Autor Tema: Šteta od vladavine HDZ-a procjenjuje se na oko 14 milijardi opljačkanih kuna  (Posjeta: 59415 )

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Goričanka

• Veteran
  • Spol: Ženski
Odg: Šteta od vladavine HDZ-a procjenjuje se na oko 14 milijardi opljačkanih kuna
« Odgovori #30 : Kolovoz 22, 2010, 04:25:53 poslijepodne »
Ja mislim da je Tuđmanova najveća pogreška bila što se nije znao pravovremeno povući u mirovinu.
Taj povijesni trenutak i šansu da bude u očima svih budućih generacija vječni velikan hrvatske povijesti, na žalost svih nas, nije prepoznao.
Ne poznajem ratnu taktiku, pa je neću ni komentirati, ali dobro se sjećam da je nezadovoljstvo Tuđmanom kao Predsjednikom počelo rasti nakon rata, kad su se iskristalizirali neki sasvim drugi problemi od onih vojnih.
Pitanje privatizacije, raspodjele vlasti, podobnosti, pa onda ona retorika stoke sitnog zuba i dvjesto bogatih obitelji, a zatim i obiteljske afere, bile su definitivno presudne da se razvije ogoromno nezadovoljstvo njegovim vođenjem ove zemlje.
Da se povukao kad je bio na vrhuncu slave i prepustio mirnodopsku Hrvatsku u ruke nekih novih ljudi, ušao bi u povijest kao neprikosnoveni "otac domovine" i legenda ovoga naroda.
Ovako, ostavio je gorak okus u ustima mnogih kad mu se spomene ime, jer je on postavio temelj (kad smo već kod građevine) za neke izuzetno loše i prljave poslove čije posljedice osjećamo još i danas.
Sjećam se napisa u stranom tisku na dan kad je umro gdje ga opisuju kao posljednjeg diktatora i uspoređuju sa Ceausescuom.
Te su činjenice debelo zasjenile njegove ratne zasluge i potamnile sjaj onoga što smo mu jedino trebali pamtiti i što je uistinu bio: Prvi hrvatski Predsjednik i državotvorac.
Ali ego je bio jači od povijesnog trenutka. Šteta.
Ništa ljudsko nije mi strano, ali mi je nekad previše ....

amarkulin

• Gost
Odg: Šteta od vladavine HDZ-a procjenjuje se na oko 14 milijardi opljačkanih kuna
« Odgovori #31 : Kolovoz 22, 2010, 04:26:36 poslijepodne »
Sleđ ti baš i ne iznosiš činjenice.

Zakaj te to čudi? Kaj si nekad u njegovim raspravama vidjel činjenice? Njemu one ne trebaju. On je živjel u inozemstvu, gradil kuću, studiral kriminalistiku, vozi motor - dakle o svemu zna sve.  ;)
« Zadnja izmjena: Kolovoz 22, 2010, 04:31:53 poslijepodne amarkulin »

amarkulin

• Gost
« Odgovori #32 : Kolovoz 22, 2010, 04:31:19 poslijepodne »
Ja mislim da je Tuđmanova najveća pogreška bila što se nije znao pravovremeno povući u mirovinu.
Taj povijesni trenutak i šansu da bude u očima svih budućih generacija vječni velikan hrvatske povijesti, na žalost svih nas, nije prepoznao.
...
Te su činjenice debelo zasjenile njegove ratne zasluge i potamnile sjaj onoga što smo mu jedino trebali pamtiti i što je uistinu bio: Prvi hrvatski Predsjednik i državotvorac.

Ne da nije prepoznao, njemu ne bi ni palo na pamet da se povuče. On je sve znal, kao i mnogi Hrvati.  :)

Ali to ne znači da je ovo prije toga bilo loše. Jednostavno, on poslove nakon ratnih nije znao. A okruživala ga je BAGRA koja je mogla puno toga popraviti, samo da je htjela (ali im je tako pasalo).
« Zadnja izmjena: Kolovoz 22, 2010, 04:35:47 poslijepodne amarkulin »

Bilaj

• Gost
« Odgovori #33 : Kolovoz 22, 2010, 04:40:25 poslijepodne »
Po meni glavni krimen Tuđmana kaj nije znal voditi ekonomiju.

Predispozicija sadašnje krize je nastala 93. Prvi pojavni oblik je nastao 95. Uvođenjem PDV-a 98 je sve zeznuto i od tada se uvukla spirala dugovanja.
Tuđman jednostavno nije bio ekonomist nikakav. A najgore je što nije znao naći nekog tko će voditi ekonomiju.

Bio je diktator; takav model vladanja je trebao funkcionirati sve do kraja 98. Nakon toga, a pogotovo kada je shatio da ima rak, trebao je odstupiti s vlasti.

Ali njemu se treba priznati da je osamostalio državu i da ju je vodio kad je bilo najteže.

P.S.: nije problem PDV već način kako se isti troši.
« Zadnja izmjena: Kolovoz 22, 2010, 05:00:18 poslijepodne Bilaj »

shaka zulu

• Gost
« Odgovori #34 : Kolovoz 22, 2010, 05:18:14 poslijepodne »

Janica Kostelić.I nigdo je "a" nemre reči.
Otišla je da je bila največa i takova bu ostala.
Bez temne...

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • Spol: Muški
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
« Odgovori #35 : Kolovoz 22, 2010, 06:54:01 poslijepodne »
Zakaj te to čudi? Kaj si nekad u njegovim raspravama vidjel činjenice? Njemu one ne trebaju. On je živjel u inozemstvu, gradil kuću, studiral kriminalistiku, vozi motor - dakle o svemu zna sve.  ;)

Nekaj od tog navedenog nije istina? Ti znaš?? Daaj reci kaj - ili te jal jebe? Onaj primitivni, selski jal??

Jadno je kak popišani ego nemre otrpjeti da u nečemu nije u pravu ili da nije bolji. Jadno, za ljude sa toliko godina... fakat jadno!
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
« Odgovori #36 : Kolovoz 22, 2010, 07:01:03 poslijepodne »
Jedna je stvar graditi kuću kad imaš na raspolaganju stručnjake koji ti pomažu (za novce), a sasvim druga stvar kad:
- susjed minira teren dok još nisi ni došel na zemlju,
- drugi susjed ne da prolaz prek svoje parcele za mehanizaciju,
- selo proglasi da "ti i takvi" ne smiju imati kuću,
- grad proglasi da se smiju graditi samo kolektivni objekti,
- država ti pošalje nadzor, koji ti ne dopušta da koristiš materijale koji ti trebaju.

Za graditi temelje u takvim uvjetima, a ne odustati, trebaš imati čelični karakter (ego, što bi rekao Sledge). Jednom kad temelji stoje, lako je pomalo dizati zidove, pa deku, pa stolariju, instalacije,...

Ti uzimaš te izvanredne okolnosti kao obrazac i pravilo - zato ti je problem pratiti raspravu.

Ja nemam niti jedan od tih problema, i oni se ne računaju u pojam "gradnje temelja".

Posebno bih volio da mi objasniš taj zadnji navod - nekakvi materijali koji ti trebaju, a nadzor ne dozvoljava - kaj to je??

A i onaj treći navod me čudi, obzirom mi je nemoguće da tebi tak dobrom, pametnom, omiljenom i argumentiranom - netko veli da ne smiješ graditi kuću tamo u njihovom susjedstvu, da te "takvog" ne žele u svojoj blizini... nisam valjda nekaj krivo shvatio?

I - BTW - ego i karakter su dvije potpuno različite stvari.
« Zadnja izmjena: Kolovoz 22, 2010, 07:12:38 poslijepodne Sledgehammer »
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
« Odgovori #37 : Kolovoz 22, 2010, 07:10:02 poslijepodne »
A cijela kuča  košta od 450 do 700 E/m2, pa bi to značilo za dva kata kuče od 90- 150 k Eura. Stoga uporedba 10 k eura naprema 100k eura govori sama za sebe.  :-\

Vele da "tko zna smisliti dobar izgovor - i pod Misom prdne!". Tako i ti.

Logika ti je loša, i otkriva nekoga tko nema praktičnog pojma, nego proizvoljno prodaje logiku (uz logističku i svekoliku moralnu podršku Anđelka...).

Cijena gradnje prizemlja i kata je potpuno drugačija, tako da tvoje zdravoseljačko zbarajanje i dupliranje nema veze sa ničim, a najmanje sa mozgom, znanjem ili praksom.

Najveći faktor cijene gradnje ovisi o tome kako gradiš kuću - svojim sredstvima ili kreditom. Jer ovo drugo može cijenu gotovo udvostručiti u cijeni gradnje (zbog potrebe plaćanja PDV-a na sve stavke, kao i nemogućnosti dobivanja značajnih popusta zbog gotovine, koji mogu biti i preko 30%...), i učetverostručiti kada pribrojimo i kamate.

Danas je odnos faktora koji utječu na konačnu cijenu skoro potpuno drugačiji negoli nekada, prije samo cca 25-30 godina. Tada je namještanje kuće bilo najskuplja stavka - danas je to maltene najjeftinija. U biti - skuplji dijelovi kuće za unutarnje uređenje su kupaonice i kuhinje, te sustavi grijanja sa izolacijama. Ostalo je relativno jeftino, u odnosu na ono što oko vidi...

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
« Odgovori #38 : Kolovoz 22, 2010, 07:14:23 poslijepodne »

Da se povukao kad je bio na vrhuncu slave i prepustio mirnodopsku Hrvatsku u ruke nekih novih ljudi, ušao bi u povijest kao neprikosnoveni "otac domovine" i legenda ovoga naroda.

Potpisujem ne svaku riječ, nego svako slovo!! Svaka čast, odličan analitički sukus Tuđmana.

amarkulin

• Gost
« Odgovori #39 : Kolovoz 22, 2010, 07:36:40 poslijepodne »
Ja nemam niti jedan od tih problema, i oni se ne računaju u pojam "gradnje temelja".

Fakat nisam mislil da si toliko plitak...  :(

Idem ti nacrtati:
- susjed minira teren dok još nisi ni došel na zemlju (balvan revolucija i proglašenje neovisnosti "Krajine")
- drugi susjed ne da prolaz prek svoje parcele za mehanizaciju ("pomoć" Slovenaca i Bosanaca u osamostaljenju Hrvatske)
- selo proglasi da "ti i takvi" ne smiju imati kuću (politika Miloševićeve Srbije, kao i nekih stranih sila)
- grad proglasi da se smiju graditi samo kolektivni objekti (politika očuvanja stare Jugoslavije)
- država ti pošalje nadzor, koji ti ne dopušta da koristiš materijale koji ti trebaju (embargo na uvoz oružja za obranu Hrvatske)

U takvim uvjetima ići postavljati temelje neovisnoj Hrvatskoj može samo čovjek jakog karaktera. A to je ono čega ti nemaš. O tome svjedoči činjenica da si u stalnom sukobu sa skoro svim forumašima na svim forumima gdje smo se susretali i na skoro svakoj temi, ma koliko irelevantna ona bila (kao ona maločas o pušenju, gdje si to i sam potvrdio).

Žao mi je što sam se ponadao da ima šanse za normalan razgovor s tobom. Tuđman je za tebe Gandhi...
« Zadnja izmjena: Kolovoz 22, 2010, 07:39:26 poslijepodne amarkulin »

Bilaj

• Gost
« Odgovori #40 : Kolovoz 22, 2010, 07:37:09 poslijepodne »
Najveći faktor cijene gradnje ovisi o tome kako gradiš kuću - svojim sredstvima ili kreditom. Jer ovo drugo može cijenu gotovo udvostručiti u cijeni gradnje (zbog potrebe plaćanja PDV-a na sve stavke, kao i nemogućnosti dobivanja značajnih popusta zbog gotovine, koji mogu biti i preko 30%...), i učetverostručiti kada pribrojimo i kamate.

Danas je odnos faktora koji utječu na konačnu cijenu skoro potpuno drugačiji negoli nekada, prije samo cca 25-30 godina. Tada je namještanje kuće bilo najskuplja stavka - danas je to maltene najjeftinija. U biti - skuplji dijelovi kuće za unutarnje uređenje su kupaonice i kuhinje, te sustavi grijanja sa izolacijama. Ostalo je relativno jeftino, u odnosu na ono što oko vidi...

Sleđ,
relativna cijena temelja i cijela kuče je uvijek skoro jednaka ako se računa sa i bez PDV-a. Jednako se može smuljati na betonu za deku i za temleje. Ali nečemo tu propagirati lopovluk i neplačanje PDV-a - jel tak?

Glede gradnje kuće prije 20-25 godina i sada utjeće na to da su temelji sada puno jeftiniji u cijeloj računici kuče.
Npr kučica prije 25 godina - ugrubo:
Temelji
Zidovi od cigle 29cm
žbukanje i sep fasada  (od 84 se moraju napraviti fasade).
strop od fert gradica.
potkrovlje obično drveno i najčešće ništa u potkrovlu.
Grijanje - kamin ili eventualno centralno grijanje.
parketi i pločice
prozori drveni

Sada:
temelji - isti
zidovi češće phototerm 30
fasada minimum 5 cm stiropora (bolje 10 ili najbolje kamena vuna)
žbukanje unutra isto.
strop isti, ali se sad apotkrovlje radi od knaufa i izolacijom od kamene vune.
prozori ako će mo kvalitetnije onda alu bez toplinskog mosta inaće plastika. minimum low-e premaz a ak bog da argon.
podovi su plivajući sa barem 4 ili 5 cm xps-a.
podno grijanje je super a klasično centralno pod obvezatno- nerjetko podno grijanje u kupaoni električno ili centralno podno.
nerijetko kamin kao i prije.

5 -10 k eura na sve papire što je prije bilo manje.

unutarnje uređenje- prije 25 godina je bila peč, frižider, vešmašina. Sada ovezatno i suđemašina i klima uređaj.
Inače za unutarnje uređenje ovisi svakak ali najčešće oko 10k eura pa na više (nije to stan od 50m2 nego 220m2 kak si ti rekao)

Suma sumarum. samo željezo i beton su isti. Cigla malo kvalitetnija. Građenje puno (npr prije 30tak godina vertikalni serklaži su bili rijetki a sada zbog naše potresne zone obvezni). izlacija daleko skuplja. Grijanje skuplje i kompliciranije.
Stoga moderna kuča i onda od prije 25 godina se ne mogu usporediti- temelji su nekada bili značajniji u cijeloj računici a sada manje znače.

Stoga Sleđ bolje bi bilo da ti kažeš sa brojkama kako je sve koštalo i da na primjeru pokažeš koliko košta samo temelje a koliko je skupo napraviti cijelu kučicu.

Edit: jedino što je osjetno jeftinije sada u odnosu na prije je telefon. sve ostale komunalije su skupe ako ne i skuplje.
« Zadnja izmjena: Kolovoz 22, 2010, 08:00:49 poslijepodne Bilaj »

JosipJoža

• Gost
« Odgovori #41 : Kolovoz 22, 2010, 11:04:01 poslijepodne »
Il je trebao i ranije? Al kak da skoči kad ga drže.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/kapraljevic-i-vuljanic-hdz-je-zlocinacka-organizacija-kojom-se-treba-pozabaviti-i-uskok/508212.aspx

Kapraljević i Vuljanić: HDZ je zločinačka organizacija kojom se treba pozabaviti i USKOK

DVOJICA bivših saborskih zastupnika, Antun Kapraljević i Nikola Vuljanić najavili su da će u ponedjeljak Uskoku podnijeti prijedlog za pokretanje kaznenog postupka protiv HDZ-a zbog udruživanja u zločinačku organizaciju.......

« Zadnja izmjena: Kolovoz 22, 2010, 11:08:10 poslijepodne JosipJoža »

shaka zulu

• Gost
« Odgovori #42 : Kolovoz 22, 2010, 11:19:42 poslijepodne »
Kaj ima negdo do veruje vu to..?
Hitajne megle,sad je takova doba.
Još malo pak bu treba početi kuriti pa nek se narod greje vuz fruške novine,a i ne je treba nekak prodati.

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
« Odgovori #43 : Kolovoz 23, 2010, 12:04:30 poslijepodne »
Fakat nisam mislil da si toliko plitak...  :(

I jesam - ja sam mislil da pričamo o gradnji, a ne o tvojim pjesničkim bravurama i metaforičkim igrama riječima.

Tvoju dubinu stvarno ne bih ni volio ni mogao dosegnuti - to bi značilo da idem strmo prema dolje. Zato radije ostajem tu gore, glup i sretan što sam takav.

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
« Odgovori #44 : Kolovoz 23, 2010, 12:09:53 poslijepodne »
Sleđ

U svemu kaj si napisal nisi ništa pobio od onoga kaj sam ja napisal prije toga.