Moram priznati da sam pokušavao pronaći kako se jednostavnim filtrom, osloboditi lišća i ostalog „ krupnog“ otpada u prikupljanju kišnice sa krova. Teško je složiti dobar filtar , koji se ne mora često čistiti i da nije skup.
I sam u svom postu spominješ jedan , po meni dobar način za koji mislim da bi se mogao jednostavno primijeniti i lagan za održavanje.
Evo ovako bi se to moglo napraviti,recimo od lima , naravno treba to malo najprije posložiti i isprobati. Mislim da bi praksa pokazala sve mane i nedostatke ovog načina . Nešto slično sam već ranije radio,a ovo bi bilo malo dotjerano ali nisam isprobavao. Naravno da se sve dade još bolje dotjerati.
Otvorio si po mojem skromnom mišljenju, jednu jako zanimljivu temu koja se vjerujem svima nama stalno pomalo mota po glavi.
Istina je da najviše vode trošimo na ispiranje Wc-a ,zatim na tuširanje,a najmanje vode koristimo za piće, tek nešto oko 18%.
Negdje sam već napisao da bi naša država zaista trebala predložiti i donijeti zakon , da svaka novo sagrađena kuća ili zgrada mora imati riješen sistem za sakupljanje kišnice.
Iz tih se spremnika vrlo lako napravi pomoću pumpi, posebno ispiranje za sanitarne uređaje: Wc-i bide, a uz malo volje može se ta voda koristiti za kupanje i pranje.
Nakon kupanja i pranja, filtriranjem se može ista voda dalje koristiti za zalijevanje i pranje automobila.
Možda ovo izgleda kao neki SF- roman, ali sjetimo se samo nafte i predviđanja vezana za nju.
Mislim da ni pitka voda nije vječna, a to nam govore primjeri iz zemalja koje nemaju pitku vodu. Mi se tu ponašamo kao da imamo pitke vode za uvijek, a znamo da to nije istina.