Od svih poroda u zadnje četiri godine, četiri posto bilo je maloljetničkih. Ti su slučajevi posebno teški ako nema podrške obitelji i oca djeteta. Mlade majke nisu završile školovanje, nemaju riješenu egzistenciju, psihofizički su nezrele. Sve su to izazovi neprimjereni njihovoj dobi i često nisu u stanju preuzeti brigu o djetetu.
U pet godina u Domu je boravilo 112 štićenica (najdulje do godine dana starosti djeteta),
od toga 37 maloljetnih. Samo ih je šest po izlasku preuzelo brigu o svojoj djeci.Godišnje se na desetke trudnica i rodilja različitih dobi zbog raznih okolnosti nađu u situaciji da nemaju kamo. U Hrvatskoj ih zbirnjavaju u Caritasu te u samo par domova, ali to je nedostatno. Zbog velikog pritiska zagrebački je Materinski dom potkraj prošle godine privremeno osposobio dio za prihvat šest majki s bebama, ali prostor inače namijenjen u tu svrhu, koji bi mogao primiti po 13 mama i beba, renovira se već tri pune godine.
Adaptacija stoji na pola puta jer država nema novca.
http://www.vecernji.hr/lifestyle/viktora-ne-dam-nikome-vracam-se-mojoj-mami-clanak-89823Adaptacija stoji jer država nema novca? Država nema novca? Ma daj mi malo pričajte o tome.
Sramota, država nema novca, a za bojati tunele u tri sloja ima, a za plaćati osiguranje za potopljene kočarice ima, a za odlaske na operu u „privatni“ posjet u Veronu ima, a za arheološke iskopine i adaptaciju škole bez učenika ima, a za otpremnine raznim menađerima ima, a za adaptacije zatvora da bi bagra imala dobre uvjete ima, a za plaćati haške privilegije ima….
Još uvijek država nema novca? HA?
Zašto nisu predsjednički kandidati rekli: evo – odričem se 50 000 kn koje mi daje država za kandidaturu za obnovu Materinskog doma. Koliko ih je ono bilo – 12 (ak se dobro sjećam) i gle čuda = 600. 000 kn taj čas. Kaj bi sve pojedinac sagradio ili adapritao da ima tu lovu na hrpi? A svakom pojedinačno 50 000 kn nije baš nikakav novac.
Kak stojimo u VG? Ima li na području Turopolja kakva kuća za zbrinjavanje žena s djecom tek rođenom, ili zlostavljanih žena? Zna li netko?