Autor Tema: Zemljišne zajednice  (Posjeta: 108052 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Jaguar

 • Gost
Zemljišne zajednice
« : Kolovoz 22, 2011, 11:44:15 poslijepodne »
Otvaram novu temu o zemljišnim zajdnicama, uvjeren da ova problematika zaslužuje zasebnu temu.
U tom smislu prilažem nekoliko dokumenata do kojih sam došao, koji potvrđuju napore ljudi koji se bore za povrat imovine zemljišnim zajednicama, koji u tom smislu ne posustaju nikad i koji daju sve od sebe kako bi se taj cilj konačno i ostvario, čitamo zadnjih dana što i kako se sve radi sa poljoprivrednim zemljištem, utoliko bi trebali imati još veću obavezu podržati sve ove napore koji se čine oko povrata zemlje, kako pojedini mešetari ne bi mogli stvarati svoja velika carstva na imovini naših djedova i nas samih.

ZAJEDNICA ZEMLJIŠNIH ZAJEDNICA HRAVATSKE                 

Velika Gorica, Zagrebačka 37.     
Javni  upit                               
  predsjednicima parlamentarnih stranka
                                                                                      i saborskim zastupnicima


Uvaženi,

U ime procijenjeno 400 000 živućih ovlaštenika i nasljednika ovlaštenika zemljišnih zajednica Hrvatske upućujem vam slijedeći javni upit: Da li, zašto i na koji praktički način podržavate povrat imovine zemljišnim zajednicama Hrvatske odnosno u tu svrhu predloženi zakon od 29. prosinca 2010?

Obrazloženje:
Tijekom proteklih 15 godina su vodstvima političkih stranaka i saborskim zastupnicima dostavljani bilteni (6 brojeva) i glasilo Zajedničar (3 broja) Zajednice zemljišnih zajednica Hrvatske te knjige Obnova hrvatskih zemljišnih zajednica (1996.) i K povratu imovine zemljišnih zajednca Hrvatske (lipanj 2011.). U njima je sadržan sav povijesni, zakonski i zakonodavni sadržaj za potpuno razumijevanje svih aspekata i pitanja u vezi zemljišnih zajednica. Stoga nema opravdanih razloga da itko u hrvatskoj političkoj javnosti ima osnova tvrditi da nije imao prilike upoznati se s tim što su, od kuda su, s kojom svrhom su postojale i s kojim razlozima im je Sabor NRH 1947. oduzeo imovinu bez prava na ikakvu naknadu. Riječ je, da podsjetim o više od 1500 zemljišnih zajednica i više od milijun jutara poljoprivrednog i šumskog zemljišta kao i ostaloj imovini.

Diljem Hrvatske obnavlja se rad odruga ovlaštenka te osnivaju nove (Svinjičko, Čehi, Žumberak, Lučelnica, Demerje...). U brojnim kontaktima i na brojnim sastancima prinuđen sam odgovarati na redoviti upit: Što o povratu imovine zemljišnim zajednicama misle vodstva političkih stranaka i saborski zastupnici? Koliko i znam, nisam vjerodostojan davati javno vjerodostojne odgovore. Svakako: Kad narod jevno pita obveza je javno odgovornih javno davati odgovore.

Poznato vam je kakovim je sve sramnim i besramnim, čak i zakonima omogućenim, postupcima izložena naša naslijeđena imovina – svima nam naočigled! Sprega administrativno-političarskog sloja s tajkunskim moćnicima (feudalno bezočni karakter im se ne smije zanijekati!) glavni je aktivni protivnik povrata. Često pod egidom zaštite hrvatskih nacionalnih interesa a u suprotnosti s ustavnim načelima, pravnom naravlju države, gospodarskim i demografskim oporavkom hrvatskog seoskog stanovništva i države, s idejom razvojnog regionalizma, s očuvanjem kulturalnih značajki hrvatskih zavičajnosti i s obnovom povjerenja naroda da na svom naslijeđenom tlu može poduzetnički osigurati pristojne uvjete života za sebe i svoje nasljednike.

Kao pripomoć u vršenju vaše odgovorne i teške zakonodavne zadaće tiskana je knjiga K povratu imovine zemljišnim zajednicama Hrvatske. U tom smislu osjećam i osobno pravo na navedeni upit. Umjesto protokolarne zahvale za poklon prosim vas na javno očitovanje o navedenoj temi i odgovor na upit.

S uvažavanjem!

Velika Gorica, 6. kolovoza 2011.                                                    Predsjednik                                                     
                                                                                                       Zdravko Lučić

Prilog: Dopis županima, gradonačelnicima i načelnicima općina u kojima je zemljišnim zajednicama 1947. oduzeta imovina.

Jaguar

 • Gost
Odg: Zemljišne zajednice
« Odgovori #1 : Kolovoz 22, 2011, 11:46:58 poslijepodne »
ZAJEDNICA ZEMLJIŠNIH ZAJEDNICA HRVATSKE
Velika Gorica, Zagrebačka 37                                       
                                                                                          JAVNI DOPIS GRADONAČELNICIMA
                                                                   
                                                                                               Gradonačelnicima gradova
                                                                                                    sjedišta kotara 1947.                                                                                         
   
Predmet: Obavijest o aktivnostima vezanim uz  Prijedlogu zakona za povrat imovine
               zemljišnim zajednicama Hrvatske oduzete 1947.:
       a) Informiranje javnosti te posebno ovlaštenika zemljišnih zajednica i njihovih nasljednika,
       b) Osnivanje udruga ovlaštenika zemljišnih zajednica te njihovo udruživanje na razini općine
           ili grada te županije,
       c) Svestrana javna podrška usvajanju Prijedlogu zakona o povratu imovine zemljišnim
           zajednicama Hrvatske

 Uvaženi gospodine gradonačelniče,

Obraćam Vam se s uvjerenjem da Vam je stalo do toga da se nepravda učinjena 1947. građanima Vašeg Grada i područja istoimenog kotara oduzimanjem njihove suvlasničke skupne imovine ispravi tako da im se naturalno vrati (restituira), naturalno zamijeni (substituira) ili vrijednosno nadoknadi. Zajednica zemljišnih zajednica Hrvatske kao nestranačka, nevladina organizacija smatra da je usvajanje Prijedloga zakona za povrat imovine zemljišnim zajednicama u Saboru Republike Hrvatske  temeljni uvjet za ispravljanje ove nepravde. Ovlaštenici zemljišnih zajednica i njihovi nasljednici kojih prema našoj procjeni u Hrvatskoj ima oko 400 000, imaju pravo biti cjelovito informirani o svim aktivnostima, mogućnostima i preprekama vezanim uz usvajanje Prijedloga zakona. ZZH također potiče organiziranje udruga ovlaštenika zemljišnih  zajednica u svim mjestima u RH u kojima su one do 1947. postojale i upravljale svojom skupnom imovinom. Na području Vašeg Grada također ih je bilo u značajnom broju.

Kao što nam je svima poznato, 1990. godine su gotovo sve političke stranke obećavale povrat imovine nepravno oduzete u boljševičkom razdoblju nakon drugog svjetskog rata. Prvi prijedlozi zakona o povratu nagovještavali su takovu nakanu. No ubrzo je proces povrata zamijenjen podržavljenjem društvene imovine a zatim njezinom katastrofalnom individualnom privatizacijom. Konačni otklon od povrata učinjen je nesretnim zakonom ideološki zamućenog naziva: Zakon o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine. Napominjemo da je te zakone donosio Sabor Narodne republike Hrvatske. 99% oduzete imovine isključeno je iz povrata a 90% i od naknade.

Preko 60% vrijednosti oduzete imovine čini oduzeta imovina zemljišnim zajednicama, dakle hrvatskom narodu na području od Crikvenice i Gračaca do Iloka. Živućih i mahom neosviještenih ovlaštenika ima oko 400 000. Ukupno se radi o preko 1000 000 jutara poljoprivrednih površina i šuma. Danas se u Hrvatskoj ne obrađuje oko 2/3 poljoprivrednih površina. U susjednim zapadnim zemljama državne šume čine manje od 20% ukupnih šuma. U Hrvatskoj je individualno privatnih šuma 22%. Ostale su državne. Zemljišne zajednice i krajiške imovne općine posjedovale su znatno više od individualnih šumovlasnika. A sad je država još i ukinula državnu šumarsku službu. Očito je: budućim stranim šumskim veleposjednicima ona bi smetala, a hrvatskim šumoposjednicima je uskraćena.

Zakon o izmjeni postojećeg zakona o naknadi kojom bi se omogućio povrat imovine zemljišnim zajednicama predala je grupa saborskih zastupnika u saborsku proceduru 29. prosinca 2010. Održana je tematska sjednica dva saborska odbora. Za plenarnu raspravu čeka se samo da matični odbor za pravosuđe donese svoje mišljenje. Javna podrška jedinica lokalne samouprave i organiziranih ovlaštenika zemljišnih zajednica zasigurno bi doprinjela pospješivanju postupka.

U tu svrhu je nakon knjige Obnova hrvatskih zemljišnih zajednica (1966.) tiskana prošli mjesec i knjiga K povratu imovine zemljišnih zajednica Hrvatske. U njima su tiskani svi relevantni zakoni te stavovi i mišljenja skoro svih značajnih stručnjaka, profesora i akademika od unazad 110 godina do danas. Stoga su one pretpostavka za cjelovitu informaciju o zemljišnim zajednicama kao i zakonodavna podloga odluci Hrvatskom saboru. U posljednjoj knjizi su za veći dio od oko 1500 zemljišnih zajednica navedeni cjeloviti podaci o pojedinim vrstama (oranice, livade, vinogradi, voćnjaci, pašnjaci, šume idr.) njihove 1947 oduzete imovine. Za pojedine kotareve do sada nisam našao skupne podatke u Državnom arhivu u Zagrebu. Istraživanje bi valjalo nastaviti i poduprijeti.

Doista je problem što je povijesni, ideološki uvjetovani, zaborav pomutio zbiljsku odgovornost za naše sveukupno narodno naslijeđe, kao i za njegovu suvremenu uporabivost. U žaru parola izgubio se i smisao narodne suverenosti. U tom kontekstu spominjem Elinor Ostrom, jedinu nobelovku ekonomisticu, koja je na mnoštvu svjetskih primjera egzaktno dokazala da je dilema u upravljanju zajedničkim dobrima: državna administracija ili individualno poduzetništvo, lažna i štetna. O tome je više riječi u knjizi.

Vjerujem da se sveopćem cinizmu spram vrednota i beznađu u djelu ima razloga i opravdanosti suprotstaviti. Vjerujem da bi Vaša podrška donošenju zakona o povratu bila od većine Vaših sugrađana pozdravljena. Sličan značaj imala bi i podrška gradskog vijeća.

Važno je da ovlaštenici osnuju pojedinačne udruge ovlaštenika koje trebaju donijeti odluku o osnivanju, statutu, vodstvu, udruživanju na razini općina/gradova i županije te potpisivanju javnog zahtjeva za povrat imovine. Pri tome je poželjno i primjereno da ovlaštenici i njihove udruge zatraže podršku i potporu javnih, samoupravnih i političkih osoba osoba, tijela i stranaka. O svakoj je javnoj aktivnosti više nego poželjno medijima uputiti priopćenje.

Knjige te bilteni i glasilo Zajedničar zacijelo bi pripomogli temeljitom informiranju vijećnika i ovlaštenika zemljišnih zajednica. (Ovlaštenici su zapravo svi nasljednici osoba koje su 1947. godine bile suvlasnici/članovi zemljišnih zajednica. U pravilu su to bili svi nasljednici nekadašnjih kućnih zadruga.) Knjiga ima 256 strana a cijena joj je 50 kuna (u prodavaoniocama 70). Narudžbe poslati na fax broj 01/6225439 ili e-mail: turopolski.domek@gmail.com. Uplate na račun:  Zagrebačka banka 2360000-3213764053.


S uvažavanjem!

Velika Gorica 26. srpnja 2011.                                                         
                                                                                                              Predsjednik       
                                                                                             
                                                                                                           Zdravko Lučić
                                                                                                      (mob: 098 921 28 77)
     
Upućeno:Svim gradonačelnicima i načelnicima na čijem području su 1947. postojale zemljišne zajednice kojima je oduzeta imovina.

Jaguar

 • Gost
Odg: Zemljišne zajednice
« Odgovori #2 : Kolovoz 22, 2011, 11:52:25 poslijepodne »
Koliko čujem intenzivno se radi na oživaljavanju zemljišnih zajednica diljem Hrvtaske, od svih cca 1500 koliko ih je postojalo kako bi se njih što više, koliko god je to moguće, oživilo i aktiviralo, postavilo na zdrave noge i u funkciju koju bi one trebale obaviti na dobrobit svih zajedničara Hrvatske.
OGLEDNI PRIMJER – Sukladno Zakonu o udrugama. Dijelom su moguće različitosti, već prema okolnostima i procjenjenoj svrhovitosti. Suvišno valja izbrisati a odabrano i posebno upisati.

Na temelju članka 11. Zakona o udrugama (Narodne novine RH, br. 88/01)  Skupština ovlaštenika i nasljednika Zemljišne zajednice urbarske (imovne i li krajiške općine)…… ………………………………………………………………………….na svojoj sjednici od ………………. 2011. g., donijela je

PRAVILNIK ZEMLJIŠNE ZAJEDNICE URBARSKE
OPĆINE ………………………………………….

I TEMELJNE ODREDBE
Članak 1.
Naziv je udruge Zemljišna zajednica urbarska  općina ………………………………………. Skraćeni je naziv Zemljišna zajednica………………………………..(navesti naziv mjesta). (U daljnjem tekstu: Zajednica)

Članak 2.
Sjedište je Zajednice…………………………………………………
Zajednica djeluje na području Požeško-slavonske županije.
Zajednica je pravna osoba.

Članak 3.
Zajednica je članica Udruge zemljišnih zajednica Požeško-slavonske županije.

Članak 4.
Pečat Zajednice je okrugao, promjera 30 mm. U luku je natpis Zemljišna zajednica urbarska/imovna/krajiška općina. U sredini pečata je njezin mjesni naziv.

Članak 5.
Zajednicu predstavlja i zastupa njezin predsjednik. (Može i s tradicionalnim nazivom: glavar, sudac, knez isl.)
Zajednice zastupaju i podpredsjednik i tajnik, kao i opunomoćenik kojeg opunomoći predsjednik.

Članak 6.
Zajednica je neprofitna, nevladina gospodarsko-kulturna udruga te u okviru njezina rada nije dopušteno promicati bilo koju političku ideologiju ili probitak bilo koje političke stranke.

II SVRHA, CILJEVI I DJELATNOST
Članak 7.
Svrha postojanja i djelovanja Zajednice je njezina punopravna obnova, povrat njezine sveukupne imovine bespravno oduzete Zakonom o proglašenju imovine zemljišnih i njima sličnih zajednica 1947. općenarodnom imovinom (bez prava na ikakovu naknadu), zakonsko inoviranje Zakona o zemljišnim zajednicama (1894.) s omogućenjem osnivanja novih zemljišnih zajednica sukladno suvremenim iskustvima i potrebama a radi racionalnog gospodarenja s nakanom očuvanja te kulturnog i civilizacijskog unapređenja povijesnog narodnonog života na svom području.

Članak 8.
Ciljevi Zajednice su:
1.   Objediniti sve ovlaštenike i nasljednike ovlaštenika Zajednice,
2. Utvrditi opseg i sadašnje stanje sve njezine oduzete imovine.
3. Razvijati svijest o pravnoj, gospodarskoj, kulturno-narodnosnoj i socijalnoj opravdanosti obnove zemljišnih zajednica i povrata njehove oduzete imovine.

Članak 9.
Djelatnost Zajednice je:
1. Izrada popisa ovlaštenika i sljednika ovlaštenika,
2. Suradnja s ostalim sličnim udrugama oko donošenja zakona o povratu imovine zemljišnim zajednicama i provedbi odnosno izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim zajednicama iz 1894. g.
3. Organiziranje javnih i stručnih skupova vezanih uz tematiku zemljišnih zajednica, izdavanje knjiga, časopisa, novina i ostalih tiskovina i promidžbenih sredstava radi postignuća ciljeva Zajednice,
4. Predstavljanje ciljeva i djelatnosti Zajednice u svim sredstvima javnog priopćavanja i djelatnostima u kojima je o njima riječ.

ČLANSTVO
Članak 10.
Članovi Zajednice su svi punoljetni građani za koje se na primjeren i raspoloživ način ustvrdi status ovlaštenika ili nasljednika ovlaštenika.

Član 11.
Članovi Zajednice imaju pravo sudjelovati u svim djelatnostima Zajednice, birati i biti birani te biti pravodobno obavješteni o radu Zajednice. Dužnost člana Zajednice je sudjelovati u aktivnostima, obnašati dužnosti, plaćati članarinu i u javnosti promicati interese i vrjednoste Zajednice.
Svaki član može pismeno predložiti sazivanje Skupštine. Na pismeni zahtjev petine članstva obvezatno se u roku od 30 dana saziva Skupština.

USTROJSTVO ZAJEDNICE
Članak 12.
Skupština (može se rabiti i nekadašnji posebni nziv) Zajednice je najviše tijelo Zajednice. Nju sačinjavaju svi članovi. Skupština punovažno odlučuje natpolovičnom većinom nazočne natpolovične većine svih članova. U kvorum se uračunavaju i pismene punomoći nenazočnih članova. Punomoći mogu sačinjavati najviše trećinu potrebnog kvoruma. O promjenama Pravilnika odluku donosi pravovaljana dvotrećinska većina nazočnih članova.
Ukoliko se pismenom pozivu na Skupštinu ne odazove dovoljan broj članova saziva se ponovno i ona odlučuje i u nazočnosti najmanje trećine članova. Ukoliko se ne odazove ni navedeni omjer članova saziva se ponovno i na njoj je dovoljan kvorum broj članova potrebnih za osnivanje udruge.
Skupština se saziva prema potrebi a najmanje jednom godišnje.
Skupština donosi i mijenja Pravila, izabire i smjenjuje dužnosnike i Odbor Zajednice, utvrđuje program rada i nadzire njegovo provođenje, formira stalna i povrenema radna tijela.
Predsjednik Skupštine je funkcionalni član Odbora Zajednice. (Ova je odredba neobvezna ali osobito korisna u slučaju brojnijeg članstva!)

Članak 13.
Skupština Zajednice na mandat od dvije godine izabire predsjednika Zajednice, zamjenika predsjednika i tajnika koji čine (uži) odbor (predsjedništvo) Zajednice. (Ako želi!) Skupština izabire Odbor Zajednice od … članova. Odbor organizira djelatnost i provodi program ostvarivanja ciljeva Zajednice. Članovi su pojedinačno i skupno odgovorni za svoj rad Skupštini. Članovi su u svako doba smjenjivi. U slučaju potrebe Odbor može u svoje članstvo imenovati do trećine punog sastava Odbora.
Odbor se sastaje prema potrebi a najmanje tromjesečno (može i četveromjesečno). Svaki član Odbora ima pravo a u slučaju žurnosti i dužnost inicirati sazivanje odbora. U slučaju nemogućnosti predsjednika i zamjenika da sazovu Odbor sazivač može biti tajnik uz supotpis najmanje jednog člana Odbora. U krajnjem slučaju trećina članstva Odbora može skupno sazvati Odbor.

Članak14.
Predsjednik Zajednice neposredno organizira provodi djelatnost Zajednice. On predsjedava Odboru Zajednice.
Predsjednik u javnosti predstavlja i promiče ciljeve i djelatnost Zajednice, potiče rad radnih tijela, upozorava na manjkavosti i pripomaže njihovu uklanjanju.

Članak 15.
O radu svih tijela se u pravilu vode uredni skraćeni zapisnici. Izvornici zapisnika se pohranju najmanje na šest mjeseci.
Brigu o zapisnicima vodi tajnik.

IMOVINA
Članak 16.
Zajednica stječe imovinu članarinom, dotacijama iz proračuna, svojom djelatnošću i različitim oblicima dobrovoljnih priloga.
Zajednica koristi ostvarenu dobit iz svoje djelatnosti za ostvarivanje svojih ciljeva.

Članak 17.
U slučaju prestanka rada Zajednice imovina pripada područnoj organizaciji Crvenog križa Hrvatske.
RJEŠAVANJE SPOROVA I STEGOVNA ODGOVORNOST
Članak 18.
Sporovi i sukobi interesa unutar Zajednice rješavaju se dogovorom, a u slučaju neuspjeha u pokušaju njihovog sporazumnog rješavanja, rješavaju se pred nadležnim sudom.

Članak19.
U slučaju nanošenja javne štete u ostvarivanju ciljeva Zajednice te zbog neizvršavanja statutarno utemeljenih obveza svakom članu Zajednice Odbor i Skupština mogu izreći internu ili javnu opomenu i vremensko ograničenje prava odlučivanja u Zajednici. Na odluke Odbora postoji pravo žalbe Skupštini čija je odluka konačna.
JAVNOST RADA
Članak 20.
Djelatnost Zajednice i njezinih tijela je javna.

PRESTANAK POSTOJANJA
Članak 21.
Zajednica prestaje postojati kada u punopravnom djelatnom članstvu ostanu samo tri člana.

U…………………….., … ožujka 2003.
                                                                                               Preds

Jaguar

 • Gost
Odg: Zemljišne zajednice
« Odgovori #3 : Kolovoz 22, 2011, 11:53:12 poslijepodne »
UDRUGA OVLAŠTENIKA ZEMLJIŠNE                           PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
ZAJEDNICE URBARSKE OPĆINE ........................................                                                                                 JAVNIM GLASILIMA


Predmet: Priopćenje s Osnivačke skupštine Udruge ovlaštenika zemljišne zajednice     
                urbarske općine .........................................


Uvaženi,

priopćujemo vam da je  (datum)        2011. održana Osnivačka skupština Udruge ovlaštenika zemljišne zajednice urbarske općine .........................................

Nakon uvodnog izlaganja o postanku, različitostima i zakonu o zemljišnim zajednicama iz 1894., te oduzimanju imovine zemljišnim zajednicama bez prava na ikakvu naknadu zakonom Narodne republike Hrvatske iz 1947. i upoznavanjem s prijedlogom zakona o izmjeni zakona o naknadi od 29. prosinca 2011. radi omogućenja povrata oduzete Osnivačka skupština je zaključila slijedeće:

1. Donijela odluku o osnivanju Udruge ovlaštenika zemljišne zajednice urbarske općine ........................................
2. Usvojila Statut Udruge.
3. Za predsjednika je izabran ................................................ a za tajnika ...................................
4. Donijela zaključak o podržavanju predloženog zakona o povratu imovine zemljišnim zajednicama.
5. Odlučila da se udružuje s istovrsnim udrugama u okviru općine (ili grada) i županije, te u tom smislu poticajno djelovati na osnivanju udruga u svom okružju i promovirati knjige K povratu imovine zemljišnim zajednicama Hrvatske kao i tiskovine Zajednice zemljišnih zajednica Hrvatske.
6. Zaključila organizirati potpisivanje javne izjave o podršci donošenju zakona o povratu imovine zemljišnim zajednicama Hrvatske.
7. Zaključila javnost izvijestiti o svom osnivanju i javnom djelovanju.

Umoljavamo vas da o ovom priopćenju izijestite javnost.

Pozdravljamo sa zahvalnošću!

Mjesto i datum
                                                                                                    Predsjednik
                                                                                   
                                                                                            Ime, prezime, potpis


Jaguar

 • Gost
Odg: Zemljišne zajednice
« Odgovori #4 : Kolovoz 22, 2011, 11:58:50 poslijepodne »
Narano nikakvo strančarenje nije dobrodošlo i to mi je zapelo za oko, svaka čast, pozdravljam ovakav način razmišljanja i političkog djelovanja, da je to tome tako kod nas bili bi valjda raj na zemlji a ne zemlja jada i bijede, kako materijalne tako i moralne i bilo koje druge.
ZAJEDNICA ZEMLJIŠNIH ZAJEDNICA HRVATSKE
Velika Gorica, Zagrebačka 37
                                                                   
                                                                        PREDSJEDNIŠTVIMA ŽUPANIJSKIH
                                                                                  ORGANIZACIJA HNS-a

Uvaženi,
obraćam Vam se sukladno dopisu Ur. br. 101/11 – 13. 07. 2011. glavnog tajnika Srećka Ferenčaka radi dodatnih pojašnjenja i operacionalizacije.
Iz privitka dopisa iz Središnjeg ureda i Županijske organizacije Zagrebačke županije razvidni su povijesno ishodište, upravno-pravno uređenje, programska značajnost i cjeloviti doseg projekta povrata imovine zemljišnim zajednicama Hrvatske.
Koalicija HNS-HSU je politički nosilac prijedloga zakona. Za to ima otvorenu podršku zastupnika inog stranačkog članstva. Glede konačne uspješnosti, naravno, najvažnija je podrška SDP-a. Izglednost je nedvoumna a povečava se mogućim i poželjnim aktivitetom. Dok protivnici i kočničari ljetuju pravo je vrijeme za sticanje odlučne prednosti!
Važan deficit je u upoznatosti ovlaštenika ZZH s činjenicom da su ovlaštenici i s prijedlogom zakona o povratu njihovim djedovima oduzete skupne imovine. Veliki su skupovi zasad neostvarivi pa je govor o njima samo izbjegavanje onoga što se može odmah napraviti. Mnogobrojno malo i povezano je kao cjelina zapravo veliko!
Ovlaštenici su svi nasljednici onih kojima je ona 1947. zakonom o proglašenju njihove skupne imovine općenarodnom bez prava na ikakvu naknadu oduzeta – zapravo konfiscirana. Radi se o oko 400 000 živućih ovlaštenika koji u velikom broju ni ne žive na djedovskom selištu. Kako je riječ o vlasništvu to nije ni važno. Za biti vlasnikom, odnosno suvlasnikom, nije važno mjesto prebivališta.
Očito je da bi bio svojevrsni politički grijeh ne staviti se u funkciju, u službu, poticanja i organiziranja ovolikog broja podržavatelja HNS-ovog projekta.
Za udrugu ovlaštenika zakonski su potrebna samo tri ovlaštenika. Na osnivačkoj skupštini je potrebno usvojiti statut (ogledni primjerak ste dobili!), izabrati predsjednika i tajnika, donijeti odluku o udruživanju u udrugu na razini općine/grada i županije te javnosti podastrijeti priopćenje o priključenju organiziranom nastojanju donašenja predloženog zakona. Pravo javnog djelovanja ne ovisi o eventualnoj i poželjnoj registrciji kod nadležne službe javne uprave. Važna je brzina u osnivanju i javnom priopćavanju.
Korisno bi bilo na svakoj razini organiziranja imenovati primjerenog povjerenika za zemljišne zajednice koji posreduju pri osnivanju i povezivanju.
Kao autor koji je preuzeo sve financijske obveze za knjigu K povratu imovine ZZH kao i neizbježno darovanje knjige svim saborskim zastupnicima, političkim strankama, nadležnim institucijama i znanstvenicima zainteresiran sam za prodaju knjige. Čini mi se korisnim i logičnim da svaka udruga ovlaštenika naruči nekoliko primjeraka knjige. Povjerenici bi mogli obaviti posredujuću ulogu. Pri tom nudim 10-15 kuna po prodanoj knjize za troškove i trud. (Moj tekući račun pri Zagrebačkoj banci je 3213764053.). Pojedinačne narudžbe iziskuju puno posla i znatne troškove.
Udruge ovlaštenika su nestranačke pa se ne smije očitovati nikakvo strančarenje. Smatram korisnom i poželjnom svaku suradnju s predstavnicima i članovima stranaka izborne koalicije.
Za kontakt je osim mog mobitela 098 921 28 77 na raspolaganju tel/faks 01 6225 439  i email http://www.hns-vg.com.hr HNS-a Velika Gorica.

Vjerujmo u uspjeh. Pozdrav!

Velika Gorica 24. srpnja 2011                                                                  Predsjednik
                                                                                                             
                                                                                                                Zdravko Lučić

Jaguar

 • Gost
Odg: Zemljišne zajednice
« Odgovori #5 : Kolovoz 23, 2011, 12:01:04 prijepodne »
UDRUGA OVLAŠTENIKA ZEMLJIŠNE                      PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
ZAJEDNICE URBARSKE OPĆINE ČEHI

                                               

                                                      JAVNIM GLASILIMA

Predmet: Priopćenje s Osnivačke skupštine  Udruge ovlaštenika zemljišne zajednice urbarske općine Čehi


Uvaženi,

priopćujemo  vam da je dana 02.08.2011. održana Osnivačka skupština Udruge ovlaštenika zemljišne zajednice urbarske općine Čehi .

   Nakon uvodnog izlaganja o  postanku,različitostima i zakonu o  zemljišnim zajednicama iz 1894.,te oduzimanju imovine zemljišnim zajednicama bez prava na naknadu zakonom Narodne republike Hrvatske iz 1947. i upoznavanjem sa prijedlogom zakona o izmjeni zakona o naknadi od 29.12.2010. radi omogućenja povrata oduzete  Osnivačka skupština je zaključila slijedeće:

   
       1.  Donijela odluku o osnivanju  Udruge ovlaštenika zemljišne zajednice urbarske     
            općine Čehi
           
       2.  Usvojila  Statut Udruge

       3.   Za predsjednika je izabran Davor Šimunec,a za tajnika Slavko Gutvald

       4.   Donijela zaključak o podržavanju predloženog zakona o povratu imovine                 
             zemljišnim zajednicama
       
       5.   Odlučila da se udružuje s istovrsnim udrugama u okviru općine(ili grada) i županije te u tom smislu poticajno djelovati na  osnivanju udruga u svom okružju

      6.   Zaključila organizirati potpisivanje javne izjave o podršci donošenju zakona o povratu imovine zemljišnim zajednicama Hrvatske.

      7.   Zaključila javnost izvijestiti o svom osnivanju i  javnom djelovanju


Umoljavamo vas da o ovom priopćenju izvijestite javnost.

Pozdravljamo sa  zahvalnošću!


Čehi,02.08.2011.                                                                              Predsjednik
                                                                                                           
                                                                                                      Davor  Šimunec

                                                                                                           091 5507724                                                       

Jaguar

 • Gost
Odg: Zemljišne zajednice
« Odgovori #6 : Kolovoz 23, 2011, 12:03:31 prijepodne »
Mr Zdravko Lučić
Velika Gorica, Šenoina 41
Velika Gorica 6. veljače 2011.
                                                                      Zemljišne  zajednice  po kotarevima i gradovima   
                                                                            Narodne republike Hrvatske 1947. godine 
   
Slijedeće su tabele nepotpuno privremeno izvješće o užurbanom trotjednom radu u Državnom arhivu Hrvatske u Zagrebu. Arhivski dokumenti su obilni no nisu sortirani ni jednoobrazni a dijelom su bez oznake autora i institucije pa na brzinu nije moguće utvrditi točno stanje. Uočene nedosljednosti i nevjerodostojnosti u izvorima potrebuju malo više istraživačkog rada. Zbirni podaci su uglavnom vjerodostojni i za prvu orijentaciju dovoljni. Različite vrsti pogrešaka – prepisivačke pogotovo – su neizbježne. Dokumentacije ima i u svim pokrajinskim arhivima.
Nakon što je 29. prosinca 2010. zakon o povratu imovine zemljišnim zajednicama predan (Potpisan od 9 višestranačkih zastupnika) u saborsku proceduru valjalo je preciznije odgovoriti na pitanje: U kojim su dijelovima Hrvatske službeno i poimenično evidentirane zemljišne zajednice kojima je 1947. oduzeta imovina bez prava na naknadu. Ovdje se za prvu ruku većinom navodi i ukupna količina oduzetog zemljišta izražena u ralima (katastarsko jutro (kj) ral = 5754,64 m 2 = 1600 kvadratnih hvati). Uz tekst zakona i obrazloženja u Biltenu 4 Zajednice zz Hrvatske je toliko neophodno za početnu obavijest zainteresiranima, pogotovo ovlaštenicima. Vjerujem da je toliko i dovoljno za prv obavijest, okupljanje, udruživanje i priključivanje  ovlaštenika Zajednici zemljišnih zajednica Hrvatske u javnom i nadstranačkom davanja podrške usvajanju predloženog zakonu.
Očekivati da će zakon biti usvojen bez udruženog javnog glasa ovlaštenika nije preporučljivo. Ali jest naivno i neodgovorno! Pa previše je moćnih tajkunskih i politikantskih aspiracija na našu djedovinu. Osobito profitabilnu. Neki su i u otvorenoj službi inozemnog kapitala. Mediji pak uglavnom uvažavaju samo one koji su dovoljno brojni, organizirani i glasni.
Što bi trebali ovlašenici (Uglavnom su to nasljednici: djeca i unučad.) prvo učiniti? Prepoznati sebe i bližnje kao suovlaštenike te odlučiti da kao zainteresirani hoće pobliže čuti i čitati o čemu se radi. Drugo, pozvati izvjestitelja saborskog prijedloga u Saboru Gorana Beusa Richembergha i predstavnika Zajednice zz Hrvatske na javnu tribinu o zakonu te na primjeren način obavijestiti okolne ovlaštenike o datumu i mjestu održavanja. Treće, podrobnije obaviješteni, zaključiti da osnivaju udrugu ovlaštenika svoje zemljišne zajednice koja se s drugima na razini općine/grada i županije priključuje Zajednici zz Hrvatske u zajedničkim javnim aktivnostima.
             Kotar/grad                      broj zz        pašnjaka               šuma       ukupno ral/jutro
1.   Vukovar                         22              3 215                  1 805             6 761
2.   Vukovar grad                  5                 104                          50                174
3.   Vinkovci                         20             4 699                       340             6 598
4.   Županja                          14             3 580                         25             6 786
5.   Đakovo grad                    1                   36                       564                720 
6.   Đakovo                           57             6 162             10 820           18  826
7.   Osijek                             18             3 890                1 136              7 344
Osijek grad                       1                                                                 402
8.    Beli Manastir               19                  38                 1 810              1 869
9.   Valpovo                         41             4 644                 3 736              9 140
10.    Našice                           38             4 578                 8 171            14 575
11.    Orahovica                     38             3 880               11 589            17 252
12.    Donji Miholjac             21             7 957                  4 524           14 147
13.    Podravska Slatina   izdvojili za ag ref i kolonizaciju
14.    Virovitica                         1 ?              512                 7 400             7 912
15.    Slavonska Požega        89             5 779                                          8 387         
16.    Slavonski Brod        samo spomen
17.    Nova Gradiška             79            19 067                 1 803            23 663
18.    Daruvar                         39                                       17 339            17 339
19.    Pakrac  Iskaz I              17            1 163                   2 938               5 946,5                 
                                   Iskaz II             15               939                   2 112               3 325                         
                                   Iskaz III            17            1 137                   3 421               5 741
20.    Novska  Izdvojili za ag ref i kolonizaciju 1233 j
21.    Kutina  bilo 59    zasad nema dokumenta no za agr. ref. i kolon. izdvojili zemlju
22.    Grubišno polje            15                103                      110                   647
23.    Garešnica  KNO VII/47 izvješćuje da su prije 6.4.1941  bez prigovora  podijeljene     
24.    Čazma                           18              1350                     455                2 406
25.    Bjelovar                        89              1635                     389                3 768
26.    Đurđevec                     17                196                                               796 ?
27.    Koprivnica                    10             1375                      157                2 675
28.    Križevci   Izdvojili za ag ref i kolonizaciju
29.    Prelog                           20                                                                   5 485
30.    Čakovec                      102             3172                  1 965                6 369
Čakovec grad   ?             2                209                        55                  279
Čakovec grad     ?           4                206                          7                  388         
31.    Ludbreg                        47              1208                   2 521              5 712
32.    Varaždin                       35              1279                   2 521              4 308                                   
33.    Novi Marof
34.    Ivanec                           30                                                                  2 261     
35.    Pregrada                         1                                               47                   47
36.    Krapina  KNO  5.3. 1948 izvješćuje da nemaju površina pod zem. zaj.
37.    Pregrada                 bilo 13     
38.    Klanjec                     bilo 12,  pišu da nemaju zz
39.    Dolna Stubica              31               212                   5 276                5 505     
40.    Zlatar                            12                                                                   2 580
41.    Zagreb                          25               593                    8 267                9 382
 Zagreb grad                    1                                                                        25
42.    Vrbovec                          9              402                         90                     536
43.    Sv. Ivan Zelina               9              130                        980                 1 117
44.    Dugo Selo                bilo ih 14      prazno
45.    Ivanićgrad              ima ih ali nema dokumenta
46.    Samobor                      23              884                   1 251                  2 057
47.    Žumberak                       8            1384                   9 028
48.   Jastrebarsko   bile su 92, ima ih, no nema dokumenta, izdvojili su za ag ref i kolon.  Komposeratu Jaska VII/47 uskraćena dioba
49.    Pisarovina   bilo 29  nema traga
50.   Velika Gorica      puno ih, no nema cjelovitog dokumenta
51.    Sisak                              23            5103                    6 606               14 270
Sisak grad                        2                                                                        872
52.    Petrinja                         73            2974                    2 653                  6 108 
53.    Kostajnica                     17              966                       945                  2 566
54.    Dvor na Uni                     1  ?    11 058                    2 191                15 434
55.    Glina                              39           5 082                    1 068                  7 164
56.    Vrginmost                     39                                                                  27 236
57.    Vojnić                             35        14 470                   4 707                20 206
58.    Karlovac                           9           2 914                   1 930                  5 390
Karlovac grad                   6                92                       588                     709
59.    Slunj                                35                                                                  24 355
60.    Ogulin                             37        27 749                   6 203                 35 958     
61.    Vrbovsko                        11                   
62.    Delnice                            11             601                   6 589                   7 247
                                          23          4 802                  21 524                27 547
63.    Čabar                     bile 21        zasad ništa 
64.    Sušak                     bile 21        zasad ništa 
65.    Crikvenica                        9           8 054                  10 573                22 773
66.    Senj   Pišu da prikupljaju podatke
67.    Brinje KNO 17.4. 1948. - nema zz. U drugom da su podaci prikupljeni.
68.    Otočac                             20                                                                  18 910
69.    Perušić                             15                                                                  28 955
70.    Gospić                              31       32 627                   8 394                  43 314
71.    Titova Korenica    bilo 16                  ima traga
72.    Udbina                   bilo 11                  ni traga
73.    Donji Lapac            bile  21                     isto   
74.    Gračac                    bilo 28                       isto
  Ukupno  1947 u viđenim dokumentima ima oko 1 600 zemljišnih zajednica. Time se ujedno opovrgava brojka od 1255 zemljišnih zajednica navedena u obrazloženju pri donošenju zakona o oduzimanju njihove imovine 15. travnja 1947.
Popis zemljišnih zajednica koje su postojale 1947. po kotarima NR Hrvatske
                                                                    Pašnjaci          šume     Ukupno    ovlaš

Jaguar

 • Gost
Odg: Zemljišne zajednice
« Odgovori #7 : Kolovoz 23, 2011, 12:05:55 prijepodne »
1.   Kotar Vukovar
Iskazi po primopredaji i po katastru – R. Štengl
1.   Babska                                                                                 356
2.   Berak                                                                                    182
3.   Bobota                                                                                 398
4.   Bogdanovci                                                                         106
5.   Borovo                                                                                 693
6.   Bršadin                                                                                766
7.   Čakovci                                                                                314
8.   Ilok                                            218                 606             917
9.   Miklauševci                                                                           51
10.     Mahovo                                                                             139
11.    Novak                                                                                 359
12.    Opatovac                                                                           138
13.    Petrovci                                                                                90
14.    Sotin                                                                                   275
15.    Svinjarevci                                                                         140
16.    Šarengrad                                                                          793 
17.    Tampojevci                                                                        182
18.    Tordinci                                                                              310
19.    Tovarnik      podijeljen ali ne katastarski i gruntovno
20.    Vera                                                                                      95                                 

2.   Vinkovci
17.3.1948.  20 zz
1. Otok                                                                                        320
2. Galoš I                                                                                       49
3. Galoš II                                                                                    145
4. Rakovci                                                                                   220
5. Ilača                                                                                         400
6. Banovci                                                                                    192
7. N Mikanovci                                                                            138
8. Cerna                                                                                        570
9. Ivankovo                                                                                1400
10. Andrijaševci                                                                           178   
11. St. Mikanovci      222 obradivo  912                                1135
12. Vođinci                                                                                   240
13. Privlaka                                                                                  780
14. Autin
15. Šiškovci                                                                                  249
16. Prkovci                                                                                   173
17. Ostrovo                                                                                  137
18. St. Jankovci                                                                            150
19. Jarmina                                                                                     80
20. Orolik                                                                                        37
Obrad  1559  neobrad  1849                             p 1848  š  340     = 6598/452
                                                                           
3.   Županja   piše da ih je 14

4.   Kotar Đakovo  50 zz
nepotpuno
1.   Velika Kopaonica                                                                            850
2.   Mala Kopaonica                                                                              103
3.   Kupina                                                                                              180
4.   Divoševci                                                                                         380
5.   Berovci                                                                                             133
6.   Strizivojna                                                                                       200
7.   Vrpolje  oko                                                                                     400
Or  1342,31  liv 154,98  vrt  20.47  vin 9.57  paš 3 344.25    paš obr šum 1 466.98  šum  10 818.42 = 18 204.09   -- ovlaštenika 7 242 a 6 526 domova
Đakovo 9.3.48.
 Or 57.60  liv 3.04  paš 36.12  šum  563.96  =                           720.02  - 358 ovl


5.   Osijek
1.11.1947.  18 zz
1.   Aljmoš                                                                                271
2.   Bjelo brdo                                                                         497
3.   Čepin                                                                                  646
4.   Dalj                                                                                     479
5.   Dopsin                                                                               417
6.   Erdut                                                                                  757   
7.   Ernestinovo                                                                        84
8.   Hrastin                                                                               374
9.   Josipovac                                                                             65
10.    Koprivna                                                                           238
11.    Korog                                                                                 310
12.    laslovo                                                                               219
13.    Markušica                                                                       1034
14.    Retfala                                                                               737
15.    Sarvaš                                                                                255
16.    Tenja                                                                                  871
17.    Tenjski Antunovac                                                             73
18.   Vladislavci                                                                              9
Or  700 vrt  9  vin  3  liv  298  Paš  3889  šum 1136 trst 277  nepl  1028 =                                       
                                                                                                                  7343/585 j
6.   Beli Manastir

7.   Valpovo
12. 9. 1931.  20 uglavnom nepodijeljenih
22. 2. 1943. nisu podijeljene   - prepisati Kutija 832
10.11.1947.  41 zz
Kotar komas  za Arik (?) u Valpovu   10. 11. 1947

1.   Zz Bistrinci                                             127              20            156
2.   Šum zaj Bistrinci                                       5                                   6
3.   Bizovac                                                    54               80            176
4.   
5.   
6.   
41.   Zelčin                                                                     74              74   
UK: or 775/190  vrt 12/124  liv 99/902 paš 4 642/1 423 šum  3 735/947  moč  7/1182  neplod  465/1561  = 9 139/1529
Or 175  vrt 12  liv  99  paš  4643   šum 3735 =                            9139/1529
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

8.   Kotar Našice
38 zz
                                       Or  777  liv 335  paš 4578  šum  8170 nepl 711

9.   Kotar Donji Miholjac
Valjda 21 zz
                                 Or  375  liv  416  paš  6212  šum 4516  = 12 366
       
10.    Kotar Orahovica
8.11. 1947.  Nejasno da li ih je 66 ili manje
KNO 8.11.1947.  67 zz
1.   Bare
                      Zdenci
Uk: or 1015/1139  vrt  4/489  vin  2/1077  liv 131  paš i plan 3880  šum  11 588
Neplod  465/1079 =                                                                   17 251/637


11.   Slavonska Požega
KNO 15 II 1949  - katastar i gruntovna spaljeni
Spojili su katastarski zemljišne zajednice i općenarodnu imovinu
1.   Turnić                                       5                 5               19
2.   Seovci                                       2               17               19
3.   Gradište                               244                 5             284 
4.   Bektež                                  155                 2             162     
5.   Biškupci                                                     60               60
6.   Strožeman                             222               6              233     
7.   Draga                                        29               3                38
8.   Kalanić                                        1              11               12
9.   Resnik                                       53                                 54
10.    Buk                                           24              38              65
11.    Svižna                                     108                              108 
12.    Busnovci                                  80              13              93
13.    Bolosače                                  59               3               67
14.    Ivandol                                     48               5              70
15.    Oblakovac                               24              12             70
16.    Gučani Gornji                         55              22             77
17.    Gučani Dolni                          58                                58
18.    Zakorenje                                 2                                  2
19.    Rajsovac                                  22                6             30
20.    Šumanovac                            23                                23
21.    Granje                                       8               10            19
22.    Milanlug                                                    10             10
23.    Čaglin          or 108                53               87           244
24.    Latinovac                               23                                 23
25.    Drškovci                                    5                 1               6
26.    Novo selo                                55               30            93   
27.   Duboka        or 112                 55                              167
28.    Eminovci                                 23                 8             41
29.    Emovci gorni                          41               19             60
30.    Frkljevci                                  48               28             85
31.    Vrčin dol                                 14                                14
32.    Nadanovci                              27                                27
33.    Gobrdci                                   65               12          103
34.    Skenderovci                           18                  9            27
35.    Jeguplje                                  82                29          111
36.    Jakšić                                     147               42          239
37.    Komušina                               21                  1            24
38.    Laze                                           7                13            22
39.    Toranj                                      50               12            62
40.    Kunovci                                     1                                  1
41.    Ciglenik                                   35                21         158
42.    Poreč                                       19                 4            28       
43.    Kula                                         67                32         100
44.    Kutjevo                                 137              118         272
45.    Ljeskovica                               11                                11
46.    Jurkovac                                    7                  1              8
47.    Lučinci                                                                            2
48.    Orljavac                                    17                               17
49.    Kujnik                                     464                             552
50.    Paka                                       274                             363
51.    Šum gosp Nova Gradiška        2                               17   
52.    Vrhovci                                     37                              77
53.    Z(L)antrovci                             68                            127
54.    Poljanska                               117                            130
55.    Oljasi                                           1                                 2
56.    Drž dobro Trenkovo                 8                                 8
57.    Sapna                                     347                             416
58.    Crljenci                                     74                               83
59.    Pasikovci                                  27                               39
60.    Savski dol                              770                              814
61.    Stojčinovac                             27                                 56
62.    Striježevica                            488                              887       
63.    Tekić                                         21                                28
64.    Treštanovci                             12                                14
65.    Mali Bižač                                62                                62
66.    Tulnik                                     134                              166
67.    Kalenić                                       3                                  3
68.    Mihaljevci                                61                                69
69.    Vidovci                                     31                                44   
70.    Hrnjevac                                  53                                 65
71.    Lukač                                        86                              133 
72.    Vetovo                                   319                              381
73.    Vilić selo                                  88                              115
74.    Pavlovci                                   13                                48
75.    Vrhovci    gr                            14                                38                               
76.    Seoci                                          2                                 15
77.    Skrabutnik                              21                                29             
78.    Vlatkovac                                68                                79     
79.    Koprivna                                                                      14
80.    Čečavac                                   75                                81
81.    Šnjegović                                48                                71
82.    Brestovac                               24                                56 
83.    Dolac                                       55                                68
84.    Nurkovac                                 25                                36
85.     Doranovci                               16                                38
86.     Zakorenje                               48                                 60
87.    Vrhovci                                       3                                14
Uk: or 1 048  voć  2  liv  199  paš  5 779  nepl  1 367 = 8 387


Jaguar

 • Gost
Odg: Zemljišne zajednice
« Odgovori #8 : Kolovoz 23, 2011, 12:07:08 prijepodne »
Kotar Nova Gradiška
10.8.1947.
Ovl 1216+1181+732                        oko 20 000
Or 425  liv 19      paš  3344

13.    Kotar Daruvar – bilo 40
Iskaz 2.12. 1848.  Za šume 39 zz
1.   Removac
2.   Cjepidlake
3.   Miokočevo                                                                                        1 054
4.   Koreničani                                                                                         1 094
5.   Borci                                                                                                   2 638
6.   Donji Daruvar                                                                                      165
7.   Gornji Daruvar                                                                                    515
8.   Imsovac                                                                                                    6
9.   Vukovije
10.   
                                                                                          Ukupno 17 399
14.   Kotar Pakrac
Bilo 1910.  56   Prvi iskaz od 17.11.1948.  16 zz
1.   Kriška  265 or  430 šum
2.   Dragovići
3.   Kusonja
4.   Lovska
5.   Pakrac
6.   Prekopakra
7.   Donje Carije
8.   Gornje Carijuš
9.   Omanovac
10.   Toranja
11.   Batinjani 
12.   /Toranj/
13.   Budljevina
14.   Banovac
15.   Bjelajci
16.   Bjelanovac /Bijela Stijena
Uk   or 776  vrt 8 vin 3 liv 267  paš  1 163  šum  2 938  nepl 791
Na slijedćem listu 17 zz
1.   Bjelanovac/Kovačevac
3. Bujavica
4. Obrijež
5. Gaj                                                                      um 499
6. Kovačevac                                                        šum 658
7. Korita
Uk  or 128  vrt 3  liv  9  paš  939  šum 2 112  nepl 734
Treći list  18 zz
1.   Ožegovac
2.   Lipik
3.   Lipovac
4.   Kragaj
Uk               or 223  vrt 5  liv 933  paš   1 137  šum 3 421  nepl 22
Prema  izvješću 19.5.1948. radi  se uglavnom o šumskom zemljištu a samo u Marinovom selu 30 j i Dobrovcu 50 j razdijeljeno agrarnim interesentima
KNO Pakrac 21.12.1948 izvješćuje da su podaci poslani prema stanju 1939.

15.   Kotar Grubišno polje
Bilo ih je 22
Iskaz za 17 zz
1.   Velika Borna                                                                              22
2.   Turčević Polje                                                                            62
3.   Grubišno polje                                                                           38
4.   Velika Peratovica                                                                     132
5.   Grbovac                                                                                             581 čhv or
6.   Zrinjska Bezga                                                                             68
7.   
Uk  or 49  liv 16  paš 103 šum  110  moč 97 nepl 271 –           642/1229

16.      Kotar Garešnica
KNO izvješćuje VII/47. da su sve bez prigovora prije 6.4.1941 podijeljene. Neke su površine ostale u zajedničkom korištenju. Ništa ua zemljišni fond 


17.    Kotar Čazma
Od 21. Lipnja 1947.  Ima 18 zz
Šum i šikara  455/   paš(liv)  1350/55  neplod  601  =              2406/834
                                                               Po drugom dokumentu  2461
18.    Kotar Bjelovar
89 zz    1. kolovoza 1947.
Uk: or 82/1394  liv 64/609  paš 1633/203  šum  389/461 putevi 1596/898                                               
                                                                                                        = 3768/363
 
19.    Križevci
Izvješće da je napravljen prijedlog izdvajanja za agrarnu reformu i kolonizaciju

20.    Kotar Đurđevec
Bilo ih je 27
Neimenovani iskaz
1.   Otrovanec                          oko 100 j paš 5 u zakupu           oko 140 ovl.
2.   Virje nije još gruntovno                                                                 435 ovl
3.   Šemovac isto
4.   Čepelovac
5.   Kalinovac                                                                180/800          429 ovl
6.   Kloštar Kalinova  5 j nepodijeljeno kao neplodno – vađenje pijeska
7.   Đurđevac, Kalinovac, Ferdinandova  (KO)                             1 100 0vlm
Molve su podijeljene

21.    Koprivnica
Iskaz ureda za katastar 29. siječnja 1949.
1.   Đelekovec                                                            209
2.   Ivanec                                                                   677
3.   Novačka i Gola                                                    310
4.   Torčec-Drnje                                                       223
5.   Novigrad                                                              171
6.   Legrad                                                                  815
7.   Vlaislav-Plavšinac                                                  51
8.   Ždala                                                                     118
Njive  520  vrt 1  liv  116  p  1374  trstik  13  š  157  nepl  493 = 2677/1359

22.    Kotar Prelog
– bilo, ups, ni bil v Kralevinam.  Iskaz za 20 zz
1.   Cirkovljan  354
2.   Sv. Marija 644
3.   Oporovec 575
4.   Goričan 994
5.   Hraščan
6.   Čakovec
7.   

23.    KNO Čakovec
1.   Urbarske zz  37
Uk or 90  paš 2 040  šum 1566  -                           4373/1 486
2.   Imovne općine  52
Uk  or 184  liv 89 paš  763  šum 166  =            1314/923
3.   Zemljišne zajednice i njima slični oblici
a)   Agrarna zajednica                                      10
b)   Šumske zajednice                                         3
Uk                                      or  25  paš 369  šum 191/1300
GNO Čakovec
Grad Čakovec  272
Urb zajednica Pustahovec                                                     71
Općina Nedelišče                                                                     41
Pustahovec                                                                                   1575 čhv
                                                                                 Uk        5 484/1020

24.    Varaždin
2.7.1947.    ima 35 zz
Paš  841/1422  šuma 2751/155  ost 533/1243 =          4125/2082

25.    Kotar Ivanec
Bilo je 19 zz
Iskaz 18.9.1948. povjerenik Češnjaj
A šume 13 
1.   Ivanec (Stara)                                                                     53
2.   Kaniža                                                                                  39,5
3.   Lepoglava                                                                           84,5
4.   Očura                                                                                   47
5.   Rinkovec                                                                             18
6.   Bednja-Šaša                                                                      250
7.   Višnjica dol i gor                                                               102
8.   Cvetlin i Trakoščan                                                           206
9.   Ladanje dol (predjel Lukavec)                                          51
10.   Ladanje gor                                                                         52
11.   Voča dol                                                                              51
12.   Brezova gora                                                                    188
13.   Vranojelje                                                                         143
          B pašnaki 17 zz – 32.09 ha ?                      UK  1 269 ha
 
26.    Krapina
KNO 3.3.1948. izvješćuje da na području nije bilo poljoprivrednih površina koje bi podpadale po zemljišne zajednice

27.     KotarZlatar
Neimenovani iskaz za 12 zz
1.   Veternica
2.   Oštrc (Lobor)
3.   Veleškova
4.   Peršaves
5.   Belec
6.   Budinščina
7.   Zajezda
8.   Purga
9.   Petrova gora
10.    Zlatar (k o Oštrc)
11.    Batina
12.    Gotalovac
                                                                                            Ukupno  2 580
 Sve su uređene i nisu u podjeli, nema arhive ni duga, nema temeljne knjige – sve su to šume

28.    Klanjec
Izvješćuju da nema zz

29.    Kotar Dolna Stubica
2.7. 1947  31 zz            
     
                 1. Podgorje Bistričko                                                 96          309
                 2. Globočec  plemićki                                              168            94
                 3. Globočec urbarski                                                  65           70
                 4. Selnice                                                                    188          251
                  5. Hum Bistrički                                                      126         197
                  6. Poljanice Bistričke                                               108         130
                  7. Purganica                                                              154         121
                  8. Podgradje                                                                70           74
                  9. Marija Bistrica                                                        55          105
                  10. Bistra Donja                                                        277          183
                  11. Kralev vrh donji                                                  224            62
                  12. Bisrta gornja i Oborovo                                     643
                  13. Slatina Stubička                                                  254          238
                  14. Pustodol                                                               296         145     
                  15. Pustodol                                                                 94            65         
                   16.  Kraljev vrh-Pila, sjed u Mokrica                     116            65
                   17. Kraljev vrh – Pila                                                 90           137
                   18. Jakovlje                                                               202          220   
                   19. Strmec Kapelčel                                                 199         320
                   20. Donja Stubica                                                       51            45
                   21. Podgora Stubička                                              148          240                         
                   22. Andraševac                                                       266    oko 450
                   23. Stubička slatina                                                370    oko 400 
                   24. Jakovlje                                                              836            490
                   25. Sv. Matej                                                             97     oko 250
                   26. Gusakovec                                                          65           160-70
                   27. Hum Stubički                                                      72           200-60
                   28. Modrovec                                                           71              180
                   29. Brezje                                                                   52             170           
                   30. Slani Potok                                                          86            250-60
                   31. Dubovec                                                            118             200         
                               
30.    Kotar Vrbovec
9   zz bez oznake
1.   Vrbovec                      liv22/900
2.   Kusanovac                       paš 47
3.   Negovec                                 80
4.   Valetić                                      8 
5.   Preseka                                    6  šik  5
6.   Zabrdje                        3        92         30          138   
7.   Grabrić                                    9            6
8.   Grabrić                        paš i šik 120
9.   Cugovec
10.   Lubena
11.   Tušenik                                 23           33           73   
                                                 Uk                                      535/900 j

31.   Kotar S. I. Zelina
KNO – Iskaz površina biv zz – 9
1.   Bisag                                                                               73
2.   Radošča                                                                         75
3.   S. I. Zelina-Biškupec                                                   214
4.   Laktec                                                                            58  63?
5.    Hrastje                                                                           145
6.   Banja selo                                                                       63
7.   Orešje                                                                            478
8.   Marinovec, Hrastje, Obrež                                             7
Jedna mi fali
Uk                  or 5 liv 1 016 čhv  p  130  š 980            1 117/1282

32.    Zagreb
1.   Vrapče-Krvarić                 6               802            809
2.   Stupnik                         127             1575          1459           
3.   Ježdovec                                            426             590 
4.   Demerje                                            570             632
5.   Lučko                                                139              222     
6.   Obrež                                                 144             186
7.   Opatovina   ko Vrapče dol                34               76
8.   Prečko gornje                                   109             114
9.   Jarun gornji                                       119             225
10.    Jarun dolni                                         30               37
11.    Mikulići-Lukšić                                 312             179
12.   Bijenik-Lukšić                                      62                36
13.    Šestinski Kraljevec                                              139
14.    Gračani                                             496             508
15.    Bačun                                               241              248
16.     Deščevec                                                             163
17.     Vubra ?                                                                149
18.    Markuševec                                     448             466
19.    Bidrovec                                           130             148
20.    Štefanec                                           221             225
21.    Popovec                                           123             139
22.    Vidovec                                            274             312
23.    Trnova                                              189             227         
24.    Dumovec                                            33               51
25.    Kraljevec-Cerje                                297            329
26.    Sesvetska sela                                 159             159
27.    Selnica                                                29               29             
28.    Kašina                                               152             173
29.    Planina                                              198            200
30.    Sesvete Gajišče                                101            101
31.    Cerje                                                    54               54
32.    Budenec                                            120            120
33.    Šašinec                                              101             101   
34.    Šašinovec        liv 35                           56               92
35.    Žerjavinec                                           58               58

33.    Kotar Samobor
Nenaznačeno  23 zz
1.   Orešje                                  107                             71     
2.   Strmec Orešje i sv. Nedelja oko 29                    98
3.   Strmec (kobiljak                       53/834
4.   Domaslovec                         paš i šum  145       299
5.   Otok                                  p 50  š 144                 290
6.   Klokočevac, šumska pašna 106  š148              255
7.   Gregurić breg     nešto podijeljeno
8.   Šipački breg                                   š 39
9.   Noršić selo                                                    394?
10.    Sv. Helena                               274 čhv-izvor tople vode
11.    Braslovje                                                         52?
12.    Manja vas                                                         1/38?
13.    Velika Rakovica i Kladje     p 18
14.    Molvice Gornje i Kalinica Gornja šuma            21?
15.    Brezje                                    p 15
16.    Kerestinec                                        1485 čhv
17.    Novaki                                  p 28
18.    Rakitje                                 p,šik i liv  12/289
19.    Dolaec i Pregradje                                  36/1227
20.    Konščica i Klake     nešto podijeljeno nešto ostalo
21.    Galgovo                        p /757
22.    Vrbovec                        16/1100
23.    Pavučnjak        navodno podijeljeno pred 300 liet  75/300                       Jaguar

 • Gost
Odg: Zemljišne zajednice
« Odgovori #9 : Kolovoz 23, 2011, 12:09:08 prijepodne »
Sisek
KNO 30.12.1947.  šumski referent ing Vukmirović
1.   Setuš                                            541            320
2.   Martinska ves leva                    418             235
3.   Trebarjevo levo                         139                65 
4.   Luka leva                                       43             217
5.   Petrovac                                        45
6.   Dubrovčak desni                         161           286
7.   Prološki desetnjaki                     175           666
8.   Budaševo                                     544           410
9.   Sukovec                                        298           148
10.    Lekenik Erdelski                           78           313
11.    Lekenik turopolski                       74               3
12.    Selišče                                          106
13.    Letovanić                                     512           429
14.    Tišina erdelska                            338           399
15.    Svinjičko                                         55           183
16.    Mala Gorica                                 133           154
17.    Goričica                                        560             90
18.    Preloški knezovi                          241          126
19.    Martinska ves desna                  325          415
20.    Palanjek                                       470           471
21.    Žirčica-Ljubljanica                         31          216
22.    Hrastelnica                                   613          202
23.    Farkašić                                        440             22
24.    Vratečko                                         27
25.    Srpski Palanjek                              89                1
26.    Cerje                                             433              60
27.    Srebrenik                                       90              60
28.    Topolovac                                    521            120
29.    Mahovo                                       309             434
30.    Željezno                                        434            352           

37.    Kostajnica
Na plahti 17 zz, nisu u podjele, arhiva uglavnom uništena, povjerenik Vanić Miloš
1.   Zz gradske općine                                            87                             55
2.   Velešnja                                                                            325           10
3.   Borojevići                                                                         167            79
4.   Lovča-Jabukovac                                                             335            71
5.   Dubica-Bućin                                                                   325          306
6.   Bobovac                                                                           355           193
7.   Strmen                                                                              327           236
8.   Crkveni bok                                                                        55             82
9.   Ivanjski bok                                                                        42             93   
10.    Slovinci                                                                            444           120
11.    Timarci                                                                               27             70
12.    Kostreši                                                                            116
13.    Papići                                                                                  51           123
14.    Staza                                                                                 153
15.    Donji Hrastovac                                                              274
16.    Čapljani                                                                            140
17.    Pobrđani                                                                             39

38.    Kotar Petrinja  Bilo ih 62
Iskaz za 73 zz
1.   Bačuga                                                                                        320
2.   Begovići – dijelom podijeljeni -                                              366
3.   Budičnica                                                                                    262
4.   Čuntić hrv i srp                                                                          114
5.   Drenčina                                                                                     178
6.   Hrastovica                                                                                   145
7.   Jabukovac                                                                                   218
8.   Joševica                                                                                       350
9.   Mađari                                                                                         404
10.    Moščenica                                                                                  114
11.    Moštanica                                                                                 4341
12.    Nebojan                                                                                      183
13.    Radonja Luka                                                                             362
14.    Slana                                                                                            264
15.    Sunja                                                                                              17
16.    Taborište                                                                                     111
17.    Tramušnjak                                                                                 231
18.    Vratečko                                                                                      105
19.    Žrema                                                                                             17
                                                                                                  Uk  oko 6 000 j

39.    Kotar Dvor na Uni – bilo 49
Iskaz bivših zz – samo ukupno
Uk  or 345  vrt 4  vin 1  paš 11 058  šum 2 191  nepl 1 833 – 15 436/1 223 čhv

40.    Kotar Glina 
Bilo 68
1.   Veliki Šušnjar                                                                           105
2.   Stankovac                                                        š 107               176
3.   Jame paš                                                            449                498
4.   Bojna                                                                                         195
5.   Kobiljak                                                                                     225
6.   Borovita                                                                                    277
7.   Šašava                                                                                        122
8.   Klasnić                                                                                        733
9.   Obljaj                                                                                         754
10.    B. Taborište                                                                             237
11.   Dragovina                                                                                    45
12.   Gračanica                                                                                  288
13.   Zaloj                                                                                           208
14.   Velika Solina                                                                             114
15.    Maja                                                                                            58
16.    Desni Degoj                                                                              111
17.   Slatina                                                                                        216
18.   Viduševac                                                                                  144
19.   Hajtić                                                                                          308
20.   Brestik
21.   Veliki Gradac                                                                              489
22.   Brezovo polje                                                                             376
Uk  neplod  1 014  paš 5 082  šum  1 068  razno  159              = 7 323

41.    Kotar Vrginmost   bilo valda 81
Katastarska uprava  ukupno 39 zz  20 podijeljeno
1.   Blatuša                                                                                      1817
2.   Brnjevac                                                                                      418
3.   Crni potok                                                                                 1174
4.   Donji Sjeničak                                                                             632
5.   Gređani                                                                                        682
6.   Hrvatsko selo                                                                                49
7.   Katinova                                                                                       348
8.   Kirni                                                                                               597
9.   Las Dugoselo                                                                              1407
10.    Malička                                                                                         276
11.    Pecka                                                                                            963
12.    Perna                                                                                          1355
13.    Staro selo                                                                                   1206
14.    Topusko – nova izmjera?
15.    Trepča                                                                                           233
16.    Trstemi gornja                                                                              690
17.    Vorkapić                                                                                        443
18.    Vranovina mala                                                                            364
19.    Vranovina velika                                                                           162
                                                                Ukupno  27 236    24 184  ?

42.    Kotar Vojnić – bilo 49
KNO 22.4.1948  Ivan Perinovac   Ima 35 zz
1.   Budačka Rijeka                                   560           100                 663
2.   Budić selo                                                                                     314
3.   Velika Crkvina                                                                              714
4.   Donji Skrad                                                                                   779
5.   Donji Budački                                                                               879
6.   Gornji Budački                                                                              137
7.   Gornji Skrad                                                                                  675
8.   Kestenovac
9.   Klokoč
10.    Kolarić
11.    Kosjersko selo                                                                            1091
12.    Koransko selo                                                                               805
13.    Krnjak                                                                                          1147
14.    Krstinja Kuplenska
15.    Kuzma                                                                                            825
16.    Miholjsko
17.    Mrežnica                                                                                       410
18.    Perjasica                                                                                      1911
19.    Poloj
20.    Poljana
21.    Radonja                                                                                          794
22.    Selakova Poljana
23.    Svinjica
24.    Svojić                                                                                              958
25.    Široka rijekla
26.    Šlivnjak
27.    Točak
28.    Tušilović                                                                                         292
29.    Veljun                                                                                             529
30.    Vojnić                                                                                           1813
31.    Vrelo Utinje
32.    Zagorje                                                                                           289
33.    Zimić
34.    Utinja                                                                                              305
Jednu sem zgubil
                           Uk                                   p 14 000  š 4 300                 21 281/1319 

Jaguar

 • Gost
Odg: Zemljišne zajednice
« Odgovori #10 : Kolovoz 23, 2011, 12:10:00 prijepodne »
Kotar Karlovac
25.8.1947   9 zz
1. Mahično                                                                                                  123
2. Zorkovac                                                                                                 199
3. Slapno                                                                                                       48
4. Popović Brdo                                                                                          344
5. Tuš. Cerovac                                                                                           475
6. Vukmanić                                                                                                385
7. Materško selo                                                                                      1470
8. Erdelj                                                                                                     1707
9. Mekušje                                                                                                  639
                                Or 204  liv  29  paš  2913  šum 1936  =                5394/533 j
NO Karlovac 
Malo nejasno prepisano – ponovno pregledati   - ima popis ovlaštenika                                                                                             
                                                                                                                       Uk          ovl
1.   Gradac Selce                                2725                                392 ?     150
2.   Drežnik Hrnetić                            1955                          211             129
3.   Novaki                                                               68                                 56
4.   Pokupje Hrnetičko                                          33                                 32                 

44.    Kotar Slunj – bilo je 89 zz
KNO – iskaz po poreznim općinama
I.  Porezna općina Cetingrad 9 zz       1. Cetingrad                                                                                          362
       2. Radovica                                                                                           202
       3. Gojkovac                                                                                             17
       4. Ponor                                                                                                   18
       5. Gnojnice                                                                                            301
       6. Maljevac                                                                                            206
       7. Cetinska Varoš                                                                                 367
       8. Kruškovača                                                                                       179
       9. Bogovolja                                                                                            27
                                                                                                               Uk 1 679/8 646?
                 
Porezna općina Slunj  8 zz-                                             
1.   Turjan                                                                                              257
2.   Gornji Lađevac                                                                               803
3.   Donji Lađevac                                                                                437
4.   Popovac                                                                                          142
5.   Slunj                                                                                                840
6.   Nikšić                                                                                               626
7.   Kremen                                                                                           507
8.   Cvitović                                                                                           741
                                                                                              4 413   4 686

Porezna općina  Veljun
1.   Veljun  Uk                                                                                    2 147
2.   Cvrij? Brdo                                                                                      867
3.   Glinica                                                                                                  7
4.   Blagaj                                                                                            1303
                                                 
Porezna općina Primišlje   Uk                                                               9499
Porezna općina Rakovica   Uk                                                              4279
Porezna općina Drežnik     Uk                                                              2296
Sveukupno                                                                                            24 355

45.     Kotar Ogulin
Neimenovani iskaz za 37  po k.o.
1.   Umol                                        64           60                132           
2.   Hreljin                                    346          36                 387
3.   Josipdol                                  105          64                 171                                               
4.   Ogulin                                 1 349        924              2 343
5.   Vitunj                                          1         113                114
6.   Modruš -Zagorje
7.   Jasenak                                       4                                    5
8.   Carevo polje                          301           56                363
9.   Plaški                                      599            17               723
10.    Drežnica                             2 686      1 958            4 986
11.    Ostovski Otok                      588                                599 
12.    Gomirje                                 881          991            1 799
13.    Mus. Potok                           126            53               192 
14.    Međeđak                              655                                707
15.    Saborski                                633           177               882     
16.    Blata                                      687           217            1 103 
17.    Jezero                                    433               2               467
18.    Latin                                       412                                460
19.    Skradnik                                693            147              858
20.     Vojinvrh                               756                 8              777
21.    Trojvrh                                   601                1              613
22.    Podhum                                438                              1 567
23.    Kunić                                      767                                 819   
24.    Janja gora                           1 301                             1 357
25.    Sv. Petar                                     6                                   20
26.   Tounj                                    1 263              10           1 385
27.    Zdenac                                 1 301                             1 422
28.    Cerovnik                                 167                                167
29.    Lička Jasenica                     1 478            271          1 850
30.    Modruš                                1 976              47          2 113
31.    Popovo selo                        1 010              24          1 155   
32.    Grabrk                                    106             358             466
33.    Otok                                          51               54             107
34.    Ponikve                               1 221               74          1 320       
35.    G. Dubrave                         1 238             246          1 566
36.    D. Dubrave                         1 407             207          1 766
37.    Oštarije                                  511                  5             524   
------------------------------------------------------------------------                                                                                     
Njive 263  vrt 5 liv 136  nepl 1599  27 749        6 202       35 958/1439 čhv

46.    Kotar Vrbovsko
30.11.1948.   11 zz
1.   Vrbovsko                              262             3007          3272
2.   Srpske Moravice                 300             2693          3219
3.   Rim-Liplje-Zdihovo                88                 66            110
4.   Lukovdol                                                     111           200
5.   Severin na Kupi                                          141           155
6.   Plemenitaš-Zaumel                                        2             67
7.   Grišnik-Nad-Podvučnik                               46             50
8.   Blaževci                                                          93           136
9.   Osojnik-Veliki Jadrč                                   270           388
10.    Gorenci                                                         69             79
11.    Štefanci-Radošaj                                          87            94     

47.    Kotar Delnice
Kotarsko šumsko poduzeće izvješćuje 30.3.1948. 23 zz
1.   Beko                                       286                361           702
2.   Grbojek                                 141                763         1018
3.   Turke-Razloge                      473                661         1183
4.   Brod na Kupi                         141                805         1001
5.   Bukov vrh                                 81               449           566
6.   Divjake                                     76                702           820
7.   Lokve                                        31              1155         1213
8.   M. Vodica                                                     822           848
9.   Lič                                            693              2521        3226
10.    Crni lug                                  112                159           302   
11.    Delnice                                  154                964         1194
12.    Vrata                                        61                754           815
13.    Fužine                                                         2814         2872   
14.    Sunger                                     29                 633           677
15.    Mrkopalj                                519              2613         3324
16.    St. Laz                                       47              1164         1254
17.    Ravna Gora                              69              1914         2037
18.    St. Šušica                                350                815         1282
19.    Gerovo                                    412                612         1057
20.    Hrib                                            85               306            428
21.    Prezid                                      388               164            557
22.    Plešec                                      305               191            523
23.   Gorači                                       337               138            580
             
                                                        4802          21 523      27 547(?)


Jaguar

 • Gost
Odg: Zemljišne zajednice
« Odgovori #11 : Kolovoz 23, 2011, 12:10:42 prijepodne »
Kotar Crikvenica bilo 11 zz
Iskaz 10.4.1948.   9 zz  Skrtić                                 p                š 
1.   Novi Zagon                                              2 827       2 937
2.   Bribir                          263                          543       2 609
3.   Selce                                                          277            576
4.   Grizane                                                 906+186  1 927+154
5.   Crikvenica                                            380+14         8+417
6.   Sv. Jelena                                                46+3        180+152
7.   Belgrad                       liv  36                  1081        703?+477
8.   Drivenik                                                   1213            326
9.   Siljevica  paš                                     635+47+11       358

49.    Kotar Brinje
Pišu da su podaci prikupljeni a KNO 17. 4¸. 1948. da nie bilo zem zaj   povj  Simo Kosovac

50.    Senj
Pišu da prikupljaju podatke

51.    KNO Otočac 
19.4.48.
1.   Brlog                                                                                   2703
2.   Doljani
3.   Škare
4.   Brloška Dubova
5.   Ramljani
6.   Kuterovo
7.   Lesće
8.   Čovići
9.   Kompolje
10.   Dabar
11.   Srpsko polje                                                                          1799
12.   Vrhovine                                                                                1839
13.   Rudo polje
14.   Zaloznica
15.   Turjanski
16.   Sinac
Za Prozor, Švica, Babin potok i Otočac uništeni gruntovni ulošci               Marko Kostelac

52.    Kotar Perušić 
1910. 18
Iskaz za 15 zz 23.12.1948. Za neke se navodi da je podatak iz 1912.
1.   Kaluđerovac  1912.                                                                 618
2.   Konjsko brdo                                                                          3650
3.   Klanac-Pazarišter                                                                   2176
4.   Mjesna općina                                                                               2
5.   Lipovo polje                                                                             2337
6.   Kosinj Donji– za 912.                                                             4909
7.   Kosinj Gornji                                                                           2248
8.   Kvarte
9.   Mlakva
10.    Kruščica
11.    Perušić  –za 912.                                                                      772
12.    Studeni
13.    Pazarište Donje                                                                      2852
14.    Pazarište gornje                                                                     2431


53.    Kotar Gospić
31 zz  5.2.1949. Izdao Ured za katastar – K Vrbanac
1.   Gospić-Kaniža-Zabrig                         292                                   386                                         dioba 48. bez gruntovnog uneska
2.   Bilaj                                                       529                 16              559
3.   Ribnik                                                    980                   3              992
4.   Drenovac                                                22               303              373
5.   Drenovac općin. mjes.                       404                                    407
6.   Ostrovica  opć mj.                            2 225                                2 925 
7.   Barlete                                               1 193                  42          1 246       
8.   Brezik                                                    168                                    168
9.   Brušane                                                   80                115             202
10.    Bužim opć mj                                                           672           1 021
11.    Cesarica                                               459                  3               601
12.    Čitluk                                                      92                 61             204
13.    Divoselo                                               383               216            602
14.    Divoselo-Novoselo                          2 048              599          2 719     
13. i 14. su imali diobu ali ne i gruntovno provedenu
15.    Karlobag  op mj                                       1                                       7 
16.    Kruškovec                                            319              242              592
17.    Kula                                                   7 614           1 788           9 449       
18.    Kukljić  op mj                                      114                 56              172
19.    Lipe                                                       265              114              381
20.    Lukovo Šugarje                                      55                  5                64
21.    Mogorić                                            3 099           1 057           1 715
22.   Medak                                                1 494              708           2 507
23.    Mušaluk                                            1 124              207           1 331
24.    Lički Novi                                                82              271             413 
25.    Lički Osik                                              719                40              806 
26.    Oštarije op mj                                      527              128             659
27.    Pavlovac                                               443                   7             509 ?
28.    Počitelj                                               1 569              330          2 044
29.    Raduč                                                 1 450              162          1 680
30.    Smiljan                                               1 860                97          1 980
31.    ?  njog                                                    169                19             191
32.    Trnovac  mj op                                     484                20             519         
33.   Vrebac                                                2 150          1 028            3273

Uk or 680 vrt 2 liv 91 nepl  112  paš i plan  11 993  šum 3 017 
                                             
54.     Kotar Titova Korenica
nejasno
55.   Udbina
56.   Donji lapac
57.   Gračac   Offline tromblon

 • Iskusni član
 • ****
 • Postova: 294
 • Karma: +0/-0
 • HVO
Odg: Zemljišne zajednice
« Odgovori #12 : Kolovoz 24, 2011, 07:59:31 prijepodne »
Tijekom proteklih 15 godina su vodstvima političkih stranaka i saborskim zastupnicima dostavljani bilteni (6 brojeva) i glasilo Zajedničar (3 broja)

Prije svakih izbora se na veliko i široko piše o povratu imovine, 3 broja glasila u 15 godina govori o tome kako svakih 4 - 5 godina izađe novo glasili i gle čuda baš pred izbore :D

Pred svake izbore se izlazi sa nekakvim listovima "borbenih" karaktera, pamfleti, leci, knjige, velike riječi, velika obečanja.... a onda, kad izbori prođu sve stane! Ovo je ništa drugo nego ponavljanje djelovanja jednog HNS-ovca Zdravka Lučića koji je naućio pjesmicu napamet i sad ponavlja kao papiga :P

Tko u Veliko Gorici "puši" njegove fore dokaz je tribina koju su organizirli dotični zalagači Beus i Lučić na koju je došlo svega 7 ljudi i to po partijskim linijama.

Nego daj ti meni dragi jaguare, kad si toliko upućen, reci je li itko u tih 15 godina zalaganja Zdravka Lučića dobio ijedan centimetar svoje zemlje ili je ovo, po svemu sudeći samo igračka sa skupljanje glasova pred svake izbore?Offline tromblon

 • Iskusni član
 • ****
 • Postova: 294
 • Karma: +0/-0
 • HVO
Odg: Zemljišne zajednice
« Odgovori #13 : Kolovoz 24, 2011, 10:20:33 prijepodne »
Narano nikakvo strančarenje nije dobrodošlo i to mi je zapelo za oko, svaka čast, pozdravljam ovakav način razmišljanja i političkog djelovanja, da je to tome tako kod nas bili bi valjda raj na zemlji a ne zemlja jada i bijede, kako materijalne tako i moralne i bilo koje druge.
ZAJEDNICA ZEMLJIŠNIH ZAJEDNICA HRVATSKE
Velika Gorica, Zagrebačka 37
                                                                   
                                                                        PREDSJEDNIŠTVIMA ŽUPANIJSKIH
                                                                                  ORGANIZACIJA HNS-a


heheehe    dobar si nema šta!

uopće pa nisi stranački vojnik...heheheh

Offline Stjepan

 • Administrator
 • Jezerača
 • *****
 • Postova: 1910
 • Karma: +8/-2
 • Spol: Muški
Odg: Zemljišne zajednice
« Odgovori #14 : Kolovoz 25, 2011, 12:02:24 prijepodne »

Prije svakih izbora se na veliko i široko piše o povratu imovine, 3 broja glasila u 15 godina govori o tome kako svakih 4 - 5 godina izađe novo glasili i gle čuda baš pred izbore :D

Nego daj ti meni dragi jaguare, kad si toliko upućen, reci je li itko u tih 15 godina zalaganja Zdravka Lučića dobio ijedan centimetar svoje zemlje ili je ovo, po svemu sudeći samo igračka sa skupljanje glasova pred svake izbore?

Kao što vidimo na stranici Zemljišnih zajednica ta tri broja Zajedničara su izašla od 12. veljače 2002. do 22. veljače 2003. tako da ne stoji tvrdnja da izlazi glasilo svakih 4-5 godina pred izbore.

Bez obzira što im Lučić nije omiljen izgleda da Zemljišne zajednice ipak ocjenjuju da taj njegov prilog zajedničkog borbi ipak nešto vrijedi jer i dalje imaju njegove materijale na svojim stranicama.

@Jaguar: Ovdje ne vidim nigdje izvora objavljenih podataka. Da li imate dozvolu za njihovo objavljivanje?