jako sam razočaran ovim tvojim postom...
ako te zanimaju tehnički podaci i pravilnici, nisam lud da to tebi jednoj nemoralnoj osobi koja smatra da je to opradano, a to sam zaključio iz tvog posta, tražim podatke i informiram te!
Mislim da te može biti sram napisati ovakav post...
Upravo sam jako zabrinut zbog Vašeg razočarenja.
Gdi sam napisao ili rekao da to smatram opravdanim ili da opravdavam odašiljače?
Pogodio sam te u sridu ili?
Kao prvo sused pišete o temi o kojoj neznate baš puno, ali cilj ne bira sredstva, ali zbog ostalih kolegica i kolega forumaša.
Jednom sam već na forumu pisao o odašiljačima i novom pravilniku koji je Županija donijela i po kome lokalna samouprava treba postupiti za odašiljače koji su ranije postavljeni, problematična su tri odašiljača i to Vukovina, Buševec i Buna, dakle Grad i Mjesni odbori trebaju provjeriti/zatražiti građevinsku dozvolu(svi koji su ranije postavljeni, nemaju je), ukoliko je nema, HT mora ići u postupak građevinske dozvole, gdje Grad ili Mjesni odbor mogu odbiti dati suglasnost za građevinsku iz ovog ili onog razloga.
Dakle tada se može tražiti izmiještanje postojećeg odašiljača i izdavanje dozvole za neku drugu lokaciju koju odredi Lokalna samouprava, stvar je vrlo jasna, međutim problem je u tome da naša svijest nije na toj razini pa ni sami Mjesni odbori ne reagiraju i ne postupaju onako kako bi trebali, dijelom iz neznanja, dijelom iz neinformiranosti(sused tko je kriv za to?), itd.
Pravilnik jasno definira gdje ne može i ne smije biti postavljen odašiljač, kao npr. blizina škole, vrtića, bolnica, domova zdravlja itd.
Za sve nove odašiljače se mora prije nego se postave zatražiti dozvola( nemože više postavljati bez dozvole kao ranije što je moglo i kada su odašiljači nicali kao gljive poslije kiše)
Ovdje u oba slučaja glavnu ulogu ima lokalna samouprava, ona je ta koja defiinira, po novom pravilniku, gdje može a gdje nemože, time preuzima na sebe odgovornost u tom smislu, međutim tu bi posebno istakao ulogu Mjesnih odbora, koji još uvijek nisu svjesni svega toga i ne poznaju materiju jer ih nitko nije uputio.
Prema tome sused kada već spominjete i GBR, koji tada nije mogao ništa učiniti u tom trenu, jer tada novi pravilnik još nije bio gotov a bez njega se nije moglo postupati, naravno moguće da je GBR i najavio izmiještanje odašiljača, ali kada se stvore zakonski okviri za to a to je taj novi pravilnik.
Sljedeće pitanje je pitanje naknade i prihodovanja s osnove odašiljača koje bi lokalna samouprava trebala puno bolje i efikasnije iskoristiti, nego do sada kada je dobivala "sitniš" obzirom o kakvom profitu preko odašiljača se radi, gdje to može biti dodatni izvor prihoda Gradu, Mjesnom odboru preko Grada itd.
Pitanje koje se meni nameće je što u slučaju kada privatnik naplati svoje zemljište za antenu a Mjesni odbor od toga nema ništa, svejedno što taj privatnik nije izoliran nego živi i zemlja je u Mjesnom odboru i na taj način ugoržava cijeli mjesni odbor, tu bih izričito tražio dio naknade za Mjesni odbor, koji može biti pripomoć u samofinanciranju Mjesnog odbora.
Pokušao sam ukratko objasniti nekoliko segmenata ove problematike na brzinu.