Mislim da si pomiješao neke stvari... kao prvo, to je obilaznica OKO Velike Gorice, što znači da onome koji ide na Domovinski most ta prometnica ništa u životu ne znači. Iliti - ta obilaznica je jedna kratka cesta vrlo lokalnog karaktera, i ona ne predstavlja rješenje prometnih problem po cijelom Turopolju, već samo za one koji iz pravca Siska trebaju ići u pravcu Zagreba (i obrnuto); a ne trebaju ulaziti niti prolaziti KROZ grad Veliku Goricu. Ne kužim kako si mislio sa nekakvom prometnicom od cca 4400 metara riješiti prometna sranja širom Turopolja??
Kao drugo, osobno JOŠ NIKADA nisam bio u situaciji - a prošao sam obilaznicom, koju redovito koristim, u oba smjera najmanje sto puta do sada - da bih čekao uključenje na nju iz smjera Siska pola sata (samo par puta sam čekao u trajanju samo jednog semaforskog "tajma"), stoga mi je i to samo napuhavanje nepostojećeg, ili vrlo minornog problema...
Prolazak kroz grad je dužine ravno 3 kilometra, prolazak preko obilaznice je 4,4 kilometra. No unatoč većoj dužini, najčešće mi za prolazak iste treba samo nekoliko minuta - bez problema se drži prosječna brzina od 70 km/h, uključivo i semafore i skretanja, što je pak manje od 4 minute potrebne za prelazak cijele dužine iste. Kroz grad ne možeš proći unutar 4 minute baš da se sam voziš - ima previše semafora, a i da ih nema, ograničenja brzine i mnogo pješačkih prijelaza opet će tu kraću dionicu učiniti - "dužom".
Kada zbrojim i kvalitetu cesta, prosječnu brzinu, sigurnost i nepostojanje gužvi - ta dionica, iako duža, zasigurno je i ekološki prihvatljivija. Stoga sam uvjeren da prioblemi oko te dionice uglavnom postoje samo u nečijoj glavi, u nečijem kapricu i uvjerenju da to ne smije biti dobro i bok - jer praktičnih problema onome tko shvaća bit i namjenu te prometnice - maltene uopće i nema.
Sama obilaznica ima par problematičnih "detalja", koje sam do sada uspio "poloviti", no mislim da oni nisu nerješivi...