http://www.jutarnji.hr/ispovijest-doktora-ostoica--varao-sam-s-rubalom-jer-sam-previse-volio-zenu-i-njezine-konje/1030828/Ivan Ostoić, varaždinski liječnik i vještak, i dr. Drago Rubala, bivši ravnatelj zagrebačkog HZMO-a i poznati radijski i televizijski voditelj emisija o narodnoj glazbi, povezali su se i u mrežu upleli još šest osoba. Za iznose od dvije do pet tisuća eura sređivali su lažne invalidske mirovine. Novac su dijelili.
Tročlano povjerenstvo
Hobotnica je u akciji, barem onoj obuhvaćenoj istragom, bila gotovo godinu dana, od kraja 2010. pa sve do listopada 2011. godine. U tom razdoblju, prema Istražnom nalogu USKOK-a, trećeoptuženi Zoran Primorac nalazio je zainteresirane klijente, uzimao novac od njih, a onda bi se mozgovi operacije Ostoić i Rubala nalazili i proučavali dokumentaciju. Rubala je tada zahvaljujući vezi u Stručnom povjerenstvu za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti sređivao lažne mirovine. Povjerenstvo je bilo sastavljeno od tri člana, a kako su osumnjičene Nevia Buković i Vinka Luetić Herman bile dio hobotnice, svojim su glasovima osiguravale pozitivan ishod revizije.
Kako se posao širio, tako su mušterije pronalazili i Roman Slunjski i Ostoićeva supruga Dubravka Margareta.
Rubala show
Neslužbeno, većina od oko 50 osoba obuhvaćenih istragom nagodila se s USKOK-om priznavši krivnju. Za organizatore to znači dvije do tri godine zatvora, a za klijente, odnosno one koji su dali mito to znači uvjetna kazna. Doznajemo da su se svi obvezali vratiti protupravno stečen novac. Optužnica bi se trebala podignuti u narednih mjesec, dva, a službeni rok za podizanje istječe u listopadu ove godine.
Spis s iskazima Ivana Ostoića i Zorana Primorca te sažetkom prisluškivanja njihovih telefona, do kojeg je došao Jutarnji list, otkriva dosad nepoznate detalje afere u HZMO. Dugovi, krediti, farma konja, školski pribori, partije bele i sastanci u automobilima samo su dio pozadine koja baca novo svjetlo na slučaj.
Ili kako je to doktor Drago volio reći na televiziji: “Bio je to pravi Rubala show!”
Spašavanje jamaca
- Podizali smo kredite i supruga i ja, čak i djeca, da bismo to sve mogli plaćati. Nisam se slagao s njenim poslovima pa sam se odselio u stan roditelja. Unazad dvije godine opet živimo zajedno - rekao je. Međutim, tada je saznao da je supruga u međuvremenu podigla još jedan kredit te da se vodila ovrha, zbog čega je prijetila opasnost da dva jamca ostanu bez svojih stanova.
- Otplatio sam njen kredit uz pomoć obitelji, spasio ljude da ne ostanu bez stanova, no to me dodatno zadužilo. Stoga sam prihvatio Rubalin prijedlog - pravdao se Ostoić. Tako je i upoznao trećeosumnjičenog Zorana Primorca koji mu je u ured došao da bi mu se sredila lažna mirovina.
Stručni nalazi
- S njegovim sam se roditeljima družio davne 1979. Kada je došao u moj ured, odmah sam ga prepoznao - pričao je Ostoić. Njegovu je dokumentaciju odnio Rubali koji mu je rekao da se mirovina može srediti za 1750 eura.
- Primorac nije imao novca, pa sam Rubali dao svoje eure. Nikad mi ih nije vratio - požalio se Ostoić i dodao da ga je nakon toga Primorac poćeo posjećivati iz zahvalnosti, pa ga je uveo u društvo.
- Volim kartati belu, pa sam ga vodio da mi bude partner u kartanju, a bio mi je i vozač jer nije pio. S vremenom je od mene počeo posuđivati novac. Jednom me prije početka školske godine zamolio novac jer djeci mora kupiti stvari za školu - objasnio je Ostoić. Primorac je, naime, otac dvoje djece, dvaput se razvodio, a bio je i u zatvoru, pa mu je Ostoić pomagao. S vremenom mu je Primorac počeo donositi, tvrdi, dokumentaciju svojih poznanika i tako je sve počelo.
- Nikad ga nisam tražio da mi pronalazi klijente, on je to radio samoinicijativno - pravdao se Ostoić istražiteljima USKOK-a i dodao da se u niti jednom slučaju nije radilo o lažnoj dokumentaciji.
- Nalazi liječnika bili su stručni i istiniti - istaknuo je.
Kad je objašnjavao ulogu supruge Dubravke Margarete Ostoić u aferi, rekao je da joj nikad nije otkrio što radi.