Povezani Događaji

• suze sv. Lovre: Kolovoz 12, 2010

Autor Tema: Suze Sv. Lovre  (Posjeta: 6919 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

plemenitashica

• Gost
Suze Sv. Lovre
« : Kolovoz 12, 2010, 03:50:57 poslijepodne »
Na nebu će se u srijedu i četvrtak navečer vidjeti posebna pojava koju astronomi nazivaju meteorska kiša Perzeida, a u puku je poznatija pod nazivom suze sv. Lovre.

Ta pojava traje više od tjedan dana, a ove godine vrhunac doseže u noći 12. na 13. kolovoza, kada se u maksimumu u jednom satu na noćnom nebu može vidjeti i stotinjak meteora.

Riječ je o ostacima kometa Swift-Tuttle, otkrivenog 1862. godine, vidljivih svake godine u kolovozu kada Zemlja prolazi kroz ostatak njegova repa.

http://danas.net.hr/znanost/page/2010/08/11/0127006.html

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • Spol: Muški
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
Odg: Suze Sv. Lovre
« Odgovori #1 : Kolovoz 12, 2010, 09:34:09 poslijepodne »
Thanx, to već čekam, no malo me muči to odvratno svjetlosno zagađenje...  :-[
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • Spol: Muški
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
Odg: Suze Sv. Lovre
« Odgovori #2 : Kolovoz 12, 2010, 10:07:10 poslijepodne »
Povjesničari bilježe da su Rimljani mučili kršćanskog đakona Lovru (Laurentius), na dan 10. kolovoza godine 258.-e, pekli živa, a on u jednom trenu tog mučenja zaviče:

- „Na ovoj sam strani već pečen, i ako želite dobro me pečenog - vrijeme je da me okrenete na drugu stranu!"

Te noći, dok su Lovrini prijatelji i obitelj odnosili njegovo mrtvo tijelo, primjetiše brojne blještave trake kako padaju nebom. Divili su se čudu i vjerovali su da su to „vatrene suze" Lovrine koje padaju s neba. Stoljećima nakon te kolovoške noći, ljudi diljem svijeta i dalje se dive prizoru suza Sv. Lovre koje se mogu vidjeti u ovo doba od godine.

Otvorite svoje prozore ovih večeri, pogasite svjetla, možda ugledate koju Lovrinu vatrenu suzu!

....Napustih viziju, sretna pogledah nebo i vidjeh suze Svetoga Lovrijenca, treptaj oka pun zvjezdane prašine i začuh suptilne tonove melodije koji me zaustaviše u sretnom trenutku svjesnog postojanja u ljubavi...

Meteorska kiša večeras dosiže svoj vrhunac, pa svi oni koji večeras pogled upru u nebo moći će u jednom satu vidjeti i do 80 zvijezda padalica poznatih i kao Suze Svetoga Lovre. Bit će to prekrasna nebeska pojava, a za promatranje nisu potrebni nikakvi instrumenti. Potrebno je samo biti u što tamnijem mjestu i gledati u nebo, jer se ništa neće moći vidjeti s rasvijetljenih mjesta. Lovrine suze nabolje će se, kažu meteorolozi, vidjeti negdje do 2 sata nakon ponoći.

Čestice koje će noćas parati nebo Sunce je iz jezgre kometa isisalo prije otprilike tisuću godina, a noćašnji gust mlaz potječe od kometa otkrivenog 1862. godine. Zemlja svakog 10. i 11. te posebno 12. kolovoza ulijeće u oblak prašine i plinova pa se njihove čestice sudaraju sa zemljinom atmosferom brzinom od 200 tisuća kilometara na sat i izgarajući ostavljaju svjetlosni trag na nebu.

Ova pojava velikog broja zvijezda padalica zapravo ne traje samo jednu noć, nego gotovo mjesec dana - od 23. srpnja do 22. kolovoza. No, sredinom tog razdoblja (u noći između 12. i 13. kolovoza) pojava doseže svoj vrhunac. Upravo ta noć naziva se Suze Svetog Lovre, jer se sve događa u dane mučeništva Svetog Lovre, zaštitnika Petrinje.

Svake dvije minute trebala bi pasti jedna zvijezda, a budući mnogi zamišljaju želju i kad vide samo jednu zvijezdu padalicu, večeras imaju priliku i za tisuću želja. Možda se neka od njih i ostvari....
« Zadnja izmjena: Kolovoz 12, 2010, 10:08:56 poslijepodne Sledgehammer »
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”