Autor Tema: HR.KAJ.NĚ? - Lépa naša kajkavska / pregled tisKAJna  (Posjeta: 541082 )

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
Odg: HR.KAJ.NĚ? - Lépa naša kajkavska / pregled tisKAJna
« Odgovori #465 : Veljača 26, 2013, 11:28:58 poslijepodne »
Međimurske novine,
e-vundato: 11.02.2013.

Premišlavanje Jožeka radnika

Linič nam bode restiral vse obrtnike

Par let je bil mir, a ve je znova počel šverc stranjskih ljudi prek Lejpe naše. Ak slobodno priznam i ja sam bil siguren gda so vsi takši obrtniki predali svoje obrtnice, ali vrag nigdar ne spi, kuliko vidimo. Spametni so naši ljudi, tre zeti kaj se još more do 1. juljuša jerbo posle več ne bode toga biznisa. Kriza je velika i na ovomo našemo falačko zemle, tak da vsaki eur dobro dojde. Ne bi jiv bili prijeli da so peneze kaserali prek Liničovih kasi.

Piše: Jožek radnik

Znamo što je bil i kaj je bil Sulejman Veličanstveni, ali ak je nešči pozabil sam kaj ga vpotim. Sulejman je bil turski sultan vu šesnajstomo stoletjo minuloga jezeroletja, bil je  ratnik i osvajač šteri je svojega životnoga pota završil vu Sigeto jeden den predi našega Mikloša Zrinskoga, sam je on bil, na vse zadje, pobjednik makar je predi hmrl nek se to zazvedilo. Bil je jednako uspješan kak ratnik, a isto takši osvajač je bil i vu posteljama. Jako sam najgerek kak je punil svojega harema i je li bi Severina i Nives Celzijus mele mesta ili pak je on zbiral mlajše, očem reči, piletino? Mortik bi on, po Kurikulumo ministra Jovanoviča, bil i pedofil i vsa je sreča kaj ga unda još nej bilo Kurikuluma jerbo sam Alah zna kak bi bil Sulejman završil.

Vsi znamo da so Turki nigdar nej došli do Beča, a niti pak do Međimorja. Tu su naši Zrinski jako čuda pomogli, ali denes, posle skorom pecto let od kak so nas šteli pod svoje sprajti, osvojili so nas prek televizorov. Vsi znamo da se ve gledijo dve turske serije i to Sulejman Veličanstveni z Hurem, jegovom šeficom v haremo i Sila tak da ga ne malo hiži gde imajo stereo televizije, očem reči, dva televizore, na jednomo pratijo Sulejmana, a na drugomo Silo, kaj se ne bi nekaj pripetilo v Turskoj, a kaj naši Međimorci to ne bi znali. I nej sam mi Međimorci, nek cela Lejpa naša je ponorela za Turčinaj. I nedaj Božek kaj bi došli komo v goste dok je soponica na programo, ostavijo vas same, otprejo vam frižidera, špajza i pelnico, morete si zeti kaj očetete, kaj nucate, sam kaj ne bodete smetali. Kuliko je vojnikov Sulejman zgubil kaj bi bil pokoril negdašnjo Evropo, ali je ne uspel, a da je znal kak to vse more prek televizije naprajti bil bi dal televizijo zmisliti. A Turki so, vu ono vreme, bil na konjima ili pak vu haremo. Drugo jiv je, brzčas, nej intereseralo.

Meli smo priliko, v nedelo odvečer, videti na televiziji našega rokometaškoga trenera Slaveka Golužo. Pripovedal nam je, a i malo se falil (ima i zakaj) kak je za leto dni osvojil tri medalje i to na evropskomo i sveckomo prvenstvo, a i na Olimpijadi vu Londono. Mel je srečo ili pak peha, kaj so vse tri jednake i vse tri brončane. Kak bilo da bilo, medalja je medalja i do medalje tre dojti. Tak so Slavek i naši rokometaši i naprajli. No, prepovedal nam je  da on naše dečke prepravlja za Olimpijado v Brazilo 2016. leta i to prek dva svecka i dva evropska prvenstva. Nebrem razmeti zakaj unda mi hodamo na tua prvenstva ak sam medalja na Olimpijadi vredi. I zakaj se unda ve Španjolci pušejo z tom zlatnom  sveckom medaljom, ak Slavek veli da ona bogzna kaj niti ne vredi? Slavek, Slavek, ti sam nekaj poveš i živ ostaneš!

Verjem da ste čuli kaj so nam naši županijski večniki naprajli? Zahuzali so bolnico! Naši japeki i mamike, a i mi stareši smo, na leta, davali z svojih žepov peneze kaj je naša bolnica denes takša kakša je i ve so oni dali glase i odišla je k novomo gazdi. Rekli bodete da je bila čuda dužna. Imate praf, a rečite mi štera bolnica vu Lepoj našoj je ne dužna? Bila ona državna ili pak županiska. Kuliko je meni poznato, vsi penezi za zdraviče idejo vu državno kaso i tuliko se plača kuliko je minister za peneze iskal, a bolnice dobavljajo peneze na kapaljko od ministra Ostojiča. A što je kriv kaj smo mi Međimorci, a i naši prvi sosedi vu Hrvaškoj vse bole i bole betežni? Od koga ili čega je vsaki drugi v streso? Od politike! Gda bi meli kaj delati, gda bi dobavlali plačo vsaki mesec, gda bi meli kaj jesti i od čega živeti ne bi bili v streso, a stres je nejdražeši beteg i brzčas zato so nam je i zdrastvo v minuso. Lefko je onima dati bolnice ministro šteri so jiv od ministra i dobili, a mi smo si sami bolnico zidali i ve smo pak odišli po riti k meši. Več vidim da bodem i ja moral iti k doktoro od toga stresa kaj nam herba jemlejo.

Ipak se zazvedilo što je kriv za poplavo vu Puščinaj. To so Austrijanci, jerbo so nam pustili čuda vejč vode nek so rekli, nek smo mi mogli prijeti. No, kuliko sam mel za čuti, ovi z Osterajha so nam poslali cedulo na šteroj je vse pisalo i to po Dravi vu dvaliternoj flaši, ali jo je našel nekši ribič v Trnovco, šteri je nej znal čitati, pak je pismo nazaj zarival vu flašo i vse skupa hitil nazaj vu vodo. Kak sam i lani rekel, nišči ne bode kriv, nišči je nej nikaj zahuzal, nišči ne bode nikaj dužen, a Puščinčari so odišli po riti k meši.

Par let je bil mir, a ve je znova počel šverc stranjskih ljudi prek Lejpe naše. Ak slobodno priznam i ja sam bil siguren gda so vsi takši obrtniki predali svoje obrtnice, ali vrag nigdar ne spi, kuliko vidimo. Spametni so naši ljudi, tre zeti kaj se još more do 1. juljuša jerbo posle več ne bode toga biznisa. Kriza je velika i na ovomo našemo falačko zemle, tak da vsaki eur dobro dojde. Ne bi jiv bili prijeli da so peneze kaserali prek Liničovih kasi.

Gotova je esdepeova anketa za novo gracko vlast, ali nišči ne zna koga bi čakovčanci šteli za novoga gradonačelnika. Vsi, šteri so došli do ankete, skrivlejo jo kak zmija noge. Kaj pak so jo unda delali ak nišči nesme znati kaj so zazvedili. Brzčas nekomo ne paše. Kak se pripoveda, pre gracki vuri, a znate gda oni vse znajo, esdepeovci se spominajo o tri kandidate, a to so Gordan, Štef i Branko. Nešterni bo odišel po riti k meši jerbo nebrejo vsi tri biti na prva dva mesta. A mortik anketa pe na predelavanje v Zagreb…?!

Haenesovci bi šteli kaj bi nam jiv međimorski šef, Matek Posavec, bil župan. A to bi šteli i hadezeovci. To bi štel i Matek, tak se bar pripovedalo. A ve se Matek nekaj punta, kak mladenka štero velečasni, z mladencom i kumima, čaka pred oltarom,a ona se ne da vum z spovedalnice. No, vse se bode zazvedilo črez par dni, Fašnik bode minul i maske bodo pale.

Zvir:
http://www.mnovine.biz/novo/index.php?option=com_content&view=article&id=18572:lini-nam-bode-restiral-vse-obrtnike&catid=301:joek-radnik&Itemid=575
i(l) str. 56 sim:
http://issuu.com/mnovine/docs/mnovine908i?mode=embed&layout=grey   
i(l) str.56 sim:
http://www.mnovine.biz/images/pdf/908/mnovine908i.pdf   

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

DOBRE LJUDE HOČEM BLIZU
DA POZABIM NA TU KRIZU.....

AKUD Žensko Kazalište G.Jesenje - Ni me briga - TV Spot, 03:39

AKUD Žensko Kazalište G.Jesenje - Ni me briga - TV Spot
Švicarsko-nemački TV i radijski modél za spâs nestandardizéranoga kajkavskoga (čakavskoga)
(kajkavska, čakavska i štokavska inačica članka):
http://www.forumgorica.com/kajkavski/hrvacki-trojezicni-pluralizem-ili-sto-jenoumle/msg23549/#msg23549

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #466 : Ožujak 02, 2013, 12:03:51 prijepodne »
Međimurske novine,
e-vundato: 18.02.2013.

Žene so priznale: ne nam je vsejedno kakši je

Ipak se nejveč pripovedalo o novomo Zdrastvenomo odgojo i to o štrtomo poglavljo štero je zdiglo nejveč praha. Kuliko sam mel za čuti, a i videti, vse so žene priznale kak one, več na leta, lažejo dok pripovedajo kak je veličina nej važna. Da jim je nej vsejeno z kakšim šaraklinom moški frfra oliti drba vu jački priznale so: Totovčice, Kobre z Kutine, Međimorske krave z Novoga Sela, Črne srake z Sračinca, Cekerašice z Nedelišča, Čaplje z Poturna i čakoske samice. Šteli mi to priznati ili nej, ali to je hajdig ženi štere znajo kaj je kaj, kaj je komad, a kaj pak falačec, tak da to minister Jovanovič more dopisati v Kurikulum.

Minuli vikend, od petka, pak do nedele, a negdi i do Fašnika, so po Čakovco i Međimorjo hercuvali maškori. Kak i vsako leto. Hapili so se v petek v Čakovco pod šatorom na glavnomo trgo. Bilo je čuda lepih maski, lepo so hupsali, meli so i prave priredbe, ali je bilo jako malo ljudi. Tak je zgledalo kak da so ljudi za to nej znali. Jura Stublič je pak nej došel. Nejveč ga bilo sultanov i sultaniji. Da je Sulejman bil v petek prinas v Čakovco mogel si je, brez vse brige, napuniti harema tak kaj ne bi moral celo leto lojsati po sveto i iskati komade šteri mo pašejo k lico, a i šire.

Dok so maškori hupsali i noreli pod šatorom Ljubo Jurčić je v Kulturnomo centro mel predavanje o temo v kakšoj je nevoli Lejpa naša i kaj moramo napraviti kaj se z te nevole zvlečemo. I ruon smo ga pozvali za Fašnik, tak da smo si mogli zbirati: ili Ljubo ili maškori? Kak da nas bodo maškori zvlekli. Nekak je Fašnik ovo leto prefletno došel!

Kak i vsako leto i letos so maškori prevzeli ključe Grada i zeli cugle vlasti. To se gradonačelniko jako dopalo, bil je brez brige, nikaj je nej moral delati, a skorom nikaj ga je ne koštalo. No, maškori so priznali da je politika nej za jiv, pak so ključe vrnuli i predi nek so se dospomenuli. Huncvutarije i maškori so jedno,a vlast je čistam nekaj drugoj. Kak god nam to negda zgledi slično, makar i političari negda delajo huncvutarije, ali vsaki ima svoje mužikaše i svojo mužiko po šteroj tanca.

Morem vam reči da je vu vsakoj grupi bilo vejč ženi nek moški, pak sam si gruntal zakaj je to tak? Brzčas so žene čuda bole željne. One se nadjajo da bodo, makar med maškoraj, našle ono kaj doma nemajo. No, kuliko sam mel za čuti, nejso več niti maškori kaj so negda bili.

Ipak se nejveč pripovedalo o novomo Zdrastvenomo odgojo i to o štrtomo poglavljo štero je zdiglo nejveč praha. Kuliko sam mel za čuti, a i videti, vse so žene priznale kak one, več na leta, lažejo dok pripovedajo kak je veličina nej važna. Da jim je nej vsejeno z kakšim šaraklinom moški frfra oliti drba vu jački priznale so: Totovčice, Kobre z Kutine, Međimorske krave z Novoga Sela, Črne srake z Sračinca, Cekerašice z Nedelišča, Čaplje z Poturna i čakoske samice. Šteli mi to priznati ili nej, ali to je hajdig ženi štere znajo kaj je kaj, kaj je komad, a kaj pak falačec, tak da to minister Jovanovič more dopisati v Kurikulum.

Nejbole so mi se milile Međimorske krave z Novoga sela. One nudijo pravo domače mleko i to ono nejzdraveše, a mi šteri smo bili vidli smo da se ono nudi vu pravoj ambalaži. I pitam vas što bi od nas prestal mleko piti da bi tak bilo vsaki den. Falile so se kak se lejpo množijo med sobom, i brez zdrastvenoga odgoja, kaj je za pofaliti, ali so se žalile jerbo one, još navek, senjajo pravoga bika, a nejvečpot dojde veterinar, a čudapot i veterinarka, pak je to nej unda tak kak Božek zapoveda. Brzčas bode minister Jovanovič i to rešil?

Kak i vsako leto maškore je primal Sultan Pepsi z Miklavca, a pomagal mo je čakoski Jura Stublič. Zazvedili smo kak je pre našaj sosedaj, vu Bosni, blagostanje i kak se tam vsi narodi, posle rata i vsih svaji , lejpo slažejo. Hrvati vrtijo odojke, Srbi janjce, a Bosanci mešalice. Škoda sam kaj te fašnički dnevi tak kratko trajejo, pak tua bosanska idila ne traje preveč dugo. Posle Fašnika vse ostaja na svoji mesti sam se težaki mejajo. Neje mi poznato kakši je red, sam znaom gda Hrvati navek završijo na mešalici.

Makar vsaka stranjka skrivle te svoje planove za lokalne izbore, ipak sam uspel zazvediti kak so naši međimorski esdepeovci, šteri so nej bili zadovoljni z rezultatima ankete, išli na sam sveti Fašnik na vuglede z Milanovičom. Kak se to nej smelo zazvediti, dospomenuli so se da se bodo našli „Pod starim hrastima“ v Sesvetama. Kak so se dospomenuli tak so se i našli. Vsaki od naših političarov je iznesel svoje, očem reči, uvjeraval je Milanoviča kak bi ruon on pobedil na izboraj v Čakovco, županiji, Nedeliščo…, i kak ima asa v rukavo z šterim bode potukel i dotukel hadezeovce. Dok so se vse lejpo dospomenuli, a i obed je bil čistam pri krajo, unda je Zoki zel doli masko, pak so vidli da so se spominali z Karamarkijom. Kaj se vse more pripetiti vu te fašinske dneve.? Što bi rekel sa se i političari maskerajo? A naši so svoje maske doma ostajli.

Kuliko sam mel za čuti, pre čakoski gracki vuri, Papa Benedikt XVI je dobil Kurikulim Zdrastvenoga odgoja za Pučke škole vu Lepoj našoj od ministra Željkeca Jovanoviča i drugi den je odstupil, očem reči, spraznil Svetoga stolca. Bila je to kapljica štera je prelijala kupico strplenja i tolerantnosti Svetoga Oca.

Branko Šalamon, čakoski varoški načelnik i Mladen Horvat, nedelski načelnik, so nej dobili zeleno svetlo od glavnoga državnoga esdepeovca Zokija Milanoviča, očem reči, zgubili so jegovo podrško. Zbogradi toga jiv esdepeovci ne bodo hitali vu ogenj za nove mandate na izboraj vu majušo. Esdepeovci vu Zagrebo so tak rekli i to tak bode, a nikaj so o temo nej pitali biračko telo. Mortik bi jiv ono, kakše je več je, pak podržalo? Mortik? No, istina je jedna da so dečki bili preveč dugo na vlasti, a kaj je preveč je niti z kruhom nej dobro – na vse zadje je rekel Zoki.

Zvir:
http://www.mnovine.biz/novo/index.php?option=com_content&view=article&id=18653:ene-so-priznale-ne-nam-je-vsejedno-kaki-je-&catid=301:joek-radnik&Itemid=575
i(l) str. 56 sim:
http://issuu.com/mnovine/docs/mnovine909i?mode=embed&layout=grey   
i(l) str.56 sim:
http://www.mnovine.biz/images/pdf/909/mnovine909i.pdf     

GA Tresnjevka - Protuletje se otpira, 03:42

GA Tresnjevka - Protuletje se otpira
« Zadnja izmjena: Ožujak 02, 2013, 12:12:38 prijepodne Ljudevit Kaj »
Švicarsko-nemački TV i radijski modél za spâs nestandardizéranoga kajkavskoga (čakavskoga)
http://www.forumgorica.com/kajkavski/hrvacki-trojezicni-pluralizem-ili-sto-jenoumle/msg23549/#msg23549

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #467 : Ožujak 06, 2013, 11:38:05 poslijepodne »
Kajkavsko kulinarstvo

coolinarka, 04.02.2013.

A kaj da danas kuham? (95)

Sve iz prosinca dojde na naplatu v sečnju. Moramo platiti danak rastrošnosti v prosincu.Bil sam neki dan pri mojoj doktorici  pa mi je rekla da idem na dijetu jer imam malo kolesterola z viška. Pital sam ju: “A kaj bum z onim kaj visi na tavanu? “ Znate kaj mi je rekla? “Donesite to k doktoru!“ Dobar savjet, nema kaj.

Najduži mesec v letu je iza nas

Navek sam se pital zakaj ljudi ovaj naš sečanj zovu najduži mesec v godini kad ima 31 dan kak i neki drugi meseci?  A to je ipak tak. Na kraju leta se navek fest strošimo jer kak za truc imate svetki kolko vam srcu drago: počnete svetim Nikolom, pa imendani i rođendani naših bližnjih, pa Božić, pa Novo leto i već na početku novoga leta ste v debelom minusu. Sve iz prosinca dojde na naplatu v sečnju. Moramo platiti danak rastrošnosti v prosincu. Ali to ni sve. Mi v Koprivnici, a kak čujem i širom lepe naše, smo dobili kojekakve čekove za naplatu baš v to blagdansko vreme. Najprije nam je ona vodena birokracija poslala čak tri čeka da platimo zato kaj pada kiša. Onda, kak je to navek v ovo vreme, morate Komunalcu plačati nekolko put više za plin jer se nekak moramo grijati a ovo leto nas zima baš i ne špara. Ak trošite više plina to pak vam znači da bute morali potrošiti i više struje i dok sve to denete na hrpu od svega se ipak smrznete. Mam iza novoga leta obično navrne i svečenik po svoju štibru, samo je sreća kaj naši za sad zemeju kolko im daš i ne sramiju se zeti malih penezi kak onaj iz Međimurja. Mi penzići kak i oni z plićim žepom srećom nemamo silnu potrebu iti na skijanje, jer se i neznamo skijati, a tam bi nas morti još i nasanjkali. Zamislite na kolko bi to rati trebali otplačivati, kolko put bi morali prevleči karticu ili kolko čekova ispisati? Dojde mi koj dan da sve ove kartice prerežem i hitim v koš. Koristim ih već prek tridest let i još se navek zavaravam kak to nisu penezi nego samo komad plastike, stalno nekaj taktiziram al me na početku svakoga novoga meseca račun ipak vrne v stvarnost.

Ne pratim baš redovito kaj se v politiki događa al tu i tam čujem da nam se pak spremaju novi nameti. Kaj nisu mogli pričekati proljeće pa nam onda to nekak nježno reći a ne baš sad kad nam je najteže? Ovak odbrojavamo te duge dane kak nedga vu vojski.  Do sad sam vam furt kukal al za kraj ipak malo optimizma. Nije baš sve do kraja jako crno. Od Božića do Tri kralja smo tolko nakuhavali koječega i pekli kojekakve kolače da smo imali kaj danima za jesti. Ja i sad imam po škrinji nekakve klope koje se i nakon mesec-dva moreju stopiti i pojesti. Još v studenom smo zaklali fanj smoka pa i od toga imamo nekakvu zalihu frišketine a bome visi nekaj još i na tavanu. Odrežete kakav komadić špeka za gablec ili čušpajz, ak dojdu iznenada gosti imate kakvu šunkicu ili lopaticu a najde se još i koja kobasa. Ono kaj sam investiral pred dva meseca sad mi se pomalo vraća. A fala bogu v podrumu ima i kiseloga zelja od kojega se moru napraviti kojekakve kombinacije za obed. Doduše bil sam neki dan pri mojoj doktorici  pa mi je rekla da idem na dijetu jer imam malo kolesterola z viška. Pital sam ju: “A kaj bum z onim kaj visi na tavanu? ” Znate kaj mi je rekla? “Donesite to k doktoru! ” Dobar savjet, nema kaj.

Pondelek
Juha/Glavno jelo: Čušpajz od korabice, faširanci
Desert: Nekakav sok

Tork
Juha: Paradajzova juha z noklecima
Glavno jelo: Pileći paprikaš z testeninom
Desert: Ledeni čaj

Sreda
Juha/Glavno jelo: Vinski gulaš
Desert: Kifli z pekmezom

Četrtek
Juha: Povrtna juha
Glavno jelo: Krmenadli na češnjaku, restani krumpir, kiseli krastavci
Desert: Lagani gemišt

Petek
Juha/Glavno jelo: Ričet; najte štediti na kožicama
Desert: Šnenokli a može i malo odgovarajuće tekućine

Subota
Juha: Podravkina kokošja iz vrečice
Glavno jelo: Špagete ala francuski krumpir
Desert: Mala pivica

Nedela
Juha: Juha od goveđih kostiju z grisknedlima
Glavno jelo: Junetina ala vild, semerknedli, šalata
Desert: Čaša crnoga vina, princeskrafli

Zvir:
http://www.coolinarika.com/clanak/a-kaj-da-danas-kuham-95/

Citat:
Kajkavsko kulinarstvo
http://www.forumgorica.com/kajkavski/kajkavsko-kulinarstvo/

Vid Balog i Kavaliri – Vrnul sem se v Podravinu, 03:39

Vid Balog i Kavaliri - Vrnul sem se v Podravinu

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #468 : Ožujak 06, 2013, 11:39:04 poslijepodne »
Međimurske novine,
e-vundato: 04.02.2013.

Kaj bode z bolnicom, kaj z doktoricaj, a kaj z betežnikaj???!

Kaj bode se, itak, pripetilo z našom bolnicom? Ak jo damo ministro on se bode z našaj doktoraj biljaril. Jempot jiv bode pošiljal vu Varaždin, a drugipot v Koprivnico. I nej sam doktore nek i doktorice. No, to je još nej vse jerbo to čaka i nas betežnike.
       Naša je bolnica nejmenša vu celoj Lepoj našoj i nejmeje je dužna od vsih, pak zakaj unda prva ide na bobenj? Vse druge bolnice so vekši dužniki, a one so sam tiho, kak drek v travi, i sam magadijo. Najte mi reči da mi Međimorci moramo biti navek vekši katoliki od Pape? I to i ve dok smo črleni?

Kak je vsima nama čovek nejglavneši moram vam nejpredi reči kak nam se zgubil moj pajdaš i sosed Tonča. Znuom kaj bodete pitali, pak vam zato mam velim da je jegova Julika doma i da ga čaka. Vsakomo onomo šteri joj more nekaj lepoga i dobroga reči ili pak pomoči, vrata so otprta od jutra do zutra. Pajdaš Tonča je odišel zdoma ono soboto pred godovnom svetoga Vincija (i to naprej pred Bundekima) vu gorice, trsje obrezavat i črez ženi požerak dušico zalevat, ali se do dneva denešjega nej vrnul. Ja kak jegov pajdaš sam nazval vse jegove pajdašice, ali je, bar za ve, niti jedna nej priznala da se pre joj skrivle, očem reči, da pre joj koristi zimskoga urlaba. Lejpo vas prosimo, Julika i ja, pomorite ak Božeka poznate, jerbo je čudapot odišel od hiže, ali je još nigdar nej tak dugo iskal pota za dimo. Što ga najde, rekla je Julika, bode mo zafalila na svoj način i ne bode vam žal. Prosim vas požurite se jerbo se Tonča kani kandiderati za župana!

Prepoveda se, i to na vse strane, kak je cirkva protiv zdrastvenoga odgoja vu školaj, a velečasniki se bunijo sam protiv četrtoga poglavlja, očem reči, protiv seksa vu školaj onak kak je to za ve napisano. To je sam napisano, a nigdi je nej sprobano, pak ve naša deca morajo biti probni zajci. Nišči je v cirkvi nej brez greha, ali ga zato hajdig političarov šteri so je. Napriliko, minister Jovanovič je takši, vse kaj on napravi je I liga i tu se nikaj nesme niti pitati, a nedaj Božek spremeniti. Jako sam najgerek kak bode zgledal tej seks vu školaj, ak politika pobedi cirkvo? Brzčas bodo morali, i to včasi, zidati vrtece polek školi jerbo kak so denes vsa deca naprej pred svojim japekima i mamikama, unda so naprej i pred navučitelaj, a mortik i pred navučitelicama, tak da oni ne bodo zadovolni sam z drkanjem (kak dečki, tak i puce) pak bodo odišli korak dale i produbili bodo gradivo. I nej sam to nek bodo sprobavali i ono igračo posle štere se deca dobavljajo. A unda bode tre i vrtece i još kajkaj toga. Najte me krivo razmeti negda to vse tak fletno dojde kaj se niti gumica ne ftegne nateknuti. Nebrem kaj nebi i malo dale naprej pogledal, a tam vidim kuliko bode tej kurikulum, očem reči, minister Jovanovič, koštal ministra Liniča. Nikaj zato, pak bode Slavek nekšega poreza oliti trošarino zdigel, ali nas zato bode čuda vejč na popiso 2021. leta.

Još bo tre tu nekaj pojasniti kaj bodemo vsi mi, a nej sam deca, znali od čega so betežni homoseksualci, kakša so jim rodbina pederi i po čemo so te geji takši frajeri kaj jiv policaji pazijo vseposot kam dojdejo. Nej sam v Splito nek i v Zagrebo. Još mora dojti na svetlo dneva , šteri so pedofili med nami, kak jiv moremo prespodobiti i kaj moramo žnjimi naprajti dok za jiv zazvedimo. Tu sam ve malo postal jerbo sam zazvedil da ga med nami moškima čuda več falingi, očem reči, čuda ga več kukolja nego med ženskami. Najme kaj, žene se morejo venodjati sam znami moškima ili pak jana z drugom i to tak dugo dok nešterni od nas ne dojde. A moški, dok se oni zahačijo jeden za drugoga i dok mo of odide v slepo vulico, očem reči, v kanalizacijo, nišči ga nebre vum zvleči, pak makar i Nives Celzijus došla. Brzčas su tu ne jednaki moški i ženski betegi? Ali, ak več mene pitate, ja bi te, i jedne i druge dal doktoraj i doktoricaj vu roke, pak nek oni žjiv napravijo ono kaj dragi Božek zapoveda. Pak so oni za to vu školo hodali. I to na leta. I još nekaj: najte mi, prosim vas lejpo, reči da je vam lepo videti dete štero ima dve mame ili pak, nedaj Božek, dva japeke. Kaj je preveč, preveč je, a unda je to niti z kruhom nej dobro.

Nekaj se navelikom šepetuji da je gotova SDP-ova anketa vu šteroj se zazvedilo što bode naš župan štiri leti naprej, a isto tak što bode, itak, čakoski gracki načelnik. To vam govorim onak kak se esdepeovci spominajo. Najme kaj, oni se falijo da koga god oni kandiderajo tej bode zebrani. Kaj se župana dotikavle to več znamo da to bode i dale Ivek. Kuliko gud smo jamrali na jega, ali ve nemamo izbora. Šteli so nam naši međimorski esedepeovci podlečiti Deana Hunjadija, ali je partijska vrhuška i jiva pravica (štera navek pobedi) zategnula partijsko brenzo i kotač sreče skrenula prema Iveko. Oni v Zagrebo nejbole znajo kuliko si je on to zaslužil. Štel sam vam pravzaprav reči da skorom nišči ne zna kak je zišla anketa jerbo ak je tak kaj so jo unda delali. Mogli so mene pitati, pak bi jim lejpo rekel da je još nej zmišljena anketa posle štere bi vsi bili zadovolni, a dok so oni vekši i debleši srajfi nej zadovoljni unda se to nesme dovleči na svetlo dneva. Tak smo čakali to anketo, kak zmržjeni bogci sonce, a ve nišči nikaj ne zna. To vam je jako slično mojoj sosedi Žaklini, to vam je ona plavuša za štero se moški vu krčmaj i žene na mljekari i čehari spominajo, za jo se, isto tak, nikaj nej znalo dok se je ne zazvedilo. Unda smo vsi kak jeden rekli: mislil sam si ja da je ona takša. Tak bodemo rekli i mi mam čim bode nekomo anketa pala vum žepa na grackomo ili pak županiskomo šekreto.

Minuli tjeden smo vsi navijali za naše kauboje, očem reči, rokometaše. Dok so pobjeđivali falili smo igrače, a dok so kola, protiv Danske, genula doli zbrega, unda smo kleli trenera Slaveka. Vsakomo svoje. Još se ve zmislimo kak smo na Olimpijadi v Londono pobedili Dance i to z Baličom, ali smo, isto tak z Baličom, zgubili od Francozov. I dok to znamo unda je ne teško biti spameten i osvojiti zlato. Najme kaj, pak je Slavek trebal pelati sobom Baliča sam zato kajbi igral protiv Dancov. Ostalo so vse naprajli mlajši. Niti ga je pravzaprav nej moral pelati, mogel ga je sam pozvati doli z tribini jerbo je bil na vsaki naši tekmi. I da si čovek to premisli ne mora meti preveč soli v glavi. Sam tak malo kak ja imam.

Kaj bode se, itak, pripetilo z našom bolnicom? Ak jo damo ministro on se bode z našaj doktoraj biljaril. Jempot jiv bode pošiljal vu Varaždin, a drugipot v Koprivnico. I nej sam doktore nek i doktorice. No, to je još nej vse jerbo to čaka i nas betežnike. Najgerk sam gde pak bodo završile naše dobre i fajne sestrice? Kaj smo si mi to, na vse zadje, zaslužili? Pak smo si skorom celo bolnico sami zazidali, a ve si jo bodemo i potepli. Kak teško do nečega dojdemo, a tak fletno jo fkrej damo! Nej, pak se to nesme pripetiti. Pak je nej valjda župan Ivek takši kajbi nam to blago zahuzal? Naša je bolnica nejmenša vu celoj Lepoj našoj i nejmeje je dužna od vsih, pak zakaj unda prva ide na bobenj? Vse druge bolnice so vekši dužniki, a one so sam tiho, kak drek v travi, i sam magadijo. Najte mi reči da mi Međimorci moramo biti navek vekši katoliki od Pape? I to i ve dok smo črleni?

Zvir:
http://www.mnovine.biz/novo/index.php?option=com_content&view=article&id=18511:kaj-bode-z-bolnicom-kaj-z-doktoricaj-a-kaj-z-betenikaj&catid=301:joek-radnik&Itemid=575

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Đura z Međimurja pri doktorice: 09:50 – 18:07

Đura z Međimurja 1 (1 dio.avi), 18:07

Đura z Međimurja 1 (1 dio.avi)

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #469 : Ožujak 06, 2013, 11:40:00 poslijepodne »
Gda je puni mesec, pune se (po)pije(va)

Zagorski list
e-vundano 02.03.2013.

Iz bakine pučke bilježnice

Gda je puni mesec, pune se pije

Za punoga meseca se treba paziti jer su onda ljudi nemirni, nervuzni i mam bi se svadili, kak stekli pesi. Lošeše se spi nek druge dane i ljudi su slabeše vuolje. Gda je puni emsec, nikak nije smeti iti k doktoru, na nekakvu aperaciju ili k zubaru jer onda rane teške zaceljuju

Piše:Zoran Gregurek

Ljudi su oduvijek bili fascinirani pojavama na nebu, posebno Mjesecom koji je bio i ostao velika mistifikacija budući da se pretpostavlja, iako znanstveno nije dokazano, da njegove mijene utječu na život na našem planetu.

Što je o svemu znala govoriti naša hraščinska baka Ivka, pučka sveznalica, pročitajte u sljedećim recima.

- Još sam kaka mala pucka znala čuti svoju babicu gda je rekla da se morame čuvati našega suseda jer je puni mesec. Onda se te grdi muškarec znal jake napijati i doma svoju družinu razganjati, a inače je bil dober kak janjčec. Moji su doma rekli: Mesec ga je zmotal, nije on, siromak, niš kriv - ponavljala je baka priču od prije 8 stoljeća.

Ljudi su nekad u Zagorju mjesečeve mijene dijelili u 4 vremenska razdoblja: mladi mjesec (mlađak), vrijeme kad se mjesec puni (prva četvrt), puni mjesec (uštap) i kad se mjesec prazni (zadnja četvrt).

- Gda je mladi mesec, dobre je lakšu ranu jesti, najbolše sirouvu i kuhanu, jer se bume onda dobre očistili. Šte oče prestati pušiti, naj tuo napravi gda je mesec mladi. Gda se mesec puni, onda čovek treba i sebe napuniti z snagu (energija) i paziti da te dane ne ije pune slatkoga jer se rada kile nabiraju, a posebne za punega meseca gda 10 deka poiješ, a dvajst se zdebljaš. Za punoga meseca se treba paziti jer su onda ljudi nemirni, nervuzni i mam bi se svadili, kak stekli pesi. Lošeše se spi nek druge dane i ljudi su slabeše vuolje. Gda je puni emsec, nikak nije smeti iti k doktoru, na nekakvu aperaciju ili k zubaru jer onda rane teške zaceljuju - napominjala je baka.

Zato posjete liječniku treba odgoditi za vrijeme dok se mjesec prazni.

- Onda je čovek najjakši i za te doba treba ostaviti najteže posle pri hiži. Kaj se meseca tiče, negdar sme znali i gda se kaj na vrtu sadi, a denes su tuo ljudi več zabili, same se tomu, buš videl, se više vračaju jer prirodu treba poslušati i z nju živeti, a ne ju ništiti z razni otrovi i čakati da bu se ona nam priravnala. Tuo ne nigdar - upozoravala je starica.

Zvir:
http://www.zagorje.com/kolumne/pregled/iz-bakine-pucke-biljeznice-gda-je-puni-mesec-pune-se-pije-1

Citat:
KPD"Sveta Klara",Zagreb : Splet plesova iz turopoljske baštine, 07:04
http://www.youtube.com/watch?v=TEVp7KTGX5U

Mesec sveti ober kleti
KPD SVETA KLARA - Mesec svti ober kleti, drumarac
, 03:34

KPD SVETA KLARA - Mesec svti ober kleti, drumarac

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #470 : Ožujak 06, 2013, 11:40:47 poslijepodne »
Zagorski list
e-vundano 06.03.2013

Dnevnik tate Bena

Jedna zimska

Dal sam mu kartu, pogledal ju je, precvikal (iak ju je več i kondukter precvikal prije njega) i prešel dalje. Kak je bilo za očekivati i prema drugim putnicima je bil prilično nekulturan. Kaj da smo svi mi seli h taj cug samo zato da bi on mogel liječiti neke svoje frustracije.

Kak je opal friški snijeg prešli smo s Graciom malo van. Zeli smo i sanjke da ju malo vlječemo na njima. Da detetu bude zanimljivije nisam ju samo pomalo vljekel, nego sam se i zabežal. Nakon par koraka najemput su mi sanjke postale lagane. Obrnem se, a Gracie nema na sanjkama, nego leži h snjegu. Zgleda da ove sanjke kaj smo joj lani kupili imaju loš ovjes i da ne ležiju dobro h zavoju.

Piše: Tomislav Benčić

Moram priznati da je iza mene još jedan tjedan. Koji ni po čemu nije bil poseban. Jedna klasična rutina. Kak sam delal popodne svako jutro sam se zdigal kad i žena, dok se ona rihtala za posel ja sam skuhal kavu.

Nakon kaj bi žena prešla na posel zbudil bi Patriciju, jer ona ima školu od 7 i nekaj, pa onda Sandru jer njoj škola počne od 8. I na kraju Graciu teroj vrtič počne kad ju tam dopeljamo. I tak saki dan. Iz čisto objektivnih razloga uspel sam i s cugom preti do Zagreba. Kad tam iznenađenje. Dojdem ja h Zaboku na stanicu, kad tam dolazi neki novi cug. Čisto pristojno zgleda. Videl sam ga i prije, ali samo na slikama. Sednem si nutra, a ono relativno udobno. Čuje se malo motor, ali nič prestrašno.

Čist fino i tiho motor dela. Ali sam primjetil jednu dosta lošu stvar. Sedel sam blizu vrata i saki put kad bi se vrata otprla dosta neugodno je i mrzlo potpuhnulo. Baš su mogli nekakva vrata deti između ulaza i putničkog prostora. Na cugu sam imel i neugodan susret s kontrolorom. Poslušal sam mužiku na mobitelu i kak sam imel slušalice nisam čul da ide kontrolor i da govori da je kontrolor. Kak ga nisam čul, tak je on mene potapšal po ramenu. Skinem slušalice i velim:
- Dobar dan.
- Kontrola. - veli striček u željezničarskoj uniformi.
- Dobar dan, izvolite. - velim ja njemu, nadajući se da bu rekel kaj zapraf hoče.
- Kontrola!! - veli on ljutito.
- Kakva kontrola? - pitam ja zbunjeno, jer ne samo da sam poslušal mužiku nego sam i usput oči počival i morti sam malo bil i zadrijemal.
- Kontrola prijevoznih karata!!! - počne kričati taj h uniformi.

Dal sam mu kartu, pogledal ju je, precvikal (iak ju je več i kondukter precvikal prije njega) i prešel dalje. Kak je bilo za očekivati i prema drugim putnicima je bil prilično nekulturan. Kaj da smo svi mi seli h taj cug samo zato da bi on mogel liječiti neke svoje frustracije.

Kak je opal friški snijeg prešli smo s Graciom malo van. Zeli smo i sanjke da ju malo vlječemo na njima. Ko za inat h subotu su mam počistili i ceste i nogostupe. Onda smo prešli h park teri je bil sav bijeli. Još nišči nije bil h njemu. Pa smo malo po parku vljekli Graciu. Prvo ju je malo vljekla žena, ali je brzo odustala, pa sam štrik od sanjki ja preuzel.

Da detetu bude zanimljivije nisam ju samo pomalo vljekel, nego sam se i zabežal. Nakon par koraka najemput su mi sanjke postale lagane. Obrnem se, a Gracie nema na sanjkama, nego leži h snjegu. Zgleda da ove sanjke kaj smo joj lani kupili imaju loš ovjes i da ne ležiju dobro h zavoju.

Zvir:
http://www.zagorje.com/kolumne/pregled/dnevnik-tate-bena-jedna-zimska

Citat:
Dej mi sani (sajnke)!
Sani dej

Akon- Sunny Day (SONG AND LYRICS!) HI-QUALITY!, 05:13
http://www.youtube.com/watch?v=hKUwxXgz2RM

Cinkuši - Nega sonca nit' meseca.wmv, 3:57
a bogami ni benda kao sto su cinkusi,. (dadotrip33 pred leto dan)

Cinkuši - Nega sonca nit' meseca.wmv

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #471 : Ožujak 06, 2013, 11:41:44 poslijepodne »
Varaždinske vesti, br. 3556, 26.02. 2013.

Piše Barica Pahič

KAJ je naše pitanje i naš odgovor

Puno liepi popiefki

Pam(e)tim ga (Ivu Posavca) z kniževni večeri v Ivancu ili na okupljanju f povodu proslave Dana planeta Zemlje na manifestacije “Ivanjščica diše za cieli sviet” kak ne baš visuokoga, ali kričečega človiečeca šteri je baš liepe, glasne i onak zrezne čital svoje popiefke. A posebne mi je ostalo vu vuhu gda bi rekel sance, meste sunce i to mi je bilo zbilja zanimljive.
.

Još praf niesem prelistala zadnji “Varaždinec”, a več mi je zazvonil telefon i postavljeno mi jeno čist opravdane pitanje:
- Zakaj nieste v zadnji tekst deli Ivu Posavca? Pak i on ima ljubavne popiefke. Si je človek to zaslužil. Tulike je popefki napisal i tulike nagrad dobil, največ njih v Ivancu na natječaju “Draga domača rieč”, a vi o njemu ništ. Več ste tulike pesnike zredali, a on vam je još nie došel na red. Kaj ga zbegavljete? Ni knjige još nema. Bil mi se pohvalil da bu mu Varaždinsko književno društvo na svuoj trošek tiskalo knjigu, ali oni šteri su mu to obečali su vglavnem pomrli ili pak nemaju nikakvega utjecaja i tak opet nič. Prie bu siromak vumrl neg da ga se kie javne zmisli.

Moram reći da nie bilo ni zbegavanja ni zapostavljanja, a pogotove je daleko od istine da kaj imam proti njemu. Zadnji put vu Varaždinskem književnem zborniku zbilja niesem našla nijenu njegvu ljubavnu pesmu,  pa još da je na kajkafščine. A gde da jih najdem? –Pri poiskanju- rekla bi moja mama. Zate sam za ovie broj pričela preiskavati one male knjigice štere nose naslov “Ivanečki pjesnički krug” i ”Draga domača rieč”.

I kaj sam našla? Puno liepi popiefki i na standardnom književnom jeziku i na ivaniečkem, bolše reči na kuoškovskem miesnem govoru jer je Ivo Posavec rođeni 1944. leta f Koškovcu kre Ivanca gde i denes skromne živi. Pamtim ga z kniževni večeri v Ivancu ili na okupljanju f povodu proslave Dana planeta Zemlje na manifestacije “Ivanjščica diše za cieli sviet” kak ne baš visuokoga, ali kričečega človiečeca šteri je baš liepe, glasne i onak zrezne čital svoje popiefke. A posebne mi je ostalo vu vuhu gda bi rekel sance, meste sunce i to mi je bilo zbilja zanimljive.

A preiskavajuč sem prelistala se zbornike štere sem doma našla. Fnuege njegve pesme (i opisne i domoljubne i socijalne, a bormeš i one gde o kojčemu premišljuje) su dost  pesimistične, ali f knigice “Draga domača rieč” od 1999. leta našla sam i jenu  veselejšu:

Poberi me

Donesel sem ti
Divje dišanje ruožic
V raskuosmani pesmi lasi
Donesel sem ti
Šumsku slatkuoču jagode
V žejnomu popu vusnic
Donesel sem ti
Večernu pesmu zviezde
Na otprtomu nebi oka
Splel sem ti
- o jesem jesem –
Črlenu zibačku vetra
Od rok precveli  v iskanje
Na pragu sem te našel
zrielu v žejni molitvi:
- Dečec muaj, dečec
Jesen je!
Poberi me – poberi!

Vište, tak! Stiem sem ja svoju dužnost spunila. Morti  buju zadovoljni njegvi prijatelji, nie same vinski neg i pesnički, a on se razveseli ak to prečita. A morti  doživi i svoju knigu.

Zvir:
http://varazdinske-vijesti.hr/kaj-je-nase-pitanje-i-nas-odgovor/puno-liepi-popiefki.html
i(l) str. 21 sim:
http://varazdinske-vijesti.hr/pdf/3556.pdf

Poleg jene vel(i)ke gor(ic)e
Faringaši z Prigorca pod Ivanjščicum

Zagorci smo ljudi pravi
KUD Faringaši i KUD Lompuš - Zagoci smo ljudi pravi, 04:16
(igraju skup na promocije Dana Ivanca v Krapine)

KUD Faringaši i KUD Lompuš - Zagoci smo ljudi pravi

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #472 : Ožujak 16, 2013, 12:31:56 prijepodne »
Međimurske novine,
vundato: 22.02.2013.

Ftičeki so se oženili, a ve so na redo političari

Tak vam je to: dok politička sveča dogori tu nebre nišči nikaj pomoči, očem reči, trebajo i mlajši dobiti svojo šanso, jerbo odnavek je tak bilo da na mlajšima svet ostaja. Tak je i Mladen govoril dok je mladi bil, a ve se z nogaj i rokaj bori kaj te mladi nej došli na vlast. Da se Mladena pita, on bi još ostal, ali Zokijova je tu zadnja, a on je za mladost!

Što čeka te se načeka ili se dočeka. Čakoski gracki političari so se dočakali kaj je još navek važeči gradonačelnik odustal od kandidature za novi gracki mandat, tak da bodo se i vsi drugi političari magli ve nadjati kak bodo ruon oni meli priliko kaj se sednejo v Šalamovovo foteljo. Neje on privatizeral foteljo grackoga načelnika, ali je dvanajst let vu njoj sedel tak da bodo mo jo brzčas, dali kak dar dok pe v penzijo kaj se ne bode moral doma privučevati na novi stolec. Kaj ne bodete mislili da je bilo lefko odustati od nove kandidature? Znate kak je to da srce oče, želja je jaka, znanja i iskustva ima, a partija nema milosti i neda. Mortik i partija ima praf, pak nebre tulikša leta biti jeden čovek na vlasti, štiri leti kak precednik Grackoga veča i dvanajst let kak gradanačelnik, jerbo i drugi partijci bi šteli biti malo na vlasti. Dok je gospon Branko to govoril novinarima, a prek jiv i vsim ljudima dobre volje, šteri so mo na leta glase davali, neje mogel zdržati,a kej ne bi suzo pustil. Ali se je jako lejpo vidlo kak dugoletna vlast zmoči čoveka, spustil je sam dve- tri suze, več jiv je nej mel. Nekak se potrefilo kaj so obedva odustali v istom meseco, i Papa i Šalamon, Papa je odlučil, zbogradi betega sprazniti svojo Sveto stolico, a Šalamon je, zbogradi politike, moral sprazniti svojo gradanačelničko foteljo, makar so i jeden i drogi meli čistam drugačeše plane. V Rimo je bilo po onoj staroj pučkoj: Papa snuje, a Božek odlučuje, a v Čakovco je tua stara pučka izreka malo presložena: gradonačelnik snuje, a partija odlučuje.

Čim je Šalamon dal vum da se ne bode znova utrkival za čakoskoga gradonačelnika partijci so sa mam zišli kaj zberejo novoga čoveka za to trko. Kuliko sam mel za čuti pri gracki vuri, meli so dva kandidate, Štefeka Kovača i Gordana Vrbanca. Dok so glase davali so vgasnoli svetlo, a do se svetlo znova vužgalo Štefek je, za konjski novet, bil naprej pred Gordanom. Partijsko biračko telo je tak odlučilo: do ve je gradonačelnik bil Branko, senior i veteran, a ve v trko kreče Štefek, mladi lav i skojevac.  Pobedil je Gordana, ali sam najjgerek je li ga gracko biračko tela bode prepoznalo? Vsi znamo da so žene več kak pol biračkoga tela i da one dohajajo glase davat vu vekšemo brojo, a žene navek rajši imajo malo stareše i iskusneše moške, tak je i Branko izbore dobavlal, a Štefek je to još, za ve, nej!

Dok so esdapeovci zebirali skojevca Štefa kak kandidata za novoga čakoskoga gradonačelnika očekivalo se da bodo oporbenjaki poslali vu boj nekoga malo starašega, kaj nebom rekel iskusnešega političkoga lisca, ali so hadezeovci zebrali isto tak mladoga Tomico Novinščaka. Istina je da je on doktor, istina je da se razmi vu svoj posel,a kuliko se razmi vu politiko i v posel gradonačelnika to nišči ne zna. Vu istom je lonco kak i Štef, tak da bodo i jeden i drugi morali uveriti čakosko biračko telo da bodo mogli na svojim mladim hrptima nositi terha šteroga od jiv išče posel prvoga čoveka grada. Negdi sam prečital da je rat praveč ozbilni posel da bi ga poveril vojnikima, a iz toga vum shaja i ona druga misal da je politika preveč ozbilni posel da bi ga poveril skojevcima, očem reči mladima. Vreme donaša iskustvo i političko mudrost.  Kaj god vi mislili o tomo!

V županiskom mozaika se još navek slažejo kockice. Partija je hitila povjerenika Iveka v boj za novi mandat, a on je sam stiha kak da se još navek preimišlavle, tak da se tu još nikaj ne zna. Jegov kalfa, Matek Posavcov, je našel zaprta vrata dok je štel kaj bi esdepeovci bili za jega, a isto tak je trupnul vrata pred nosom hadezeovcima šteri so šteli žnjim plesati kolo, tak da ve, Darko i pajdaši, morajo iskati druge plesače. Dragec Lesarov i jegovi laburisti so nejdale odišli, oni imajo svojega župana i svojega načelnika vu Čakovco, kaj god to značilo.

Več sam vam zadnjipot povedal kak je partiski vrh v belom Zagreb grado otpisal Brankija Šalamona i nedelskoga Mladena Horvata za izvršno vlast. Šalamom je prijel odluko k srco i odustal je od daljnje trke, a ve vsi novinari čakajo da bode, itak, tua konferencija v Nedeliščo gde bode gospon Mladen postupil po naređenjo. To vse skupa v Nedeliščo malo duže traje jerbo se, brzčas, Mladen nadja da bi se to moglo spremeniti. Kuliko sam mel za čuti pre čakoski gracki vuri, Mladeno so dnevi odbrojeni i to nebre nišči spremeniti tak da je sam pitanje dneva gda bode to on moral deti vum na svetlo dneva. Tak vam je to: dok politička sveča dogori tu nebre nišči nikaj pomoči, očem reči, trebajo i mlajši dobiti svojo šanso, jerbo odnavek je tak bilo da na mlajšima svet ostaja. Tak je i Mladen govoril dok je mladi bil, a ve se z nogaj i rokaj bori kaj te mladi nej došli na vlast. Da se Mladena pita, on bi još ostal, ali Zokijova je tu zadnja, a on je za mladost!

Minuli tjeden sam vam štel kupiti banane na čakoskomo placo, ali so mi ženice rekle kak so došle navučitelice z čakoski pučki školi i kupile vse kaj so mele. Neje mi dugo trelo kaj mi se je lampica vužgala, pak to so one odnesle kaj deci, v tretjemo i četrtomo razredo, pokažejo kak se ris gumice navlačijo na venoga. Ve vidite da je denes nej lefko biti navučitelica v pučkoj školi, kaj vse od jiv išče minister Jovanovič vu tom Zdrastvenom odgojo. Najgerek sam, gde itak učitelice trenerajo to metanje gumici, doma ili pak negdi na stranjskomo tereno? Lefko je onima štere doma imajo svojega čoveka, a nej znati kak one štere morajo iti soseda prositi kaj jim pomore da se malo zvežbajo. Ili, pak mortik i doma na bananaj vežbajo. Vu semo tomo je premjer Zoki Milanovič poštejak i nagradil je navučitele i navučitelice za jivo zalaganje i neje jim zel tri procente od plače kak vsim drugim državnim službenikima. Brzčas so tu i ris gumice nekaj pomogle.

Minulo je i Valentinovo, ftičeki so se oženili, spekli so i kolačeke štere so deca pobirala po snego. Lejpo je to kaj vsi zaljubljeni i majo svojega dneva. Malo se je meje cvetja i vse ga ostaloga nosilo onima vu štere smo zaljubljeni, ali kaj.se more da nam je minister Linič hajdig penez pobral z žepov, pak nemamo za ono kaj bi šteli. Nejlepše je, ipak, kaj se kušleci morejo deliti do mile vole i nigdar ne sfalijo. Još jedno mi je lepo, nejleži moči podeliti zagrljaja i tu ne morate biti strahom kaj ne bi komo pasal, jerbo jedna veličina paše vsima, kak moškima tak i ženama. A morate priznati gda je to jako retko kaj so vse žene zadovolne z jednom veličinom. Ali i to se pripeti!

Zvir:
str. 56 sim:
http://issuu.com/mnovine/docs/mnovine910i?mode=embed&layout=grey     
i(l) str.56 sim:
http://www.mnovine.biz/images/pdf/910/mnovine910i.pdf       

Zemi mene, zemi mene, prepisanu fticu..

Leiner & Hrnjak - Ftiček veli
, 02.59

Ftiček veli (tradicionalna međimurska pesma - arr. Josip Dodlek):

Boris Leiner - bubni i glas,
Mišo Hrnjak - bas gitara i prateči glas,
Miljan Bakič - električna gitara,
Josip Dodlek - saz,
Andrijana Ljutič

Leiner & Hrnjak - Ftiček veli

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #473 : Ožujak 16, 2013, 12:37:09 prijepodne »
Varaždinske vesti, br. 3557, 05.03. 2013.

Piše Barica Pahič

Moderni pozoji v skupimi auti letiju i z eroplani peršu po nebu

Moderni pozoji niesu pretpotopni pol ftiči pol kače, nek želiezni, ali jednak peršeju po zraku, pleziju po briegi, vliečeju se po dolinami (cestami), bljujeju grđi i  škodljivejši jogenj neg oni jadniki z staromodni fantazij. Rušiju grade i sela i pomoriju jezere ljudi kaj se i prinas zgodile v zadnjem ratu.

Dek človek čaka autobus, med ljudmi kojkakve stvari i nehoteč čuje. Tak sem ja čula spomenek bračnoga para šteri je svoju babicu spračal na put. Spominali su se o deci i problemi štere imaju z nju. Pucica pe f školu f jesen, a več zna čitati i prečitala je se slikovnice i bajke štere su imeli, a dečec, šteri ide f školu, neče čitati.

-Trebal bi prečitati “Šegrta Hlapića”, ali neče da ga j… – rekel je tata. – A i kaj bi  i čital bajke? Bolje je da rad ima kompjuter.
- Zapre se f sobu, vužge si kompač i onda čuješ same: Buuum! Tras! Fijuuu… – zasmejala se mama.

Autobus mi je došel i  morala sem iti. Duge sem premišljala kaj sem to čula, ali največ o bajkami i neverovatni dogajanji v njimi. Javljaju se tu liepe kraljevne ili siromašne puce štere junaki trebaju spasiti, pa coprnice, pozoji šteri bljujeju jogenj, konji z perutmi, junački i zločesti ljudi. Furt je rieč o boju  dobruete i zločestoče a dobre mora pobiediti. No je, javljaju se i nueve bajkovite knjige. Minulo je vrieme (još nie do kraja) kraljev, pozojev, copernic i leteči konjev, ali su  bajkoviti elementi ostali i v knigami i v našem življenju, ali obliečeni f modernejše obleke.

Pozoji niesu pretpotopni pol ftiči pol kače, nek želiezni, ali jednak peršeju po zraku, pleziju po briegi, vliečeju se po dolinami (cestami), bljujeju grđi i  škodljivejši jogenj neg oni jadniki z staromodni fantazij. Rušiju grade i sela i pomoriju jezere ljudi kaj se i prinas zgodile v zadnjem ratu. I to je bila borba dobrega i zla. Premogli su dobri kak i  mora biti, ali je onda bajka pričela teči najopak. Kaštigovani su najprie pobedniki, a pravi krivci su se najprie pritajili, a pokle nastavili pripovedati svoje najopačne bajke. A gda je zišle vun da je greh na njimi, pričeli su se zvlačiti da su napadnuti trebali biti pametnejši i bolj strpljivi, da pobednik nie pravi ak se ne pozabi i ne oprosti. I pričeli se pozivati na prava štera su nie priznavali napadnutem.

I tak se bajka nastavlja z dobrimi junaki (šteri su nezaposleni) i onemi z debelimi bankovnimi računi kaj v skupimi auti letiju i z eroplani peršu po nebu beržeše neg pozoji i vuče nas da i dalje trebamo biti pametni i strpljivi pa bu se dobro. A mi denes trebamo dobro, a nie nove bajke. Nek oni močni najprie obrneju sebe na dobrobit ljudi pa se najopačna bajka nebu produžavala. A kak to napraviti, morti bi se moglo nafčiti ak se dost rano počne čitati knjige o poštenju, pravednosti, marnosti i ljubavi med ljudmi pa i živeti po nafčenom.

Zvir:
http://varazdinske-vijesti.hr/kaj-je-nase-pitanje-i-nas-odgovor/moderni-pozoji-v-skupimi-auti-letiju-i-z-eroplani-persu-po-nebu.html
i(l) str. 25 sim:
http://varazdinske-vijesti.hr/pdf/3557.pdf

Jurjovo na Odre 2009. - Sv. Jura vubija pozoja

Jurjevo u Odri 2009 Sv Juraj ubija zmaja, 04:03

Po legende, Sveti Juraj bil je rimski vojnik teri je vubil pozoja z kojna. Sako leto ludi su morali pozoju jednu deklu dati. Kat je sveti Juraj vubil pozoja onda je otkupil se dekle a nakom toga sve tambure su zaigrale i dekle zapevale.
Legenda o svetom Jurju pokazana je na Odre ispret cirkve na samo Jurjevo 23. travna 2009. leta.

Jurjevo u Odri 2009 Sv Juraj ubija zmaja

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #474 : Ožujak 19, 2013, 12:53:03 prijepodne »
Međimurske novine,
vundato: 01.03.2013.

Esdepejo bodo povjereniki sfalili???!!!

Nekaj se zavleklo med te esdepeovce. Posle Međimorja i Čakovca ( v Nedeliščo još bode) došlo je do svaje i v Kotoripskomo SDP-jo. Tam je „glava“ mislila jedno, a biračko telo se odlučilo za Ljubija Grgeca, pak so se rezišli. Vsi znamo da je pred Božič Zoki Milanovič respustil županijski SDP-e i postavil poverenika, a ve pak bode županijski poverenik respustil kotoripskoga SDP-a i postavil poverenika. Nekak je to respuščanje i postavljanje povjerenika došlo v modo med esdepeovcaj. Najgerek sam je li ne bodo povjereniki sfalili?

Čim sam ga zašpotal, Ivek Perhočov se mam oglasil. Na kup je zmetal novinare vsake fele i rekel jim je kak bi on štel još štiri leti sedeti vu fotelji međimorskoga župana. Malo je predugo čakal, pak so ftiči z staroga koaliciskoga gnezda odleteli drugam. Haenesovec Matek Posavcov si je pobral liberale i „seljake“ i žnjimi se ravna dojti do županove fotelje. Što prvi jegova je puca tak da so Iveko ostali sam penzioneri i Pavlicov MDS. Nekaj si gruntam gda bode to premalo za pobjedo. Nej znati kaj si je, itak, Ivek gruntal vu svoji glavi kaj je tak dugo čakal?

Zadji sneg je ipak iznenadil čakosko zimsko službo makar se je za jega znalo nejmeje pet dni predi nek je počel cureti. Komunalci kak da so se zavolili rezgrijati snega, pak so sam nekaj sfrčkali, očem reči, na vse zadje so zahuzali. Ruon sam jiv kanil pofaliti, ali ve nebrem, jerbo da bi jiv pofalil unda bi moral zlagati, a to nečem. Sebi još morem, kaktak, ali vam nej, jer vi znate kaj je prava istina i kak so sfušali minuli petek, soboto i nedelo. Šoferi ralici so vejč bili po krčmaj na kuhanomo vino nek na cesti. Čim jiv politika malo pusti z lanca i kaj delajo kak sami očejo mam vse ostane vu snego. Ve vidite kaj vam je tua naša demokracija? To vam je tak dok vsaki dela kaj oče, a nej kak bi trelo. Neje demokracija za vse, kuliko vidimo, a nejmeje za komunalce i šofere na ralicaj.

Nejga mira na meji z Janezima pre Svetomo Martino. Nej znati kaj bi oni šteli, mi jiv z kruhom, a oni nas z kamejom. Žilavi so kak vrag. Furt jim nekaj vriti frfra i sploh jiv nekaj vu Hrvaško vleče. Nebrem to razmeti: nebrejo gospodariti kak tre niti z svojom Deželom, a šteli bi još grunta preširiti? Dobro je meni teca Franca rekla: pazi na tote male ftiče, jerbo mali ftič je navek veliki krič. I nej sam kaj fest krčijo nek so nigdar nej zadovoljni z onim kaj imajo. Sploh jim oko k sosedo leti. Tak so kak moj pes Bobi, doma ne zna reda delati i nikomo na grunto nikaj ne napravi, a sosedo bi mam restrgal. Nekaj si gruntam kak bi svetomarski načelnik Ferek Makovec moral ostati još jeden mandat na vlasti jerbo sam on more z Janezima dojti na kraj. Fala dragomo Božeko i negdašjemo ministro Božijo Kalmeti kaj so nam naprajli mosta prek Mure polek skele pre Svetomo Martino, jer da ga toga mosta nej Janezi bi več dovlekli mejo od Hotize na Muro. Vsi znamo, imajo Janezi praf, da je negda, pred 400 – 500 let, meja bila na Muri, sam je Mura tekla 5 – 6 kilometrov dale, čistam blizo Hotize i Gornjega Lakoša. Ne tak zdavnja so svetomarski dečki vozili puce prek Mure i tam so se mogli na miro spominati i produbljivati odnošaje kak nas to denes vuči minister Jovanovič, ali je to ve minulo jerbo poličniki lohnijo, po šumicaj i grmljo, tak da mladi, šteri se radi imajo, nemajo mira na svojo, očem reči, nej sam hrvaškoj, nek i međimorskoj zemlici. Ak je takši red v Evropi kak nam ga Janeti kažejo unda je bole da prespimo prvoga juljuša i nikam nejdemo. Nek se Janezi skažejo z Ljubljanskom bankom i nek nam vrnejo peneze štere so nam poharačili, a ne kaj so lakomni za ljuckom zemljom.

Gda smo več pre Ljubljanski banki morem vam reči kak naši, a i sosedovi, političari skrivlejo, kaj so se dospomenuli, kak zmija noge. Moram vam reči kak se političari spominajo što je komo i kuliko dužen, ali nej za peneze štere so naši Međimorci zašparali v Ljubljanski banki. Naši ljudi bodo se morali znova zdiči na zadje noge ak bodo šteli dojti do svojih penez, jerbo Janezi so nigdar nej bili poštejaki. Negdašji precednik države, vu šteroj smo 45 let živeli, a šteroj se nesme reči ime brez velike sile, nas je vučil: svoje nedamo, a ljucko nečemo, a Janezi so to malo predelali kak jim bole paše, pak je vu Deželi ovak: svoje nemamo, a ljucko očemo. Nej znati zakaj jiv je dragi Božek ruon nam dal za sosede. Mi tak dobri, mirni, stiha, oni tak nervozni, žilavi, i haračijo gde stignejo, a uporni so kak vuteske.

Čakoski gradonačelnik je postal nervozen od gda je odustal od novih izborov i del svojo foteljo na licitacijo biračkomo telu. Em se čudi zakaj sneg curi ruon po zimi, em skače vu zrak dok ga nešči nekaj pita za Stanorad, makar je to jegovo, očem reči, gracko poduzeče, em ne zna kuliko je penez odnesel Jura Stublič z Čakovca na staro leto, a neje niti popeval? A još pred kraj lanjskoga leta je vse znal. Makar vsi oni, šteri so kak god malo vpučeni vu čakosko gracko vlast, znajo gda denes vu grado niti trava ne raste, a kaj to gradonačelnik ne bi znal!

Zakaj se čakoski gradonačelnik srdi na oporbene vječnike? Za to kaj ga kajkaj vsega spituvlejo. A dok mo ne paše unda se resrdi i čuda vsega veli, sam nej ono kaj ga pitajo. A zakaj ne krči na svoje vječnike? Zakaj? Zato kaj ga nikaj ne pitajo! A ne pitajo sam zato kaj nej gradonačelniko tlaka zdigli. Ali zato, mesto tlaka, zdiguvlejo roke. Vsaki nekaj!

Nekaj se zavleklo med te esdepeovce. Posle Međimorja i Čakovca ( v Nedeliščo još bode) došlo je do svaje i v Kotoripskomo SDP-jo. Tam je „glava“ mislila jedno, a biračko telo se odlučilo za Ljubija Grgeca, pak so se rezišli. Vsi znamo da je pred Božič Zoki Milanovič respustil županijski SDP-e i postavil poverenika, a ve pak bode županijski poverenik respustil kotoripskoga SDP-a i postavil poverenika. Nekak je to respuščanje i postavljanje povjerenika došlo v modo med esdepeovcaj. Najgerek sam je li ne bodo povjereniki sfalili?

Naši vinari Belović, Cmrečnjak i Dvanajščak so svoje finote pelali v Poljsko kak bi i Poljaki sprobali kaj mi to vsaki den pijemo i po čemo smo tak spametni. Ne moram vam reči kak so se jim naša vina dopala i šteli bi jif meti na svojim stolima vsaki den. Najgerek sam kaj se bo pripetilo ak bode, črez par meseci, i cela Evropa štela meti tua naša nejbolša vina na sveto na svojaj stolaj? Znate na kaj bodemo došli? Sfalila bodo za nas. Sam zato sam vam ja bil protiv Evrope!

Zvir:
http://www.mnovine.biz/novo/index.php?option=com_content&view=article&id=18782:esdepejo-bodo-povjereniki-sfalili-&catid=301:joek-radnik&Itemid=575
i(l) str. 56 sim:
http://issuu.com/mnovine/docs/mnovine911i?mode=embed&layout=grey   
i(l) str.56 sim:
http://www.mnovine.biz/images/pdf/911/mnovine911i.pdf   

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Anđelka Stankova I Božica Krčmar- Da Mi Dano Dečke Izbirati, 02:23

Anđelka Stankova I Božica Krčmar- Da Mi Dano Dečke Izbirati

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #475 : Ožujak 19, 2013, 10:24:51 poslijepodne »
Zagorski list
e-vundano 14.03.2013.

Dnevnik tate Bena

Flyer

Pretpostavljam da znate zakaj sam se dotaknul letka. Barem zabočani bi trebali znati. Da i one teri ne živiju h Zaboku ukratko upoznam o čemu je ovde riječ.

Če se to tak nastavi onda bumo čudne izbore imeli. Izbore na terima nemo glasali za nekoga, nego protiv nekoga. Onda bi se i mogli takvi lističi štampati. Na terima se ne zaokruživa za koga jesi, nego se prekriži protiv koga si. Sve me strah kaj bu kad počne prava, zakonom propisana predizborna kampanja.

Piše: Tomislav Benčić

Da se i ja malo moderniziram i budem u duhu s ovim vremenima kad je popularno koristiti strane riječi. Dakle, riječ Flyer je iz engleskog jezika i u prijevodu znači letak. A riječ letak prema našem jezikoslovcu V. Aniću je, citiram dvotočka navodnici list manjeg ili srednjeg formata s kraćim tekstom promidžbenog, reklamnog ili sličnog sadržaja navodnici završen citat.

Pretpostavljam da znate zakaj sam se dotaknul letka. Barem zabočani bi trebali znati. Da i one teri ne živiju h Zaboku ukratko upoznam o čemu je ovde riječ. Po hižama su se počeli djeliti nekakvi letki pod nazivom Zabočke kronike. Do sad su djeljena dva takva. U prvom se kritizirala aktualna vlast, a u drugom pretendenti na vlast. H politiku se ne razmem preveč, ali ovo mi zgleda ko početak predizborne kampanje. Samo se s prstom upire h ljude i piše kak ovo ili ono jesu ili nisu napravili. I kaj je najbolje niti na jednom se letku nišči nije potpisal. Kaj bi to trebalo značiti? Morti su ljudi strahu? Morti ne stojiju čvrsto iza toga kaj je napisano? A morti je to djelo onog anonymousa teri hoče unesti nemir u naš grad?

Če se to tak nastavi onda bumo čudne izbore imeli. Izbore na terima nemo glasali za nekoga, nego protiv nekoga. Onda bi se i mogli takvi lističi štampati. Na terima se ne zaokruživa za koga jesi, nego se prekriži protiv koga si. Sve me strah kaj bu kad počne prava, zakonom propisana predizborna kampanja. Jedino me tješi kaj bu došla i ta trejta nedjelja u mjesecu svibnju pa bu tome kraj. Zakaj trejta nedjelja h petom mesecu? Zato jer se po zakonu onda održavaju lokalni izbori. Ili prevedeno to bi ljetes trebalo biti 19. svibnja če se buju držali zakona. (vidi Članak 7. stavak 1. Zakona o lokalnim izborima NN 144/12). Za koga bum ja na tim izborima dal svoj glas još ne znam. Čakam da čujem gdo bu kaj obečal i gdo kaj nudi.

Napokon se i sunce pokazalo. I to ne samo na par minut nego svjeti po cjeli dan. To je s jedne strane dobro. Ceste su se več posušile, pa se moremo normalno voziti. Kad se zamislim nad prethodnom rečenicom vidim suvišnu i netočnu riječ. Normalno. Jer ipak se po Zaboku nemre još uvijek normalno voziti. Na jednom dijelu se mora paziti na šahtove kaj su ih još lani zbetonirali i zdigli iznad nivoa ceste. I onda je na sveopče čuđenje u 12. mjesecu opal snijeg. I šahti tak još stojiju. Dobar dio zakrpa kaj su bile po cestama su jednostavno nestale. Pa je se več i več rupa po cesti. Kaj i nije neko čudo.

Bil sam prošli tjedan h Sloveniji. I da nisam išel prek granice i prešel graničen kontrole ne bi ni skužil da sam došel h Europsku uniju. I tam su ceste malo pokrpane, malo pune rupa. Pa sam došel do jednog zaključka. Kad uđemo u tu famoznu EU ceste se neju same od sebe pokrpale. Morti je to samo tak s cestama, a druge stvari se buju riješile same od sebe.

Zvir.
http://www.zagorje.com/kolumne/pregled/dnevnik-tate-bena-flyer

Flyer i Vlaho Pal(j)etak

* * * *

Vlaho Paljetak
Klapa 'Bistrica' - Popevke sem slagal
, 01:43
Koncert klape "Bistrica" & Zbora mladih župe Lobor,
Svetište Majke Božje Gorske, 22.srpnja 2010.

Klapa 'Bistrica' - Popevke sem slagal

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #476 : Ožujak 19, 2013, 10:40:02 poslijepodne »
Međimurske novine,
e-vundato: 08.03.2013.

Politika i pajdaše posvadi

Vse se vam, i to več na leta, vu Nedeliščo vrti okoli Mladenov. Zmislimo se kak je to bilo pred štiri leti da je Mladen Horvatov natiral pajdaša i partiskoga prijatela Mladena Posavca vum z politike, a ve pak se našel novi Mladen šteri je i jemo trupnul vrata vlasti, očem reči, zapral mo jiv je pred nosom. Brzčas so tej Mladeni takši kaj nebrejo pozabiti ak jim se nešči zameri ili pak jiv ne posluhne i na žulj stane.

A mortik pak je tak navek bilo v politiki sam smo se mi nej bavili žnjom, nek ona z nami. No, ovo izborno leto je doneslo hajdig takši situaciji de se politika zmešala med stare pajdaše, drugove i esdepeovce. A negda se govorilo da sam žene morejo posvaditi ljude!

Branko Uvodić i Hrvaška televizija so priznali Međimorje naše malo. Brankec je došel v Prilok, vu Gregorašovo dvorano i napravil veliko fešto i vsima je pokazal da je Međimorje vu Lepoj našoj. Nek se zna. Nek znajo i oni šteri so do ve to nej znali ili pak so nej bogali. Verjem da so i sosedi Janezi gledali „Lejpom našom“, tak kaj se ne bodo pak zhurmali i išli v Brisel iskat nekše (vekeš ili menše) falačke zemlice med dvemi vodami. Brzčas bi Brankec moral znova naprajti još po jedno emisijo vu Središčo na Muri, Svetomo Martino i Štrigovi, tak kaj bi i oni nejbole zadrti Janezi, kak je napriliko Joško Joras, zazvedili gde je pravzaprav meja. Vsaka čast Brankeco kak se je preštimano držal v Priloko, jerbo se je i moja teca Franca v jega zagledala i več celi tjeden me spituvle kak bi do jega došla. Znate kak je to teško dok se stari trček vužge? To nej muoči sam tak pogasiti.

Kaj bodemo, itak, stvorili z tem našim mlekom? To ruon preveč ne gvinta nas stareše, nek se čuda bole, i čuda vejč, sekeramo zbogradi naše dece jerbo oni nejveč mleka spijejo. Nešterni od nas bi još dendenes pili mleko da se davle vu tak lepaj lončekaj kak so nam ga naše mamike davale. Pak kaj si vi gruntate da ga vu šmarnici, kralici goric, nej bilo onoga hudoga pelina šteri lakte suče i nofte frče, pak je još nišči nej prestal vino piti, a jako jiv je malo od toga poduralo. Znuom jenoga kaj je bil natankani od šmarnice, pak se je traktor na jega prehitil, tak da nebremo reči da ga je šmarnica v rako posprajla. No, kaj vam ne bi srce v peto zglajzalo od straha, morem vam reči da mleko naši međimorski kravi nema v sebi nikaj hudoga. Nikaj takšega kaj bi vam lasi doli išle ili kaj bi vam lakte frkalo, a to vam je nej zbogradi toga kaj ga prinas vu Međimorjo nejga več kravi, nek zato kaj so naše krave vegetarijanke i jejo sam zdravo hrano. Isto tak se ne morate bojati kaj bi negdi vu goricaj nabasali na šmarnico, štera bi vam lakte sukala ili pak glavo napuhavala, i to tak kaj bi si morali obroče mejati, jerbo je trsje šmarnice več pred deset let zgorelo na vuzmenki, a mesto jega raste pušipel. Kuliko vidimo, mi Međimorci smo skorom vu vsemo naprej pred Hrvatima (nejmeje jen korak) i zato se ne moramo čuditi kaj nas Janezi očejo zeti pod svoje.

Verjem da vam je poznata ona stara međimorska poslovica ili pak istina, kak vsaka rit dojde na šekret. Tak se je pripetilo i vu Nedeliščo. Najme kaj, nedelski so esdepeovci nej zdigli roke za Mladena Horvata kaj bi znova išel vu trko za načelnika nek so v boj poslali mlajšega Darkeca Danijo. Šef nedelske partije Mladen Novak je nej pozabil načelniko Mladeno kaj ga je ne posluhnul dok so zbirali direktora plina i tak je došel novi čovek v plin, a ve pak bode i nedelska opčina dobila novoga načelnika. Kotač sreče se vam i tu obrača, što je bil gori ve bo doli, a što doli…Vse se vam, i to več na leta, vu Nedeliščo vrti okoli Mladenov. Zmislimo se kak je to bilo pred štiri leti da je Mladen Horvatov natiral pajdaša i partiskoga prijatela Mladena Posavca vum z politike, a ve pak se našel novi Mladen šteri je i jemo trupnul vrata vlasti, očem reči, zapral mo jiv je pred nosom. Brzčas so tej Mladeni takši kaj nebrejo pozabiti ak jim se nešči zameri ili pak jiv ne posluhne i na žulj stane. A mortik pak je tak navek bilo v politiki sam smo se mi nej bavili žnjom, nek ona z nami. No, ovo izborno leto je doneslo hajdig takši situaciji de se politika zmešala med stare pajdaše, drugove i esdepeovce. A negda se govorilo da sam žene morejo posvaditi ljude!

Vsi znamo da kriza još navek traje kak prinas vu Međimorjo, tak i pre našaj sosedaj v Hrvaškoj, a naša poduzeča Šestan – Busch z Preloga i Bernarda z Puščin dobavlajo i dale Zlatne kune od Hrvaške gospodarske komore. Priločanec Lojzek Šestan, z conom zvani Švrčo, dela i dale nejbolše šleme i to nej sam prinas vu Lepoj našoj, nek jiv rezvaža po celomo sveto. Vu ova teška vremena dok nam kajkaj toga curi po glavi Švrčijovi šlemi nas pazijo kaj moremo preživeti. Fala dragomo Božeko kaj bar nekomo cvetejo rože vu ova siva vremena da skorom nišči od gospodarstvenikov nebre najti svetlo kaj bi zišel vum z tunela. Zlatna kuna je pak došla i vu ruke gospe Bernarde i to kaj je zmislila nejbolšega vanjkuša šteroga ga je nazvala „pospanko“. Pospanko je takši kaj paše vsakoj glavi, kak ženskoj, tak moškoj, kak lepoj, tak i onoj drugoj, kak spametnoj, tak i onoj bedastešoj. Kuliko vidimo neje ruon lefko bilo zmisliti takšega vanjkuša. Nekaj mi moj črvek frfra vu glavi, pak si gruntam je li je Bernarda nej poslala toga svojega vanjkuša i našim ministrima kaj tak dobro i preveč dugo spijo? Bernarda i Švrčo strčijo med gospodarstvenikaj i to nej sam v Međimorjo, nek i vu celoj Lepoj našoj, i tak vsima kažejo kak tre delati.

Pred par dni je bila glavna vest za vse dnevnike vu Lepoj našoj da labodoritaš Samir još navek pije i da je ne položil alkotesta pre policajima. A neje niti prestal piti jerbo mo je to ostalo od unda dok je pajdašil z našim Nikolom Pokrivačom. Ve nebre kaj ne bi pil, a brzčas, ga nišči nej fkrej od lagva i kupice mogel stirati da bi zazvedil za naša međimorska vina, štera so nejbolša na sveto i ovim bližešim planetama. A mortik mo je Pokrivač donesel par flaši onak za muštro.

Dok je na svetlo dneva zišel kurikulum za zdraviče vu pučkaj školaj nejbole so se bunili protiv jega biškupi i velečasniki, a nejglasneši je bil nadbiškup Bozanić. Vu tem cajto je precednik Zoki Milanovič naputil ministra Jovanoviča nek malo vudri po cirkvi kak bi jo stišal. Vsi znamo da je minuli mesec Papa spraznil svojo Sveto stolico i ve čakamo novoga. Dok se je to pripetilo Zoki je pozval na red Jovanoviča i zašpotal ga je: Rekel sam ti kaj vudriš po cirkvi malo, a nej tak jako kaj si i Papo pretiral! Tak vam to zide dok te mladi političari doslovno posluhnejo svojega šefa.

Vsi smo bili svedoki kak je minuli tjeden helikopter odpelal Papo z Rima posle osem let kak je sedel vu Svetoj stolici i vodil cirkvo. Spituvlejo me ljudi, pre čakoski gracki vuri, kak bode, itak, odišel čakoski gradnačelnik z svoje fotelje vu šteroj sedi več dvanajst let. Kuliko ja znuom, još se nikaj ne zna, a majuš je nej dauko.

Zvir:
http://www.mnovine.biz/novo/index.php?option=com_content&view=article&id=18877:politika-i-pajdae-posvadi-&catid=301:joek-radnik&Itemid=575
i(l) str. 56 sim:
http://issuu.com/mnovine/docs/mnovine912i?mode=embed&layout=grey   
i(l) str.56 sim:
http://www.mnovine.biz/images/pdf/912/mnovine912i.pdf   

Pajdashi i Letovanič

Croatian Song III
, 01:44
Another Croatian song by Pajdashi at New England Folk Festival, April 2007. "Letovanić" is a village about 20 miles south of Zagreb (the capital of Croatia) where "all the girls are like apples". It was arranged by late Emil Cossetto based on a folk song.

Croatian Song III

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #477 : Ožujak 21, 2013, 12:31:24 prijepodne »
Zagorski list
e-vundano 19.03.2013.

Za dušu, za spomenek

Cajti oko Jožofovuga

Ne veli se ni zabadava: Majka buožja Guorska, dej mi muža Joška. Naj je kuost i kuoža, same da je Joža. I tak ti Jožeke mnuge babe rad imaju.

Piše: Zoran Gregurek

Jedan od najvažnijih spomendana u ožujku je Josipovo, koje se slavi 19. u mjesecu, i koje se vrlo često spominje u pučkoj meteorologiji. Koja je simbolika “Jožefova“, ispričala nam je naša hraščinska baka Ivka.

- Kakve je vrijeme na Jožefove, takva bu i kuruza. Ake bu lijiepe, onda bu kuruza dobra: imijela bu duge i bogata klase. A če bu grde, dešč ili, ne daj bože snijieg, i kuruza bu nikakva, sami ficleki. I sa druga letina bu kak se šika eke bu na Jožefove vedre i jasne vrijieme - govorila je baka. Pitali smo baku i zašto je Josip toliko omiljen u narodu.

- Je, znaš kak ide ona pesma: Volim ja, vuolim ja, vuolim, vuolim Jožeka. Njega grljim, njega ljubim, njega budem kitila, a pokle i njegva budem mladenka. Pune je Jožekov vu našemu Zagorju i male štera dekla nije vu životu pod obrvu gledela ili rada imijiela kakvoga Joška, Jožicu ili Pepeka. Ne veli se ni zabadava: Majka buožja Guorska, dej mi muža Joška. Naj je kuost i kuoža, same da je Joža. I tak ti Jožeke mnuge babe rad imaju - smijala bi se baka.

Starica je upozoravala kako nije dobro da u ožujku cvatu pojedine voćke
.

- Ake vu trećemu mesecu, ali i vu aprilu, cvetu slive, onda te lete ne pekmusa ni dobre rakije. Jer, sliv bu male i večinom budu grižljave ili pišive - zaključila bi baka.

Zvir:
http://www.zagorje.com/kolumne/pregled/za-dusu-za-spomenek-cajti-oko-jozofovuga-1

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Rada imam, rada imam Jožeka
Navihanke - Volim, volim Jožeka, 03:23

Navihanke - Volim, volim Jožeka

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #478 : Ožujak 23, 2013, 12:56:18 prijepodne »
Međimurske novine,
e-vundato: 15.03.2013.

Još navek koja za trko imamo

Još dendenes nebrem najti reči z šterima bi zafalil našemo nejbolšemo skijašo, Iveko Kosteličo, za veselje štero nam je shodil dok je pobedil vu slalomo i to nigdi drugdi nego v Kranjskoj gori. A vsi znamo da je Kranska gora još navek vu Deželi. Neje nam baš tak jako važno kaj je Ivek bil prvi, nek da je to bilo tam gde je bilo i kaj so Janezi morali mirno stati i poslušati Hrvaško Lejpo našo.. Tak kaj se ne bodo furt hačili za naše hatare i kaj bodo znali da mi još navek imamo konja za trko i to nejbolšega i na jivomo snego. Ivek, svaka ti čast. Niti jegov japa, z conom zvani Gips, je nej mogel skriti soze.

Da čovek ne poverje. Bil sam minuli petek pre gospono Vladeko Mesaričo, dugoletošnjemo direktoro Vajde. Vsi znamo da je on dober i bogoboječi čovek, a isto tak nam je vsima poznato da smo još navek v Korizmi. Gospon Mesarič je i precednik Međimorske demokrščanske stranke i verjem da nam to vsima govori kak je on jeden od onih Međimorcov šteri verjej kak Božek postoji. Zato sam se i ja začudil kaj so pre Vajdi v Korizmi i to v petek klali pajceke. No, ali to je još nej bilo vse. Vladek me je pozval na gablec i dok smo črez oblok gledali mesare, šteri so širom jemali pajceke, za gablec smo dobili krpice zeljom ili pak z sirom. Muoči si je bilo zbirati. Ipak je nekši red pre Vajdi: posel je jedno, a gablec čistam nekaj drugo!

Još dendenes nebrem najti reči z šterima bi zafalil našemo nejbolšemo skijašo, Iveko Kosteličo, za veselje štero nam je shodil dok je pobedil vu slalomo i to nigdi drugdi nego v Kranjskoj gori. A vsi znamo da je Kranska gora još navek vu Deželi. Neje nam baš tak jako važno kaj je Ivek bil prvi, nek da je to bilo tam gde je bilo i kaj so Janezi morali mirno stati i poslušati Hrvaško Lejpo našo.. Tak kaj se ne bodo furt hačili za naše hatare i kaj bodo znali da mi još navek imamo konja za trko i to nejbolšega i na jivomo snego. Ivek, svaka ti čast. Niti jegov japa, z conom zvani Gips, je nej mogel skriti soze.

Naši statističari so zazvedili i dali na svetlo dneva kak se životni vek nas Hrvatov povečavle i vsako leto je vse dukši i dukši, a žene se žalijo zakaj je tak nej i z drugim udovima. Vsega je par let minulo otkak se radni vek posmeknul, onak prek noči, z 60 na 65 let, a več se spominajo kak je to nej dosti i da ga tre produžiti. I to vse zbogradi toga kaj ga vu penzionerski kasi nejga dostik penez za vse penzionere, očem reči, penzije. A pitam vas gda se bodo, itak, naši mladi hapili delati? Z škole jiv pošiljamo na burzo i tam tuhnijo i to tak dugo kaj pozabijo za kaj so v školo hodali i kaj so se tam navčili. Nej znati da bodo unda oni napunili penzionersko kaso ak se bodo hapili z četrdeset let delati? Brzčas bodo morali delati i do 90? Neje važno je li bode od jiv kakši hasen na poslo, nejvažneše je kaj jiv bodo z posla na grobje pelali i kaj ne bodo penzijo hasnuvali, tak kaj bode dostik penez za sabornike šteri idejo raneše v penzijo i čuda vekše penzije imajo. Bilo nejpošteneše da bi jim penzije plačali z državne kase jerbo so jiv i na državnaj jaslaj zaslužili. Ne verjem, ruon, da je tej posel sabornikov tak jako teški, jerbo da bi bil ne bi se vsi tua rivali, pak bi unda oni mogli delati i do sedemdeset let. Brzčas sam tu malo pretiral, pak jim je plača čuida vekša od penzije, a to ide z istoga rekleca sam z drugoga žepa.

Šesnajst letni biznismen je prodaval drogo, očem reči, travo pre čakoskaj srednjaj školaj. Tak mladi, kaj bi rekli, još šmrkljavi i došel je na pravo mesto, jerbo ga med decom nejveč mušteriji. Policaji so prijeli devet obrtnikov šteri so se bavili z drogom, osem so jiv pustili, a devetoga, i to nejmlajšega, kak smo rekli šmrkljavca, so zastajli jerbo žnjim morajo zbaviti dostik kajkakši spominki. Što bi rekel, tak mladi, a več tak zaškolani za trgovino oliti šverc z nedopuščenim sadovjom. Kam pak je tej dečec vu školo hodal? Što ga je to vse vučil i što ga je tak fletno te vse huncvutarije navčil. Najbrž to mora biti v pitanjo nekša večernja škola!

Opčina Gorčan pomaže svoje mještane šteri kanijo i očejo legalizerati svoje koce, drvarnice, škedje, štale… i to tak kaj ne morajo nikaj platiti, a dok so hiže v pitanjo unda jim se šenka pol komunalnoga doprinosa. Ove dneve so ili pak bodo, počeli zidati šporcko dvorano i to mam polek škole jerbo to bode dvorana za školarce i za športaše. I to je još nej vse. Načelnik Moharič je zrihtal dvorano za penziče, a pomaže ogjogasce i vse druge udruge. Ve so se, najempot, vu opčinski kasi zmogli penezi za vse ili pak je načelnik dobil na loto. Z druge strane se načelnik navelikom fali kak ne kani iti na nove izbore i da bode zanavek spraznil svojo foteljo. Najte me krivo razmeti, ali nebrem veruvati da načelnik Moharič hrani gorčanske ribe kaj bode nešči drugi išel vu ribičijo. Nekaj je tu nej poredo? Neje on od fčera kaj bi nekaj delala sam tak, zabadav. A nejsmo, bormeš,niti mi od fčera! Kotoripčani so se fčakali kaj jiva pučka škola ve nosi ime po jivomo čoveko Jožeko (mojemo imejako) Horvato.Verjem da vam je poznato da jim je to bila želja još od minuloga jezeroletja. Dugo so čakali, bili so strplivni, a nekaj si gruntam da si je i Joža to zaslužil. Čuda je toga lepoga i dobroga napisal, a z svojom brodicom „Besom“ je putuval po celomo sveto, ali se navek štimal z svojom Kotoribom. A, kuliko vidimo, i Kotoripčani žnjim.

Jadranka Jaca Kosor je hičena vum z hadezeja. Bila je precednica stranke i precednica Vlade, a nejpredi je ostale brez Vlade, a ve i brez stranke. Ve jo več ne nucajo i čistam jim je lepo i dobro brez nje. Jaco so hitili vum z stranke jerbo je nikaj nej delala, a jako so dobro pazili kaj so posla vugibali pred njom, a ona se falila kak je vseposod, furt i navek govorila istino i samo istino. Dugo joj je trelo kaj zazvedi kak istina več dugo ne stanuvle prinas i da istina, još navek, nikoga ne interesera.

Naš sabornik, Dragec Lesarov, šteroga več ne priznamo nek priznamo, nas je lejpo podučil kak je MMF (Međunarodni monetarni fond) Robin Hud naših dnevovo šteri beteguje od PTSP-a jerbo jemle bogcima, a davle bogatunima. A kaj se more da ga bokcov čuda vejč i ak sakomo sam malo zeme nabere se veliki kup. Jako je teško ovima zeti kaj čuda imajo, a i što bo to reznašal na vse strane. To je jeno, a drugo je to kaj ovi šteri imajo nedajo, žilavi so kak vrag. Pak navek je bilo čuda leži iti po vetro. Vsejeno, fala Drageco kaj ve znamo kaj nas čaka i z kim posla imamo!

Zvir:
http://www.mnovine.biz/novo/index.php?option=com_content&view=article&id=19016:jo-navek-koja-za-trko-imamo-&catid=301:joek-radnik&Itemid=575
i(l) str. 56 sim:
http://issuu.com/mnovine/docs/mnovine913i?mode=embed&layout=grey     
i(l) str.56 sim:
http://www.mnovine.biz/images/pdf/913/mnovine913i.pdf   

Sneg je beli pokril naše rože - TEREZA KESOVIJA, 03:50

Sneg je beli pokril naše rože - TEREZA KESOVIJA
« Zadnja izmjena: Ožujak 23, 2013, 01:16:35 prijepodne Ljudevit Kaj »

Offline Ljudevit Kaj

• Jezerača
« Odgovori #479 : Ožujak 23, 2013, 12:59:13 prijepodne »
Varaždinske vesti, br. 3559, 19.03. 2013.

Piše Barica Pahič

Kie su naši proizvađači megle. Ma, hote spat!

Mene raufung, pečičke i dim kakev se bu pokazal napelavlje na čist druge, nie baš pobožne misli. One me vleču  na domače proizvođače dima šteri se prinas, več put črni neg bieli, prikazuje sakoga dneva. A takvi pak prinas ima za izvoz. 

Kaj dima?! Megle! I to one štera se rasprostira, zavlači nam v dušu i nosi strah od otkazof, poskupljenja življenskih troškov, novi porezov, smanjenj  prihoda,  veliki kamatov,  pa od nezdravoga mlieka, neispravne hrane, kojkakvi betegov…Kie bi se nabrojil?! Za naš dim nie treba ni pečičk ni raufungov. Kaj to ni prava kniževna tema?

Čakanje na bieli dim z Vatikana je se bolj napeto. Na TV-u smo vidli ne sam pune kardinalov šteri buju birali novega papu, neg i dvie pečičke z koji budu dimi išli v zrak pred nestrpljivimi novinarskimi kamerami. I postavljanje raufunga na krovu Sikstine se mogle videti. Novinari obavljaju svoj posel. Pune je toga več poznato pa radooznalost ne dugoga vieka. Morti se šteri put i črni dim pokaže, ali ono kaj se čaka je bieli dim. A za njim bu sliedilo i ime novega duhovnega vođe krščanskega naroda kaj je zapraf jedini smisel priče štera jma poznati začetek i kraj, a sredinu, zaplietanja i rasplietanja, one najzanimljinejše i tak nebumo zeznali.

Morti bu ime novoga pape poznate prie neg se ovie tekst otisne. Naj temu novemu bu blagoslovljene papinstve na zadovoljstve i krščana i nekrščana. Od njega se očekuje briga za krščane i mirotvorna uloga v svietu. Papa mora biti moralna vertikala svieta.

Ali meni je nie bila glavna briga izbor novega svetoga oca. O tem ionak nišče izim kardinalov nebu odlučival, a mi bumo odluku primili na znanje. Mene raufung, pečičke i dim kakev se bu pokazal napelavlje na čist druge, nie baš pobožne misli. One me vleču  na domače proizvođače dima šteri se prinas, več put črni neg bieli, prikazuje sakoga dneva. A takvi pak prinas ima za izvoz. 

Kaj dima?! Megle! I to one štera se rasprostira, zavlači nam v dušu i nosi strah od otkazof, poskupljenja življenskih troškov, novi porezov, smanjenj  prihoda,  veliki kamatov,  pa od nezdravoga mlieka, neispravne hrane, kojkakvi betegov…Kie bi se nabrojil?! Za naš dim nie treba ni pečičk ni raufungov. Kaj to ni prava kniževna tema? I zate bum citierala nekaj  teksta šteri, kak se to vučeno veli, problematiziera naše društveno stanje v kojem

“Sigdi si klopoču kak prekleti  melin,
a melja jim je črna i žuhka kak pelin”

i konstatiera:

“…Zabadav se posluša kaj mediji veliju.
Od mudrosti šuplje saki dien brenčiju,
a od tega brenca, pameti i špota
knedljin nam zestaje sred tienkega gota.
Pogotnut se ne da skup sfrfljanog šrota.”

Čitatelju se f tekstu nudi i male

“…žuhkega smieha kaj med zobmi škergeče
i rieči štera čez zobe regeče.
Zabadav nam gore vukovarske sveče!
S politikom smo nigdar nie imeli sreče.
Zabadav nam gore svetla velegradska,
mi smo još mrklina i megla horvatska.”

Same, nekoji naivci veliju da se zaprav ni ne zna kie su naši proizvađači megle.Ma, hote spat! Kaj se nej znale? A nam ne treba megla neg bieli dim. I velike je pitanje gda bu nam i z šteroga raufunga spasonosne suknul!?

Zvir:
http://varazdinske-vijesti.hr/kaj-je-nase-pitanje-i-nas-odgovor/
i(l) str. 21 sim:
http://varazdinske-vijesti.hr/pdf/3559.pdf

Dreletronic - Mrak, mrak, crni mrak (1994.), 04:04

Dreletronic - Mrak, mrak, crni mrak (1994.)
« Zadnja izmjena: Ožujak 23, 2013, 01:28:46 prijepodne Ljudevit Kaj »