Sva tvoja pitanja zamjenjujem sa protupitanjem:
- šti ti možeš napraviti protiv toga da netko ne dozna bilo kakve podatke o tebi?
Djecu se uči da nije baš pristojno na pitanja odgovarati protupitanjem, ali dobro, nek ti bude.
Tvoje protupitanje meni sugerira da ti ne vidiš ikakvog smisla nešto činiti za zaštitu svojih privatnih informacija. Ja se s tobom tu uopće ne slažem, dapače, smatram da je takva tvrdnja glupost. Zakaj onda ovdje na forumu odma ne napišeš puno ime i prezime, gdje delaš, kolko zarađuješ, kolka ti je imovina, koje imaš veze sa MUPuvima, sudovima, različitim firmama, kakve imaš seksualne sklonosti, kakve imaš zdrastvene tegobe, itd? Ajde reci zakaj to sve ne odma ne napišeš? Ako se to sve ionako može saznati onda nam skrati muke i trud.
Kaj ja mogu napraviti da spriječim da netko ne dozna bilo kakve podatke o meni?
To pitanje je isuviše općenito da bi se moglo konkretno odgovoriti. Kaj je u tom pitanju nedovoljno precizirano, jer o tome jako ovisi i odgovor, je
tko je taj "netko"?
Ak bu policija nekaj htjela doznati, onda neću puno moć spriječiti. Ona ima mogućnosti koristiti "višu silu" i natjerati providere, banke i sve koji imaju moje podatke negdje pohranjene da im se izruče ti podaci. Glede policije, pošto ja smatram da nisam kršio zakone i imam čistu savjest, nemam problema da imaju uvid u moje podatke. Ali i to bi trebalo biti samo u slučaju ako bi postajala neka opravdana sumnja protiv mene. Barem bi tak trebalo biti u nekoj državi gdje vlada red i zakon. U Hrvatskoj bojim se da to vjerojatno i nije baš slučaj, zato ne bi bilo loše niti pred njima sakrivati informacije, ako bi to išlo. No dobro, to je ipak nekaj drugo.
Kaj je ovdje relevantno, je da li se neki korisnik sa stručnim znanjem, ili neka firma, neka organizacija, može dokopati, doći do mojih informacija, da li legalno ili ilegalno.
To je relevantno za mene!
Ne bi htio da moji susjedi znaju kolko imam na računu novaca, pa da mi cijelo vrijeme kucaju na vrata da im novce posudim. Ili da moj budući poslodavac zna kakvih sam imao zdravstvenih tegoba tokom mog života, pa da me ne primi na posao samo zato jer sam u mladosti imao problema sa alkoholom ili nekad imao depresije (samo kao primjer). Ili da neko zna zaporku od moje pošte i može čitati s kim se družim i kaj pišem, ili kaj bi bilo još gore - da u moje ime šalje emailove!!!
E sad da se vratimo na početno pitanje: kaj ja delam protiv toga?
Trudim se, kad sam inkognito na Internetu, ostaviti čim manje informacija, pogotovu nikakve koje bi nekog vodile k mojem pravom imenu i prezimenu. Kad sam pod punim imenom i prezimenom na Internetu, onda se trudim ostaviti čim manje privatnih ili intimnih podataka o sebi. Svugdje gdje su pohranjeni neki od mojih podataka stavljam neku zaporku za koju smatram da se ne bi smjela samo tak lako otkriti. I kad se logiram na banku ili web mail, onda gledam da to bude u svakom slučaju pod SSL vezom. A moja WLAN konekcija doma mora naravno biti šifrirana, i to ne WEP, nego WPA2. Eto, tolko za početak.
Ah, još jedno, kada se moram negdje registrirati samo da dobim neku informaciju, a poslije nemam namjeru više ikad posjetiti tu neku stranicu, onda na toj stranici ne ostavljam niti jednu od mojih pravih email adresa, da me ne bombardiraju spam emailovima, nego koristim
10MinuteMail. Prava stvar, mogu samo preporučiti. Uz pomoć te usluge imate svoju email adresu samo 10 minuta, i u tih 10 minuta možete primiti prek web sučelja email, odgovoriti na njega, i poslati primljen email na svoju pravu email adresu. Super stvar! Na žalost, tek par godina to koristim, a trebal sam puno prije.