Ah, Švicarska. Vrla demokracija koja je ženama dala pravo glasa tek 1971.
Tako je.
Ta činjenica samo govori u prilog onome što sam ja više puta ovdje rekao, i bio "popljuvan", a to je da je sam sistem "demokracije" u svijetu vrlo dvoličan, i služi samo kao etiketa za nadobudne i naivne.
Demokracija i ljudska prava su više-manje utopistički pojmovi, iznad kojih u praksi postoji brdo drugih sustava koji realno i interesno vode i ustrojavaju narode i zemlje, i to nije nikakva teorija zavjere, to je jednostavno - tako...
No gledano kroz tu činjenicu "nedemokratičnosti" Švicarske, tko je ikada rekao da Švicarska NIJE demokratska zemlja? Nitko! Zašto? Pa zato jer kada imaš novaca, možeš raditi što želiš, i nitko te nećče zajebavati za ništa, što je i opet dokaz dvolične prirode "demokratskog" svijeta!
No tu dolazimo i do temeljnog pojma što demokracija je, i kako bi Hrvatska, posebice njezini građani, trebali tumačiti demokraciju.
Demokracija je sustav gdje svatko zna svoje mjesto u društvu, zna svoje obveze i iste ispunjava, a kroz ispunjavanje tih obveza ostvaruje i svoja prava. Demokracija je sustav gdje se, ajmo tako reći, zna tko pije, a tko plaća. Analogno tome, ukoliko ne ispunjavaš svoje obveze prema društvu, obitelji, poslodavcu, državi itd itd, nemaš baš ni nbekakvih velikih prava na koje bi se pozivao. Naravno, u Hrvatskoj je obrnuto - krivac ima sva prava, žrtva je još i više kriva jer joj se nešto dogodilo...!!
Demokracija je i sustav gdje se ne bavi svatko sa svačime, a što je - uz stav da demokracija dozvoljava da radiš štogod poželiš - glavna značajka demokracije i shvaćanje iste u Hrvatskoj.Zbog toga je Švicarska demokratska zemlja, dapače - vrlo demokratska, jer njezini građani imaju osiguran vrlo solidan i vrlo kvalitetan život, ukoliko se ponašaju u skladu sa gore opisanim demokratskim osnovama. To znači - ispunjavaj svoje obveze, ostvarivat ćeš svoja prava, i nikome tko se ponaša u skladu sa normama dobrog i pozitivnog ponašanja neće faliti apsolutno ništa.
Demokratičnost Švicarske se ogleda u sigurnosti sistema, u tome da njihovi građani rade, stvaraju nove vrijednosti i uživaju u plodovima tog rada, a to je moguće jer cijene sebe, svoje mogućnosti, svoju zemlju, poznaju svoje specifičnosti i tome su podredili sve, bez obzira sviđa li se to nekome ili ne. Problem pojma "demokracije" je što je u Hrvatskoj razvijeno mišljenje da svatko može raditi štogod mu padne na pamet, i kada mu to nedaš - nisi demokratski! A to je velika pogreška... zato u Hrvatskoj i ima toliko zalaganja za pogrešne stvari i vrijednosti, toliko zalaganja za tuđe vrijednosti i interese dok se gazi po vlastitoj tradiciji, vjeri, dobrima i potrebama. Sve što neki strani šupak proglasi "demokratskim", horde naivaca bez nacionalne svijesti odmah u zboru povlađuju i pjevaju i plešu kako im on dirigira, kunu se kako je upravo to ono "naj", kompleksaški povlađuju moćnima jer misle da će i oni biti moćni ako se identificiraju sa njim, ne pitajući se o čemu se tu, ustvari, radi... dovoljno je da je ON to rekao... eto, zato je Hrvatska banana-država, a pjevača i puhača u te i takve diple ne fali ni tu na forumu (iako sam Te quotao, nisam mislio na Tebe, Alene...).
Zato smo ostali bez svega, čak smo debelo načeli i strateške resurse (pitka voda, resursi energije), a postigli nismo maltene ništa, osim što ću za koju godinu morati valjda vaditi dozvole da uopće vidim more ili došećem do obale i plaže, jer će me nečiji privatni stražari i vojska tjelohranitelja sa cuckima nekog stranog moćnika moći otjerati uz obrazloženje da kršim njegovo privatno vlasništvo, zagarantirano tim istim hrvatskim Ustavom... O tempora, o mores!
Postigli smo da nas EU prima k sebi mizernim tempom, jer joj ionako Hrvatska kao član - sada kada je EU ionako već sve od Hrvatske i dobila - nije ni u interesu, ali sve je to više čin milosti negoli stvarnih htijenja EU.. kada se sjetite tko je ušao prije nas i pod kojim uvjetima i kriterijima, čovjek se pita treba li nam takva nedemokratska i dvolična organizacija uopće! Jedini dobar detalj iz Lisabonskog ugovora, koji je sad stupio na snagu, je činjenica da je uvedena mogućnost i napuštanja EU zemlji koja više ne želi biti članica...
No, da se vratim na Švicarsku (u kojoj sam ja živio u Zurich-Regensdorfu, a kum mi je i dan-danas u Lausannei, pa uvijek uspoređujemo detalje života i politike između ta dva kantona...)...
U Švicarskoj je uvijek nacionalni interes iznad svih ostalih, a taj interes definiraju građani kroz svoje direktne poslanike, a ne kroz poslanike stranaka, čime su u direktnijem kontaktu sa zastupnicima i isti ima odgovornosti u svojem radu jer je stalno na "skliskom" terenu, bez ikakvih garancija, beneficija, sinekura i osiguranih privilegija. I
ako zemlja procijeni da im nešto ne odgovara, tako i naprave, i boli ih čuna što će bilo tko u svijetu na to reći. Oni, pa opet oni, i na trećem mjestu oni, a daleko iza svega toga onda možda dođe i nešto drugo... i
tako i treba biti, i zato bi se i Hrvatska trebala ugledati na Švicarsku, a ne na npr. Nizozemsku... to je ispravan pristup zaštiti vlastita naroda, ekonomije i strateških interesa zemlje, a to što će reći Bruxelles - nije toliko bitno, prvenstveno zato jer se nitko pritom ne pita "ZAŠTO" je netko odredio baš tako, i na čiji mlin to preusmjerava vodu...
Zemlja koja dobro radi, i čiji građani su zadovoljni sa životom, ne zamaraju se sa tuđim viđenjem stvari koje nisu od velike važnosti za zemlju. Zato se Švicarke i nisu bunile što nemaju pravo glasa (a ne bi se bunile ni dan-danas da ga nemaju); baš ih je briga za to, te žene imaju dobar standard, imaju sve što požele, uživaju u životu, i živo ih boli neka stvar za glasačke listiće i tko ih ispunjava. Žive u zdravom sustavu! Mislim da bi i naše žene, da im daš na izbor dobar standard i pun džep love, te veliku profesionalnu pravdu i jednakost naspram glasačkog prava, jasno odabrale ono prvo... kad je ljudima dobro, ne zamaraju se sa politikom!
I dobar dio Švicaraca, po njihovim ispitivanjima, nema pojma kako se zove predsjednik/ca Helvetske Konfederacije, i baš ih briga za to! A to je relacija kao da netko u Hrvatskoj ne zna tko je Premijer/ka ili Predsjednik/ca države! No oni ne smatraju da su zato glupi, zapostavljeni ili zaostali jer ne znaju takve stvari... "Tko je da je, dok nam je dobro, nek taj - kako li se već zove - i dalje radi svoj posao!"...
Oni zato imaju lovu u džepu, a glupa hrvatska sirotinja se zamara sa lopovskim političarima koje je sama postavila, a onda kuka nad svojom sudbinom, i još ništa ne poduzima da joj bude bolje!
I onda ćemo se mi busati u prsa junačka kako smo mi "nešto postigli", dok pametni rade sasvim drugačije i u drugačijem smjeru...
Kako parafrazirati onu staru iz vremena nakon Drugog Svjetskog rata... - "zašto smo se branili?"... biti sluge smo ionako navikli, a ne sumnjam da bi jedan Hans bio puno bolji gazda od jednog Iveka, Štefa ili Damira...
Možda zato jer mi upravo uživamo otkrivati toplu vodu i onda sami sebe uvjeravati u vlastitu - veličinu??