…….mi govorimo o putovanju autobusima DANAS, u današnje vrijeme, a ne kao ti - što je bilo prije rata..
Ma o čemu vi pišete? Kakav rat i Juga?
Tada sam putovala sa starcima s autom i nisam išla nikako nego u 04 ujutro ustajanje, jastuk i dekica na zadnji sic i kretalo se. Negdje iza Karlovca prema Plitvicma se danilo. Jutarnja kava se pila u hotelu Jezero na Plitvicama.
Ja govorim o svojim putovanjima i to nakon ovog zadnjeg rata, dakle u ovoj državi. I kao djevojka i kao majka.I ove godine
idem na ljetovanje BEZ AUTOMOBILA.
Ljetovanje u Primoštenu: busom do Primoštena, i onda svi izleti a to su: Trogir, Split, Krapanj, Skradin i slapovi Krke – sve lokalnim autobusima, po slapovima brodicom NP, kazališne predstave u Šibeniku na festivalu djeteta.
Natrag – busom. Svi kuferi, jastučić za dijete da nasloni glavu, ručnik za pokrit se jer u busu zna biti jaka klima pa nam bude i hladno, lutkica, plišani lavić (u rukama) i još slobodna ruka za uhvatiti dijete kad prelazimo cestu.
Ljetovanje na Lopudu: Noćni vlak do Splita (spavaća kola) trajekt Split - Dubrovnik, presjedanje na manji brod za Lopud . Izleti: redovna brodska linija na Šipan i Koločep, redovna linija za Dubrovnik na otvaranje ljetnih igara, povratak – avion iz Du za Pleso. Sve s kuferima, dekicama, lavićima, sendvičima, ruksacima.
Ljetovanje na Mljetu: (avion, katamaran – izleti na Korčulu i na Lastovo i u Dubrovnik (sve bez auta i redovnim brodskim linijama)).
Ljetovanje na Komiži: sa
troje djece i svim kuferima i ruksacima koje smo imali, sa svim perajama, maskama, hrpom ručnika, brdom obleke, cipela, natikača (noćnim vlakom, spavaćim kolima do Splita, trajekt do Visa, bus do Komiže, naglašavam troje djece)…povratak avion - imala sam pretovar kufera na čekiranju ali me pustio onaj u Splitu.
Ove godine idem na Hvar, busom do Zadra i to ovim kojeg willy spominje (hvala na toj informaciji

), pa malo pješice po Zadru rano ujutro do morskih orgulja, pa na trajekt do Ugljana, pa na bus do Sušice, i onda nakon 4 dana natrag u Zadar prvim ili drugim trjektom, busom do Splita, katamaranom na Hvar, izleti po Hvaru i Paklenskim otocima (dakle plaže) sve brodom.
A da sam mlađa i bez obaveze (kao willy) svaki bi vikend visila na moru upravo ovim busom kojeg je spomenuo. Dečko još ima i vreću, svaka čast. Ja je imam, ali ne bi se usudila spavati u vreći jer sam valjda prekomotna, a i žensko sam pa mi treba više luksuza.
Da nemam love, radila bih preko tjedna samo da vikendom mogu uzeti ruksak i Čazmatransom otići do Zadra ili Vira ili na Pašman ili Ugljan. Ma dečko, svaka ti čast. (smajlić palac gore)
U moje vrijeme mladosti nije bilo toliko autobusa, nisu bili prazni pa si morao danima prije kupiti kartu, često su rezervacije bile pobrkane pa smo se znali svađati u busu kad bi netko sjeo na moje mjesto itd.
Danas ovi koji su prepametni putuju autom (naročito mi je divota za čuti kad roditelji puštaju djecu od 18,19,20 godina sa tek položenim ispitom i daju im auto da odu sa škvadrom na more umjesto da im vele:
gle dijete: ruksak, bus, vlak i uživaj) i nama koji želimo putovati bezbrižno omogućavaju da noću spavamo preko dva sjedala u autobusu ili preko tri u vlaku.

Odi radi preko servisa, kupi si auto, i onda mi prodaj pamet, kada budeš poznavao obje strane jedne medalje.
Jako ružno rečeno.
Ljetujem u hotelima, ne jedem paštetu i paradajz, nije mi krajnja nužda jer drugo ne mogu, ne moram se zaposliti da bi zaradila za prvi auto, (usput imam jako dobar auto, i za tren bi „doletjela“ do Zadra)…………….
Jednostavno
ŽELIM putovati na ljetovanje bez auta iz svih onih razloga koje sam vam prije navela.
Ne, Sledge – nije sve u novcu koji se broji na benzinskoj. Daleko sam bogatija jer sam obišla mnogo otoka, nacionalnih parkova i parkova prirode, špilja, doživjela izlaske i zalaske sunca i u Lici i u Zadru, i na Mljetu, i na Kornatima. I ne samo ja, nego i oni koji putuju sa mnom.
……..mi govorimo o TROŠKOVIMA i ISPLATIVOSTI putovanja određenim sredstvom. Na te navode i moje argumente nisi rekla ni riječi. .
Neki doživljaji su isplativiji čak i bez novca. (za sve ostalo tu je Master card – jel tak nekak ide ona reklama?

)
Kad se vrnem, sve račune od prijevoza ću sačuvati pa ću vam tada znati točno prezentirati koliko sam potrošila na svoj gušt i zabavu. I naravno sve onda usporediti sa cijenama benzina, autoputa, trajekta.
Nisam shvatila da se pod ovim naslovom piše o maržama autobusnih prijevoznika, uostalom, baš me briga koja je njihova zarada. Ne mislim da kradu putnike skupoćom karte, niti mislim da posluju sa silnom zaradom, ali put od VG do Zadra za 170 kn je više nego jeftino i isplativo i komotno.
.....jer isti nisu nikakvo pravilo - koliko njih ide u rano jutro ravno sa busa gledati izlazak sunca na morske orgulje - o tome neću trošiti riječi... tih par ljudi, koje nabrojiš na prste jedne ruke, nisu nikakvo pravilo...).
Zato se i veli: iznimke potvrđuju pravilo. I dok je iznimki ovaj svijet ima perspektivu. Ubrajam se u iznimke, a ne u stereotipe bez obzira što ostali mislili o šačici ljudi koje nabrojiš na prste jedne ruke.
I za kraj:
Jasno, jer i nemaš što za reći, jer je matematika jebena znanost.
Tak jebena da sam upisala i dva razreda završila na Jordanovcu prije ohohoho godina.