Čitam naslov teme,Želim se ponovno nadati, i nekako ne mogu da ne budem zločest, barem u mislima.
Forumaši koji svi čitamo,svojim nas pisanjem žele uvjeriti u nekaj , kaj po mojem skromnom mišljenju, ni sami sebe ne mogu uvjeriti. Njima se nakon ovoga vjerujem , pridružuju i ostali, ali nema veze.
Ali evo da napišem ovo do kraja.
Želim se nadati da će se isto tako uspjeti održati naš stari pradavni Hrvatski običaj
Halloween | Noć vještica, kojeg su naš stari oduvijek slavili.
[font=]

[/font]
Sjećam se da su moji deda i baka na večer znali sakupljati buče – bundeve,čistili ih , izrezali na njima grozne oči, usta, nos, a unutra su stavili goruću svijeću. Obukli su na sebe grozne kostime i hodali su tako po selu i plašili svu malu djecu i odrasle. Hvala Bogu da su taj stari , skoro već zaboravljeni običaj Hrvati opet otkrili i nastavili sa njegovim obilježavanjem. Doduše, danas mojega djeda i bake nema među živima da sa mlađarijom u klubovima proslave tu ludu noć. Ma siguran sam da se oni u ovome kako se to danas slavi i obilježava ne bi mogli nikako snaći,a još manje da bi završili na naslovnicama novina koje brižno prate ovakve značajne događaje važne za hrvatsku zbilju.
Jer sada je važno izmisliti načine, kako da se to pretvori u događaj koji nitko još nije izmislio ili učinio, samo da bude što originalnije, što Hrvatskije, u skladu sa našom drevnom tradicijom.
Mislim da bi mi rekli; pa kavu još glupost nebumo prihvatili ,a svojega se sramili? I mislim da bi bili apsolutno u pravu.
Iskreno, želim se nadati da nam ovakvih, novotarija, praznovjerja, slavljenje Keltskih mitova i Bogova zaista ne treba. Ali kako i na koji način, uoči dana Svih svetih, uoči katoličkog blagdana, barem malo zasjeniti taj mir, spomen na naše voljene i drage, nego sa noći vještica.
Pomodarstvo, glupost i nepoznavanje naše tradicije i naših vrijednosti je svakako važnije . Ali to je samo Halloween, ništa posebno, pa kaj je to tak strašno reći će mnogi?
Da to je samo još jedna Noć vještica u Hrvata………