Autor Tema: Završeni pregovori s EU!  (Posjeta: 343780 )

0 Članova i 11 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline kuntakinte

• Jezerača
  • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Završeni pregovori s EU!
« Odgovori #465 : Siječanj 17, 2012, 11:04:15 poslijepodne »
Biskupska poruka pred referendum
ZAGREB – Hrvatsku biskupi pozvali su sve katoličke vjernike da izađu 22.siječnja ove godine na referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji te da pritom odbace strahove i malodušnost te se hrabro otvore zajedničkoj budućnosti.

Iako su u svojoj biskupskoj poruci istaknuli kako nije zadaća Crkve davati direktive kako i s kime će se država povezivati i udruživati, ipak su uputili ovu poruku pred referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

U svojoj poruci ističu kako Hrvatska pripada tisućljetnom europskom kulturnom i civilizacijskom krugu, zbog čega se smijemo opravdano nadati da će nam u tom društvu i budućnost biti bolja i sigurnija nego izvan njega.
http://www.portal53.hr/vijesti/hrvatska-i-svijet/103-hrvatska-i-svijet/1945-biskupska-poruka-pred-referendum.html

ZAKLJUČAK KONFERENCIJE
Cilj HVIDR-e je potaknuti branitelje da podrže EU
Članovi HVIDR-e uputili su javni poziv svim hrvatskim braniteljima da podrže ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju
http://www.zagrebancija.com/hr-aktualnosti/cilj-hvidr-e-je-potaknuti-branitelje-da-podrze-eu_315833

Stiglitz: Europa je potpisala pakt o zajedničkom samoubojstvu
http://www.index.hr/vijesti/clanak/stiglitz-europa-je-potpisala-pakt-o-zajednickom-samoubojstvu/594156.aspx

Guttman: Euro se nalazi u prostoriji sa pet bombi, a svakoj fitilj već gori
...Zanimljivo je i kako Guttmann ne misli da će potencijalni krah eura dovesti do povratka hegemonije američke valute, već će i dolar potonuti na dno s europskom valutom. "Mislim da će šokovi financijske krize voditi kraju dolarskog sistema", zaključio je Guttmann.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/guttman-euro-se-nalazi-u-prostoriji-sa-pet-bombi-a-svakoj-fitilj-vec-gori/594224.aspx
wwwg tablice

Offline kuntakinte

• Jezerača
« Odgovori #466 : Siječanj 18, 2012, 12:33:12 prijepodne »
Spriječiti povlačenja banaka iz istočne Europe
Vlade, regulatori i međunarodni zajmodavci u Beču su postigli dogovor o suradnji kako bi pokušali spriječiti masovno povlačenje banaka iz istočne Europe u nastojanju da smanje izloženost riziku i lakše prebrode dužničku krizu u eurozoni. Kako se navodi u zajedničkoj izjavi, nacionalne vlasti, tijela Europske unije i međunarodne financijske institucije dogovorili su donošenje druge po redu Bečke inicijative, dijelom osmišljene po uzoru na sličan sporazum iz 2009. godine, koji je spriječio financijski kolaps u istočnoj Europi nakon izbijanja krize.

Prva Bečka inicijativa pomogla je zapadnoeuropskim bankama da zadrže izloženost ograncima u novoj Europi na samom vrhuncu globalne krize, no njezine obveze istekle su u travnju prošle godine. Banke su otada izložene novim pritiscima da prodaju imovinu kako bi osnažile kapital. Od njih se traži i da smanje izloženost riziku i fokusiraju se na matične zemlje, dok im je istodobno smanjena mogućnost financiranja na tržištima kapitala.

...Ciljevi nove inicijative, dogovorene u ponedjeljak u Beču i u priopćenju nazvane Beč 2,0, daleko su skromniji od onih iz sporazuma u 2009. godini, kada se od njih tražilo da zadrže ulaganja u novoj Europi. Sada se od njih traži tek da uspore tempo smanjenja zaduživanja i da spriječe krizu financiranja u toj regiji.
http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=148043&tx_ttnews[backPid]=23&cHash=46b296dd0d

Svijet na rubu recesije, mjere neprimjerene
Svjetsko gospodarstvo balansira na rubu nove recesije. Vlade većine razvijenih gospodarstava reagiraju potpuno neprimjereno, usredotočujući se na mjere štednje i postupno gaseći one usmjerene na poticanje gospodarskog rasta i zapošljavanja. Na to su upozorili Ujedinjeni narodi u ključnoj godišnjoj studiji.

...Razvijena gospodarstva na rubu su silazne spirale koju generiraju četiri slabosti, međusobno pojačavajući jedna drugu: kriza javnog duga, krhki bankovni sektori, slaba agregatna potražnja (povezana s visokom nezaposlenošću i fiskalnim mjerama štednje) i politička paraliza uzrokovana političkom blokadom i institucionalnim nedostacima, upozoravaju u UN-u.
http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=148039&tx_ttnews[backPid]=23&cHash=0aadab2a20

EK pokrenuo postupak protiv Mađarske
Europska komisija je odlučila pokrenuti postupak protiv Mađarske zbog zakona koji dovode u pitanje neovisnost mađarske središnje banke i ureda za zaštitu podataka te zakona o ranijem umirovljenju sudaca i tužitelja.

Odlučili smo pokrenuti postupak protiv Mađarske u tri područja, a ona se odnose na neovisnost središnje banke, dobi za umirovljenje sudaca i na neovisnost ureda za zaštitu podataka, rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, dodajući da je istodobno od Budimpešte zatražena šira informacija o neovisnosti pravosuđa.
http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=147957&tx_ttnews[backPid]=23&cHash=4a2ecbc8b5
wwwg tablice

Bilaj

• Gost
« Odgovori #467 : Siječanj 18, 2012, 09:42:24 prijepodne »
jedan zgodan komentar:

Nije, znači, pitanje da ili ne Europskoj uniji, nego je pitanje ulazi li se u EU da bi se radilo u korist Hrvatske ili u korist njezine štete, a za vlastiti džep.

Isto vrijedi i za mogućnost da se ostane izvan EU. Nije loše biti ni izvan EU, pod uvjetom da se hrvatske političke, gospodarske i kulturne elite tuku za interese svojih građana, a ne samo za probitke tuđih banaka.

Sa: http://www.vecernji.hr/kolumne/ne-boje-se-hrvati-eu-nego-sebe-samih-kolumna-366807

Bilaj

• Gost
« Odgovori #468 : Siječanj 18, 2012, 02:00:17 poslijepodne »

Offline Muha

• Jezerača

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • Spol: Muški
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
« Odgovori #470 : Siječanj 18, 2012, 05:39:27 poslijepodne »
http://danas.net.hr/svijet/page/2012/01/18/0586006.html?pos=n1

Glasajte protiv, ne ulazite u Europsku uniju!

'Britanija je sama uništila liverpulska brodogradilišta, dajući primat financijskom kapitalu i špekulacijama. Proizvedeno je siromaštvo i zavladao je heroin', poručuju Britanci hrvatskoj javnosti, koji već mjesecima prosvjeduju protiv notornih jedan posto najbogatijih.

Britanska inačica globalnog pokreta započetog na Wall Streetu, Occupy London, odaslao je podršku Hrvatima koji zbog protivljenja principima na kojima počiva kapitalizam - bogaćenje najbogatijih i siromašenje svih ostalih - ne žele ući u Europsku uniju.

Izradili su transparent na kojemu piše "Croatia, vote NO! EU = 1% = capitalism", što, prevedeno na hrvatskom glasi: "Hrvatska, glasuj PROTIV! EU = 1 posto = kapitalizam".

Član hakerske grupe Anonymous koji drži transparent je iz Liverpoola. Ispred St. Paul katedrale protestira tri mjeseca, i od prvog dana okupacije je samo tri noći nije spavao u šatoru.

Siromaštvo i heroin

"Britanija je sama uništila liverpulska brodogradilišta, dajući primat financijskom kapitalu i špekulacijama, tj. Cityju i Londonu protiv kojih pokret Occupy protestira, dok je u Liverpoolu nakon uništenja brodogradilišta proizvedeno siromaštvo i zavladao heroin", kaže Anonymous iz Liverpoola.

Podržava hrvatske građane da glasaju protiv EU koja predstavlja iste neoliberalne interese koji su uništili proizvodnju i u njegovom rodnom gradu.

"Pravna država je iluzija koja služi korporacijama, kapitalu, bogatima i političkoj eliti, a ne običnim ljudima i narodu", završava Anonymous.

Londonska ekipa globalnog "okupacijskog" pokreta neprestano prati zbivanja u Grčkoj i ostalim kriznim žarištima Europe, u kojima se pod egidom održivosti proračuna provodi deindustrijalizacija zemlje, žestoki rezovi na plaćama, otkazi i slabljenje javnog sektora koje je preraslo u njegovo uništavanje.

I dok je, primjerice, u Grčkoj broj samoubojstava zbog neimaštine i besperspektivnosti dosegao vrh Europe s obzirom na broj stanovnika, izdvajanja za naoružanje praktički nisu taknuta.
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
« Odgovori #471 : Siječanj 18, 2012, 05:54:52 poslijepodne »
http://www.dubrovacki.hr/clanak/34664/ukrcavate-se-na-titanik-nakon-sto-je-udario-u-ledeni-brijeg

Ekskluzivno: 'Ukrcavate se na Titanik nakon što je udario u ledeni brijeg!

Očigledno je svima koji prate vijesti što se događa, za to ne treba biti genijalac. 'Dobro, možda će se oporaviti', mislite vi. Ali zar nije onda bolje glasovati 'ne' pa pričekati godinu ili dvije i vidjeti hoće li nastupiti bolja vremena?

Nigel Farage, predsjednik Nezavisne stranke Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) i član Europskog parlamenta, svojom izjavom da će ulaskom u Europsku Uniju Hrvatska izgubiti svoju neovisnost i postati član 'Nove Jugoslavije' izazvao je burne reakcije. Ekskluzivno za naš tjednik govori o nadolazećem referendumu te o tome kakvu Europsku Uniju Hrvatska može očekivati nakon nedavnih događanja u euro zoni.

S nadolazećim referendumom na putu ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, koji su vaši savjeti za hrvatski narod?

- Organizirajte se da glasuju protiv pristupanja – zaokružite "NE". U Engleskoj postoji izraz 'Ako se brzopleto oženiš, imat ćeš puno vremena za kajanje'. Ako glasate protiv, europski birokrati sigurno će vas pitati da ponovo glasujete, i koliko god puta vaš odgovor bude 'ne', jednom će postati 'da'. Tako i djevojke, nakon što nekoliko puta kažu 'ne', ipak na kraju kažu 'da'. Osim toga, to vam daje bolju pregovaračku poziciju u smislu da ćete dobiti i više novca iz predpristupnih fondova, ne bi li vas namamili. Ali, u konačnici, trebali biste se sjetiti mota Dubrovnika: 'Sloboda je vrjednija od zlata i srebra!'. Ako glasujete 'da', bit ćete zaprepašteni koliko će vas EU učiniti neslobodnima. Nemojte to učiniti! Glasujte 'ne'!
Nedavno ste rekli da će Hrvatska ulaskom u EU ponovno ući u jednu vrstu 'nove Jugoslavije'.

Mislite li da su Hrvati stoga posredstvom medija nagovoreni da na referendumu glasuju 'za'?

- To je ono što sam rekao - i to je ono što ja vjerujem. Vaši elitni političari misle da će se još više obogatiti ulaskom Hrvatske u EU. I to zato što će EU platiti nekoliko milijuna ljudima na pravim pozicijama i time 'uhvatiti svoj plijen'. Nakon toga 'isisat' će milijarde od običnih ljudi. Hrvatske tvrtke će ili propasti ili će ih preuzeti njemačke tvrtke, a Hrvatska će postati poput Grčke, Irske i Portugala – bankrotirat će, a Bruxelles će vladati. Vaši mladi ljudi otići će iz zemlje. Vaši političari to znaju. Zašto bi prodali svoju vlastitu zemlju, ako nisu plaćeni za to? Većini ljudi neće biti ponuđeno mito. Umjesto toga, njima će se lagati. Bit će im rečeno da EU nudi prosperitet, sigurnost i stabilnost, ali bacite pogled! EU uništava svoje države koje su zarobljenici i ekonomski i politički i društveno. Nećete shvatiti koliko ste imali dok to ne izgubite!

Nakon posjete Zagrebu, kakav je vaš dojam o predstavljanju predstojećeg referenduma i o EU općenito u medijima u Hrvatskoj?

- Užasan! I to nije samo moj dojam. Istraživanja pokazuju da u hrvatskim medijima nema slobodnih i poštenih rasprava o pristupanju Hrvatske Europskoj Uniji. Nema ničega! Mogli biste isto tako pitati koliko su mediji bili nezavisni u vrijeme Staljinovog SSSR-a. Na neki način, to je čak i gore od sovjetske Rusije, jer strah nije toliko snažan kao pohlepa. Jer kako možete imati fer referendum bez fer rasprava? Ne možete! I to je dovoljan razlog da glasujete 'ne'.

Kakvu Europsku Uniju Hrvatska može očekivati nakon svih negativnih nedavnih događa u euro zoni?

- Pa to je zanimljivo pitanje. To će vam biti kao da ste se ukrcali na Titanik nakon što je udario u ledeni brijeg. Gospodarstva diljem EU-periferije urušavaju se, a centar EU već se opasno klima. Očigledno je svima koji prate vijesti što se događa, za to ne treba biti genijalac. 'Dobro, možda će se oporaviti', mislite vi. Ali zar nije onda bolje glasovati 'ne' pa pričekati godinu ili dvije i vidjeti hoće li nastupiti bolja vremena? Mislim da će vam onda biti jako drago što se niste pridružili EU. Ako sam ja u krivu, uvijek se možete pridružiti EU i kasnije, ali sada definitivno nije vrijeme za takvu brzopletu i nesigurnu odluku.

Što mislite, tko će najviše profitirati ulaskom Hrvatske u EU?

- Njemački bankari!
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
« Odgovori #472 : Siječanj 18, 2012, 05:56:42 poslijepodne »
http://danas.net.hr/balkan/page/2012/01/18/0382006.html

New York Times piše zašto se Hrvatima ne sviđa EU

'Mnogo se toga promijenilo u deset godina otkada je Hrvatska podnijela zahtjev za članstvo u Europskoj uniji. Ono na što se jednom gledalo kao na klub bogatih, kojem se Hrvatska nestrpljivo htjela pridružiti, više ne izgleda kao karta za prosperitet', piše New York Times.

Članak, koji se većinom bavi razlozima zbog kojih Hrvati ne žele ući u Uniju, započinje pričom o obitelji Zorana Sluge, koji blizu granice sa Slovenijom ima farmu pilića. Kavezi u kojima drži nesilice ne udovoljavaju standardima propisanim u EU, zbog čega sugovornik NY Timesa strahuje od ulaska u EU. "Vidite što se dogodilo Grčkoj", kaže. "Oni su dobili milijarde od EU pa im nije pomoglo."

U tekstu se zatim napominje da se mnogo toga promijenilo u deset godina otkada je Hrvatska podnijela zahtjev za članstvo u EU, te napominje da je današnja Unija - opterećena krizom - gurnula neke od svojih članica na rub bankrota. Shodno tome, raspoloženje Hrvata prema ulasku u EU varira.

'To je kao da dođete na tulum u 2 ujutro'

"Neki se Hrvati šale da je ulazak u EU sad kao kad dođete u 2 ujutro na tulum. Pola ih je pijano. Pola ih je otišlo kući", komentirao je novinarima Srđan Dumičić, direktor agencije Ipsos Puls.

Tu je i Marjan Bošnjak, tajnik Vijeća za Hrvatsku NE U EU, koji smatra da su nedavni događaji pokazali da Njemačka i Francuska jedine donose velike odluke, a da će zemlja veličine Hrvatske, s populacijom od 4,5 milijuna, imati vrlo malu ulogu u odlučivanju. Brine ga i da će Hrvati ući taman da i oni plate grčki dug, a ne sviđa mu se ni potencijalni val imigranata koji se desio Španjolskoj, Italiji i Grčkoj.

Ulazak bez oduševljenja

"Tako mali, mi ćemo biti samo statistička pogreška", ocijenio je Bošnjak.

Ipak, piše list, i protivnici ulaska u Europsku uniju misle da zemlja nema kamo. "Svjestan sam toga da ćemo morati ući u EU, ali isto tako znam da od toga ništa dobro neće doći", kazao je Sluga.

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
« Odgovori #473 : Siječanj 18, 2012, 06:04:37 poslijepodne »
Ovakvo ponašanje je kriminalno, i za isto postoji kaznena odgovornost! Takovo širenje panike, takve najniže ucjene - to je nezabilježeno u demokratskoj povijesti!!

http://danas.net.hr/hrvatska/page/2012/01/18/0370006.html

'Ako ne uđemo u EU, nećete dobiti mirovine!'

'Ne bih htjela biti preokrutna, ali ako ne uđemo u Uniju, nećete dobiti mirovinu! Mogu vam ja biti antipatična, ali nemojte da vam bude antipatičan vlastiti život. O tome se radi! O glavu nam je, ljudi! Glasajte za budućnost ove zemlje!' poručila je šefica diplomacije Vesna Pusić.

Alarmantne poruke ministrica Vesna Pusić izrekla je tijekom gostovanja u programu Antene Zagreb.

"Ako glasamo za neulazak u EU, taj tjedan gubimo kreditni rejting. Što znači da nismo u mogućnosti vraćati svoje dugove. Mirovine ovise o zdravoj ekonomiji. Ako ne možete vraćati dugove, rastu vam kamate. Stvari su vrlo jednostavne", rekla je Pusić i nekoliko puta ponovila: "Propast ćemo ovako i onako! Ako ne provedemo reforme, ako ne znamo osmisliti projekte, zakone i ne iskoristimo ovu priliku!"

Ništa od legalizacije marihuane

Pusić je razočarala dio slušatelja koji je vjerovao da će se Hrvatska povesti za primjerom nekih liberalnih europskih zemalja i legalizirati marihuanu.

Ministrica je objasnila da zakoni o lakim drogama ostaju u nadležnosti domaćeg pravosuđa te da je marihuanu ilegalno prenositi preko granice i u EU.

Prema informacijama kojim raspolaže Pusić, trenutno je za ulazak u Europsku uniju oko 60 posto hrvatskih građana, 30 posto je protiv, a nekoliko dana prije referenduma, 10 posto je neodlučnih.

============================

Mislim da je poanta u nečemu drugome - njezina nesposobnost da napravi išta više od paničnog straha da njezini planovi i posao, za koji je debelo plaćena ispod stola, propadnu... puno toga je naobećavala u krugovima njezinih židovsko-bankarskih prijatelja, no zaboravila je da u cijeloj priči njezina neće biti zadnja... za ovakove izreke predviđena je i kaznena odgovornost, a na Facebooku već postoji grupa oformljena od ljudi koji imaju srca, muda i znanja pokrenuti kazneni postupak poradi ovog širenja panike i ucjene birača nekoliko dana pred referendum.

Ako ta drugarica ne zna voditi vanjsku politiku bez EU, onda neka odstupi i da mjesto nekoj vlasti i nekom ministru koji bi to znao. Jer ona samo pokazuje ono što znamo od početka - da ona nema pojma, ni sposobnosti, ni morala, ni profesionalnosti da radi taj posao, i jedinu priliku vidi u uhljebljenu svoje debele guzičetine u Bruxellesu za pišljivih 250 eura dnevnice, jer joj ni ova hrvatska plaća (koju ionako ničim ne zaradi) više nije dovoljna za njezin pohlepni ego... sramota, koja sve bagra vodi ovu zemlju...

Zamislite kako te njezine riječi zvuče u ušima ionako neinformiranih penzionera...

==============================

http://www.index.hr/vijesti/clanak/vesna-pusic-prekrsila-zakon/594393.aspx

VESNA PUSIĆ je, praktički otkad je stupila na dužnost ministrice vanjskih poslova, u agresivnoj kampanji uvjeravanja građana da na referendumu podrže ulazak u Europsku uniju. Što je, naravno, sasvim legitimno; čelnici Kukuriku koalicije oduvijek su tvrdili da im je cilj uvesti Hrvatsku u Europu.

Pusić: Ako ne uđemo EU neće biti mirovina, propast ćemo!

Međutim, moguće je da je ministrica danas ipak malo pretjerala. Naime, gostujući u programu Radio Antene Pusić je, između ostalog, dala i sljedeću izjavu:

"Ako glasamo za neulazak, taj tjedan gubimo kreditni rejting. Što znači da nismo u mogućnosti vraćati svoje dugove. Mirovine ovise o zdravoj ekonomiji. Ako ne možete vraćati dugove, rastu vam kamate. Stvari su vrlo jednostavne".

Oštra Pusićkina retorika nije stala na tome: "Propast ćemo i ovako i onako! Ako ne provedemo reforme, ako ne znamo osmisliti projekte, ako ne iskoristimo ovu priliku".

Zastrašivanje birača je zakonom zabranjeno

Iskusni pravnik i političar, bivši član HSP-a Pero Kovačević na ove se izjave osvrnuo na svom Facebook profilu. Ministricu Pusić je uputio na članak 116. Kaznenog zakona RH koji se odnosi na povredu slobode odlučivanja birača, a glasi:

"Tko silom, ozbiljnom prijetnjom, podmićivanjem ili na drugi protuzakonit način utječe na birača, da na izborima ili prigodom glasovanja glasuje za ili protiv određenog kandidata, odnosno glasuje za ili protiv opoziva, ili glasuje za ili protiv određenog prijedloga u referendumu, ili uopće ne glasuje, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine".

Laički rečeno, Pusić može biračima obećavati da u EU teku med i mlijeko, ali ne bi ih smjela zastrašivati porukama poput "ako glasate protiv, nećete dobiti mirovine". Moguće je da će ministrici uskoro zatrebati odvjetnik.
« Zadnja izmjena: Siječanj 18, 2012, 06:25:21 poslijepodne Sledgehammer »

Offline kuntakinte

• Jezerača
« Odgovori #474 : Siječanj 18, 2012, 09:26:09 poslijepodne »
Moguće je da će ministrici uskoro zatrebati odvjetnik.
Ja mislim da nebu.Tulko mislim da bi to več mogel debelo okarakterizerati z "znam"...
wwwg tablice

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
« Odgovori #475 : Siječanj 19, 2012, 07:29:46 prijepodne »
Na žalost, nebu - jer se sve takve "dobre persone" skrivaju iza imuniteta, što je nonsens svugdje u svijetu, no ne i u ovom iskompleksiranom narodu, koji jako cijeni sve one koji su postali "netko i nešto", pa makar to bilo i "bilo što"...

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
« Odgovori #476 : Siječanj 19, 2012, 07:37:19 prijepodne »
http://referendumprotiveu.wordpress.com/zasto-treba-glasati-protiv-pridruzivanja/

Zašto treba glasati protiv pridruživanja

Na ovoj stranici pokušat ćemo sažeti 3 grupe razloga zašto na referendumu protiv pridruživanja treba zaokružiti NE.

Razloga i praktičnih primjera koji pokazuju da se ne radi o ispraznom teoritiziranju zašto bi pridruživanje “moglo” biti loše ima daleko više.  Na ovom blogu prikupili smo ih stotinjak.  Gotovo svi primjeri i analize odnose se na nedavne događaje, a da smo imali više vremena, mogli smoprikupiti na tisuće.

Ovdje nema konspiracije/zavjere, masona i sličnih gluposti.  Svi linkovi s ove strane članci su s ovog bloga i ogromna većina upućuje na pouzdane – većinom službene – izvore podataka, vijesti ili analiza.
Gospodarska korist od pridruživanja za ogromnu većinu građana bila bi neznatna

Problem: Niti jedna hrvatska, niti europska vlada tokom niza godina nije objavila niti jednu studiju koja pokazuje pozitivne rezultate koji se očekuju od pridruživanja.  Zna se i zašto: zato što bi oni bili neznatni.  Zato novce radije ulažu u besmislene promotivne kampanje.  Kad se uzme u obzir trošak regulative/regulacije (vidi drugi po redu članak), pridruživanje bi nas možda osiromašilo.

S druge strane, potencijalni troškovi u slučaju raspada EU bili bi ogromni, a ako budemo morali učestvovati u spašavanju drugih zemalja (vidi članak o ESM-u), morat ćemo se i dodatno zadužiti kako bismo garantirali dugove drugih zemalja.  Ako nas ne uništi domaći SDZ, članstvo u EU svakako će svaki oporavak – ako ga uopće bude – usporiti godinama.

Izvan EU Hrvatska može postati jedna od malobrojnih europskih zemalja koja nije visoko regulirana, koja ima povoljnu prometnu lokaciju i koja upravo zbog slobodnih tržišta i tržišnog kapitalizma može postati oaza za slobodno poduzetništvo u jugoističnoj Europi, a sve izvan dosega europskih nametljivaca i birokrata.

Primjeri:

Za neke novije procjene i primjere, možete pročitati slijedeće članke:

Vladina propaganda o europskom roamingu je hrpetina gluposti
    Proslavimo godišnjicu valute euro i financijske stabilnosti koju nam euro donosi!
    Premijer Milanović neistinama vabi referendumske glasove radnika željezare Sisak
    Troškovi prekomjerne europske regulacije možda veći od gospodarske koristi od pridruživanja
    U 2009. Slovenci iz EU proračuna dobili oko €100 po glavi stanovnika
    France Križanič: Slovenska jamstva za Portugal 155 milijuna eura
    Procjene (ogromnog) troška izlaska iz eurozone
    Koliko bi nas mogao koštati Europski stabilizacijski mehanizam (ESM)
    Obećanja o “profitabilnom” hrvatskom članstvu u EU

Socijalizam, kleptokracija, laži, nepotizam, rasipništvo, birokracija…

Problem: EU je poznata – možda najpoznatija – socijalistička (usput, oni sami uređenje zovu “tržišni socijalizam”) birokracija na svijetu.  Znamo što znači socijalizam: rasipništvo, nepotizam, korupcija i pljačka su standardna obilježja sustava.  Ogromne sume novca nestaju u džepovima elita, njihovih prijatelja i privilegiranih skupina društva.

Primjeri:

Primjera ima na pregršt i gotovo svi ovdje navedeni su iz 2010. i 2011. godine:

Europska komisija troši milijune na vozikanje privatnim avionima, luksuzne hotele, nakit i slično
    EU na sumnjivo lobiranje godišnje troši na stotine milijuna dolara novca poreznih obveznika
    Porazni detalji iz izvještaja unutarnje revizije troškova doplatka za pomoć EU parlamentarcima
    Europska komisija: zatvor za oglašavanje tvrdnje da pijenje vode sprječava dehidraciju
    Kratki njemački dokumentarac o zlouporabama i neradu EU parlamentaraca
    Video: Nigel Farage o Europskoj komisiji
    Nakon lažljivog guvernera Draghija, počujte člana upravnog savjeta ECB Kranjeca
    Video: Nigel Farage o ministrici vanjskih poslova EU barunici Ashton
    Rasipništvo u EU i kako bi opet mogli pomagati druge republike bivše SFRJ
    EU: gotovo 100 tisuća zakona, ali manja prava

Takva unija jednostavno ne može prosperirati i biti konkurentna na svjetskom tržištu.  Hrvatskoj članstvo u EU neće pomoći.  Kao što je rekao slovenski ekonomist čijeg se imena mnogi sjećaju iz bivše države, dr. Jože Mencinger, EU sve više podsjeća na SFRJ.  U najboljem slučaju, “preživljavat” ćemo kao Mađarska ili Portugal.  U najgorem, učestvovat ćemo u reprizi raspada bivše države ili završiti u totalitarnoj uniji.

Anti-demokracija, euro-federalizam (euro-nacionalizam) i pučizam

Problem: Kad smo počeli pisati ovaj blog, euro-federalisti (ili euro-nacionalisti) nas nisu zabrinjavali i članci koji smo o njima čitali činili su nam se malo prenapuhanima.  No ove godine vrag je odnio šalu.  Zabrinjavajućih primjera sad ima gotovo svaki tjedan.

Primjeri:

Sastanak Merkel-Sarkozy: sad i Sakrozy straši ratom
    Sarkozy-jev tretman premijera Danske pokazuje pravi položaj malih zemalja u F.U.
    Euro-pučizam: kako je Groupe de Francfort pomogla da s vlasti siđu Papandreou i Berlusconi
    Suverenitet kojeg nema: nacrt proračuna Irske došao u ruke njemačkih parlamentaraca prije nego u ruke irskih
    Video: Nigel Farage eurokratima: “Sve vas treba najuriti s posla!”
    Wikileaks: I njemačka vlada skrivala istinu o spašavanju Grčke od svojih poreznih obveznika
    Video: Nigel Farage o Grčkoj u EU parlamentu 14. rujna 2011. (prijevod na hrvatski)
    Interview s predsjednikom Češke Vaclavom Klausom

Primjeri opadanja podrške za EU i euro:

Apsurdnost i neodrživost Europske unije postaje sve očiglednija
    Anketa: Bild-ova anketa pokazuje rastući postotak Nijemaca ne odbacuje ideju napuštanja EU
    Anketa: Gotovo 90% Šveđana protiv uvođenja eura

Što govore hrvatske elite

Što nam govore hrvatske elite?  Pokušajte se prisjetiti kad ste zadnji puta čuli neki dobro argumentirani razlog – bilo koji – za ulazak u EU!  Uglavnom radi se o razlozima tipa “nema vremena”, “nema alternative za EU”, i slično.

Problem: MVPEI i ostala ministarstva bombaridaju nas priglupim kampanjama i novcem europskih poreznih obveznika koji su euro-elite namijenile za propagandu.  Rezultat je da na žalost dosta ljudi ima neodređeno, ali pozitivno mišljenje o EU (a to nije teško, s obzirom kako su užasne domaće političke stranke).  Kritički osvrt na kampanje pokazuje njihovu besmislenost, laži i – kad se ne služe neistinama – potpuni nedostatak substance.

Ministrica Pusić banalizira referendum i najavljuje mogućnost novog (ako prvi ne “uspije”)
    Počela propagandna ofenziva eurofoteljaša 2012. i to s 4.800.000 kuna vašeg novca
    O GONG-ovom zahtjevu za odgodu referenduma
    Pokvarenjaci iz MVPEI-ja našim novcem financiraju domaće i europske lobiste
    Vesna Pusić: Referendum odgoditi za par dana
    MVPEI: Zašto u Europsku uniju?

No ono što je istina da 90% građana ne razumije o čemu se radi, i na sličan način u EU su ušle i neke druge zemlje.

Primjeri:

Anketa o referendumu: 40% ispitanih protiv, 53% za, a građani i dalje ne kuže o čemu se radi
    Domaći politički stručnjaci u vezi pridruživanja
    EU barometar (2011-05): koje zemlje misle da profitiraju od članstva u EU; koje najmanje, a koje najviše vjeruju EU

Gornji članci tek su manji dio sadržaja na ovom blogu.  Ako želite pročitati ostale članke, kliknite na pojmove s vrha stranice, koristite tražilicu ili pogledajte u arhivama.
Rješenje

Jedini način na koji Hrvatska može postati uspješna je manja uloga vlade, liberalizacija gospodarstva i tržišni kapitalizam (u kojem država ne određuje pobjednike i ne potkrada narod).  Za to nam nije potrebno članstvo u EU, dapače.  Zemlje koje su u EU – a pogotovo one koje su u eurozoni – sputane su birokracijom i pravilima koja se donose kvalificiranom većinom, pa nemaju fleksibilnost i teško im se prilagoditi situaciji te izvršiti značajnije promjene.  Slovenija je klasičan primjer.   A stanje u kojem se EU danas nalazi – a kriza tek počinje i trajat će godinama – zapravo je lijep, iako tužan, primjer rezultata koje na duži rok garantira europski socijalizam.

Što ako na referendumu o pridruživanju EU glasamo protiv?

Švicarska i Norveška funkcioniraju sasvim fino bez članstava u Uniji.  Zapravo još im je i bolje, jer nisu opterećeni stotinama tisuća zakona i pravila, a nemaju niti problema s eurom.  Druge zemlje, koje nisu članice u EU, s EU sasvim uspješno posluju bez posebnih sporazuma:

Premijer Milanović neistinama vabi referendumske glasove radnika željezare Sisak (ponovljen link, ali ponavljamo ga zato što treba shvatiti da se niti nova vlada ne ustručava lagati sve dok to “koristi” pridruživanju)
    Zašto nas ne treba brinuti prelazak na euro

U Hrvatskoj ovih dana svi očekuju da vlada “nešto učini”.  Ono što bi trebali učiniti (a neće) je liberalizacija gospodarstva i smanjenje petljanja države u sve i svašta (što je upravo način na koji funkcionira EU i ostala socijalistička uređenja).  Nažalost, na ovim izborima propustili smo glasati za stranke (bilo ih je, iako malo) koje se zalažu za tržišno gospodarstvo i manju ulogu države (naš blog Nedjeljni Komentar sadrži na stotine konkretnih primjera).  No svaki izbori prilika su za veliku promjenu na bolje.  Ako uđemo u EU, bit će vrlo teško, praktično nemoguće, iz nje izaći.

Povlačenje (istupanje, izlazak) iz EU

Treba shvatiti da je učinak europskih predpristupnih programa dvojak.  Jedan (službeni i očigledni) je da se zemljama pomogne tokom pristupanja jer su troškovi pristupanja su ogromni.  Drugi je nevidljivi, a to je činjenica da bi izlazak iz EU, bilo milom bilo silom bilo u slučaju raspada, najvjerojatnije bio još skuplji.  Ali, dragi čitatelji, u tom slučaju ne bi bilo nikakvih fondova nego bi sve išlo na vaš račun.  Zato sad možemo čitati da su (nevaljali) argumenti ZA ostanak Grčke u eurozoni “da bi izlazak bio preskup”.  Isti ljudi prije ulaska nisu govorili o mogućoj cijeni izlaska iz eurozone – dijelom zato što je ulazak financiran iz zajedničke “kese”, a dijelom zato što je vjerojatnost budućeg izlaska nula.  Sad vidimo da nije baš nula, ali sad je argument da to ne bi bilo “isplativo”.

Na referendumu glasujte protiv.  Ako većina glasuje protiv, sigurni smo da će ga pro-EU lobisti nakon kratkog vremena ponovno raspisati – mi uopće nećemo trebati tražiti priliku za još jedan pokušaj nakon godinu ili dvije.

Offline Muha

• Jezerača
« Odgovori #477 : Siječanj 19, 2012, 11:13:29 prijepodne »
INTERVJU KREŠIMIR MIŠAK

Krešimir Mišak u svojoj kultnoj emisiji 'Na rubu znanosti' ugošćuje redom stručnjake koji na brojnim primjerima pojašnjavaju da je Europska unija ustvari nedemokratska totalitarna tvorevina koja će s vremenom postati još centraliziranija, u kojoj će siromašni biti još siromašniji, te koja će zbog težnje ka daljnjem gušenju demokracije i sloboda postati doista prava fašistička tvrđava.

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/mesic_je_imao_tek_dva_posto_podrske_a_rockfeller_je_znao_da_je_on_novi_predsjednik____/540992.html

Bilaj

• Gost
« Odgovori #478 : Siječanj 19, 2012, 11:37:27 prijepodne »
E baš sam htjel to postati.
Pametno govori Mišak. Za zamisliti se.

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
« Odgovori #479 : Siječanj 19, 2012, 01:56:39 poslijepodne »
Ima netko tko sluša i snima ovo kaj na saborskoj raspravi govori zastupnik Richembergh??

To je kraj krajeva, to kaj on veli je stvarno dokaz da političar nemre biti bilo tko.... moraš moći drobiti, lagati i lupetati gledajući u oči, a to, priznat ćete, nemre svatko... ka-ta-stro-fa...