Pa naravno, ne "zaziremo" mi od dijaspore već dijaspora zazire od nas. U pravu ste kad kažete da poznate jako puno ljudi iz dijaspore koji bi se rado vratili u domovinu i još su dovoljno vitalni da svojoj djeci pomognu u stvaranju obiteljske firme ili razvoju nekog projekta. Kad ono, PAFFFFFFF.
Građevinsku dozvolu čekaju u prosjeku 3 godine, registraciju firme moraju oprezno raditi jer se samo izabranima dozvoljava upotreba stranih naziva ili imena, instrumenti osiguranja plaćanja su beskorisni papiri, firmu može otvoriti svaki levat bez obzira koliko ih je imao u životu i koliko je puta zavaljao za robu ( odgovara samo temeljnim kapitalom od 20.000,00 kn - za ostalo mu možeš popušiti), država ti ne vraća pdv, doprinosi na radnike su boli glava i na kraju su ti poticajna sredstva za otvaranje proizvodnog pogona takva da moraš sam financirati trafostanicu jer nemaš dovoljno naponske snage. i tako u beskonačnost. kako bi jedan kvalitetni, školovani, iskusni hrvat iz Australije ili Kanade uopće mogao shvatiti da iznos komunalnih doprinosa i vodne naknade kod gradnje moraš platiti zajedno sa svim priključcima kad je to vani normalno besplatno jer postaješ POTROŠAČ struje, vode, kanalizacije, kablovske, mobilne, plina...... A još kad popričaš sa domoljubima koji su podizali kredite da bi financirali nabavku oružja, a ono geodeta i kamatar, doktor opće prakse i ostali domoljubi polevatili i njih i sve oko sebe. Zar bi se Vi vračali u takvu bananu? Možda samo da vas pokopaju.
Bilo je par njih koji imaju svoje ribolovne flote i proizvodne pogone koji su čekali par godina razne suglasnosti ili odobrenja pa su odustali od domoljubne avanture.
Sad kad kinezi navale, jer mi smo u dužničkom ropstvu i svaki kredit nam je dobro došao, neće više biti ko je jamio. Kad te Kinez jami po labrnji ako ga zavaljaš ne spašava te ni međunarodno povjerenstvo. Pitaj njihove susjede i Veliku Britaniju.