Dobivaju li svećenici plaću (ili kakvu drugu naknadu ) za svoj rad?
Evo, bliži se kraj godine (a već tamo negdje oko Božića) naš svećenik počinje sve više naglašavati kako on živi samo od naših milodara i da ne prima nikakvu plaću.
E sad, mene konkretno zanima dali je to istina i dali je on stvarno takav "bogec" jer ipak, izričito traži godišnji dar za crkvu od 300kn, misu naplaćuje 100kn, blagoslov se mora platiti a i sve ostalo šta može naplaćuje.
Da stella, svećenici dobivaju svoju plaću , koju im daje ,recimo nadbiskup Bozanić. Tu smo temu već imali na ovom forumu.
@ amarkulin, sjeti se kaj sam napisal u svom postu , i revi mi dali sam imao pravo. Ne, ne trebaš mi potvrđivati, jer sve govori meni u prilog, iako zbog toga ne mašem repom.
Za sve to kaj te zanima postoji propisana tarifa koja se vjerujem poštuje ( barem je tako na mojoj župi), a ja sam ovdje već 40 godina. I da znaš da se sve te stvari naplačuju i za njih se dobiva određena usluga, isto kad ideš recimo bilo gdje i tražiš neku uslugu, svjesna da je moraš platiti.
Kad nem netko umre sve moramo platiti, a ne amo svećenika koji je prisutan kod ukopa, grob, vijence, svijeće, glazbu ili pjevaće, korištenje prostora na groblju, osobe koje tamo rade i tako redom.
Naravno krštenje ne moraš platiti, svetu Potvrdu također, svetu pričest također, jer jednostavno odustaneš od toga da ti djeca primaju bilo kakve sakramente, jer je to vjerojatno jako skupo. Ne trebaš dozvoliti da te netko tako jako odere, ni slučajno. Jer sve se to mora platiti samo jednom u životu.
Ako trebaš svetu Misu, naravno da je moraš platiti, jer to je pretpostavljam tvoja slobodna volja, nitko te tu ne sili. Isto je to kad ti treba recimo šećer, odeš u trgovinu i kupiš ga, ili recimo bundu, svejedno.
Godišnji dar za crkvu od 300,00 kuna je normalan dar od obitelji ( znam župnike koji ne uzimaju taj dar od onih obitelji koja su velikim potrebama ), koji se daje za sve potrebe koje se ukazuju tokom godine. Osobno mislim da od toga ipak nije moguće uzdržavati župu tokom cijele godine ( postoji za to mnogo razloga,koje ne mogu ovdje nabrajati jer bi mi oduzelo previše vremena),a dio od sv. Misa se proslijedi na Kaptol.
Naravno , istina je da svaki župnik u svojoj župi , najbolje poznaje pravo stanje i da je sve ovo kaj ja navodim samo informativnog karaktera.
E da , za blagoslo kuće se obićno daje koliko obitelj želi i može dati, ali ne moraš ni to, nemoj primiti svećenika na blagoslov, ako je i to preskupo.
Gle @ stella, nemam baš ništa osobno protiv tebe, ne zamjeri mi.Budi samo malo malom strpljiva, možda dan, dva
, a onda pogledaj kaj slijedi.
Nadam se da se ne varam. Sve ovo lijepo zamoliš svojeg župnika da ti natanane ispriča ( barem bi trebao ) , a ako ne želi pitaj drugog svećenika. Siguran sam da buš dobila prave odgovore.