Znam samo da dok sam bio klinac, sve se obavilo do petka... subotom je poneki dućan bio otvoren samo do ručka, nedjeljom nije radilo apsolutno ništa.
I znam da zbog toga nitko od nas nije krepao, nije ostao gladan, i nikome od nas nije nikoji qrac falio zato jer je nedjelja bila - "ne djelja", dan Gospodnji. I to u vrijeme "komunizma".
Danas sam okružen samim velevažnim personama (ima ih, očito, i tu na forumu!!), koje imaju preko tjedna toliko posla (mo'š mislit'!!!), da jednostavno ne stignu ništa kupiti!! Toliko rade da je to prestrašno! Pa si mislim - kada već toliko rade, kada su to sve tolike "poslovne veličine" - valjda imaju i penez toliko da kupuju kao pravi biznismeni - imate sve on-line, i Konzum i mnoge druge dućane, naručite, bez provizije vam sve doneseju doma na kućni prag, tako da se ni ne morate mučiti sa nekakvim šopingiranjem!! Tko to radi prava gospoda; ako već glumiš facu, onda budi faca, i budi na nivou! A ne sitni cigan, koji bi bio jeben i pošten. Kao da je to moguće...
Kada sam slušao takve provale u objašnjenima kojekakvih "građana" koji sada "bez otvorenih dućana nedjeljom više ne znaju ni prdnuti, ni živjeti", rigalo mi se... toliko pokondirene malograđanštine u toliko primitivne bahatosti - to je bilo degutantno za gledati i slušati! Odrasli su gutajući govna na hampere, klaftre i palete, živjeli goli i bosi, a danas - iako mentalno i materijalno i nisu puno odmakli odonda - odjednom "naprosto ne mogu" bez špeceraja nedjeljom iza ručka...
Samo velim - ima poslova koji moraju biti nedjeljom, i moj je jedan od njih. No otvoren dućan nedjeljom, da dokone babuskare mogu ići ubijati vrijeme u nekakvom šopingu, nije potreban. Da je sve zatvoreno - baš me zanima da li bi te veličine pocrkale zbog zatvorenih dućana?? To me jaaaako zanima...
Tima - koji bez te umišljene potrebe ne mogu - želim samo da im djeca, ili bračni partner, radi kod nekog takvog šufta, koji bi otvorio svoj dućan ne od 0 - 24, već od 0 - 48 svaki dan, i da im se to ne plati, da nisu nikada za nedjeljnim ručkom sa svojim obiteljima i djecom, i da za svaki i najmanji drek mogu dobiti nogu, jer šuft ima pravo ucjenjivati obzirom na jedno takvo mizerno mjesto čeka još barem 5 nezaposlenih...
Kako su šuftovima dužni političari, a ne političarima šuftovi, zna se tko kroji zakone u ovoj zemlji... iako sam živio vani, čudim se kako i dan-danas, u zemljama koje stvarno znaju što je i posao i zarada, nitko ne radi nedjeljom... vjerojatno su oni budale, mi ionako znamo najbolje... zato nam se i smije cijeli svijet. Kako jedna Austrija, Švicarska ili Njemačka ne propadaju, zato jer njihovi šppeceraj-dućani ne rade nedjeljom...

A lokalne pokondirene tikve to odobravaju. Jebeš karakter i moral. Lijepo je svoj mali ego šopati sa umišljajem kako se živi u blagostanju. Sramota. Sramota. Sramota.