Autor Tema: Radno pravo i zakonodavstvo  (Posjeta: 5556 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • Spol: Muški
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
Radno pravo i zakonodavstvo
« : Siječanj 17, 2010, 12:04:34 poslijepodne »
Mislim da je svakome poznata količina nepravde i nelogičnosti koje vladaju u našem radnom pravu i zakonodavstvu, a primjera - onih loših - iz sfere zloupotrebljavanja radnika i njihovih prava, pogotovo od strane malih privatnika i obrtnika, ima debelo više negoli pozitive...

Kako biste uredili hrvatsko radno zakonodavstvo? Koliko treba dati radnicima, koliko poslodavcima? Kako obvezati poslodavce na poštovanje radničkih prava, te na poštovanje zakonskih odredbi?
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

JosipJoža

• Gost
Odg: Radno pravo i zakonodavstvo
« Odgovori #1 : Siječanj 17, 2010, 12:16:23 poslijepodne »
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2009_12_149_3635.html

Kada država preraste potpuno u pravnu državu, kada se zakoni počnu sprovoditi, tada će i ova problematika puno bolje izgledati, imamo i sada pozitivnih primjera poslodavaca u odnosu prema djelatnicima samo im se premalo posvečuje pažnja, umjesto naprotiv da ih se stalno eksponira i da oni budu primjer drugima u podizanju svijesti i etike rada, odnosa poslodavac i djelatnik i obrnuto, s pravima ali i obvezama međusobno.

Offline dobola

• Skoro pa pravi član
  • Imagine
Odg: Radno pravo i zakonodavstvo
« Odgovori #2 : Siječanj 17, 2010, 01:18:58 poslijepodne »
Kao i u svakoj "umjetnoj" tvorevini u tranzitu mora proći još mnogo vremena da bi se osnovni parametri usadili u svijest ljudi, kako poslodavaca tako i posloprimaca. Tvorevina koja nema definirane zakone i parametre vrijednosti rada, spavaonice koje se zovu sindikati i svoje članstvo nisu u stanu motivirati, a poslodavce prisiliti na poštivanje važećih zakona uzrokuju trenutnu situaciju da se u ovoj tvorevini ne isplati raditi.
poslodavci ne poštuju zakonske odredbe o plaćanju prekovremenih radnih sati, rada u noćnim terminima, rada u posebnim situacijama opasnim za radnika, ne poštuju sanitarne uvjete rada, ne poštuju redovne isplate i podmirene doprinose, te potpisuju nepoznate tranzicijske oblike ugovora koji u svakom trenutku štite samo njih i nikoga osim njih. Država ne donosi propise kojima bi onemogućila vlasnicima pravnih subjekata da više nikada ne otvore d.o.o. ukoliko su imali takvih i drugih oblika repova i nelegalnog poslovanja. Sindikalni vođe primaju visoke dohotke i osim benificija i još kojih pogodnosti ne rade apsolutno ništa da bi barem omogućili svojim članovima da ostvare već potpisane kolektivne ugovore i provedbu već donesenih pravilnika Zakona o radu.
Dakle, nitko se ne kažnjava u segmentu kapitalista i sindikalista, kao što se ne kažnjavaju ni državni namještenici koji ne poštivaju zakonske okvire za izdavanje dokumenata svih oblika i formi, suglasnosti itd.
Mislim da je iluzorno pričati o nekakvim Zakonima koji se zovu Zakon o radu, pojmovima radno pravo itd. u sadašnjim tranzicijama dok nas ne koloniziraju do kraja pa će se ionako propisi Unije provoditi silom ili milom, a to znači da će radna snaga biti potrošna roba sukladno poimanju kapitalizma kao društva i birokratskog pogona Unije kao zakonodavnog početka "demokracije" u istoj. Napomena: Ustav EU još uvijek nije definiran pa me to podsjeća na udrugu četničkih rodoljuba iz Čačka. Ni oni nemaju ustav, pravilnik i sl.
Ko to tamo peva?