Sledge, zvučiš svakak, samo ne kršćanski.
Ja nisam ispovjednik da moram zvučati kršćanski, i nisam svećenik da govorim sa oltara. Ja navodim povijesne i političke činjenice, o kojima očito nemate previše pojma. I o islamu raspravljam iz tih aspekata, a ne zvučim, i ne trebam zvučati, kao neki koji oprašta grijehe.
Nisam ni želio zvučati kršćanski, jer ovo nije religijska rasprava o dogmama.
Naravno da nije religijska rasprava, ali ja ne znam kak možeš odvojiti svoje vjerske temelje iz svakodnevnih rasprava. Ja to ne mogu.
Bilo o čemu da govorim, što god da činim, činim to prema svojim vjerskim shvaćanjima, a kad to ne bi činila osjećala bih se - kao da sam svjesno i namjerno prevarila sebe i povrijedila Boga.
Jer za mene to nije stvar izbora, nego moja "istina, put i život", ono što jesam i što želim biti.
Zato mi tvoj stil rasprave "ne leži", jer svojim riječima svjesno i namjerno omalovažavaš ljude predbacujući im da su neznalice, a istovremeno ih ničemu ne učiš. U takvom tonu ih i ne možeš ništa naučiti, jer kad ih jednom povrijediš, kad im digneš tlak, rasrdiš ih i uvrijediš, onda više ne čuju, niti žele čuti kaj imaš za reći, nego ti odgovaraju na sve ono ružno i uvredljivo što si napisao, a što nisi trebao napisati, i tu ili izgube volju za raspravom ili diskusija krene u krivom smjeru.
I zato si ti stalno tu u sukobu i zato ti stalno imaš problem u komunikaciji tu na forumu.
Možda smo mi svi tu za tebe iz tvoje perspektive potpune neznalice, ali živimo život isto kao i ti, hranimo svoju djecu, idemo na posao, imamo svoje uspone i padove, bolesti, radosti i ovaj forum na kojem se malo družimo, malo diskutiramo o svakodnevici, malo se zezamo, malo smijemo, malo se svadimo, često se ne slažemo ali se uvijek uglavnom poštujemo međusobno.
Jer nismo došli mijenjati jedni druge, nego možda samo čuti drugo mišljenje.
A zašto si ti tu, kad smo svi glupi i neuki i kad ti je svaka diskusija tako s visoka i na kraju gubljenje vremena, ja ne kužim?
Ili si mazohista žešći pa se iz gušta mučiš s budalama, ili si sadista koji uživa maltretirati druge svojom zamišljenom superiornošću.
Postoji li treća mogućnost?

Goričanka, dobro pišeš, no mnogi ovdje jednostavno ne shvaćaju praktičnu dvoličnost islamske filozofije,m pa stvari pokušavaju objasniti kroz svoje uske naočale neznanja, sakrivajući činjenicu da ništa nisu pročitali i učili o tome, pa se izvlače optužbama i bajanjima o nekakvoj jednakosti (koja nikada i nigdje nije postojala, ako ćemo baš cjepidlačiti).
Ja mislim da svaka religija ima praktičnu dvoličnost (i teoretsku čistoću) jer ju prakticiraju ljudi, a ljudi su dvolični, ljudi svaku dobru ideju obezvrijede. I to ti pišem iz čistog svog malog praktičnog ljudskog iskustva, a ne iz nekog knjiškog znanja. Istini za volju, pročitala sam Kur'an i mnoge druge "svete" knjige, u svoje vrijeme kad me to zanimalo, i nisam otkrila ništa spektakularno drugačije ni u jednoj od njih. Mislim da je svaka od njih povijesno i geografski smislena i potrebna, utemeljena i nužna i zato svakako dobra.
Nemam pojma o topništvu, Cordobi, broju stanovnika u srednjem vijeku, političkim previranjima kroz stoljeća i drugim povijesnim činjenicama koje su pisali pobjednici. Niti me to zanima.
Ali znam da su muslimani u Damasku u đamiji Ummayad sačuvali i očuvali krstionicu i relikvije Ivana Krstitelja. Bila je tamo kršćanska bazilika prije đamije, no mogli su sve sravniti kad su došli, ali nisu. Bila sam tamo nekoliko puta, s posebnim uzvišenim osjećajem ušla u đamiju bez cipela i pomolila se vidno kršćanski, bez straha od protjerivanja. Na tome sam im zahvalna.
Kako bi prošli muslimani da klanjaju u zagrebačkoj Katedrali, ja ne znam. Nadam se isto.
No, to nije tema, pa neću o tome.