Autor Tema: Treba li bankama uvesti "krizni porez"?  (Posjeta: 11794 )

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • Spol: Muški
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
Treba li bankama uvesti "krizni porez"?
« : Veljača 15, 2011, 12:20:26 poslijepodne »
I kako bi se vi postavili prema bankama? Pogotovo prema tim njihovim "prijetnjama"?

http://www.vecernji.hr/biznis/bankari-uvede-li-se-madarski-porez-odlazimo-hrvatske-clanak-252678

===============================================

Najbliži premijerkin suradnik, HDZ-ov tajnik i novi ministar graditeljstva Branko Bačić danas bi se trebao naći s bankarima kako bi dogovorili novi model stambenog financiranja. Prvi Vladin pokušaj da potakne prodaju stanova neslavno je propao jer su, umjesto tisuću, prodana samo 73 stana pa se pripremaju korekcije koje bi trebale dovesti do pada kamatnih stopa. Glavni su adut tog programa kamate ispod 5 posto, što je za približno 1,5-postotni poen niže od vrijedećih kamata.

Teret krize

Premijerka Kosor, gostujući na Hrvatskom radiju, rekla je da će se u srijedu sastati s čelnicima banaka, a razgovarat će se o tzv. modelu A i novom modelu kreditiranja stanogradnje.

– Banke koje dobro posluju moraju snositi dio tereta krize – kaže premijerka. Naime, nakon što je prošle godine Vlada odustala od uvođenja poreza na banke, poručeno im je da razmotre model participacije u krizi. Očekuje povratnu informaciju banaka o njihovoj ulozi u predstavljenim državnim i privatnim investicijama. Podaci o poslovanju banaka, koje je objavio HNB, pokazuju više nego solidnu dobit vodećih banaka u 2010. – oko 4,6 milijardi kuna bruto, odnosno 3,5 milijarde kuna neto, što je iziritiralo i poduzetnike i građane. Prve dvije bankarske grupacije, PBZ i Zaba, ostvarile su 2,4 milijarde kuna neto dobiti!

Premda prvi bankarski lobist Zoran Bohaček kaže da su kamate u Hrvatskoj niže nego što bi trebale biti, činjenica je da je stambeni kredit od 100 tisuća eura za 45 tisuća eura skuplji u Hrvatskoj nego u susjednoj Sloveniji. Jedan bankar odgovora: "Za to je kriva država, a ne banke. Sve dok se država zadužuje uz kamatu od 6 i više posto, ni ostali sektori ne mogu jeftinije do kredita. Posljednji podaci kažu da su kamate na minuse oko 13 posto, a stambeni kredit između 6,5 i 7 posto.

Iz bankarskih krugova s poprilično ogorčenja poručuju kako se boje da bi njihov biznis mogao biti žrtva političkog populizma u izbornoj godini. Upozoravaju kako dobit na kapital banaka dramatično pada iz godine u godinu. Nije točno da su za vrijeme krize bankari samo sjedili prekriženih ruku te podizali kamate kao i naknade kako bi povećali svoju dobit. Upravo suprotno, uvjeravali su naš naši sugovornici, velike su banke, uz rezanje kamata u prošloj godini, u znatnoj mjeri podigle kreditnu aktivnost prema poduzećima. Bile su spremne preuzeti rizik. Što se tiče građana, problem je, tvrde, u strani potražnje. Ljude je kriza prestrašila i sami su pobjegli od rizika zaduženja.

Bankari nam tvrde kako nije moguće drastičnije rezati kamatne stope ponajprije zbog rejtinga hrvatske države. Bitniji impuls smanjivanju kamata moglo bi dati samo precizno utvrđivanje datuma pristupa EU, a ako se taj proces razvuče, problem rejtinga i rizičnosti plasmana novca u Hrvatskoj i dalje će ostati i te kako izražen. Državni udar na profitabilnost banaka, poručuju bankari, dodatno bi samo mogao destabilizirati hrvatski ekonomski sustav.

Naime, sama činjenica da je bankarski sustav stabilan i profitabilan svojevrsni je znak stabilnosti, tj. znak ulagačima da ulaze u sigurnu zemlju. A ako se drakonskim mjerama, kakve su primijenili Mađari, dovede banke-majke u situaciju da počnu razmišljati o odlasku iz Hrvatske, tada će Lijepa Naša imati puno veći problem od (pre)visokih kamata. Novca uopće neće biti.

Hrvatska narodna banka jučer se suzdržala od komentara, a poznato je da su prošlog ljeta stali na stranu banaka.

Ideju za porez na banke premijerka je lani dobila od svog mađarskog kolege Viktora Orbana, s kojim se nedavno ponovno srela. Premijerkin savjetnik Željko Lovrinčević jedina je osoba od znatnijeg javnog utjecaja koja se zalagala za oporezivanje banaka, pa je jučer zaživjela priča da se priprema teren za prvi ovogodišnji rebalans jer su kretanja lošija od planiranih.

Dojučerašnja bankarica Martina Dalić, nova ministrica financija, nije sklona toj ideji, no novi potpredsjednik vlade Domagoj Milošević ne bi se libio ni takvog pritiska na banke.

Tko je vlast?

– Ako Vlada traži da banke smanje kamatnu stopu, očito je da su te kamatne stope određene proizvoljno i da se njihova visina temelji na volji financijskih struktura. Dakle, mehanizam određivanja cijena nije tržište! Takav zahtjev potvrđuje činjenicu da su banke prava vlast u Hrvatskoj, a ne fiskalna ili monetarna vlast – komentira ekonomist Saša Drezgić.

Javila se i opozicija pa tako zastupnik SDP-a Ivo Jelušić kaže da država treba zakonom prisiliti banke da smanje kamate. SDP je uputio u proceduru zakon po kojemu treba uvesti porez na sve kamate iznad 7 posto, i to progresivno, od 20 do 40 posto. Kamate iznad 10 posto oporezivale bi se 40 posto.

– Nije nam cilj da udarimo na banke, već da ih prisilimo da spuste kamate – kaže Jelušić.
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
Odg: Treba li bankama uvesti "krizni porez"?
« Odgovori #1 : Veljača 15, 2011, 12:24:03 poslijepodne »
Njihove centrale - RBA, Erste, Intesa itd itd - u svojim zemljama itekako dobro i zadovoljno posluju i sa kamatama na stambene kredite ispod 2%, a podnose i što nemaju kredite koje beskamatno daju banke velikih auto-koncerna za kupovine automobila (kod nas banke potplaćuju auto-zastupnike da ne dovode banke iz auto-branše - Mercedes-Bank, VW-Bank, Opel Bank itd itd - jer time ostaju njima unosni auto-krediti) - i opet vrhunski žive, rade i ulažu i sa tim malim kamatama, i najčešće su im auto-krediti najmanja stavka zarade, a ne najveća kao kod nas...

Stoga je njihova prijetnja o odlasku (plus što ne vele što bi bilo sa njihovim komitentima i dužnicima! - ako RBA želi otići i otpisati mi kredit - samo neka ode još danas popodne!!) - jednostavna spika za naivne i neupućene. Iako smo mi dužni njima - oni ovise o nama, ne mi o njima. I oni to dobro znaju.

Oni bi i da prepolove kamate bolje živjeli od njihovih centrala vani, stoga sve te "prijetnje" možemo samo shvatiti kao strah "sposobnih managera" kako pravdati pad profita svojim centralama, jer se boje za svoje guzice - ispalo bi da je pad zbog njihove nesposobnosti (iako nekakvu veliku pamet nisu pokazali u Hrvatskoj, samo grabež i legalno zelenaštvo i kamatarenje do maksimuma!), a pad prihoda bi malo i smanjio njihove prenapuhane plaće, pa ih i to jaaaako žestoko brine...

Općenito mislim da su to beleferski pucnji u prazno... BTW, zna li netko kakve je to "teške posljedice" imalo mađarsko gospodarstvo i bankarski sustav nakon uvođenja poreza?
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Offline Mlačanin

• Global Moderator
  • Jezerača
  • Još uvijek ne znam neke važne stvari, o voću, ženi
« Odgovori #2 : Veljača 15, 2011, 12:27:18 poslijepodne »
Banke su naveći profiteri (bez velikog rizika) i red je da snose teret krize. Ne treba se bojati njihovoj propasti zbog toga, samo imaju manji profit, ali ga ipak imaju.

Dijele dobit, zato i posluju, pa trebaju sada dijeliti i teret krize.
 I ovdje treba pridodati samu vladu, koja se istina do sada nije nićega odrekla, a mogla bi.
I to što prije , dok još ima vremena i smisla.
Naše selo Mlaka je ,nekad kršteno
Jer u njemu bilo je bara,močvara
Al se sinci rodili,bare su zavozili
Nema više močvara ,bara nit blata....

Jaguar

• Gost
« Odgovori #3 : Veljača 15, 2011, 02:47:50 poslijepodne »
Naslov me podsjeća na ruski rulet.
Banke su u zadnje 2 godine ostvarile profit 9 mlrd kuna
Banke su gospodarstvenici kao i svi drugi, samo je razlika u tome da je država i HNB zaštitio Banke od svih mogućih rizika za razliku od gospodarstvenika.
Valutna klauzula?
Banke koje žele poslovati u jednoj suverenoj zemlji u najmanju ruku trebaju i moraju poštovati nacionalnu valutu.
Tko je to omogućio Bankama? Mi.
Kamate?
Tržište uglavnom definira kamate, može se svakako dijelom i utjecati na njih.
Banke su iskoritile glad građana za kreditima.
Različite naknade, koje čak različite Banke naplaćiju različito a sve posluju u skladu sa zakonom? Nešto ne štima tu.
Vrati bi se na valutnu klauzlu.
Ne bi dozvolio ni jedan kredit već od danas sa valutnom klauzulom, pa neka Banke posluju.
Svaki poduzetnik mora preuzeti rizik za svoje ulaganje, jedino Banke imaju sve mehanizme zaštite od bilo kakvog rizika.
S druge strane, prijetnja da će otići?

prije svega to je pucanj u prazno, s druge strane neka i odu, hoćemo li mi nešto izgubiti s tim?
Koliko to Banke ulažu u razvoj? Koliko ulažu u kreditiranje za osobnu potrošnju uglavnom robe iz uvoza i matičnih zemalja od kud i banke dolaze.

Imamo i našu Banku HPB, koju eto vidimo kako smo vodili, umjesto da je ona građena i izgrađivana da sutra postane jedna velika nacionalna Banka, poslije svih ovih iskustava koje smo imali s Bankama i nakon rasprodaje Banka, mi moramo i to pokrasti.
Zašto sve ovo govorim?
Birali smo ljude koji će nas voditi, koji će graditi Hrvatsku na dobrobit sviju građana, dobili smo sukladno onome kako smo birali.
Nije nam se za žaliti, nemamo kome, tu smo gdje jesmo, a meni se čini da ćemo morati sve ponovo ispočetka.

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
« Odgovori #4 : Veljača 15, 2011, 02:54:35 poslijepodne »
Jasno je samo da banke treba prisiliti da se i kod nas ponašaju onako kako se ponašaju u svojim matičnim zemljama.

Ukoliko imaju visoke kamate zato jer se brane nestabilnom kunom, onda za koji - da ne velim kaj - imaju deviznu klauzulu?

Ako si vezao trošak kredita uz euro (jer je i banka zadužena u euru, plaća kamatu na taj euro, itd - nigdje nema ni spomena od kune!), onda nema razloga lupati takove kamate, jer je cijelo poslovanje temeljno u - eurima (koje ionako samo isplaćuju u kunama po vlastitu tečaju)! Ako pak lupaju velike kamate jer je kuna u igri, onda neka se cijela priča i odvija u kunama, što će reći da im valutna kaluzula - i ne treba!

No u Hrvatskoj je na djelu jedan lopovski mix obje komponente - poslovanje u eurima se tereti kamatom poslovanja od kune - i tako ljudi na bankarsko sigurno poslovanje (a rezultati pokazuju da im je poslovanje i više nego sigurno!) plaćaju kamate na nepostojeći rizik.

Uglavnom, oba postojeća rizika u poslovanju su prebačena na leđa komitenata, tj. građana i tvrtki - plaćaju kamate na nepostojeći rizik (jer je poslovanje za banku u eurima!), te plaćaju tečajne razlike koje su prethodno anulirane valutnom klauzulom.

U poslovanju banaka i njihovim privatnim, i javnosti nepoznatim i nedostupnim dogovorima oko usklađene pljačke građana, ima jako puno nedostataka, nezakonitosti i samovolje, i to u dovoljnoj mjeri da se banke slobodno može smatrati državama u državi, i zasebnim sustavima unutar sustava.

Mnoge odredbe banaka su protuzakonite i u nekom drugačijem obliku bi predstavljale kaznena djela klevete, prijevare, nesavjesnog poslovanja i još cijelog niza drugih, nimalo bezazlenih prekršaja i kaznenih djela, no problem je što je sama Vlada dozvolila da - za korist osobnog zaduživanja - banke mogu od građana i tvrtki, ustvari svih svojih ostalih komitenata, raditi doslovno što hoće i što požele.

I tome i takvom sustavu treba odrješito stati na kraj, uz vrlo jednostavno objašnjenje - gospodo bankari, to što vi radite ne postoji - NIGDJE. Pa niti u zakonodavstvo ove zemlje, a niti u zakonodavstvu i bankarskoj praksi EU, sa kojom smo usklađeni po bankarskom pitanju.

I tu se nema što puno dramiti - ako mogu za puno manje zarade bez problema poslovati u matičnim zemljama, moći će i ovdje. Ili neka obistine svoje prijetnje i odu. To bih baš volio vidjeti... zar ovi domaći manageri misle da će dobiti posao u tim bankama u matičnim zemljama ako ih ovdje više neće biti?

Offline Goričanka

• Veteran
  • Spol: Ženski
« Odgovori #5 : Veljača 15, 2011, 06:28:57 poslijepodne »
Banke nisu ništa krive, nego samo koriste mogućnosti koje imaju u Hrvatskoj.
Da imaju te mogućnosti u svojim matičnim zemljama, isto tak bi ih koristile. Nema tu sentimentalnosti nikakve, banke prodaju lovu, a lova ne prepoznaje države, nacije, ni granice.
Kod nas je lova skupa, vani je malo jeftinija, zato jer politika tih zemalja ne dozvoljava ovo što dozvoljava naša politika.
Prijetnje odlaskom su smiješni pokušaji banaka da još neko vrijeme zadrže ovakvo "El Dorado" stanje, što im nije za zamjeriti.
Nadam se samo da će ta priča završiti na korist naših građana, jer imati kredit je kazna, a imati skupi kredit kakve mi imamo je legalni zločin.
I to treba prestati već jednom.
Ništa ljudsko nije mi strano, ali mi je nekad previše ....

Zagorec BP

• Gost
« Odgovori #6 : Veljača 19, 2011, 02:19:17 prijepodne »
Bankari su izazvali krizu i poremećaje. Sada se "čupaju" našim novcem, zajebavaju nas gdje stignu i uvijek na nove načine. To je sve normalna situacija, jer smo upali u dužničko ropstvo.

Ne znam koliko znate o tokovima novca, globalnoj politici banaka i općenito o monetarnog sustava, pa bi bilo zanimljivo pogledati film "zeitgeist" - duh vremena. Postoji i dodatak prvom dijelu.

Vrlo zanimljiv i poučan film. Hrvatska se potpuno uklapa u obrazac kojim se isisava vrijednost iz države, te narod dovodi u položaj sluge kapitalu u vlastitoj državi, vlastitim postupcima. Totalno smo glupi i vlast nam je korumpirana i nesposobna da se odupre diktatu kapitala. Ne zanima njih naš prosperitet, već naša voda, zrak, zemlja. Ulazak u Europu - čemu? Pa tek ćemo onda biti sluge nekim tamo birokratima iz Brisela.
Zato smatram da bankama treba uvesti porez da i one osjete krizu ili im postaviti uvjet da smanje kamate (ako monetarna vlast hrvatske ima jaja za to).

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
« Odgovori #7 : Veljača 19, 2011, 11:22:33 prijepodne »
Tako je.

Banke - kao direktni generatori krize i kao tvrtke koje najbolje posluju u vrijeme krize - itekako trebaju podijeliti taj teret sa građanima i gospodarstvom, pogotovo zbog toga jer u hrvatsko gospodarstvo i nisu ulagale dobit, nego su je iznosile van i tamo ulagale u gospodarstva matičnih zemalja.

Drugim riječima, ima puno metoda i načina da se pritisne banke. I baš bih volio vidjeti koja bi otišla iz Hrvatske zbog toga - oni koji pregovaraju sa premijerkom-neznalicom sigurno ne, a niti bi oni o tome odlučivali. Dapače, oni su u poziciji da samo čuvaju svoja radna mjesta - pa mi je malo nejasno kako upravo oni obećavaju blefom da bi banka otišla??

Bilaj

• Gost
« Odgovori #8 : Veljača 19, 2011, 06:56:18 poslijepodne »
Meni je strašno što uopće se nemre naći neki kredit u kunama nego je sada sve u eurima.

HNB bi morala prisilit banke da u svojoj ponudi ima i kunske i euro kredite jednako zastupljene a ne kao sada gdje se više ne može naći ni jedan običan kredit u kunama.

Druga je stvar glede visine kamata. Kamate ne mogu biti niže sve dok se vlada ne zadužuje po ovako sumanutim iznosima i visokim kamatama. Da vlada nema deficita proračuna onda bi i kamate bile puno niže.

Jaguar

• Gost
« Odgovori #9 : Veljača 19, 2011, 08:41:40 poslijepodne »
Meni je strašno što uopće se nemre naći neki kredit u kunama nego je sada sve u eurima.

uvaženi Bilaj, nije li u kunama plasirano puno novaca, s kojima su hrvati zaduženi, preko kreditnih kartica.
Ili to ne spada u kredite, neznam, Vi znadete sigurno bolje, vidim da pratite ekonomiju.

Offline kuntakinte

• Jezerača
  • ...besposleni internetski masturbator...
« Odgovori #10 : Veljača 20, 2011, 03:37:57 prijepodne »
I baš bih volio vidjeti koja bi otišla iz Hrvatske zbog toga...

Pa,jena je otišla ali bi se rada vrnula...Il dve,ak račanamo Triglavsku...
"...a to neide,...a to neide..."
http://pollitika.com/rijecka-banka
wwwg tablice

Bilaj

• Gost
« Odgovori #11 : Veljača 20, 2011, 09:18:02 prijepodne »
uvaženi Bilaj, nije li u kunama plasirano puno novaca, s kojima su hrvati zaduženi, preko kreditnih kartica.
Ili to ne spada u kredite, neznam, Vi znadete sigurno bolje, vidim da pratite ekonomiju.

A koliki je rok dospijeća za kreditne kartice.

Nađi mi neki kunski kredit bez valutne klauzule od 200,000 kuna na 5 ili 10 godina.
Jedino što znam da postoji jest wistenrot stambena štedionica ali ona kao i sve štedionice imaju velikih problema jer država ne isplačuje poticaje pa po zakonu ne mogu isplačivati kredite kako bi trebalo.

Jaguar

• Gost
« Odgovori #12 : Veljača 20, 2011, 09:58:45 prijepodne »

A koliki je rok dospijeća za kreditne kartice.

Nađi mi neki kunski kredit bez valutne klauzule od 200,000 kuna na 5 ili 10 godina.
Jedino što znam da postoji jest wistenrot stambena štedionica ali ona kao i sve štedionice imaju velikih problema jer država ne isplačuje poticaje pa po zakonu ne mogu isplačivati kredite kako bi trebalo.

uvaženi Bilaj, koliko znam prijatelj mi ima kunski kredit od oko 100.000 kuna na rok otplate 3-5 godina na kreditnu akrticu.

Naravno to valjda ovisi koliko Banka kome dozvoli, vjerojatno na temelju nečega, ili visine primanja, vođenja računa, jeste li u minusu ili ne, neznam, samo želim reći da postoje ipak nekakvi kunski krediti, jer po meni su i to krediti kao i svaki drugi.

Bilaj

• Gost
« Odgovori #13 : Veljača 20, 2011, 10:14:20 prijepodne »
Ovo što kartice nude jest- kunski kredit za kupnju na nekim od prodajnih mjesta s kojima kartična kuća ima dogovor i samo njima.
Efektivna kamatna stopa je oko 11,5% s tim da kartične kuće još i zarađuju od prodavača jer i njima uzimaju postotak, tako da efektivna kamtna stopa ispada daleko viša od 14%.

Običan neuvjetovan kredit u kunama bez klauzule skoro pa ne postoji.

Offline Goričanka

• Veteran
  • Spol: Ženski
« Odgovori #14 : Veljača 20, 2011, 11:20:27 prijepodne »
Ovo što kartice nude jest- kunski kredit za kupnju na nekim od prodajnih mjesta s kojima kartična kuća ima dogovor i samo njima.

Ne samo to, nego kartičarske kuće nude i kunske gotovinske kredite do određenog iznosa, dakle digneš keš i otplaćuješ mjesečno po kartičnom računu, ali su tu kamate ogromne i neisplativo je to.
Ništa ljudsko nije mi strano, ali mi je nekad previše ....