Štel sam otvoriti novu temu jer mi se ovo kaj ću sad načeti čini dosta važno, ali pošto naslov ove teme dost dobro opisuje o čemu se radi, onda ču to ovdje ugurat. Ak moderator smatra da to zaslužuje svoju zasebnu temu, onda nek tak i napravi.
Radi se o opcijama "Uredi" i "Izbriši" iznad svakog osobno unešenog posta. Smatram da to nije baš najbolje konfigurirano na ovom forumu.
Na primjer "
Uredi".
Po mojem bi to smjelo biti aktivno jedno 15-20 minuta nakon što neko pošalje post. Kasnije se taj gumb ne smije pokazivati, kaj znači nakon što je neko nešto napisao treba imati šanse to još iskorigirati neko vrijeme, ali ne vječno.
Razlog: ako se diskusija zbog tog jednog posta produbi, a razlog duboke diskusije je na primjer krivo izražavanje, kriva tvrdnja u tom jednom konkretnom postu, onda bi čist teoretski taj koji je napisal taj post svoje izjave mogao promijeniti i poslije tvrditi da je to uvijek tak bilo napisano. I onda bi ispalo da svi drugi, koji su orginalni post pročitali i kritizirali, jednostavno izmišljaju. Da su ludi! Uglavnom, naknadno editiranje bi ja
jako ograničio.
Slično i sa "
Izbriši".
Aktualni primjer su portove poruke na
jednoj temi. On ih je nakon par razmjena mišljenja jednostavno bez ikakvog tumačenja i najave izbrisal i sad odgovori na njegove postove stoje ko da su iz neba pali. Fali kontekst, onaj koji čita niš nemre spojiti. Ak se
slučajno njegovi postovi ubace (quote) u odgovor, onda se nešto i vidi, ali to je za mene samo slučajnost jer može se i drugačije odgovarati na post, bez quote, a to ubacivanje originalnog teksta nije obaveza. Iz tog razloga bi se teoretski mogla i neka cijela tema jednostavno izbrisat jer cijela diskusija na tu temu i cijela tema onda nema nikakvog smisla.
Nikakvog!
Smatram ak neko ovdje napiše neki post, da daje neku izjavu u javnost, jer ovo nije niš drugo nego javnost, onda je to nešto kaj se nemre samo tak povući. Nemreš vrijeme vratiti. Samim time kaj se ovdje učlanjuješ time prihvaćaš neka pravila te "igre" ovdje, i nemreš samo tak reči "vrati mi moje izjave".
Ak to ostane tak kak je do sad, onda se pitam kolko te sve diskusije imaju smisla? Zar da sve te diskusije ovise o trenutnom raspoloženju pojedinaca? Onda pojedinci mogu tu cijelu kulu od karata jednostavno srušiti. Danas bi diskutiral, sutra mi se to ne sviđa i povlačim kaj sam rekal, a preksutra bum opet diskutiral i možda čak glumatal da nisam do sad niš na tu temu rekel. To mi zvuči ko neka dječja igra. Pa zar da se ovdje tak igramo? Ja ne bi. Više nis u tim godinama.
Mislim - pa kaj da se "mučim" na nekoj temi uložim sate i sate diskutiranja, pa da mi neki totalno iskompleksiran tip sa svojom neodgovornošću i glupošću sve uništi? (Ovo je navedeno samo kao jedan primjer, jedna mogučnost. Svaka sličnost s realnim likovima je čista slučajnost). Zar da forum bude ovisan o takvim likovima?
Zato konkretno moj prijedlog:
Uredi i
Obriši gumbi nek budu aktivni max. 30 min nakon što je post objavljen. Ili, ajde, još tak dugo dok neko nije napisal neki noviji post (odgovoril) na toj temi. Poslije toga nema više ništa.
Kraj!
Finito!
Ende! Čak ni brisanje kad član želi skroz i zauvijek otiči sa foruma. To pravilo nek bude negdje zapisano, da ne bi bilo "nismo znali", i kad se učlanjuje, da novi član potvrdi da je to pročital i da se slaže. A postojeće članove se samo informira i ak im ne paše da još imaju tu mogućnost otići, ali onda zauvijek, bar pod tim istim nickom.
Sve drugo je za mene igra za malu djecu. A meni se čini da to nije namjera ovog foruma.