Ovo u privitku sam napisao 13. 12. 2010. I onda su neki rekli da nebu niš od toga ... a ako je samo 10 % od iskaza Barišića i Pavoševićke istinito, ne vidim zašto se neki bune kad ih se naziva ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA ?
http://www.index.hr/vijesti/clanak/iskaz-branke-pavosevic-crni-fond-za-kampanju-jadranke-kosor-iznosio-97-milijuna-kuna/611481.aspx O0
AKO JE vjerovati iskazima Mladena Barišića, u vrijeme vladavine Ive Sanadera dijelilo se i trošilo šakom i kapom. Barišić je USKOK-u ispričao da su u HDZ-u postojale dvije blagajne - jedna kod Branke Pavošević, a druga kod Ive Sanadera. Milijunske iznose koje je nosio gotovo je svaki put uzimao iz Fimi medije - što je više novaca bilo tamo, više je bilo za HDZ. Suđenje se nastavlja danas kada je na redu ispitivanje blagajnice Branke Pavošević koja je priznala krivnju.
Tijek ročišta:
10:10 - Novac je isplaćivan: Bianci Matković (8000 kuna), Ratku Mačeku (2000 kuna), Miru Kovačiću (2000 kuna) kao i nizu zaposlenika Vlade RH, koji su dobivali od 1500 do 2000 kuna mjesečno.
"Nije mi rečeno zbog čega im se isplaćuje naknada. No, imala sam dojam da se to radi zato što im je plaća mala, a pomagali su Sanaderu u obavljanju određenih poslova", kaže Pavošević.
TVrdi da je ona morala svaki mjesec isplaćivati navedene naknade, bez obzira jesu li obavljali neke poslove ili nisu. Tvrdi da je naknade isplaćivala i članovima Mladeži HDZ-a, koji nisu bili evidentirani kao zaposlenici HDZ-a.
Mjesečnu naknadu od 2000 kuna dobivala je i Martina Banić. Pavošević kaže da je jednoj osobi mjesečna naknada povećana nakon što je to zatražio Jasen Mesić.
10:06 - "Sve što je bilo potrebno naručivali smo preko Mladena Barišića, a on je sve sređivao preko Fimi-medija. Moj dojam je bio da sve usluge i kompletnu nabavu vrši Fimi-medija", posvjedočila je Pavošević.
"Uvjerena sam da je ovakav način postupanja dogovoren u samom vrhu stranke, po nalogu predsjednika stranke", kazala je Pavošević.
Prepričala je sastanak sa Sanaderom na kojem joj je Sanader rekao da će Bianci Matković i njenim tajnicama do daljnjeg isplaćivati mjesečne bonuse. "Rekao mi je da će se te isplate vršiti iz onih sredstva o kojima nitko ne treba ništa znati. Znala sam da to nije u redu, ali nisam se usudila ništa reći", posvjedočila je Pavošević.
10:00 - "Odnosi između Barišića i Mačeka bili su natjecateljski jer je Barišić želio u posao s HDZ-om uvesti Fimi-mediju, dok je Maček lobirao za društvo Massol", tvrdi Pavošević. Bivša računovotkinja kaže da je Barišić uvjeravao Sanadera da je Fimi-medija znatno jeftinija od Massola.
"Jarnjak mi je rekao da se za sve što trebam obratim Barišiću, te da će on to riješiti preko Fimi-medije. Iz toga sam zaključila da je Barišić uspio uvesti Fimi-mediju u poslove s HDZ-om", stoji u iskazu Branke Pavošević.
9:59 - Pavošević je posvjedočila da je jednom prilikom od Ivana Jarnjaka, nakon što je postao tajnik stranke, dobila paket od dva milijuna kuna. Kaže da joj je Jarnjak rekao da ne želi držati novac kod sebe.
Pavošević je o tom novcu razgovarala sa Sanaderom koji joj je, kako kaže, rekao da novac proslijedi Barišiću.
9:58 - Branka Pavošević tvrdi da je 2005. godine primila donacije od oko 9,7 milijuna kuna. Radi se o novcu koji se trošio za potrebe predsjedničke kampanje Jadranke Kosor.
"Najveći dio je otišao za usluge društva Massol, što je oko pet milijuna kuna. Tvrtka Massol je najviše radila za HDZ. Ratko Maček je posebno urgirao za tu tvrtku. U ime tvrtke Massol je u HDZ dolazio gospodin Soldo, koji je potpisivao isplatnice", posvjedočila je Pavošević.
9:53 - "U istoj godini sam od Petra Đukana iz IGH primila nešto više od milijun kuna. Prisutan je bio i Zubović. Sjećam se da je bilo cca 10.000 kuna manje od onoga što je Đukan rekao da predaje kao donaciju", kaže Pavošević.
Dodaje da je Zubović bio prisutan zato što je bio uključen u kampanju, te je zajedno s Mačekom dogovarao poslove.
9:51 - Od Marinka Mikulića iz tvrtke Pan Papir je, kaže, primila iznos od 1,3 milijuna kuna, i to u dva navrata u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. Najprije je, tvrdi Pavošević, primila milijun kuna, a zatim 300.000 kuna.
"Maček mi je rekao da će se to utrošiti na plaćanje troškova kampanje", stoji u iskazu kojeg čita sutkinja Čalić.
Tvrdi da je u isto vrijeme od Zvonka Zubaka primila 10,000 eura, a od člana uprave Hrvatskih šuma Longina 30 d0 40 tisuća eura. Ništa od navedenih sredstava nije evidentirano.
Pavošević je posvjedočila da su joj Maček i Mario Zubović obično najavljivali posjete donatora čije donacije ne treba evidentirati.
Kaže da je o svemu informirala Vukelića i Mačeka, te je po njihovim uputama trošila sredstva.
9:48 - Pavošević je posvjedočila i da je novac iz crnog fonda isplatila Bianci Matković, za što ima dokaz u vidu uplatnice na kojoj je njen potpis.
Od Vukelića je dobivala interni dopis na kojem je stajao popis osoba koje su trebale dobiti naknadu za putne naloge. No, u ovom slučaju se radilo o isplatama preko žiro računa.
9:44 - "Najviše novca je dolazilo u vrijeme kampanje, a novac se koristio za podmirivanje skupova, pjevača, plakata i slično", kaže Pavošević.
Tvrdi da je vodila osobnu evidenciju kako bi mogla dokazati da je sredstva proslijedila dalje. Dio evidencija je s vremenom uništila.
"Dio novca sam davala Draženu Žanku, koji je ta sredstva koristio za plaćanje raznih pjevača. Sjećam se da se pjevačima davalo 200 do 300 eura po nastupu", stoji u iskazu bivše HDZ-ove računovotkinje.
9:42 - Za kampanju je, kaže Pavošević, bio zadužen Maček "za kojeg su u stranci govorili da je bog i batina". Funkcija rizničara u to vrijeme nije postojala.
"Maček mi je donosio određene svote novca za koje nikad nije govorio odakle su došle", kazala je Pavošević. Tvrdi da je troškove plaćala kako bi joj Maček naložio.
"Sanader mi je rekao da novce koje dobijem od Mačeka i Branka Vukelića ne evidentiram. To mi je bio šok, takva naredba mi je bila izrazito neugodna. Ali nisam bila u poziciji da bilo što kažem", kaže Pavošević.
Tvrdi da je postupala kako joj je Sanader naložio. Kazala je da joj je i Maček rekao da se sredstva ne smiju evidentirati. Vukelić je u to vrijeme bio tajnik HDZ-a.
9:39 - "Prva sredstva koje sam dobila bili su novci iz studenog 2003. koje mi je predao Ivo Sanader. Radilo se o svoti u devizama od oko milijun kuna. Novci su bili u jednoj poklon vrećici. Rekao mi je da su to sredstva koja su prikupljena u inozemstvu", kazala je Pavošević u naknadnim iskazima.
Kaže da je tim novcima HRT-u platila za spotove koji su se emitirali u kampanji.
9:37 - Pregledava se snimka ispitivanja u Uskoku od 14. srpnja 2011. godine. Na tom ispitivanju Pavošević nije željela odgovoriti na pitanja.
"Po niti jednoj točki se ne osjećam krivom", kazala je Pavošević tom prilikom, dodavši da je u šoku što je od svjedoka postala optuženik.
"Šokirana sam, revoltirana sam da sam od svjedoka došla na mjesto optuženika. Ne osjećam se krivom", kazala je Pavošević.
9:31 - "Branit ću se šutnjom", kazala je Branka Pavošević. Na sudu će se čitati njeni iskazi pred Uskokom.
9:30 - Počelo je ročište.
Barišić je imao ulogu kurira kojem bi Sanader rekao što mu i za koga treba, stoji u iskazima koje je pročitala sutkinja Ivana Čalić. "Niti jedna kuna u stranci nije mogla biti potrošena, a da on to nije znao i da nije dao nalog na koji način potrošiti novac", dio je Barišićeva iskaza.
Milijunske iznose Barišić mu je nosio kući, u Vladu ili stranku. Bivši rizničar svjedočio je i na koji je način financirana obitelj Sanader pa je rekao i da je braći bivšeg premijera, Miroslavu i Vladi odnosno Flaviju, kada bi dolazili iz inozemstva, rješavao troškove i davao im džeparac.
Da se trošilo na sve strane, Barišić je u iskazu USKOK-u potkrijepio još jednom pričom o kupnji 2 old timera na ime Marija Zubovića, vrijedna s porezom gotovo 100 tisuća eura.
Sanadera je, kaže, osobno povezao s prodavačem skupih odijela Brioni, a jedan paket šivan po mjeri stajao bi 3000 eura. Sve je platila Fimi media. Baš kao i Sanaderova ljetovanja sa suprugom na brodu Romanca, a za što je Barišić bio zadužen. Kaže da mu je za to godišnje osiguravao 20-30 tisuća kuna, a taj se iznos trošio na pršut, sir i piće.
Bivši rizničar iskazivao je i o predizbornoj kampanji HDZ-a. Sjetio se da je sam Sanader smislio da se pjevaču Thompsonu plati da ne pjeva za nijednu stranku u kampanji, a posao je dogovorio preko Fra Slavena u čiju je crkvu obitelj bivšeg premijera odlazila na misu. Iako mu je Sanader htio dati do 200, Thompson je zatražio 515 tisuća eura.
"Prenio sam Ivi Sanaderu, a on mi je na to rekao, snađi se kako znaš, neka mu se to isplati."
Uz Thompsona, iznose mimo dogovorenog iznosa dobili su i Mišo Kovač i Nina Badrić. Mišo 80 tisuća eura, a Nina - 40 tisuća eura.
Na suđenju moglo se čuti i da je bivši premijer sredio dečku svoje kćeri Petre Andreju Dojkiću sponzorski BMW. A kad je riječ o stranačkom BMW-u otkrio je i na koji su način dva takva blindirana automobila kupljena za HDZ, odnosno da su kupljena u gotovini.
Barišić je u iskazima spomenuo i bivšeg glasnogovornika Vlade Ratka Mačeka. Rekao je da mu je u nekoliko navrata dao stotine tisuća kuna za predizbornu kampanju HDZ-a. Rekao je i da je 2 milijuna kuna za izgradnju Arene Zagreb 'isisano' za crni fond stranke te da mu je šef rukometnog saveza Zoran Gobac sam potvrdio da je taj novac predan Mačeku. Po izlasku iz sudnice Maček, koji se u sudnici nekoliko puta nasmijao, poručio je: "To su fantazije koje nisu ni ušle u optužnicu. To sve govori, ne treba puno govoriti o tome. To će se lako pobiti", izjavio je Maček.
I Mačekova i Sanaderova obrana u cijelosti su prigovorile Barišićevu iskazu, a Sanader je još jednom rekao da tom čovjeku nikada novac nije dao niti ga primio.