Ne bi želio da opet uvlačim politiku, recesiju i itd... ali kada smo već kod te crkvice u ninu. Blizu crkvice država/vlast/lokalna uprava je napravila parkiralište da ljudi koji tu prolaze mogu vidjeti tu najstariju hrvatsku crkvicu.
E sada tamo nikada nitko nije postavio čovijeka koji bi pazi crkvicu, otvorio joj javnosti plačao ulaznicu ili držao predavanje o tome što je u toj crkvici bitno. E to je grozno.
Da smo u italiji ili grčkoj, tamo bi za svaku tu crkvicu naplatili ulazak a mi u Hrvatskoj imamo nešto što možemo polazati ali nikako da to unovčimo 
Hvar – grad Hvar, hotel sa 4 zvjezdice (niže rangirani postoji još samo jedan sa 3) noćenje naravno podrazumijeva se sa doručkom par EUR-a manje od 300. Akcija je bila do 04.04. da je svaka treća noć gratis.
Ručak se ne može dobiti u hotelu, ali ako se plati dodatnih 15 EUR-a onda možete dobiti večeru. Plaža – izvan grada, kao i sve hvarske plaže.
Pa sad, pitam se tko ima love plaćati spavanje 2100 kn po osobi po danu?Opatija – hotel Milenij – noćenje po osobi 1100 kn (bilo prije 1,5 godinu). Nema mogućnost polupansiona s ručkom, nego samo s večerom što se dodatno plaća, ali je osigurano parkiralište u garaži, usluge nosača kofera gratis uz napojnicu, razumije se. Plaža ispred hotela, hotel u strogom centru.
Komiža na Visu – stara kuća u samom centru, prekrasan pogled na cijelu rivu, zalazak sunca. Apartman za
dvije osobe na katu (bez balkona), starinski namještaj, debeli zidovi, škure, iz sobe vode jedna vrata u priručnu kuhinju a druga u i pristojnu običnu kupaonicu. 60 EUR-a dnevno u sezoni. Nema klime, ali nema niti TV. Priključak za Internet – ma dajte. Zašto nema TV, pitam? Zato jer vlasnica, liječnica u Splitu, ne želi kupiti TV, jer
ona hoće da njeni gosti uživaju u suncu tijekom dana, zalasku sunca i navečer u pogledu i osluškivanju vrevi na rivi.
Ma da mi daje i besplatno, ne idem u apartman gdje nema TV.
Sušica na Ugljanu –
apartman u prizemlju, turbo moderan (osim obične kupaonice sa tuš kabinom)
za 6 ljudi, 2 sobe + veliki dnevni boravak, blagovaonica, kuhinja, natkrivena terasa, i mala terasa, svaka izlaz na vrt, TV u dnevnom boravku i manjoj sobi, Internet (mislim da ne).
Večera dobrodošlice ili večera prije odlaska, ovisi kak se dogovorite - gratis (najčešće riba na gradele sa svim prilozima i vinom), more 100 m točno ravno od izlaza na terasu, ograđeno dvorište, parkiralište za auto. 80 EUR dnevno.
Obavezno ćete zateći kataloge i biltene o otoku, zadarskom arhipelagu, nacionalnim parkovima i parkovima prirode, muzejima i povijesnim znamenitostima, red plovidbe trajekta itd)
Primošten – pizza 45 kn, sokovi 15 kn (negdje i 20 kn), sladoled 7 kn kuglica, tuš na glavnoj gradsko-hotelskoj plaži 2 kn/1 min, cijene ribljih plata neću navoditi jer bi se moglo nekome zavrtjeti u glavi. Smještaj ne plaćam, pa ne znam koje su cijene u okolnim apartmanima niti ne znam kako izgledaju. Plaže izvan gradske,
dakle uvalice oko poluotoka (starog grada),
čak nisu (niti jedne godine)
niti pograbljane da bi se poravnao šoder koji je more tijekom godine nanijelo na žal nego budu brdoviti hupseri, pa kad je dan s jačim jugom i većim valovima, onda se nalije more u onaj dio plažice iza hupsera, suncobran i ležaljku imate ako nosite svaki svoj, ali
vlasnici apartmana čiji gosti se kupaju ispod kuće u tim uvalicama nemaju namjeru baš ništa ponuditi osim uzeti novac, gotovo stalnim gostima redom Slovencima, Mađarima, Česima, Slovacima., kante za smeće ne postoje na cijeloj šetnici oko poluotoka, parkiranje se plaća po danu i to ako imate sreće da ostavite auto koliko toliko blizu poluotoka.
I sad na
šećer na kraju:
Velika Gorica – jedan od kafića iza robne kuće.
Večer,
21,05 – za tri stola na terasi sjedi 6 ljudi, unutra još dvoje.
Izvolite, što želite popiti; Pa ja budem fantu; A ja budem kakao.
Oprostite,
ali iza 21 ne poslužujemo ništa toplo? Kako molim? A zašto? Ah, sam sam, pa eto, da stignem sve pospremiti; Dobro, a do koliko sati ste otvoreni? Pa, ovisi o gostima, 23,00 ili 23,30. I vi u 21 ne poslužujete kavu, kakao? Da, žao mi je.
Imate kaj dodati?
Edit: podcrtavanje