Ne razumijem zbog čega je tebi važan stav crkve u ovakvom slučaju?
Ako si praktičan vjernik, uvjeren sam da možeš pronaći pravi odgovor na pitanje kako imati djecu, ako postoje problemi za normalnu oplodnju. Mislim da to bračni drugovi rješavaju svakodnevno bez pompe i napisa u novinama.
Da se to meni eventualno dogodilo ,znao bih kako si pomoći bez da o tome odlučuje novinar ili crkva. To je ionako ,smatram odluka mene i moje supruge, nikako doktora.
Zašto?
Doktori se vrlo rado igraju Boga , u ovakvim prilikama i nerijetko se dogodi da žene rode više od jednog djeteta. Ne vjerujem da tu gospon doktor nije imal svoje prstiće. Ne vjerujem da se nije htio proslaviti na tuđoj nevolji i jadu. Teško je odoljeti pokušaju da postane slavan, kako je neka jadnica (neka mi oprosti ženski dio populacije ) rodila trojke, četvorke ili više blizanaca u takovim slučajevima potpomognute trudnoće.
E vidiš , ja sam protiv takovih postupaka koji doktori rado izvode , tu se oni igraju Bogova .
I uvjeren sam da je i sama crkva baš zbog takovih slučajeva protiv takove vrste trudnoće.
Ali ti istovremeno imaš izbor, možeš pristupiti takovom načinu pomoći uz uvjet da se gospon doktor ne igra . I tako rođeno dijete svi bez problema kasnije i krste i obavljaju sve potrebne sakramente u toj istoj crkvi.
Da sam to učinio kao vjernik, sasvim sigurno to ne bi smatrao grijehom , i ne bi me smetao stav crkve. Dapače mislim da se to mene ne bi ticalo. Da se razumijemo , govorim da se sve odvija u nekakvim normalnim granicama etike , a ne izigravanje nadnaravnih bića .
Ne znam dali sam ti uspio razjasniti svoj pogled na tu temu.
A o pisanju novinara ne želim ništa komentirati.
Na kraju , mislim da je tu crkva ipak autoritet koji se kroz dvije tisuće godina ovako ili onako dokazao i čije se mišljenje ipak poštuje i traži.
Ne razumijem zašto se svi rado pozivaju na stav crkve , a da im to ništa ne znači i ne drže do crkvenih sakramenata i do svetinja koje su nedjeljive od same crkve. Tu se ne može uzimati kad ti paše ili ne paše. Ili jesi ili nisi. Zašto potreba za sjedenjem uvijek na dvije stolice , kad je crkva u pitanju. Ako ti ne treba, zašto se obazirati na nju? Kakovu snagu može predstavljati njezin stav nekome tko ne drži do svetinja i sakramenata?