Autor Tema: Sto oni misle o Gotovininoj krivnji?  (Posjeta: 20882 )

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Newbie

• Jezerača
  • Spol: Muški
  • Stručnjak za potpuno nevažne stvari
Sto oni misle o Gotovininoj krivnji?
« : Rujan 02, 2010, 01:18:51 prijepodne »
http://www.jutarnji.hr/vojnici-ce-sad-platiti-krivnju-politicara-/882771/

Ova mi je izjava interesantna:

Vesna Pusić, HNS:
Zločini su se dogodili

- Nepobitno je utvrđeno da su se zločini dogodili i onaj tko je za njih kriv treba odgovarati. Dakle, onaj kome se dokaže ta krivnja, za nju treba odgovarati, a tko nije, ne. Imam svoj stav o tome je li Gotovina taj koji je odgovoran ili ne, međutim mislim da ne bi bilo dobro da ga iznosim prije nego što Sud donese presudu.

Bude ona pricekla kraj pa ce pametovati onda :) ;D

Offline dadi

• Iskusni član
Odg: Sto oni misle o Gotovininoj krivnji?
« Odgovori #1 : Rujan 02, 2010, 08:16:15 prijepodne »
Što se Pusićke tiče ona je već odavno dokazala da je sve što je Hrvatsko njoj strano! Ona bi kao prava jugonostalgičarka najrađe proglasila Domovinski rat - zločinačkim, te bi valjda u toj konstalaciji vladala ona i njoj slični! No hvala Bogu njihovo je vrijeme prošlo!

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
« Odgovori #2 : Rujan 02, 2010, 10:50:36 prijepodne »
Apsolutno se slažem sa obojicom.
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Offline Mile car

• Veteran
  • NEBITAN SI
« Odgovori #3 : Rujan 02, 2010, 09:44:08 poslijepodne »
Linijska odgovornost je nešto što se može opisati kao totalni kretenizam ili vrlo nesuvislo razmišljanje o načinima odgovornosti poput te zapovjedne odgovornosti.
Zločini kad se dogode žrtva ima ime i prezime i prilikom optužbe jasno se daje do znanja tko je žrtva, ali počinitelj nikako ne može biti optužen po zapovjednoj odgovornosti. Ako žrtva ima ime i prezime onda ima i počinitelj, to nikako ne smije biti zapovjedni kadar nivoa generala ili brigadnih odnosno satnijskih zapovjednika.
Ako je netko počinio zločin mora biti procesuiran, i to imenom i prezimenom a ne kompletan vojni vrh države poslati u Haag, i izigravati europejca i slične spodobe koje bi prodale.
O odgovornosti generala se nije smjelo dozvolit da se raspravlja pred Hagom.
Isporučit ijednog svog vojnika je priznanje krivnje, po meni ja bi se vodio američkim modelom, nema isporuke nikome nikoga i to je to, ako treba sudit nek sude Hrvatski sudovi.
I onaj koji je isporučio najviše HR generala i visokih zapovjednika sad je negdje u SAD-u gospodin Sanader
« Zadnja izmjena: Rujan 02, 2010, 09:46:14 poslijepodne Mile car »
NEBITAN SI, FEJK I SMARAŠ...

Bilaj

• Gost
« Odgovori #4 : Rujan 02, 2010, 10:35:29 poslijepodne »
Meni je najgora stvar famozno topničko bombardiranje.
Naime oni su krivi da su premalo bombardirali. Jer da su razrušili grad poput vukovara onda ne bi bili krivi. Ali zato što nisu uništili grad to je dokaz krivnje po riječima tužitelja.
Napomenimo da isto tužiteljstvo nije ni podiglo optužnicu protiv nikoga zbog topničkog rušenja Vukovara.

amarkulin

• Gost
« Odgovori #5 : Rujan 02, 2010, 10:52:15 poslijepodne »
Je, pravo je obično na strani jačega. A pravda... ako dođe na red...

Offline Mile car

• Veteran
  • NEBITAN SI
« Odgovori #6 : Rujan 02, 2010, 11:45:38 poslijepodne »
Evo pitanje za sve ako netko može da odgovori - Što je to prekomjerno granatiranje?
Kao prvo, Knin je bio legitimni vojni cilj, jer se tada u njemu nalazila vojska koja nije prihvaćala ustavnopravni poredah RH, znači odmetnici.
U vojničkom žargonu rečeno, napravljene su sve predradnje za zauzimanje grada Knina od neprijatelja.
Artiljeriska priprema je samo jedna u nizu radnji koje prethode pješadijskom napadu na određeni cilj.
Ako je taj cilj označen kao neprijateljsko uporište onda je stvar jasna. Usklađenom paljbom po neprijateljskim ciljevima se jedino može neprijatelja vojno neutralizirati i onesposobiti, što je i učinjeno.
E sad ako se u Kninu spominje termin "prekomjerno granatiranje" možemo postavit jednostavno pitanje - A što je onda bilo u Vukovaru, Dubrovniku, Pakracu, Osijeku, Županji  i mnogim hrvatskim gradovima?
Zašto je Županja imala oko 1400 dana neprekidno opću opasnost? itd, itd...
Tek kad je neprijatelj vojnički poražen, onda je shvatio da ima dostojnog protivnika i smirio se
NEBITAN SI, FEJK I SMARAŠ...

Offline BobRock

• Administrator
  • Jezerača
« Odgovori #7 : Rujan 03, 2010, 08:12:35 prijepodne »
E sad ako se u Kninu spominje termin "prekomjerno granatiranje" možemo postavit jednostavno pitanje - A što je onda bilo u Vukovaru, Dubrovniku, Pakracu, Osijeku, Županji  i mnogim hrvatskim gradovima?

Ljudi, odučite se takvog argumentiranja jer to ništa ne dokazuje. Ako su srbi prekomjerno granatirali hrvatske ciljeve (kaj got da im značilo "prekomjerno granatiranje"), onda ne znači da smo mi u redu ako smo to isto radili. Ovdje se ne vodi diskusija o njihovoj krivici i oni nisu mjerilo za ništa dobrog, samo za loše.

Ne znam konkretno kaj se Gotovinu osuđuje pod tim "prekomjernim granatiranjem", ali si mogu zamisliti da ako su se neke jedinice izživljavale granatirajuči ne-vojne ciljeve, a njihov zapovjednik (na kojoj got zapovjednoj razini) je to znao, a nije ništa poduzeo da se to spriječi, onda bi po mojem i on trebao biti kriv. Ponavljam - ako je znao i nije ništa poduzimao. Prvo bi mu se trebalo dokazati da je znao.

Offline dadi

• Iskusni član
« Odgovori #8 : Rujan 03, 2010, 08:26:56 prijepodne »
Niti jedan Hrvat i domoljub, kao što je Gotovina, zasigurno ne bi išao u uništenje Hrvatskog grada Knina. S obzirom da je činjenica da je Knin na teritoriju RH, te da su u njemu bile četničke vojne postrojbe, čak i da su ga granatirali kako bi se rješili vojske i paravojnih jedinica koje nisu priznavale pravni poredak RH bilo bi opravdano. Ovdje se zaboravlja jedna činjenica! Hrvatska je bila napadnuta i vodila je obrambeni i oslobodilački rat! A način na koji tužiteljstvo optužuje naše generale je zapravo osuda cijelog tadašnjeg državnog i vojnog vrha!
Mile slažem se s tobom.

Citat:
Isporučit ijednog svog vojnika je priznanje krivnje, po meni ja bi se vodio američkim modelom, nema isporuke nikome nikoga i to je to, ako treba sudit nek sude Hrvatski sudovi.

Bilaj

• Gost
« Odgovori #9 : Rujan 03, 2010, 10:50:03 prijepodne »
Ako su srbi prekomjerno granatirali hrvatske ciljeve (kaj got da im značilo "prekomjerno granatiranje"), onda ne znači da smo mi u redu ako smo to isto radili.

Ako sli slušao riječi tužitelja. To što gradovi nisu razrušeni je upravo dokaz njihove krivnje.
Da su srušili grad kao što je Vukovar srušen, onda ne bi bilo krivnje. Ali pošto nije srušen grad to je po riječima tužitelja dokaz "udruženog zločinačkog podthvata"

Offline BobRock

• Administrator
  • Jezerača
« Odgovori #10 : Rujan 03, 2010, 11:02:02 prijepodne »
Ako su srbi prekomjerno granatirali hrvatske ciljeve (kaj got da im značilo "prekomjerno granatiranje"), onda ne znači da smo mi u redu ako smo to isto radili.

Ako sli slušao riječi tužitelja. To što gradovi nisu razrušeni je upravo dokaz njihove krivnje.
Da su srušili grad kao što je Vukovar srušen, onda ne bi bilo krivnje. Ali pošto nije srušen grad to je po riječima tužitelja dokaz "udruženog zločinačkog podthvata"

Nisam slušao riječi tužitelja. Tu logiku koju navodiš nemrem pratiti. Kaj ti možeš? Očito nam fali više informacija jer ne bih rekao da su ti tužitelji baš tolko glupi. Ili si ti to malo loše prenio, preveo, objasnio.

Bilaj

• Gost
« Odgovori #11 : Rujan 03, 2010, 11:11:45 prijepodne »
Nisam slušao riječi tužitelja. Tu logiku koju navodiš nemrem pratiti. Kaj ti možeš? Očito nam fali više informacija jer ne bih rekao da su ti tužitelji baš tolko glupi. Ili si ti to malo loše prenio, preveo, objasnio.

Ideja tužitelja je da je to zločinački pothvat za protjerivanje srba s tog područja.
Stoga toplička vatra je bila u cilju ne napada na vojne ciljeve nego napad da se civili prestraše i pobjegnu. A pošto grad nije uništen to je dokaz da je zločinački pothvat protjeravanja civila.

Eto to je teza tužitelja.
Samo ne zanam koja im je ona logika da ako sravnim grad sa zemljom da to nije zločin.

Offline Newbie

• Jezerača
  • Stručnjak za potpuno nevažne stvari
« Odgovori #12 : Rujan 03, 2010, 11:36:45 prijepodne »
Bilaj je dobro rekao, upravo je tako tuziteljstvo izjavilo :) Katastrofa ... Ovako je bilo protjerivanje i ciscenje od nehrvatskih gradjana, a da su ih poubijali, to bi spadalo pod rat, mislim topovima...

A inace, kad nisam odma napisao, kako god Gotovinu optuze, za mene ce uvjek biti nevin, pa sto god neko mislio o tome! Suvremenici i ucesnici iz toga doba, kao sto sam ja, mislim da nemogu drugacije misliti.

Offline BobRock

• Administrator
  • Jezerača
« Odgovori #13 : Rujan 03, 2010, 12:09:38 poslijepodne »
Samo ne zanam koja im je ona logika da ako sravnim grad sa zemljom da to nije zločin.

Baš o tome i pričam. Pa upravo je to nelogično. Po tom tvom objašnjenju ispada da je malo previše granatirati loše, a grad zravnati sa zemljom nije. Tu nekaj ne štima. Vjerujem da ima još koje obrazloženje koje nam fali. U svemu tome fali malo zdrave logike, pa zbog toga smatram da nemamo dovoljno informacija.

Bilaj

• Gost
« Odgovori #14 : Rujan 03, 2010, 12:39:28 poslijepodne »
Baš o tome i pričam. Pa upravo je to nelogično. Po tom tvom objašnjenju ispada da je malo previše granatirati loše, a grad zravnati sa zemljom nije. Tu nekaj ne štima. Vjerujem da ima još koje obrazloženje koje nam fali. U svemu tome fali malo zdrave logike...

Slažem se.
Tak ispada optužnica.
To da ako cijeli grad sravniš sa zemljom nije zločin proizlazi iz činjenice da nema optužbe za ni jedan grad u hrvatskoj. Jedina iznimka jest napad zvončićima na zagreb gdje su optužili nekoga iz krajne za napad na civile. Svi ostali napadi su "blagoslovljeni" od strane haškog tužiteljstva.