Damir Kajin:
"
Hrvatska se ovim dogovorom odriče posredovanja međunarodnog suda i rješavanje graničnog spora prepušta skupini za medijaciju. Ako je tome tako,
vraćamo se na drugi Rehnov prijedlog koji je ljetos Slovenija bila prihvatila, a Hrvatska odbila", kaže čelnik IDS-a Damir Kajin. Po njegovom mišljenju, slovenski premijer Pahor dobio je utakmicu s premijerkom Kosor i “vodi ne jedan prema nula, nego s uvjerljivim rezultatom”.
Zoran Milanović:
„Žao mu je što je Hrvatska zbog spora sa Slovenijom i blokade pregovora puno izgubila, posebno kada se vidi da je spor mogao biti riješen puno ranije. - U početku smo razlog spora vidjeli u Sloveniji, njezinoj neprincipijelnosti i politici ucjenjivanja, a
danas je jasno da je Slovenija potpuno odstupila od svojih stajališta kojima je blokirala pregovore bez nuđenja ikakvih rješenja, nastavlja Milanović i dodaje - "Ipak, bolje ikad nego nikad".
Vesna Pusić:
„Do toga je došlo jednim dijelom zbog nesposobnosti naše strane da pronađe rješenje, ali i nespremnosti slovenske strane da se ide prema kompromisu. Ni jednoj ni drugoj strani proteklih godinu dana nije na ponos, ali smatram da je svakako bolje da je došlo do dogovora. Bolje ikad nego nikad, dodala je Pusić i ponovila kako “
nije trenutak za trijumfalizam ni s jedne strane".
Đurđa Adlešić:
"Čestitam na dogovoru. Uvjerena sam da se sada Hrvatskoj otvaraju vrata za ubrzani tempo pregovora s EU, ali jednako tako i za
ubrzavanje reformi, pogotovo na području pravosuđa i javne uprave, …."
(Kakve veze ima ubrzavanje reformi ?) Novinari:
„
Drugim riječima pitanje rješavanja granice vraća se na Rehnov prijedlog, ne onaj koji je Hrvatska prihvatila kao konačnu, “uzmi ili ostavi” verziju, nego onaj kasniji u kojem su bili uzeti u obzir i slovenski amandmani, što Zagrebu nije bilo prihvatljivo.(Odjednom je Zagrebu prihvatljivo)Još ovog proljeća Pahor je tvrdio da dok se ne granica konačno ne utvrdi, Slovenija neće pustiti Hrvatsku u EU.
(Kao što je Hrvatski premijer tvrdio da Vlada niti komad Hrvatske zemlje neće ustupiti nikome i nikada.)Danas je slovenski premijer ipak rekao samo da će slovenska vlada predložiti odboru za vanjsku politiku i odboru za europska pitanja da Slovenija ukine svoje zadrške prema pregovorima hrvatskog pregovaračkog procesa…
Niti dužnosnicima EU nije bilo lako dobiti pojedinosti o slovensko-hrvatskom dogovoru. - Pokazalo se ovaj put da je bilo dobro što smo se držali po strani i što se političari u Zagrebu i Ljubljani nisu razbacivali velikim patriotskim izjavama - rekao je jedan diplomat EU.
(baš mi ih je žao, stajali su po strani – mogu si misliti)http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2009,9,11,,175974.jlJa stvarno ne razumijem na čemu čestitke bilo kojoj strani, a još manje razumijem što smo dobili i bez čega smo ostali?
Nemojte me obeshrabriti.... ne dam niti komadićak hrvatskog teritorija, a najmanje mora.
PS moji komentari su u zagradi.