Uopće ne sumnjam da će profesor emeritus Sledge Hammer i njega proglasiti četnikom, srbinom, izrodom hrvatskog naroda, kretenom... Jedina je šteta što do sada NIJEDNOM za svoje blesave tvrdnje sledge nije naveo nikakav izvor - osim svoje lude glave.
Znaš kaj je jadno?
Jadno je da si ti takav kompleksaš, takva umišljena bahata ljiga da je to prestrašno. Pametuješ, izvlačiš iz konteksta, vrlo nisko i pokvareno konstruiraš i izmišljaš da bi dokazao svoje tvrdnje, j
er ti ni istina ni shvaćanje cijele slike i priče - o bilo čemu da se radi, o bilo kojoj temi - nisu ni na kraj pameti.Povijest pišu pobjednici. Oni je i tumače. Oni pišu knjge, uzimaju si pobjedničko pravo nametati svoje viđenje i istine događaja, i to se i radi svugdje u svijetu - i sa takove pozicije njihove riječi postaju nekakav "zakon", nešto što se uzima zdravo za gotovo, i o čemu se dalje ne dvoji. To je priča dovoljno dobra za takove kakav si ti - pogotovo ako je riječ o nečemu što trenutno ide i tjera vodu na tvoj mlin, predstavlja dovoljno dobre "dokaze" da bi ti mogao glumiti pametnog. No na tvoju žalost - ti to nisi.
Jer da jesi, potrudio bi se naučiti i izvidjeti događanja sa svih strana, potrudio bi se shvatiti cjelokupnu situaciju, okolnosti i objektivno sagledati tko je, što je i zašto je nešto napravio, je li se moglo bolje, drugačije ili drugdje. To tebe sve ne - zanima.
Taj tvoj magistar povijesti je učio iz istih tih pobjedničkih knjiga koje sam spomenuo, dapače je na jednostranim istinama i magistrirao, no takovi su i mnogi drugi - tako da nemoj shvatiti kao moje bahato ponašanje ako velim da me takvi likovi, nimalo, ali NIMALO ne impresioniraju, i njihove izjave mogu tumačiti svakako, ali uglavnim ne kao pravilo i istinu. Pogotovo ako taj magistar daje izjavu za javnost, o kojoj može ovisiti njegova stručna budućnost i radno mjesto - onda tip lupeta što njemu paše, jebeš pravu istinu ili ono što on intimno smatra i zna. No i to treba shvatiti, i malo širim gledanjem i akceptirati u kompletnu sliku - koja tebi (nekako "čudno", zar ne?) - nikada ne paše, nikada ju nemaš, nikada ju ni ne želiš...

I Hrvatska ima najviše doktora ekonomije po glavi stanovnika, pa nam je ekonomija u krucu, država u propasti, a narod kruha gladan. Doktori znanosti su uništili i unazadili ovu zemlju za dobar vremenski period, u vrijeme Tuđmana ako nisi bio doktor nečega - nisi vrijedio ništa, a u politički kružok oko njega i Vlade nisi mogao ni prismrditi. On je bio kompleksaš, baš kao i ti, uz izrazitu dozu bahatosti - zato si stavio svoju sliku u profil (fala Bogu, i maknuo je, ipak ima i djece koja se tu navire...), a onda se i išao kurčiti sa nekakvom bacchelorskom titulom, kao da ista išta znači...
Nejasno mi je, osim tvoje kompleksaške potke, kaj si na tom "stručnom spremom" htio poručiti - da si ti lijep, pametan, dobar, nenadjebiv? Mislio si sa time kupiti poštovanje? Ili unaprijed upozoritit sve kak si ti uvijek u pravu, jer - eto - lik ima prejebenu diplomsku titulu prvostupnika po nekakvom propalom bolonjskom procesu, pa se čuvajte, i dobro promislite prije negoli idete poroturiječiti - taj lik SVE zna. Jer takve se titule ne dijele bilo kome! Fakat je jadno gledati tvoju opsjednutost tiitulama, diplomama i ne znam čime - ne shvaćajući da ti iste ne daju ni pamet, ni kulturu, ni znanje, ni ljepotu, ni dobrotu... ništa! Osim papira da zadovoljavaš neku zakonsku formu... a konkretno tvoj je upravo tog tipa.
Poštovanje se ne dobiva na poklon, ono se zaslužuje - zato možeš izvjesiti titule (koje imaš ili nemaš - potpuno nevažno!) u tri reda u profilu - ti si kompleksaški bogec bil i ostal. One ti - na ovom mjestu i u ovoj raspravi - vrijede manje od zahod papira, koji je barem nešto koristan...
No da se vratim dr. Anti Paveliću; on osobno sigurno nije nikoga ubio. I već u tome se ogleda sva manjkavost tog sustava, koji se prodaje i danas. Principi koji su nametnuti su daleko od dobrih, poštenih i kvalitetnih, a još manje pravičnih - no izmišljen je sustav vrednovanja krivice koji sa praksom i svim ostalim nema baš previše dodirnih točaka, no zadovoljava priglupu raju koja ima u koga uperiti prst i smatrati ga sotonom. Zapovijedna odgovornost se najčešće zove upravo dio tog i takvog sustava koji najbolje govori o njegovoj nedosljednosti i netočnosti - a ista zadovoljava i tebe, što me nimalo ne čudi.
Tvojom logikom i generali Gotovina, Markač i svi ostali su isto krivi i zlikovci su, jer je netko moćan uperio prst u njih i rekao "oni su", i taj moćan piše suvremenu povijest - naravno, zaboravljajući na bilo koji negativan aspekt vlastite uloge u svemu tome. Dovoljno je donijeti pravno-zakonski akt kojim sam sebe isključuješ iz bilo kojeg sustava odgovornosti - i "pravda je zadovoljena". Zato je general Gotovina po tim svjetskim šupcima kriv - Nizozemci koji su direktno izvršili pripremu i izručenje tisuća ljudi u srpski pokolj u Srebrenici nisu ništa krivi. Još su njihovi generali, koji su sa Mladićem vrtili odojka i eksali lozu, debelo odlikovani, a tisuće majki uvbijenih se ne smije nikome ni žaliti.
Eto, to je moderna povijest, takvi su principi njezina pisanja i njezina shvaćanja.
I tupani koji klimaju glavama i misle kako su najpametniji zato jer zborno pjevaju nametnute laži - nisu, u biti, ništa bolji od tih dvoličnih govana koji su se skrivali ispod plavih kaciga.
Stvarno je put do istine težak, krvav i kompliciran. Zašto se uopće zamarati sa njime? To je, očito, posao za idiote - pametni samo klimnu pametnim glavicama i eto - nije više crno, sad je bijelo! I "pravda" je zadovoljena... no, je li?
P.S. Njubi, ne trebaš brinuti - na tvoj mozak se ionako ni ti sam nemreš osloniti... a kamoli da bi i pokušao shvatiti što sam napisao ja, ili i pametniji od mene. Tješi te jedino kaj nisi sam - ima tu tak pametnih više. Pravi prosjek hrvatskog puka - pola njih je mentalno jedva na razini osmog razreda osmoljetke...