Autor Tema: Martina Dalić u zemlji čudesa  (Posjeta: 13748 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Stjepan

• Administrator
  • Jezerača
  • Spol: Muški
Martina Dalić u zemlji čudesa
« : Prosinac 27, 2010, 01:17:32 poslijepodne »
http://mrak.org/2007/06/01/martina-dalic-u-zemlji-cudesa/

Taman sam krenuo pisati ovaj tekst pa mi je ptičica doturila link na hrvatsku verziju istoga/sličnoga teksta. Dakle, skrenuo bih vam pozorsnot na tekst europskog parlamentarca Rogera Helmera koji je pisao o svojoj posjeti hrvatskoj i pojedinim razgovorima koje je vodio.

Kratki citat: In four intensive days in Croatia in May, I met the Prime Minister of Croatia, parliamentarians, entrepreneurs, foreign investors, Ambassadors of EU member-states, the media, and even the European Movement and the European Commission.

They all agreed that Croatia suffers very severe problems of corruption, despite pressures for reform resulting from Croatia’s status as an EU accession state. And they agree that efforts to reform are stalled.
All, that is, except the government. I had an astonishing meeting with State Secretary Martina Dalic, responsible for administration of EU pre-accession funds, and for Croatia’s economic strategy, and I summarised what I had heard through the week. She was simply in denial.

Indeed she said “this is just your view, no one else agrees”, until I reminded her of the comprehensive range of people whose views I was reflecting.

Martina Dalić je državni tajnik zadužen za pristupne fondove europske unije, no ono što je daleko važnije – ona je osoba zadužena od strane HDZa za ekonomsku strategiju – ona je ukratko, blijedi i nedostojni pandan Ljubi Jurčiću ili čak Radimiru Čačiću. Kako je moguće očekivati od osobe ovog kalibra i ove pozicije da kreira program koji će ekonomski revitalizirati i unaprijediti ovu zemlju kada ona sama nije u stanju prepoznati probleme koji nas okružuju.

Dapače, ne samo da ne prepoznaje probleme, nego kada joj svi oko nje govore da problemi postoje ona vjerojatno upitno pogleda ZNA SE koga i čeka njegov mig i prešutno odobravanje kako bi i ona sama mogla prepoznati korupciju koja uništava ovu državu.

Jadni smo mi s ovakvim vlastodršcima.

p.s. Martinu Dalić možete pogledati u emisiji Otvoreno na google videu, gdje se suprotstavila Ljubi Jurčiću nakon što je SDP predstavio ciljeve gospodarske strategije – procjenite sami njezinu uvjerljivost i vladanje materijom

http://video.google.com/videoplay?docid=3183192728835790881&q=jur%C4%8Di%C4%87+otvoreno#

Offline Muha

• Jezerača
Odg: Martina Dalić u zemlji čudesa
« Odgovori #1 : Prosinac 27, 2010, 03:36:10 poslijepodne »
Stjepane, turaš informacije iz mračnog bloga budi nepristran, tj. objektivan...naime Martina Dalić u razdoblju od 1997. do 2000. već radila kao pomoćnica HDZ-ovog ministra financija Borislava Škegre, a dvije godine prije toga u istom je ministarstvu bila načelnik za makroekonomske prognoze. U PBZ-u je radila od travnja 2000. Potom radi kao predsjednica Uprave Partner banke. Za iistu Ljubo Jurčić kaže tvrdoglava je, ali razumna, neće po svaku cijenu raditi ono što politika kaže. http://danas.net.hr/hrvatska/page/2010/12/27/0424006.html

Offline ulysses

• Iskusni član
« Odgovori #2 : Prosinac 27, 2010, 03:39:05 poslijepodne »
Marko Rakar? Jel to onaj "građanski aktivist" koji se zaklinjao u svoju neovisnost i nestranačku pripadnost, a onda osvanuo u SDP-ovom izbornom stožeru? Poslije je tako neovisan bio i Josipovićevom stožeru. Trebao je završiti i u Uredu predsjednika, ali se malo umiješao u poslove udbaškoj ekipi (koja inače ne postoji) u Uredu, pa su ga diskreditirali po kratkom postupku, pričom o poreznim dugovima.

Navođenje Milanovićeva ili Linićeva mišljenja bilo bi vjerodostojnije. Oni bar ne kriju svoju stranačku pripadnost.

Offline Stjepan

• Administrator
  • Jezerača
« Odgovori #3 : Prosinac 27, 2010, 09:48:43 poslijepodne »
Stjepane, turaš informacije iz mračnog bloga budi nepristran, tj. objektivan...naime Martina Dalić u razdoblju od 1997. do 2000. već radila kao pomoćnica HDZ-ovog ministra financija Borislava Škegre, a dvije godine prije toga u istom je ministarstvu bila načelnik za makroekonomske prognoze. U PBZ-u je radila od travnja 2000. Potom radi kao predsjednica Uprave Partner banke. Za iistu Ljubo Jurčić kaže tvrdoglava je, ali razumna, neće po svaku cijenu raditi ono što politika kaže.

Mrakov tekst je jedan od rijetkih koji sam izguglao, a iz njega se vidi da je ona negirala ono što je već danas svima postalo jasno kad su političari krenuli put Remetnica.

Jadranka je rekla da se Šuker umorio, a Ljubo kaže imala je prilike da se odmori i vidi u čemu je Šuker možda griješio. Kao da su se dogovorili. I kaj se to ona odmarala 7 godina? Tko je Ljubu postavio na visoku poziciju u Podravci? Sigurno neće javno kritizirati politiku koja ga je tamo postavila.

Offline Stjepan

• Administrator
  • Jezerača
« Odgovori #4 : Prosinac 27, 2010, 09:54:46 poslijepodne »
Marko Rakar? Jel to onaj "građanski aktivist" koji se zaklinjao u svoju neovisnost i nestranačku pripadnost, a onda osvanuo u SDP-ovom izbornom stožeru?

Marko je komunikacijski savjetnik, to mu je posao. Osim toga on je dobio i nagradu World eDemocracy foruma kao jedan od 10 ljudi koji mijenjaju svijet politike na Internetu. Ali nitko nije prorok u vlastitom selu.

Offline Muha

• Jezerača
« Odgovori #5 : Prosinac 28, 2010, 08:12:31 prijepodne »
Citat:
Tko je Ljubu postavio na visoku poziciju u Podravci?

Postavljajući ovo pitanje zaboravio si spomenuti (na/nenamjerno) kaj je Zoki priskrbel Ljubi, je li Ljubo nakon toga ružno govorio o tim ljudima koji su mu priredili društveni sram??....ne stoji mi tvoja teza, nekaj fali...

amarkulin

• Gost
« Odgovori #6 : Prosinac 28, 2010, 12:13:57 poslijepodne »
Jadranka je rekla da se Šuker umorio

To je glupost. Šuker se jedino mogao umoriti od ganjanja nesposobnih ministara da skrešu troškove u svojim resorima. Dokaz da je Šuker bio dobar ministar financija je što državna blagajna nije bankrotirala, što su plaće državnim namještenicima (zdravstvo, školstvo, vojska, policija, javne službe,...) redovito isplaćivane. Ministar financija ne odgovara za cjelokupno vođenje države, a pogotovo ne odgovara za djelokrug ministra gospodarstva i predsjednice Vlade - koji nemaju hrabrosti donijeti radikalne mjere koje će pokrenuti gospodarstvo.

P.S. Nemojte ni probati lansirati priču kako se uvlačim Šukeru, jer da sam to htio - onda je pravo vrijeme bilo dok je bio ministar. Ja iznosim svoje mišljenje, s kojim se ne morate složiti - ali dajte malo bolji argument od ovog da se "umorio".

Offline Goričanka

• Veteran
  • Spol: Ženski
« Odgovori #7 : Prosinac 29, 2010, 10:30:44 prijepodne »
Dokaz da je Šuker bio dobar ministar financija je što državna blagajna nije bankrotirala, što su plaće državnim namještenicima (zdravstvo, školstvo, vojska, policija, javne službe,...) redovito isplaćivane.

Ja ne vjerujem da ti ovo pišeš  :o

Moja suseda isto pokriva sve troškove doma, niš im ne fali, svega imaju, samo kaj je svima nama susedima dužna toliko da svo njeno troje dece i njihovi potomci nebudu mogli te dugove vratiti.
Pa mi ti reci da je ona dobra domaćica i ekonom.

Šuker je jedino znal posuditi lovu i stvoriti privid da sve štima i odgoditi katastrofu, ali pritom povećati njene posljedice.
Da bar ni ni to znal, već bi propali i već bi počeo proces oporavka na zdravim nogama.
Ovak nam i deca budu vraćala rezultate njegove ekonomsko-ministarske sposobnosti.

Ne vjerujem da ti to ne kužiš, a veliš da se ne uvlačiš, pa mi stvarno nije jasno o čemu se kod tebe radi  :-\

Ništa ljudsko nije mi strano, ali mi je nekad previše ....

amarkulin

• Gost
« Odgovori #8 : Prosinac 29, 2010, 11:54:43 prijepodne »
Goričanka, daj se skoncentriraj. Jel znaš kaj je posao Ministarstva financija? Evo, kopirat ću par rečenica s http://www.mfin.hr/hr/o-nama

Ministarstvo financija odgovorno je za pripremu i provođenje vladine fiskalne politike. Njegovi su ciljevi pridonositi stabilnom rastu gospodarstva, povećanju prosperiteta, te kvalitete života i zaposlenosti za sve hrvatske građane.

Jedan od najvažnijih poslova Ministarstva je priprema državnog proračuna, te upravljanje proračunskim prihodima i rashodima, odnosno novcem poreznih obveznika.

Ostali najvažniji poslovi Ministarstva su:
    * makroekonomske analize i prognoze

...

Dakle, MFIN upravlja proračunom, a ne stvara ga. Ako zakažu svi ostali sustavi (prevelika porezna opterećenja, nepovoljna tečajna politika, uništeno gospodarstvo - a za to ne odgovara MFIN) što onda preostaje Ministru financija nego da rashode pokrije kreditima?

Iskonski problem je nastao puno ranije: kad su nagomilani rashodi (umirovljenje desetaka tisuća radno sposobnih ljudi, uspostava 600 općinskih, gradskih i županijskih središta za gutanje novaca, itd), a silni krediti koji su uzimani nisu bili usmjereni u prihodovne djelatnosti.

Opet ponavljam: Šuker kao ministar je tu sam mogao vrlo malo napraviti. A njegov glavni zadatak - uravnoteženje proračuna - je uspješno napravio. Nisam rekao da je to napravljeno bezbolno i dugoročno jeftino, ali drugi način nije ni postojao. A neki drugi trebaju donijeti nove strategije i PROVESTI ih.
« Zadnja izmjena: Prosinac 29, 2010, 11:57:38 prijepodne amarkulin »

Offline koko-vg

• Jezerača
  • Mr - Lu= 15 ? HA HA HA !
« Odgovori #9 : Prosinac 29, 2010, 11:58:19 prijepodne »
Goričanka ... ispravi me ako griješim , ti još uvijek misliš da je Šuker smijenjen zbog financijskog stranja u državi ?
... Nagađali su, sudili, prezirali, a ne poznaju me !!! lagali, izmišljali, neka su ... bili su, jesu i ostat će nebitni.

Offline Goričanka

• Veteran
  • Spol: Ženski
« Odgovori #10 : Prosinac 29, 2010, 02:56:35 poslijepodne »
amarkulin, pročitaj si ponovo dio koji si sam citirao sa stranice mfin, pa reci kakvu je to fiskalnu politiku pripremio i provodio, i kako je pridonosio stabilnom rastu gospodarstva.....
Tako zna i moja suseda iz prethodnog posta.
Svi tako znamo, a onda ako je to tako banalna funkcija ne vidim u čemu je problem da sad tu sjedne netko drugi. Bilo tko od građana ove zemlje tko živi od svoje plaćice, jer Hrvati su umjetnici i mađioničari u mjesečnom spajanju kraja s krajem i vođenju kućanstva.
Drugim riječima, nisam fascinirana njegovim ministrovanjem, i mislim da se to moralo i moglo bolje.
I možda bi i bilo bolje da nije to tako politička funkcija određena i uvjetovana stranačkom stegom.
Meni bi bilo draže da je istina to kaj ti veliš, i nije mi teško priznati zasluge nekome, posebno bi bila sretan da to bude netko od naših sugrtađana, ali za tak nekaj moram imati argumente i konkretne rezultate.
Meni nije argument to da su plaće bile isplaćene. To se valjda podrazumjeva da se ljude plati za njihov rad.
Ili ti misliš da je to uspjeh?

koko, ne mislim da je smijenjen zbog financijskog stanja, ali to je bio njegov resor, pa o tome i pričamo ovdje.
Ništa ljudsko nije mi strano, ali mi je nekad previše ....

Offline koko-vg

• Jezerača
« Odgovori #11 : Prosinac 29, 2010, 07:28:08 poslijepodne »
Šuker prisegnuo za saborskog zastupnika, a doma ide Štef Kundić ... njega mi je žal ... čovjek se sav potrgal od spike u saboru, na svaku točku je imal nekaj za dodati, objasniti i sad ga samo tak, iz čista mira miču ...
... Nagađali su, sudili, prezirali, a ne poznaju me !!! lagali, izmišljali, neka su ... bili su, jesu i ostat će nebitni.

amarkulin

• Gost
« Odgovori #12 : Prosinac 29, 2010, 09:37:45 poslijepodne »
Goričanka, ja ne velim da je bilo sjajno - velim da bu bez Šukera JOŠ GORE!

Offline dadi

• Iskusni član
« Odgovori #13 : Prosinac 29, 2010, 10:08:04 poslijepodne »
Šuker prisegnuo za saborskog zastupnika, a doma ide Štef Kundić ... njega mi je žal ... čovjek se sav potrgal od spike u saboru, na svaku točku je imal nekaj za dodati, objasniti i sad ga samo tak, iz čista mira miču ...
ovo nije točno, doma ide neka baba iz siska (roksandić il tak nekak!

Offline koko-vg

• Jezerača
« Odgovori #14 : Prosinac 29, 2010, 11:17:32 poslijepodne »
dadi ... a da se okladimo ?   vidjet ćeš da nisi u pravu ...