Autor Tema: Porez na nekretnine  (Posjeta: 73906 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kuntakinte

• Jezerača
  • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Porez na nekretnine
« Odgovori #45 : Ožujak 04, 2012, 09:18:50 poslijepodne »
"...od 2013. uvesti porez na imovinu koji bi trebao biti izravan prihod jedinica lokalne uprave"
"...porez na imovinu vezat će se uz vrijednost imovine i njezino korištenje, a zamijenit će dosadašnju komunalnu naknadu."

Kulko je 2% vednosti moje imovine mesečno!?  :o  8)  ;D
Po Murphyevomu zakonu...
wwwg tablice

Offline BobRock

• Administrator
  • Jezerača
  • Spol: Muški
« Odgovori #46 : Ožujak 04, 2012, 10:12:51 poslijepodne »
"...od 2013. uvesti porez na imovinu koji bi trebao biti izravan prihod jedinica lokalne uprave"
"...porez na imovinu vezat će se uz vrijednost imovine i njezino korištenje, a zamijenit će dosadašnju komunalnu naknadu."

Kulko je 2% vednosti moje imovine mesečno!?  :o  8)  ;D
Po Murphyevomu zakonu...

Neko, vjerojatno neki državni organ, bu moral procijenit vrijednost tvoje nekretnine. Pa onda na to lupiti godišnji porez i podijeliti ga na 12 mjeseci. Smatram da bu bar to moglo biti jednostavno.

Teže bu bila ta procjena. Ko bu to i na osnovi čega procjenjival? Ak bu država procjenjivala onda bu to nefer, jer zakaj to ne bi druga strana procjenjivala - mi? To bi morala neka od države neovisna strana procijeniti, ili bar napraviti neke osnovice na temelju čega se poslije svaka nekretnina može posebno procjenjivat. I to ovisno o regiji, stanju na tržištu, o ekonomskoj situaciji u državi, itd.

Ovak bi ja mogel reć (karikiram) da mi stan vrijedi 100 Eura (jer oću platiti čim manje), a država tvrditi da mi vrijedi 10.000.000 Eura (jer oće kasirati čim više). Svaka strana ima svoj interes i zato to mora obaviti neka neovisna strana.

Zagorec BP

• Gost
« Odgovori #47 : Ožujak 05, 2012, 09:58:23 prijepodne »

Neko, vjerojatno neki državni organ, bu moral procijenit vrijednost tvoje nekretnine. Pa onda na to lupiti godišnji porez i podijeliti ga na 12 mjeseci. Smatram da bu bar to moglo biti jednostavno.

Teže bu bila ta procjena. Ko bu to i na osnovi čega procjenjival? Ak bu država procjenjivala onda bu to nefer, jer zakaj to ne bi druga strana procjenjivala - mi? To bi morala neka od države neovisna strana procijeniti, ili bar napraviti neke osnovice na temelju čega se poslije svaka nekretnina može posebno procjenjivat. I to ovisno o regiji, stanju na tržištu, o ekonomskoj situaciji u državi, itd.

Ovak bi ja mogel reć (karikiram) da mi stan vrijedi 100 Eura (jer oću platiti čim manje), a država tvrditi da mi vrijedi 10.000.000 Eura (jer oće kasirati čim više). Svaka strana ima svoj interes i zato to mora obaviti neka neovisna strana.

Tu procjenu će trebati napraviti jako brzo, što znaći da neće biti procjene već odokativno lupanje, a loša lokacija ili loša infrastruktura neće imati utjecaj na procjenu. Dakle, najvjerojatnije će biti nepravedna.

Bilaj

• Gost
« Odgovori #48 : Ožujak 05, 2012, 10:43:01 prijepodne »
Tu procjenu će trebati napraviti jako brzo, što znaći da neće biti procjene već odokativno lupanje, a loša lokacija ili loša infrastruktura neće imati utjecaj na procjenu. Dakle, najvjerojatnije će biti nepravedna.

Najbolja cijena je tržišna cijena prodaje nekretnina- ali ona je samo jednom prilikom kupnje stana.

Druga stvar jest npr situacija u Gorci. U gorici su mnoge nekretnine u vlasništvu umirovljenika. Cijene nekretnina su visoke te mnogima stanovi i kuče u Gorici vrijede više od 100.000 Eura. To bi značilo da mnogi ti umirovljenici koji imaju malu penziju bi morali plačati između 0,5 i 1% vrijednosti nekretnine. (kako piše Slobodna dalmacija).

To je otprilike 625 kuna mjesečno i uz izuzetan broj onih koji imaju mirovinu od 1500 kuna to je doslovno ravnom njihovom ubostvu- a možda je i to namjena ove vlasti.

Bilaj

• Gost
« Odgovori #49 : Ožujak 05, 2012, 11:21:16 prijepodne »
Problem je što i rijetko tko govori kolika je zaista vrijednost nekretnine.

Kolika je vrijednost nekretnine kada bi oduzeli sve kredite banaka i tražili isključivo plačanje za nekretninu u kešu.

I isto tako kolika je vrijednost nekretnine kada je opterećena hipotekom.

Offline BobRock

• Administrator
  • Jezerača
« Odgovori #50 : Ožujak 05, 2012, 04:37:39 poslijepodne »
Ha čuj, ak imaš Porschea i žališ se kaj su ti poskupili porez i osiguranje i kaj sad to nemreš više plačati, onda ti ne preostaje drugo nego da to prodaš i kupiš nekaj manjega kaj manje košta i kaj si moreš priuštiti.

Ak neki penzić ima stan od 150 kvadrata i to nemre održavati (grijanje, komunalije, porez...), onda nek to proda i nek si kupi ono kaj može održavati. Kad im je vrijednost stana skočila sa 20 000 Eura na 120 000, onda je to sve bilo ok, kaj ne? Onda se niko nije žalil, ali sad kad budu za tih 120 000 morali platiti porez onda ni dobro. Čujte, to je normalni ekonomski razvoj. To nije niš nepošteno ili nepravedno. To je tak kak je.

A ak pak pogledate sa neke moralne strane onda se pitam jel ok da penzići mogu živjeti u velikim stanovima, a mlade familije sa djecom da se tišću po malim stanovima?

Ak penizć prodaj stan i kupi si manji odma će mu se smanjiti i varijabilni troškovi, a ostat će mu i dosta keša da si priušti neke druge stvari. Znači - penzić ima izlaz iz te situacije, kaj mladi ljudi nemaju.

Zato glede tog poreza ja tu nemam ni malo sažaljenja sa penzićima. To bu samo dobro, jer bu se možda naglo prodavale nekretnine i cijene bi mogle dosta padati, pa bi si mladi ljudi možda i mogli priuštiti koju nekretninu. Nek mladi dobe šanse, a stari nek žive u granici svojih mogućnosti. A te priče kaj su cijeli život delali, itd. to moreš objesiti mačku o rep. Nema opće pravednosti na svijetu, ko u to još vjeruje nek ide dalje bajke čitati.

Offline kuntakinte

• Jezerača
« Odgovori #51 : Ožujak 05, 2012, 07:49:32 poslijepodne »
Ak neki penzić ima stan od 150 kvadrata i to nemre održavati (grijanje, komunalije, porez...), onda nek to proda i nek si kupi ono kaj može održavati...

Nebu taj niš tržil, osim za 50-40-30% cene... Poznate koga do ima Gotovinu v ruka..?
Pratim par let ove naše 3-4 agencije za nekretnine, Laris je riknul, Extra je čista simbolika, a ove tri druge, (A1,VG i Gorica) po nekulko let vrte iste nekretnine.
Bilo bi zanimlivo da se javi onaj Jablan, Jasen il kak se več zval z nekakve agencije da veli kaj ide a kaj nejde.
Taj penzičev stan od 150 m2 se bu vrtel po oglasniku do ostavinske rasprave. Ono kaj ide, kak se mene vidi, je do 50 - 60000€ il do 50m2. Se vekše od toga je lutrija.
wwwg tablice

Bilaj

• Gost
« Odgovori #52 : Ožujak 05, 2012, 08:06:54 poslijepodne »
Ha čuj, ak imaš Porschea i žališ se kaj su ti poskupili porez i osiguranje i kaj sad to nemreš više plačati...
Ak neki penzić ima stan od 150 kvadrata i to nemre održavati (grijanje, komunalije, porez...), onda nek to proda i nek si kupi ono kaj može održavati.

Ali taj umirovljenik o kojem ja govorim nema Porschea ili Pethause od 500m2.
100,000 eura je svaka - ali baš svaka kuča u Gorici. To je možda više od pola stanova u Gorici.

Tu ne govorimo o bogatim ljudima ili ljudima sa nekoliko nekretnina. To udara po običnim ljudima koji će nakon ovog poreza postati još siromašniji.

S druge strane Vidošević sa svojim vilama i račem u Gorskom kotaru na to neće platiti ama baš ništa od tog poreza a to što on ima je lukzus.

Offline kuntakinte

• Jezerača
« Odgovori #53 : Ožujak 05, 2012, 08:23:59 poslijepodne »
Tržil bu ak ima dost okučnice za napraviti "gajbe,krletke,kočake i kutešnice".  ;D
* te, se ravni krovi kak na Divlem Zapadu. Fale samo saloon, štala, hotel, šerifov ured i lente za kojne vezati... Gorica je odavno z tum idimi-dođimi arhitekturum zgubila dušu a z ovem kaj se v zajdnu dobu dela lako bi se zvala Los Vegos.  :P
wwwg tablice

Offline BobRock

• Administrator
  • Jezerača
« Odgovori #54 : Ožujak 06, 2012, 10:20:09 prijepodne »
Nebu taj niš tržil, osim za 50-40-30% cene... Poznate koga do ima Gotovinu v ruka..?
Pa možda bi ja znao koga, ali si čekaju da cijena još padne na neku "realnu" razinu. Uvijek more niže, bar dok ne dojde EU, a jel bu posle išlo gore... samo nebo zna.
Citat:
Pratim par let ove naše 3-4 agencije za nekretnine, Laris je riknul, Extra je čista simbolika, a ove tri druge, (A1,VG i Gorica) po nekulko let vrte iste nekretnine.
Bilo bi zanimlivo da se javi onaj Jablan, Jasen il kak se več zval z nekakve agencije da veli kaj ide a kaj nejde.
Taj penzičev stan od 150 m2 se bu vrtel po oglasniku do ostavinske rasprave. Ono kaj ide, kak se mene vidi, je do 50 - 60000€ il do 50m2. Se vekše od toga je lutrija.
Prodalo bi se stan od 150 m2 ak bi cijena po kvadratu bila izuzetno povoljna. Ove rabljene stanove po 1300 E/m2 moreš zaboravit. Za tu lovu dobiš i nove pa zakaj bi neko kupoval rabljene, koji nemaju toplinsku izolaciju, grijanje je morti još na struju, a prozori koji samo propuh delaju, itd. Ljudi misle da bu to opet došlo na cijene od pre par let, ali vjerojatnost da se budu se malo zaje dosta velika. Nebu kod nas tak skoro bolje. Da sad prodaju i oroče lovu, imali bi za 5-6 let sigurno puno više neg da čekaju još 5-6 let da se cijene opet dignu. Ali, jebajga, teško se od nekretnine rastat za neku cifru koja je 50% - 60% od prije par godina. Onda nek plačaju kredite i kamate, i peneze bacaju čez oblok.   ;)

Offline Mlačanin

• Global Moderator
  • Jezerača
  • Još uvijek ne znam neke važne stvari, o voću, ženi
« Odgovori #55 : Ožujak 06, 2012, 11:02:35 prijepodne »
 Danas se zbog svakodnevnog rasta cijena energenata i što manjih toplinskih gubitaka, traže stanovi i kuće koje ispunjavaju takove uvjete. Naša dosadašnja praksa u gradnji i loši zakoni koji su tome pogodovali , rezultirali su građevinama koje ne zadovoljavaju tražene kriterije.

Da se te „zakonske rupe“ popune i zadovolje potrebe kupaca, treba na takove objekte uložiti dodatna sredstva. Upravo će to biti generator pada cijena takvim građevinama
Istina je i to da je današnji penzioner bio dojučerašnji radno sposoban i gradio je svoju kuću po etapama, kako je mogao. I današnja cijena takve gradnje je daleko skuplja od objekata koji se sada grade uz sve potrebe koje tržište traži.
Gruba je istina, da se nitko lako ne odriče onoga kaj je stvaral godinama. Dok danas više takov način rješavanja stambenog pitanja nije moguć, jer su nastupili skroz novi ekonomski uvjeti. Mlade obitelji teško dolaze do zaposlenja, a stan je pusti san za većinu njih. Sigurnog posla nema, to više ne postoji, krediti su opterećeni velikom kamatom, zemljište za gradnju skupo, a država ne stvara nikakve uvjete osim novih nameta.
I ti novi nameti se troše za krpanje starih rupetina dosadašnjih dužničkih vlada kojima je kupovan socijalni mir.
Mislim da za nas tek dolaze teška vremena,opterećena samo porezima i praznim obećanjima  da bude bolje.
Kako god pogledamo, stanovništvo se iscrpljuje novijim porezima , država postaje sve siromašnija, jer vlada ne nudi trajnija rješenja gotovo u ni jednoj grani privrede. I tko bude mogel na kraju sve to platit, ako se nema gdje zaraditi?
Naše selo Mlaka je ,nekad kršteno
Jer u njemu bilo je bara,močvara
Al se sinci rodili,bare su zavozili
Nema više močvara ,bara nit blata....

Bilaj

• Gost
« Odgovori #56 : Ožujak 06, 2012, 11:19:53 prijepodne »
Kako god pogledamo, stanovništvo se iscrpljuje novijim porezima , država postaje sve siromašnija, jer vlada ne nudi trajnija rješenja gotovo u ni jednoj grani privrede. I tko bude mogel na kraju sve to platit, ako se nema gdje zaraditi?

To je istina. Ja očekujem da se reformira državna uprava i da postane jeftinija i učinkovitija a za sada sve kaj sam vidio u svim vladama jest smao da se državni aparat održi na životu.

Porez na nekretnine je možda dobra stvar za lokalne uprave ako se dobro provede ali meni je bitno da se ukinu prvo jedno 400 opčina i gradova i to je za mene prvi uvijet koji se mora napraviti ako se uopče želi govoriti o porezu na nekretnine.

Offline kuntakinte

• Jezerača
« Odgovori #57 : Ožujak 06, 2012, 08:26:35 poslijepodne »
Pa možda bi ja znao koga, ali si čekaju da cijena još padne na neku "realnu" razinu. Uvijek more niže,...
...
Prodalo bi se stan od 150 m2 ...

Da se razmemo,bilokakva nekretnina na dobre lokacije bu navek držala cenu a ova,kak bi to moj prijatel rekel, "čeprlina" se samo bu vrtela po oglasnike.Cene su više pitajne vole nek procene;kulko mi treba za ono kaj hoču + kulko bum "spustil" v pregovore + 2-6% provizije za agenciju...i eto hiže "niš posebno" za 330000 il 550000€.
E,ono,tere dobre lokacije na Gorice igraju za stan ,i hižu? I loše.
wwwg tablice

Offline BobRock

• Administrator
  • Jezerača
« Odgovori #58 : Ožujak 07, 2012, 11:34:18 prijepodne »
E,ono,tere dobre lokacije na Gorice igraju za stan ,i hižu? I loše.
Oš kaj prodat? Ili znaš nekog ko zna nekog?   ;)  :D
Mislim da je sve u nekoj blizini autobusa za ZG interesantno. Ali ak je cijena stvarno dobra (?), onda bi i ono dalje bilo zanimljivo. Ne znam.
Prvenstveno ljudi žele neki stančić u nekoj od zgrada.

Bilaj

• Gost
« Odgovori #59 : Ožujak 07, 2012, 11:49:22 prijepodne »
Još jedna stvar koja je izgledna.
Npr Todorić ima dvore koji vrijede nekoliko miliona eura.

Kolio će on platiti poreza na nekretnine - Nula.
Njegov posjed je definiran kao hotel. hotel je poduzeće a ovaj porez će se plačati samo na građane, odnosno Todorić neće plačati ništa na svoje Kulmerove dvore.

S druge strane sve kuče i jako puno stanova u gorici će zasigurno plačati ovaj porez.
Brzinski pregled na Go home za Goricu. 380 nekretnina od 100,000 eura (uključujući i zemljišta) 300 nekretnina skuplje od 100,000 eura.
A za kuće 13 jeftinijih od 100,000 eura, 283 skuplje od 100,000 eura.

« Zadnja izmjena: Ožujak 07, 2012, 11:58:02 prijepodne Bilaj »