Kad se već spominju pumpe za hidrofor, molio bih za jednu informaciju. Kupio sam hidroforsku pumpu E sad me zanima odakle da počnem. Da li sa ponovnim rastavljanjem pumpe ili rekonstrukcijom instalacije?
Curi voda na osovini kod usisne centrifugalne pumpe
Kada se pojavi ovakav kvar na hidroforskim pumpama,obično oko pumpe ima dosta vode , a oko same osovine polako curi voda.
Ovo je znak de je brtva oko osovine popustila,odnosno istrošila se . U pumpama novijih generacija nalazi se gumena brtva koja obuhvaća osovinu i na taj način brtvi. Dok se na starijim pumpama nalazi olovna košuljica koja se sa dva vijka priteže i na taj način brtvi.
Pojava vode nam signalizira da te spomenute brtve – ovisno o vrsti i starosti pumpe treba zamijeniti.
Naravno da nam na tom mjestu dolazi do propuštanja i lako se dogodi da nam pumpa ne podigne vodu . Princip rada pumpe – u kratko ,je da uslijed vrtnje nastaje pod tlak , koji nam podiže vodu sa dubine od 7 metara.
Ako nam na nekom dijelu usisne instalacije ili kod pumpe nešto propušta ne može se stvoriti dovoljan pod tlak i pumpa ne diže vodu. Dakle loša brtva može uzrokovati slabije podizanje vode . Ista je stvar i kod injektora.
Dakle,treba rastaviti pumpu od instalacije i zamijeniti gumenu brtvu. Ovo se može učiniti po sistemu sam svoj majstor,ako imate dovoljno volje i malo vještine, ali ako se niste sa time baš susreli ranije bolje je to prepustiti majstoru ili servisu.
Naravno treba prije nabaviti zamjenske dijelove. Ranije se servis za Elelktrokovinu,nalazio u Tavankutskoj ulici – Prečko. Nije mi poznato dali je još uvijek tamo.

Kako ne mogu naći drugu sliku,ovako odprilike izgleda stariji model pumpe,gdje ide olovna brtva.

Ovako izgleda novija generacija pumpi, ovdje ide gumena brtva.