Mogel si za te novce kupiti veliki i trajni umjetni bor - za poimanje njegova smisla i vrijednosti (jer je isti samo SIMBOL) ne treba biti "pravi" bor, bitno je ono što se želi reći imanjem i postavljanjem bora. Da mora biti pravi bor, za njegovo značenje je jednako bitno kao da velim da "ako moj križ doma nije od drveta sa Isusovog križa, onda niš ne valja"...

Nije bitna moja statistika - no ja sam je čuo od ljudi koji se u to kuže debelo bolje i od mene i od tebe, dapače od magistra agronomije i od ljudi koji se time profesionalno bave... ne ulazeći u detalje, poanta je da se to drvo presađuje u vrijeme godine kada mu je to najmanje poželjno, jer se drva presađuju negdje sredinom pa do kraja jeseni, iliti negdje u listopadu, ovisno o konkretnom životnom i godišnjem ciklusu pojedinog drveta.
A u siječnju, kada temeljne funkcije drveta hiberniraju i ne podnose apsolutno nikakve promjene, jer ovise o jako malim i osjetljivim stvarima, niti jedno drvo se ne dira i ne presađuje...
floskula da se ti borovi mogu "bez problema" presađivati su lansirani od trgovaca borovima koji su htjeli biti "jebeni i pošteni", pa im je palo na pamet uvjeravati ljude da ipak kupe živi bor od njih i pritom ostanu vjerni svojem "ekološkom" angažmanu... to što to nema veze sa istinom (koju agronomi ipak znaju maaaalo bolje od trgovaca i švercera borovima), nije bitno...
Nemam link da bi ti bio sretan i zadovoljan; no imam savjet da odeš do nekog agronomskog profesionalca (u Buševcu mi je i susjed agronom, ima firmu Agroluka, i bavi se uzgojem i razvojem biljaka pogodnih za uzgoj poštujući specifične mikrolokacije Turopolja, na razini svakog sela posebno, jer su razlike velike...), i raspitaš se samo kada se presađuju koje vrste drveća, ovdje ti je izbor vrsti mali pa ne bi trebalo biti problema...