Studija utjecaja Sunca na prilike u Hrvatskoj
Kakvu god studiju napišeš, neki će je činovnik kupiti za pola milijuna kuna, nagovarao me znanac prošle godine.
Napiši studiju”, nagovarao me znanac prošle godine, “to su danas pare. Državna administracija, županijske vlasti, gradske i općinske uprave, svi traže i suhim zlatom plaćaju stručne studije: ekonomske, političke, pravne, prometne, energetske, demografske, marketinške, urbanističke, ekološke i meteorološke, obavještajne i kontraobavještajne, studije razvoja i studije utjecaja... Nije važno o čemu je. Kakvu god studiju napišeš, neki će je činovnik kupiti.”
‘Zemlja se okreće oko Sunca. Dok mi u domovini spavamo, ono grije našu dijasporu u Australiji.’
- Šta ti se čini - upitao sam plašljivo znanca.
- Stari, to je senzacionalno!
- “Ali, ja nisam stručnjak.”
- “To nije važno.”
- “Dobro, a koje pare su u pitanju? Pet, deset tisuća kuna?”
- “Jesi normalan?!”
- “Tri tisuće?” rekao sam opreznije, a čovjek mi se unio u lice i objasnio.
- “Ministar gospodarstva platio je stručnu studiju pola milijuna kuna.”
- “Za jednu stručnu studiju pola milijuna?!”
- “Tako je.”
- “O čemu je?”
- “Šta, studija? To nitko ne zna.”
Razmišljao sam o ovoj stvari nekoliko dana i bivao sve nemirniji, dok jedno popodne napokon nisam sjeo za pisaći stol, zapalio cigaretu, otpio kave, kroz prozor zažmirio na plavo nebo i verzalom otipkao prvu stvar koja mi je pala na pamet:
STUDIJA UTJECAJA SUNCA NA PRILIKE U REPUBLICI HRVATSKOJ.
Zaustavio sam se grizući usnu, a ovih osam riječi su mi iz trenutka u trenutak sve bolje zvučale. Nekakav se čudan ushit penjao u meni. Dalje je bilo lako.
- “Sunce je zvijezda u središtu našeg planetarnog sustava. Premda je udaljeno po prilici 150 milijuna kilometara, nipošto ga ne smijemo ignorirati. Ono je uvijek tu, ako i nije vedro vrijeme. Čak i za zimskih dana, kada se čini samo kao hladna mliječna mrlja između oblaka, Sunce je na mnogo načina važno za Republiku Hrvatsku. Bez Sunca, recimo to odmah na početku jasno i nedvosmisleno, građani Lijepe naše bili bi u studenom mraku, možda i užasnijem od gotovo pola stoljeća mraka jugokomunističke diktature. I zato, tko god danas uvredljivo i potcjenjivački govori o Suncu, izravno radi na štetu hrvatskog naroda i hrvatske domovine. Tko ne voli Sunce, nikad zapravo nije do kraja prihvatio hrvatsku državnu samostalnost.”
Odlučno sam udario točku, izmakao se malo od ekrana i zadovoljno zaključio: Uh! Ovo mi je jako. Ipak, ne bi bilo zgoreg još nečim naglasiti osobitu bliskost Hrvata i Sunca.
- “Zemlja se okreće oko Sunca”, dodao sam, “pa je stoga uvijek jedan njezin dio obasjan ovim besplatnim izvorom svjetla i topline. Dok mi domovini još spavamo, ono grije našu dijasporu u Australiji, a kada se mi ovdje već lagano spremamo na počinak, u prvim zrakama Sunca uživa naša iseljenička zajednica u obje Amerike. Nikada i nigdje nijednog Hrvata Sunce nije napustilo, što se ne bi moglo reći za neke političare, da im sada ne spominjem imena.”
Fino! Fino! rekao sam u sebi zamišljeno češkajući bradu i gotovo bez zastajkivanja nastavio.
- “Jedva je moguće nabrojati sve koristi koje hrvatski čovjek ima od Sunca. Demografski, na primjer, ono je neprocjenjivo. Mladi gledaju zalazak Sunca pa se uhvate za ruke, zaljube i odluče imati djecu. Energetska blagodat od njega možda je i veća. Sunce omogućava veliku uštedu struje, jer da nije njega, hrvatski bi narod i po danu morao paliti žarulje, a troškove grijanja da i ne spominjemo. Sunce je, osim toga, i nezaobilazna sigurnosna činjenica. Provale, tučnjave, razbojstva i slične kriminalne opačine većinom se događaju po mraku, 'pod okriljem noći', kako bi rekli pjesnici iz crnih kronika. Razumno je pretpostaviti da bi bez Sunca mnogostruko porasla stopa zločina u Lijepoj našoj.”
Na ovome mjestu više nisam odolio. Nazvao sam onoga znanca i uzbuđenim mu glasom pročitao što sam napisao. Tišina koja me dočekala s druge strane telefonske veze ponešto me onespokojila.
- “Šta ti se čini?” upitao sam plašljivo.
- “Stari, to je sen-za-ci-o-nal-no!”
- “Misliš?”
- “U životu nisam čuo bolju stručnu studiju.”
- “Još nije gotova.”
- “Samo piši. I daj, molim te, čim završiš, pusti mi na mejl.”
- “Važi.”
- “Privredni potencijal Sunca je mnogostruk. Za početak, ono je ključno u turizmu, našoj najvažnijoj gospodarskoj grani. Pogledate li samo Talijana na ležaljci pod suncobranom, kojemu hrvatski konobar upravo donio osvježavajući napitak i uzeo narudžbu za biftek s pečenim povrćem za večeru nekoliko sati kasnije, shvatit ćete kako je Sunce važno. Ležaljka, suncobran, osvježavajuće piće, biftek, pečeno povrće, apartman, boravišna taksa, gumene šlape koje je gost kupio na štandovu uz plažu... ništa od čitavog hrvatskog turizma ne bi bilo da se ugasi zvijezda u središtu našeg planetarnog sustava.
Zatim, poljoprivreda. Masline, grožđe, breskve, rajčice, paprike, uljana repica, bijeli ljiljani i žuti sunovrati, sve što raste u Republici Hrvatskoj imamo zahvaliti Suncu i fotosintezi. Nažalost, ta činjenica ima i neugodnu posljedicu u ogromnim količinama pšenice koja nam ne treba, a zbog koje nezadovoljni seljaci traktorima blokiraju ceste i u gumenim čizmama neodgojeno gaze travnjak ispred Ministarstva poljoprivrede. Hrvatskim proizvođačima pšenice na neki bi način svakako morali ograničiti pristup Suncu.”
Napisao sam još nekoliko kraćih pasusa i poslao ih znancu, nestrpljivo čekajući njegovo mišljenje. No, on mi zbog nečega čitava dva tjedna nije ništa odgovorio. Naposljetku sam nazvao ja njega. Telefon je dugo zvonio, sve dok me automatska sekretarica nije ljubazno uputila da ostavim poruku. Ostavio sam poruku. Pa još jednu. I još jednu.
Sluteći da tu nešto nije u redu, lukavo sam ga nazvao s drugog broja, a on se napokon javio i objasnio da je službeno u Norveškoj. Nećemo dugo, roaming je stravično skup. Nazvat će me čim se vrati u domovinu. Pa tako, za tri mjeseca po prilici. Dok smo razgovarali, sjećam se, kao da se negdje otraga čula grupa Magazin: “Dvije su noći malo, dva su dana kratka, ta dva zrna grožđa zadnja su nam slatka”. Znam da mi se tada činilo vrlo neobičnim da i u Norveškoj slušaju Magazin, ali nisam dulje razbijao glavu time.
Prošlo je i pola godine od toga, a od njega ni traga ni glasa. Pokušao sam ponovno prije nekoliko dana, ali mobitel mu je bio isključen pa sam nazvao kućni. Javila se njegova žena, vrlo uzrujana, glasom koji su prekidali jecaji:
- “Nisi čuo, njega su jučer uhapsili.”
- “Uhapsili? Zašto?”
- “Maloprije sam razgovarala s odvjetnikom. Jednu stručnu studiju je za četiri i po milijuna eura prodao Ministarstvu unutrašnjih poslova, Uredu pučkog pravobranitelja, Hrvatskoj turističkoj zajednici, Agenciji za upravljanje državnom imovinom, Županiji Brodsko-Posavskoj, Gradu Rovinju i Općini Vinjani Gornji.”
- “Stručnu studiju? Kakvu stručnu studiju?”
- “A ne znam ti, nešto o Suncu.”
- “O suncu?!” povikao sam zaprepašteno. “Pa to je moje!”
- “Tvoje?” ponovila je žena glasom punim nade. “Bi li to rekao na sudu?”
Shvaćajući da sam se zaletio, brzo sam prekinuo vezu. Srce mi je neobuzdano lupalo. Odlučio sam se pritajiti neko vrijeme.