...
Ustvari, samo sam htio reći da nedovoljno cijenimo ono što nam je ostavljeno u nasljeđe.
Ponekad to i previše cijenimo.
Znam za zemlju u Gorici i investitore koji bi ju kupili i gradili stanove, ali vlasnici su tražili previsoku cijenu po kvadratu, pa je investiroru to bilo preskupo i ništa od stanova. I onda se mi čudimo kaj su kvadrati stana tak skupi.
Slažem se, cijene koje se traže na parcelama gdje je moguće trenutno započeti gradnju su prenabrijane. Ali to su cifre od oko 300 E/m" dok se ovdje radi o 10 E/m2. Znači kvadart zemlje za ni cijelu gajbu pive!
Pokušajte postaviti stvari drugačije. Na Županijskom sudu u Velikoj Gorici postoji popis ovlaštenih sudskih procjenitelja za graditeljstvo sa koje možete kontaktirati nekog i naručiti procjenu vlastite imovine. Ustav RH Vam garantira da u slučaju izvlaštenja dijela ili cijele parcele za javno dobro imate ustavno pravo na pravičnu naknadu po trenutnim tržišnim cijenama za predmet izvlaštenja. Dakle, s jedne strane ovlašteni procjenitelj, s druge strane Ustav i dolazite do rješenja. Ukoliko mislite da cesta tj. trasa buduće ceste prolazi kroz Vaše zemljište ili dijelom ili u cijelosti mislim da Vam se isplati angažirati. Ukoliko nemate sredstava za procjenu pokušajte saznati u kojem klasifikacijskom razredu je Vaše zemljište ( livada, oranica, poljoprivredno, građevinsko...) i preko interneta doznati trenutne cijene za otkup. Mislim da nije trenutno Vama bitno koliko je dobio vaš susjed ( teško se to dozna) već koliko bi Vi trebali dobiti, a pogotovo da li trasa uopće prolazi preko Vaše imovine. Ukoliko kažete da vodite pregovore onda sigurno imate ulazne podatke.
Plemenita, navedeni gospodin NE radi u HAC-u već u HC-a. Raspitajte se, imate ga na web stranici navedenog Društva ( HC d.o.o.). Kao iskusnom forumašu nije dozvoljeno širiti lažne podatke, zar ne. Jeste, dabome.