Povjesničari bilježe da su Rimljani mučili kršćanskog đakona Lovru (Laurentius), na dan 10. kolovoza godine 258.-e, pekli živa, a on u jednom trenu tog mučenja zaviče:
- „Na ovoj sam strani već pečen, i ako želite dobro me pečenog - vrijeme je da me okrenete na drugu stranu!"
Te noći, dok su Lovrini prijatelji i obitelj odnosili njegovo mrtvo tijelo, primjetiše brojne blještave trake kako padaju nebom. Divili su se čudu i vjerovali su da su to „vatrene suze" Lovrine koje padaju s neba. Stoljećima nakon te kolovoške noći, ljudi diljem svijeta i dalje se dive prizoru suza Sv. Lovre koje se mogu vidjeti u ovo doba od godine.
Otvorite svoje prozore ovih večeri, pogasite svjetla, možda ugledate koju Lovrinu vatrenu suzu!
....Napustih viziju, sretna pogledah nebo i vidjeh suze Svetoga Lovrijenca, treptaj oka pun zvjezdane prašine i začuh suptilne tonove melodije koji me zaustaviše u sretnom trenutku svjesnog postojanja u ljubavi...
Meteorska kiša večeras dosiže svoj vrhunac, pa svi oni koji večeras pogled upru u nebo moći će u jednom satu vidjeti i do 80 zvijezda padalica poznatih i kao Suze Svetoga Lovre. Bit će to prekrasna nebeska pojava, a za promatranje nisu potrebni nikakvi instrumenti. Potrebno je samo biti u što tamnijem mjestu i gledati u nebo, jer se ništa neće moći vidjeti s rasvijetljenih mjesta. Lovrine suze nabolje će se, kažu meteorolozi, vidjeti negdje do 2 sata nakon ponoći.
Čestice koje će noćas parati nebo Sunce je iz jezgre kometa isisalo prije otprilike tisuću godina, a noćašnji gust mlaz potječe od kometa otkrivenog 1862. godine. Zemlja svakog 10. i 11. te posebno 12. kolovoza ulijeće u oblak prašine i plinova pa se njihove čestice sudaraju sa zemljinom atmosferom brzinom od 200 tisuća kilometara na sat i izgarajući ostavljaju svjetlosni trag na nebu.
Ova pojava velikog broja zvijezda padalica zapravo ne traje samo jednu noć, nego gotovo mjesec dana - od 23. srpnja do 22. kolovoza. No, sredinom tog razdoblja (u noći između 12. i 13. kolovoza) pojava doseže svoj vrhunac. Upravo ta noć naziva se Suze Svetog Lovre, jer se sve događa u dane mučeništva Svetog Lovre, zaštitnika Petrinje.
Svake dvije minute trebala bi pasti jedna zvijezda, a budući mnogi zamišljaju želju i kad vide samo jednu zvijezdu padalicu, večeras imaju priliku i za tisuću želja. Možda se neka od njih i ostvari....