Autor Tema: Pad temperature kao udar na džep i moral Velikogoričana  (Posjeta: 14705 )

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Stjepan

• Administrator
  • Jezerača
  • Spol: Muški
Pad temperature kao udar na džep i moral Velikogoričana
« : Rujan 03, 2010, 10:18:38 poslijepodne »
http://www.vecernji.hr/zagreb/pad-temperature-kao-udar-dzep-moral-velikogoricana-clanak-186042

S padom temperatura kod mnogih Goričana, posebno onih tanjeg novčanika, dolazi i do pada morala pri pomisli na grijanje koje je u Velikoj Gorici iznimno skupo.

Koje je korake gradonačelnik Dražen Barišić poduzeo da Velikogoričanima ublaži taj problem, a što je obećavao?

Plin kao spas

– Gradonačelnik je naglasio kako će se pokušati riješiti problem grijanja uvođenjem ekološki prihvatljivijeg i u konačnici štedljivijeg energenta. U tom smislu vođeni su razgovori s HEP toplinarstvom, koji su rezultirali izvođenjem radova na kotlovnici u Vidrićevoj ulici, koja bi do zime trebala kao energent koristiti plin – odgovorila nam je glasnogovornica Elizabeta Stipetić.

Nakon što je HEP toplinarstvo zatražilo izdavanje lokacijske dozvole, ona je izdana i u tijeku je postupak potvrde glavnog projekta, a nakon toga HEP toplinarstvo može početi s radovima.

“Previše kotlovnica”

Trenutačno se radi i na pronalaženju modela i rješenja za sanaciju goričkog vodotornja, unutar kojeg se također nalazi kotlovnica koja velik dio stanova opskrbljuje toplinskom energijom. Novim sustavom, koji je u razradi, ta bi se kotlovnica trebala uključivati tek nakon što se temperature spuste na minus pet stupnjeva, i to u slučaju da kotlovnica u Vidrićevoj nema dovoljno kapaciteta – kaže Elizabeta Stipetić.

Zima će pokazati hoće li ovi pomaci uopće utjecati na visoke cijene grijanja u Gorici.

Svi Velikogoričani s kojima smo pričali slažu se u jednom: cijene grijanja treba sniziti i na gradu je da to napravi!

– Trebalo bi umjesto nekoliko manjih kotlovnica sagraditi jednu veliku. Ovako se rasipa previše energije i zbog toga su cijene previsoke – smatra umirovljenik Vjekoslav Hojka.

Offline Vegi

• Iskusni član
Odg: Pad temperature kao udar na džep i moral Velikogoričana
« Odgovori #1 : Rujan 03, 2010, 10:41:06 poslijepodne »
Mene se direktno ne tiće, al kad se setim svih onih ljutihbijesova iliti denes nekakovih rožica i njenih-ovih postova na ovu temu, sastanaka zgradara, prosvjeda na trgu i tak , a vladali su im njihov Picula i njegovi puleni, onda sad vidim da sem bil u pravu kad sam rekel da se treba šparati i ne grijati livadu z otprtim oberlifti i prije svega na budućim izborima ( sad već bivšim) birati vlast koja nekaj more i napraviti.

I tak ...eto vlast nam je tu i nema se kaj reći..ljudi dogovaraju i ugovaraju, a se za dobrobit svih građana , a pogotovu onih v centru, samo nažalost med tim građani je i onakvih pljuvatora kak je bila i još navek po njimi je i ona besna roža, makar se tu i o njenom interesu dela.
Pluvati da, al pofaliti dok je nekaj dobro, makar ti išlo v korist - to ne ...

Offline Stjepan

• Administrator
  • Jezerača
« Odgovori #2 : Rujan 03, 2010, 11:23:47 poslijepodne »
Budemo vidjeli što će se dogoditi.

http://www.vecernji.hr/vijesti/poskupljuje-grijanje-milijun-hrvata-a-cijene-odreduju-gradovi-clanak-186832
Poskupljuje grijanje za milijun Hrvata, a cijene određuju gradovi

Bilaj

• Gost
« Odgovori #3 : Rujan 04, 2010, 09:07:40 prijepodne »
S padom temperatura kod mnogih Goričana, posebno onih tanjeg novčanika, dolazi i do pada morala pri pomisli na grijanje koje je u Velikoj Gorici iznimno skupo.

Ja se ne bi s ovim složio. Ako netko misli da je skupo u zgradama grijanje, onda treba sam jednu zimu preživjeti u kučici koji sam mora grijati i više neće nafrljiti grijanje na maksimum i otvoriti prozor.

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
« Odgovori #4 : Rujan 04, 2010, 09:31:29 prijepodne »
U zgradama je definitivno preskupo grijanje - živjeh u njima skoro 40 godina, a sada već 4 živim na loženju peći drvima. Neusporedivo bolje, kvalitetnije, jače, zdravije i jeftinije grijanje, a za deset minuta posla dnevno. No i to centralno grijanje je još jedan porez na gotovane i sve one koji "moraju" biti građani. Pa onda neka i plaćaju - i kada treba i kada ne treba.

Bilaj, to o čemu govoriš i nije točno - jer samo o tebi ništa ne ovisi, račun je zajednički za potrošenu i isporučenu toplinsku energiju, tako da ti sam možeš šparati koliko hoćeš - uvijek ćeš biti žrtva glupih mentalitetskih anomalija naših ljudi "koji sve znaju". Tradicionalno. I koji logiku "kao ćemo" i "od nečega se mora umrijeti" prodaju apsolutno u svemu, jer nema svijesti o zajedničkoj koristi i dobru, nego samo o osobnom. A to ne prolazi kod zajedničkih stvari.

Isti ti je izračun i za vodu i sve zajedničke potrošnje.
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Bilaj

• Gost
« Odgovori #5 : Rujan 04, 2010, 09:57:48 prijepodne »
U zgradama je definitivno preskupo grijanje.

Cijena po kilowatu potrošene energije je grijanje u zgradama daleko jeftinije nego individualno grijanje. Prošle godine sam to pokazao na izračunu- trebalo bi potražiti stare postove.

Ovi koji žive u zgradama cijelo vrijeme prosvjeduju da im je skupo a da mi je samo znat koliko ih je ugradilo kalorimetre zgrade- vjerojatno ni jedan.

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
« Odgovori #6 : Rujan 04, 2010, 10:46:03 prijepodne »
Dugi niz godina ugradnja bilo kakvih individualnih instrumentarija nije ni bilo dozvoljeno - jer tko bi onda pokrivao gubitke vodovoda, toplinarstva i inih??

Glede cijene, ne znam za taj Tvoj izračun - no meni je za dvije moćne peći i cijelu godinu dosta manje od 2000 kuna. I to za cca 100 kvadrata površine. A nekako sumnjam da će te grijanje sto kvadrata stana koštati niti 180 kuna mjesečno na godišnjoj razini...
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Bilaj

• Gost
« Odgovori #7 : Rujan 04, 2010, 03:13:36 poslijepodne »
Dugi niz godina ugradnja bilo kakvih individualnih instrumentarija nije ni bilo dozvoljeno - jer tko bi onda pokrivao gubitke vodovoda, toplinarstva i inih??

Sada se to može no jedini problem je to što svi u zgradi moraju to instalirati.

Citat:
Glede cijene, ne znam za taj Tvoj izračun - no meni je za dvije moćne peći i cijelu godinu dosta manje od 2000 kuna. I to za cca 100 kvadrata površine. A nekako sumnjam da će te grijanje sto kvadrata stana koštati niti 180 kuna mjesečno na godišnjoj razini...

Treba naći stare postove. Možda je i to na starom forumu. Uglavnom usporedba plina cisterne, gradskog plina, nafte i toplane po kilovatu topline.
Zadrvo nisam računao jer je drvo ipak dručagije od ostalih. 

Offline Stjepan

• Administrator
  • Jezerača
Barišić: Plinofikacija kotlovnica smanjit će cijene grijanja
« Odgovori #8 : Rujan 17, 2010, 08:55:33 poslijepodne »
http://www.vecernji.hr/zagreb/barisic-plinofikacija-kotlovnica-smanjit-ce-cijene-grijanja-clanak-192529

Gradnja plinovoda u Vidrićevoj te toplovoda na Trgu maršala Tita preduvjeti su kojima će se sniziti cijene grijanja, poručio je gradonačelnik Dražen Barišić na nedavno održanom Vijeću odgovarajući tako na upit vijećnice Vesne Gjurković (HSLS).

– Kotlovnica na Trgu maršala Tita palit će se samo ako temperatura dosegne minus pet Celzijevih stupnjeva, čime će se spriječiti onečišćenje – rekao je.

Iako je vijećnica inzistirala na konkretnom odgovoru o cijeni grijanja za Velikogoričane, ipak je ostala kratkih rukava.

– U Vladi je predložen nacrt zakona po kojem bi se ingerencija nad određivanjem cijena spustila na lokalnu razinu, odnosno na gradska vijeća – odgovorio je gradonačelnik Barišić. Još je jednom za govornicom obećao pomoći i omogućiti jeftinije i kvalitetnije grijanje u Velikoj Gorici.

– Kontaktirali smo Plinaru Zagreb i sad su počeli radovi na plinofikaciji kotlovnica – rekao je.

Offline Ego

• Skoro pa pravi član
« Odgovori #9 : Rujan 19, 2010, 03:36:22 poslijepodne »
Pitam se kada će početi plinofikacija naselja izvan užeg centra grada, tako da ovdje ne plaćamo skoro 6 kuna po kilogramu plina...

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
« Odgovori #10 : Rujan 19, 2010, 09:36:59 poslijepodne »
Možda bi ipak bilo važnije riješiti preko 10 godina stare dugove okolnim naseljima, u prvom redu predizbornog pitanja kanalizacije u Donjem Turopolju...

Offline Ego

• Skoro pa pravi član
« Odgovori #11 : Rujan 20, 2010, 02:18:14 poslijepodne »
Da bi riječ rekao...  :o