kuni.

Vse ono kaj ga nega v ceniko, a lugar vas najde da ste nucali ili delali naplačivle se kak je lugaro čef. Lugari isto kak i policaji za plačanje mam davlejo 50 procentov popusta. Vse se zna, vse se vidi, pak što nuca nek se zravna v šumo jagode brat. Ak ga medo ne zadrobišči. Tak vam je to v neklepšoj maloj zemli za veliki počinek.

Zvir:
http://www.mnovine.hr/kolumne/Jožek%20radnik/1/Predizborna%20kampanja%20se%20zalaufala,%20najte%20vse%20veruvati
i(l) str. 56. sim:
http://issuu.com/mnovine/docs/mnovine974i                       
i(l) str. 56. sim (?):
http://www.mnovine.hr/images/pdf/974/mnovine974i.pdf       (?)   

Žena me kune i jake špota,
za velkog bedaka, za
norca me ma.

TS Delirij - Vinska kaplja, 02:33

TS Delirij - Vinska kaplja
« Zadnja izmjena: Svibanj 23, 2014, 12:03:00 prijepodne Ljudevit Kaj »

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
Priestolnica europske kulture i Metel Ožegovič___HR.KAJ.NĚ?-Lépa naša kajkavska
« Odgovori #648 : Svibanj 24, 2014, 02:00:28 prijepodne »
Varaždinske vesti, br. 3620, 20.05. 2014.

Piše Barica Pahič

Priestolnica europske kulture i Metel Ožegović

Varaždinska knjižnica, štera je med pervima v Liepe Naše (od 1836.), denes nosi ime svojega osnivača Metela Ožegovića, v one vrieme svestrane obrazovanega i poštovanega intelektualca, uglednika i dobrotvora, šteri ni deloval same vu Varaždinu, neg i v Pešti i Beču i čija mišljenja su uvažavale i najvišeše inštancije ondašnje vlasti. Njemu je 8. svibnja Knjižnica obilježavala 200. oblietnicu rođenja.

Pišem i radi usporedbe njegve brige za kulturni razvoj svojega naroda i delovanja denešnjih političarov i tajkunov šterim je kultura “deveta rupa na svirali”. Fnogi (tega sme denes svedoki) grabiju same za sebe. I javne i potajne! Ak mi kie imenuje i dokaže za jenega našega denešnjega močnika i bogatuna da je dal napraviti bar jenu siem dostupnu škuolu s penezima z svega žepa, a nie na dug i nie na račun poreznih obveznikov, od mene dobi cielu jednu moju mirovinu. Obogatil se nebu, ali za mesečne režije bu imel.

Pervih dnevov svibnja meseca varaždinske novine su pisale o tem kak se Varaždin bu kandidieral za europsku priestolnicu kulture. Maribor je tuo od lani. Sledeči bi mogel biti Varaždin, ali kak ima i drugih kandidatov, se ovisi o tem šteri bu imel jakši lobi, protekciju med političari. Varaždin ima jake razloge za tu čast: stara gradska struktura, barokni graditeljski štih (cirkve i palače), kazališče starejše od zagrebačkega HNK-a, Varaždinske barokne večeri, bogati kulturni život (jedna od pervih gimnazija v Hervatski), brojne srednje i visoke škuole i sveučilišče, negdašnje političke središče ( “Mali Beč”), grad tri put proglašen kak najuređeniji grad kontinentalne Hrvatske i se tak do knjižnice štera je takaj med pervima v Liepe Naše (od 1836.). A ona denes nosi ime svojega osnivača Metela Ožegovića.

Njemu je 8. svibnja Knjižnica obilježavala 200. oblietnicu rođenja. Prof. Jasminka Štimec je za tu prigodu vredila izložbu dokumentov o njegvem življenju i delovanju. Svečanest je otprl ravnatelj Mario Šoštarić. Govoril je o začetkima Knjižnice, razvoju, promenami njejnega imena i denešnji problemi. Zmislil nas je i na jake ambiciozni projekt nuove knjižnice, predstavljen prie več let, od šteroga do denes nikaj. Morti bu aktivierani, ak bi Varaždin dobil čast šteri se nada. Onda je dr.sc.Vladimir Huzjan predstavil rezultate istraživanj o življenju i delovanju M. Ožegovića, v one vrieme svestrane obrazovanega i poštovanega intelektualca, uglednika i dobrotvora, šteri ni deloval same vu Varaždinu, neg i v Pešti i Beču i čija mišljenja su uvažavale i najvišeše inštancije ondašnje vlasti. Prigodnu poštansku omotnicu sa žigom velike oblietnice predstavil je Josip Jelenečki z Kluba kolekcionara. Svečanest su uveličali i mladi glazbeniki Filip Vincek i Benjamin Jagec.

Ne pišem ove same radi kulturnega i dobrotvornega delovanja M. Ožegovića i njegvega doprinosa tomu kaj se Varaždin v 21. stolietju more kandidierati se za europsku priestolnicu kulture, neg radi usporedbe njegve brige za kulturni razvoj svojega naroda i delovanja denešnjih političarov i tajkunov šterim je kultura “deveta rupa na svirali”. Fnogi (tega sme denes svedoki) grabiju same za sebe. I javne i potajne! Ak mi kie imenuje i dokaže za jenega našega denešnjega močnika i bogatuna da je dal napraviti bar jenu siem dostupnu škuolu s penezima z svega žepa, a nie na dug i nie na račun poreznih obveznikov, od mene dobi cielu jednu moju mirovinu. Obogatil se nebu, ali za mesečne režije bu imel..

Zvir:
http://varazdinske-vijesti.hr/kaj-je-nase-pitanje-i-nas-odgovor/priestolnica-europske-kulture-i-metel-ozegovic.html
i(l) str. 23 sim:
http://varazdinske-vijesti.hr/pdf/3620.pdf   
Aktuelni broj VV:

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Nenad Kumrić CHARLIE, Kvartet Varaždin i Carevi - Ja sem Varaždinec (Lijepom našom), 03:12

Nenad Kumrić CHARLIE, Kvartet Varaždin i Carevi - Ja sem Varaždinec (Lijepom našom)
« Zadnja izmjena: Svibanj 24, 2014, 02:09:16 prijepodne Ljudevit Kaj »

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
Odg: Vsi poti vodijo v gorice__HR.KAJ.NĚ?-Lépa naša kajkavska / pregled tisKAJna
« Odgovori #649 : Svibanj 26, 2014, 10:43:16 poslijepodne »
Međimurske novine, br. 975, 23.05.2014.
e-vundano 26.05.2014.

Vsi poti vodijo v gorice

Minuloga vikenda vsi poti so vodili v brežno Međimorje, očem reči, v brege i to tam gde raste grozdje, tam gde so pelnice, a v pelnicaj lagvi, a v lagvima vino. Vsi več znamo, a i vrapci popevlejo po krovaj i drevjo, kak je mesec majuš rezerverani za vinsko fešto v Svetomo Vrbano, Železni gori, Štrigovi i vsim breščajkima kud so gorice restepene. Minuloga vikenda smo se vsi shajali vu štrigovskoj šporckoj dvorani gde se je vino pretakalo z flaši v kupice, a z kupički v naše navek žene požerake. Ta fešta, z imenom i conom Urbanovo zvana, je tri dni trajala i verjem da so vsi došli šteri so kanili, a nešterni i tripot.

V petek so naši županijski političari širom otprli vrata dvorane, v soboto je dvorana bila tak puna kaj je trelo čakati kaj nešči zide vum na zrak kaj se moglo nutri dojti, dok je v nedelo došel i Zoki, precednik Vlade. Gledal je, brzčas, na televiziji kak so vsi Međimorci v Štrigovi s kupičkaj vinčeka v rokaj, pak je bil najgerek što je itak te vse ljude v Štrigovo dovlekel, pak je i on doletel glet.

Došel je Zoki v nedelo odvečer kaj nebodemo mi Međimorci gombali kak visoki političari ne delajo v nedelo. Ali je došel sam. I nikaj je ne pil. Mortik je sam i vozil. A kaj je unda dohajal na vinsko fešto ak je ne kanil piti? I to ne bilo kakše vina, neg međimorskoga, a ono je nejbolše na sveto i bližešim planetama. Dočakali so ga naši županijski političari, saborniki i domaći šrajfi, a oni šteri v nedelo ne delajo so ne došli. Morem vam reči da je obišel vse naše vinare, a duže se je zadržal tam gde so puce dobrote i finote delile. Kakši je, itak, Zoki karakter da so ga lepe Međimorke ne uspele na "greh napelati" kaj bi si bil malo spil. Najbrž on zna da je na cesti dopuščeno 0.5 promilov, a i naši međimorski policaji ga poznajo. No, ali ak je išel ravno dimo moral je črez Zagorje prejti, a sam dragi Božek zna je li je on v zagorskoj cukor-piksi.

Denes i zutra bodo naši vinari i vinogradari otprli svoje pelnice, tiblice, škrije, najže., zakurili bodo kotle, peke, roštilje i narezali vse dobrote i finote štere imajo, tak da nas bodo pripravleni dočakali dok mi genemo po potima i stezama Međimorskoga partizanskoga odreda, a te poti se denes zovejo: Vinska cesta. Naši vinari nas zovejo kaj dojdemo još jempot sprobati tua nejbolša vina i to v pelnicaj direkno z lagva v kupičko, a z vene v naše suhe požerake. Tre sprobati zakaj so v lagvima, i to v onim drvenim, nejbolša vina? Tre, ruon tak, sprobati štero vino ide nejbole na tiblico, štero na cvirke, štero pak na kotlovino ili pak roštilj, a štero je, itak, nejbolše kaj premočimo turoša skotanoga vu koščičnomo oljo. Vse to tre sprobati kaj bi mogli našim ženama, deci ili pak vnukaj pripovedati kaj čoveko daje krepost, zdiguvle tlaka i po čemo se pamet dobavla. To je vse tak važno kaj se to nebre nikomo veruvati nek treba čovek sam sprobati i unda širiti istini na pokoleja štera so došla na svet posle nas. Verjem da se bodemo zišli v nešternoj pelnici. Siguren sam v to!

Skorom mi je, na vse zadje, zbeglo to kaj sam štel pofaliti puce i žene kak so i one zazvedile da dobro vinčeko razveseljuje srca, a i davle krepost telo. Hajdigpot mi se je oko zastajlo na pucama i ženama štere so sprobavale žute muškate, tramince z duhom, črnoga pinota ili pak kabernet savinjona. Morem vam reči da se mi moški bodemo morali jako dobro kcoj držati i vejčpot trenerati ak bodemo šteli biti bolši od ženi v športo šteri se igra z punom kupicom v roki. Žene se čuda fletneše vučijo nek mi mislimo.

Ne bi vam znal reči kuliko smo turoši pojeli dok smo čakali kaj nam ga priznajo da je on naš međimorski i da mo je Međimorje zavičaj. To je vse tak dugo trajalo kaj so nam se skorom krave zdošle, pak bi lefko i brez mleka ostali. A znate kak je to: još je nišči ne sira napravil brez mleka. Nebrem veruvati kak je profesor Valkaj došel do toga da turoša imajo rajši moški nek žene, a trdi je, neje preveč veliki, a i lepo formo ima. Kak bilo da bilo brzčas se bodo žene oglasile ak jiv je profesor negdi zakinul. Meni vam je turoš nejbolši z mesom z tiblice, poljani z kuščičnim oljom, a kcoj mladi luk. A to vse je tre zaljati z pušipelom, ali brez olja, ak nečete kaj bi došlo do zastoja prometa v črevima.

Neje čuda vode preteklo pod serjanskim mostom otkak so se mladi venodjali, očem reči, seksali na autobusnom kolodvoro. Nesmo uspeli zazvediti komo je to došlo milo na kolodvoro i kakšo je meštrijo mel te serjanski Don Juan, jerbo kak jo je seksal, ak je ona ležala na želoco, a on na joj? Dok sam to pital teco Franco, a ona je prefrigana kak sam vrag i premazana vsim maščama, fletno mi je otpovedala: Jožek, Jožek, kak si stari tak si bedasti, pak so se oni venodjali kak kujseki, a dok so spazili soseda kak svojo meštrijo za slikati vleče vum z hlač, mam so se polegli na pod. A je li je veni ostal vu venoj to nišči ne zna. Sam vena!

Neje čuda cajta minulo otkak smo postajli bisto Petra Zrinskoga v cvetnjako pred hižom naše županije, a več so se oglasili sosedi z Osterajha. Poslali so depešo nek vugnemo Petra ili pak mo obrnemo glavo jerbo preveč grdo gledi prema Bečo. Pak niti nebre lepše gledati jerbo je znal kaj ga čaka.

Grad Čakovec je organizeral Majski muzički memorijal (41. pot) v spomen velikomo kompozitoro i Čakovčanco Jožeko (mojemo imejako) Štolcero Slavenskomo. Svetešje otvoreje je bilo v Šajerici, otprl je župan, ali skorom nišči je ne došel. Nega bilo niti grackih ocov šteri so to vse organizerali: niti gradonačelnika, niti zamjenika, a niti pročelnika. Nega bilo navučitelov i profesorov, a kak bi unda đaki mogli dojti ak so jiv ovi ne pozvali. Imamo gimnazijo štera nosi Jožekovo ime, a ima odličnoga zbora, ali gimnazijalcov je ne bilo, imamo Umjetničko školo, ravnatelj Božo Bogdanov je bil, ali profesorov i đakov nigdi. Na otvorejo so igrali nejbolši hrvaški glazbeniki iz Zagreba. Nejpredi je igral gudački kvartet "Porin", a posle jiv so nas oduševili Zagrebečki solisti. Vsi znamo da v kvarteto igrajo štiri, a Solistov je bilo jedanaest, dok to pomnožimo dojdemo do brojke 44. Vidite, točno tuliko je bilo nas v publiki. Pak kaj si je naš Jožek ne zaslužil vejč publike? A tak se sveposot štimamo žnjim, a dok nam dojde v Čakovec unda ga ne poznamo i nečemo ga dojti pozdraviti. Čudni smo mi nekši ljudi, kaj ne?

Zvir:
http://www.mnovine.hr/kolumne/Jožek%20radnik/1/Vsi%20poti%20vodijo%20v%20gorice
i(l) str. 72. sim:
http://issuu.com/mnovine/docs/mnovine975i                       
i(l) str. 72. sim (?):
http://www.mnovine.hr/images/pdf/975/mnovine975i.pdf       (?)   

Boris Ćiro Gašparac - V gorice, 03:51

Boris Ćiro Gašparac - V gorice

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
Odg: Norijada i Bolša Hrvatska_____HR.KAJ.NĚ? - Lépa naša kajkavska
« Odgovori #650 : Svibanj 29, 2014, 12:13:24 prijepodne »
Varaždinske vesti, br. 3621, 27.05. 2014.

Piše prof. Barica Pahič

Norijada i Bolja Hrvatska

Po vulicami, kak god je bile hladne, nekoji su drhtali v maturantskimi oblekami. Niesu predvideli da “merzli sveci” buju tak merzli, a da najmrzlejša bude Sofija. Ali su ju  večinom ze svoju norijadu nadmudrili; sponorievali su, skakali, kričali, polievali se z vuodu ne mareči za hladnoču.
       Na TV-u nam več put pokažu emisiju “Bolja Hrvatska”. Svih tih 46 tisuč ovolietnih maturantov bi trebali za dvie, tri, pet ili i več liet postati buolja Hrvatska. Kie tu buolju Hrvatsku bu izgradil, ak si pobiegnu van?

Prešle je duoba maturantske “norijade”, a maturanti još dokončavljeju svoje srednoškolske obrazovanje. Opraštaju se od škole, svojih profesorov, školskih prijateljov. Još buju male vučili za ispit zrelosti, jeni za upise na visoke škole i sveučilišče, drugi pak za zaposlenje, če imaju sreču da ga dobiju.

Po vulicami, kak god je bile hladne, nekoji su drhtali v maturantskimi oblekami. Niesu predvideli da “merzli sveci” buju tak merzli, a da najmrzlejša bude Sofija. Ali su ju  večinom ze svoju norijadu nadmudrili; sponorievali su, skakali, kričali, polievali se z vuodu ne mareči za hladnoču. Negdi pak su, kak npr. pred gradsku viećnicu na varaždinskem Korzu, liepe i kulturne tancali. Je, spelavali su i kojkakve huncutarije i bedastuoče i zmišljali špelancije štere su bile i neprimerene (negde su jenu žensku hitili v morje). Sega sme se več nagledeli, maker se tuo i nie bile znak zrelesti za šteru bu največi broj njih ipak dobil pisanu potvrdu. 

Nekim pak je največi domet slavlja bil napiti se do nesvesti pa su se, morti nenaviknuti na pijaču, morali pobljuvati. Bile je i takvi šteri su ostali ležati na cesti. Ne znam je li pri ovim maturalnim norijadami bile i onie šteri su završili na Hitne, na spumpavanju želuca. Pretpostavljam da je. Jenega pijanega hurmaka sem i ja več f nedelju vidla ležati na cesti pred Katedralu. I još je kričal naj ga ostavime na miru da mu se spi. Na merzli cesti! Razmem da su mladi željni zabave, naviek spremni na šalu i se jim nebi trebale gledeti pod povečalem, ali kaj je preveč, preveč je. Zabava nebi smela prerasti v nasilje i zlostavljanje. Nek mi se ne prigovori da sem staromodna zate kaj me tuo zabrinjava. Nemam rada čuti gda vnuogi od njih svoju budučnest zamišljaju v neke druge deržave. Nek ne veliju da tu nemaju uvjeta ili da jim nieki ne da. Kie nji ima kaj dati ili ne dati ak znaju kaj hočeju? Sviet je njihev, nek stvoriju uvjete, nek stvari zemeju v svoje ruke.

Na TV-u nam več put pokažu emisiju “Bolja Hrvatska”. Svih tih 46 tisuč ovolietnih maturantov bi trebali za dvie, tri, pet ili i več liet postati buolja Hrvatska. Kie tu buolju Hrvatsku bu izgradil, ak si pobiegnu van? Zakaj rezultate svojega znanja, talenta i rada nebi dali svojim roditeljem, svoji zemlji i vu nje koristili svoje znanje, ostvarli svoje izume, vodili svoje firme, doma zaradili peneze i zgrade buolje življenje v buolji Hrvatski. Kaj vani penezi rasteju kak lišče po sveržju? Gdi je junaštve mladih? Gdi jim je odlučnest da preokreneju sviet na bolje?

Zvir:
http://varazdinske-vijesti.hr/kaj-je-nase-pitanje-i-nas-odgovor/norijada-i-bolja-hrvatska.html
i(l) str. 23.(?)  sim
http://varazdinske-vijesti.hr/pdf/3621.pdf 
Aktuelni broj VV:

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vekšega norca od mene ni,
čiji je Štefek kaj v zipki spi

KVARTET GUBEC - JESI VIDEL.mp4, 03:13

KVARTET GUBEC - JESI VIDEL.mp4

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
Odg: HR.KAJ.NĚ? - Lépa naša kajkavska / pregled tisKAJna
« Odgovori #651 : Rujan 07, 2014, 03:33:24 poslijepodne »
Citat:
Kajkavska cajtmašina

Kiseli vuGorki
(V)SE( )ZONA KIS(S)ELE VUGORKOV
Kolovoz i okolo-vozi
IŠLA MAR(T)A Z KOLOVOZA (kolodvora)
Kiseli c(j)elovi, KIS(S-CJ)EL(OV)I, Küsschen-i, kušleci

Međimurske novine, br. 976, 30.05.2014.
e-vundano 02.06.2014.

Esdepe je zgubil izbore, a Dragec Lesarov je podnesel ostavko!!!??

Črnogorci so se nekaj pobunili, očem reči, nekši jif kršeli zajedajo, pak bi šteli pol Prevlake. Nebrem razmeti, pak kaj so oni pozabili da je negda naša bila Boka Kotorska i ak očejo pol Prevlake nek vrnejo Boko. Ak oni očejo kaj bode jif vuk sit, unda i mi očemo kaj bodo naše birke na brojo.

Vse ono kaj so političari ne uspeli naprajti naprajla je reka Sava. Najme kaj, političari so ne uspeli vse nas na kup nametati i kaj bi glave skup deli, a čim se Sava rezlijala mam smo bili vsi kak jeden, dali smo vse kaj smo mogli, vse kaj smo meli sam kaj pomoremo onima šterima je voda odnesla krova nad glavom. Nebrem razmeti zakaj mi nebremo navek biti tak zdobra jedni z drugima, a ne sam unda dok nam nekša nevola dojde na vrata? Vsaki od nas je dal kuliko je mogel, a i još se davle jerbo nejvekše nevole počnejo dok se voda povleče. Vsa je sreča kaj so vsi preživeli, a vse ostalo bodemo, vsi skupa, v red dotirali.

Minuli so izbori za evropske parlamentarce. Hajdig je bilo onih šteri so meli željo živeti i delati v Briselo skupa z vsim drugim evropskim političarima. Ak ste dobro pogledali i naši domaći dečki i puce so naprajli svojo listo želja. I neso prešli. A kak bodo i prešli da je sam dvajsti posto nas Međimorcov zišlo na izbore? Glase so išli davat esdepeovci, haenesovci i kak i navek, penzioneri. Međimorje je pak pokazalo da je još navek lejpo i črleno. Črleni so još bili Varaždinci, Istrani i Primorsko-Goranska županija skupa z Rekom. Verjem da znate kak je hadeze z svojimi kompanjoni dobil šest europarlamentarcov, "kukurikači" štiri, a trdi je "Oreh" sadovje premazano vsim maščama dobil jedanajstoga. Dok so hadezeovci popevali, "kukurikači" se sfadili, naš vodeči laburista i šenkofčar, Dragec Lesarov je podnesel ostavko jerbo je jegova lista odišla po riti k meši i neje prešla praga. Kuliko sam mel za čuti da so "kukurikače" ne pobedili hadezeovci nego Mirela Holy i jeni "Oreh", ali vam se je ne bi z tem složil. Najme kaj, znuom da je esdepeovcima teško priznati da so jiv potukli i to do zemle, hadezeovci, ali "Orehi" so zeli glase laburistima, jerbo jim največ falijo. Kak bilo da bilo, jeni so dobili, a drugi zgubili, kak i navek. Još niti jempot se je ne pripetilo kaj bi na izboraj vsi pobedili i vsi bili zadovolni. Tak isto, napriliko, je nišči ne mogel znati da bode hadeze v Gorčano potukel, i to do zemle, esdepeja, a isto tak je nišči ne planeral da bodo Serjančari dali glase esdepejo i da bode hadeze zgubil v Podturno. A tak je bilo!

Vsi oni šteri se motajo okoli Urbanovoga se ve falijo kak so naprajli dobroga posla. A imajo se i zakaj jerbo je črez ove dneve bilo v Svetomo Urbano, Štrigovi i Železnoj Gori prek pet jezeri ljudi. Nejveč jif je bilo v štrigoskoj šporckoj dvorani, a vsi ostali smo bili po bregaj, grabaj, goricaj i pelnicaj. Urbanovo je dugo trajalo, a još je bilo prekratko za vse one šteri so ne ftegnuli dojti na sprobavanje naših nejboših vina. Znate kaj, dok mi Međimorci, šteri ta fina vina žlepkamo celo leto, dojdemo v štrigovsko dvorano unda ga ne več mesta za vse stranjske šteri bi šteli sprobati tua naša vina od šterih se pamet dobavla. Zato si vam ja več dugo gruntam kak bi Urbanovo moralo i par dni biti v Čakovco kam bi unda mi dopelali vse one z Hrvaške, Đežele, Osterajha. i kaj nam dale nabrajal, šteri očejo sprobavati i piti tua naša nejbolša vina. I ove z Istre bi pozval, nek probajo čiji so vina bolša, očem reči, nejbolša. Verjem da bodo si naši vinari, župan i turistički težaki vse to pregruntali do drugoga leta i naprajli onak kak bode za vse nejbole. Verjem da mi Međimorci znamo kak to tre naprajti i od čega muhe, očem reči, vinske mušice, crkajo.

Čakoski gracki načelnik oče naprajti takšo gracko upravo kaj bodo graci težaki mogli delati vseposot gde treba. Ne znati gde bode zmogel takše težake i gde so te škole kaj školajo takše težake? Takši kaj so se v se razmeli so se negda školali v Kumrovco, ali tua škola je zdavnja zaprta, ali još postojijo črlene knigice štere mejajo vse diplome. Mortik je na to mislil?

Ne sam Čakovec nek i celo Međimorje zaostaja za Zagrebom. No, pak je i ne čudno jerbo je Zagreb čuda vekši ne sam od Čakovca nego i od celoga Međimorja. Najme kaj, v zagrebečkoj Grackoj upravi so našli 120 težakov šteri so zlagali kam so i kak dugo v školo hodali, očem reči, sfalsificerali so svoje diplome. Verjem da je prinas v Čakovco i v Međimorjo vse vredo i da se mi ne kinčimo z ljuckim perjem. I v Zagrebo je vse bilo vredo i vsi so paperi štimali dok so ne šekutori počeli lohniti. No, ipak smo mi Međimorci odnavek bili poštejaki. I delali pošteno dok se drugač ne moglo.

Zagorski župan i esdepeovec, Željko Kolar je v minulo soboto bil v Kumrovco z vsima onima šteri so došli na Titijov rođendan. Ljudi so došli, a Tito je ne došel, isto kak niti lani. Drug Kolar je vsima lejpo rekel kak je Tito nejveč od vsih ljudi na sveto napravil za Lejpo našo. To je rekel i ostal živ. Je li je on tak mislil ili pak je rekel kaj so štovateli lika i djela druga Tita šteli čuti ne bi vam znal reči. A vsi znamo da dok je drug Tito došel na vlast Lejpa naša je bila do Drine i Zemuna. I Boka Kotorska je bila naša. I Neum, i Trst, a dok je odišel sam pol toga je ostalo. Pak je zagorski župan ne tak mladi kaj to vse ne bi znal?

Stalno naši sosedi na svajo vlečejo i to jempot ovi na severo, a drugipot oni na jugo. Na Janeze smo se več privčili kaj jim sploh oko leti prek meje k nam, a ve pak so kršeli počeli zajedati i Črnogorce. Najme kaj, Janezi se ravnajo kaj bi na Muri delali centrale za strujo. Pak kaj jim je ne dosti kaj na Dravi imajo centralo vsaki seli, a ve bi još i Muro šteli ponucati. Nebrem razmeti, pak kaj so oni ne čuli za sunčane elektrane? Em so čuda faleše i čuda predi jif napravijo. Bodemo jim mi poslali našega inžinera i strujača, Draša Berkopiča kaj jif navči kaj se sunce more naprajti. Z druge strane so se Črnogorci nekaj pobunili, očem reči, nekši jif kršeli zajedajo, pak bi šteli pol Prevlake. Nebrem razmeti, pak kaj so oni pozabili da je negda naša bila Boka Kotorska i ak očejo pol Prevlake nek vrnejo Boko. Ak oni očejo kaj bode jif vuk sit, unda i mi očemo kaj bodo naše birke na brojo

Zvir:
http://www.mnovine.hr/kolumne/Jožek%20radnik/1/Esdepe%20je%20zgubil%20izbore,%20a%20Dragec%20Lesarov%20je%20podnesel%20ostavko!!!??
i(l) zajna stranica sim:
http://issuu.com/mnovine/docs/mnovine976i                         
i(l) zajna stranica sim (?):
http://www.mnovine.hr/images/pdf/976/mnovine976i.pdf         (?)   

Dragec Karlek (Kira)Lesar....

Kries-Kirales, 07:36
Ovo se klanja zeleni Juraj,Kirales
Zeleni Juraj zeleno drevce,Kirales...

Kries-Kirales

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #652 : Rujan 07, 2014, 03:35:43 poslijepodne »
Citat:
Kajkavska cajtmašina

Kiseli vuGorki
Kolovoz i okolo-vozi

Varaždinske vesti, br. 3622, 03.06. 2014.

Piše Barica Pahič

Ne pokaže voda same kakvi su ljudi v nevolje

Ne pokaže voda same kakvi su ljudi u nevolji i neg kakvi su oni štere nevolja nieje zahvatila. Slikarski posel pak otkriva da slikati znači “prodrijeti u vlastitu krv”, “ući u najdublji dio sebe” i “u tami svoga postojanja prepoznati svijetle bisere koji čekaju da budu pretvoreni u metaforiku boja”. Ak človek more drugemi otkriti doživljaj ljepote, napravil je plemenitu stvar.

Tri dogajanja su obilježila ovelietni svibenj; stalni dežđi, velike poplave i izbori za EU parlament. Prinas ljudi ne pamte gorše i težeše poplave od ovie, nie same v naše deržave neg i pri naši susedi. Veliki dežđi napunili su rieke, a največ Savu, štera je od obilja vode čist ponoriela, zrušila nasipe i potopila naselja, puolja, tranjike i šume, vlejala se f hiže i štale, podavila ili pretirala blage i živinu. I ljudi i zvieri muorali su spašavati živu glavu. Bila je, veliju, biblijskih razmerov i se je pokazala; i ljudski mar, i nemar, i dobre, i zlo. No o tem govoriju se novine i RTV – postaje. Dežđi manj curiju, voda se povlači i otkriva same jad i pustoš, a i izbori su prešli. Zvuordali su političke odnose v zemlji. Ni o tem ništ nuevega nemrem napisati niti se šaliti. Kaj je tragične izazivlje suze, a nie smieh. Čemu ritati mrtvega magarca?

V drugi predeli, onie pošteđeni poplave, ljudi živiju po starem i baviju se svojimi posli preživljavanja v ovemi teški časi, ali i stvaralaštvem štere prelazi okvire brige za kruh sagdiešnji. Jena takva osoba je i varaždinska profesorica, pjesnikinja i amaterska slikarica Ružica Marušić-Vasilić. Baš v duoba najgorših poplav otprla je svoju izložbu slik za vučenike, profesore i se druge odrasle i namernike v restoranu Elektrostrojarske škole Varaždin. Ona je poznata varaždinske književne publike nie same kak predstavljačica knjig članov Varaždinskega književnega društva neg i kak njegva bivša predsednica i autorica pesničkih zbirk. Poznata je i kak slikarica štera je več put samostalne ili v skupnimi izložbami otkrila i svoj slikarski talent. Izlagala je v Galeriji “Jamnić” v Lepoglave, v Drugi osnovni, Glazbeni i v Elektrostojarski školi, pa v Galeriji “Forum” i tri put v Likovne galerije Varaždin (LUV-u).

Ovie put je pokazala dvadeset i tri slike na tri temeljna motiva; cvietne, one nadehnute morjem i mrtve prirode. Tu je pokazala največ preciznosti, rafiniranosti, produhovljenosti i posebne slikarske poetičnosti (Svijećnjak i mimoze, 101 ježinac, Vrč i mlinac). Prelievanjem boja realističnim motivem je dala i jenu ezoteričnu meglicu.

Ne pokaže voda same kakvi su ljudi u nevolji i neg kakvi su oni štere nevolja nieje zahvatila. Slikarski posel pak otkriva da slikati znači “prodrijeti u vlastitu krv”, “ući u najdublji dio sebe” i “u tami svoga postojanja prepoznati svijetle bisere koji čekaju da budu pretvoreni u metaforiku boja”. Ak človek more drugemi otkriti doživljaj ljepote, napravil je plemenitu stvar.

Zvir:
http://varazdinske-vijesti.hr/kaj-je-nase-pitanje-i-nas-odgovor/ne-pokaze-voda-same-kakvi-su-ljudi-v-nevolje.html
i(l) str. 23 sim:
http://varazdinske-vijesti.hr/pdf/3622.pdf     
Aktuelni broj VV:

Katarina Toplek: Mura, Mura globoka si voda ti, ti ne miluješ človeka vtopiti

Toplek Katarina, Pjevački zbor „Josip Vrhovski" Nedelišće : Mura, Mura, globoka si voda ti, 02:50

Toplek Katarina, Pjevački zbor „Josip Vrhovski" Nedelišće : Mura, Mura, globoka si voda ti

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #653 : Rujan 07, 2014, 03:37:13 poslijepodne »
Citat:
Kajkavska cajtmašina

Kiseli vuGorki
Kolovoz i okolo-vozi

Međimurske novine, br. 977, 06.06.2014.
e-vundano 09.06.2014.

Vsi dojdo v Međimorje sam penezi nikak!!!!

Kaj je istina istina je. Na svetešji zestanek čakoskoga Grackoga veča došli so vsi glavni šrajfi z Zagreba. Bil je tu precednik Ivo, premijer Zoki i precednik Sabora. Nej znati gda bodo ftegnuli nekaj drugo delati ak bodo hodali vu vsako malo vekšo varoš na gracke fešte. Skorom sam vam pozabil reči da je precednik Sabora, gospon Leko, bil v Čakovco prek svoje zastupnice i potprecednice Dragice Zgrebec. Ne važno kak, ali je bil! A z tem da so mo isti den bili gosti precednik, premijer i glavni sabornik Lejpe naše, z tem se more malo štera varoš pofaliti ak ne računamo beli Zagreb grad!

Minul je čakoski Den Grada, šteri je trajal duže od tjeden dni. Šteli mi to priznati ili ne, ali nekši jako dugi den. Bole kak pondelek posle preduženoga vikenda. Bilo je tuliko vsega kaj se je jedva stisnulo na plakate, kak male tak i velike. Nekak si gruntam da so nejsrečneši čakoski gracki oci kaj so te fešte za Den Grada gotove jerbo so letali z jednoga kraja grada na drugi kak na kotačima.. A sami so si krivi kaj so tuliko vsega šteli zbaviti, a još več toga pokazati. Vsega je bilo, a nejmeje ljudi. Vse so zrihtali sam so bil v sili pak so ne ftegnuli rezvedriti posle sobote i Črlene jabuke tak da je v nedelo dežđ curel. No, nebrejo se niti oni restrgati. Neje za vse dosta sam mladost i kondicija.

Vsa je sreča i fala dragomo Božeko, kaj je čakoski Jug (to vam je ona vekša polovica Čakovca prek štreke) ne v Čakovco, pak je tam ne bil Den Grada, jerbo da je bil verjem da bi gracki oci doli došli ili pak čistam skraherali.

Kaj je istina istina je. Na svetešji zestanek čakoskoga Grackoga veča došli so vsi glavni šrajfi z Zagreba. Bil je tu precednik Ivo, premijer Zoki i precednik Sabora. Nej znati gda bodo ftegnuli nekaj drugo delati ak bodo hodali vu vsako malo vekšo varoš na gracke fešte. Skorom sam vam pozabil reči da je precednik Sabora, gospon Leko, bil v Čakovco prek svoje zastupnice i potprecednice Dragice Zgrebec. Ne važno kak, ali je bil! A z tem da so mo isti den bili gosti precednik, premijer i glavni sabornik Lejpe naše, z tem se more malo štera varoš pofaliti ak ne računamo beli Zagreb grad!

Dok so več bili v Čakovco nejso se mogli zvleči, a kaj nej pofalili i Čakovčance, a i Međimorce. Falili so nas tak kaj so nam črlene ruže zrasle na glavaj. Zoki se je zafalil kaj smo na zadjaj izboraj dali glase jegovaj kandidataj, a Ivo se nam probal prišmajhlati i prositi kaj ga ne bodemo pozabili dok bodemo, v decembro, znova zbirali prvoga čoveka Lejpe naše. Vse smo obečali. Kak i navek. Ak smo do ve bili črleni moremo i dale!??!

Celi tjeden so nam gracki oci nudili sam langoše, cvetje, šifrance i slavonskoga kulena, šteri je malo preteška hrana za naše cusrave i na pol prazne težačke žepe. Unda se onak prek noči na fešto dotepel roštilj i to po sindikalnaj cenaj. Kak da ga je Dragec Lesarov dopelal. Makar je došel mimo natječaja čistam je dobro pasal predi mrzle pive i (Črlene) jabuke. Makar pivo i jabuke nejdo skupa, ali v soboto je pasalo.Gradonačelnik Štef je pokazal zavidno kondicijo, ne sam da je na vse stigel, nek je i vse videl. Tak je spazil kaj čakoski klošari lačno i željno gledijo prema dimo, šteri se je sukal nad roštiljom, pak je i jim odnesel po porcijo čevapov. I to je još ne vse: pregruntal je da so dečki najbrž i ženi, posle čevapov, pak jim je i pive odnesel. Vsaka čast! Nek i klošari znajo da je Den grada. To je napravil makar je znal (?)da je to ne jegovo biračko telo jerbo so dečki prijavleni vu Vulariji, a v Čakovco so gastarbajteri.

Precednik Ivo se je požuril i došel je nekaj raneše na svetešji zestanek čakoskoga Grackoga veča, pak ga je naš župan Matek otpelal malo v Gornjo Dobravo gde so Međimorci v tretjoj životnoj dobi slavili 50 ili pak 60 let od ženidbe. Ivo im je počestital, mladenkama je i cvetje dal (i on računa na žensko biračko telo), a Matek mo je lejpo pojasnil da je to krčma gde navek more dojti na domačo hrano i domačo pijačo. I ne mora čakati kaj v penzijo dojde. A more i pajdaše, očem reči, pajdašice dopelati.

Zadjipot sam pisal o zagorskomo župano Željkijo Kolaro i jegovomo govoro v Kumrovco. Nazval me Tonča, šteri još dendenes šeplja od šrapnela, šteri ga je zahačil na Kalniko, i zbajal mi je kaj sam pozabil na Blajburg i Križni pot, dok sam Titijo nametal jegove zasluge. Fala Štef, nebrem se niti ja restrgati! Vidiš,kam bi došel da nemam tebe?

Več duže od tjeden dni poslušamo i spituvlemo se što ima praf: Slavek ili pak Zoki. Čuda pivi se spilo, čuda litrov vina restočilo, a nikaj smo ne spametneši jerbo so Slavek i Zoki još navek na brvi (kak dva ovna), a niti jeden kaj bi popustil. Jeden den je glavneši Zoki, drugi den Slavek, a mi sam bajamo, gombamo, natačemo i pijemo. No, to još ne bo dugo trajalo jerbo petek trinajsti je vsaki den vse bliže i bliže. A vsi znamo da den predi počne Svecko labodoritaško prvenstvo, a unda političari idejo v drugo ligo.

Kaj se to pripoveda da je nešči Slaveka pratil, da mo je furt bil za petami? Pak što bi itak mogel Slaveka pratiti? Zoki? Ili naše tajne službe? Nebrejo. On je fletneši od vsih ili bar dva-tri korake napre. Što zna de bi završil da so ga ne zastajli? Mortik v Remetinco pre kumici Marini ili pak pre Ivijo. Mora zafaliti Zokijo kaj ga je zabrenzal, spustil na zemljo, zastavil. Vsako zlo za nekše dobro! A, ve je pak Zoki na redo. Što bi mogel jega spasiti? Što - to te ja pitam? Mortik Slavek? Ili ne? Najbrž Ivo, ak respiše nove izbore. I to čim predi!

Vse gosteše i gosteše viđavlejo ljudi Karamarkija v cirkvi. Ili je v katedrali ili pak pre Svetomo Markijo na Kaptolo. Kuliko sam uspel zazvediti, moli dragoga Božeka nek pomore Zokijo kaj zdrži vse ono blato štero hičejo na jega, vse ono kameje z šterim ga zgađajo jegovi partiski pajdaši, kak i vse one hračke z šterim ga fljučkajo vsi oni šterima je ne všeć i kaj čim duže ostane šef Partije i prvi čovek Vlade, jerbo ak se vrne Picula unda bodo vsi Karamarkijovi plani z Lejpom našom pali vo vodo. Prefrigani je Karamarko (što bi rekel?), zna on otkod veter puše i od čega muhe crkajo. A navek je bilo čuda bole, čuda leži i čuda faleše sprečiti nego lečiti.

Kak sam vam več rekel, drugi tjeden počne Svecko labodoritaško prvenstvo, pak je ovoletni prelazni rok domačih labodoritašov odloženi za mesec dni. Kuliko sam mel za čuti, pre čakoski gracki vuri, NK Remetinec se ravna vu višo ligo i oče se pojačti kaj to bode ziher. Kuliko smo uspeli zazvediti od glavnoga menagera, pozivnice so odišle vu Vlado. Na listeko želja so oni jakši, mlajši, spretneši i vekši ministri. Zebrani imajo mesec dni za premišlavanje.

Naši zebrani labodoritaši so več v Brazilo i čakajo kaj otprejo Svecko labodoritaško prvenstvo protiv domačih Brazilcov. Ne znati kaj moremo od jiv očekuvati jerbo so zbogradi krize i recesije sami odišli. Najme kaj, žnjimi je (ne)išel Niko!

Zvir:
http://www.mnovine.hr/kolumne/Jožek%20radnik/1/Vsi%20dojdo%20v%20Međimorje%20sam%20penezi%20nikak!!!!
i(l) zajna stranica sim:
http://issuu.com/mnovine/docs/mnovine977i                         
http://www.mnovine.hr/images/pdf/977/mnovine977i.pdf          (?)   

LJUPKA DIMITROVSKA&IVICA SERFEZI-PENEZI PENEZI-I.wmv, 02:49

LJUPKA DIMITROVSKA&IVICA SERFEZI-PENEZI PENEZI-I.wmv

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #654 : Rujan 07, 2014, 03:38:16 poslijepodne »
Citat:
Kajkavska cajtmašina

Kiseli vuGorki
Kolovoz i okolo-vozi

Varaždinske vesti, br. 3623, 10.06. 2014.

Piše Barica Pahič

Je strah zrasel z zemlje ili je opal z neba?

Strahu su si popriek. Tuo bi se vučene rekle da je zavladal egzistencijalni strah.Vu tem strahu se več ne zna kie je komu prijatelj, kie kum, kie brat, a kie pravi ili “potencijalni” neprijatelj.

Prie ili kesneše na videle muora duojti se, pa i tuo kie je posijal strah po zemlje. Seme straha hičene v zemlju pusti korenje i opasne raste. Z neba duejde po više sile. Ak je došel v mandatu ateistov i agnostikov, šteri vu više sile ne veruju, s tiem se nemreju pravdati. Kie bu vutem opal, bu se dobre zbubiental i stergal.

Zgledi da ovie dnevov strah objemlje cielu Našu Liepu. Strah je opče stanje. Jeni su strahu da neju našli posel (duge ga zabadav iščeju), drugi da ne bi zgubili posel, treči da za one kaj su oddelali neju dobili plaču pa neju mogli plačati kredite i režije, oni na vlasti su strahu da bu se nekaj spreobrnulo pa buju zgubili položaje, da se bu zeznale kak su dobili velike kredite i komu su kaj dali ”ispod stola”, nešterni da buju muorali platiti porez na kamate za šparanje penez ili da buju razotkriti njieve inozemni računi, prevarancije i krađe pa strahujeju od uhičenja i rešta, a večina nas od poskupljenj, zmenjšanja plače ili mirovine, vekših porezov, od bolesti, gladi i da ne velim još i od poplave.

Strahu su si popriek. Tuo bi se vučene rekle da je zavladal egzistencijalni strah.Vu tem strahu se več ne zna kie je komu prijatelj, kie kum, kie brat, a kie pravi ili “potencijalni” neprijatelj. Zate nas jeni hočeju uveriti da je v Juge bile bolje. Kakti, pune je tega bile izgrađene, a denes pak ništ. Ljude zanima po čiji nacrti je se dobre izgrađane ak naši denešnji stručnjaki ništ ne znaju projektierati pa ministri vreče penez daju stranjskim za čije projekte se na kraju konstatiera da ne vriede. Kie je na višeši štiengi muoči, tie ima več razlogov za strah. Ali se mreža pričela tergati, a oni šteri su vu nje se kefaju se f šesnajst. A kaj nam sutra donaša? Kie bu koga “pojel za doručak”? Zate se pitame je li strah zrasel z zemlje ili nam je opal z neba, kak je rekel jeden šteri ne zna gde je, ali je za prikrivanje straha glavni. Stalne se nekaj obečavlje i vladajuči se dielaju optimisti, a na njimi se vidi da lažeju pa jim male kie veruje.

Oni šteri su za sebe govorili da su pravedni i pošteni, a protivnikem da je med njimi razlika kak nebo i zemlja (podzemlje čak), nekak su ftihli. Razotkrila se njieva pravednest i poštenje. Jemput bu se zeznale kie je i kulike penez zamračil, kie je kulike deržavu zadužil, kie i zakaj je duobil poticaje, komu je otpisan porez, kie je i zakaj dobil velike otpremnine. Prie ili kesneše na videle muora duojti se, pa i tuo kie je posijal strah po zemlje. Seme straha hičene v zemlju pusti korenje i opasne raste. Z neba duejde po više sile. Ak je došel v mandatu ateistov i agnostikov, šteri vu više sile ne veruju, s tiem se nemreju pravdati. Kie bu vutem opal, bu se dobre zbubiental i stergal.

A kaj bu stega imiel narod? Plačal bu račune za njieve krive odluke. Niesem optimistična. Moderne rečene, ja sem i tak outsourcing - vanjska usluga.

Zvir:
http://varazdinske-vijesti.hr/kaj-je-nase-pitanje-i-nas-odgovor/je-strah-zrasel-z-zemlje-ili-je-opal-z-neba.html
i(l) str. 23 sim:
http://varazdinske-vijesti.hr/pdf/3623.pdf     
Aktuelni broj VV:

Marjana Deržaj Ptičje strašilo, 03:26

Marjana Deržaj Ptičje strašilo

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #655 : Rujan 07, 2014, 03:39:43 poslijepodne »
Citat:
Kajkavska cajtmašina

Kiseli vuGorki
Kolovoz i okolo-vozi

Međimurske novine, br. 978, 13.06.2014.
e-vundano 16.06.2014.

A ve adio, a ve zbogom

Pred dve leti je minister Željkec Jovanovič dal otkaza našoj Duški Novakovi ravnatelici čakoske Ekonomske i Trgovačke škole sam zato kaj je deco zapisala v školo i to, kak je on rekel, mimo reda šteroga je on donesel i nigdi ne zapisal. Nebodete veruvali, deco je stavil v školi, a Duško je poslal dimo.
          Kak je to več nejvečpot v življenjo, jedna nevola nigdar ne dohaja sama, pak dok je precednik Zoki zazvedil kak je jegov minister za škole, navučitelice, đake, profesore i študente zgubil soda z ravnatelaj štere je zmenil, mam je i jega poslal v "staro kramo".

Ak bi rekel: vsaka rit dojde na šekret, to ne bi bilo točno, makar se dotikavle sam ministra Željkeca Jovanoviča, šteri si je, pred dve leti, na pik zel našo profesorico, Duško Novakovo, a unda ravnatelico čakoske Ekonomske i Trgovačke škole. Točneše bi bilo da bi rekel da se pravica skazala i to dosti fletno. Sam da vas zmislim, ak ste mortik pozabili, pred dve leti je minister Željkec dal otkaza našoj Duški sam zato kaj je deco zapisala v školo i to, kak je on rekel, mimo reda šteroga je on donesel i nigdi ne zapisal. Nebodete veruvali, deco je stavil v školi, a Duško je poslal dimo. Čim se to tak pripetilo vsi smo mam znali da je Duška dobro naprajla, sam je Željkec treneral strogočo. Nek se zna što je minister i to z esdepeja, a što pak ravnatel z Međimorja. Željkec je mel v roki vlast i partisko knigico, a Duška sam radno knigico. Neje se znalo na čijoj je strani, očem reči, vu čijim je rokama pravica i zbogradi toga je vse završilo na sodo. Soci so to jen čas premetali, unda so malo kvasili, pak gruntali i na vse zadje je zišlo da je Duška mela praf, da je pravica bila na jenoj strani. A minister je, nebodete veruvali, pak odišel po riti k meši. Najte me krivo razmeti, ali Željkec vu vsemo za kaj se prime zahuza, očem reči, navek je kontra pravice i nigdar nema praf. Kaj reči, žilavi je kak vrag i furt hoda po poto šteroga si je on sam zacrtal i šteroga samo on vidi. Ak tak nastavi mogel bi ziti kak i jegov dofčerašji partiski pajdaš, zemljak i sosed Slavek. Znate kak je to, dok jempot kola genejo doli z brega teško jif je zastajti. Navek je tak: dok jenomo presveti drugomo se vgasne. A tak je bilo i tu, kotač sreče se je zaobrnul i Duška je došla nazaj gori, a Željkec se još drži za kotač, ali sam z jenom rokom i mora fest paziti kaj ne padne.

P.S. Kak je to več nejvečpot v življenjo, jedna nevola nigdar ne dohaja sama, pak dok je precednik Zoki zazvedil kak je jegov minister za škole, navučitelice, đake, profesore i študente zgubil soda z ravnatelaj štere je zmenil, mam je i jega poslal v "staro kramo". Jako sam najgerek je li ve nebode minister tožil vse te ravnatele šteri so jega zmenili i shodili mo otkaza. Nek vidi kak je to da prek noči ostane brez posla, očem reči brez kruha i mleka. Na vse zadje ve bi ipak mogel reči: vsaka rit, predi ili pak posle dojde na šekret. Nesam uspel zazvediti je li se Željkec mili Duški ili pak jo je tak resrdil kaj je za jim niti suzo ne pustila?

Vsi znamo kak je dalko odišla ljubezen izmeđo precednika Zokija i ministra za peneze Slaveka. Nejpredi so se posvadili na poslo, a posle kak je Zoki Slaveko dal otkaza, svaje so nastavljene i v Partiji. Kak so se i klošari spominali pre čakoski gracki vuri, tak se je i pripetilo: Slavek je odišel po riti k meši. Dok so glase davali na partiskom zestanko pol ljudi je bilo za Slaveka, a pol ljudi pak za Zokija, ali je Zokijova polovica bila malo vekša i Slavek je spakeral partiske kufre, vrnul črleno, nejspametnešo partisko knigico i odišel je na burzo, očem reči, odišel se počivat vu Sabor. Za kruh i mleko bode brzčas mel, jerbo kulikše duge je pajdašima pozabil, pak se je najbrž nekaj i vrnulo.

Dok je Slavek ostal brez ministarske fotelje i ministarske bukse, Slavek je svojemo šefo poslal jedno lepo pesmico:

Stopot sam te Zoki preklel
Stopot sam te Zoki preklel
telefon ti spuščal,
v rodno te mesto poslal
drugam sam peneze nosil
i ve bi dukate od nevole, tebe izneveril,
ruon v Spačvo hitil.
A zaj za menom se Šegon skril,
zamračil milijone, zabadav se sekeraš Zorane,
brato so ti dunje žute.
A ja, tu i tam, zmislim se, z mitom se mi več rodimo
kaj mi je moj stari znal reči je, z korupcijom hmiramo,
kradi sine i ne srami se, stečajna nagodbo što te nebi rad mel,
ali pazi kaj te ne primejo, ne zna kaj je propustil.
A zaj za menom se Šegon skril,
Marino so prefletno natepli,
Zabadav se sekeraš Zorane,
I Sabijo so dunje žute.

No, kaj nebo zišlo da sam precednik Ivo i Slavek imajo v sebi muzičke žice, pak je i Zoki, drugi den posle kak je Slavek zgubil od partiskih pajdašov 50:47, poslal tamburaše k Slaveko kaj mo odigrajo jeno potno:

Gledim ti lice, vsaka ta bora teško je zaslužena,
gledim te, svi se frej od tebe obračajo, ostajaš sam
gledim te tvoje oči splašene, kak dečecove,
šteromo so zeli igračko z šterom nejrajši igral se.
A ve zbogom, Liničo, a ve zbogom, Liničo
I što zna da i što zna gde boš pak vedril i oblačil.
Prefletno je došel kraj, niti senjati nesi ftegnul,
odletel ti je golub z kite, pobegel vrabec z roke,
pol edepeovcov te, prek noči, pozabilo, marša ti odigralo,
stišaj srce, želoca, željo, nebreš se vrnuti.
A ve zbogom, Liničo, a ve zbogom, Liničo
I sam znaš, da več nigdar ne boš vedril i oblačil.

Ve se, na vse zadje, zazvedilo za Liniča, da je bil ovakši, da je bil onakši i da je več kak minister v Račanovoj Vladi delal pol-pol, pol je sebi jemal, a pol je Šarco (čitaj; državi) daval. No, ak je tak bilo i ak so esdepeovci takši poštenjaki, unda je Slavek več zdavnja trebal biti v Remetinco, a ne kaj je znova završil v ministarskoj fotelji i to kak pazitel glavne državne bukse. Naši stari so nas vučili da se ne tre veseliti ljuckoj nevoli, ali brzčas so vsi oni šterima je Slavek lani zapiral krčme ili pak štacune zbogradi 10-12-15 kuni viška v kasi, neso mogli zdražati kaj nej spili bar jedno kupičko Slaveko za srečen pot v političko staro kramo. Ipak niti ljudi nebrejo kontrolerati vse emocije!

Naši Međimorci, šteri so negda kak gastarbajteri, očem reči, želocom za kruhom, odišli vu Beli Zagreb grad i tam ostali imajo svojo udrugo Međimoraca v Zagrebo, pak so si i ovo leto organizerali svoje, očem reči, naše međimorsko proščeje v Zagrebo. Pater Tonči Trstenjak, poduzetnik Mikec, doktor Bergovec, profesor i doktor Jura Kolarić, penzioner Režek i pajdaši so pozvali biškupa Miškeca Gorskoga, šteri je odslužil svetešjo nedeljno mešo, a posle so nastupali kulturnjaki z Kotoribe i Zasadbrega, povezal jif je donjovidovčan Lojzek Srpakov, a na vse zadje se je Žiga respopeval z svojimi mužikantimi. Dok sam Žigo poslušal v Zagrebo mam mi je došlo v pamet zakaj ga prinas doma ne zovejo kaj bi popeval? Morem vam reči da čuda lepše popevle v Zagrebo. Najbrž je Čakovec, a i Međimorje premalo za tej jegov glas, šteri se tak lepo i dauko čuje.

Zvir:
http://www.mnovine.hr/kolumne/Jožek%20radnik/1/A%20ve%20adio,%20a%20ve%20zbogom
i(l) zajna stranica sim:
http://issuu.com/mnovine/docs/mnovine978i                           
http://www.mnovine.hr/images/pdf/978/mnovine978i.pdf           (?)   

Loborfest 2009 Ansambel Veseli svatje -- Suza za zagorske brege, 02:42

Loborfest 2009 Ansambel Veseli svatje -- Suza za zagorske brege

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #656 : Rujan 07, 2014, 03:41:14 poslijepodne »
Citat:
Kajkavska cajtmašina

Kiseli vuGorki
Kolovoz i okolo-vozi

Varaždinske vesti, br. 3624, 17.06. 2014.

Piše Barica Pahič

”Recept za “strah-tortu”

Jeden sloj je zmiksan od EU izborov, kaj znači Ruže i Tonina z dodatkem  M. Le Pen, potem pa male Ukrajine i Putina, potepeno s Krimom meste pecilnega praška Dr. Oetker, pa onda male Obame i Angele Merkel poradi sočnesti. Drugi pak je nekak bolj klasične zvuordani od domačih poplava i pomoči poplavljenemi, pa onda od “pripetavanja”za Savudrijsku valu (Piranski zaljev), a pridodane je i nekaj crnogorskega okoli Prevlake, poradi ravnoteže znutri bivše Juge.
     Najdepši sloj je zmešan od domačih Scila i Haribda...

Ak ste kuharski nastrojeni i gledeli ste “Celebrity Master chef”, sigurne bu vas zanimala “strah-torta” za šteru je recept pisani i popularizierani preteklega tedna. Sami ju nemrete napraviti, ali da ju bute kuoštali i z nju se još duge davili, sigurne je. Kaj nieste primetili njen recept na TV-u ili v novinami? Hočete ju ili nie, recept je javni, tuorta je napravljena i vi ju sprobavljete, ak tega i nieste svesni. Prie ili pokle bu vam došle v glavu. Torta je najmenj “trokatna”, a saki sloj je z druge mešavine (zmešarije), saki je nadeveni z drukčešom “filom”, a zvana je, kak se i šika, nakinčana  i z nejestivim kinčem. A i sloji se moreju raporediti kak kie hoče. Pak prinas je demokracija visoke rangierana.

Jeden sloj je zmiksan od EU izborov, kaj znači Ruže i Tonina z dodatkem  M. Le Pen, potem pa male Ukrajine i Putina, potepeno s Krimom meste pecilnega praška Dr. Oetker, pa onda male Obame i Angele Merkel poradi sočnesti. Drugi pak je nekak bolj klasične zvuordani od domačih poplava i pomoči poplavljenemi, pa onda od “pripetavanja”za Savudrijsku valu (Piranski zaljev), a pridodane je i nekaj crnogorskega okoli Prevlake, poradi ravnoteže znutri bivše Juge.

Najdepši sloj je zmešan od domačih Scila i Haribda, štere na naš brod skup tira Karamarko, a zbegava  Vlada s kormilarem Zokyjem, i z drugom Linićem kak kočničarem, pa čas zgledi da bu zdrobljen, čas pak da z “mudrim vodstvem” (oni na vlasti su furt najpametnejši) bu zišel na otprto morje. Glavna melja za njega je boks v SDP gde se još ne zna kie bu ostal na podu, a kie z rukami v zraku. Je, nesme pofaliti ni žličica Stipe, pa navrh noža Ive (sejene šteroga), Lalovca, Leke itd., itd.

Čujte, tuo je temelj za tortu, a saka sredina ima i specifični pridodatek (zate i je višeslojna), a kam i kulike bute deli Habuša, Patafte ili npr. R.Radelić i njejne otpremnine, tuo ide po vuolje. Če ste pomislili da buju tu zmiešane i Jadra, Vesna, Milanka i v zadnji čas Kolinda, upozoravljem vas da one nemreju biti zvuordane z nabrojeni. One spadaju f kremu i glazuru. Dohajaju kak ukras, kak cukorne rojžice skup z blješteči đunđeki! Željko, Ranko i naskorem morti još kie buju poslužili kak tacna na štere se torta serviera. Morete ju vživati s pratnju A. Vujice (Laži, laži, laži me…) i tancati v ritmu “kak veter puše”.

Deržavni dug, nezaposlenest, protesti, bune sindikatov,  ciene, porezi i slične, nutri se ne mieša. Pokvaril bi se okus sega nabrojenega. Če jih slučajne primietite, zanemarite jih.  Dober vam tek!

Zvir:
http://varazdinske-vijesti.hr/kaj-je-nase-pitanje-i-nas-odgovor/recept-za-strah-tortu.html
i(l) str. 23 sim:
http://varazdinske-vijesti.hr/pdf/3624.pdf       
Aktuelni broj VV:

"Mamica su štrukle pekli", 01:26

"Mamica su štrukle pekli"

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #657 : Rujan 07, 2014, 03:43:33 poslijepodne »
Citat:
Kajkavska cajtmašina

Kiseli vuGorki
Kolovoz i okolo-vozi

Međimurske novine, br. 979, 20.06.2014.
e-vundano 23.06.2014.

I naše žene štimajo labodoritaše

Vidite, kaj je Željkeco Jovanovičo ne išlo od roke za tri leti, Seve je naprajla za tri mesece, tak da joj ve precednik Hrvaškoga labodoritaškoga saveza Davorček Šukerov je z roke, skupa žnjim je v Brazilo, a niti ovi pre čakoski gracki vuri ne znajo za sigurno je li mortik skupa i ne spijo. Seve je sprobala gospodarstvenike, tajkune, političare, bandiste i tamburaše, pak je ve prešla na labodoritaše. Najbrž ona nejbole zna gde i z kim joj je dobro, gde je bolše, a gde pak joj je nejbolše! A da je Davorček navek dobro zabijal, to vsi znamo!

Najte me krivo razmeti, ali je brzčas točno da mi Međimorci, a i naši sosedi z Hrvaške , jedni druge jako slabo poznamo. Hajdig let skupa ili pak jedni polek drugih, živimo i takorekoč se ne poznamo, a dok dojde nešči z vuna k nam, kratek cajt je znami i mam vse ili pak još vejč, zna o nama, očem reči, zazvedi kakši smo, kak delamo, kaj mislimo i kakši po sveto hodamo. Tak so Ameri k nam poslali jednoga mladoga novinara na mesec, dva i črez kratek cajt je svojemo gazdi poslal istino o nama:

"Ima na Balkanu jedna zemlja, koja graniči sama sa sobom. Gdje žive najljepše žene, a natalitet opada. Gdje nezaposleni najviše rade, gdje na najplodnijoj zemlji žive ljudi koji gladuju. Gdje vlakovi kasne po redu vožnje. Gdje svi igraju nogomet, a pobjeđuju u vaterpolu, rukometu ili tenisu. Gdje svi žure na posao, a nitko ne stiže na vrijeme. Gdje osmosatno radno vrijeme traje dvanaest sati. Gdje je zdravstvo besplatno, a liječenje skupo. Gdje su novinari slobodni da napišu što god im se naredi. Gdje je svjetska kriza dobila državljanstvo. Gdje su javne nabave tajne, a državne tajne javne. Gdje se ratovi nikada ne završavaju. Gdje se povijest ponavlja svaki dan. Gdje su najbogatiji oni koji nikad nisu radili. Gdje je strana valuta uzeta za domaću. Gdje ljudi svetkuju, a psuju Boga. Gdje pametne zbog narazumijevanja proglašavaju luđacima, a luđake sposobnima. Gdje nepismeni pišu povijest. Gdje si zakoni nezakoniti, a anarkija normalno stanje. Gdje vlast prezire građane, od kojih živi, kao neželjene svjedoke. Gdje se živi od budućnosti, jer na sadašnjost nemaju pravo. Gdje se svako svakome smješka, a niko nikome ne želi dobro. Gdje sudski procesi traju duže od života. Gdje su samo poplave način navodnjavanja zemljišta. Gdje prizivaju diktatora, a demokraciju smatraju porezom na budale. Gdje smatraju da će zemlja više napredovati ako što više nazaduje. Gdje nisi normalan, ako ne poludiš. Gdje živi samo zato da bi umro. Gdje je vrijeme beskonačno, a glupost. besmrtna.."

Kaj reči, mladi čovek je vse rekel, ošacal nas je onak od prve i unda se mi čudimo kaj Ameri znajo vse o nama. A kuliko vidimo neje nas teško skužiti ak je dečec to napravil za meje od dva mesece. Na vse zadje bo zišlo da nas je dečec još i pofalil. Ne bi se štel mešati! No, najbrž je ne bil prinas v Međimorjo jerbo je niti reč ne napisal o našemo međimorskomo jalo i figi v žepo.

Hapilo se je Svecko labodoritaško prvenstvo i to v Brazilo, a labodoritanje je šport vu šteri se vsi razmimo i vsaki od nas je bolši trener oliti izbornik nek je to naš Niko. To je tak bilo, tak je i ve je, a i tak bode vse dok bode i nas. Vsi znamo da dok posli v labodoritanjo nejdo kak tre, očem reči, dok se ne igra kak tre i dok se ne pobeđuvle unda se mejajo treneri, a to pravilo ne valja v našoj Vladi. Tam je trener (čitaj: premijer) bog i bota i da posel nejde, kak je to napriliko prinas več dve tri leti, unda se mejajo igrači (čitaj: ministri) kak na traki. Trener jif je zebral, trener jif je postavil vsakoga na svoje mesto (čitaj: vu svojo foteljo), dal jim je zadačo i nikud nikam. I ve mesto kaj bi spremenili trenera, ne on meja igrače, a posel i dale najde nikud nikam. Brzčas smo mi čudna zemlja jerbo prinas ne vredijo niti ona pravila štera vredijo po celomo sveto. Vidite, lepo je napisal dečec z Amerike.

Vsako malo se vu našem političkom kazališto pojavijo novi glumci, kak bi rekli po gracki, na političko sceno dohajajo nekši novi igrači. Prosim vas lepo kaj nam to nudi Oreh? Ak je Hrast ne uspel, šteri je jako trdo drevo, kak bode itak Oreh zišel? Znuom, znuom, trdi je oreh sadovje čudnovato, zato si ga je Mirela Holy i zela pod svoje. Ali sam tak dugo dok je trdi. Tak sam i ja bil glavni pre hiži dok je on bil trdi, a čim je to več ne bilo kak tre, očem reči, enc A, vse se počelo mejati i drugi igrači so počeli dohajati i igrati dok sam ja grel klupo za rezerve i čakal na red dok so drugi več ne mogli. Najgerek, jako sam najgerek je li ne bo i Oreh završil na klupi za rezerve? I to hrastovoj. Makar je hrastova, ali je klupa na šteroj sedijo sam rezervni igrači, šteri čakajo da bodo igrali. Jedni dočakajo, a čuda je onih šteri sam sedijo. Tak i osleki čakajo kaj trava zraste.

Vse vejč ženi dohaja i ostaja v politiki, najbrž so i žene došle k sebi jerbo i jim paše kruh brez motike. Čim vejč držijo štila vu rokaj i meje delajo z motikaj kruh je slajši, a živleje lepše. No, ali ak so žene odišle v politiko negdi morajo faliti? Ili v kuhji, vrčako ili pak v posteli. Mortik je ovo z postelom ne točno jerbo skorom vsaki esdepeov minister ima polek sebe, ozaj za sobom ili pak pod sobom, nejmeje jedno i to mlajšo, bole napredno ili pak nazadno, i dobrodržečo deklo. I vse je vredo: one nigdi ne falijo, a ministri pak preveč ne lojsajo sami, a i Zoki navek zna gde jiv more najti. Kuliko vidimo nega prave i poštene politike brez pravi i sposobni ženi. Ovi pre čakoski gracki vuri so mi rekli da je isto tak i v grado Čakovco, a i našoj Međimorskoj županiji i vseposot gde hercujejo mladi političari. Ne znati kaj se unda moški pušejo da bi brez jif vse odišlo k vrago, da brez jif nikaj ne muoči i da brez jif niti trava ne raste.

Vsi znamo kak je veliko željo mel, ve več negdašji, minister za đake, navučitelice, škole, študentice i špotaše, Željkec Jovanovičov, kaj bi v Hrvaškomo labodoritaškomo savezo reda napravil i kaj bi mo precednik Davor Šukerov jel z roke. Predi nek je uspel do Mamiča i Šukera dojti mo je gazda Zoki podmeknul foteljo, pokazal vrata i dal vritnjaka. Vidite, kaj je Željkeco ne išlo od roke za tri leti, Seve je naprajla za tri mesece, tak da joj ve Davorček je z roke, skupa žnjim je v Brazilo, a niti ovi pre čakoski gracki vuri ne znajo za sigurno je li mortik skupa i ne spijo. Seve je sprobala gospodarstvenike, tajkune, političare, bandiste i tamburaše, pak je ve prešla na labodoritaše. Najbrž ona nejbole zna gde i z kim joj je dobro, gde je bolše, a gde pak joj je nejbolše! A da je Davorček navek dobro zabijal, to vsi znamo!

Županov BMW je prodani posle duge i teške bolesti i to ne za tuliko penez kuliko je županil kanil dobiti več za tuliko kuliko je kupec štel dati, a za jim je ostala prazna garaža. Črez kratek čas se vu prazno garažo dosmickal novi faoveov Pasat. Pak ne bode valjda župan hujši od čakoskoga i drugih međimorskih gradonačelnikov. Priločki gracki načelnik vozi srebrnoga jaguara i to ženinoga. Ali se ipak vozi v jaguaro, a i pdv je plačeni, kak smo zazvedili. Kak bi to zgledalo da dojde čakoski Pasat, priločki Jaguar i serjanska Laguna, a naš međimorski župan v staromo Ford Focusu. Pak najte, ljudi moji smeha delat, kaj očete da nam župan nekam dojde v tem malom auteko, pak nam napravi sramoto. Kaj bodo si ljudi mislili o nam Međimorcaj? Ne sam da smo jalnoši, nek smo k tomo još i škrti. Pak nam to ne treba. Kaj košta košta! I zato je vredo kaj si je župan privoščil malo vekšega i novešega auta jerbo je i dragi Božek nejpredi sebi brado napravil!

Zvir:
http://www.mnovine.hr/kolumne/Jožek%20radnik/1/I%20naše%20žene%20štimajo%20labodoritaše
i(l) zajna stranica sim:
http://issuu.com/mnovine/docs/mnovine979i                           
http://www.mnovine.hr/images/pdf/979/mnovine979i.pdf            (?)   

Žiga & Bandisti & Boris Leiner - Lasi si je rudala (official video), 03:49

Žiga & Bandisti & Boris Leiner - Lasi si je rudala (official video)

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #658 : Rujan 07, 2014, 03:45:21 poslijepodne »
Citat:
Kajkavska cajtmašina

Kiseli vuGorki
Kolovoz i okolo-vozi

Varaždinske vesti, br. 3625, 23.06. 2014.

Piše Barica Pahič

Zgledi da živime vu velikem norchauzu bez vrat i oblokov

F novinami piše da je Paško Kačinari vodil dugotrajnu buorbu za svojih 358 milijunov kuna, štere mu je Zagrebačka banka štela zejti i uveriti ga z “dokumenti” da mu jih je isplatila. Za krivotvorenje ga nie odgovornih.
     Gda človek se to pročita pa vidi da gospon Paško još imenuje sudionike sega tega, mora pomisliti da je ponorel i on i si mi pa zgledi da živime vu velikem norchauzu bez vrat i oblokov. Voda nam več zalieva usta, ali sejene imame snage veseliti se i kričati; 0:4 za Hrvatsku! Bar male veselja!

Si mi premišljame kak tuo z nami stvari zaprav jesu. Zasipani s podatki da je neki hrvatski hotel, banka ili firma prodana ze sramotne nisku cienu, da je nieki na velikem političkem položaju podmičen napravil veliku štetu deržave i nagle se jake obogatil, da se deržava znovič pune zadužila, da zdravstvo ima velike manjkove, da su vnoge firme pod stečajem ili su propale, da negde zaposleniki po par meseci niesu dobili plaču, da nam BDP ide na niže, a ciene same rasteju.

Zeznajeme kak je ovie ili onie sebi prigrabil milijune, saki čas se nieki najde reštu, a političari jeni na druge kričiju: Pujci ga! Buorba za vlast je nemiloserdna. Si hočeju biti blizu kase. Spoznati tuo more se same na izvoru podatkov i imeti vupača javne reči. Za jenega takvega sem zeznala z oporbenih novin štere nemaju na piku same Sanadera, Linića, Merzel ili Milanovića npr. F temi novinami piše da je Paško Kačinari vodil dugotrajnu buorbu za svojih 358 milijunov kuna, štere mu je Zagrebačka banka štela zejti i uveriti ga z “dokumenti” da mu jih je isplatila. Za krivotvorenje ga nie odgovornih. Trdi da je z bankaremi povezan i sud. Dokumenti štere je predal sudu da bi došel do svojih penez “zgubljeni” su na sudu i onda poradi njegve upornesti “pronađeni” na istem sudu. On trdi da i denes bankarski lobi, v šterem su i domači ljudi, vlada na ciele bivše deržave i da je tie lobi odgovoren za 17.000 ubijenih v Domovinskem ratu,150.000 raseljenih ljudi, 400.000 nezaposlenih i 1.300 vniščenih firm, da je F. Luković, negdašnji direktor Jugobanke kreiral Yu-Forex grupu štera je još 1981. raspolagala s 52 tone zlata.

Vlasniki jugo-duga denešnji su gospodari Hrvatske, a si jugo-bankari i denes su hrvatski bankari. Podatki za znoreti! Kačinari zna da je f Parizu najdene 600 -700 milijunov dolara hrvatskih penez i da Hrvatska zapraf nebi smela imeti duga, ali se z njejni penezi priek MMF-a kamatari i z inozemstva kupuje hrvatske banke, ceste i firme i plasieraju krediti s velikimi kamatami. Zate nam je tak kak je. Veli da je za se tuo znal bivši deržavni odvetnik, ali ništ ni poduzel. Zna to i denešnji, ali je pitanje je l’ bu krenul uzvodno k izvoru kriminala ili bu i nas i sebe ftopil v njegve poplave.

Gda človek se to pročita pa vidi da gospon Paško još imenuje sudionike sega tega, mora pomisliti da je ponorel i on i si mi pa zgledi da živime vu velikem norchauzu bez vrat i oblokov. Voda nam več zalieva usta, ali sejene imame snage veseliti se i kričati; 0:4 za Hrvatsku! Bar male veselja!

Zvir:
http://varazdinske-vijesti.hr/kaj-je-nase-pitanje-i-nas-odgovor/zgledi-da-zivime-vu-velikem-norchauzu-bez-vrat-i-oblokov.html
i(l) str. 23 sim:
http://varazdinske-vijesti.hr/pdf/3625.pdf       
Aktuelni broj VV:

Snočka sam ti draga pod oblok dohajal
Ti si baba nora, greh je tebe dal

Snočka sam ti draga fučkal i popeval, 09:18
KUD "Mihovljan", Mohovljan

Snočka sam ti draga fučkal i popeval

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #659 : Rujan 07, 2014, 03:47:00 poslijepodne »
Citat:
Kajkavska cajtmašina

Kiseli vuGorki
Kolovoz i okolo-vozi

Međimurske novine, br. 980, 27.06.2014.
e-vundano 30.06.2014.

Pred nami je jako vroče političko leto

(LK: Po nosu Ratkajevih)

Ratko Čačić je došel z rešta ili kak bi se to reklo, vrnul se z službenoga pota. Vsi znamo da je predi nek je odišel v rešt bil precednik HNS-a i prvi potprecednik Vlade i minister za gospodarstvo. Isto tak se zna da je Vesna Pusić popunila prva dva mesta, očem reči, došla je na čelo stranke i postala je prva potprecednica Vlade, a Ivek Vrdoljakov je postal minister. Neje Ratko preveč dugo bil v rešto, a jegovi so ga (čitaj: Vesna) hitili vum z stranke i tak mo zafalili kaj so došli v debele fotelje, štere jim je on shodil. Tak je to navek, dalko od očiju dalko od srca. Vse je bilo mirno dok se znalo gde je Ratko, ali sam vam ve jako najgerek kaj bo se, itak, pripetilo z narodnjakima, šteri so još dužniki Ratkijo? Je li mo bodo oni isto tak zafalili kak i Vesna i obrnuli mo hrpta ili pak to bode nekak drugač, očem reči, onak kak to Ratko oče? Pred nami je vroče političko leto. Ne sam vroče, nek jako jako vroče!
* * *
     Iščem tajnico. Nesam preveč zbirljiv i zato moja tajnica mora čistam kredno zgledati, mora znati vse ono kaj vidi za sebe zadržati, ali ne mora meti nikše prevelike ili pak previsoke škole. Radno vreme: dvokrevetno.

Kaj bodemo ipak naprajli z komarci? Još je pravzaprav ne došlo jivo pravo vreme, a več so se razmahali i pikajo kak da so z esdepeja. I na vse zadje smo zazvedili da jiv nesmemo tamaniti jerbo so zaštičeni kak lički medvedi. Pak prinas je vsaka marha zaštičena, vse zveri, vsi ftiči, a i vsi nametniki, jedino smo još mi Međimorci ostali i nas vsi smejo krasti, pikati, pregajati, a i z nas hrmake delati. Gda se bode, itak, nešči našel i za nas pobrigal? Pak je več skradja vura!

Još je niti pol Sveckoga labodoritaškoga prvenstva ne minulo, a naši so "vatreni" več doma. Tre šparati, jerbo je Lejpa naša još ne zišla vum z krize i nikak so se ne mogli nabrati penezi za celo prvenstvo. Brzčas je takši bil naputek jerbo so i naši tak igrali kaj ne bi preveč dugo v Brazilo ostali. Poglečte napriliko, v prvoj tekmi protiv Brazila so igrali jedni labodoritaši i zgubili so 3:1, protiv Kameruncov so igrali drugi i pobedili 4:0, a protiv Meksikancov so igrali pak oni prvi i, nebodete veruvali, pak so zgubili 3:1. Da je Niko štel pobediti i ostati duže v Brazilo bil bi del ove druge i još bi tam bili. Tak vam je isto bilo i z našaj glavnaj državnaj političaraj: nega bilo dosti penez kaj bi išli obedva precedniki, pak je Zoki odišel, a Ivo je ostal doma. I unda bode nešči bajal da naša Vlada i naši precedniki ne šparajo!!??

Neje da se ja strašno razmem v labodoritanje, ali vam nekaj moram povedati. Kak smo igrali, a i kak smo zigrali to smo vsi vidli, ali verjem da se bodete z menom složili: da smo mi v Brazilo na golu meli golmana (kak je napriliko bil Međimorec Dražen Ladić vu Francuskoj) još bi se dečki goli kopali v Brazilo i čakali nove protivnike. Teško je igrati bez golmana, a mi smo ga meli sam za to kaj je lopto z gola vum jemal. A za to smo ga ne trebali pelati jerbo lopto z mreže more što gud zeti. To smo školo jako drago platili, ali kaj se more ak Niko i jegov brat Robi nikoga nikaj ne posluhnejo. No, najte me krivo razmeti, pak je Srna čuda bole branil od našega Stipice?

Na sam Den antifašizma je precednik Zoki držal govore na vse strane. Nejpredi je govoril v Brezovici de je falil partizane, a unda je odjuril do Jazovke gde jif je kudil, jerbo so brez soda, pravice i brez reda potamanili ljude i hitili jif v grabo. Kaj ve mi, šteri smo poslušali ili čitali jegove govore, znamo je li so partizani bili vredo ili pak so bili brez reda. Najbrž je i vu tomo partizanskomo cvetjo bilo drača i to tem vejč kaj je rat duže trajal. Brzčas pak je nejhuje bilo dok je rat završil, a nešterni so lanca ftrgli , pak jim je nišči ne mogel do nosa doseči i vred jif dotirati. Kuliko vidimo niti 45. je sloboda ne bila tak lepa kak so naši borci, za vrme rata, popevali i senjali o njoj. Bar ne za vse.

Vsi znamo da je negdašji precednik vlade i hadezeovec Ivo Sanader v rešto jerbo je od Mađari zel deset kupčekov mita i prepustil jim je Ino nek delajo žnjom kaj očejo. Oni so tak i delali i mi v Lepoj našoj smo meli jako maloga hasna od te naše nejvekše fabrike. Isto tak nam je poznato da so sosedi Mađari kupili Ino pred nekaj vejč od deset let dok so v lepoj našoj hercuvali esdepeovci z pokojnim Iveko Račanom. Vse glasneše i glasneše se šepetuji da so več unda Mađari "posolili" kak bi po prečeco došli do Ine. A i unda je minister za peneze bil Slavek, šteri je to ve več ne jerbo se je nekaj zameril Zokijo ili pak je nekaj zahuzal. Bo pomalem vse došlo na svetlo dneva, bode pravica vse zahačila, a ne kaj bodo sam jedni v rešto, a ne vsi šteri so meli roke v pekmezo i omastili mustače.

Ratko Čačić je došel z rešta ili kak bi se to reklo, vrnul se z službenoga pota. Vsi znamo da je predi nek je odišel v rešt bil precednik HNS-a i prvi potprecednik Vlade i minister za gospodarstvo. Isto tak se zna da je Vesna Pusić popunila prva dva mesta, očem reči, došla je na čelo stranke i postala je prva potprecednica Vlade, a Ivek Vrdoljakov je postal minister. Neje Ratko preveč dugo bil v rešto, a jegovi so ga (čitaj: Vesna) hitili vum z stranke i tak mo zafalili kaj so došli v debele fotelje, štere jim je on shodil. Tak je to navek, dalko od očiju dalko od srca. Vse je bilo mirno dok se znalo gde je Ratko, ali sam vam ve jako najgerek kaj bo se, itak, pripetilo z narodnjakima, šteri so još dužniki Ratkijo? Je li mo bodo oni isto tak zafalili kak i Vesna i obrnuli mo hrpta ili pak to bode nekak drugač, očem reči, onak kak to Ratko oče? Pred nami je vroče političko leto. Ne sam vroče, nek jako jako vroče!

V Čakovco grado bodo i ovo leto meli skračeno leto, štero bode trajalo sam dobrih dva tjedne. Hajdi toga vsega bode se melo za videti i čuti v Čakovco i to vse za to kratko vreme. Pak što bode skorom vsaki den hodal na nekše kulturne priredbe? No, i neje to vse. Najme kaj, to čakosko leto bode v isto vreme da se igrajo nejglavneše tekme na Sveckomo labodoritaškomo prvenstvu. I rečite mi vi, ali pošteno, je li vi pete na kulturo ili pak na šport, očem reči, labodoritanje. Pak je Svecko prvenstvo vsako štrto leto i zato si nekak gruntam da je trelo to čakosko leto preseliti posle labodoritanja, a predi Prcinkulovoga, jerbo ipak je labodoritanje prva malomeje važna stvar na sveto.

Mi Međimorci ne spimo makar prinas još navek hercuvle kriza, ali mi se nedamo i furt nekaj speluvlemo i rovarimo. Tak vam bodo svoje prvenstvo meli vsi vredneši ogjogasci v Lepoj našoj, štere je pozval Mario Medved, čakoski dogradonačelnik i vodeči međimorski ogjogasec. V isto vreme je v dvorani Graditeljske škole Svecko prvenstvo za junjorke v rokometo, štero je na noge postavil Zoran Vidović, vodeći međimorski "seljak" i zamjenik župana. V Doljnjemo Kraljevco je bilo Svecko prvenstvo vu spidvejo, a isto tak se prepravla i Svecko prvenstvo v ribičiji na Dravi. Nej znati kak se to vse zazvedilo prek naše državne meje, ali so nam ponudili, jerbo mi vse znamo i vse moremo, kaj bi organizerali utješno skupino Sveckoga labodoritaškoga prvenstva za one labodoritaše, šteri so, kak i mi, morali prefletno oditi dimo z Brazila. Kuliko znamo tu bi igrale svecke labodoritaške sile kak na priliko Španjolska, Engleska, Italija, Bosna, Rusija, Portugal i naši "Vatreni." Kak so mi rekli klošari pre čakoski gracki vuri najbrž bodo tekme počele čim ogjogasci na grackomo stadiono zbavijo vse kaj imajo.

Iščem tajnico. Nesam preveč zbirljiv i zato moja tajnica mora čistam kredno zgledati, mora znati vse ono kaj vidi za sebe zadržati, ali ne mora meti nikše prevelike ili pak previsoke škole. Radno vreme: dvokrevetno.

Zvir:
http://www.mnovine.hr/kolumne/Jožek%20radnik/1/Pred%20nami%20je%20jako%20vroče%20političko%20leto
i(l) zajna stranica sim:
http://issuu.com/mnovine/docs/mnovine980i                       
http://www.mnovine.hr/images/pdf/980/mnovine980i.pdf        (?)   

Radek pak na po(l-)lit(r )ičke špice, slemenu, Slemenu

Na Sljeme - Radek Brodarec, 02:38

Na Sljeme - Radek Brodarec