Ne zaboravi da biti svećenik nije profesija, to je duhovni poziv i zato niti njemu nije dozvoljeno kaj je nama, niti je nama dozvoljeno kaj je njemu.
Ma nemoj da biti svećenik nije profesija... nego što je??

Duhovni poziv je - ali u smislu odabira, znači da netko odabere biti svećenik u životu kao svoj životni poziv, kao profesiju, jer on je u tome - profesionalac, živi isključivo od toga, i biti svećenik je u tom smislu potpuno isti kao i bilo koje drugo zanimanje. U tome nema razlike između inženjera, svećenika ili policajca. Osjetio si poziv, sklonost, želju - i realizirao je. U čemu je nedoumica?
Zato sve te priče da ima novaca od ... plaće? kaj se to tak zove? ... i da može time raditi kaj hoće, mi zvuče podosta preplitko. Nije to baš sve tak jednostavno. Niti mi smijemo biti jalni kaj on sve ima, niti on smije sve svoje želje i željice sebi na očigled sviju ispunjavati.
Da, od plaće. Jer svećenici dobivaju plaću iz državnog proračuna, ugovorima je ista određena, i svećenik kroz nju i stalne prihode ima dobru kreditnu sposobnost (što je i logično, ne troši na ženu, djecu, a nema ni troškove hrane i režija, na što odlaze naše plaće).
Također, dobiva i novac od crkve same, a mnogi od njih su iz bogatijih obitelji (jer su velikim dijelom sa sela, na kojima i dan-danas imaju nekretnine, nasljeđa i sve ostalo kao i svatko od nas...). Znači, prihoda može imati kroz desetak izvora, do novca je mogao doći na nebrojeno načina, pa je ograničavati se i misliti da su njegove životne mogućnosti i kupovna moć rezultat samo milodara je ne samo netočna, nego i primitivna, a i odraz debelog neznanja i nerazumijevanja.
Ja bih rekao strožim, puno strožim.
Kada ste svi tako napucani sa znanjem liturgike i inih obveza, pravite se kao veliki poznavatelji Svetog Pisma, a "najjači" ste u tumačenju istoga - i što bi netko trebao i nebi trebao biti - jasno je da i opet svoje umišljaje želite prodati pod fakte, jer mnoga tumačenja koja sam ovdje pročitao ne pišu nigdje, a niti su takva liturgijska tumačenja. Drugim riječima, o samom Svetom Pi9smu i njegovim porukama znate relativno malo. No to vas ne smeta da osuđujete...
BTW, Mercedes od Đure Saboleka je star 5 godina...